Multumesc pentru sugestiile voastre! Iata ce am spus delegatiei FMI:

1.  Potrivit  optiunii delegatiei FMI intalnirea cu PNL a fost socotita drept “vizita de curtoazie la incheierea misiunii”. Noi socotim, dincolo de curtoazia ce trebuie sa caracterizeze raporturile noastre, ca relatia FMI cu partidele politice parlamentare trebuie sa fie mai mult decat o relatie de curtoazie, trebuie sa fie o relatie de colaborare.

Situaita in Romania este grava, ea nu poate fi depasita printr-o atitudine care sa ignore fortele parlamentare de opozitie. Programul de consolidare fiscala se va intinde pe mai multi ani, cel mai probabil dincolo de actualul mandat parlamentar, astfel incat e nevoie de acordul tuturor partidelor parlamentare, astfel incat sa-i poata fi asigurata continuitatea.

       2. In ce priveste Guvernul Boc, ne mentinem votul de neincredere dat in septembrie 2009. Rezultatele de atunci si pana acum fac ca acest Guvern sa merite cu prisosinta neincrederea noastra.

De altfel, presedintele Basescu insusi, prin comportamentul sau din ultimele zile, a dat propriul sau vot de neincredere cabinetului. Am putea sa ne imaginam o situatie similara intr-un alt stat european? Cum ar fi, de pilda, ca in Italia presedintele Giorgio Napolitano sa se intalneasca cu delegatia Fondului si apoi sa anunte astfel de masuri, in timp ce premierul Silvio Berlusconi ar sta ascuns in camara?

O imprejurare in care, in lipsa conducerii Guvernului si a Bancii Nationale, presedintele stabileste cu FMI ce e de facut este neobisnuita si insusi acest fapt este un risc pentru reusita procesului de stabilizare si un semn al fragilitatii democratiei romanesti.

3.Pentru noi, afirmatiile potrivit carora misiunea FMI are incredere in acest Guvern sunt surprinzatoare. Suntem la a patra revizuire a Acordului Stand-by si de fiecare data revizuirea s-a facut pe negativ, cu o inrautatire, de fiecare data, dramatica a situatiei, lucru care ar fi trebuit sa dea de gandit oficialilor FMI.

 

Cu numai doua saptamani in urma Guvernul anunta atingerea tintelor bugetare convenite cu FMI pentru trim.I. Acum doua zile, acelasi Guvern declara ca nivelul colectarilor pe aprilie a fost indeplinit intr-o proportie de aproape 99%. Si cu toate astea, asistam la o deteriorare a situatiei de proportii catastrofale! Din doua una, ori tintele convenite cu FMI au fost gresite, ori Guvernul este cu totul in afara realitatii.

Este ciudat ca FMI insista pe faptul ca Guvernul a indeplinit tinta de deficit. Oricine cunoaste cat de putin Romania stie ca deficitul bugetar nu poate fi impartit in mod egal pe trimestre si ca, datorita particularitatilor exrecutiei bugetare, mai ales pentru bugetele locale si autoritatile autonome, bugetul are o asimetrie catre sfarsitul anului. In plus, s-a ignorat total faptul ca Guvernul a diminuat artificial deficitul, marindu-si datoriile catre mediul economic.

Nu intelegem aceasta ingaduinta excesiva a FMI fata de Guvernul Boc. Anul trecut, in ciuda deteriorarii grave a situatiei economice, FMI a considerat ca Guvernul a indeplinit cerintele acordului. Voit sau nu, delegatia FMI a fost un fel de agent electoral pentru presedintele Traian Basescu. In prezent, delegatia FMI continua aceasta atitudine inexplicabila. De vina este oricine altcineva, in opinia oficialilor FMI,  numai Guvernul Boc nu. Oare FMI nu se socoteste in niciun fel responsabil pentru inrautatirea situatiei economice, prin toleranta sa excesiva?

