Ziua în care nu mai eşti tu

În octombrie 2006 am fost nominalizat pentru postul de comisar european. Un fost securist, fugit în SUA înainte de decembrie 1989, în virtutea, probabil, a unor obligaţii specifice, a revenit în ţară şi a afirmat că am fost spion în vremea comunismului şi că sunt, în continuare, spion acoperit. A doua zi, după o consultare cu preşedintele Comisiei Europene, mi-am retras candidatura la funcţia de comisar european. Am fost spion doar pentru o zi. N-am fost nici înainte de nominalizare şi nici a doua zi. Am fost spion exact atât cât trebuia. Pe urmă n-a mai vorbit nimeni despre asta, ba chiar am devenit, peste câteva săptămâni, ministrul economiei. Nimeni nu a cercetat cum a fost posibil aşa ceva şi nici nu a meditat la vulnerabilitatea societăţii româneşti faţă de astfel de manevre securistice.

La fel, astăzi, cu Ovidiu Silaghi. A fost nominalizat ministru al transporturilor. Chiar în preziua posibilei sale investiri, cineva îşi aminteşte, brusc, că i-a dat bani. Acel cineva are şi el obligaţiile sale, este arestat şi supus presiunilor inerente acestei ipostaze. Care e motivaţia gestului lui Silaghi? Dorinţa sa de a lega oraşul natal de unele căi aeriene. De ce a primit banii? Pentru a nu se rezilia un contract care, în fapt, a fost reziliat.

Câtă credibilitate are declaraţia cuiva care este arestat, o declaraţie venită exact când trebuie şi de care respectiva persoană va beneficia pentru uşurarea posibilei sale pedepse, rămâne ca dumneavoastră să judecaţi. Eu constat doar că, după şapte ani, societatea românească a rămas la fel de vulnerabilă. Societatea civilă este, mai degrabă, o terapie de grup, iar sentimentul de dreptate rămâne o nostalgie îngropată în filele manualelor de istorie.

229 Responses to “Ziua în care nu mai eşti tu”

 1. cris spune:

  @ tudor

  Am redus la un minimum discutia despre reeducare – s-au scris volume. In realitate spectrul de reactii si relatii este extrem de variat si nu redus la doar doua variante ( colaborezi ori esti distrus). Cu atit mai mult cind vorbim de grupuri mari, cum sunt partidele care formeaza usl. Exista cei implantati de la bun inceput sau adoptati ulterior – coloana cinci, cei profund nemultzumiti si radicali, cei care cocheteaza si se balacesc din tot soiul de interese in sapte barci deodata si tot asa pe intregul spectru posibil. Zidurile, constringerile, sunt si ele multiple Zgomotul puternic variaza de la laturile propagandistice la nemultzumirile justificate ale propriilor membri de partid ori cetatzenilor.

  Este un proces nu doar de constringere si abuz ci si unul de atomizare, iar basescu constringe, abuzeaza si divide, impune si creste ritmul pina se va ajunge la breaking point. Si din pacate are si “materialul” pe care-l lucreaza predispus la asa ceva.

  Materialul uman este intotdeauna predispus la asemenea actiuni – te astepti ca usl sa fie facut din sfintzi, perfectzi, imaculatzi ori incoruptibili? Eu nu, sunt convinsa ca nici tu nu te astepti la asa ceva. Ceea ce ma deranjeaza insa peste masura sunt indolentza, capul bagat intre urechi, autosuficientza si faptul ca aceasta inseamna extraordinar de multe victime “colaterale” – nu, nu unul sau altul urmarit de DNA, ci milioane de oameni care asteapta alta atitudine.

  Hai sa zic ca au fost obligatzi la “coabitare”, nu-i scuza nimic pentru faptul ca au gestionat-o prost. Basescu trebuia pus in corzi, asa cum spui MJ pus in miini serioase, samd, la naiba, ce democratie cu presedinte, guvern, justitie, parlament poate sa functioneze numai in doua, dar ce, e bicicleta? – hai ca incep sa rid nu era masina era bicicleta si nu i s-a dat i s-a luat, cam asa e cu majoritatea usl si puterea.. Dar reeducarea nu incepe niciodata prin gesturi blatante (spre deosebire de Stockholm care de obicei incepe violent) ci prin miscari/cedari marunte, un soi de slippery slope (un pactuletz, un judecator, un procuror, un ministru, etc), sa zic ca doar s-au lasat prinsi in joc. S-a ajuns totusi la punctul la care intr-adevar, daca se va continua asa, chiar nu exista nici justificare/scuza posibila. De aceea si spuneam inainte: nu mai coabiteaza ci devin complici, si e momentul sa aleaga ce vor sa devina.

