1. Produsul intern brut al Romaniei a crescut in termeni nominali de la 335 miliarde de lei in 2006 la 504 miliarde de lei in 2008, deci cu aproape 170 de miliarde lei ( 50,4%). Cresterea in termeni reali a fost de cca 15%.
In anul 2009 PIB a scazut in termeni nominali de la 504 mld lei la 491 mld lei, cu 3,6% in termeni nominali si cu 7,2 in termeni reali. Daca adaugam si evaluarea pentru primul trimestru 2010, declinul PIB, in termeni reali, se adanceste.
2. In 2008 veniturile bugetului general consolidat au fost de 164 miliarde lei fata de 107 miliarde lei in 2006, deci o crestere de 53,3%, superioara procentului de crestere a PIB.
Prin comparatie, in anul 2009 veniturile bugetare totale au scazut de la 164 miliarde lei in 2008 la 156 mld lei, o scadere in termeni nominali cu 5,4% (mult peste 10% in termeni reali).
3. Datoria publica a crescut de la 19% din PIB in 2006 la 21,6% din PIB in 2008. Prin comparatie, ea ajunsese la 30,5% in 2009 si risca sa depaseasca 35% in 2010.
Daca in perioada 2007-2008 datoria publica a crescut cu 44 mld lei fata de o crestere a PIB cu 170 mld lei, in anul 2009 datoria publica a crescut cu 40 mld lei, fata de o scadere a PIB cu 13 mld lei. In anii 2009 -2010 datoria publica va creste cu cca 80 mld lei in conditiile in care caderea cumulata de PIB ar putea sa ajunga, in termeni reali, la 10%.
4. Iata si cateva corelatii privind raportul dintre veniturile bugetare si salarii In anii 2007 – 2008 veniturile bugetului de stat au crescut de la 40 mld lei la 61 mld lei, adica cu cca 50%. Cheltuielile de personal au crescut de la 10,2 mld lei la 15,8 mld lei, practic cu acelasi procent.
Prin comparatie, in anul 2009 cheltuielile de personal in bugetul de stat au ramas aceleasi, in conditiile in care veniturile bugetului de stat s-au redus de la 61 mld lei la 54,7 mld lei, cu peste 10%.
5. In perioada 2004 – 2008 produsul intern brut pe locuitor a crescut de la 2800 euro la 6400 euro.
K!
Unde putem găsi UŞOR cifrele de mai sus ŞI PESTE O SĂPTĂMÂNĂ, O LUNĂ SAU PESTE UN AN???
Aş fi încântat să “comentez”, “mediez”, “filtrez” 30 min /zi pe un site împărţit tematic, în continuă creştere…
(“… şi Cartagina…”)
@Alin B m.PNLsect6
Pai, pe blogul asta le gasesti si peste un an. Si pe blogul tau, daca afisezi acest comentariu.
Masuri pentru scoaterea tarii din criza!!!
1. Micsorarea pensiilor celor 100.000 de securisti si activisti la nivel minim pe economie economisindu-se astfel 1, 8 miliarde de euro anual. 2. Reducerea cu 5/6 a numarului supra evaluat al celor ce lucreaza in cele 8 servicii de securitate ale statului economisindu-se 1, 3 miliarde de euro anual. 3. Retragerea imediata a soldatilor romani din Afganistan economisindu-se astfel 800 milioane de euro anual. 4. Impozitarea comertului la negru din sectorul cerealelor, tigarilor si bauturilor alcoolice, cherestelei fasonate si nefasonate, legumelor si fructelor si actvitatii din constructii masuri care vor aduce in mod sigur cel putin 8 miliarde de euro anual la bugetul statului. Si nu in ultimul rind implementarea la singe a Legii Lustratiei la toate nivelele politicului, economicului si mass-mediei din Romania.
@gelu
Ce bine ar fi sa putem economisi 16 mld de euro in felul asta! Din pacate cifrele sunt tare departe de ceea ce spui tu…
Nu ati rezolvat nimic publicind aceste date pe blogul dumneavoastra. Trebuie sa le raspinditi pe toate blogurile cu numar mare de accesari si in paginile ziarelor si posturilor de televiziune unde aveti acces. Si incepeti tinind o conferinta de presa la o ora de mare audienta chiar la sediul PNL si desfintati-l pe Boc cu ele si trasmiteti tuturor ca, acesta este un mincinos fara pereche.