4. Felul in care, in urma negocierilor dintre Guvern si FMI, tintele si prognozele se modifica tot timpul, ne lasa sentimentul unei abordari neserioase a situatiei grave din Romania. Oricine, de pilda, putea vedea din executia bugetara a primului trimestru, ca deficitul pe intregul an ar putea sa ajunga la 9% din PIB, cu toate acestea, Guvernul a fost lasat sa se laude in voie ca tinta a fost atinsa. Oricine poate vedea acum ca, in urma evolutiilor economice din trim I si a amputarii cererii cu 3% din PIB pe anul 2010, prin reducerea salariilor si pensiilor, cifrele macroeconomice se vor schimba, ducand la o cadere a PIB pana la nivelul negativ de –1,5%. Cu toate acestea FMI si Comisia Europeana vorbesc inca, inexplicabil,  de o evolutie pozitiva a PIB pe 2010.

5.    Marea noastra ingrijorare vine din aceea ca, daca acest mod superficial de abordare va continua, peste cateva luni, chiar si dupa aceste curbe de sacrificiu, vom asista  la reluarea discutiei despre majorarea unor taxe.

6.    Ne surprinde faptul ca delegatia FMI nu a luat act de recomandarile facute la Bucuresti de directorul general al Fondului, Dominique Strauss-Kahn, care spunea ca vremea cand  iesirea din criza se facea prin constrangeri bugetar-fiscale si prin restrangerea cererii a trecut si ca, dimpotriva, e nevoie de stimulente fiscale si investitionale. Pachetul de masuri nu vorbeste nimic despre relansarea economica. Cum poate misiunea FMI sa creada ca iesirea din criza se poate face prin reducerea veniturilor, restrangerea pietelor si cresterea somajului? Solicitarea noastra este aceea ca board-ul FMI sa nu agreeze Scrisoarea suplimentara de intentie a Guvernului, daca ea nu cuprinde si un program clar, cu tinte precise, privind relansarea economica.

7.    Suntem de acord ca, impreuna cu cresterea colectarii, reducerea cheltuielilor este o solutie importanta de reducere a deficitelor. Dar aceasta reducerea a cheltuielilor nu trebuie facuta mecanic, in felul in care romanii isi decimau legiunile dupa infrangere. Reducerea cheltuielilor se face nu in mod automat, nediferentiat, ci prin redimensionarea rolului statului, prin reducerea aparatului institutional si prin transferarea unora dintre responsabilitatile sale catre mediul privat. Ceea ce se petrece acum e rezultatul panicii si nu al vreunei viziuni reformatoare.

8.    .Asa cum se intrevede pachetul de masuri, el nu va fi de natura sa depaseasca criza, ci sa vlaguiasca si mai mult economia romaneasca. Practic, singura garantie ceruta de FMI nu este bazata pe evaluari si competente, ci pe  faptul ca FMI nu va elibera urmatoarea transa decat dupa ce masurile vor fi votate de Parlament, promulgate de Presedinte, trecute prin eventuala grila a Curtii Constitutionale si operationalizate. Faptul ca misiunea FMI discuta deja despre situatia in care aceste masuri vor fi aplicate doar partial ori nu vor avea efectul scontat, sugereaza deja ca, din pacate si cu toata curtoazia, s-ar putea sa ne vedem mai repede si sub auspicii mai nefavorabile decat ne imaginam.

50 Responses to “Multumesc pentru sugestiile voastre! Iata ce am spus delegatiei FMI:”

  1. Livia spune:

    Era sa imi aduc un sandwich din frigider. Dar l-am vazut pe Boc zicand de masuri de austeritate, de “primul siloz” si de 500 de km de drumuri comunale, si cu gandul la patania lui Adrian… am renuntat…

  2. lorduljohn spune:

    @VV

    Excelent!!

    • @lorduljohn

      Dar, cum vezi, iar au luat-o cu guvernarea 2007-2008. Maine prezint la biroul politic central PNL cateva date privind guvernarea liberala pe care o sa le postez si pe site.

  3. Toni spune:

    Nici nu mă îndoiam că lucrurile îi vor fi spuse verde-n faţă.
    Poate nu chiar atât de verde cum aş fi vrut eu, dar, sigur că da, trebuia ca musafirul să rămână la masă până la desert.
    Bănuiesc că i s-a dat, la plecare, şi o mapă cu propunerile PNL, să nu zică că n-a ştiut.
    Dar el a zis ceva?!
    Sau a dat din cap şi-a mulţumit călduros?!

