Ieşirea din captivitatea imediatului

Fiecare tranziţie, fiecare trecere, de la Exodul evreilor din Egipt şi până astăzi, înseamnă ieşirea dintr-o anumită captivitate.

In vremea comunismului, oamenii îşi făceau rareori proiecte de viitor. Conta, mai ales, ce puteai face de azi pe mâine. Cu cât viaţa se reduce la nevoile sale primare, cu atât orizontul de timp al aşteptărilor se reduce.  Cât despre cele sufleteşti, lucrurile erau limpezi. La fiecare trei ani primeai câte o creştere de salariu. Când te angajai, ştiai cam ce salariu o să ai peste zece ani. Iar dacă ţi se întâmpla ceva bun, o promovare, să zicem, asta era nu atât pentru că tu voiai şi te străduiai, ci pentru că voiau alţii pentru tine iar tu te supuneai, uneori mai mult decât era cazul, voinţei lor. Trăită ca într-o cameră cu trei pereţi, deci ca într-o vitrină, viaţa se trecea cu un fel de stinghereală.

Diferenţa dintre spaţiul închis, concentraţionar şi spaţiul deschis, liber, constă în varietatea opţiunilor. Iar asta duce la trecerea de la captivitatea orizontului pe termen scurt la perspectivele pe termen mediu şi lung. Oamenii încep să-şi vadă serviciul nu doar în termeni de trepte salariale, ci şi în termeni de trepte profesionale. Slujba se transformă în carieră. Ai o voinţă pe care o integrezi celorlalţi sau, dacă simţi nevoia, o opui celorlalţi. Aşteptările pe termen lung au şi unele corespondenţe în planul deciziilor economice: împrumuturi bancare pe decenii, plasamente bursiere, asigurări de viaţă etc. Deciziile în plan personal se petrec pe un anumit fundal al strategiilor politice care au în vedere evoluţiile pe termen lung, de la cele demografice pană la cele ce ţin de resursele naturale şi investiţionale. Nu se poate ca, pe strada pe care locuieşti, numai ţie să-ţi fie bine.

Depăşirea tranziţiei pe care o parcurgem înseamnă, într-un anumit fel, trecerea de la viziunea pe termen scurt la cea pe termen lung, în plan personal, şi trecerea de la creştere cantitativă la cea sustenabilă, în plan naţional. Această trecere nu se face doar printr-un efort de luciditate, ci printr-o viziune strategică şi o voinţă pe măsură.

Suntem la începutul unui nou an. Încă nu simt în jur această lărgire a orizontului de aşteptare. El se înfiripase prin anii 2006-2008, cand oamenii începuseră să-şi ia credite pentru casă, se preocupau mai mult de carieră şi încercau un sentiment de încredere, oarecum explicabil după un deceniu de creştere economică. Dar această dezmoţire fragilă s-a reîntors repede la o stare de resemnare, la un sentiment al zădărniciei, de la care face excepţie doar gandul de a continua studiile ori de a găsi un loc de muncă în străinătate. Chiar dacă unele cifre sunt încurajatoare (exporturile, industria, deficitele fiscale şi comerciale etc.), ele nu dau avant aşteptărilor şi nu desfac frontierele care ne ţin strans legaţi de pragul zilei de maine.

Anul 2014 ar trebui să fie important din aceste două perspective. Întai, îmbunătăţirea imboldului de a investi, fie că e vorba de investiţii străine ori interne, fie că e vorba de investiţii publice ori private. Iar în al doilea rand, desţelenirea viitorului. E bine că dezbatem despre creşterea cu 7 eurocenţi a accizei la combustibili pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere. Dar ameliorarea infrastructurii fizice nu ajunge prea departe fără îmbunătăţirea infrastructurii mentale. Avem nevoie de autostrăzi să parcurgem drumul de la Bucureşti la Timişoara, dar avem nevoie şi de autostrăzi ca să parcurgem distanţa dintre 2014 şi 2020. Acestea sunt altfel de autostrăzi, într-un fel mai ieftine, dar în altf fel mai greu de făcut, căci nimeni nu-ţi dă busolă să te orientezi, ci trebuie să ai busola în tine, precum legea morală a lui Kant.

