USL a început bine acest mandat, ar trebui să-l termine la fel de bine. Manifestul: “Politică pentru politici”

USL a câştigat triumfal alegerile parlamentare. Cu un suport parlamentar consistent şi cu un suport popular nemaiîntâlnit după alegerile din 1990, USL ar avea suficiente argumente pentru a-şi duce programul politic la îndeplinire.

Până acum, alianţele politice au început bine şi au sfârşit prost. Să ne amintim de CDR în 1996 şi de alianţa CDR-USD care a format guvernul. Să ne amintim, apoi, de Alianţa DA. Ori de alianţa PDL-PSD din 2009, care avea, la rândul ei, vreo 70% susţinere în Parlament. Ceea ce a dăunat acestor alianţe a fost excesul de politică, în dauna politicilor. Politica se face la televizor şi la mitinguri, politicile se fac de către experţi, se aplică prin actul de guvernare şi se susţin în Parlament.

Cred că una dintre marile teme ale clasei politice din România a fost (ne)înţelegerea distincţiei dintre politică şi politici. Politica fără politici discreditează clasa politică şi creează confuzie şi resemnare printre alegători. Un om politic nu e eficient după felul în care îşi începe mandatul, adică după cum ştie să câştige în alegeri. Eficienţa se raportează la modul în care omul politic ştie să-şi încheie mandatul. Să lase, cu alte cuvinte, ceva în urma lui, ceva care să amintească de trecerea lui prin această lume. Altminteri interesul individual va prima asupra responsabilităţii publice şi, din călăuză, guvernarea se poate transforma în obstacol.

După aproape un sfert de veac de tranziţie - am depăşit, deja, termenul sugerat de Silviu Brucan! – avem destule argumente să medităm, mai degrabă, la politici decât la politică. România este mai complexă şi mai greu de condus în 2014 decât în 1990. În plus, ca parte a Uniunii Europene, ţara noastră are mai multe oportunităţi, dar şi mai multe constrângeri. Economia este încă vulnerabilă după cinci ani de criză. Sistemul instituţional este încă fragil. Românii văd ţara în care s-au născut ca un spaţiu al resemnări şi al deznădejdii. Decalajele faţă de ţările din vestul Europei nu se reduc şi asta ne-a costat o masivă migrare a forţei de muncă, cu consecinţe pe care nu le bănuim încă. Sistemele sociale nu sunt pregătite pentru mutaţiile demografice care urmează. România nu-şi mai poate  permite riscul de a plăti factura disputelor politice.

E nevoie, aşadar, de trecerea de la patimă la luciditate. De la orizontul pe termen scurt la cel e termen lung. La ieşirea din obsesiile şi din captivitatea ciclurilor electorale. Pe scurt, e nevoie de trecerea de la politică la politici.  Eficienţa politicii nu trebuie să se mai măsoare după rezultatele scrutinurilor electorale, aşa cum apar ele în Monitorul Oficial, ci în rezultatele economice din Anuarul Statistic, în casele oamenilor şi în emanciparea mentalităţilor. În comentariul viitor vom prezenta câteva dintre direcţiile spre care trebuie să meargă acest salt de la politică la politici, susţinut, fireşte, de un pact naţional între partide.

95 Responses to “USL a început bine acest mandat, ar trebui să-l termine la fel de bine. Manifestul: “Politică pentru politici””

  1. Filip G spune:

    Cuvinte pompoase fara finalitate.
    Am mai scris,fiecare ministru ar trebuii sa aiba 3 prioritati pe termen scurt.Usor de urmarit.
    Spre exemplu:
    1 Pensionarii in baza cuponului de pensie si certificatul de casatorie sa nu mai fie obligati sa mearga din 3 in 3 luni la dracu-n praznic sute de Km pentru o adeverinta de COASIGURAT.Eu zic ca se poate fara nici un ban.
    La copii ce fac naveta,am discutat cu parinti ce au 3-4 copii la scoala si doar o luna le-au fost decontate biletele .
    Daca se stie numarul de Km parcursi pana la scoala sa fie stabilita o suma.Nu bataie de joc cum e acum sa faci tabel cu bilete,fiindca exista mai multe firme de maxi-taxi care nu accepta abonamente.

