Informare privind gazele de şist

La solicitarea colegilor mei din Grupul Parlamentar PNL din Senat, am prezentat o informare cu privire la problematica gazelor de şist. Textul nu prezintă concluzii, dar ele se impun de la sine. Anume că este util să cunoaştem potenţialul existent de astfel de resurse, dar chestiunea exploatării rămâne, în Europa, controversată.

  1.   Situația pieței energiei în prezent

 

O buna perioada de timp, previziunile pe termen lung in domeniu au inclus avertismente pesimiste cu privire la  diminuarea resurselor de petrol și gaze, în condiţiile cererii ridicate de resurse energetice. Acest lucru a determinat un efort global pentru includerea unor surse de energie mai sustenabile în mixul energetic, printre acestea fiind și energiile solară și eoliană. Regenerabilele au, în mod evident, avantajul de a fi atât curate, cât și sigure din punct de vedere strategic deși, cel puțin pentru moment, ele sunt relativ scumpe și sunt afectate de probleme de intermitență. Previzibila diminuare a resurselor tradiționale de petrol și gaze sugera și faptul că utilizarea cărbunelui ar urma să crească simțitor, pentru că acesta este relativ ieftin și se găsește din abundență, deși este periculos din punct de vedere al mediului înconjurător. Piața energiei se schimbă rapid, iar guvernele, industria și consumatorii ar fi din ce în ce mai interesați să crească eficiența energetică, pentru a folosi cea mai puternică energie cu cât mai puțin combustibil.

            Mai mult, aceste previziuni pesimiste au arătat dificultățile economice pe termen lung, hazardul de mediu și vulnerabilități strategice serioase care se nasc din dependența crescândă față de petrolul și gazele originare din regiuni instabile ale mapamondului. Orientul Mijlociu a rămas cea mai importantă sursă globală de petrol, dar războiul din Irak și tensiunile mari cu Iranul precum şi «primăvara arabă» au demonstrat fragilitatea zonei și au sugerat că instabilitatea de acolo ar putea amenința resursele globale de energie și stabilitatea prețurilor. În același timp, Rusia și-a consolidat poziția drept cea mai importană sursă de gaze naturale pentru cea mai mare parte a Europei. Rusia va rămâne un jucător central pe piața de energie europeană mulți ani de acum încolo. Ea a demonstrat, totuși, o înclinație de a-și folosi poziția în domeniul gazelor naturale ca instrument politic și diplomatic – o practică ce a determinat o mare parte a europenilor să recunoască faptul că o bazare prea mare pe gazul rusesc ar putea fi în contradicţie cu interesele de securitate națională şi ar lăsa economile europene vulnerabile în fața prețului de monopol. Din pricina acestui context, mai multe țări europene au decis să construiască portalele de acces GNL (Gaz Natural Lichefiat), astfel încât gaz provenind din orice parte a lumii să poată fi transportat în Europa, diversificându-se astfel baza de aprovizionare și astfel reducându-se vulnerabilitatea în fața prețului de monopol și a presiunilor diplomatice nedorite.

           Aşadar, până acum câțiva ani, situația securității energetice globale părea să se înrăutățească, acest aspect fiind reflectat în mai multe aprecieri ale Agenției Internaționale pentru Energie. Proviziile se împuținau, cererea exploda, prețurile erau în continuă creștere, țările-sursă erau de multe ori problematice, iar experții susțineau că perspectiva securității energetice era din ce în ce mai fragilă pentru multe state.

     Apoi, previziunile s-au ameliorat, datorită faptului că schimbările tehnologice au deschis noi și vaste rezervoare de petrol și gaze, care anterior erau percepute ca fiind prea scumpe sau prea greu de exploatat. Avansul tehnologic în domeniile fracturării hidraulice și al forajului  orizontal a făcut ca toată această energie să fie disponibilă la prețuri mult mai mici, într-o perioadă în care prețurile globale la energie erau foarte ridicate.

Centrul acestei activități a fost America de Nord, unde atât Statele Unite, cât și Canada au rezerve uriașe neexploatate de gaze naturale și gaze de șist, gaz metan, gaze în nisip și rocă și, în Alberta, Canada, petrol depozitat în nisipuri bituminoase. Producția acestor surse de energie era virtual inexistentă în Statele Unite în anul 2000.

Sunt multe indicii potrivit cărora puternica dezvoltare a exploatării șisturilor din America de Nord nu se va repeta și în Europa. Întrebările privitoare la existența și potențialul resurselor persistă. Mai mult, o serie de bariere de reglementare la adresa exploatării acestor resurse și rezistența organizată in rândul populatiei la această tehnologie creează un obstacol în calea dezvoltării energiei din gazele de șist pe continent. Multor state europene le lipsește infrastructura și tehnica necesare pentru exploatarea rapidă a acestui potențial și niciuna nu ar fi capabilă să se potrivească cu costurile mici de producție din Texas, de exemplu, stat care are o lungă istorie de forare în regiuni încă neprospectate și un mare spațiu pentru explorarea energiei.

