Interviu la Digi 24 despre cultura si politica

Interviul se poate accesa pe site-ul www.carteasoaptelor.ro

227 Responses to “Interviu la Digi 24 despre cultura si politica”

 1. cris spune:

  @ Filip

  Hai sa-ti dau un micromodel social, caci tocmai aseara am vorbit despre un proiect, iar dinamica discutiei a fost interesanta. Cum cresti calitatea unui anume act medical de medicina preventive in acest caz? Au fost cei de la o clinica de specialitate in acel domeniu, cei de la universitate care au responsabilitate pe intregul stat, cei de la centrul de educatie medicala pe care il conduc eu, deci echipa mea care acopera jumatate de stat.

  Acel centru medical are propriul sistem de verificare a calitatii, medicii lui au revizuiri lunare ale activitatztii lor – fara comentarii derogatorii, se prezinta datele si se raporteaza la standardele de practica medicala, fiecare medic se compara singur cu altzii, se intreaba singur daca poate face mai bine, si prin ce mecanisme, obiectivul nu este individual (‘eu sunt cel mai bun, sa gifiie si prostii din urma si sa se raporteze la cit de bun sunt eu’), caci nu e concurs de miss.

  Cum facem ca alte clinici sa-si imbunatatzeasca propriul serviciu si sa ridicam nivelul intregului stat in aceasta privintza?

  1. educatie – raspindirea informatiei privind standardele medicale, a know-how-ului despre cum poti integra asemenea standarde in practica zilnica ( chestiunile prgmatice, de software in computer care iti aduce aminte sa trebuie sa pacientii x, y, z nu au avut acea procedura de screening si preventie demult, sau de cautare de baza de date care iti spune imediat la ce procentaje esti)
  2. modelarea – acea clinica superba care isi imparte experientza cu altzii ( adica exemplul benefic al echipei care isi extinde membrii, nu papagalul rosu din piatza care se bate cu pumnii in piept si se singularizeaza)
  3. crearea unei presiuni positive din partea beneficiarilor actului medical, pacientii – informarea si educarea lor despre beneficiile acelei metode de screening, imputernicirea lor daca vrei, prin informatie, de a-si stimula medicul personal, iar la nivel de comunitate de a-si stimula spitalul local in acel sens.
  4. etapa legislativa sa-i spunem – pe baza datelor concrete pe care le stringem in cursul celor mentionate inainte sustinem implementarea acestor mecanisme de crestere a calitatzii la nivel de stat.

  Este, sa-i spunem, un micromodel de convexitate sociala si competitie benefica, adica nu una eliminatorie ci una care doreste sa-si extinda numarul de membri de buna calitate si sa le ridice nivelul)

  pentru ca tot se vorbea, iar, de personalitatea de incredere, etc, etc, etc. Ceea ce spun mai sus este inclusiv un mod de abordare diferit de cel al pesonalitatii unice, exemplare, vesnicul tatucism care, floare unica, nu va aduce niciodata primavara, ci de echipa in care personalitatzile sunt respectate si fiecare isi face datoria din ce in ce mai bine, in domeniul sau, constient de popria valoare, crescind impreuna cu ceilalti, hmmmm, convex :)

 2. emi spune:

  Filip G.
  Ai chef sa ma injuri, mi se falfaie. Eu nu am nimic de castigat sau pierdut din afacerea ta, si stiu ca nimic nu e perfect pe lumea asta.
  Este si ceva hotie? Poate.
  Dar daca apicultorii din 26 de tari au decis ca trebuie sa lupte impreuna, daca vor sa aiba succes, va trebui si cea de-a douazecisisaptea sa participe.
  Chiar daca unii se cred buricul pamantului si alintatii soartei.

