Faţă de 1989, avem mai multă bere şi mai multe ţigări, dar mai puţin elan.

Intrăm în al douăzecişicincilea an de la momentul rebeliunii din decembrie 1989. Fiecare a înţeles din ea ce a vrut, ce a văzut sau ce a putut. Pentru cei ca mine, care au fost duşi în camere de tortură şi în puşcării, a fost o revoluţie. Pentru cei care priveau la televizor, a fost un fel de “Dansez pentru tine”, numai că dansul s-a dovedit, din păcate, mortal pentru atâţia oameni nevinovaţi. Pentru soldaţii care au ajuns să tragă unii în alţii, a fost o harababură sângeroasă. Pentru cei care aşteptau o schimbare, a fost o nedumerire, transformată repede în indignare. Iar pentru dizidenţii, marginalizaţii şi tinerii comunişti, o rampă de lansare.

Nu avem, cum spuneam, aceeaşi memorie a comunismului. Nu avem nici măcar aceeaşi memorie a Revoluţiei. Şi nici nu ştim să o comemorăm (dacă o comemorăm) în acelaşi fel. Ieri, ca în fiecare an, împreună cu un grup de vreo cincizeci de tineri, cu lumânări în mâini, am plecat spre Piaţa Universităţii. De fiecare dată puneam la crucile de piatră din centrul Pieţei, la Dalles sau la zidul Universităţii, flori şi aşezam lumânările, la rândul lor, în formă de cruce. Anul acesta nu s-a mai putut. Piaţa Universităţii era scena unor altfel de ceremonii, unde participanţii cereau demisii, evocau Roşia Montana şi duceau, cu notabile diferenţe, nostalgia baricadei de la Inter. În tevatura aceea, în care nici protestatarii şi nici jandarmii nu aveau, unii entuziasmul eroic, ceilalţi cerbicia de odinioară, un moment de reculegere ar fi fost ca şi când ai vrea să dormi, folosind, în loc de pernă, o drujbă cu motorul pornit. Cred că pe 21 decembrie, Piaţa Universităţii ar fi trebuit să aparţină proprietarilor de drept, adică celor care au murit acolo sau pentru idealurile acelea. De a doua zi, puteau să pornească şi mitingurile, pentru sau împotriva şisturilor, Roşiei Montane, accizei la benzină sau amnistiilor. Dar pentru 21 decembrie, măcar, ar fi trebuit să facem, pe locul acela, armistiţiu.

Cele două decenii profetizate pentru sfârşitul tranziţiei au trecut de mult. Am intrat, binişor, în alţi douăzeci. Ca să facem un scurt bilanţ, faţă de 1989 avem mai multă bere şi mai multe ţigări, dar mai puţin elan.

 

151 Responses to “Faţă de 1989, avem mai multă bere şi mai multe ţigări, dar mai puţin elan.”

 1. Adam Mares spune:

  Un liberal optimist, au fost toate si fierte, si bune, dar bila mea suporta greu anumite lucruri. Oricum, mi-am revenit, diseara beau laptic. :-)

 2. un liberal optimist spune:

  @Adam Mares,
  Pai daca ai bila defecta evita lactatele: elimina mult amoniac pe care nici bila, nici ficatelul tau nu le pot elimina.

 3. Adam Mares spune:

  Un liberal optimist, cum sa nu beau laptic?! :-) da-o incolo de bila, nu prea suporta grasimile. Dar lactate mananc in fiecare zi.