 Cu toate acestea, Europa se confruntă în prezent cu o serie de provocări serioase în domeniul securității energetice, care ar putea crea un context pentru o mai largă dezvoltare a hidrocarburilor neconvenționale. Astăzi, UE este dependentă în proporție de 80% de importul de petrol și 60% de cel de gaze.

 

2.     Ce este gazul natural de șist?

Spre deosebire de gazele naturale din sursele convenționale care se deplasează prin rocile poroase spre suprafața Pământului până când sunt captate, gazele naturale din șisturi sunt cele care rămân prinse în formatiunile de rocă aflate la mari adâncimi, după formarea hidrocarburilor. In general aceste roci sunt de tipul sisturilor marnoase.

In ultimul deceniu s-au consacrat două tehnologii în domeniul exploatării gazelor de șist: foraj orizontal si fracționarea hidraulică. Aceste două tehnologii au fost folosite împreuna pentru a reduce costurile si pentru a produce aceasta resursa.

- Fracționarea hidraulică este procesul de injectare sub presiune, a unui amestec de apa, nisip și aditivi  (de obicei 99,5 % apă si nisip + 0,5 % aditivi) printr-un puț pentru a crea mai multe mici fisuri extinse în stânca, eliberând astfel gazele naturale înmagazinate la mai multe mii de metri sub
pământ, departe de resursele de apa subterana.

Fracționarea hidraulică nu este parte a procesului de forare a sondelor de explorare initială (pentru probe). Dupa ce forarea de explorare este finalizată si sunt evaluate rocile in functie de rezultatele testelor, se poate lua decizia finala in sensul renunțării, oportunității exploatării sau continuării testelor, inclusiv prin procedeul de fracționare hidraulică.

- Forarea orizontală oferă acces mai larg la gazele prinse in stratul de rocă de șist. Dupa ce mai intai este forat puțul pe verticală până la formatiunea de rocă vizată, apoi sapa de foraj este antrenata într-o curbă, până când aceasta permite forajul orizontal, în lungul formațiunii de rocă.

Pe durata de viață a puțurilor sunt efectuate teste complexe pentru a verifica continuu nivelul de siguranță a puțurilor de extractie.

Sondele sunt proiectate pentru a proteja apele subterane, prin instalarea mai multor straturi de oțel (carcasa) si ciment, care înconjoară carcasa. Protectia de ciment formează o bariera continua între puț, rocile din jur si apele subterane.

3.            Implicațiile geostrategice ale dezvoltării gazelor de șist în Europa

 

În viitor, gazele naturale își vor asuma o importanță strategică mai mare, ca rezultat al schimbărilor tehnologice de pe piață și al creșterii cererii globale de energie. Explozia din America de Nord a asigurat resurse de energie neanticipate în trecut. Acest lucru are deja implicații asupra planurilor multor state. De exemplu, Statele Unite au decis să livreze petrol din stocurile sale strategice în toiul crizei libiene, în parte pentru că perspectiva energetică pe termen lung este atât de promițătoare.

Împreună, țările europene numără 10% din rezervele globale de șisturi. Proprietățile petro-fizice ale acestor depozite diferă considerabil și fiecare ridică provocări de forare și colectare diferite. Încă nu se știe câte din aceste forări sunt recuperabile din punct de vedere economic. Comisia Europană a sugerat că “Producția de gaze de șist nu va face ca Europa să fie autosuficientă în materie de gaze naturale. Cel mai bun scenariu pentru dezvoltarea gazelor de șist este acela al înlocuirii producției convenționale învechite și menținerea dependenței față de import la aproximativ 60%”). Diferite nivele de explorare sunt în curs de analiză în Austria, Germania, Ungaria, Irlanda, Polonia, Suedia, Regatul Unit și Ucraina. Franța, Polonia și Ucraina par să dețină depozite foarte mari, dar Franța a impus un moratoriu pe explorare. Trebuie, totuşi, să menţionăm că între Parlamentul European şi Comisia Europeană există diferenţe notabile în ce priveşte oportunitatea exploatării gazelor de şist, Parlamentul European fiind extrem de reţinut în această privinţă.

      Romania este interesată de identificarea si dezvoltarea potențialului său în ceea ce privește gazele de șist. Guvernul a eliberat mai multe licențe de explorare companiei Chevron, în speranța că descoperirea depozitelor de gaze de șist va contribui la reducerea dependenței sale față de gazul importat din Rusia. Scopul României este acela de a-și spori independența energetică și a semnat acorduri de exploare și cu Exxon și OMW, pentru explorarea resurselor energetice din largul Mării Negre.

Guvernul polonez a acordat mai multe concesiuni de explorare către 30 de companii, acoperind un teritoriu de 35.000 de mile pătrate sau o treime din suprafața țării (Szalai, 2012). Oficialii polonezi au sperat inițial că vor începe exploatarea comercială până în 2014 și că vor obține un anumit grad de autonomie până în 2035. Acesta este un scenariu foarte optimist. Condițiile geologice dificile, lipsa serviciilor și a infrastructurii necesare, mediul legislativ nesigur au încetinit eforturile de explorare și au dus la temeri în legătură cu viabilitatea industriei în această țară. În 2011, Agenţia Internaţională pentru Energie estima că formațiunile șistoase ale Poloniei  conțineau de 900 de ori consumul său anual de gaz sau 5.3 trilioane metri cubi. În anul 2012, Institutul Geologic Polonez a
dat publicității cifre mult mai realiste – între 346 și 768 miliarde metri cubi.