    Cetateanul va votat,depinde de USL cum rasplateste increderea acordata!

  2. Filip G spune:

    erata,
    O luna din anul 2012-2013 decontate bilete la elevi.

  3. Pacala spune:

    Maestre,
    Lordul john este deziluzionat de descentralizarea lui dragnea.
    Eu de politicile fiscale. Altii de impotentele locale sau centrale. Proiectele majore, de la constitutie la gaze de sist si rosia montana sunt tratate superficial. Stam cu fmi la masa in continuare. Ca sa fim echilibrati macroeconomic, dar micro aceasi mizerie. Locurile de munca promise sunt promisiuni. Legi majore, de la legea minelor la legea silvica, putrezesc in parlament, desi USL are 70%. Nu mai contabilizez “indexarile” de impozite si accize.
    Asa ca da, traiasca USL cu 70% pana in 2016 si sa strigam in cor jos bashinescu.
    Daca niste zeci de mii de doctori fac o greva de avertisment, sa zicem repede de niste lideri de sindicat si altele. daca toata lumea stie unde este evaziunea sa impozitam tot platitorul cinstit plus stalpi, piscine si ce or mai fi. Da, basescu e de vina.
    Maestre, intelegeti si dvs ca aceasta impotenta si aceasta superficialitate si aceasta aroganta, plus aceleasi texte ca fmi cere si fmi face, lucruri intalnite si la jegosii de basihinescu si pdl va vor costa. Nu stiu de PSD dar PNL sigur va suferi. Mai nou vad ca ies amantele la iveala in toate CA-urile plus toti doreii sunt numiti acolo.
    Hai ca am obosit. Vedeti la vot la anul, nu trebe sa ma credeti pe cuvant. Vedeti acolo la PNL si la antonescu

  4. Filip G spune:

    http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-16074741-voinea-acciza-carburanti-este-masura-pentru-evita-deflatia-care-dus-recesiune.htm
    Maestre va rog explicati,eu nu inteleg care e logica lui Voinea?!?

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Defla%C8%9Bie

    Deflația este un fenomen economic care reprezintă opusul inflației, caracterizat prin scăderea prețurilor bunurilor și serviciilor. Acest fenomen are consecințe asupra unei economii naționale la fel de grave ca și inflatia. El poate fi determinat, în principal, prin reducerea masei monetare și a creditulu

  5. adrian spune:

    @Pacala: corect ar fi “descentrarea” lui Dragnea ..

  6. adrian spune:

    Domnule Vosganian, ar fi un pas important pentru USL daca ar intelege ca nu “a castigat triumfal” ci ceilalti “au pierdut dezastruos”. Nu va mai imbatati cu apa rece, lumea a votat masiv negativ, cu speranta ca va veti tine de promisiuni, adica sa faceti “dreptate pana la capat”. Gogosi. La fel cum CDR a inceput triumfal calare pe 15.000 de specialisti care dadeau gata treaba in 200 de zile. Dar, cum imi spuneati la un artisol anterior, “intotdeauna se vagasi cineva care sa vina la vot” si care sa aiba varsta potrivita pentru asteptari naive. Poate ca d’aia vine si dna Gorghiu cu nastrusnicia aia cu dreptul de vot pentru tinerii de 16 ani. Sa fie bazinul electoral mai putin secatuit de oameni lamuriti … pana la capat.

  7. Pacala spune:

    @adrian
    poti sa ii zici cum vrei, tot un rahat se cheama. :)

  8. adrian spune:

    @Pacala: Bine macar ca ni-l dau cu apa rece! :)
    @Filip G: ar fi foarte frumos sa fie asa, cu obiective cuantificabile si cu simt de raspundere. Am auzit ca asa se intalampla in Slovenia …

  9. adrian spune:

    @Pacala: Bine macar ca ni-l dau cu apa rece! :)
    @Filip G: ar fi foarte frumos sa fie asa, cu obiective cuantificabile si cu simt de raspundere. Am auzit ca asa se intampla in Slovenia …

  10. livia spune:

    Triumful USL-ului 70% se va vedea la europarlamentare.
    Dupa parerea mea au facut cateva greseli: 1. sporirea taxelor, care se va rasfrange in facturi; nu mai bine se luptau cu evaziunea, incercand sa o diminueze? 2. salarii uriase in companiile de stat, de regula perdante. Pai este bine? 3. la angajare primeaza tot clientela politica si nu priceperea, studiile, competenta. 4. inca se cheltuiesc bani de la buget aiurea, fara cap. Si ar mai fi multe altele.

