In privinţa temelor delicate privind extracţiile, fie că e vorba de aur, de metale radioactive sau de gaze de şist, poziţia mea este limpede. Întâi de toate trebuie ţinut seama de prevederea constituţională care spune că orice resursă trebuie exploatată în concordanţă cu interesul naţional (art. 135.d). Şi, fireşte trebuie definit ce înţelegem prin interes naţional în fiecare din aceste situaţii. În al doilea rând trebuie estimată resursa, ca să ştim dacă se găseşte într-o cantitate sau într-o concentraţie suficientă, pentru a putea fi, tehnic vorbind, exploatabilă. În al treilea rând, trebuie să vedem dacă exploatarea este rentabilă (de pildă lui Exxon Mobile îi vor lua vreo cinci ani ca să afle dacă exploatarea gazelor de pe platforma Mării Negre este eficientă). Şi în al patrulea, dar nu în ultimul rând, trebuie să fie oferite, de către autorităţi şi companii, garanţii privind protecţia mediului. Cele patru condiţii sunt cumulative, orice exploatare a resurselor naturale ale României nu se poate face ignorând vreuna dintre ele .
La aceste patru condiţii mai trebuie adăugtată obligatoriu încă una: acceptarea de către opinia publică a proiectului economic. Orice proiect care se derulează pe fundalul ostilităţii populaţiei este sortit, mai devreme sau mai târziu, eşecului.
Am inaugurat cel de-al doilea reactor nuclear de la Cernavodă în toamna lui 2007, ca ministru al economiei. În toată perioada premergătoare, am fost deosebit de atent în evaluarea stării de spirit a locuitorilor oraşului. Am vizitat de câteva ori localitatea, am avut mai multe întâlniri cu administraţia locului, am asigurat fondurile bugetare necesare pentru reţeaua şcolară, de sănătate precum şi pentru subvenţionarea agentului termic. Am susţinut, de asemenea, câteva proiecte de infrastructură. Cernavodă a primit anual sume de ordinul câtorva milioane de lei de la buget, pentru diverse obiective de interes local. Am accetat faptul că nu e uşor să dormi cu două reactoare nucleare la căpătâi şi că e nevoie, tocmai din acest motiv, de un plus de atenţie pentru a câtiga încrederea şi susţinerea locuitorilor din Cernavodă.
Fac, acum, o comparaţie cu vasluienii din Pungeşti. Ar fi interesant de ştiut dacă a vorbit cineva cu ei şi dacă s-au avut în vedere proiecte locale ce să compenseze într-o anumită măsură discomfortul inerent demarării operaţiunilor de explorare. Oare le-a explicat cineva, la faţa locului, că din asta pot veni şi avantaje şi că dezavantajele nu sunt chiar atât de mari cum caută să-i sperie unii şi alţii? Nu la televizor, ci, pe viu, la ei acasă… Sincer, din reacţia lor, nu am avut senzaţia că au avut vreun dialog cu autorităţile care au decis începerea explorării. Sau dacă a avut loc un astfel de dialog, atunci el nu a fost dus cum trebuie.
Avem nevoie de noi cantităţi de gaze naturale exploatabile. Dacă lucrurile vor rămâne ca până acum, în zece ani România îşi va epuiza rezervene existente. Consecinţele ar fi dramatice pentru (şi nu numai) balanţa de plăţi, industria prelucrătoare şi factura populaţiei. Ca să nu mai vorbim de impactul asupra securităţii energetice. În acelaşi timp, însă, lucrurile trebuie bine înţelese de toată lumea. Dacă astăzi climatul social este aşa cum este, un dialog al surzilor marcat de neîncredere, de duşmănie şi de dezamăgire, asta se datorează, în mare măsură, faptul că adesea nu am înţeles ce ni se întâmplă.
@cris,
@adam,
@Filip G.,
Am mai explicat:Maestrul inca se mai crede in echipa guvernamentala. Intre timp isi revine. Mai ales ca e om citit si stie si multe limbi straine. Asa ca sa ne vedem de treaba si sa scriem ce credem ca e folositor!