 

4.     Problemele de mediu ale gazelor de şist

a. În timpul procesului, săruri corozive, chimicale carcinogene și chiar particule radioactive care există în formațiunile de rocă se amestecă uneori cu apa deja poluată sau cu apa salină, pe măsură ce aceasta este injectată în subteran (915-2.440 m). 25% din cantitatea de apă este apoi împinsă la suprafață, împreună cu aceste elemente. Benzen, radiu, metan sau eter sunt câteva din multele substanțe periculoase care au fost identificate cu procesul hidraulic. După ce este presurizată în formațiunile de rocă șistoasă și împinsă în afară de gazul sau petrolul care se ridică în mod natural, apa reziduală este stocată în cisterne, puțuri sau containere. Dacă nu sunt reglementate corespunzător, aceste procese de stocare sunt pasibile de deversări, scurgeri sau inundații. De asemenea, au existat incidente de poluare pe care companiile nu le-au raportat sau le-au raportat neadecvat  și se pare că unele dintre cele mai grave probleme au avut loc în Pennsylvania, unde industria nu este reglementată corespunzător.

Există încă un grad de incertitudine cu privire la cantitatea și varietatea exacte ale contaminatorilor din apa reziduală. Faptul că guvernul SUA a permis firmelor să ascundă aceste informații ca secrete comerciale nu este de ajutor. Acest lucru a dus la îngrijorări ale populației, iar Administrația Obama ia în calcul regândirea acestei politici. În Texas, companiile trebuie să publice chimicalele care sunt folosite și există standarde înalte în ceea ce privește cimentarea drilurilor, pentru a se evita scurgerile.  Companiile energetice susțin ca nu ar investi miliarde de dolari în această industrie dacă nu ar crede că aceasta va aduce profit pe termen lung și pretind că în state precum Texas sunt foarte atente la sursele de apă. Canada a implementat recent un sistem voluntar de raportare, dar instituţiile de reglementare doresc întărirea acestui aranjament, pentru a ajuta reglementatorii să determine impactul de mediu al acestor substanțe.

 

b. O altă procedură care ridică semne de întrebare este aceea a depozitării fluidelor în formațiunile cavernoase subterane. Riscul de poluare crește dacă procesul se petrece deasupra (rezervoare) și nu în subteran. Grupurile ecologiste au susținut că reglementatorii și companiile de gaz din Pennsylvania nu au fost suficient de pregătiți pentru această problemă, astfel încât cantități însemnate de apă reziduală au ajuns în unități de tratare a apei în care nu exista tehnologia de procesare a acestor chimicale. Mai multe studii au relevat existența radiului, a benzenului și a altor astfel de substanțe în câteva râuri și fluvii. Unele râuri utilizate de fabricile de deșeuri aveau un nivel al radioactivității de sute sau chiar mii de ori mai mari decât cifra admisă de standardele federale. Deși procesul de fracturare hidraulică are loc la adâncimi de sub rezervele de apă, etanșarea neadecvată a puțurilor poate duce la împrăștirea apei contaminate în bazinele de apă. Unii experți sunt de părere că apa reziduală în exces este atât de contaminată și de periculoasă, încât ar trebui tratată în același fel ca rezidurile medicale.

 c. Cantitățile uriașe de apă necesare fracturării hidraulice sunt o altă problemă importantă. Operarea unui singur puț necesită 2,5 milioane de litri de apă de-a lungul duratei lui. Acest aspect este problematic, în special în zonele în care puțurile subterane au început să sece, mai ales în Vestul Americii. Fermierii sunt obligați să se lupte pentru apă cu companiile energetice din vestul Statelor Unite, iar seceta din ultimii ani a dus la exacerbarea tensiunilor dintre cele două industrii. Au existat de asemenea și rapoarte cu privire la activitatea seismică din  regiunile în care se conduc operațiuni de fracturare, dar aceste evenimente sunt minore.

 d. Industria gazului de șist lasă la rândul ei o amprentă care a creat probleme și a stârnit proteste publice. Puțurile au nevoie de spațiu pentru acomodarea echipamentului de forare, de bazine pentru apa reziduală, de infrastructură de stocare și de transport, dar și de facilități de găzduire a personalului. Schimbările demografice rapide asociate cu această industrie pot duce la provocări sociale în comunitățile rurale.

 

5.   CONCLUZII

 a. Explozia afacerii petrolului și gazului neconvențional transformă rapid perspectiva energetică globală. O transformare majoră pare a fi în curs de desfășurare, transformare care ar face ca piețele de energie să se confrunte cu abundență în loc de lipsă a energiei. Acest fapt ar duce la dispersarea puterii într-o industrie care a fost multă vreme dominată de carteluri și producători careoperau drept mandatari pentru statele în fața cărora răspundeau. Această evoluție ar putea duce la moderarea atitudinii unor guverne extrem de autocrate, care au folosit multă vreme bogăția energetică națională pentru a bloca reformele politice și economice și pentru a exercita influență asupra clienților lor.