 2. tudor spune:

  @Cris

  Imaginea maimutzicilor coabitante ma tot urmareste, de cind am citit o.
  Felicitari!

  De acord cu puncetele tale de vedere, ca de fiecare data; cu aceeasi admiratie …

  As vrea sa fac, fata de textul tau, urmatorul comentariu:

  1.”coabitarea” este un termen impropriu situatie politice in discutie: in realitate cred ca a fost vorba despre o impartire a sferelor de influenta, intre ponta si basescu.
  2. odata faptul consumat cei doi actori revin la atitudinea anterioara, in ideea de a si mentine sau recupera sustinerea electorala initiala; acesta este si scopul acestei balacareli absolut fara precedent.

 3. cris spune:

  @ tudor

  esti sigur de punctul 1? Una din metodele favorite dupa ’90, a fost sa se sugereze, si sa se creeze conditiile care sa sugereze ca anumite tinte, chiar de reputatie ireprosabila, sunt securisti, colaboratori, minjitzi, etc. Li s-a eliminat suportul convingind mediul acestora, anti securist/anti-comunist, instilindu-se ideea ca de fapt aceia o duc foarte bine fiindca sunt colaboratori.

  Basescu nu poate sa rupa usl asa de usor, trebuie sa se rupa dinauntru. Este foarte posibil ca acest dublu standard, selectarea in haituiala a pnl fatza de psd, sa fie intentionata si bine merci fara vreun pact ocult basescu- ponta: este iar o metoda folosita in brainwashing, a diviza un grup initial unit prin crearea artificiala a doua grupuri (unul rasplatit sau ocrotit si unul pedepsit – lucreaza similar cu pedeapsa/rasplatirea aleatorie, scurtcircuiteaza standardele morale, certitudinile morale ale membrilor celor doua grupuri, dezorienteaza)

  Daca ataca amindoua aripile useleului deodata are toate sansele ca acestea sa riposteze la unison. Daca selecteaza un grup de “ocrotit” (nu da pesedisti pe mina justitiei, serios? nu a avut nicio jena cu Nastase), si un grup de-a dreptul haituit, care crezi ca e rezultatul in intelegerea dintre cele doua grupuri?- suspiciunea si ulterior ruperea.

 4. cris spune:

  @ tudor

  si este o posibila explicatie la fel de romaneasca a coabitarii asteia selective ca si cea oferita de tine – intreaba-l pe “spionul” VV. Intreaba-l cit de credibila a fost inscenarea, citi s-au uitat cu suspiciune la el, citi i-au stat alaturi si citi s-au departat de el.

  jazz: Pesedul se intreaba daca pnl ii baga numai “penali” in batatura, pnl se intreaba daca s-a insurat cu pupilul incognito al lui basescu, ponta; totul presarat cu fundulitze otravite in ziare/la televiziuni carora pina acum nu le-ai fi dat crezare, soacre, cumnati si alte rude. Doamne, e un circ, dar, oglinda oglinjoara, cine e cel mai iscusit circar din tara?

 5. dragospas spune:

  Mi se confirma un lucru pe care l-am spus de mai multe ori pe acest spatiu virtual si anume ca PNL a ajuns capusat de o gasca care nu are nicio legatura cu istoria si idealurile liberale. Aud ca a fost propusa pentru ministerul transporturilor RAMONA MANESCU. Sotia primarului Manescu de la 6. Va sa zica ,asta este toata resursa de cadre a partidului ? trebuie retras un europarlamentar pentru a ocupa o functie ministeriala ?…asta dupa ce si Cristi Busoi a fost mutat la CNAS. Chiar nu mai sunt alti oameni capabili in interiorul PNL ? Doamne da-le minte liderilor PNL…sau macar un ghiot ca sa se trezeasca pana nu va fi prea tarziu.
  Ce competente are duduia pentru acest post ?

