Maine dimineata (duminica, 9 mai, orele 10,30) intalnire cu FMI, la sediul PNL. Voi ce le-ati spune?

Pana atunci, iata un scurt interviu aparut in Evenimentul de Iasi: http://www.evenimentul.ro/articol/varujan-vosganian-guvernul-boc-a-fost-un-client-gras-pe-care-fmi-nu-dorea-cu-nici-un-chip-sa-l-piarda.html

26 Responses to “Maine dimineata (duminica, 9 mai, orele 10,30) intalnire cu FMI, la sediul PNL. Voi ce le-ati spune?”

  1. lorduljohn spune:

    @VV

    1. Reducerea nr. de functionari publici care paraziteaza agentiile mai ales a departamentelor de autorizare si transferul acestei activitati in mediul privat. O firma de consultanta iti poate spune ce legi ai de respectat, ce documente ai de platit, etc.
    2. Desfiintarea Agentiei Domeniilor Statului (unde un referent la biroul de relatii publice are 3500 lei net) si trabsferul atributiilor catre consiliile locale. Venituirle din concesiuni trebuie sa ramana la nivel local. E cazul mai multor agentii si se poate extinde. Nu mi se pare normal ca bunurile statului sa fie administrate de catre un organism care paraziteaza terenurile cu destinatie agricola.
    3. Reducerea numarului de ministere si a secretarilor de stat. La agricultura dupa ce au dat padurile la Min Mediului din doi secretari de stat au ramas trei.
    3. Reducerea achizitiilor publice si transparentizarea totala a acestora.

  2. dana spune:

    Le-as spune adevarul despre modul in care este guvernata Romania si cum este hranit partidul lui basescu prin achizitii cu licitatii aranjate. acolo ar trebui sa se faca ceva.

  3. MARIN spune:

    Domnule VARUJAN VOSGANIAN,
    Dacă aş fi fost onorat de o întalnire cu reprezentantii FMI le-aş fi pus următoarea întrebare:

    Având în vedere ca FMI are ca scop principal promovarea cooperării monetare internaţionale, garantarea stabilităţii financiare, facilitarea comerţului internaţional, contribuirea la un nivel înalt de ocupare a forţei de muncă, la stabilitate economică şi combaterea sărăciei (altfel spus promovarea unei economii mondiale sănătoase),
    -Cum apreciază domniile lor că măsurile prezentate şi asumate de către Preşedinte-măsuri care se rezumă doar la împovărarea si mai acută a populaţiei si care nu au nimic în comun cu relansarea “motoarelor” economiei romaneşti –contribuie la atingerea scopului pentru care aceasta organizaţie internaţională a fost creată prin Tratatul de la Bretton Woods în anul 1944 ?

  4. adrian spune:

    Le-as spune ca e 9 mai si pe chestia asta i-as invita la un mic “european” la o padure cu liziera din pet-uri, pe langa o apa in care zac niste doze de bere (goale, ca sunt deja baute de “nea Costel”), la o muzica “buna” cu Florin Salam ce susura din boxele unei masini nemtesti adevarate (dar cu volan pe dreapta) si in final, dupa probarea locului 2 european la consum de alcool le-as spune sa ne mai lase :)). N-ar fi o maniera romaneasca de a petrece o zi de duminica? :))

    Din fericire stiu ca, delegatia fiind din liberali, la sediul liberalilor (poate nu observa totusi panoul publicitar :) ), nu se va produce acest lucru insa sunt convins ca ei au deja imaginea asta in cap despre noi …

  5. Ce credeti ca le mai puteti spune? Am negociat cu ei in genunchi si acum suntem in situatia de a face matanii…
    Probabil, maine veti afla mai clar care este situatia? Cred ca ar trebui sa solicitati o lamurire cu privire la problema pe care ati semnalizat-o chiar Dvs. in articol. De ce au avur declaratii si atitudini contradictorii. Totusi, este vorba de 20 mil. de oameni care sufera datorita unor interese obscure… Cred ca se impune o explicatie de ordin moral. Bineinteles, daca au asa ceva…