Pentru moment, transformarea este cea mai dramatică în America de Nord, dar există deja efecte și asupra piețelor globale de energie, iar acestea ar putea să devină mai serioase dacă SUA va începe să exporte GNL.

 b. Europa este în fața unei provocări competitive adevărate. Prețurile scăzute ale gazelor în SUA duc la scăderea costurilor de producție în America de Nord și la o relocare a industriei înapoi pe teritoriul american.  Acest proces este la început, dar s-ar putea accelera dacă persistă aceste diferențe. Prețurile europene la gaz și electricitate sunt mult mai ridicate, așa că diferenta  de preț începe să semene cu un șoc economic extern. Europa va trebui să răspundă prin scăderea prețurilor la energie. Poate face acest lucru prin renegocierea contractelor la gaze. și Rusia va fi nevoită să-și recalculeze structura sectorului său energetic și felul în care îl folosește în diplomație. Aceasta ar oferi o oportunitate pentru un nou tip de relație cu lumea occidentală, dar Rusia nu pare înclinată să meargă în această direcție pentru moment.

  c. Europa a luat act de aceste probleme și provocări și unii argumentează că acestea consitutie un preț mult prea mare. UE nu are jurisdicție asupra legilor statale de exploatare a subsolului, așa că reglementarea acestei industrii este în mare măsură sub responsabilitatea guvernelor naționale ale Europei. Este o situație oarecum similară cu cea din SUA unde statele sunt cele care preiau conducerea în reglementarea industriilor, nu guvernul federal. Provocările în Europa sunt mai serioase din pricina densității populației, a reglementărilor de mediu, a lipsei apei din unele regiuni și a rezistenței publice. Regiunea Alsacia, spre exemplu, are potențialul de a dezvolta o industrie  a gazelor de șist, dar în anumite părți ale regiunii, se găsește câte un sat la fiecare kilometru și jumătate, iar forările ar fi intruzive. Guvernul francez a impus un moratoriu privind operațiunile de forare, iar ministrul francez al Industriilor a declarat recent că procesul nu va începe până când guvernul nu este sigur că gazul poate fi scos într-o manieră propice mediului înconjurător. Companiile franceze care au licențe de explorare şi doresc să exploreze în sudul Franței în căutare de gaz, sunt incapabile de a face acest lucru momentan. Guvernul german propune ca fracturarea hidraulică să fie permisă doar în zonele în care sursele de apă nu ar fi afectate. Totuși, rezervele germane nu sunt foarte mari. Guvernul britanic a adoptat o abordare precaută, deși se pregătesc unele operațiuni hidraulice. El monitorizează cu atenţi evoluțiile din Polonia. În Bulgaria, reticența publică la decizia guvernului de a elibera licențe de exploatare a șisturilor a fost marcantă. Protestele publice împotriva unei concesii a guvernului către Chevron
s-au concentrat în nord-estul României, în vreme ce în Marea Britanie protestatarii au reușit să închidă câteva situri de forare.
Pe de altă parte, publicul polonez este foarte receptiv la această industrie și recunoaște atât avantajele economice, cât și pe cele strategice ale dezvoltării interne ale acestei surse de energie.

 d. Comunitățile locale și alte părți interesate trebuie să se angajeze în acest proces. Este nevoie de eforturi pentru a minimaliza distrugerea acestor comunități, iar resursele cruciale  – cum ar fi apa – trebuie monitorizate, pentru a se asigura că interesele comunității sunt respectate. Locațiile puțurilor ar trebui să fie cât mai izolate posibil, iar standardele de tratare a apei sunt esențiale. În fine, publicul trebuie să fie informat atunci când au loc scurgeri accidentale sau când se întâmplă alte accidente de mediu. Această atitudine este esențială pentru câștigarea încrederii și pentru asigurarea standardelor pe termen lung. Agenția Internațională pentru Energie a publicat un set de “reguli de aur”, care conține un spectru larg de reglementări. Printre acestea se numără nevoia de transparență totală și dialog public, măsuri de protecție a apei și eforturi de minimizare ale arderilor.  Bineînțeles, standardele ridicate înseamnă și costuri ridicate, dar asta se întâmplă și în cazul neglijenței cu privire la mediul înconjurător.

 

e. Productia actuală de gaze a României este de cca 10,5 mld. Nmc/an, iar consumul mediu este de 14,4 mld.Nmc/an. De remarcat că rata de depletare (scăderea rezervelor supuse exploatării) este de  cca 10% pe an, ceea ce înseamnă că in lipsa unei promovări de rezerve noi și fără promovarea unei recuperări secundare și terțiare, activitatea se va opri în cca 10 – 15 ani. În aceste condiții România va rămâne tributară în totalitate importului.

 

 

 

 

110 Responses to “Informare privind gazele de şist”

  1. gelu spune:

    Romania poate sa devina independenta energetic pe o perioada de 100 de ani daca trece la exploatarea hidrogenului sulfurat din Marea Neagra. Obtinand pe langa hidrogenul pur, sulf si apa grea. Ca sa nu mai vorbim cum ca exploatand hidrogenul sulfurat din adancurile marii se va obtine si marirea stratului de apa dulce prielnic vietii care acum este sub 100 de metri. Daca nu se va trece la exploatarea cu rapiditate a acestui zacamant Marea Neagra in max. 50 de ani va deveni o moare moarta.