@Filip G
Va contrazic putin pentru ca scaderea efectivelor de vaci s-a produs in timp. Dar e absurd ca intr-o tara cu potentialul agricol al Romaniei sa numeri pe degetele de la mana unui gaterist care a avut ghinion fermele cu > 1000 vaci. Ca daca ar fi asa, companii parazit care colecteaza lapte pe aici si muta stocuri de produse lactate ar fi disparut de mult in detrimentul producatorilor autentici.
La animale e mult de munca si se plateste prost.
Si inca ceva: sa-l trimita nene cineva la plimbare pe Chelmu…
@cris
Ca sa nu-mi pierd timpul scriind lucruri care nu va intereseaza.
“Paradoxul” este urmatorul: Tocqueville, teoreticianul si aparatorul drepturilor omului, nu mai are aceeasi atitudine cand vine vorba de state. Daca in “Despre democratie in America” deplange abuzurile asupra indienilor, dupa aceea se dovedeste un adept ferm al politicii colonianiste a Frantei.
@ VV, @ all
inca un articol care deschide ochii. face si o istorie a cum s-a ajuns la aceasta industrie, la implicarea lui Dick Cheney (Halliburton) si a altora, la felul in care s-a ocolit legea datorita activitatii de lobby,
“The real reason for the recent explosion of fracking in the United States was passage of legislation in 2005 by the US Congress that exempted the oil industry’s hydraulic fracking, astonishing as it sounds, from any regulatory supervision by the US Environmental Protection Agency (EPA) under the Safe Drinking Water Act. The oil and gas industry is the only industry in America that is allowed by EPA to inject known hazardous materials – unchecked – directly into or adjacent to underground drinking water supplies.[8]
The 2005 law is known as the “Halliburton Loophole.” That’s because it was introduced on massive lobbying pressure from the company that produces the lion’s share of chemical hydraulic fracking fluids – Dick Cheney’s old company, Halliburton. ”
dar si referitor la iluzia rezervelor uriase – SUA pretinde ca va avea 10 de ani de reserve, s-a facut un artificiu de calcul bine elucidate in articol, de fapt sunt dor vreo 11 ani (sunt doua mari tipuri de gaz – potential exploatabil si rezerva – care nu poate fi exploata economic convenabil)
“Arthur Berman in another analysis points out that if we use more conservative and realistic assumptions such as the PGC does in its detailed assessment, more relevant is the Committee’s probable mean resources value of 550 (Tcf) of gas. In turn, if we estimate, also conservatively and realistically based on experience, that about half of this resource actually becomes a reserve (225 Tcf), then the US has approximately 11.5 years of potential future gas supply at present consumption rates.”
si iluzia pretului mic.
“Those who expect the long-term unit cost of shale gas to be less than that of other unconventional gas resources will be disappointed…the true structural cost of shale gas production is higher than present prices can support ($4.15/mcf average price for the year ending July 30, 2011), and that per-well reserves are about one-half of the volumes claimed by operators.”
e de citit cu atentie
http://www.globalresearch.ca/the-fracked-up-usa-shale-gas-bubble/5326504
@ cris
@ un liberal optimist
@all
Tema de fond in Romania de azi nu este aceasta, a exploatarii si a pretului, ci a explorarii. Noi nici macar nu stim daca avem si cat avem. Faptul ca nici macar nu vrem sa stim e totusi un lucru de mirare (trebuie cam cinci ani ca sa explorezi). Explorarea nu prezinta pericole la acest nivel. S-ar putea ca la sfarsitul deceniului tehnologiile sa se imbunatateasca. Chiar nu inteleg de ce avem acum discutia asta despre efecte, cand noi nici nu stim daca e cazul. Cine are oare interes ca Romania sa nu aiba habar de ce are in subsolul ei?!?
Ideea este urmatoarea. Degeaba vorbim despre o Uniune Europeana, in politica externa domina nationalismul si dreptul fortei.
Gandirea occidentala, chiar si in cele mai bune forme ale sale, este una imperialista.