 3. emi spune:

  Sau alintatii sortii?!?!
  Sunt la un priveghi, gandesc in reluare…

 4. Filip g spune:

  @emi,
  eu am fost in asociatie ,stiu cum e.linkul pus de tine e din 2010.Ori apicultura romaneasca subventioneaza sirop de zahar nemtesc.Ba am importat sirop din Bulgaria si l-am dat amaratilor pe post de miere.
  Cand nu am dreptate ,nu sustin panaq-n panzele albe ideea.Dar cand am ,am.
  Interesant ar fii ca institutiile statului sa verifice numarul fam de albine acum iarna.Acum nu sunt in pastoral si nu pot fii transportati pentru a da bine intr-o poza.
  in rest sanatate maxima,scapa cine poate.

 5. cris spune:

  @ Filip

  mie ca om din afara domeniului mi-e greu sa inteleg discutia despre albine. Dar as propune ceva similar modelului de mai sus. 1. sa va adunatzi cit mai multi in jurul unui proiect, 2 sa va construiti niste standarde comune si la care sa raportatzi bazaconia de lege, 3 sa o puneti intr-un context, adica sa aveti si o forma inteligibila de intformatie pentru necunoscatorii din domeniu, felul in care aceasta lege ii afecteaza si pe ei, ca sa aveti suportul lor 5 sa cereti suportul mass media in acest sens pentru difuzarea informatiei 6. sa actionatzi ca echipa in contestarea legii. Desigur nu dau sfaturi, nu ma pricep in domeniul tau, nu stiu ce ati facut pina acum; iei din ceea ce spun ce poate fi folositor si adaptat concretului care iti afecteaza munca. Si mergi la batalie avind nu optimism ci sperantza, adica acea credintza ca ceea ce faci e just indiferent de rezultat.

  PS. fa un exercitiu: explica-mi cit se poate de clar de ce aceasta lege va afecteaza pe voi ca apicultori si pe consumatori, am sa-ti raspund la ce nu inteleg ca sa poti sa reformulezi. e un soi de cristalizare si de proces de ascutire a sabiei inainte de lupta, antrenamentul, si de formare a galeriei. Covinge-ma pe mine care cu stuparitul nu am nici in clin nici in mineca, foarte similar cu pafaristii de la minister, ca sa-ti dezvolti limbajul si fortza de convingere. Secretul nu e sa vorbesti tu pe limba ta, ci sa inveti sa vorbesti limba celuilalt ca sa te inteleaga si sa-l convingi.

 6. Pacala spune:

  Interesante dezbateri sau contre pe aici… pentru degeaba… oricum e un fel de zidul plangerii aici :)

 7. Adam Mares spune:

  @pacala
  Bine ca nu e o Vale a Plangerii! :-)

 8. Adam Mares spune:

  @emi
  Curajul nu-mi lipseste, dragostea mea, dar tu esti neintrecuta. :-)
  He-he (am facut o fandare). :-)

 9. Adam Mares spune:

  Katrina spune:
  decembrie 14, 2013 la 4:57 pm

  Filip G
  Ne-ai spus doar ca esti handicapat fizic, dar ne-am datseama ca esti si mintal….mai binezis intarziat…

