De ce a meritat să particip la Revoluţie

Poate că într-o bună zi o să vă povestesc despre ceea ce am trăit în zilele Revoluţiei române. Cert este că, din punct de vedere oficial, sunt unul dintre cei care, potrivit Legii Recunoştinţei, se încadrează în prevederile articolului 3, litera b.1) şi b.2), adică rănit şi reţinut. Potrivit legii, cei care se încadrează la aceste litere, au dreptul la o indemnizaţie lunară  comparabilă cu salariul mediu brut pe economie. Eu mi-am spus, la început, că nu trebuie să accept această sumă, dat fiind că motivaţiile mele, atunci când m-am prins în lanţul viu din faţa scutierilor, au fost cu totul altele. Mi-am spus că dacă în acele clipe nu sunt acolo, în Piaţa Universităţii, înseamnă că am meritat tot ce am trăit până atunci.

După o vreme, însă, m-am răzgândit. Mi-am spus că utilizarea într-un anume mod a acestei indemnizaţi lunare ar putea să fie, pentru mine, o justificare a gestului pe care mulţi l-au considerat atunci nesăbuit. Astfel încât mă număr acum printre beneficiarii Legii Recunoştinţei, deşi eu n-am cerut recunoştinţă nimănui. Şi tot în fiecare lună, cumpăr din banii primiţi un computer pe care îl dăruiesc unui copil merituos la învăţătură din mediul rural.

254 Responses to “De ce a meritat să particip la Revoluţie”

 1. Filip g spune:

  @tiberiu,
  a fost ratat momentul oportun.TB daca trimite in parlament legea,marcheaza.Indiferent cu ramane legea.
  Eu sunt satul sa ma implic in razboaie pierdute din start.

 2. Filip g spune:

  @tiberiu,
  Apicultorul din Iasi a facut afirmatia despre VV,
  Eu am luat citatul de pe forumul Stuparitul.Poti verifica acolo

 3. Filip g spune:

  @tiberiu,
  Apicultorul din Iasi a facut afirmatia despre VV,
  Eu am luat citatul de pe forumul Stuparitul.Poti verifica acolo
  http://www.forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=28&t=4604&start=48

 4. tiberiu spune:

  @Filip
  1)”citatul ” tau seamana leit cu declaratia sefei de la CNA despre A3.
  2)Pe tine te intereseaza jocul politic sau problemele apiculturii ?Pare ca mai degraba prima varianta.
  3)Pe forumul stuparitul .com pe care il mentionezi forumistul @Neafiliatul posteaza Astăzi, , 12:40 chemarea de a sintetiza observatiile apicultorilor pentru a fi apoi oferite parlamentarilor care trebuie sa reelaboreze sau sa amendeze legea. Asta este intradevar o pozitie rationala.

 5. Filip g spune:

  @tiberiu,eu iti pot oferi drafturi de lege si dezbateri,apicultori care au mers la Bucuresti sa expuna pozitia ,au fost tratati cu flit.
  Deci,putem fii suspiciosi pe buna dreptate.

 6. Filip g spune:

  Aici gasiti inregistrari,cam care e maniera de a dialoga cu apicultorii.
  http://www.forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=28&t=3488&start=64

 7. cris spune:

  @ VV

  neincrederea si rezistentza la reforma sunt justificate, atitia ani de tranzitie sunt justificarea, fara a intra in amanunte. Dar se rezolva prin respect reciproc, prin deschidere, prin dialog, prin seriozitate.

  Am dat un micromodel social din propria experientza recenta, cum cresti calitatea actului medical si impui niste standarde de calitate in actul medical intr-un anume domeniu. Pe scurt, alegi o clinica pilot care deja este puternica in aplicarea acestor standarde profesionale, o transformi in echipa extinsa – atragi mai multe clinici in acest proiect, facilitezi discutia si schimbul de know-how (evident ca facem asta cu suport al statului), se monitorizeaza evolutia de catre participanti se string date, se discuta, se reformuleaza metode de abordare, continuu. Se face o informare extinsa atit a clinicilor dar si a beneficiarilor – pacientii, adica se creaza intelegerea si curentul de opinie in rindul neprofesionistilor medicali. In final se introduce propunerea legislativa care impune acel standard ……Dar in mod real nu este o impunere, este ceva deja familiar, ceva care a fost crescut cu participarea tuturor celor carora li se va aplica acea reglementare.