  11. Tiberiu spune:

    @VV
    Fiti realist.Trecerea de la prioritatea “politicii” la prioritatea
    ” politicilor ” nu va fi posibila decat dupa ce sabotorul de la Cotroceni va fi neutralizat politic si institutiile statului vor fi epurate de gasca lui de mafioti si tradatori.
    Pentru punerea in opera a unor politici este nevoie de stiinta,bunacresinta si continuitate.Mazilirea dv printr-o operatiune marsava in care au fost implicate instituutiiile statului dovedeste ca viziunea dv. asupra implementarii de politici economice este inca o fictiune.Cum este cercetata “subminarea economiei natiunale” in care este implicat Videanu( si evident basescu)?In nici un fel.Tot acest dosar a fost fabricat numai pentru ca sa fiti dv mazilit si sabotat guvernul USL.
    Nu,pana la victoria in europarlamentare si prezidentiale USL si PNL trebuie sa puna accentul pentru strategiile politice .
    Este o copilarie sa credeti ca puteti face performanta in economie cu “coloana a cincea” cotrocenista.Asta este ca si cum ca un pilot de formula unu spera ca poate face performanta cand masina lui este sabotata de propria echipa de intretinere.

  12. emi spune:

    Domnule Varujan Vosganian
    Dumneavoastra vorbiti despre politici economice, iar cei de pe blog, despre politica de azi. Vorbiti singur…
    Pacat, pentru ca o majoritate de 70%, putea “programa” cateva politici pe termen lung, care chiar le-ar fi prins bine, copiilor si nepotilor nostri.
    E adevarat ca momentan suntem sclavii FMI, dar, peste 20 de ani, s-ar putea elibera macar copiii nostri…

  13. Pacala spune:

    Emi
    Copii nostri vor trai majoritatea in vest, asa ca de ce politici mai enevoie? :)

  14. Filip G spune:

    @Pacala aici ai dreptate.Fiica mea e in Germania iar fiul meu abia asteapta sa faca 18 ani sa plece si el.
    La ce ia folosit ca a facut Facultatea finante banci si Masterat?
    Iar maestru vorbeste de cai verzi pe pereti.

  15. emi spune:

    Noi mai spperam inca sa avem o pensie in Romania. Fara sa avem un program de dezvoltare, vom avea doar dreptul sa murim, pentru a face loc noii generatii, asemeni animalelor.

  16. Adam Mares spune:

    @filip g
    Nici macar Maestrul nu ti-l poate lua asistent, ca Domnia Sa are nevoie de “consiliere”.

  17. emi spune:

    Copilul meu nu vrea in vest. Stie ca traieste in Gradina Maicii Domnului, chiar daca momentan e prost administrata.

  18. emi spune:

    Vezi Adam, nu ai fi un tata prea bun…
    Baiatul meu isi iubeste tara, chiar daca nu e perfecta, si nu ar accepta o slujba pentru care nu se simte pregatit. Si nu a implinit inca 18 ani.
    Copii de cristal…

  19. Adam Mares spune:

    @emi
    Am zis asistent, nu consilier, care ar trebui sa insemne altceva.
    Ar fi minunat daca oamenii politici competenti (si responsabili) ar lua pe langa ei tineri stiutori de carte, care vor sa se perfectioneze si care ar putea invata ceva de la acestia. Ucenicia pe langa un maestru e un lucru extraordinar, daca tanarul e serios si de perspectiva. Si evident, daca maestrul e serios si nu-l ia pe langa el doar sa-i tina mapa sau sa-i ingrijeasca “stalpul”.