    • @Toni

      Ei au zis ca de vina e criza financiara internationala si ca nu vor da banii pana cand guvernul Boc nu se va tine de cuvant. Nu au raspuns nimic la reprosurile noastre privind atitudinea concilianta.

  4. un liberal optimist spune:

    Cred ca toata lumea l-a urmarit pe boc facandu-se , sper pentru ultima data ,de ras in fata romanilor. Cum adica? Trebuie sa taiem salariile si pensiile ca sa asfaltam niste drumuri judetene si linii de centura, sa facem niste case la tara in care sa nu locuiasca nimeni, sa mentinem un program falimentar de garantare de credite pentru cumpararea unor case? Imi pare rau de Vladescu. Eu il stiam de om onorabil. E saracul asa de inghesuit cu banii ca accepta aceasta situatie jalnica pentru el? Parca Basescu in jalnica lui ipostaza avea ceva mai multa prestanta, desi la fel de incoerent.In ce priveste atitudinea Fondului, chiar nu ma mai surprinde nimic. A gasit in Romania o guvernare de 2 lei vechi si isi implementeaza strategia clasica. De ce ar trata conducerea liberala cu o oarecare deferenta cand aceasta le-a dat cu flit in 2005.Nici nu-mi permit sa-mi imaginez in ce marasm economic ne vom trezi de maine. Ce este azi deja stiu…

    • @un liberal optimist

      Din pacate, Boc se va mai face de ras. Ai dreptate, cred ca FMI are un dinte impotriva liberalilor. Culmea e ca cel care le-a dat cu flit a fost chiar Sebastian Vladescu.

  5. MARIN spune:

    Domnule VARUJAN VOSGANIAN,
    Personal apreciez ca pertinente mesajele transmise de dvs. delegatiei FMI.
    Sunt profund dezamagit sa vad ca, atat Basescu cat si Boc, continua sa transmita populatiei un mesaj total distorsionat despre guvernarea liberala din anii 2007-2008; dar sunt ferm convins ca, cel putin dvs. impreuna cu D-l Tariceanu si D-na Campeanu veti declansa o “contraofensiva” bine argumentata statistic care sa scoata la iveala ADEVARUL.
    Ascutandu-i astazi pe Basescu si pe Boc m-am convins ca incepand de astazi inainte cuvantul CRESTERE (atunci cand cu ajutorul lui se construiesc expresii de genul “CRESTERE ECONOMICA”, “CRESTERE A NIVELULUI DE TRAI”, “CRESTERE A VENITURILOR POPULATIEI” etc) devine un sinonim al cuvantului FANTASMAGORIE.

    • @MARIN

      Oare cat timp se vor mai vaita Basescu si Boc de guvernarea liberala? Sigur ca sunt suparati pe noi, pentru ca daca noi nu cresteam economica, dansii n-ar fi avut de unde s-o prabuseasca.

  6. Valentin spune:

    Masurile luate erau un rau necesar in fata majorarii TVA-aului.

  7. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Stiu, de aia l-am si introdus in comment.

  8. @VV
    Iertare, iertare, iertare! De doua zile ma incearca un puternic sentiment de vinovatie. Nu stiu cum sa fac sa-mi revin din starea de disconfort pe care o am cand ma gandesc ca alegerile pe care le-am facut in aceasta viata (meseria de profesor si locul in care sa o practic, adica tara mea) au adus prejudicii atat de grave economiei nationale. Domnul presedinte are dreptate: asa nu se mai poate! Nu se mai poate sa ma lafai dupa 20 ani la catedra cu un salariu sub media pe economie. Iar asistentii universitari care au avut tupeul, doar pentru ca multi dintre ei sunt sefi de promotie, sa ramana in sistem trebuie aspru pedepsiti si, in consecinta, incepand de la 1 iunie, vor avea salariul cat al unui muncitor necalificat. Sa se invete minte! Sper sa pateasca si medicii rezidenti la fel, ca nici astia nu isi baga mintile-n cap si se incapataneaza sa invete cam mult! Cat despre pensionari, ei chiar nu pot intelege, n-au pic de subtilitate!? Trebuie sa le spuna cineva verde-n fata ca ar fi cazul sa mai renunte la medicamente si mancare ca deja consuma cam mult (am uitat procentul)?
    Iertare, domnule Vosganian, ca din cauza noastra ati cazut si dvs in pacat, ne-ati marit salariile si pensiile si acum sufera o tara intreaga si nu mai poate iesi din criza!
    PS Acest text este un pamflet si trebuie tratat ca atare, adica cu umor sau macar bunavointa! :-)