  mai simplu: Daca dumneavoastra va spune medicul: ia pastila verde si pe cea roz, ca asa zic eu, fara explicatii fara nimic, nu aveti o rezistentza fireasca la asa ceva? Dar atunci cind va schimba pastilele de parca ar fi un curcubeu nebun si mai aveti si efecte adverse despre care nimeni nu v-a prevenit si va intrebati daca ala stie ce face? :)
  Eu vin si va intreb care e prioritatea dumneavoastra ca problema de sanatate. Va spun care sunt si prioritatile mele in ce va priveste, pentru ca acele probleme au consecintele x, y, z asupra dumneavoastra. Prioritizam impreuna. Va explic ce pastile sunt, ce anume fac, de ce sunt bune. Va explic care sunt efectele adverse, si ca sunt alternative, ca nu exista garantzii absolute, oamenii reactioneaza diferit si este important sa imi spuneti daca aveti efecte adverse, si de partea mea sa vad efectul ca sa facem ajustarile necesare. Ce ziceti? atunci sunteti pacientul meu, sunt medicul dumneavoastra, va simtiti intr-o relatie de parteneriat, responsabil si participant la nevoile dumneavoastra de sanatate, cu incredere in cel care are grija de acestea? suntem intr-o relatie de respect reciproc si incredere? Minimalizam sansele de conflict? As indrazni sa spun da – e unul dintre motivele pentru care abia pot sa respir, numarul meu de vizite medicale este de aproximativ 8000 pe an ( enorm, in medie la un medic pe specialitatea mea principala sunt 3000 pe an). Si am sa va spun un secret: nu am invatzat acest respect fatza de oameni de la americani, ci de la mama, medic de generatia lui Pesamosca, asa s-a purtat si ea intr-o viatza profesionala care acum trece de 50 de ani. Adica da, se poate, este foarte romanesc.

  Deci: de ce exista rezistentza, ce anume faceti dumneavoastra ca usl gresit, comunicarea ajuta si in ce fel se face aceasta comunicare? cum se pot schimba lucrurile?

 8. tiberiu spune:

  @Filip
  Au fost apicultorii tratati cu flit de @VV ? Ai fost tratat tu personal cu flit? Nu numai ca apicultura nu intra in competentele Ministerului Economiei dar nu este stilul lui @VV de a raspunde ofensator..Deci, de ce ai gasit nimerit sa citezi o afirmatie calomnioasa si ofensatoare tocmai pe blogul lui ? Nu este in regula (e un eufemism).

 9. Filip g spune:

  @tiberiu,
  Apicultorii de buna credinta au participat la o intrunire la Ministerul agriculturii,acolo au incercat sa expuna problemele.Multe aberatii au fost corectate.Dar doar acele aberatii care nu conveneau Asociatiilor.
  A se vedea draftul initial.
  Ori chestiunea cu Asocierea obligatorie,multi am spus din start ca nu e constitutionala.
  Acum vad ca e blocat forumul,oprit pentru mentenanta,Oare dece?

 10. Tiberiu spune:

  @filip
  Din ce spui rezulta
  1)ca apicultorii n-au fost tratati cu flit de ministerul agriculturii
  2)pretextul de neconstitutionalitate al acelui apicultor este de-a dreptul absurd si de rea credinta.Este evident ca orice producator individual de produse alimentare trebuie sa fie atestat de un for care sa ateste ca produce o miere de calitate conform cerintelor si nu falsifica mierea cu zahar sau alta nazbatie.
  3)”Citatul” tau calomnios este de o rea credinta greu de inteles ,nefiind provocat de nimic,ba dimpotriva,fiind ca un scuipat in ochii unei persoane de rara bunacuviinta ,care s-a oferit sa te ajute.
  F.F urat comportament.

 11. Filip g spune:

  @Tiberiu,
  Re: Legea APICULTURII
  Mesaj necititde reformistul » mai puţin de un minut în urmă

  filip scrie:
  VarujanVosganian spune:
  decembrie 16, 2013 la 11:26 am
  @ Filip g

  Daca esti din Bucuresti, hai sa stabilim dupa Anul Nou o intalnire cu un grup de apicultori si sa inventariem temele voastre. Mie mi se pare ca legislatia si guvernul trebuie sa va ajute neconditionat.

  @Filip – Dupa Anul Nou e tardiv. Daca Basescu semneaza si legea e promulgata atunci vom avea dupa zicala: “lopatin si amin, amin!”. Vrei sa iti spun care e parerea mea privindul pe Varujan? Te duce cu presul si cam atat. Si pot sa iti mai spun ca il stiu de ceva ani. Ce mama naibii, doar e parlamentar de Iasi! Vorbeste frumos si atat!