@ Adam Mares
Fireste ca nationalismul nu a disparut. Cum zice romanul, mai aproape dintii decat parintii.
Sigur, nimeni nu mai vorbeste astazi despre nationalism, e fie ceva vetust sau stigmatizat, dar nationalismul n-a murit si nici nu va muri.
Sunt ofticat ca românul nu are acest tip de gandire. Stiu, e simplu sa dam vina pe istorie.
Azi Crin la B1 nu a dezamagit,Chiar daca la europarlamentare nu merg la vot la prezidentiale votez sigur Crin si nu doar eu…
Este interesant ca Todorov spune ca nationalismul este un liberalism fara limite.
In interiorul unei colectivitati, dreptul unui individ este ingradit de drepturile celorlati membri ai colectivitatii.
In politica dintre state, “democratia” este o iluzie, dreptul este al celui puternic, prin prisma nationalismului.
Tocqueville sustinea astfel, o dubla masura in problema democratiei.
@ VV
la gaze asta ziceam si eu acu citeva comentarii, ca la gaze pentru consumatorii casnici suntem chiar super ok, la consumatori industriali tot ok, printre primii… daaaar situatia de pe harta aceea e per total energie, in care sunt incluse si gazele, deci daca gazele ar trebui sa ne asigiure un loc bun situatia e muult trasa in jos de celelate forme de energie, dintre care la curent electric stam cel mai rau.
@ sorin gyorgyfalvi
La curent electric stam mai rau, pentru ca termocentralele noastre nu sunt eficiente se pierderile pe retea sunt mari.
ma uit la a3 – vorbeste Geoana, pe dinafara – nu a citit blogul nostru inca daca pretinde ceva despre legislatia de protectie a mediului asa de “stricta” in State- nu a auzit de felul in care s-a ocolit legea de protectie a mediului cu acea Halliburton loophole, nici ca nu vorbim de 100 de ani de gaze de sist in State ci de vreo 11 ani.
vai, vai, vai, face presupuneri. Domnu geoana vorbeste engleza dar nu stie si urban dictionary – presupun=assume. Inseamna sa fii un idiot si sa-i iei si pe altii drept idioti – ASSUME makes an ASS of U and ME. Mda.
@ Sorin
Citeste macar ultimul articol cu gazele de sist si te lamuresti.
Pentru ca tu esti doct in computere, te rog frumos spune-mi si mie cum sa scap de prostia asta de corectare automata a cuvintelor scrise pe net – ma scoate din minti, imi tot schimba cuvintele in ce considera corect englezeste – de la studiu imi face automat studio de pilda, corect devine correct, acord devine accord samd.
@ VV
haideti sa va spun cite ceva despre globalizare.
In 2000 puneam bazele unei mari fabrici de confectii. Investitorii englezi venisera in Romania pentru ca in Anglia nu se mai putea. Si-au calculat ei ce-au calculat si au ajuns in Romania. Povestind zilnic cu cite unu dintre ei, mi-am deschis si eu ochii despre cum functioneaza globalizarea. In timp ce noi ne straduiam de zor sa facem productie, sa avem rezultate… ei deja studiau mutarea mai la est, in Georgia. Toata chestiunea e simpla: pretul produsului finit e dat de: forta de munca, energie, transport, randament, utilaje. Randamentele la noi au fost intotdeauna bune, dar si in alte tari sunt cam la fel. Utilajele sunt aceleasi care se plimba de colo colo. Transportul cu cit e mai de la est la vest costa mai mult, deci teoretic tarile cele mai favorizate sunt cele care sunt mai apropiate de beneficiar, deci transportul intotdeauna produce un cost suplimentar. Pentru comensarea transportului e nevoie ca energia si forta de munca sa fie mai ieftine. Si exact astea sunt capitolele unde ne loveste UE, ne obliga sa avem energia mai scumpa, iar asta ridica inevitabil si costurile cu forta de munca. Bineinteles ca ma refer la investitori, nu la stat. Deci, practic politicienii nostri din ultimii ani au facut sa fim ocoliti de investitori, si in felul asta se chinuie si ei sa stringa toate suruburile pe unde mai pot…
Sa vedem cind o sa puste suruburile de atita strins la ele…
@ sorin gyorgyfalvi
Totusi, confectiile continua sa mearga pe sistemul lohn. Englezii, dar si altii, si-au dat seama ca uneori e mai bine sa lucrezi cu romanii decat cu chinezii.