 4. Buddha spune:

  Adam
  Nasol cu bila. Dar bine ca poti manca lactate. Eu fara lactate as fi un om mort.
  In alta ordine de idei, ce faci de Craciun, daca bila ti-a cedat dinainte? :)

 5. Adam Mares spune:

  Buddha, asa mi se intampla mereu cand mananc ceva satios si cu pofta, dar bag 10 tigari si imi trece. :-)

 6. Adam Mares spune:

  Eu nu mananc mult de sarbatori, pt ca nu mananc mult in general. Asa ca nu sunt ingrijorat ce-o sa fac de Craciun. Dar niste sarmale n-o sa le ratez. :-)

 7. Tiberiu spune:

  epolitikon spune:
  decembrie 23, 2013 la 5:12 pm
  @Tiberiu

  Neobolsevicule, spune-mi si mie ce a fost rau in reducerea salariilor bugetarilor?
  —————————————————————————–
  1)Orice ghiolban stie ca unul dintre motoarele economiei de piata este consumul,care genereaza crestere economica prin cresterea cerererii de marturie si produse.
  2)Taierea barbara a salariilor a condus la scaderea dramatica a nivelului de trai al cetatenilor cu consecinte incalculabile asupra starii de sanatate si a nivelului de trai in General.
  Poate odata se vor publica statistici privind consecintele dramatice ale acestor decizii anti economice si antiumane decise de Tiranul Romaniei.Atunci acest Dusman al Natiunii va plati pentru faptele sale.
  Este evident ca basistii fanatici la limita patologicului ca tine au multe in comun cu nazistii care au dus o politica de represiune si exterminare .Deosebirea intre nazisti si basisti este ca nazistii au dus aceste politici impotriva unor altor popoare in timp ce basistii au dus aceasta politica de represiune,saracire si chiar exterminare impotriva propriului popor.Din acest punct de vedere ideologia basista este mai periculoasa chiar,pentru romani,decat ideologia nazista.

 8. Pacala spune:

  @maestre
  Dar desprefaptul ca gradul de colectare a taxelor e la o medie de 30% comparativ cu o medie europeana de 42%, asta indiferent de guvernare in ultimii 20% de ani, nu comentati? Sau ca fiscalitatea muncii la noi e de 55 % nu comentati? Sau ca supraimpozitati in continuarea usl aceeasi masa de platitori de impozite nu comentati?

 9. Tiberiu spune:

  Erata-prin cresterea cererii de marturie si produse

 10. Tiberiu spune:

  Cresterea cererii de marfuri si produse

 11. tudor spune:

  @Adam

  Foaie verde de naut
  Ti s a pus soriciul (caisa ?) n git :)

 12. emi spune:

  In orasul meu, sunt doua feluri de eroi: eroii cu voie, si eroii fara de voie.
  Eu plang eroii fara de voie, majoritatea lor, totusi, murind in case, pe terase, sau in timp ce se plimbau, nu-i pot considera si revolutionari, si admir sincer, pe eroii fara certificat de revolutionar, care au aparat in acele zile, unitatile industriale ale tarii. Habar nu aveau, cum isi vor bate joc viitorii guvernanti de sarguinta lor.
  Cine spune ca Rosia Montana e mai putin importanta decat Revolutia teatrala din 1989? Cine decide ca o piata publica este a eroilor de ieri sau a eroilor de azi?

 13. Pacala spune:

  Emi
  Contextul poate decide…

 14. Filip g spune:

  Eu ii spun asa lui Ponta:
  Viitorul presedinte nu trebuie sa accepte toate mofturile unui premier fara viziune.Orice ar face Ponta pentru mine ramane un premier slab,fara sange-n instalatie.Iar din ianuarie viata va dovedi asta,accentuind limitele lui Ponta.
  Maestre am avut dreptate cu Moldova de peste Prut
  ,pentru multi va fii sinucidere politica,

 15. Adam Mares spune:

  Tudor, ramurica verde de bradut, m-am trezit azi nou-nout. :-)

 16. Pacala spune:

  Foaie verde de maslin, azi intinerim putin… :)
  Ai castigat la loto sau ce?

 17. Adam Mares spune:

  Pacala, norocul nu ma iubeste. :-)

 18. Pacala spune:

  @all
  Deci Ponta @comp mint. MINT. USL minte.