  6. Toni spune:

    Trebuie să le fie prezentat programul PNL de ieşire din criza asta indusă, planul de relansare economică, de soluţii eficiente prin care cei care pot pune lucrurile în mişcare să nu mai aibă parte de beţe-n roate, de frâne, de şicane, ci să fie, dimpotrivă, încurajaţi, ajutaţi, împinşi de la spate chiar, s-o facă!
    Adică să-şi reia, sau, după caz, să-şi intensifice activitatea!
    Şi să le se explice clar că ceea ce se propune nu face decât să împingă ţara spre haos, spre anarhie, spre dezastru!

  7. un liberal optimist spune:

    Dupa cum observati eu sunt cel mai optimist liberal. Unii ma evita, altii arunca cu pietre. Insa eu stiu ca gandirea economica liberala incepand cu 2005 a fost corecta. M-am pliat pe legislatia elaborata in regim de urgenta si am castigat pas cu pas. Sigur ,L247 scoasa de Flutur& MM a fost o fusareala( si alte aberatii legislative scoase ulterior). In rest toate v-au mers ca la carte. In ciuda faptului ca ati lucrat cu ambele maini legate( aia dreapta de Basescul si pd, aia stanga de psd) ati stiut cum sa folositi in interesul tarii oportunitatile economice si financiare globale. Imi pare rau sa spun ceva negativ de Isarescu dar se pare ca a fost din ce in ce mai ramolit si a condus politica BNR mereu pe o directie gresita. E nedemn din partea lui ca face acum niste afirmatii de “nonagenar”. Prea multe lucruri nu aveti ce sa le spuneti functionarilor de la FMI. Daca PNL ar fi la guvernare acum 800.000 e (marea miza economica a Basescului!) ar fi un fleac, ia-ti castiga intr-o zi, fara ” curbe de sacrificiu ” oripilante pentru constiinta unui roman care a invatat ceva carte.In rest, noaptea aceasta o sa mai orientez sa mai postez cateva ceva. Va recomand sa dormiti noaptea asta doar un ciclu alfa ( e de 2 ore depinde cum il folositi).

  8. daniela spune:

    FMI ne promite o crestere economica de 4% in 2011!
    Sa fim optimisti, adica! Totusi, eu n-am uitat ca FMI a estimat in 2009 (in cor cu ministrul Finantelor) o crestere economica de +2%, si in realitate am avut o scadere de -7%. Si nu uit ca in ianuarie a prognozat o crestere de peste 1%, iar acum in aprilie, zice ca o sa fie cam zero! (Si pariem ca la sfirsitul anului o sa avem de fapt tot scadere economica?)

