Legea minelor trebuie regândită şi revotată

Opinia publică a răsuflat uşurată. Legea minelor nu a întrunit nici în Camera deputaţilor suficiente voturi pentru a fi adoptată. Fiind camera avizatoare, va păstra, probabil, proiectul până la o dată ulterioară pentru a-i da verdictul final. Dată care poate fi în sesiunea de primăvară de anul viitor sau chiar mai târziu.

Problema e, însă, ce punem în loc. Acest proiect a căzut în umbra disputei privind proiectul Roşia Montana. Dar obiectivul iniţial al proiectului de modificare a legii minelor era cu totul altul. Anume, să permită redeschiderea perimetrelor miniere închise sau aflate în consolidare. Potrivit legislaţiei în vigoare, datând de un deceniu, acest lucru nu e posibil în acest moment. Un perimetru odată închis, rămâne închis, indiferent de interesul vreunui investitor de a-l reutiliza.

În România există peste şase sute de perimetre, conţinând metale neferoase, metale rare sau combustibili fosili, care, în urma evoluţiei tehnologiilor de extracţie, ar putea fi reintroduse în circuitul productiv. Printre acestea, unele perimetre sunt de-a dreptul strategice, cum ar fi extracţiile de cupru de la Baia Mare sau Moldova Nouă (cam 40% din totalul rezervelor de cupru). Întreprinderi miniere aflate în insolvenţă ori de-a dreptul în lichidare ar putea fi salvate dacă s-ar permite redeschiderea extracţiilor. Dar, cum proiectul legii minelor a fost respins, astfel de iniţiative vor trebui să aştepte iar numărul locurilor de muncă nu va creşte ci va scădea, dat fiind că pe unele perimetre va trebui disponibilizat şi personalul care a mai rămas să păzască instalaţiile, în speranţa reutilizării lor. Ca să nu mai vorbim de faptul că majoritatea acestor perimetre se află în zone sărace pentru care, uneori, aceasta este ultima şansă de găsire a unui loc de muncă.

Aşadar, cred că proiectul legii minelor trebuie “disjuns”, cum se spune în justiţie, de dosarul Roşia Montană,şi repus cât mai repede la vot, astfel încât să permitem eliberarea unor resurse economice preţioase.

93 Responses to “Legea minelor trebuie regândită şi revotată”

 1. tiberiu spune:

  nazistul-basist @katrina cauta sprijunul “basistului pur-sange”
  @epolitikon.Basismul si nazismul “frati de cruce”.

 2. Dorin spune:

  http://www.conteledesaintgermain.ro/cu-politicienii-la-psihiatru/11-12-2013

  De luat aminte, cui are neuroni si bunavointa sa priceapa.

 3. Dorin spune:

  Si un citat pentru ziua de azi:
  “Youth, talent, hard work and enthusiasm are no match for old age and treachery”

 4. epolitikon spune:

  Salut demisia neobolsevicului ex-ministru al culturii.
  Banuiesc ca acum se simte mic, mic, mic…

 5. epolitikon spune:

  @Meditator

  Si eu as vrea sa redeschid minele dar cu banditii astia din parlament care au mintit si furat tara :). Din toate partidele, ca sa fiu clar chiar si pentru bolsevici sau talibanii din zona.

  Trebuiesc facute niste proiecte din finantare UE pentru a crea noi puscarii in zonele miniere. Sau macar sa adaptam vechile cazarme militare.

 6. tiberiu spune:

  @all
  ATENTIE !
  basistul @epolitikon juiseaza de placere pentru demisia inca unui ministru penelist !
  Trebuie sa recunoastem ca fata de nazistii care se distrau toturand, asasinand si incinerand evrei, tigani(dar in primul rand pe cei batrani si bolanavi ) este un mic progres…
  Desi daca imi amintesc bine base era acela care actiona neobosit pentru “iesirea din sistem” ai batranilor si bolnavilor care greveaza bugetul de pensii cu deficite prea mari.

 7. epolitikon spune:

  @tiberiu

  Jubilez si beau o gura de cafea in cinstea oricarui nimic pe care aceasta natiune bolnava l-a adus intr-o pozitie pentru care neam din neamul lui n-a detinut-o si pe care a dezonorat-o.

 8. Filip g spune:

  Multumesc din inima USL!
  Libertatea de asociere a fost interzisa apicultorilor liberi prin lege.
  http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2013/pr148_13.pdf
  Atestatul de producator nu poate fii obtinut de un producator daca nu-i inscris in asociatie.
  Deci e DICTATURA,libertatea de asociere e garantata prin Constitutie.Deci Legea apiculturii nu poate obliga cetateanul sa se asocieze.
  Mi-e scarba in ce hal a ajuns USL!

 9. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Nu prea inteleg de ce face scandal basescu, avand in vedere ca legile votate in Parlament i-l avantajeaza! El oricum este penalul suprem al Ro.!
  Imi pare rau de demisia lui Barbu, dar avand in vedere ca el nu e bun om politic, trebuia sa si-o incaseze. Un om politic, chiar daca n-are mana la consilieri trebuie macar sa aiba vorbele cu el tot timpul.