 6. Pacala spune:

  @dragospas
  Sotul?

 7. dragospas spune:

  @pacala…probabil ca la sot se opresc toate co,petentele dumneaei…este o femeie frumoasa.eleganta,dar nu de asta are nevioie Ministerul Transporturilor. Ma gandesc ce va face ea in fata rechinului ala de Pop.Probabil ca nu va face nimic…va vorbi frumos,la fel ca Boagiu,iar in spatele ei smecherii vor profita. Asadar vom avea la transporturi o Boagiu mai tanara ,mai frumoasa si mai lipsita de experienta. Nini Sapunaru ar fi fost o solutie si mai proasta.
  Ce sa mai zic…nu stiu cum vom reveni la o democratie in partid,asa cum era cand eram un partid mai micut de 6-7 %. Pe vremea aia,liderii nationali veneau in teritoriu,stateau de vorba cu organizatiile. Acum,nimeni nu mai calca prin judete…si atunci cum sa ne intarim ,cand vad o delasare generalizata si solutii proaste de imagine.

 8. emi spune:

  “Impecabilitate înseamnă: “fără păcat”. Impecabil vine din latinescul pecatus, care înseamnă „păcat”. Im de la impecabil înseamnă “fără”; aşa că impecabil înseamnă “fără păcat”. Religiile vorbesc despre păcat şi păcătoşi, dar să înţelegem ce înseamnă cu adevărat a păcătui. Un păcat este orice faci împotriva ta. Tot ceea ce simţi sau crezi împotriva ta este un păcat. Eşti împotriva ta când te judeci sau te blamezi fără motiv. Când eşti impecabil, tu eşti responsabil pentru acţiunile tale, dar nu te judeci şi nu te blamezi. Din acest punct de vedere, întregul concept de păcat se schimbă de la ceva moral sau religios la un aspect de bun simţ. Păcatul începe cu respingerea propriei persoane. Autorespingerea este cel mai mare păcat pe care-l poţi comite. În termeni religioşi, autorespingerea (respingerea de sine) este un „păcat mortal”, care conduce la moarte. Impecabilitatea, pe de altă parte, conduce la viaţă. A fi impecabil cu cuvintele tale înseamnă a nu folosi cuvintele împotriva ta. Dacă te văd pe stradă şi îţi spun că eşti prost, asta poate apărea ca o folosire greşită a cuvântului împotriva ta, dar de fapt folosesc cuvântul împotriva mea, deoarece mă vei urî pentru aceasta, iar ura ta nu este bună pentru mine. De aceea, dacă mă supăr şi prin cuvintele mele îţi trimit toată otrava mea emoţională ţie, folosesc cuvântul împotriva mea. Dacă mă iubesc, îmi voi exprima acea iubire în interacţiunea cu tine, iar apoi voi fi impecabil cu cuvintele mele, deoarece această acţiune a mea va produce la rândul ei o reacţie. Dacă te iubesc, apoi şi tu mă vei iubi pe mine. Dacă te insult şi tu mă vei insulta. Dacă-ţi sunt recunoscător şi tu îmi vei fi recunoscător. Dacă sunt egoist şi tu vei fi egoist cu mine. Dacă folosesc cuvântul şi te voi blestema şi tu la rândul tău mă vei blestema.” (Don Miguel Ruiz-Toltecii):
  http://documente.consiliere-psihoterapie.info/public/Don%20Miguel%20Ruiz-Cele%20patru%20legaminte.pdf

 9. Pacala spune:

  @emi
  Esti predicatoare?

 10. emi spune:

  “Modul în care vedeţi lumea depinde de emoţiile pe care le simţiţi. Când sunteţi supărat, totul în jurul vostru pare greşit, nimic nu este bine. Blamaţi totul, inclusiv vremea; chiar dacă plouă sau dacă soarele străluceşte, nimic nu vă mulţumeşte. Când sunteţi supăraţi, totul în jurul vostru este trist şi vă face să plângeţi. Vedeţi copacii şi vă simţiţi supărat; vedeţi ploaia şi totul pare atât de trist. Poate că vă simţiţi vunerabil şi aveţi nevoie să vă protejaţi, deoarece nu ştiţi momentul în care cineva va dori să vă atace. Nu aveţi încredere în nimeni şi nimic din jurul vostru. Aceasta deoarece vedeţi lumea prin ochii fricii!”
  (Don Miguel Ruiz-Toltecii)