  9. Abia acum l-am vazut pe Boc, in reluare. Si-a inceput discursul cam asa: ,,Am ales raul cel mai mic”. Adica el? Eu nu l-am ales!

  10. Marcel Eremia spune:

    Domnule Varujan Vosganian,

    As fi interesat sa aflu raspunsul Dvs la cele doua aspecte de mai jos:

    1. care au fost raspunsurile celor de la FMI la fiecare din punctele prezentate? Le puteti face publice?

    2. stiu ca prezentati solutiile liberale (in care eu cred foarte mult, dat fiind ca sunt un intreprinzator particular) cum ar fi relaxarea fiscala (va aduce mai multi bani la buget), relansarea investitiilor publice chiar si prin marirea deficitului bugetar, etc. etc. insa am impresia ca nu au destula forta de penetrare. Si ca urmare nu-si pot gasi o implementare in politicile actualului guvern din cel putin urmatoarele cauze (analizate din prisma electoratului neliberal):

    - nu aveti credibilitate in fata fostilor ”colegi” de la DA;
    - datorita orgoliului celor de la PD (care cică-s ”de dreapta”), acestia nu le vor aplica pentru a nu ”recunoaste” in fata lumii ca ei nu au solutii viabile;
    - solutiile liberale nu sunt cele mai potrivite acum.

    Aceste ”explicatii” vor duce la pierderea electoratului si (mult mai grav) la revigorarea stângii politice, pentru că cei de la guvernarea de acum sunt perceputi (de catre foarte multi, eu considerându-i a fi în zona populistă si ipocrită) ca fiind de dreapta. Iar guvernul de acum, neimplementand solutii liberale de rezolvare, vor avea un esec garantat astfel incat exista riscul ca si ideile liberale sa aiba acelasi rezultat.

    • @Marcel Eremia

      Ai dreptate, Marcel, ce se petrece acum da o sansa stangii. Dar ne avantajeaza si pe noi in competitia pe dreapta cu PD. Solutiile liberale sunt mai potrivite ca oricand.

  11. Livia spune:

    Eu cred ca lui nenea FMI nu-i pasa. Daca boc ii scrie pe o hartie ca se da peste cap de trei ori, drept masura de austeritate, si pocneste din degete si scoate banii din palarie, e perfect

    Nu cred ca nenea FMI nu stie ca boc il minte

  12. Nos Nobis spune:

    Foarte bine spus. Felicitari, sunt sigur ca mesajul dvs. a fost bine primit de finantistii din delegatia FMI. Macar cu atat sa plece din Romania, nu e greu sa iti imaginezi imaginea proasta pe care PDL-ishtii le-au facut-o in timpul discutiilor – Boc, pe langa faptul ca habar n-are pe ce lume traieste, are un vocabular hilar si un accent absolut hidos in Engleza. Dar.. sa nu fim rautacioshi.

    Sunt de acord ca victoria ‘clubului’ Securisto-Basescian a fost finantata in parte de FMI. Insa probabil ca in perioada 2009-2010 FMI si principalii finantatori ai Fondului nu si-ar fi permis derapaje suplimentare ale economiilor mici din Estul Europei, cu posibile efecte in lantz. Au inchis ochii si au relaxat criteriile de acordare a finantarilor, in spiritul de ‘bail-out’ al vremilor….