    Cine sa faca in Romania crestere economica? Revenirea economica este atunci cind niste firme romanesti isi gasesc clienti, si incaseaza de la ei niste bani. Pai cine si de ce sa mai faca afaceri cu firmele romanesti? A schimbat cumva Boc legile, pentru ca firmele sa poata angaja si concedia oameni mai usor? S-a redus CAS-ul? S-a micsorat cumva birocratia, functioneaza ANAF mai bine in 2010 decit in 2009? Si-a redus statul angajatii? A facut cineva ceva, orice? Nici vorba!
    Fără pensionari si bugetari, răul suprem al societătii, laptele, mierea si vinul ar curge la robinete. Parcă asa a început si ascensiunea Partidului National Socialist al Muncitorilor din Germania. Arătând cu degetul înspre evrei. Ei bine, în Românistan, bugetarii si pensionarii sunt evreii mileniului III…
    În atare situaţie, pentru reducerea cheltuielilor bugetare, guvernul ar putea avea o structură formată dintr-un număr redus de ministere, în cadrul cărora să încorporeze, sub forma departamentelor sau a direcţiilor generale, agenţiile aflate până în prezent în subordinea guvernului sau a ministerului, urmând a rămâne de sine stătătoare doar agenţiile aflate în subordinea Parlamentului, dar şi personalul acestora urmând a fi remunerat în conformitate cu o grilă unică de salarizare.
    Din Guvernul actual poate rezulta o structură redusă.
    Ministerul Autorităţii Publice ar putea încorpora departamentele justiţie, apărare naţională, afaceri interne, servicii secrete, administraţie publică.
    Ministerul Economiei ar putea încorpora departamentele industrie, agricultură, transporturi, construcţii, comunicaţii comerţ, turism, cercetare.
    Ministerul Protecţiei Drepturilor Sociale ar putea încorpora departamentele educaţie, sănătate, raporturi de muncă, cultură, sport, culte.
    Ministerul Finanţelor Publice, Administrării Domeniului Public şi Participaţiilor Statului ar putea încorpora departamentele finanţe publice, administraţia domeniului public, administraţia participaţiilor statului.
    Pe lângă cele patru ministere mai sus menţionate, în structura Guvernului va exista Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Mediului, ultimul fiind gândit ca o structură de sine stătătoare, dată fiind importanţa tot mai mare a problemelor legate de asigurarea protecţiei mediului.
    O reformă majoră a serviciilor deconcentrate, cu efecte imediate în deducerea, în special, a personalului de conducere, poate consta în transformarea acestora în servicii în cadrul prefecturii, urmând a fi înfiinţată, la nivelul fiecărei prefecturi, o funcţie suplimentară se subprefect care să răspundă de acestea.
    Reducând numărul de personal din instituţiile publice, se reduc astfel cheltuielile directe cu personalul, se creează disponibilităţi suplimentare pentru investiţii publice, dar există şi alternative, într-o astfel de situaţie, de a reduce contribuţiile fiscale prelevate de la agenţii economici şi persoanele fizice.
    Pentru a se stimula autorităţile locale în atragerea investiţiilor pe plan local, veniturile din impozitarea societăţilor comerciale şi a salariilor ar trebui puse la dispoziţia autorităţilor locale (comune, oraşe, municipii), fără ca Statul să mai aloce tranşe din veniturile încasate sub formă de TVA.
    Se impune din partea Guvernului, ca iniţiator al legii bugetare anuale şi a Parlamentului, ca organ ce aprobă legea bugetară anuală, o mai mare zgârcenie în stabilirea cheltuielilor bugetare, astfel ca să se ajungă la situaţii fericite în care rectificările bugetare să fie efectuate pe plus şi nu în minus.
    În condiţiile în care actualul impozit pe profit ar fi înlocuit cu impozitul pe veniturile realizate de agenţii economici, cu luarea în considerare a unei rate medii a profitului de 15%, s-ar simplifica foarte mult procedura de stabilire a impozitului şi, pe de altă parte, ar stimula agenţii economici în creşterea productivităţii.
    Într-un astfel de sistem s-ar liberaliza activităţile de sponsorizare şi de mecenat, limitate în actualul sistem fiscal în care, pentru orice sumă în plus cheltuită, agentul economic urmează a plăti impozit pe profit.
    În cadrul acestui nou tip de impozit, vor fi impozitate diferenţiat societăţile bancare, de asigurări şi cele organizatoare de jocuri de noroc.
    Impozitul pe veniturile din salarii ar trebui reglementat separat de impozitul pe veniturile persoanelor care desfăşoară activităţi independente şi de impozitul pe alte venituri.
    Impozitul pe veniturile persoanelor care desfăşoară activităţi independente şi se înregistrează în tot mai mare număr de astfel de contribuabili, ar trebui regândit sub forma unui impozit exclusiv pe venituri, în cotă maximă de 6%, plătibili trimestrial în cursul anului fiscal, ceea ce ar conduce la o mai bună colectare a veniturilor bugetare.
    Impozitul pe dividende ar trebui desfiinţat întrucât în forma actuală sumele rămase şi acordate cu titlul de dividende au fost o dată impozitate sub forma impozitului pe profit, iar în noul sistem propus, ele sunt impozitate prin impozitul pe venit aplicat societăţilor comerciale.