 11. dragospas spune:

  Cred ca pentru emi este lectia de la sedinta de psihoterapie pe care trebuie sa o invete. In cazul ramonei Manescu ,nimeni nu a cerut o persoana impecabila…dar competenta profesionala si morala trebuia sa fie primordiala in decizia de alegere a candidatilor.Facem aceeasi greseala ca si PD-L,numind oameni in functii cheie care trebuie sa invete inainte de a conduce.Nu avem timp pentru asa ceva…suntem deja in cadere libera…

 12. tudor spune:

  Foarte buna nominalizarea Ramonei Manescu la Transporturi.
  Nici Sapunaru nu era o solutie rea.

  Fata de resursele pnl si in general ale partidelor politice romanesti, optiunea este ok; e o functie politica, iar ramona va face treaba buna.

 13. tudor spune:

  @Cris

  Despre intentia basescului de a rupe usl atacind doar unul dintre parteneri – pnl ul:

  1. basescu nu se lupta cu usl ul, in ansamblul sau; din avatarurile sale cu justitia basescu a inteles un lucru foarte important: nu este necasar sa te lupti cu tot sistemul, cum a incercat intial, cu justitia, ci este sa controlezi anumiti factori determinanti ( sefii parchetelot, presedinte csm, judecatori de la inalta curte, majoritatea in csm etc);
  2. controlul de catre basescu asupra justitiei se exercita in primul rind prin complicitatea nemijlocita a dlui ponta care a numit o pe kodruta kovesi la conducerea dna; evident, ponta a acceptat aceasta numire in urma unor negocieri intre ponta si basescu.

  ce ar fi putut obtine basescu prin controlul dna?
  evident, impunitatea pedeleilor care au furat si pentru el.

  ce ar fi putut solicita ponta pentru a fi de acord?
  imunitatea pesedeilor.
  clar, nu putea solicita acelasi tratament si pentru pnl, intrucit dna ul ar fi ramas fara obiectul muncii.

 14. cris spune:

  @ Emi, @ LordulJohn

  despre demnitate pre limba lui Dan Puric, poate doar pentru ca e duminica si pentru ca are si o mica discutie despre Mioritza si Iov.

  http://www.youtube.com/watch?v=pNuFbt31Wto

  Viktor Frankl – “Omului îi poate fi luat totul, dar nu şi ultima dintre libertăţile omeneşti: aceea de a-şi alege atitudinea într-un anumit set de circumstanţe, de a-şi alege propriul fel de a fi.”

  Pentru cine citeste cartea lui Frankl despre experientzele sale in lagarele naziste una dinte mirari este ca nu va gasi in Frankl un erou pe cal alb, ci un om care isi accepta umanul: alegerea sa nu este de a fi opusul CAPO, al gardenilor sadici selectionatzi dintre prizonieri, un inger ori un erou adica, ci de a fi om. Nu se lasa conditionat nici in postura de fiara, dar nici in cea de perfectiune morala.

  Ma uit la ce scrii si tu Emi si gindesc faptul ca demnitatea umana, caci aceea este “ultima dintre libertatile omenesti”, intrinseca, inviolabila, pe care nimeni nu ne-o poate lua daca noi nu o cedam, poate fi definita si ca o absentza a fricii. Nu a fricii fatza de faptul ca poti fi inchis, omorit sau ca te paste mai stiu eu ce nenorocire din afara pe care tu nu o poti controla, ci absentza fricii fatza de tine insutzi, nu pentru ca ai fi de o perfectiune intangibila, ci pentru ca esti om cu dreptul de a gresi, de a trai, de a invatza, de afi bun ori mai putin bun, curajos ori infricosat. Nu iti este teama ca devii ceea ce nu esti, ca in ochii altora sau real nu esti decit o mizerie aidoma celor care te chinuie, dar nu iti este teama nici ca ti-ai pierde imaginea perfecta si in aceeasi masura inchipuita in perfectiunea sa, despre tine, fatza de tine insuti si de altii.