    Din pacate, de aceasta situatie a profitat si gashca lui Basescu …

    Oricum, succes in batalia care se apropie, sunt sigur ca vor iesi scantei ! Sper sa le dati o mana de ajutor si Tzaranistilor, la Partidele Istorice ne este toata speranta !

    Salutari respectuase din UK.

  13. ALbert spune:

    Iarasi sunt bulversat ….. Cum comentati cele spuse de Patriciu? Si aici nu ma refer doar la PNL ci si la PDL. Este haos total in tara asta. Nici nu mai stiu ce sa cred.

    • @Albert

      Nu-ti bate capul cu ce spune Dinu Patriciu. Punctul lui de vedere e interesant, pentru ca e curajos. Dar trebuie nuantat, ca sa-l poti aplica.

  14. MARIN spune:

    FELICITARI PENTRU DECLARATIA DE AZI 10 MAI ORA 12.10 A D-LUI CRIN ANTONESCU.
    ASA TREBUIE SA FIE MEREU PNL ! cE DUMNEZEU, DOAR ATI GUVERNAT CEL MAI BINE ACEASTA TARA.

  15. lorduljohn spune:

    @

    Iata comentariul dlui Bradut Florescu (n-am auzit de el, l-am gasit pe net) despre starea de fapt din Romania:
    http://bradut-florescu.blogspot.com/2010/03/rostul.html
    Va dau doar doua citate din articolul de mai sus:

    “Când te desparţi din vina ta, încerci o vreme să te lupţi cu ireversibilul, îţi dai seama că n-are sens, te lamentezi de formă şi renunţi. Când te desparţi din vina celuilalt, ai nevoie de o perioadă de timp ca să înţelegi ce s-a întâmplat. Iei povestea de la capăt, pas cu pas şi te chinui să pricepi ce n-a fost bine şi unde ar fi trebuit ca lucrurile să apuce pe alt drum.
    La fel se întâmplă şi atunci când te desparţi de ţara ta. Dezamăgit, înşelat, mânios, îndurerat. Nu ţi-e uşor s-o laşi. Ţara şi mama nu ţi le alegi. Te aşezi pe celălalt mal al lumii şi cauţi răspunsul: ce s-a întâmplat cu ţara mea de-am fost nevoit s-o părăsesc.
    României i-a dispărut rostul. E o ţară fără rost, în orice sens vreţi voi. O ţară cu oameni fără rost, cu oraşe fără rost, cu drumuri fără rost, cu bani, muzică, maşini şi ţoale fără rost, cu relaţii şi discuţii fără rost, cu minciuni şi înşelătorii care nu duc nicăieri.”
    [...]
    “Fetele noastre se prostituează până găsesc un italian bătrân şi cu bani, cu care se mărită. Băieţii noştri fură bancomate, joacă la pokere şi beau de sting pentru că ştiu de la televizor că fetele noastre vor bani, altfel se prostituează până găsesc un italian bătrân cu care se mărită. Părinţii noştri pleacă să culeagă căpşuni şi să-i spele la cur pe vestici. Iar noi facem infarct şi cancer pentru multinaţionalele lor, conduse de securiştii noştri.
    Sună-ţi bunicii, pune o sămânţă într-un ghiveci şi aprinde o lumânare pentru vii şi pentru morţi.

    Să trăieşti.”

  16. MANAREALA DINTRE BASESCU PDL SI FMI PENTRU SCADEREA PENSIILOR SI A ALTOR VENITURI ,URMATE DE CRESTEREA ULTERIOARA A TVA SI A COTEI UNICE! IN LOC SCA ROMANIA SA I- BNI DE L COMISIA EUROPEANA,BASESCU A PREFERAT SA I-A BANI DE LA FMI-PENTRU A A AMANETA VIITORUL ROMANILOR SI PENTRU AGASI PRETEXT DE AVINDE ROMANIA PE NIMIC EVREIMII! DE CE NU SE SPUNE CA SUSTINEREA POTRIVIT CAREIA?A? M-A INVINS SECURITATEA VIZA IN REALITATE FAPTUL CA SECURITATEA (SANTAJATA DE CATRE EVREIME CU OPERATIUNEA PREGRINII =VANZAREA EVREILOR DUPA CRE URM PRIMIREA AVIZULUI SECURITATII)NU -S-A TINUT DE CUVANT IN CEEA CE PRIVESTE SUSTINEREA GUVERNUUI DACA BASESCU NU ESTE ARESTAT!EVIDENT CA NU S- MAI DORIT UN MANDAT EMIL CONSTANTINESCU PENTRU CA URMA CA BASESCU SA DEVINA PRIMAR GENERAL SI MAI APOI PRESEDINTE PENTRU EVREIME !