  2. emi spune:

    Si o descoperire a anului 2013 care va revolutiona metodele de obtinere a energiei, folosind termic energia punctului zero:
    http://www.descopera.ro/dnews/10427476-prima-reusita-uluitoare-a-anului-2013-cercetatorii-au-obtinut-o-temperatura-mai-scazuta-decat-zero-absolut

  3. emi spune:

    Aici se explica pe intelesul tuturor ce este energia punctului zero si se dau cateva idei tehnice interesante:
    http://www.energielibera.net/Ce-este-vidul/energia-vidului.html

  4. emi spune:

    Sorin, dragalasule, perpetuum mobile e depasit. Acum este modern randamentul supraunitar al celulei de putere a lui Patterson (Patterson Power Cell), care produce de sute de ori mai multa energie decat consuma:
    http://en.wikipedia.org/wiki/CETI_Patterson_Power_Cell
    Asa se vorbeste despre energie, domnilor politicieni!

  5. Pacala spune:

    Oameni buni, independenta energetica e conceptul politicienilor, acolo la ei. Pentru populatie inseamna nimic concret….

  6. Adam Mares spune:

    Sari katrina si ne-arataaaaaaaa
    Cum jucai cand erai fataaa :-)

  7. emi spune:

    Oare tortionarul canta la nunti, pe masa, dand din buric, sau canta la nunti, pe sub masa, manga?!?!
    Dupa cum scrie, probabil varianta a doua.

  8. emi spune:

    Poti sa plangi tortionarule mult si bine, scutecul tau nu il schimb. Vei ramane ud, si murdar, (si singur), pana cand vei invata ca trebuie sa respecti, daca vrei sa fii respectat.

  9. emi spune:

    Ce repede s-a recunoscut in “”poza”” :-):-):-):-)

  10. emi spune:

    Hai sa nu ne mai batem joc de acest cuvant, ENERGIA.
    Sa incercam sa-l intelegem in primul rand:
    http://universulenergiei.europartes.eu/intrebari/energia/

  11. emi spune:

    Si o definitie mai future-ista, toata lumea noastra este energie, lumina este energie, sunetul este energie, materia este energie condensata. Chiar si gandul este energie informata (modulata).
    A spune ca suntem in criza de energie, inseamna a nega existenta acestei lumi. Trebuie sa invatam sa separam energia care ne este necesara, dar mai intai trebuie sa intelegem ce cautam.

  12. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Am impresia ca bietul Ponta a luat-o rau pe aratura. Desolidarizati-va de el si de secaturile peneliste care-i canta in struna. Nu stiu cine i-l dezinformeaza si-l manipuleaza , dar deja devine un pericol public!

  13. emi spune:

    Impotriva “”mamutilor”” tip Chevron si RMGC se poate lupta numai inteligent. De exemplu elefantilor le este teama de soricei, lor le-ar putea fi teama de mouse-ul hackerilor. Si mai avem si tiganii dornici de fier vechi…
    Protestele? Li se falfaie.

  14. emi spune:

    Banc:
    Compartiment de tren, Budapesta-Bucuresti, clasa I, o doamna in varsta si un strain. Dupa intrarea in Romania, domnul adoarme. Doamna, obsedata de o scama care atarna peste pantofi, incearca sa o ia, ca prea erau hainele frumoase si strica aspectul. Ata insa nu era rupta, incepe sa se lungeasca. Doamna speriata, incepe sa faca ghem. Cand in sfarsit firul se termina, arunca ghemul la gunoi.
    In gara la Bucuresti, domnul buimac si grabit, gandea:
    -A naibii baba, cum o fi reusit sa-mi fure ismenele?

  15. Pacala spune:

    Oameni buni,
    Este halucinant. PNL si guvernul USL sunt in criza de idei, sunt impotenti. Au rezolvat-o cu taxele, ca nu le incaseaza, ca le-au marit si creste evaziunea, ca nu se vrea- exemplu, alearga dupa mcontrabandisti de tigari prin munti dar contrabanda de alcool si de marfuri prin porturi care este reala ramane acolo.
    Caz real: inspre ungaria trec cisterne cu apa sau apa+alcool, 4-5 cisterne pe zi, in acte alcool, asimilat exportului de alcool, se cere rambursare de tva de aici si la unguri nu se intampla nimic, ca nu exista sisteme online de verificare a impunerilor de tva cu ungaria.
    Sau cerela bulagaria sau tarile arabe. Prin porturile la dunare si marea neagra evaziunea atinge miliarde de euro. Va dati seama ca nu exista cine si cu ce sa verifice ce are ala in cisterna, alcool sau titei sa verifice cu ce si cine. se merge pe buna incredere.
    ia sa dea porturile in administratie privata (doar vamuirea si inchirierea echipamentelor) sa vezi ce bifeaza aia vamuire.
    Asa si cu gazele de sist si aurul de la rosia montana. cine sa verifice, cu ce si din ce fonduri. Ah, stai ca exista agentii si la ministerul economiei, care ar putea sa fie implicate, dar au doar politruci si au munca de birou.
    Alta acum – impozitarea piscinelor
    “Proprietarii constructiilor care nu fac parte din categoria cladirilor, precum parcarile si piscinele, vor fi obligati sa achite anul viitor un impozit, extinderea bazei de impunere fiind convenita de Guvern cu Fondul Monetar International, au declarat pentru agentia Mediafax surse oficiale. Impozitul va fi perceput atat persoanelor fizice, cat si celor juridice care detin astfel de proprietati.