  20. Pacala spune:

    emi
    pai de ce ii zici copilului ca traieste in gradina raiului??? Nu cumva gresesti aici? Dupa 18 ani sau 21 sau cati or fi va fi independent si realitatea cu care se va confrunta nu se va schimba… pana atunci. Poate doar in vest, unde poti munci si avea cate ceva

  21. Pacala spune:

    Maestrul o da cu politici si politica, dar USL nici realitatea curenta nu este in stare sa o administreze.
    Citatul mai intai:
    Garda de Mediu Bihor a dispus suspendarea activitatii firmei ungare care a demarat prospectiuni seismice in judet, fara a avea avizul de mediu, urmand sa i se aplice, totodata, o amenda intre 30.000 si 60.000 de lei, a declarat, pentru Agerpres, comisarul sef al Garzii, Viorel Tepele. In acest perimetru intra si o parte a municipiului Oradea, iar cele mai afectate zone de aceste prospectiuni vor fi statiunile 1 Mai si Baile Felix.

    Suspendarea activitatii firmei Acoustic Geophysical Services, angajata de compania NIS Petrol sa faca prospectiunile seismice in perimetrul Tria, s-a efectuat in urma unui control dispus de prefectul judetului Bihor, Claudiu Pop, in baza sesizarilor presei bihorene, care a relatat ca firma ungara face prospectiuni fara a avea toate avizele necesare.

    Decim presa a semnalat, garda de mediu a actionat ca a zis prefectul. Dupa descentralizare nu se va mai intampla nici atat. Dar noi vrem gaze de sist – adica ei vor, nu noi

  22. tiberiu spune:

    @emi
    Atentie @Pacala este tromperta tradatorului cotrocenist care a actionat constant pentru sabotarea econoimie,pentru indatorarea natiunii pentru generatii, pentru saracirea si depopularea tarii.

  23. Pacala spune:

    Maestre,
    Ia uite, avem un guvern plin de competenti, altii e de vina :)
    Nu exista probleme.
    Va dau un citat in care 2 papagali se cred prefecti dar altii sunt de vina. Sedinta de guvern de azi, Ponta recita din aria maretului Nicoalescu
    “Vreau să vă rog, pe cât posibil, să opriţi, sau să contracaraţi iresponsabilitatea presei băsiste, care tot îi îndeamnă pe medici să intre în grevă şi să lase oamenii să moară în spital. Rareori mi-a fost dat să văd atât iresponsabilitate numai din plăcerea, eventual, de a crea o problemă Guvernului, să lase omenii… Văd că îi îndeamnă pe medici. ”
    DA, DECI PRESA E DE VINA CA MEDICII DORESC O GREVA GENERALA.
    Daca nu se ameninta nu se intampla nimic. Da? Dar nu se cedeaza la presiuni :)
    “De raţiune, de dialog, de normalitate evident că sunt extrem de deschis şi vreau să sprijin total eforturile pe care le-aţi făcut, pentru a da tot ceea este omeneşte posibil pentru sistemul de sănătate. Astăzi, puteţi să le daţi vestea bună că aprobăm deblocarea a peste o mie de posturi din Sănătate, toţi banii din fondul de rezervă, 200 milioane de lei, se duc la sănătate…”

  24. Filip g spune:

    @Adam Mares,cine pleaca odata din Ro e bun plecat.Fiica mea munceste intr-un restaurant,in paralel invata limba germana.Statul roman nu a avut nevoie de o tanara care a avut note doar de 9 si 10.