De ce vrea Chevromul sa exploateze gazele de sist in Romania? 1. Sa castige foarte, foarte, foarte multi bani, gazele fiind date pe de pomana de UMR si Ponta. 2. Ca USA sa scape de o mare cantitate de substante chimice toxice si radioactive care vor fi pompate la 3000 de metri adancime in subsolul zonelor de exploatare. De aceea a si fost descarcata nava Flaminia de miile de tone de reziduri in portul Constanta anul trecut. Substante care in cele din urma vor ajunge in panza de apa freatica si vor infecta solul de suprafata cu consecinta distrugerii agriculturii, zootehnie si apiculturii pe aceste suprafete. 3. Sa contribuie la exterminarea in conditii democratice a unei jumatati de milion de romani omorati de marile cutremure ce vor fi activate de multitudinea seismelor de mica intensitate produse in urma exploatarii gazelor de sist. “La o intensitatea cuprinsă între 8,5-9,5 blocurile vechi cu probleme sau cele prost proiectatate cad şi provoacă pierderi omeneşti. Pe harta României în intensităţi, Bucureştiul este încadrat în categoria de risc maxim – 8,5-9,5. De altfel, un studiu al al Institutului de Cercetare în Construcţii (INCERC), publicat acum 5 ani, arată că un cutremur cu epicentrul în Munţii Vrancei, având magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, produs în jurul orei 21 (cum s-a întâmplat în 4 martie 1977), s-ar solda cu 450.000 de victime.”
@ gelu
Chevron vrea sa vina din acelasi motiv din care au venit Renault, Ford, OMV, Erste Bank etc.etc.
@ cris
autocorect-ul iti vine din setarile de la word, sau alt editor de text, depinde ce folosesti. Elimina autocorect-ul din word, si o sa se repare si aici (si se va repara si in Outlook daca folosesti).
Ai grija ca sunt citeva tone de setari pe-acolo, debifeaza doar ce sti ca nu e nevoie de el.
Daca nu reusesti din prima, spune-mi ce sistem de operare ai, ce editor de text ai, si o sa-ti dau calea mai exacta. O sa-mi trebuiasca si versiunea de la fiecare, de genu: windows 7, word 2003
@ cris
am citit ce-ai postat cu gazele de sist, de regula daca nu zic nimic inseamna ca sunt de aceeasi parere si nu am nimic de adaugat
De multe ori decit sa fac aglomeratie pe blog prefer sa vad cine si cum raspunde la o anumita chestiune…
@ cris
ti-am gasit o cale si mai simpla:
mergi in internet explorer > internet options > programs > si acolo in partea de jos ai HTML editor.
probabil ca acum ai word, sau ceva similar, pune sa fie notepad
@ VV
Cititzi mai departe analizele respective, mai ales ultimul articol si puneti-le fatza in fatza cu studiile pe care le aveti dumneavoastra, si pentru echilibru as vrea intr-adevar sa le vad si eu pe cele de care pomenitzi dumneavoastra.
PS: nu va critic ca nu ati fi spus ceva, spun doar ca e ceva ce trebuie privit cu atentie din multe unghiuri: reglementare a protectiei mediului, care se vede a fost ocolita si in State, dimensiune reala a rezervelor, perspective legate de cost, numar de locuri de munca, etc.
@ cris
trebuie si restartat internet explorerul
(inchise toate paginile)
Poate nu vi s-a parut important ce v-am povestit. Pt mine a fost. Il stiam pe Tocqueville din “Despre democratie in America”. Acum am descoperit un Tocqueville care spunea ca Africa “trebuie stapanita” (fiind un “vis al sufletelor nobile si generoase”), ca “doar razboiul poate reusi”, ca orice mijloace sunt permise (“arderea recoltelor, golirea silozurilor si, la final, capturarea oamenilor neinarmati, a femeilor si copiilor”).