  9. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Se pare ca am castigat un excelent analist prin Daniela. Adresati-i Dumneavoastra felicitarile, ca fiind gazda..

  10. Nos Nobis spune:

    Spuneti-le adevarul, asa cum e. E greu de crezut, dar la 20 de ani de la Revolutie intrega structura economica este dominata de aceeasi Securisti malefici, sau de urmasii lor. Falimentul moral, intreaga coruptie si hotie este in buna masura consecinta directa a continuarii dominatiei Securistilor dupa 1989. Dvs le stiti motivele mai bine, desigur, insa acest ‘club’ necurat se va impotrivi intotdeauna democratiei, libertatii si prosperitatii poporului Roman.

    Nu e treaba FMI-ului, si e rusinos pentru noi, insa ati putea sa le sugerati ca fac mai mult rau Romaniei decat bine sustinandu-i si oferindu-le un ajutor suplimentar prin imprumutul asta …

  11. cris spune:

    @ VV

    I-as spune ca

    - este in Romania nu in Grecia ca si protectie sociala, si l-as lamuri privind obiectul acelei taieri de 15% din protectia sociala.

    - e in Romania, nu la Auschwitz, si ca o relansare economica nu se face prin aducerea pensionarilor, copiilor, somerilor, celor cu disabilitati sub limita de subzistenta, adica printr-o politica de exterminare.

    - acordul fata de asemenea propunere boc/basescu vine din lipsa de profesionalism, (o documentare deficitara), si o lipsa de respect fata de acordurile si legislatia uniunii europene.

    - vom raporta faptul ca FMI da girul acestei exterminari la nivel de comisii europene, de organizatii umanitare, media internationala, etc. Si o vom face imediat daca nu exista un efort real de evitare a acestui sacrificiu inutil si barbar.

  12. transildania spune:

    I-as intreba doua lucruri:
    -de ce au recomandat abia acum ca imprumuturile sa mearga in investitii
    -cat de multumiti sunt cu progresele economice ale guvernului pe care l-au creditat in comparatie cu alte tari pe care le-au credidat

  13. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian
    Eu l-aş întreba pe domnul de la FMI cât este TVA-ul din 100 RON preţ cu TVA. Dacă vă amintiţi, domnul Turceascu i-a adresat această întrebare şi domnului Bodu.

    Eu am impresia că cei de la FMI nu sunt chiar aşa de “tari” pe cât suntem noi lăsaţi să credem. În plus, din ce în ce am impresia că acel domn, venit în vizită în România, a devenit prea vedetă, zâmbeşte la camere, fentează ziariştii… parcă e prea dâmboviţean. În al doilea plus, se lasă prea uşor convins de tot ce spune Traian Băsescu.

  14. Bibliotecaru spune:

    @ transildania
    Aceste DST-uri care vin de la FMI nu sunt ca un credit luat de la o bancă comercială. Destinaţia banilor nu este consumul, ci stabilitatea, eventual creşterea economică. Banii ar trebui să se ducă, de exemplu, la stabilitatea RON şi în general la stabilitatea valutară, la echilibrarea balanţei de plăţi…

  15. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    Sper sa aveti ocatia sa cititi aceasta postare in timp si sa va inspire intr-un set de intrebari.

    Dear Internationally Monetary Found representatives,

    for the vast majority of Romanians there is a perception that your organisation through its lending, have actually bailed out foreign banks that are acting in Romania and the current government corruption and incompetence.

    There is also a strong perception that this lending, have been discretely interfering with the democratic process of presidential election in Romania, aiding directly Mr Basescu’s re-election as president.
    My questions are
    1. How would you make sure that in Romania’s situation will not become soon as disastrous as in Greece or Argentina.
    2. In case that IMF and the Romanian government measures will fail, have your organisation thought a contingency plan? If yes, would be any chance to have an insight of it?