  Demersul e bun din partea ta, nu vreau sa intelegi gresit postarea mea, dar oameni precum Vosganian nu au facut nimic pentru mase si nu vor face. Doar gargara.

  Citatul de mai sus apartine apicultorului din Iasi.
  A fost comentariul lui la reactia lui VV,transmisa de mine pe forum.
  Nu ti se pare suspecta intalnirea apicultorilor cu Valeriu Tabara sambata?
  Mie mi se pare foarte suspecta ,mai ales ca noua lege a fost sustinuta de PDL

  • @ Filip g

   Eu nu imi amintesc de vreo discutie cu apicultorii la Iasi. Cat despre ceea ce am facut pentru judetul Iasi, exista o carte cu o mie de proiecte, care s-a tiparit in 2008. Chiar alaltaieri am fost in comuna Prisecani care au terminat o scoala cu sprijinul meu si care, fara sa ma intrebe, au pus si numele meu pe o placa la intrare. Dar acest filip e cam rau s, dupa tonul lui, e limpede ca nu comunicarea cu mine il intereseaza.

 12. cris spune:

  @ tiberiu

  nu cred niciun moment ca e vorba de ofensa. Filip spune lucrurile asa cum sunt, a dat un instant al starii de spirit, inclusiv a altora, un soi de radiografie. Si e model de-a dreptul pentru multe din cele care se intimpla si in alte domenii:efort, asteptari, nevoie de dialog, lipsa de comunicare, nemultumire, chibiteala si profitoria baseasca, lipsa de profesionalism a altora, etc.

  reticentza este fireasca – stii cum e in medicina romaneasca (si de aiurea, doar in proportie ceva mai mica), esti plimbat la sapte moaste, nu te asculta de fapt nimeni, unul vrea sa-ti taie capul, altul sa-ti scoata ochii, de-ti vine sa-ti iei lumea-n cap. Si cind ajungi la al optulea care te si asculta si poate sa faca ceva, degeaba e acela omul potrivit, tu esti deja cu rani majore, innebunit, vrei totul acum pe loc ca mori; si de o parte si de alta trebuie multa blindetze, fermitate si rabdare.

  Scuza-ma, mi-l traduc pe fillip dupa mintea mea, el vorbeste albineasca, eu mediceste, tu profesoreste ( ma intreb

  Poate ca daca iti traduci si tu in termenii profesoristi devine mai clar ce spune – nu e reteta universala, dar e de incercat, umila mea parere: e de condamnat in vreun fel elevul abuzat, aruncat sa zic de la unul la altul, e de vina cind spune ce i se intimpla ori cind nu are incredere? sunt de vina elevii care spun ca nu pot invatza in frig? – ca tot e de actualitate. Nu e responsabilitatea ta de profesor sa asculti, sa intelegi si sa cauti o comunicare si o solutie? da, ai sa intnzi mina si initial ti se va da peste mina, renuntzi? (Ah, imi aduc aminte de Sidney Poitier in To Sir, with love, Domnului profesor, cu dragoste; de ce Dumnezeu uitam sa fim oameni?)

 13. Filip g spune:

  @cris
  iti transmit tie ,sa vezi ca ministerul agriculturii stia de problemele din lege.Dar nu a dorit sa le remedieze.
  http://www.aca.org.ro/content/media/pagini/punct%20de%20vedere%20apicultor%20dl%20Stefan%20Dedu%20Buzau.pdf

 14. Filip g spune:

  @cris,
  citeste ce spune cea mai mare asociatie apicola din Ro,la punctul 3

  http://www.aca.org.ro/content/media/pagini/adresa%20legea%20apiculturii%20camera%20deputatilor.pdf

 15. Filip g spune:

  Propunerea ACA era ca apicultorii care au peste75 fam.Aici intra cei care au accesat Fonduri Ue,si apicultorii instariti.
  Celelalte asociatii,au inpus legiuitorului in disperare de noi membrii.Asocierea fortata prin lege.

 16. lordul john spune:

  @Filip
  @VV

  Si eu am tot felul de invitatii la discutii cu PD-ul privind probleme breslei. Nimic nici de la PNL (si vorba aia sunt membru din februarie 1990), nici de la PSD.