  25. Pacala spune:

    Cum se combate coruptia.
    Razii în complexul Europa, pentru combaterea evaziunii fiscale, în timpul forumului chinez de la Bucureşti
    ….Poliţiştii au verificat, în Europa, 5 firme şi au identificat 5 persoane care vindeau bunuri fără să respecte legile privind fiscalitatea, mărcile sau drepturile de autor. Poliţia a deschis 10 dosare penale….
    din Gandul

  26. emi spune:

    Sa plece de unde s-a nascut ca sa faca loc altora, dornici de pamant roditor si sclavi… Carnea mea e 70% apa de Dunare si 30% loss (argila) de Baragan. Acasa, pielea mea nu are nevoie de creme, iar gatul meu nu e vesnic iritat de vant si apa. Pentru mine, Baraganul cu ciulinii lui, e Gradina Maicii Domnului. Sunt compatibila 100% cu gravitatia, aerul, apa, si mai ales, pamantul Brailei.
    Bineinteles, urasc din toata inima, pe oricine sustine ca mi-e bine langa Cernavoda, sau sub teroarea gazelor de sist. Cat timp mai am ceva de pierdut, pot fi santajata sa mai plec, sa mai tac, daca insa mi se ia si ultima speranta, pot fi la fel de periculoasa ca un animal incoltit.

  27. emi spune:

    Concret: plec din Braila dimineata la 6, am 65 kg, la ora 15 ma cantaresc la Milano si am 67 de kg. Ambele cantare sunt corecte.
    Practic, cat timp traiesc aici, inima mea trebuie sa pompeze pentru 2 kg in plus.
    Alt g…

  28. Adam Mares spune:

    Alt g…?!

  29. emi spune:

    Acceleratie gravitationala, care depinde de raza Pamantului din acea zona.

  30. Pacala spune:

    Emi
    Poate retii apa?

  31. emi spune:

    Unii s-au jucat pe tema asta si sustin ca diferentele ar fi mai mici:
    http://realitatea.mobi/924913

  32. @ VV – Politica din Romania, numai politica nu mai este….
    Altii faceau mai bine in urma cu un sfert de secol….:

    Cum a subminat Nicolae Ceauşescu economia naţională

    http://romanian.ruvr.ru/2013_11_27/Cum-a-subminat-Nicolae-CeauSescu-economia-nationala-3348/

    Ceausescu va ramane in istoria Romaniei drept unul dintre cei mai buni conducatori de stat. Nu vreau sa spun ca am uitat cozile la care chiar si eu am stat, indiferent daca era vorba despre pui sau lapte. Totusi, ceea ce a facut rumanul Ceausescu pentru poporul sau NU este nici macar acum in ceasul al 12-lea pe deplin constientizat de catre multi romani.

    Ceea ce am invatat de mici, la scoala despre chiiaburi, despre munca pana cazi din picioare, despre nedreptati multe care s-au intamplat chiar pe timpul domniei MS Regele Mihai I, multi dintre noi le-am trait in ultima perioada in Romania.
    O istorie aberanta si confuza ne este dat sa o repetam.

    In loc sa mergem inainte ca popor, noua ne este rezervat doar Evul Mediu cu “binecuvantarile” acestuia, cu lipsa de scoli si programe scolare fara nici un sens, in care celor mici li se preda o materie care nu le va folosi niciodata, cu lipsa medicilor si a spitalelor, cu o intoarcere in timp dincolo de anii 1500.

    Ca idee, Romania este mai saraca acum decat a fost in anul 1918…..
    Tot ce a construit poporul roman chiar de pe vremea capitalistilor de genul Malaxa, a fost distrus. Comunistii au fost mai intelepti decat actuala cnducere a Romaniei, deoarece acei comunisti huliti de toti acum, au pastrat vechile fabrici nationalizate si le-au retehnologizat.cu tehnologie de ultima ora, la vremea respectiva.

    Cum de-am fost atat de incapabili cu totii incat am lasat ca distrugerea Romaniei sa aibe loc ????Unde am fost noi romanii???? Prin distrugerea Romaniei, chiar in mijlocul Europei….s-a creat un precedent periculos pentru omenire, deoarece nici o tara nu mai este sigura in fata unor atacuri stiintific directionate catre fabrici, uzine, hidrocentrale, alte capacitati de productie.

    FMI si BM au devenit pur si simplu instrumente de implementare a asasinatului economic si al genocidului la scara planetara…Nimeni nu mai este in siguranta deoarece chiar vecinul de langa tine poate fi un reprezentant al Noii (dez) Ordini Mondiale

  33. Pacala spune:

    de bun ce a fost, srs a fost mazilit din pnl.