  16. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    O alta intrebare ‘Tongue in chick’ ar fi

    As there is well documented, that throughout its existence FMI have directly assisted Dictatorship Regimes, shall we understand that by assisting Romania FMI acknowledge that a Dictatorial Regime it is about to overthrow the Democracy in this country?

  17. Bibliotecaru spune:

    Cum comentariile mele sunt încă în moderare, înţeleg că nu au fost citit în timp util… :D

  18. gelu spune:

    Masuri pentru scoaterea tarii din Masuri pentru scoaterea tarii din criza!!!

    1. Micsorarea pensiilor celor 100.000 de securisti si activisti la nivel minim pe economie economisindu-se astfel 1, 8 miliarde de euro anual. 2. Reducerea cu 5/6 a numarului supra evaluat al celor ce lucreaza in cele 8 servicii de securitate ale statului economisindu-se 1, 3 miliarde de euro anual. 3. Retragerea imediata a soldatilor romani din Afganistan economisindu-se astfel 800 milioane de euro anual. 4. Impozitarea comertului la negru din sectorul cerealelor, tigarilor si bauturilor alcoolice, cherestelei fasonate si nefasonate, legumelor si fructelor si actvitatii din constructii masuri care vor aduce in mod sigur cel putin 8 miliarde de euro anual la bugetul statului. Si nu in ultimul rind implementarea la singe a Legii Lustratiei la toate nivelele politicului, economicului si mass-mediei din Romania.

  19. cris spune:

    Din bolboreasla demagogica, ca el si guvernul isi asuma responsabilitatea si ca FMI-ul nu e de vina, deduc ca FMI-ul incepe sa-si dea seama de ceea ce fac binomul BB, ii trage de mineca si incearca sa se spele pe miini. principiul vestic este: eu am dreptul sa te jupoi, tu ai dreptul sa te aperi, daca te lasi jupuit e vina ta, eu doar imi fac meseria. Superb, suntem pe calea cea buna, se dau inapoi un pas, lupta trebuie sa continue. (In aceste conditii, in care FMI-ul da pirghie economica pentru exterminarea unui sector social nu tine spalatul pe miini).

    Aha, si iata am gasit si explicatia la reducerea pensiilor cu 15% – partea majora este acel 0.5% contributie la pilonul doi de pensii. Ha ha ha – tehnica feliei de salam a lui ceausescu, va mai dam o felie de salam soia. Iar o da pe dupa visin, pentru ca atunci cind va veni scadenta va da vina eventual pe pensionari, pe parlament, senat si sindicate, copii, si oameni cu handicap.

    Aha, si negocierile nu s-au incheiat, poate schimba pe cresterea fiscalitatii. Gindirea borderline, alb-negreu, demagogica: desi intotdeauna exista mai mult de doua solutii, demagogul ca si bipolarul si personalitatea borderline, au numai doua solutii, cind in mintea oricarui om normal sunt intotdeauna mai multe variante. Asa, sperie-i pe oameni ca exista numai solutia ta si nimic altceva, vezi sa si fii crezut.

    Ce sa zic, acuma, dupa ce s-a anuntat deja ca se taie si alocatiile pentru copii si pentru disabilities, o da cotita, nu n-a zis, avem iluzii, ni s-a parut. Deci se retrage din atacarea celor care au si cele mai puternice organizatii de sustinere umanitare, si unde vesticii sunt cei mai sensibili, si-i lasa pe pensionari…ba le mai da si o felie de salam soia de 0.5%. Pfui! Dar tot e bine, se retrage si asta un pas.