  Benzina şi motorina se vor scumpi, începând cu 1 ianuarie 2014, cu circa 9 bani pe litru, ca urmare a modificării sistemului de calcul a accizelor.
  De la 1 ianuarie 2014 accizele la carburanţi se vor plăti, în lei, la un nou curs, mai puţin favorabil faţă de cel din momentul de faţă şi, în plus, vor fi ajustate şi cu rata inflaţiei, de unde va rezulta o majorarare a preţurilor de circa 9 bani pe litru la benzină şi motorină.

  Scumpirea va avea loc indiferent de amânarea cu trei luni a introducerii accizei suplimentare pe carburanţi de şapte eurocenţi pe litru, care ar fi urmat să intre în vigoare la 1 ianuarie, dar a cărei introducere a fost amânată pentru 1 aprilie, în urma negocierilor dintre coaliţia la guvernare şi preşedintele Traian Băsescu.

 19. Pacala spune:

  @all
  USL MINTE.
  Gazele pentru populaţie se scumpesc cu un leu pe megawatt de la 1 ianuarie 2014

 20. Adam Mares spune:

  Ar fi prima oara? :-)

 21. Filip g spune:

  Faptul ca Ponta minte si triseaza o stie o tara-ntreaga.Eu nu prea inteleg ce negociaza ministrii liberali fara mandat de negociere?
  http://www.pesurse.ro/2013/12/24/micri-interesante-n-pnl-crin-antonescu-acuz-doi-mi/

 22. Craciun Fericit si un mic cadou:

  Chinese lunar rover finds no evidence of American moon landings

  http://www.newsbiscuit.com/2013/12/19/chinese-lunar-rover-finds-no-evidence-of-american-moon-landings/

  A report from the Chinese state news agency Xinhua has confirmed that China’s mission to the moon hasn’t found a single scrap of evidence that Americans were ever there.

  Photographs of the lunar surface taken while the ‘Jade Rabbit’ probe was in orbit and further investigations on the ground have now been analysed and show that areas where US landings were thought to have taken place reveal a surface untouched by man, and no sign of any golf activity whatsoever.

  ‘They were never there at all,’ said baffled Chinese Foreign Minster, Wang Yi, ‘All those conspiracy theories about Americans making stuff up to make themselves look good turn out to be true. And we would never have known if it weren’t for the glorious People’s Lunar probe of China re-writing history and putting the record straight.’

 23. Filip g spune:

  Am pornit cu colindul,pentru gazda blogului,apoi tuturor ce primiti cu colindul
  http://www.trilulilu.ro/muzica-traditionala/colinda-veche-de-anton-pann

 24. Adam Mares spune:

  Filip, primesc :-), dar nu pot sa-l ascult pe telefon. :-(

 25. Filip g spune:

  @Adam Mares,
  Stiu cum e,cunosc aceste frustrari.Toate gandurile bune,sarbatori fericite, liniste sufleteasca.Sa uitam de neajunsuri,sa privim increzatori spre viitor.

 26. Filip g spune:

  @Katrina,
  nu am timp acum si nici chef sa ma ocup de tine,in general nu raman dator!
  In loc de colind iti transmit un punct de reflexie
  http://www.pesurse.ro/2013/12/23/documentar-planul-de-distrugere-al-romaniei-un-pop/

 27. Adam Mares spune:

  @all, sa va aduca Mosul tot ce va doriti! Si, intotdeauna, multa dragoste. :-)

 28. Adam Mares spune:

  Katrino, nici de Craciun nu ne lasi?

 29. cris spune:

  @ adam

  fiecare cu ce poate, asa si vecinul de blog
  http://www.youtube.com/watch?v=ZU0wyJxAZ6c&list=RDVarlV8dP6ak

 30. cris spune:

  @ Filip, @ Adam

  ma intreb ce o sa poarte de craciun :) decit sa va suparati, mai bine vi-l imaginati pe Katrina pregatindu-se de craciun…..
  http://www.youtube.com/watch?v=THuP_MKj2y0&list=RDVarlV8dP6ak

 31. Filip g spune:

  @cris,
  nu ma supar pe Katrina nici daca imi zice”cur negru”

 32. Tiberiu spune:

  Un Craciun fericit tuturor prietenilor (numai si numai prietenilor!) sinceri ai blogului.