  17. [...] este proaspătă, nu au remarcat-o prea mulţi. Aşa că luaţi-o şi daţi-o mai departe că măcăne rău de [...]

  18. Inca o observatie.

    Basescu are propria definitie pentru bugetari. Adica: tot ce e companie de stat, nu intra la “BUGETARI” deci nu se mai aplica “curba de sacrificiu”.

    Cica (zice el), s-au restructurat anul trecut.

    Eu zic ca e foarte tare!

    Informatia a aparut in Adevarul de azi si am scris despre asta imediat ce am aflat…

    • @Un blog cu atitudine

      Asa este, companiile nu intra aici pentru ca salariile se platesc din bugetul propriu. Doar daca sunt subventionate, se taie subventiile, ne spune Basescu. Cam simplist.

  19. lorduljohn spune:

    @Albert

    Sa nu fii bulversat! Gnadeste cu capul tau. Asculta-l si pe Patriciu, si pe Varujan, si pe Basescu, dar gandeste cu capul tau. Construieste-ti setul de valori si urmeaza-ti calea.

    @VV

    Maestre, nivelul lui Nicanor (departe de surse!!!) e prea jos.
    In alta dezordine de idei, ma bucur ca maine veti merge la intalnirea de la Cotroceni si veti avea posibilitatea sa conveniti cu Sindicatele si Guvernul o schema inteligenta de corectie a deficitului bugetar, dovedind inca o data ca daca vrei sa ajungi de la la etajul 10 la parter nu e neaparat nevoie sa te arunci de la etaj sau sa te arunci in casa liftului, ci poti cobora ca omul civilizat pe scari. Iata ca dl. Franks a vorbit de reluarea privatizarilor (domeniu uitat de guvernul Basescu), dar mare atentie ce se privatizeaza. personal as opta (in domeniul agriculturii, unde ma pricep) pentru desfiintarea Agentiei Domeniilor Statului si transferul terenurilor cu tot cu contractele de concesiune la consiliile locale; terminarea privatizarii in domeniul pisciculturii si vanzarea terenurilor pe care (intr-o forma ciudata) PSD a vandut doar activele, fara terenul de sub aceste active (aici procedura este in curs). Externalizarea tuturor activitatilor de autorizare ale statului (eu merg pe modelul britanic unde apartenenta la o organizatie profesionala iti da dreptul la a practica o activitate).

  20. [...] Varujan Vosganian Postat in PNL, criza capitalismului, criza de sistem, criza economica, criza financiara, [...]

  21. cris spune:

    @ VV, LordulJohn ,
    @ all

    “Bătrânii. România îi batjocoreşte cu sadism de 20 de ani. Îi ţine în foame şi în frig. Sunt umiliţi, bruscaţi de funcţionari, uitaţi de copii, călcaţi de maşini pe trecerea de pietoni. Sunt scoşi la vot, ca vitele, momiţi cu un kil de ulei sau de mălai de care, dinadins, au fost privaţi prin pensii de rahat. Vite slabe, flămânde şi bătute, asta au ajuns bătrânii noştri. Câini ţinuţi afară iarna, fără măcar o mână de paie sub ciolane.” – de acord cu domnul Florescu.

    Din partea mea: pina aici, ajunge. Cu ce tupeu Boc si Basescu pun pe curba de sacrificiu oameni care si-au facut datoria fata de tara in zeci de ani in primul rind ca munca? Nu sunt banii lui boc si ai lui basescu, nu sunt nici ai statului ci banii contribuiti de oameni, prin munca, o viata intreaga – pensionarii traiesc din banii pe care i-au platit deja la stat, ca fond de pensii, o viata, nu li se face nici o favoare, nu sunt “asistati”.