    Noul impozit va fi aplicat doar acelor persoane sau firme care detin in proprietate astfel de constructii, nu si persoanelor fizice care achita anual o taxa primariei pentru folosirea unui loc de parcare.”
    Si acum realitatea: PF sau PJ care au piscine – daca esti firma cu activitate de piscine, platesti deja. Daca esti PF sau PJ si ai o piscina pe proprietate, ar fi trebuit sa ceri mii de avize de constructie si plan de proiect si intabulare, asa ca cine a fost de buna credinta va plati mai mult, cine nu papa. cine sa intre la mine in curte sa zica – nea goguta, ai piscina, sa meri sa platesti impozit. Ah, daca erau baze de date online mai ziceam. Asa, ii zici aluia de vine la poarta – marsh ma, aia nu e piscina, e o groapa betonata sa se joace copiii cu skateboardul. :)

  16. Pacala spune:

    Premierul Victor Ponta acuza Curtea Constitutionala ca protejeaza evaziunea fiscala dupa ce Codul Insolventei a fost declarat neconstitutional. A mai spus ca nu va mai aplica alte taxe ca si asa nu le poate strange nici pe astea. Este imaginea neputintei. A acuza Curtea Constitutionala ca protejeaza evaziunea cand cele mai mari tunuri le dau oamenii din partidul tau e un mod de a-i acoperi. Doar in doua cazuri recente expuse de procurori (Prahova si Giurgiu), avand ca protagonisti oameni importanti din PSD, inclusiv un senator, evaziunea se ridica la aproape 100 de milioane de euro. Poate nu realizati din prima ce inseamna banii astia. In vremurile noastre, jumatate din cat s-a oferit pe CFR Marfa.
    Adevarat dar trist…

  17. Pacala spune:

    Uitati maestre, poate ii spuneti lui Chitoiu si la partid, ca sunteti totusi vicepresedinte PNL. UIte unde sunt banii lipsa”
    Trei containere pline cu jucării contrafăcute au fost confiscate în punctul de Trecere a Frontierei Constanţa Sud Agigea. Cele trei containere erau aduse din China. Valoarea acestora se ridică la aproximativ 1,5 milioane de lei.

    Este vorba despre jucării din pluş, păpuşi, seturi de figurine din plastic, aduse din China. Întreaga marfă purta însemnele distinctive ale unor mărci cunoscute.

    Doi cetăţeni chinezi şi un român s-au ales cu dosare penale pentru ”punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate” şi ”folosire de acte nereale faţă de autoritatea vamală”. toţi trei au reşedinţa, respectiv domiciliul în Bucureşti.

    Potrivit anchetatorilor, jucăriile confiscate urmau să ajungă în centre comerciale din Capitală.
    http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/aproximativ-12-000-de-jucarii-contrafacute-confiscate-la-constanta-urmau-sa-ajunga-in-magazinele-din-bucuresti-316523.html

  18. Adam Mares spune:

    Am citit un poem care mi-a amintit de VV :-)

    “Era o cameră foarte lucioasă
    Totul era foarte lucios. În cameră
    era un pian plin cu apă

    Camera era foarte lucioasă pe dinăuntru
    pianul era foarte lucios pe dinafară

    Înăuntrul camerei în afara pianului
    în vegetaţia sunetului ud
    eram foarte lucios cu armură
    acustică minerală incandescentă
    roşu, negru, violet şi alb
    pe dinăuntru, pe dinafară”

    Camera, Gellu Naum

  19. Adam Mares spune:

    Cred ca sunt bolnav. Transpir si am ametzeli. Dar tot e bine. Inca n-am halucinatzii. :-)

  20. Corina spune:

    @VV
    Zicea Ponta azi ca CCR incurajeaza evazionistii prin declararea neconstitutionala a legii insolventei. Guvernul s-a preocupat doar de plata taxelor la stat, dar furnizorii onesti care nu isi mai recupereaza banii nu il streseaza. Liberalii ar trebui sa ia tema asta pentru ca mediul de afaceri sufera ingrozitor de neincredere, intemeiata pentru ca nu intra nimeni in puscarie pentru obligatii comerciale neonorate cu reacredinta.
    Acum ca aveti mai mult timp poate ii povestiti si d-lui Diaconu cum ar putea functiona mai bine ANAF ca sa nu se mai hraneasca cu nervii celor care isi platesc taxele.