 33. Buddha spune:

  Craciun fericit tuturor si numai bucurii!

 34. Filip g spune:

  Iisuse,miluieste!

  A XI-a porunca

  Ion Minulescu

  “Asculta, priveste si taci!…
  Asculta, sa-nveti sa vorbesti,
  Priveste, sa-nveti sa cladesti,
  Si taci, sa-ntelegi ce sa faci…
  Asculta, priveste si taci!
  Cand simti ca pactul te paste
  Si glasul sirenei te fura,
  Tu pune-ti lacat la gura
  Si-mplora doar Sfintele moaste -
  Cand simti ca pacatul te paste!
  Cand simti ca dusmanul te-nvinge,
  Smulgandu-ti din suflet credinta,
  Astepta-ti tacut biruinta
  Si candela mintii nu-ti stinge -
  Cand simti ca dusmanul te-nvinge!
  Cand bratele-ncep sa te doara,
  De teama sa nu-mbatranesti,
  Ramai tot cel care esti -
  Aceeasi piatra de moara -
  Cand bratele incep sa te doara!…
  Iar cand, cu ochii spre cer,
  Te-ntrebi ce-ai putea sa mai faci,
  Asculta, priveste si taci!…
  Din brate fa-ti aripi de fier
  Si zboara cu ele spre cer!…”

 35. Filip g spune:

  @Katrina,
  despre ce demnitate vorbesti.In primul rand tu nu ai demnitate.Te consideri rasa superioara,jignesti la fel cum respiri.Eu ti-am mai spus in razboiul de uzura purtat cu mine vei fi un infrant.Te pot tachina la infinit.Hrebuie doar sa te hotarasti daca asta iti doresti.Despre fanteziile libertatii alaturi de mentorul tau din Cuba,ce sa zic.Esti un simplu sclav care slujeste un alt stapan.

 36. cris spune:

  @ Filip

  e taran cu Maserati, asta-i tot, nu are nevoie de demnitate, Maserati tine loc de demnitate.

  Multumesc pentru Minulescu

 37. Filip g spune:

  @Katrina,
  eu am lucrat cu diferiti oameni de diferite confesiuni religioase.Am gasit tot timpul puncte comune.Tu ai o frustrare,exprimata prin aruncarea cu noroi in tot ce te inconjoara.Esti in cautarea unei comunitati unde sa te desfasori,fara a oferi nimic.Nu vei gasi comunitatea care sa te accepte improscand tot timpul cu noroi.Ok,problema e in curtea ta,am inteles ca financiar stai bine,care e frustrarea ta?
  Strigatul tau disperat ma pune pe ganduri,fara a face tu primul pas,nu te poate ajuta nimeni.

 38. cris spune:

  @ Filip

  da, asa este. Numai ca e un tip mai special, are propensitatea unui prim contact al unei oarecare deschideri, la pasul doi insa incepe frica, se intoarce si musca. Se pastreaza in zona lui de confort, zona in care se simte aparat, rece, autista, scuipatoare – percepe orice fel de deschidere ca pe o vulnerabilitate. Nevoia de comunicare e acolo – altfel nu ne-ar scrie vorba ceea de pe scara avionului. E ca un soi de dans, un pas inainte doi inapoi. Om vedea….

 39. cris spune:

  @ Filip

  Stii, tare as vrea sa te vad printre albinutze. Esti un whisperer – tradus inseamna soptitor. e un apelativ catre oameni care se inteleg cu alti oameni ori cu animale la alt nivel decit al cuvintului. Dog whisperer, horse whisperer, ghost whisperer – sunt expresii pentru cei care au o relatie speciala de intelegere, imblinzitori de ciini, de cai, de spirite. VV are o relatie speciala cu spiritele si istoria, de pilda, nu degeaba se numeste cartea, carte a soaptelor, desi nu stiu in ce masura e el insusi constient de aceasta capacitate de a vorbi in soapta nu doar de a percepe soaptele. A mea este pentru oameni rataciti in ei insisi si pentru animale. Dar tare as vrea sa te vad soptind albinutzelor.