  34. adrian spune:

    Punctul G in Milano este intotdeauna altul. Si raiul e mai bun acolo. Rai Uno.

  35. @ Pacala noiembrie 27, 2013 la 7:52 pm

    Eu as spune DA, de bun roman ce este SRS, tocmai de aceea a fost mazilit din PNL…..

  36. Adam Mares spune:

    “Bunicul Garabet avea o fotografie la care ţinea cel mai mult. Îl înfăţişa cu pălărie pe cap şi în pardesiu, cu gulerul ridicat. Atunci când i-am schimbat crucea de lemn cu una de piatră, ca să intre şi el în rând cu morţii ceilalţi, i-am pus deasupra numelui fotografia aceea, imprimată pe ceramică. Dar bunicul ne-a tras pe sfoară. Spunem: hai să mai trecem pe la bunicul! Când sunt în cimitir şi ne privim, senzaţia e stranie. Aşa, cu pălărie şi cu gulerul pardesiului ridicat, pare că, de fapt, bunicul e cel care vine spre noi. A continuat să rătăcească, zâmbind şăgalnic, iar noi am rămas pe lumea asta spre care el vine din când ân când. Viaţa n-a reuşit să-l domolească şi nici moartea. Le-a învins cu pălăria lui, cu pardesiul cadrilat, iar gulerul ridicat e un moft, căci nu pare să-i fie frig pe lumea cealaltă, cum nu i-a fost nici pe lumea asta.”

    http://vosganian.ro/?p=3600&cpage=1#comments

  37. Filip G spune:

    USL trebuie sa explice pe intelesul tuturor cum e cu acciza pe combustibil.
    Acciza ajunge intr-un cont iar din suma totata cat reprezinta cei 7 eurocenti.Transparent usor de verificat,apoi sa dispara smecheria cu costul astronomic al unui KM de autostrada.

  38. Filip G spune:

    Aroganta celor din PSD si PC trebuie taxata de liberali.Crin nu poate renunta la toate voturile posibile acceptand sa defileze alaturi de PSD aceptand-ule toate mofturile.Vad ca PSD e iritat ca politistii de circulatie nu aduc fonduri pentru zona unde isi desfasoara activitatea.Intreb eu;POLITIA RUTIERA se dorea de catre PSD,agent fiscal,colector de surse la buget?
    Tocmai de aceia PNL nu trebuie sa se mai milogeasca sa candideze pe liste la europarlamentare alaturi de PSD.Pe blogul Alinei Gorgiu e un sondaj in care 80% spun ca PNL trebuie sa candideze sub sigla PNL.

    http://www.pesurse.ro/2013/11/28/surse–negocieri-unificarea-dreptei-reprezint-doar/
    Dupa europarlamentare se poate discuta si cu PDL o eventuala sustinere a lui CRIN.

  39. emi spune:

    Tiberiu
    Nu ar fi frummos si elegant sa invatam sa lovim adversarii intorcandu-le propriile lor arme impotriva-le? Astfel nu te mai certi si te simti “boier de boier”, ca ” boieri de golani” sunt peste tot.

  40. Filip G spune:

    Pnl trebuie sa spuna sus si tare:
    Daca Crin e sustinut de fortele de dreapta impotriva unui candidat PSD ori care ar fi el.Atunci guvernarea USL nu va mai exista.
    Si apropos in cazul asta nu PNL e cel care a tradat,ci PSD numind un candidat.
    Recunostinta tip Geoana ,PNL nu are nevoie.Daca PNL a fost dracu fratele cu care PSD a trecut puntea ca Ponta sa fie premier,intelegerea viza si sustinerea lui Crin in 2014.

  41. Pacala spune:

    Oltchim, subiect urmarit de mine. Si care din punctul meu de vedere arata impotenta guvernarii USL. Daca PDL a distrus USL nu prea e in stare sa repare nimic.