@ VV
Mugur Isarescu a spus de vreun trilion de ori ca BNR nu va cumpara niciun gram de aur in plus, rezerva banii nationale e peste limita minima de 100 de tone admisa pentru Romania, avem 103 tone parca.
Oricum, nu se pune deloc problema ca BNR sa ia aur de la Rosia Montana, aia a fost pura manipulare din partea lui basescu.
@ VV
ceea ce ne-a mai ramas pe sistem lohn e infim fata de cit a fost. Intotdeauna vor exista fabrici de confectii in Romania, ele n-au cum sa dispara in totalitate, pentru ca avem un nivel bun de calitate, dar…nu stiu cit mai reprezinta din totalul economiei, probabil ceva de genu 0.0….%
Daca am fi avut un pret la energie care sa permita productie in tara noastra… eu sunt convins ca nu absolut toate sectoarele ar fi impulsionate. Asa insa… suntem tara unde nu se intimpla nimic.
Politicienii era suficient sa apere citeva puncte cheie: pretul energiei, infrastructura de tranzit si stabilitatea nivelului taxelor, si noi romanii am fi facut restul…
@ VV
Avem discutia despre efecte pentru ca in masura in care se fac prospectiunile trebuie gindit la legislatie, si nici aceasta nu se face peste noapte. Si nu mi se pare deloc ca ar exista o discutie serioasa nici economic nici legislativ nici pe probleme de mediu la acest moment, ci o presiune extraordinara mai ales in absentza unei legislatii adecvate si mai ales in absentza unor oameni care sa se informeze si sa puna intrebari.
Pun eu o intrebare simpla – daca SUA are reserve atit de mari, de sa le ajunga pe o suta de ani, chevron nu are destule de facut si mai ales de cistigat in State? Tocmai se discuta de faptul ca vor fi obligati sa spuna ce anume este in lichidul de fracturare si ca se vor elabora reglementarile de vigoare – e posibil ca aceasta sa se traduca in costuri mai ridicate decit se anticipeaza pentru ca masurile de protectie a mediului costa. De ce deci aceasta graba de a cauta resurse in alte parti ale lumii si mai ales parti in care reglementarile sunt mai slabe si oamenii mai usor de cumparat?
@ Sorin
Nu merge, am incercat, tot ma corecteaza. – reserve in loc de rezerve
@ VV
Eu zic ca Romania n-ar trebui sa externalizeze chiar tot. Ar trebui definit odata pentru totdeauna ce tine, si ce nu tine de strategia nationala de dezvoltare. Si odata stabilita chestiunea asta, partile rentabile ale economiei de stat ar trebui sa pompeze profitul lor in partile neprofitabile, dar care sunt obligatorii de pastrat deoarece vor asigura un viitor acestei tari. De exemplu: profitul de la NuclearElectrica sa mearga in constructia de diguri, baraje si hidrocentrale…. am zis la intimplare, dar ideea e sa se faca niste principii pe baza de logica.
@ cris
cu ce ai incercat din ce ti-am zis?
Cu redirectionarea pe note pad, inchis si redeschis explorerul
@ cris
vezi aici:
http://support.microsoft.com/kb/937422/ro
@ cris
nu mi-ai zis ce sistem de operare si ce editor de text folosesti…
am presupus eu ca folosest office 2007, pentru ca imi aduc aminte ca si eu am avut nevoie sa repar problema asta cind am trecut de la 2003 la 2007
am windows 8 cred ca te-a lamurit – e o OROAREEEEEEE!
@ cris
eu am ramas la windows 7, eu asa procedez intotdeauna, ii las pe altii sa injure daca-i cazul, si cind vad ca nu mai injura nimeni inseamna ca e bun si trec si eu…. Asa am facut cu vista… am sarit peste vista… si se vede treaba ca o sa sar si peste windows 8
In fine, mai mult conteaza editorul de text acum in cazul tau, ai Microsoft Office instalat ?