@gelu
Am declansat o campanie intreaga pe aceste adevaruri. Pana la urma o sa inteleaga romanii, o sa aiba si cu ce sa compare, din ce traiesc acum.
Nu sunt 16 miliarde ci 11, 9 miliarde de euro.
@gelu
Nu e , Gelu, Toate pensiile nu sunt 12 mld euro.
domnule Vosganian, e foarte bine ca incercati sa contracarati minciunile odiosului cuplu basescu-boc, insa e insuficient!
nu va dati seama ca sunt multi romani cu creierul spalat care cred chiar si acum(!) minciunile lor?
Va rog… trebuie spus acest lucru in fiecare zi la televiziuni (prezentati cifre!), faceti conferinte de presa zilnice si spuneti oamenilor ca sunt mintiti (si inca in ce hal)… nu lasati minciunile sa se propage… daca permiteti asta, savarsiti un act criminal fata de romani (foarte lesne de dus de nas, de niste indivizi atat de versarti precum basescu, boc (si ceata lor de agenti de influenta infiltrati in presa)) si foarte pagubos pentru PNL!
E chiar incredibil, nemernicii portocalii acuza PNL pentru dezastru pe carel-au produs ei insasi, iar dv. si cei din PNL, va manifestati pe blogroll?! Sa va vad la televiziune in fiecare zi!
Cu stima…
@william
Dar ce su8nt eu, Bill, Delia Budeanu? Sau Razvan Dumitrescu? Mai bine ma faceam actor, jucam in inima de tiganca si stateam de nevoie la televizor. Dar, in fine, daca trebuie…
Domnule VARUJAN VOSGANIAN,
Cred ca v-ati convins ca sunt un individ care manifesta incredere in spusele dvs si de aceea am sa va rog ca toate aceste informatii sa fie transpuse si intr-un text care sa intre la categoria “PE INTELESUL TUTUROR”
@MARIN
Bine, Marine. Desi cred ca pe intelesul tuturor au fost fluturasii de salarii si taloanele de pensie. Dar mai explicam o data…
@VV,
Seara aceasta la TVR1… inteleg ca Daianu e suparat din cauza europarlamentarelor. Dar Vladescu? Sa fie doar solidaritate guvernamentala? Ati avut conflicte pana in 2008? Nu s-a prea legat dialogul. In rest aveti perfecta dreptate: cand gandesti taxele si impozitele trebuie sa-ti cunosti bine tara. Colectezi putin si necajesti degeaba oamenii. Efectele contrare nu duc la prosperitatea nimanui. Din cate imi aduc aminte parca turcii aveau urmatoarea filozofie economica:” Oaia trebuie doar tunsa si mulsa nu belita (omorata sa-i folosesti doar carnea si pielea)”.
@un liberal optimist
Pai, gandeste-te ca eu i-am luat locul lui Vladescu. Nu ma are deloc la inima. Cum voiai sa se lege dialogul, cand era un dialog al surzilor? Noi, una peste alta, am iesit bine, cred.
@VV,
Mda, eu auzisem ca “Pleziristul” vroia activitati mai dinamice, cum ar fi comisiile de privatizare. In fine, la un moment v-a dat dreptate:banii obtinuti din privatizari si concesiuni nu pot fi pastrati ci trebuie rulati (apropo de acuzele ce vi se aduc cu cele 3 mld e). “Camara” statului e BNR…
Domnule VARUJAN VOSGANIAN,
Sunt perfect de acord cu dvs. iar, eu personal, peste tot in jurul meu am promovat si voi promova ideea ca inscrisurile actuale de pe fluturasii de salari si taloanele de pensie se datoreaza GUVERNARII LIBERALE-guvernare care a pus pe prim-plan individul si tot ceea ce tine de acesta pentru a-i crea conditii optime de trai si dezvoltare in cadrul unei societati pe care dvs. atri vrut-o NORMALA.
Dar, si cu riscul de a va enerva putin, nu vedeti care a fost reactia poporului la alegerile din Decembrie 2009 ? (si aici ma refer strict la atitudinea avuta fata de liberali si de mesajele transmise de acestia).
Acum este momentul ca NOI LIBERALII sa IESIM IN FORTA; se profitam de acest moment de dezamagire (care nu va fi uitat usor) ce se manifesta inclusiv in randul celor care erau sustinatori vehementi ai PORTOCALIILOR.