    A REDUCE PENSIILE ESTE FURT: Sunt ca banii depusi deja la banca in ani de zile, iar banca vine si iti ia 15% din ce tu ai depus, din proprietatea ta. Pe ce considerent? Cu acceptul cui? De cind le-au dat proprietarii, adica pensionarii, voie lui boc si basescu sa le ia 15% din PROPRIETATEA lor?

    • @cris

      Cu totul de acord cu tine, Cris. Cand am preluat guvernarea, in 2004, pensiile aveau o medie de 60 euro. Le-am urcat la 160 euro. E o nimica toata.

  22. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian
    Ce ar gândi un om normal (un om care nu este angajat al Guvernului sau angajat al FMI) şi grosier, aşa cum sunt eu.

    1 – Dacă economia continuă să scadă, înseamnă că nivelul din decembrie 2009 va fi cel mai ridicat nivel din anul 2010. Asta înseamnă că valoarea scăderii economice pe acest an va fi cel puţin egală cu jumătatea din valoarea scăderii pe anul trecut (matematic adevărată la o pantă constantă a graficului pe 2009 şi creştere economică 0% pe 2010). Dacă economia nu creşte, matematic nu poate fi altfel. Dacă mai şi scade… De ce să scadă? Pentru că… punctul 2

    2 – Dacă salariile scad şi pensiile scad şi ajutorul de şomaj scade, şi toate la un loc reprezintă cel puţin jumătate din persoanele cu venit, nu este normal ca scăderea puterii de cumpărare cu minimum 15% să se traducă natural la cădere economică măcar cu 7%?

    Eu preconizez că scăderea economică pe 2010 este minimum 12%. Cum poate veni acest domn de la FNI care să cânte alături de Guvern şi preşedinte cu cifre mici… 3% sau cât a spus? Mai dă încă 40 de miliarde de euro împrumut României? Dacă încă nu mai avem nici un împrumut şi mai plătim şi datorii înapoi, creşterea economică va fi de -30%, de 10 ori cât spune domnul de la FMI.
    Parcă suntem în bancuri în care şmecherul se întâlneşte cu prostul.

    • @Bibliotecaru

      Fpndul de salarii este 9,2%. Pe perioada iunie-decembrie este de 60% din asta, adica 5,5% din PIB. 25% din 5,5% din PIB este 1,4% din PIB. Cheltuielile sociale sunt 12% din PIB. 60% inseamna 7,2% din PIB. 15% din 7,2% este 1% din PIB. Dar nu toate ajutoarele sociale sunt afectate, deci pe total impactul e de vreo 2% din PIB, adica 2,5 mld euro. Impactul asupra cresterii economice e de 1-1,5% din PIB. Deci s-ar putea sa avem scadere de 1,2% in anul 2010 fata de 2009.

  23. corina chiriac spune:

    @VV :-) Rad ca sa nu ma apuce plansul! Cateodata mi se pare ca sunt figurant fara voie intr-un film cu un scenariu infect, un regizor nebun si actori la gramada. Si care, culmea, nu se mai termina!

  24. cris spune:

    @ VV

    Nu am apucat sa ma uit pe legea pensiilor si pe acordurile internationale de protectie a pensiilor, dar o voi face diseara. Cred insa ca aceasta masura de reducere a pensiilor este ilegala si mai ales anticonstitutionala – lezeaza dreptul la proprietate.
    Pentru ca, inca o data, nefiind economist, daca eu depozitez ani de zile bani la banca Romania, si banca imi foloseste banii cum vrea ea zeci de ani – deci are un beneficiu de pe urma mea, acesti bani imi trebuie restituiti. Daca banca Romania este in impas are dreptul sa gaseasca alte metode de compensare, dar nu are dreptul sa-mi ia 15% din ce este deja al meu, proprietatea mea, asta se numeste furt.