Ce versiune? 2003, 2007, 2010 ?
In romana, sau in engleza?
uita-te in linkul asta de mai jos, prima bifa de pe pagina trebuie debifata (check spelling as you type)
http://www.mydigitallife.info/how-to-disable-spelling-and-grammar-checking-in-microsoft-word-20072010/
@ Sorin
Nu-mi spune, ca nu a fost o alegere de placere – mi s-a prabusit lpt-ul dinainte care avea w7. Asta de acum e un core i7 si merge mai lent decit dualcore-ul meu dinainte din cauza w8. Nu am office-ul instalat pe asta, il folosesc numai pe internet; pe desktop, unde scriu in word am XP(sunt o retrograda )
@VV,
Pai reprezentantul Chevron zice ca are licenta pe ambele faze. Pai daca Chevron cheltuie bani pe explorare ii anuleaza statul licenta de exploatare? Nu cred, ca cere banii pe explorare..E ca in cazul GC. Desi expertii spun ca nici nu incearca o actiune in justitie ca ar pierde. Asa ca preseaza mediac, corupe pe cine trebuie si santajeaza in forta. Cum ar fi comedia aia cu minerii ingropati in galerii de expozitie. Si presa este cea mai mituita. Se vede cu ochiul liber cand televiziunile de stiri titreaza: n oameni protesteaza” pentru” Rosia Montana:in Capitala, la Campeni, la Abrud, in loc de “impotriva”!
daca iti spun ca e si hp, incepi sa-mi plingi de mila
@ cris
chiar ca-ti pling de mila
HP, yak…
Da stii de ce-ti pling de mila mai mult? Daca e si un hp nou e crima si pedeapsa sa dai jos un sistem de operare si sa faci downgrade la un sistem rezonabil, ei au tot felu de intelegeri cu producatorii de soft si efectiv fac in asa fel sa nu se poata instala altceva decit te lasa ei…
La mine e regula, orice marca de laptop ar fi (la pc-uri nu e problema) primul lucru dau jos sistemul de operare cu care vine echipat… dupa care rad toate bug-urile de softuri puse de producator si ascunse pe hard
@ cris
dar cind ai schimbat pe notepad setarea aia ce aparea acolo ?
@ cris
in lista aia unde ai pus tu notepad e practic lista cu toti editorii de text existenti pe pc…
Probabil ca mai ai un editor de text controlat de w8 care are setarile in alta parte.
nimic, doar edit in notepad
da, e hp nou
@ sorin
mai mult ca sigur, numai ca, daca nu stii, e foarte greu de gasit ceva pe w8. ma duc sa-mi spal ochii de atita w8 la plimbare. O sa-i caut mai tirziu in maruntaie sa vad ce gasesc si iti spun
Pentru ca metoda de exploatare a gazelor de sist se practica de putin timp, de 10-11 ani in SUA, si pentru ca este vorba de o activitate la marre adancime, eu nu cred ca poate cineva sa spuna ce impact va avea exploatarea gazelor de sist asupra mediului, mai ales ca aici e vorba de un teren mlastinos, total diferiyt de cel arid, american. Eu raman la intrebarea, daca explorarea provoaca cutremure,exploatarea nu va transforma radical relieful?
Si mai sunt si alte aspecte la fel de greu de acceptat, precum otravirea apei freatice sau distrugerea biosferei in zona.
Si nu in ultimul rand, cei 150 de km de Dunare pana la Cernavoda.
Cei care se joaca de-a comisionul si de-a decizia politica cu asemenea companii, huiduite in intreaga lume, merita orice le-ar face guvernatorul.
@VV
De ce nu se retrage PNL-ul de la guvernare ACUM sau asteptati sa vina putin iarna, sa apara cresterile de preturi si atunci sa-l lasati pe Victoras in pantalonasii goi cu chilotii galbeni in fata si maro la spate?!?