    Trebuie sa continuam fara pauza, sa nu i se dea nici un moment de liniste ca sa mai coaca vreo nazbitie si sa mai gaseasca justificari de doi bani. E mai greu decit la ceausescu, acela era in balcon cind a mai dat o felie de salam, acum suntem in balconul democratic, dar nu-i nimic, daca incepe si basescu cu felia de salam e semn bun.

  20. un liberal optimist spune:

    @Barosanul,
    Spune-o bre pe romaneste care sunt victimele FMI-ului.N-o mai lua la intors, sa inteleaga si femeia mea de serviciu de ce ii merge din mai rau in mai rau de vr-un an si ceva. Nu de alta , dar ma arde pe mine la tarif ,ca nevasta-ma e mai fraiera decat ea…

  21. lorduljohn spune:

    @VV

    Vorbim iar despre profesionalismul presei: cei de la Evenimentul de Iasi v-au trecut la PDL. Mai sa fie!!!!

  22. Toni spune:

    Yep, good point, Barosanu!
    Maybe not so”discretely interfering”, after all.
    Just “interfering” will do.

  23. cris spune:

    Daca protectia sociala e de 37% din PIB, as vrea sa stiu si eu cit din aceste procente se datoreaza cresterii somajului gratie domnului Boc, si cit va mai creste in continuare. Pensiile sunt conform ministerului muncii numai 5.4 % din PIB. (“The public pension system of Romania represents an expense of the GDP of 5.4% during 2007(materially lower than in EU)” – va dau mai incolo si referinta de la ministerul muncii).

    The highest at-risk-of-poverty rates in 2008 were found in Latvia (26%), Romania (23%), Bulgaria (21%), Greece, Spain and Lithuania (all 20%), and the lowest in the Czech Republic (9%), the Netherlands and Slovakia (both 11%), Denmark, Hungary, Austria, Slovenia and Sweden (all 12%).

    Highest rate of material deprivation in Bulgaria, Romania, Hungary and Latvia: The material deprivation rate is defined as the enforced lack of at least three of nine items4. In 2008, 17% of the EU27 population was materially deprived according to this definition. The highest levels were registered in Bulgaria (51%), Romania (50%), Hungary (37%) and Latvia (35%), and the lowest in Luxembourg (4%), the Netherlands and Sweden (both 5%).

    Atit de tare s-au ingrasat bugetarii pe seama statului roman si al sectorului particular. Si, evident, procentele dupa 2008 sunt cu mult mai mari, sunt convinsa, dar vom afla abia prin 2012 – caci adunarea de date cere timp. Eram saraci inainte de 2008, si sub guvernul Tariceanu in mod cert situatia s-a stabilizat si imbunatatit (e raportul ministerului muncii la care voi da link-ul mai incolo), dar in 2012 vom cadea de pe graficul UE direct spre Botswana si Bangladesh.

    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-18012010-AP/EN/3-18012010-AP-EN.PDF

  24. cris spune:

    Raportul ministerului muncii
    Va rog sa observati ca este intitulat raport 2008-2010, dar toate referirile sunt la perioada 2006-2008, adica la niste masuri de protectie sociala superbe implementate de….guvernul Tariceanu.

    Deci pe de o parte se impopotoneaza cu masurile de protectie sociala liberale, dar si cu cresterea in rata de employment din timpul liberalilor…la UE, banuiesc, fiindca e scris in engleza, pe de alta parte liberalii ‘sunt de vina’ in toate conferintele PDListe in media romaneasca.

    http://www.mmuncii.ro/pub/imagemanager/images/file/Rapoarte-Studii/081208Report2008-2010.pdf

    E o asa de mare diferenta intre acest proiect de protectie sociala din 2006-2008 liberal, si taiatul protectiei sociale boc/basescu cu 15% incit imi vine sa pling.

  25. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Sper ca maine dimineata avem niste concluzii referitoare la intalnirea cu slujbasii de la FMI. Vad ca Jeffries s-a cam ingrasat in ultimul timp pe banii poporului roman . Si a inceput sa vorbeasca in stil Base-Bok.