    Ar fi interesant de altfel de calculat la cit ar trebui sa fie pensia medie ca procent din salariile celor acum pensionari, ajustat la inflatie, pentru ca ma indoiesc si ca acel procentaj este respectat in vreun fel.

    • @cris

      Nu e ca la fondurile de pensie private, aici statul iti da cat vrea el. Fireste ca asociatiile de pensionari vor da in judecata, sa vedem ce-o sa iasa…

  25. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian
    :)
    Dacă la finele anului creşterea economică trece peste -12% (pentru întreg anul), mă angajaţi consilier financiar al PNL?
    :)

    • @Bibliotecaru

      Sef la subcomisia de prognoza! Dar ma indoiesc, sincer… Nu ca nu ai merita asa o functie, dar nu cred ca putem sa ne rostogolim chiar intr-atat. Romania ar intra in incetare de plati…

  26. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian
    V-a şocat aşa de tare încât aţi uitat să mă scoateţi de la moderare.
    :)
    Supralicitez şi zic… Dacă până la finele anului se vor mări TVA-ul şi/sau Impozitul pe venit (eventual se va renunţa la Cota Unică) şi tot va fi mai rău de -12% Creştere Economică…? Atenţie, iau în calcul şi tranşa FMI, care va veni, plus viitoarele împrumuturi luate de Guvern sub diferite forme pentru acoperirea deficitului bugetar.

    • @Bibliotecaru

      nu m-a socat, Bibliotecarule. Chestiunea e ca, pentru o tara de marimea Romaniei, o contractie in doi ani cu peste 20% e mai rea decat o ocupatie militara. Nu pare a fi cazul, veniturile bugetare pe primul trimestru sunt aproape de cele din anul 2009. Deci daca avem, de pilda, stagnare, inseamna ca fata de 2008 suntem tot la -7%. Daca mai scade cu 1-2%, ceea ce e foarte probabil, atunci scaderea fata de 2008 va fi de aproape 10%, ceea ce e enorm.

  27. Bibliotecaru spune:

    :)
    Eu aştept postul în comisia de prognoză… cred că salariul este peste salariul minim. Nu vreau să fiu şef.
    :)
    Am nişte idei de impact şi în domeniul investiţiilor…
    Aştept până în 2011, că nu mă grăbesc.

    Întrebarea este… veţi mai recunoaşte la anul că am avut dreptate?
    :)

  28. ITst spune:

    Buna ziua,
    cautam de ceva timp o copie publica a minunii memorandumului ca sa vad daca ea contine exact ceea ce dvs spuneti ca nu contine:
    un plan coerent, clar si transparent in care sa se spuna:
    exact de ce era nevoie de masurile astea,
    de ce s-au luat in acest fel,
    la ce si cum se vor folosi fondurile astea suplimentare,
    o analiza asupra impactului pe piata asupra firmelor particulare si ceva prognoze asupra veniturilor celor afectati in urmatoarele luni, ani
    estimari asupra castigurilor,
    documente pe care s-au bazat estimarile,
    alternative date de experti
    indicatori de supraveghere ai programului.

    Ma gandesc ca o abordare profesionista a unei actiuni atat de largi ar contine macar atat.
    Prezentandu-mi-se un asemenea plan trasat de experti, transparent si clar chiar si pt un inginer aiurit ca mine nu as avea nici o problema sa “solidarizez cu tara”si sa le dau banii astia chiar de buna voie.
    Dar asa, in 9 stiam ca se reduc cheltuielile cu bugetarii dar sectorul privat nu e atins, in 10 aflam ca se ataca si sectorul particular prin “extinderea bazei de taxare” si ca se inchid deja scoli si spitale, am senzatia ca mereu exista o fila nepublicata a intelegerilor astora.
    As vrea sa vad si eu documentul, sa pricep si sa am timp sa protestez inainte de a se face o intelegere in numele meu.

  29. De cateva luni, chiar aproape un an imi bat capul cu SEO, SEM etc…. Citesc tone de comentarii pe toate site-urile, blogurile, forumurile. Am testa si testat :)…..