  21. emi spune:

    Adam, esti lucios!
    Racesti cam des, nu esti cuminte, dormi descult…

  22. Buddha spune:

    Adam
    Nu stiu daca insomnia e semn de depresie, dar cu siguranta poate duce la depresie. Asa ca eu zic sa treci pe ceai de valeriana. :) Sau pe niste vinut rosu seara, ca tare bine face la sufletel. :) Sa numeri oi nu ti-as recomanda, ca le-au numarat si altii si nu le-a mers bine. ;)

  23. Adam Mares spune:

    @emi
    Nu cred ca sunt racit, nu-mi curge nasul. Si nu dorm descult, sunt motanul incaltat. :-)

  24. Adam Mares spune:

    @buddha
    Alcoolul ma energizeaza, si nu pot sa beau cat sa ma adoarma. :-)

  25. emi spune:

    Cand incepe sa curga nasul, inseamna ca “”greul”” racelii/gripei a trecut, ca mergi spre vindecare. Mamaia zicea ca “”e semn bun, raul e aruncat afara””.
    Motanel incaltat, daca tot esti lucios, stai la caldurica, bea ceiut, si toarce, visand la soriceii care sperie mamuti

  26. @ ZeV octombrie 30, 2013 la 6:59 pm

    Chiar ieri ii urmaream pe TVR 1 pe dl. Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si pe dl. Jose Iacobescu, presedintele B’nai B’rith din Romania cum vorbeau despre proiectul Podurile Tolerantei…

    Vedeti aici:

    http://www.cdep.ro/bp/docs/F704884483/mem.%20podurile%20tolerantei.pdf

    Care toleranta stimabililor?????

    Ca de atata toleranta aratata alogenilor Romania este pe cale sa se desfiinteze iar locuitorii Romaniei, romanii s-au imprastiat in toate cele patru zari….de atata toleranta………

    Domnilor, ati distrus o tara, mi-ati distrus Patria mea, Romania si va asteptati sa va toleram in continuare????

    Cat de prosti ne credeti ?????

  27. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    in toata expunerea dumneavoastra, ca de altfel identic cu toate expunerile de idei vehiculate zilele astea despre gazele de sist, lipseste tocmai partea fundamentala: anume partea cu beneficiile statului roman din urma eventualelor exploatari ale gazelor de sist.

    Si ma explic acum: sa zicem ca avem o gradina plina cu mere, vine unu la noi si ne propune sa ne culeaga el merele in schimbul unei redevente. Noi cerem 6%… Omul intreaba: 6% din cite mere? Noi zicem: nu stim, la noi in sat nimeni nu stie sa numere, numara-le tu!

    Dupa mine asta-i esenta, restu-s povesti de invaluire a realitatii…

  28. emi spune:

    Despre evrei am mai vorbit si am fost rapid etichetata antisemita. As completa doar cu o idee: asa cum exista reactiune opusa actiunii, tot asa a aparut antisemit ca raspuns la non-evreu. Restul depinde de ego-ul fiecaruia.

  29. emi spune:

    Intr-un fel ai dreptate tortionarule. Daca vom reusi sa dezvoltam rapid alte tehnologii de separare a energiei, Chevron va fi scos de pe piata ca nerentabil. Probabil asta asteapta si acum, sa mai creasca pretul pentru ca momentan nu este rentabila exploatarea gazelor de sist. Cea mai eleganta metoda de a-l tine in sah pe Chevron este pretul mic la energie.

  30. emi spune:

    Da, stii sa conjugi verbul “a satisface”, pentru ca doar asa puteai deveni un obedient tortionar comunist, satisfacand secretarii de partid… fie ca erau barbati sau femei.

  31. Adam Mares spune:

    @katrina
    Macho-isme de 2 lei care ascund complexe ale masculinitatii. :-)

  32. Pacala spune:

    Oltchim, my love.
    Adica impotenta USL pe toate palierele: http://www.bursa.ro/cai-verzi-pe-peretii-oltchim-220770&s=companii_afaceri&articol=220770.html

    PS: Vânzarea Ramplast a eşuat pentru că licitaţia a fost contestată de Calvi Trade, creditorul Oltchim în favoarea căruia a fost ipotecat producătorul de profile PVC deţinut de combinatul vâlcean, susţin sursele noastre. De asemenea, Calvi Trade (firmă din Cipru despre care se spune că ar fi controlată din umbră de fostul director general al Oltchim – Constantin Roibu) a făcut recurs şi la decizia judecătorului sindic care a admis vânzarea Ramplast şi ridicarea gajului, mai afirmă sursele citate.
    Există şi voci care susţin că Ramplast n-ar fi trebuit scos la vânzare fără să fie rezolvată problema ipotecii. Reluarea vânzării Ramplast nu este posibilă fără o decizie a instanţelor la contestaţiile Calvi Trade.

  33. Pacala spune:

    Si, da, hai sa explaoatam, economia am revigorat-o, cu fisc cu tot:
    “Ceea ce se întâmplă zilele acestea în economia românească este nici mai mult, nici mai puţin, decât terorism economic. Un genocid fiscal pe care guvernul, prin ministerul finanţelor, prin fisc, l-a declanşat la adresa economiei private româneşti.