Prima masura pe care ar trebui sa o luati este sa identificati urgent metode si tactici de sprijinire a MISCARII SINDICALE; sa folositi aceasta FORTA A SINDICATELOR pentru a transmite mesajele liberale catre publicul larg, caci ei sunt cei mai credibili la ora actuala, nu clasa politica.
D-le Vosganian, foarte bun demersul dvs de a vorbi in cifre despre realitatile guvernarii liberale. Numai o astfel de argumentatie bazata pe factori obiectivi poate rasturna tavalugul propagandei fsn-iste. Totusi, daca perioada 2007-2008 poate fi asumata in cvasitotalitate de PNL, perioada 2005-2006, nu trebuie neglijata sau marginalizata, numai pentru ca a existat si remorca pdl in cadrul guvernului. din pacate, dupa alegerea lui Ponta in fruntea psd, retorica de stanga radicala preluata de ei ii face indezirabili pentru o guvernare pe termen lung, pentru liberali. in plus dece sa nu-si asume PNL o perioada fasta de guvernare cand oricum a fost vioara intai, numai pentru ca nu-i e pe plac psd-ului ? ar fi o gresala uriase!
@observator
Sunt si cifre ce pomenesc despre intreaga guvernare. Chestia e ca perioada 2007-2008 a fost mult mai spectaculoasa decat 2005-2008. Dar, fireste, cand vorbim de cresteri de PIB, asalarii, pensii, refererinta e 2004.
Eu am calculat cit se poate economisi prin masurile enuntate de mine. Nu la cit se ridica cuantum tuturor pensiilor? Deci daca pentru pensii avem nevoie de 16 miliarde si stringem 12 miliarde din cele aratate de mine mai ramin 4 miliarde care nu sunt in nici un caz 16 miliarde, deficitul de astazi creat prin valoare pensiilor.
@gelu
Eu le-asm propus sa preia bugetul realizat de guvernul PNL in 2008. Cu putine ajustari poate fi folosit si nu trebuie sa reduci nici pensii, nici salarii. Veniturile nominale la buget sunt cam aceleasi ca in 2008. E drept, in termeni reali mai mici, dar macar pot fi mentinute salariile si pensiile si nu reduse cu 15-25%.
@Marin
Sindicatele nu vor putea transmite mesajele liberale. Liberalii trebuie sa se concentreze pe dezvoltarea si consolidarea clasei mijlocii. Sindicatele pot fi doar partener de dialog. Pentru ca noi daca am fi guvernat am fi disponibilizat sute de mii de bugetari din agentiile care actioneaza ca niste entitati private ale statului si le-am fi dat posibilitatea sa activeze in domeniul privat sau in domeniul privat al comunitatilor locale. Aceasta disponibilizare trebuia facuta pentru a putea profesionaliza si plati decent functionarii publici, mai ales cei cu drept de control. Masura ar fi fost luata cu o politica de sprijinire a absorbtiei acestora in sfera serviciilor.
@VV
Sincer sa fiu, nici nu cred ca mi-as dori privatizarea Antibiotice SA Iasi. Ma gandesc cu groaza ca multe dintre companiile europene care si-au transferat in timp afacerile in Romania, in cativa ani isi vor transfera activitatile in India si China. Pentru a putea sustine financiar cheltuielile statului (mult redus fata de ce e acum) ne trebuie o economie nationala functionala. In legatura cu celelalte privatizari: in prezent la Min. Agr. exista cel putin 300 de intreprinderi in care statul este actionar (dar in fapt exploatarea este privata prin intermediul contractelor de asociere, arenda, etc). Admininistrarea acestor pachete de actiuni este mai scumpa decat veniturile incasate. Pe de alta parte desfiintarea Agentiei Domeniilor Statului (biuget de cca 30 mil EUR) si transferul contractelor de concesiune la nivelul comunitatilor locale se asigura sursa de venituri pentru investitiile consiliilor locale (se poate crea o obligatie legala ca sumele din redevente sa fie alocate investitiilor)
@lorduljohn
Sindicatele doresc renuntarea la cota unica si impozitarea mai severa a salariilor mai mari.
@VV
de aceea ii si spuneam lui @marin ca nu putem bate palma cu sindicatele. N-au decat s-o faca PSD-ul.
Masurile guvernului sunt prostesti, dar daca le vor lua, tot vom supravietui. Nu trebuie sa plangem. Au rezistat atatia altii in puscariile comuniste. Totusi, e trist ce se intampla. Marquez spunea ca moartea nu vine cu batranetea, ci cu uitarea. Vom ierta, dar nu vom uita!