    1. Economiei, Andrei Gerea, administratorii judiciari ai Oltchim şi preşedinţii companiilor chineze Baota Petrochemical Group, Hengchao Sun şi Junlun Petroleum Co. Ltd, Changqing Xie au semnat, luni, o scrisoare de intenţie vizând participarea la procesul de privatizare a combinatului.
    http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/240254-Companii-chineze-interesate-sa-participe-la-procesul-de-privatizare-a-Oltchim.html

    2. PONTA, DESPRE VIZITA PREMIERULUI CHINEZ:
    De asemenea, premierul a precizat că, în ceea ce priveşte privatizarea combinatului chimic Oltchim, nu s-a materializat nimic.
    http://www.bursa.ro/ponta-despre-vizita-premierului-chinez-nu-s-a-materializat-nimic-cu-privatizarea-oltchim-223278&s=politica&articol=223278.html

  42. Pacala spune:

    Oltchim, subiect urmarit de mine. Si care din punctul meu de vedere arata impotenta guvernarii USL. Daca PDL a distrus USL nu prea e in stare sa repare nimic.

    1. Economiei, Andrei Gerea, administratorii judiciari ai Oltchim şi preşedinţii companiilor chineze Baota Petrochemical Group, Hengchao Sun şi Junlun Petroleum Co. Ltd, Changqing Xie au semnat, luni, o scrisoare de intenţie vizând participarea la procesul de privatizare a combinatului.
    http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/240254-Companii-chineze-interesate-sa-participe-la-procesul-de-privatizare-a-Oltchim.html

    2. PONTA, DESPRE VIZITA PREMIERULUI CHINEZ:
    De asemenea, premierul a precizat că, în ceea ce priveşte privatizarea combinatului chimic Oltchim, nu s-a materializat nimic.
    (ziarul bursa de azi)

  43. Pacala spune:

    filipg
    Poate USL va rezista si pentru prima data promisiunile reciproce se vor materializa. Adica Ponta premier si Crin presedinte. Cel putin ca si promisiuni, sa fie respectate. Desi in politica noastra tocmai gentleman agreement nu exista si respecta.
    Imi este teama insa ca s-ar putea ca populatia sa nu mai vrea optiunea Crin (daca apare un concurent serios gen Isarescu sau Oprescu)

  44. Filip G spune:

    @Pacala,Isarescu nu are interes sa lase BNR pentru a candida,si apropos,arma cu care ar fi infrant in campanie ar fi umbrela de protectie excesiva in relatia banci-clienti.Populatia a fost jegmanita si cu acordul lui.Oprescu a mai pierdut alegeri prezidentiale,nu cred ca mai vrea.Primar general la capitala e o functie activa.

  45. emi spune:

    Tu, Katrina, stii probabil, din proprie experienta. Sa inteleg ca duci dorul sefilor romani?

  46. Tiberiu spune:

    @emi
    “Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte” este un principiu biblic sfant si f. sanatos, mai ales in cazul javrelor basiste l
    Cand te confrunti cu o banda de borfasi care nu au nimic Sfant si al caror scop este sabotajul si distrugerea natiunii a te gandi la eleganta este o conduita tembela care aduce numai daune.
    Acesti ticalosi ordinari considera buna cuviinta si buna credinta ca pe semne de slabiciune si prostie.

  47. emi spune:

    Multumesc pentru “tembela”.

  48. Pacala spune:

    filipg
    In momentul de fata si la anul inclusiv, Ponta si Crin au doar 2 optiuni – fie merg cu caruta pana la capat fie o strica si se strica tot. Oricine iese din USL si ramane va avea o majoritate fragila, putand fi dat jos oricand. Asa ca sper sa aiba macar ei onoare si cuvant sa isi respecte promisiunile.
    Destul s-a incalcat in tara asta cuvantul dat in ultimii 25 de ani, mai ales cu bashinescu presedinte.
    Ah, ca poporul va vota sau nu cu partidul x sau cu crin la presedintie este alta mancare de peste. Dar PSD si PNL trebuie sa stea impreuna la guvernare. Ca impreuna au fost votati, nu separat.
    Iar dpdv guvernare, ar trebui sa nu se mai mictioneze cu jet pe contribuabil si votant…