    Dacă sunteţi antreprenor, angajat la un antreprenor, ori pur şi simplu vă pasă de ce se întâmplă alături de dumneavoastră ştiţi despre ce vorbesc. Fiscul românesc s-a apucat de adunat birurile. Nimeni nu este scutit de prezumţia de vinovăţie. Sutele de mii de firme mici şi mijlocii din România sunt acoperiri pentru nişte infractori, evazionişti de ultimă speţă, al căror scop unic este să dea peste cap cifrele agreate, la o cafea în Palatul Victoria, de alde Voinea, Chiţoiu şi Ponta. Zeci de mii de companii româneşti au primit zilele trecute, prin intermediul unei depeşe ANAF, un ultimatum categoric: „Banul sau viaţa!”.

    Caz real. Un cunoscut, negru de supărare, răspunde ieri la telefon: „Doamnă, astăzi sunteţi al patrulea telefon pe care-l primesc de la Administraţia financiară. După al doilea, deja mi se poprise contul. Vă rog frumos, mă autodenunţ: sunt evazionist. Veniţi vă rog să vă preadau firma, cu tot cu cei 50 de angajaţi care sunt acum la uşa mea aşteptând salariile pe care tocmai mi le-aţi confiscat din cont. Nu-mi mai trebuie nimic, luaţi totul”. Omul sunase ore în şir la clienţi încercând să încaseze ceva din facturile restante primind acelaşi răspuns:

    „Prietene, am 56 de lei în cont. Tocmai m-a vizitat ANAF-ul. Mai ai răbdare câteva săptămâni”. Precum o neuro-toxină injectată direct în coloana vertebrală, ucazul dat de la Palatul Victoria zilele trecute paralizează, de la oră la oră, o economie aflată în colaps. Nimeni nu plăteşte nimic de frica fiscului. Nu sunt bani de salarii, de furnizori, de utilităţi. Stop joc!

    Una peste alta, la sute de mii de români, persoane fizice, au apărut la uşă portăreii. Amenzi de circulaţie, impozite pe nu mai ştiu ce, penalităţi la penalităţi. Orice creiţar datorat statului este infracţiune, cauză penală. Tremură babele după sobe, cu găinile strânse la piept, mai ceva ca pe vremea regalităţii când venea fiscul şi smulgea carpetele de pe pereţi după vreo partidă de poker nefericită a Domniei sale Carol al II-lea. ”
    http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/fiscul-a-declansat-jihadul-188263.html

  34. emi spune:

    Oare se preface?!?!
    Nuuu, atat poate…

  35. Adam Mares spune:

    @katrina
    Da, nu era de origine romaneasca. Si ce?
    Nu era ateu, pt ca era fascinat de buddhism. Ateul nu crede in nimic. Eminescu jinduia la Nirvana.

  36. Adam Mares spune:

    CTP nu-mi spune mie nimic surprinzator. O fi surprinzator pt “bobor”.

  37. Pacala spune:

    Katrina
    Daca cineva ar vrea sa puna toate bazele de date la comun, ca la alte tari capitaliste… daca s-ar vrea… genele sunt filozofie…

  38. emi spune:

    E ca si cum ai spune ca Varujan Vosganian nu e roman.
    Daca a scris si a gandit in romaneste, inseamna ca apartine culturii romane. Nu cred ca mai exista oameni puri din perspectiva ADN. De aceea. aceste afirmatii legate de cetatenie sau etnie sunt fara valoare.

  39. emi spune:

    Nu-i nevoie sa mai demonstrezi ca esti rauvoitor si ca vrei doar sa bagi zazanie.
    Stim deja.

  40. epolitikon spune:

    Revin cu propunerea ca membrii PNL ai cabinetului Ponta sa-si dea demisia pe motiv ca au REALIZARI ZERO.

    Daca PSD-ul i-a faultat cu ceva, nu le-a permis sa duca la bun sfarsit anumite proiecte bine planificate pentru tara, sa demisioneze si sa spuna clar: Ponta si cutare sunt de vina.

    Daca nu, sa plece ei pe motiv ca nu-s capabili sa schimbe ceva.

    Azi mi s-a pus pata rau pe guvernul Romaniei si pe acest stat roman impotriva romanilor. Si ca un facut, ministerele cele mai incurca-economie sunt la liberali!

  41. emi spune:

    Adevarul e ca nu se poate face politica fara bani. Cei care nu ne putem plati legile care ne-ar fi de folos, ne putem retrage discret in lumea noastra.

  42. Adam Mares spune:

    Va petreceti de Halloween? :-)

  43. Buddha spune:

    Adam
    Da, uitandu-ma in oglinda. :)

  44. Adam Mares spune:

    @buddha
    Genial! :-)

  45. Adam Mares spune:

    Eu ma uit la Crin, la tv.

  46. tudor spune:

    @epolitikye

    ce sa ti spun, cei de la psd sunt mai breji!!!
    alde nita, sova @co, ca sa nu mai zic de victoras …

    ce e drept, modul cum a “negociat” dl antonescu guvernul este ceva masochism si habarnistoromantism politic; mai pe romaneste, unii ca malaiul, ailalti cu ….

    @Adam, da mi te rog, o rima!