@V.V., intradevar exista si o referire la intreaga perioada de guvernare 2005-2008. din pacate, nu e vorba numai de un fapt singular in partid, o tentatie a actualei conduceri, in frunte cu Crin, de nu-si asuma actul guvernarii din mandatul Tariceanu. e gresit! mesajul trebuie sa fie cat mai convergent – sunt deacord ca pot fi noante in functie de gradul de implicare al fiecaruia la momentul respectiv, “guvernarea 2005-2008 a avut si actiuni imputabile, dar a avut exceptionale realizari fiind cea mai performanta guvernare a Romaniei din ultimii 70 de ani.cu astfel de mesaje se poate ajunge la 30% din voturi”.
@observator
Ba nu, Crin a spus luni ca isi asuma cresterile de pensii si de salarii din timpul Guvernarii Liberale.
[...] mai 11, 2010 Posted by Bogdan Duca in Uncategorized. trackback Câteva date de pe blogul lui Varujan Vosganian: 1. Produsul intern brut al Romaniei a crescut in termeni nominali de la 335 miliarde de lei in [...]
Puteţi să faceţi un UPDATE cu datoria totală a României, defalcată pe capitole, măcar pe anul 2009?
De exemplu, ar fi interesant de văzut cum se împarte datoria publică internă:
- deficitul bugetar prevazut prin legea anuală de aprobare a bugetului de stat
- cheltuieli publice de interes naţional pentru obiective de investiţii, care nu se pot finanţa din resursele curente ale bugetului de stat
- refinanţarea datoriei publice interne
- aprobate prin legi speciale.
La datoria publică externă, câte sunt…
- împrumuturi externe pe termen scurt, mediu şi lung
- contractate direct şi câte de către societăţile comerciale, regii autonome şi autorităţi publice locale
@VV:
Excelenta ideea de a “demonta” mitul “grelei mosteniri” prin prezentarea datelor reale. Totusi, trebuie sa mai observ un lucru.
De cele mai multe ori o imagine face cat o mie de cuvinte. Voi, economistii, probabil ca sunteti obisnuiti sa “cititi” o situatie comparand cifrele brute, la fel dupa cum un bun dirijor poate sa “auda” concertul citind o partitura, iar constructorii sau inginerii sunt obisnuiti sa citeasca un plan sau o schita inginereasca.
Dar oamenii obisnuiti nu au asemenea abilitati. De aceea, cred ca mult mai de impact ar fi prezentarea cifrelor enumerate mai sus (si a multor altele) sub forma unor grafice care sa aiba timpul pe axa X si valorile respective pe axa Y.
Poate ca n-ar fi lipsita de interes crearea unei echipe interdisciplinare PNL care sa studieze exact acest subiect. O echipa interdisciplinara in care economistii sa indice elementele cele mai semnificative ale bugetului, iar specialistii in imagine sa gaseasca o cale cat mai sugestiva de a prezenta lucrurile astea prin grafice, culori etc.
Sincer sa fiu, eu sunt chiar uimit ca toate lucrurile astea nu se urmaresc de la bun inceput in mod grafic, fiindca ar fi mult mai simplu si chiar intuitiv de vazut ce merge bine si ce nu merge bine.
Sau poate face cineva treaba asta si nu stiu eu? Un soi de flow-chart unde “fluviul” bugetului sa fie despartit in “rauri” si “paraiase” de culori diferite, astfel ca tot omul ne-invatat sa citeasca cifre sa poata vedea cu ochii lui cat a “furat” de fapt PNL-ul cand a fost la guvernare, prin comparatie cu modestii, frumosii si desteptii din ziua de azi.
Stiu ca, daca nu s-a facut inca asa ceva, ar insemna pentru inceput un efort considerabil de sinteza pentru a ajunge la prezentarea acestor date, mai ales pentru prelucrarea datelor din anii trecuti. Dar odata realizat un asemenea model de grafic, urmarind toate datele semnificative cu incepere de la fluctuatia PIB-ului, continuand cu toate cheltuielile bugetare si modul cum se impart acestea pentru toti cei 20 de ai si toate guvernarile care s-au succedat in tot acest timp, s-ar termina odata pentru totdeauna zornaitorul pretext al “grelei mosteniri” pe care vad ca-l agita mereu cei care se afla la putere si totodata cred ca s-ar pune inclusiv in mana economistilor un instrument de lucru care s-ar putea dovedi extrem de util.
E clar ca Traian Basescu baga Romania in faliment !