@ epolitikon
PNL nu se retrage in primul rand pentru ca a promis celor care au votat USL ca o sa guverneze. In al doilea rand, liderii locali, presedinti de CJ, primari s-ar opune categoric.
Cam asa ma gandeam si eu, vorba aia, in opozitie nu e ca la putere…
Hopa,laboratorul simte un pericol iminent.
Crin ar fi un bun candidat al dreptei daca nu ar fi impotriva lui TB.
Cucoana, asa ceva nu se va intampla,iar electoratul de dreapta il va vota pe Crin
http://www.cotidianul.ro/udrea-usl-se-va-rupe-antonescu-se-va-reorienta-catre-electoratul-de-dreapta-224933/
@ Filip G
Concilierea intre TB si Antonescu e o iluzie.
Europarlamentarele vor fii cruciale pentru PNL.Dar eu m-am exprimat public ca nu merg la vot.Nu girez indivizi care spun DA indiferent de intrebare ori cei care nu se implica.Mingea nu-i in terenul cetateanului,depinde de implicarea europarlamentarilor ori figurilor ce vor votul cetateanului.
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-15871153-elena-udrea-rfi-discutia-despre-unificarea-dreptei-este-putin-tardiva-zarurile-fost-deja-aruncate.htm
Cat de lucida e radiografia Elenei Udrea.
“Ce va castiga PDL daca va lua sa zicem un scor intre 16% si 18%, iar celelalte partide de centru-dreapta vor fi la limita intrarii in Parlamentul European. ”
Adica partidul lui Basescu impreuna cu a lui MRU impreuna cu a lui Chiliman impreuna……….nu fac 5 %?
Une-i Alba ca Zapada?
@Filip G.,
Fa-ma sa inteleg: pe de o parte esti un liberal convins, pe de cealata parte zici ca nu mergi la vot. E o contradictie in termen! Aminteste-ti, rogu-te ca cele mai liberale legi au fost gandite de liberali cand erau in opozitie, iar guvernele comunistoide au fost nevoite sa le aplice din cauza presiunile mUE! Culmea absurdului este ca acum PNL este, sa zicem, la guvernare si,hop!apare peste noapte doar o legislatie comunistoida!Sigur cu contributia pretioasa a corifeilor economiei comunistoide:Florin Georgescu(creierul gandirii pontiste), Chitoiu si l. voinea!Plus idioteniile pe exploatarea resurselor de inspiratie washingtoniana!
@Un liberal optimist daca spun Ionesco e absurd?Am votat in parlamentul national persoane impuse,asa a fost bine pentru USL.Am o lista de nume liberale din care eu aleg persoana in care am incredere?Nu,in cazul asta am dreptul de a nu vota o persoana impusa.
@Filip G.
E nashpa, deoarece anul viitor votam doar pe liste la europarlamentare si nominal candidatii la Presedentie. N-ai ce face. Desi, zic eu, europarlamentarele sunt o frectie la un picior de lemn. Ai vazut vreun europalramentar roman luptand pentru tara lui? Pana si strainii fac mishto de lighioanele atea care doar isi indeasa banii in buzunur si voteaza orice prostie. Si culmea, acolo in PE nici nu trebuie sa stii vreo limba straina. Au cateva mii de translatori si traducatori! Si mai avem si doi din astia urmariti penal:vadim si severin!
http://www.dcnews.ro/2013/10/papahagi-de-ce-nu-poate-fi-predoiu-candidatul-dreptei-la-presedintie/
Incep sa apara radiografieri lucide pe alocuri.
“Completează că “nu va fi susținut nici măcar de toți colegii din PDL, cărora le-a fost impus”
Acelasi lucru se va intampla cu europarlamentarii PNL,sunt 2-3 femei care merita o noua confirmare in rest……….
@ Katrina
Si OMV ne vinde petrolul si nu l-au primit mostenire. Si OMV e cel mai mare contributor la bugetul statului.
@ Katrina
In ce priveste cei douazeci de ani, da, era optimist. N-as fi crezut.