 10. Kronstadt an der Graft spune:

  @cris
  Evident că ai pus diagnosticul corect. De mult timp consider că România este o țară calamitată.
  Pentru că personal consider că în 89 a fost un puci al elitei comuniste împotriva lui Ceaușeștilor și a acoliților lor, evident susținuți din afară. Iar după puci s-a pornit jaful care continuă și azi. După 24 de ani România arată ca după război, cu localități pline de ruine ale vechilor firme care au fost odată funcționale, cu locuitori debusolați și captivi ai unui sistem economic firav și incert, cu un nivel de trai sub limita sărăciei pentru marea majoritate a populației, cu un sistem de învățământ derutat și ineficient, cu un sistem de sănătate batjocorit și subfinanțat, cu un sistem de protecție al populației cinic și corupt și, cireașa de pe tort, cu un sistem politic împănat cu persoane dubioase, imorale și puse pe căpătuială cu orice preț, cu partide de strânsură ale căror membrii se mută de la unul la altul fără jenă, în funcție de interesul de moment.
  În România la ora actuală tinerii capabili și apți de muncă fug în cele patru zări, pentru că nu mai suportă amatorismul și imoralitatea unor patroni care încearcă să se califice la nesfârșit la locul de muncă, sfârșindu-și până la urmă carierele prin falimente mai mult sau mai puțin spectaculoase, în timp ce bătrânii, care au trudit în întreprinderile devalizate de șmecheri ajunși milionari peste noapte, sunt captivii unui sistem care nu-i poate susține decât cu pensii ridicole, cu care nu reușesc nici să-și achite facturile care ar putea să le asigure o viață cât de cât confortabilă și nici să-și cumpere medicamentele pe care sunt nevoiți să le ia pentru nenumăratele afecțiuni contractate în anii de muncă în condiții subumane din perioada ceaușistă.
  Întreaga populație este într-un permanent pericol de a fi furată, jefuită, agresată sau tâlhărită de bandele de tineri cu trecut dubios, marea majoritate a lor cu caziere începute de pe băncile școlii, fără viitor din cauza lipsei de calificare și de o brumă de cunoștințe care să le permită să se angajeze într-o activitate productivă și fără nici un reper moral, pentru că însăși biserica este plină de preoți corupți și lacomi, preocupați exclusiv de binele personal.
  Iată de ce consider că acum România este într-o perioadă de calmitate politicoeconomică și dacă vrem să ieșim din această fază rapid și temeinic va trebui să luăm măsuri dure și radicale, cu costuri mari și sacrificii umane. Dacă nu, vor trece poate alți douăzeci de ani brucani până când lucrurile se vor îndrepta spre ceva pozitiv.

 11. cris spune:

  @ Kronstadt

  din pacate, dragul meu, cei sacrificati vor fi iar in mare masura cei care deja au suferit cumplit pina acum, cei care sufera acum si nu se pot apara, si multzi copii care nu au apucat macar sa arate ce potential au. Este nevoie de altfel de sacrificiu decit cel despre care vorbesti tu, altfel in conditiile actuale se va ajunge la o salbaticie fara margini cu o extremizare completa in care specimenele cele mai fioroase social si cele mai bine hranite vor devein si mai feroce, iar majoritatea din ce in ce mai slabita va deveni complet amorfa.

  Multi ani in urma am avut in palme un pumn de bronz, o sculptura. Pe piedestal scria VREAU. Daca iti imaginezi ca era un pumn tinar, gata sa zdrobeasca orice, incordat pina sa I se albeasca venele, te inseli. Era o mina muncita, calma, usor inchisa, ca si cum ar fi adapostit o lumina inauntru, gata sa se desfaca si sa se intinde catre tine. Aici e, parerea mea, raspunsul, munca, taria, si solidaritatea.

 12. Filip g spune:

  @cris,
  o sa sintetizez in cateva cuvinte situatia apicola.
  Sunt apicultori care nu baga in stup sirop,lasa o cantitate de miere suficienta albinelor.Printre care ma numar si eu.
  Programul National Apicol,se desfasoara prin asociatii,deci apicultorii neafiliati nu beneficiaza,nu ar trebuii sa se simta deranjati de noi.
  Unde e smecheria:
  Prin asociatii se deruleaza programul PNA si Fondurile UE,ori preturile sunt duble fata de piata libera.
  Eu ca apicultor neafiliat care nu cer nimic am dreptul sa cumpar de unde consider eu.
  Nu poti obliga apicultorii cu un numar mic de fam sa se asocieze prin lege.
  Apoi mai exista o problema care va duce la mari dispute.Eu am stupii in sat si nu merg in pastoral.Dar nu-mi convine ca prin lege un apicultor asociat sa aiba dreptul sa vina la mine in sat cu sute de fam,iar eu sa trebuiasca sa renunt la apicultura.
  Sunt multe chestiuni tehnice,o albina sa fie rentabila cursa de zbor trebuie sa aiba nectar la max 3,5 km.La distante de pana la 5 km,zboara fara folos.
  Ori legea a fost din start pornita pentru cei care fac pastoral,cei mici trebuie sa dispara.
  Cand amendezi pe un apicultor marunt si langa el vine unul cu sute de fam .O sa apara razbunari ,iar victima o sa fie albina.Asta e situatia pe scurt.