 10. Filip g spune:

  Efectul”Martea Neagra”nemultumeste taranii si apicultorii
  http://www.forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=28&t=4604
  Sa va fie rusine USL,intr-o zi ati pierdut increderea a milioane de sustinatori.

 11. tiberiu spune:

  @epolitikon
  basismul este boala de care sufera si trebuie sa se vindece natiunea romana ,o natiune minunata, dar orice natiune (si orice padure) cu “uscaturile” ei care trebuie culese si arse.

 12. epolitikon spune:

  @Filip g
  USL este o teapa mai mare decat CDR. Important este sa trecem iarna pentru ca la anu’ se vor schimba lucrurile.

  @tiberiu
  aricept. asta-ti trebuie. du-te si ia-ti reteta ca nu ti-l poti permite din simbria de postac.

  • @ epolitikon

   USL nu poate fi o teapa, Romania este stabila economic, chiar daca nu a facut progrese spectaculoase. Iar dezbaterea publica nu poate caracteriza singura o guvernare. Dar, desigur, tu poti sa ai parerile tale sau sperantele tale.

 13. emi spune:

  Vă propun ministru al culturii.

 14. tiberiu spune:

  @VV
  basistii si intelectul :baba si mitraliera.

 15. Kronstadt an der Graft spune:

  Un gând bun pentru domnul Daniel Barbu. Îl respect pentru promptitudinea cu care și-a prezentat demisia, cu toate că și eu gândesc undeva așa cum gândește domnia sa. Din păcate în România bietul buget, bazat pe contribuțiile celor onești și cu respect față de lege, este de multe ori folosit în susținerea unor cauze sociale fără perspectivă, în timp ce cazurile sociale cu certă finalitate pozitivă sunt lăsate să se descurce singure. Nu vreau să fiu acuzat de nazism, așa cum văd mai nou că se aruncă peste fileu într-o parte și în alta a terenului, dar parcă e prea mare insistența cu care unii încearcă să ne ia banii pentru tot felul de cazuri dubioase cum ar fi drogații cărora unii încearcă să le cumpere seringi de unică folosință pe banii noștri, în timp ce tinerii dotați dar cu venituri reduse sunt lăsați să fie racolați de samsarii școlilor din alte zări.

 16. emi spune:

  Dependenţii de orice drog (inclusiv alcoolul), sunt de fapt oameni bolnavi. Inadaptaţii care nu pot fi fericiţi decât drogaţi, sunt la fel de bolnavi precum cei cărora le cedează un organ, lor le cedează creierul…
  Asta nu înseamnă că nu mi-ar place să fie susţinute în primul rând, sau măcar în mod egal, părţile valoroase şi sănătoase ale societăţii.

 17. cris spune:

  @ Kronstadt

  Ca nu avem sustinere suficienta pentru tineri dotati sau pentru cultura este una. Ca cei care folosesc drogri au nevoie de seringi de unica folosintza e alta – e o forma de a stapini un flagel foarte important, raspindirea unor boli ca SIDA ori hepatita C, nu numai de atitudine absolut omeneasca de a sprijini, de a ajuta pe cei mai slabi membri ai societatii.

  Daca este vorba de comparatii acestea trebuie facute numai in acelasi domeniu – si de aceea vorbesc de peticeala si de lipsa de viziune. Este anormal nu ca cei care folosesc droguri sa aiba seringi de unica folosintza ci in acelasi timo sa spui celor din spitale sa-si ascuta acele cu pila si sa refoloseasca material medical. Este anormal nu sa faci acest gest gratis fatza de drogatzi ci in acelasi timp sa-i chinui pe oamenii in virsta sa vina la medic cu nu stiu ce dovezi de la ANAF referitor la venituri. Anormalitatea nu este in partea ajutorului fatza de cei care au problema cu drogurile, ci in felul in care sunt tratati cei pe care I-am folosit ca si comparatie. De suportul care trebuie acordat recuperarii sociale a celor care au probleme cu drogurile nu mai vorbesc, e un dezastru.

  Vezi tu, chiar daca nu suntem egali ca potential si beneficiu pe care il aducem societatii noi toti ca oameni trebuie sa fim egali in privintza unor drepturi fundamentale, iar aceasta include dreptul la viatza. Ori aceste drepturi fundamentale, inclusive cel la libera opinie ori la egalitate in fatza justitiei, de cel la viatza nu mai vorbesc, sunt calcate in picioare zilnic in Romania – se vorbeste de superimunitate de pilda, singurul cu superimunitate e basescu si cu alte imunitati ai lui. Tendintza unei societati democratice este sa creeze aceasta egalitate in sensul justetzei, nu in sensul mizeriei: toti la inchisoare, totzi sa moara, etc, si nici intr-o arogantza care imparte oamenii in suboameni si supraoameni. Egalitatea in mizerie pentru cei multi si selectarea de oameni cu mult mai multe avantaje de o parte si suboameni pe de alta parte sunt in fapt un abuz la fel de grav ca nazismul si dictatura proletariatului.