 17. Tiberiu spune:

  @Cris
  @VV
  Asa cum cred ca ai constatat-o demult acest blog este subminat subtil de sabotajul psihologic basist care ,prin vocile multor blogeri diversionisti de data ceva mai recenta.Ei incearca sa discrediteaze sistematic toate actiunile Guvernului in general si ale lui @VV.Ei impreuna cu altii,care efectueaza operatiune de “bruiaj”, au ca misiune sa indeparteze prietenii de buna credinta ai blogului ceeace au si reusit intr-o buna masura.Eu nu am Mai postat o lunga perioada,tu si @LordulJhonde asemena,@Corina a disparut de multa vreme si chiar @VV.Cat timp va accepta @VV sa fie ofensat fara motiv de fitecine ?De ce ar continua sa mentina activ blogul unde este injurat ?
  Asa cum am avertizat constant de la bun inceput TB si acolitii sai securisti si mafioti actioneaza in mod deosebit de inteligent ,organizat si sistematic pentru destructurarea natiunii si statului national.
  Acest blog este numai o mica particica care ilustreaa cat de sitematic si subtil isi pun in practica intentiile diabolice.
  Atunci cand repetam papagaliceste aceste asertiuni eram acuzat ca sunt “basist”.Insusi @VV considera ca TB este terminat politic dupa alegerile de anul trecut,dar din pacate optimismul exagerat al domniei sale a fost sanctionat de sistemul mafiot basist care a reusit debarcarea sa din ministeriat.
  Asa cum constatam in continuare basismul isi apara cu indarjire pozitiile si chiar reuseste sa puna in pericol unitatea USL,care este “moartea basismului”.
  Mare Atentie deci in continuare ne aflam in fata unei organizatii satanice care dispretuieste valorile morale si care nu este limitata in actiunile ei de niciun scrupul.
  In cazul meu vigilenta exacerbata provine nu numai din deformatie profesionala ci si din faptul ca , din pacate, viata m-a facut sa am contact cu multe persoane cu mentalitate satanica asemanatoare diavolului de la cotroceni si a acolitilor lui dracesti.
  Vigilenta sporita ,acest ultim an al lui TB la cotroceni va fi decisiv.Partizanii democratiei si bunului simt trebuie sa se ridice prin Bine la inaltimea misiunii in confruntarea cu Fortele Raului Basist.
  Acest lucru nu se intampla deocamdata si de aceea ma rog ca Bunul Dumnezeu sa aduca lumina gandurilor bune lui Ponta ,Crin si celorlalti uselisti
  Asa sa ne ajute Dumnezeu !

  • @ Tiberiu

   Ba eu te contrazic, in ultima vreme blogul s-a reactivat. Si unii din cei pe care i-ai amintit s-au reintorsc. E drept ca sunt si unii care ne critica, dar un blog nu este, totusi, o gazeta de perete. Daca nu folosesc un limbaj injurios, trebuie sa-i lasi. Nu ne descumpanesc ei pe noi.

 18. lordul john spune:

  @VV

  fermierii piscicoli (crescătorii de peste)

 19. cris spune:

  @ Tiberiu

  Aminteste-ti de Citadela. Arunca-le oamenilor un pumn de grauntze si se vor sfisia, pune-i sa construiasca si….nu te mai concentra pe ceea ce divide ci pe ceea ce ne aduce impreuna. Da ai dreptate, asa este, ne-am lamurit, mai vezi si scapari gen “mitomani” cuvint favorit al lui anastase &co. Dar, te rog, ajuta-ma: nu persoanele sunt importante ci blogul, ideile care se nasc aici. Reorienteaza-te pe subiectele discutate. Majoritatea, inclusiv multi din cei care citesc, au nevoie de aceste subiecte si ca acest blog sa ramina unul de talie si poate o antiteza fatza de ce inseamna acum discutia poltica – can-can, birfa, poale in cap, jigniri. Te rog, personal, pe baza respectului pe care il avem unul fatza de altul si a multora lucuri pe care le-am trait aici, nu te referi nici macar la mine, ci la subiectele pe care le aruncam in discutie..

 20. lordul john spune:

  @VV

  Cand aveti o ora la dispozitie, la Iasi, va spun toata povestea lor!

 21. lordul john spune:

  @VV

  Rezolvat! Stiu unde e biroul, am fost la intalnirea dvs. cu bloggerii ieseni!

 22. @ Katrina

  Pe Constantinesc u nu-l suspecta de dorinta de imbogatire.