  Ma uit la Louie – ieri a dormit iepureste, ca orice animalutz haituit si traind, dormind pe apucatelea. S-a linistit, doarme profund. Se mai trezeste din cind in cind ba ca sa fie mingiiat, si sa se asigure ca e real, nu viseaza la caldura, ba isi aduce aminte de ceva si se tinguie la mine – isi ia o piatra de pe suflet si adoarme la loc :)

 40. Filip g spune:

  @cris,
  trauma Katrinei nu-i nici Ardealul nici Bor-ul,astea sunt paravane in spatele carora se ascunde.Cum incepi sa-i confisti paravanul tipa.Trauma e profunda,incearca sa socializeze,are nevoie sa apartina unei comunitati.Dar in acelasi timp e frica sa nu fie demascat.

 41. cris spune:

  @ Filip

  Crezi ca daca ne facem ca nu-l vedem si-i respectam paravanele s-o mai linisti? il lua asa, mai pe departe, mai prin cuba :)

 42. Filip g spune:

  @cris,
  daca tu ai acceptat un animal,nu vad de ce nu am adopta noi o lighoana pe blog.
  Doctorul Bratu Tiberiu,Dumnezeu sa-i dea sanatate.In 91 mi-a zis”tinere,poti depasi momentul ori poti deveni un ratat°
  Cred ca fiecare om are dreptul la o noua sansa.
  El striga mereu,exist si eu pe aici!
  Eu sunt dispus sa-i ascult frustrarile explicate in cuvinte decente

 43. tiberiu spune:

  @all
  1)@Katrina este neindoios unul din profitorii retelelor mafiote-securiste basiste dispersate in Ro si in lumea intreaga si misiunea lui expresa este(dupa modelul patronului sau cotrocenist) sa improaste cu noroi in directia adversarilor Satanicului sau patron.
  Acest blog fiind patronat de un adversar declarat al Javrei Ordinare este unul din obiectivele de improscat cu noroi si blesteme.Frustararea acestor este ca stiu ca vor pierde in curand puterea si sursele lor de inavutire mafiota.
  2)@epolitikon este un alt basist in misiune de diversiune si calomniere a celor care se declara adversarii lui BaSecu.Fireste ca acest agent diversionist este ceva mai putin grobian decat @Katrina dar esentialmente si el executa aceeasi misiune de lupta-incercarea de a dezorganiza si a demobiliza colectivitatea antibasista de pe blog
  3)@Pacala ii complecteaza pe precedentii prin mijloace ceva mai rafinate,incercand sa critice neobosit cu argumente pseudo-economice pe @VV si actiunile economice guvernamentale.
  Acesta din urma se incadreaza in categoria ” unitate in diversitatea” actiunilor de manipulare basiste -securiste desfasurate neobosit de acolitii clanului mafiot basist.

  Trebuie sa recunoastem ca actiunile subversisve antiromanesti coordonate de acolitii mafiei basiste sunt bine organizate si desfasurate cu o consecventa demna de o cauza mai buna.
  Fata de aceste actiuni trebuie sa manifestam cel putin tot atat indarjire in Buna noastra Credinta pe cat investec ei in actiunile lor satanice de subminare a natiunii si statului roman.

 44. Filip g spune:

  @cris,
  asta imi lipseste teribil pe timpu iernii.Nici eu nu folosesc costum ori masca apicola.Mergem pe incredere totala,apicultor-albina.Un apicultor care pune suflet s-a gandit sa faca putina umbra,are tot respectul meu.

  http://www.youtube.com/watch?v=CzqHDG9pKhY#t=38

 45. @ Katrina

  Vad ca te pregatesti de celebrarea unui secol de la Marea Unire.