ICR Viena: Marile cotidiene de limbă germană elogiază “Cartea şoaptelor”. Frankfurter Algemeine Zeitung: “Cartea şoaptelor este un roman magnific care aparţine literaturii universale, fiind, probabil, una dintre cărţile de referinţă ale secolului XXI, atât de minunată încât îţi taie răsuflarea”

La doar două luni de la apariţia în limba germană, la editura Zsolnay, a romanului lui Varujan Vosganian Cartea Şoaptelor, în presa specializată din Austria, Germania şi Elveţia au apărut recenzii ample, în termeni extrem de elogioşi.

“Un roman magnific care convinge nu doar din punct de vedere literar, ci şi ca document al memoriei”, titrează Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) recenzia semnată de Sabine Berkring.

Tradusă “congenial şi empatic” de scriitorul şi traducătorul Ernest Wichner, director al reputatei Literaturhaus Berlin, Cartea Şoaptelor “este, într-adevar, una dintre cărţile acestui secol”, mai notează în FAZ autoarea
recenziei care este convinsă că romanul lui Vosganian “ reprezintă nu doar o mărturie despre suferinţele îngrozitoare, ci şi despre puterea de a rezista a acestui popor şi ar putea intra, alături de romanul lui Franz Werfel Cele 40 de zile ale lui Musa Dagh, în istoria literaturii universale”.

Calitatea de politician controversat a lui Vosganian este cunoscută recenzenţilor germani care însă nu menţionează decât în treacăt şi pe un ton neutru acest aspect, cu toate că presa austriacă şi germană este în general mai sensibilă la amănuntele biografice ale scriitorilor decât cea din alte ţări. Notabilă în acest sens este recenzia apărută în Süddeutsche Zeitung semnată de Karl Markus Gauss, unul dintre cei mai reputaţi scriitori, eseişti şi editori austrieci:

“Vosganian reprezintă cazul rarisim al unui politician asupra căruia planează semne de întrebare, dar care, incontestabil este un scriitor important; nu este un politician populist, tentat să obţinăsucces şi ca autor de cărţi, ci un autor autentic, un povestitor exceptional care în Cartea Şoaptelor istoriseşte saga unui popor persecutat de atâtea generaţii, până în în zilele noastre.”

Iar Neue Zurcher Zeitung, cel mai mare cotidian de limbă germană din Elveţia,  adaugă :  “VarujanVosganian este un mare narator, creind personaje memorabile într-o extraordinară panoramă a sensului tragic al secolului XX”.

http://www.rkiwien.at/noutati/23-oct-13-cartea-oaptelor-una-dintre-carile-secolului

 

 

77 Responses to “ICR Viena: Marile cotidiene de limbă germană elogiază “Cartea şoaptelor”. Frankfurter Algemeine Zeitung: “Cartea şoaptelor este un roman magnific care aparţine literaturii universale, fiind, probabil, una dintre cărţile de referinţă ale secolului XXI, atât de minunată încât îţi taie răsuflarea””

 1. Adam Mares spune:

  @buddha
  ce anume?

 2. Adam Mares spune:

  Daaaa, VV stand in cap e un fel de poezie suprarealista. :-)

 3. Adam Mares spune:

  @Buddha
  A, cu urcatul la cap? Eram inca adormit cand am scris aia. :-) N-am prea dormit azi-noapte. Crezi ca insomnia e semn de depresie? Asa se spune.

 4. Adam Mares spune:

  E foarte inalt. Si n-are capul patrat. :-)

 5. @ VarujanVosganian octombrie 29, 2013 la 11:59 am

  “@ all

  Nu mi-ati raspuns, totusi, daca stiti ceva de Bibliotecaru.
  Cineva spunea ca a murit…”

  Bibliotecaru a decedat de ceva vreme.
  Pe blogul domnului profesor Adrian Nastase s-a vorbit mult despre acest lucru, atunci cand s-a aflat.

  Dumnezeu sa-l odihneasca.