 13. Filip g spune:

  Am auzit zilele acestea o alta tampeni spusa ,apicultorii neafiliati sa-si faca Asociatie.
  Daca Constitutia imi garanteaza dreptul de a decide daca doresc Asocierea,nu cad in capcana Asociatiei apicultorilor Neafiliati.
  Am stupii declarati la primarie,am declaratie la fisc dupa tampenia cu norma de venit,desi acum inteleg ca nu trebuia sa complectez declaratia fiindca parlamentul a ridicat pragul de la 5o la 75 fam.Am stupii declarati la medicul veterinar.Tratamentele le fac tot eu indiferent daca sunt asociat ori ba.

  Ma gandesc foarte serios de a ingriji albine i8n Spania,pe euro.Nu bataie de joc in tara natala.Cei care o sa fie perdantii o sa fie clientii mei.Asa o sa dispara apicultorii care nu folosesc sirop de zahar si produc MIERE NATURALA doar din nectarul florilor.In urma noastra vor ramane doar apicultori comerciali.Mierea de albina cea mai buna e cea in care se pune suflet fara surogaturi dulci.

 14. un liberal optimist spune:

  @Filip g.
  Din cate stiu cei din pastoral trebuie sa aiba acceptul primariilor. Daca apicultorii din comuna solicita primariei sa nu mai dea avize nu le da. Asa s-a intamplat si la mine in comuna.

 15. Filip g spune:

  @Un liberal optimist,
  e asa cum spui tu,am prieteni apicultori care fac pastoral si ii respect.Ori prin lege apar apicultori de rangul 1 si apicultori de rangul 2.Din pacate unii trebuie sa dispara daca legea se aplica asa cum e gandita.
  Sunt persoane care nu au stupi ,dar au beneficii,ei nu au probleme sunt legali.
  Daca apicultorii din sat nu sunt in asociatii,potrivit legii ei nu exista.Deci primaria poate da legal avize,fara a incalca legea

 16. un liberal optimist spune:

  @Filip g.
  Le da, dar departe de comuna. E si in interesul fermierilor!

 17. Filip g spune:

  Nu credeam ca ajung clipa in care tampeniile USL sunt peste cele a PDL
  PDL a emis o circulara potrivit careia daca ai ceva stupi si o drujba nu primesti ajutor social.S-a ajuns la vanzarea stupilor si a drujbei,iar copii pusi la taiat lemne cu joagarul.
  Ce face azi USL?
  Scoate inafara legii cetateanul ce are in curte cati-va stupisi asta prin lege.
  Eu am zis nu AJUTOARE SOCIALE salveaza Romania.Ci incurajarea liberei initiative,nu asocierea la grup infractional.
  Daca eu nu cer nimic,dece potrivit legii nu pot sa produc?

 18. Filip g spune:

  @Un liberal optimist,
  dealurile stancoase din apropierea satelor au fost impadurite pe vremea lui Ceausescu.Eu am participat la plantarea salcamilor care azi asigura flora pentru albinele mele.Nu cred ca sti,padurea de salcam cu o vechime de 30 de ani poate fii taiata la ras,copac cu copac.In Romania nu toti au inebunit unii s-au gandit si la viitor.Ori aceste paduri sunt ravnite de toti.Salcamul matur da mai mult nectar decat perdelele de salcam tanar.
  Apoi mai apare o problema padurile private,tu stat nu poti decide asupra padurilor private in problema apiculturii.

 19. un liberal optimist spune:

  @Filip g,
  Am si eu padure de salcam, dar n-am taiat-o la rugamintea celor noi de la ocolul silvic. Cand erau pedistii la conducere ma tot bateau la cap s-o tai! Nu m-am gandit la albinute, ci la agricultura:ca daca dispar padurile nici ploaia nu vine. Si asa zona e cam ocolita de ploi.