  Somnul ratiunii naste monstri, vorbeam despre Goya si gravura lui cu acest titlu, in spaniola sueno inseamna si somn si vis:nu doar o ratiune absenta ci si o ratiune “visatoare” e periculoasa adica si rationalizarea aberanta naste monstri. Din aceasta perspectiva, domnul barbu, cu tot respectul pentru capacitatile sale intelectuale, si-a lasat ratiunea sa “viseze”.

 18. epolitikon spune:

  @VV
  http://www.zf.ro/eveniment/ministrul-teodorovici-rateaza-tinta-asumata-de-50-atragere-a-fondurilor-europene-la-11-luni-rata-totala-de-absorbtie-a-ajuns-la-26-11751175

  In fine, chestiunea nu este despre a critica guvernarea USL ca pentru asta nu-ti trebuie internet ori comunicare cu un senator al puterii. Chiar si cersetorii, spalatorii de parbrize sau hotii de buzunare se plang ca nu mai are lumea bani.

  Intrebarea e: se pot identifica 2-3 lucruri pe care USL le-a facut mai bine decat PDL. Eu nu prea vad ce. Sincer si fara gluma (din pacate!).

 19. Kronstadt an der Graft spune:

  E puțin anapoda dialogul ăsta în perioade diferite, ca în bancul cu pisica și șoarecele ce se uită printr-un tub dar nu se văd, pentru că pisica se uită marți iar șoarecele joi, dar încerc să mă explic puțin bazându-mă și pe înțelegerea pe care am văzut că o ai din plin.
  O comunitate prosperă este o comunitate care are o elită valoroasă și pe care o valorifică la maxim. Am să dau exemplul Brașovului sau mai bine zis Kronstadtului, unde sute de ani populația cetății a supraviețuit, de multe ori în condiții mult superioare multor altor cetățeni ai Europei, datorită faptului că elita acestui burg a fost pe de-o parte valoroasă, dar în primul rând a fost urmată cu un deosebit respect de cetățeni. Iar aici vreau să accentuez cuvântul respect, pentru că este tocmai termenul pe care o jumătate de secol de stalinism corcit l-a desființat între noi românii. Sănătatea nu mai e respectată, învățământul nu mai e respectat, poliția nu, fără să mai vorbesc de ce relații “tovărășești” sunt între politicieni și cu cât respect vorbesc unii cu alții sau unii despre alții.
  Întorcându-mă la problema cu drepturile egale în fața sortii, sunt absolut de acord că toți au aceleași drepturi atunci câd condițiile o permit, dar în situații de criză, cum este cea de acum, cred că prioritățile sunt de a îngriji cu mai multă atenție elita, adică pe cei ce pot asigura o perspectivă sănătoasă și viguroasă comunității și mai apoi să ne ocupăm și de cei slabi, doborâți de vicii și de neputințe. Nu cer să facem precum făceau spartanii cu copii nereușiți, dar nu cred că e foarte economic să investim bani din greu pentru a tine în condiții confortabile persoane fără perspectivă, atâta timp cât există valori ce pot fi ajutate să se afirme și să aducă apoi beneficii comunității.
  Să mă ierte Dumnezeu dar eu așa gândesc. Și vreau să cred că sunt un creștin normal.

 20. Kronstadt an der Graft spune:

  Evident că ultima postare este pentru cris

 21. Adam Mares spune:

  Kronstadt
  Cred ca societatea functioneaza cumva ca o familie. Parintii protejeaza si ajuta mai mult copilul bolnav sau slab sau cu probleme decat pe cel harnic sau inzestrat sau puternic.

  Nu stiu daca ai observat, dar cam asa e si in dragoste. In general, daca trebuie sa alegem, alegem pe acela sau aceea care este/pare/da semne ca are mai multa nevoie de noi.

 22. Adam Mares spune:

  Si eu gandesc ca tine, dar asta e o gandire rationala. Iar ratiunea are intotdeauna ascutisurile ei care pot parea crude.

 23. emi spune:

  Adam, te eliberez de povara.
  Sa fii iubit!

 24. Adam Mares spune:

  Ce povara, @emi? Glumesti, banuiesc. :-)

 25. emi spune:

  Nu am nevoie de joaca virtuala, ma pot juca in real tricotand.
  Era un fel de terapie de grup, dar ca sa functioneze, trebuie sa fii in “stolul” potrivit. Asta este un stol de vibratie joasa, lumea asta nu mai este a lor.
  Exact precum TB, se simt incoltiti, si musca pe ooricine, inclusiv propria coada.
  Iti voi trimite mesaje cifrate, netraduse in vorbe ca sa nu deranjez. Cine pricepe mesajul, se poate juca cu noi, ceilalti n-au decat sa-si scoata ochii…

 26. Adam Mares spune:

  Si daca nu inteleg mesajele tale?! @emi, daca nu mai vrei sa ne jucam, asta e, eu o sa-ti respect dorintza. Dar mie nu-mi place sa tricotez. :-)

 27. Adam Mares spune:

  Amore mio, doi sori intr-unul! :-)