 15. cris spune:

  @ Tudor

  Suntem de acord asupra mecanismului – atomizarea, discutia este daca exista o complicitate programata sau una alunecata (slippery slope) pe parcurs.
  Vorbeam despre Frankl si nazisti. Basescu batindu-se in piept cu justitia independenta, pretinsa sa integritate si autoritate morala de a cere ingerasi de la usl e precum hitler cel mic, brunetzel, o stirpitura spalacita care cere lumii sa fie toti blonzi, inaltzi si cu ochi albastri ori sa piara ca cetazteni subumani ce sunt. E ridicol.

 16. dragospas spune:

  @tudor…sper sa-ti repeti in fiecare seara ceea ce ai spus mai sus.Astfel vei dormi mai linistit noaptea.

  Aveam pe vremea lui ceasca fel si fel de menestreli ai cuvantului,care gadilau auzul prezidential. Au fost destestati de majoritatea romanilor.

  Pe ce te bazezi cand faci afirmatiile de mai sus ?

 17. tudor spune:

  @Cris

  In seara asta mircea badea a povestit cum, acum citiva ani, i a propus kodruta sa devina purtator de imagine al parchetului general.
  Discutiile s au purtat la o terasa, doamna kovsi venind insotita de un colaborator apropiat: actualul ministru al justitiei, robert cazanciuc.

  De la acest domn ne asteptam sa ceara socoteala parchetului pentru ca nu dna ul nu instrumenteaza dosarele basistilor?

  Mai degraba ar trebui sa ne intrebam daca nu cumva, in fapt, nominalizarea lui cazanciuc n a fost cumva facuta de kk sau de basescu insusi.

  @dragospas

  argumente?
  inactiunea actualului ministru al justitiei, in ciuda atributiilor ce i sunt conferite de lege (le am postat , de doua ori – art. 69 (3) /L 304.

 18. tudor spune:

  erata
  sunt doua erate, de fapt, dar ce rost are :)

 19. tudor spune:

  @dragospas

  iti amintesti despre comisia senatoriala constituita pentru verificarea eventualelor abuzuri comise impotriva judecatorului cedo barsan?

  psd ul, prin interventia directa a lui ilie sirbu, a facut totul ( :) ) pentru a i bloca activitatea.
  oare de ce?

  dealtfel, victor ponta a cam blocat orice tentativa de exercitare a unui control parlamentar efectiv.

 20. cris spune:

  @ tudor

  fragment dintr-un articol din gindul

  “Băsescu despre Cazanciuc în 2012: ”Voi proteja Justiţia de numiri de tip Bălan sau ăla, Cazancioc”

  Victor Ponta a declarat că a discutat cu Traian Basescu şi că preşedintele nu a avut nici o obiecţie faţă de numele lui Robert Cazanciuc. Anul trecut însă preşedinte nu avea aceeaşi părere despre Robert Cazanciuc. În iulie 2012 vorbind despre viitoarele numiri în parchete Băsescu spunea că Robert Cazanciuc unul dintre numele vehiculate pentru Parchetul General nu va primi aviz favorabil de la CSM dacă va fi propus. “Atâta timp cât la Cotroceni va fi un preşedinte care va ţine la justiţie şi o va proteja de astfel de numiri de tip Bălan sau ăla, Cazancioc, care a mai fost el purtator de cuvânt pe la Parchetul General, tot coleg de promoţie cu domnul Ponta, a fost pe la externe şi îl tot vântură ventilatoarele zvonurilor că ar fi bun. Numai că va da de un CSM care nu e atât de flexibil, pentru că ei ştiu foarte bine judecătorii, ştiu foarte bine procurorii şi nu cred că îşi vor pune un aviz pozitiv pe oameni despre care ştiu că sunt flexibili. Pentru că eu am această convingere: cine va încerca în România să se mai amestece în justiţie îşi va rupe dinţii în ea”, a declarat Băsescu la B1 TV 16 iunie 2012. ”

  http://www.gandul.info/stiri/profilul-complet-al-noului-ministru-al-justitiei-ce-dosare-are-de-rezolvat-robert-cazanciuc-10735349

  S-a facut ca da in cazanciuc numai ca sa-i sporeasca actiunile ca fiind in dizgratia dumnealui? Daca asa e, joaca la cacealma impotriva lui ponta sau impreuna cu el? E un reevaluat? E unul din pionii plasati din timp in psd?