Ieşirea din captivitatea imediatului ar fi revoluţia pe care ar trebui să o săvarşim, la un sfert de veac de cand o altă revoluţie a făcut ca acest lucru, dacă ai o viziune adecvată despre lume, să devină posibil.

874 Responses to “Ieşirea din captivitatea imediatului”

 1. un liberal optimist spune:

  @Tiberiu,
  Nimic nou sub soare! Si eu am renuntat la drepturile financiare la o inventie care, intrun fel, a revolutionat domeniul IT(modelare-simulare in timp real), doar sa atasez brevetul de inventie la teza de doctorat. Sa nu mai spun ca i-am cedat si CD-ul(cum era pe atunci) sefului subcomisiei astfel ca sa-mi elibereze in regim preferential diploma de doctor. Sigur ca nu mi-a folosit la nimic, dar muncisem 4 ani doar pentru o aroganta academica!Si nu numai pentru atat!

 2. emi spune:

  Anul I nu se repeta. Daca vina era la noi, zburam acasa si gata.

 3. @ tiberiu decembrie 30, 2013 la 4:05 pm

  Idealul este sa nu ajungi sa-ti vinzi niciodata bijuteriile si mobila din casa…….

  Noi romanii am fost in aceasta situatie chiar inainte de acel friguros decembrie 1989…….

  Vinovatii de prabusirea Romaniei…sa plateasca……

 4. emi spune:

  În plus, minereurile nu se devalorizează moral precum o invenţie. Sunt la fel de valoroase şi peste 50 de ani, când am putea avea tehnologie de exploatare.

 5. @ un liberal optimist decembrie 30, 2013 la 2:49 pm

  Va multumesc.
  Nu consider ideaa vanzarii resurselor naturale o idee buna.
  Extragerea, prelucrarea si vanzarea ca produs finit la export este ceea ce aduce tarii un plus valoare.

  Ca idee minereul de cupru, vandut ca atare, neprelucrat are un pret.
  Daca extragi cuprul si produci cabluri electrice, dupa care le vinzi la export, este altceva….

  Noi nu suntem o tara africana pentru numele lui Dumnezeu !!!!

  Bietul Ceausescu a facut atat de multe lucruri bune pentru romani si Romania si iata…a sfarsit ciuruit de gloantele fabricate in fabricile pe care tot el le-a ridicat…….impuscat de catre flacaii ai caror parinti lucrau in fabricile ridicate tot de catre el…..

 6. @ emi decembrie 30, 2013 la 10:00 am

  Ma bucur ca ai inteles faptul ca nu toti evreii sunt la fel.
  Este un adevar.

  Te sfatuiesc sa citesti Infruntarea Jidovilor scrisa de catre Neofit Cavsocalvitiu. Cartea foarte rará în versiunea tipáritá, cu márturia lui Neofit, rabin care a recunoscut adevárul, s-a crestinat, devenind cálugár si un foarte valoros teolog ortodox.

  In aceeasi nota este Jurnalul Fericirii scria de catre Nicolae Steinhartd, un alt evreu roman calugarit si trecut la religia ortodoxa.

  Ca sa nu spun ca si eu sunt evreu, nu m-am calugarit inca…dar acest lucru nu m-a impiedicat sa fiu ortodox si roman……

  Studiaza te rog lucrarile de mai sus si vei vedea lumea cu alti ochi.

 7. emi spune:

  Marian Nicolae, de patru ani se promovează pe aici literatură…
  Mă uit în jur şi toţi sunt…
  Mă privesc mustrător dintr-un fals motiv, pe cel adevărat dacă-l pronunţ sunt anti…
  Cred că am obosit.
  Rămâneţi între voi şi dănţuiţi de bucurie că aţi mai distrus un ne-…
  De fapt, nu pot iubi oameni care mă urăsc.
  De fapt, locul meu nu e aici.

 8. tiberiu spune:

  @marian nicolae
  Abordarea ta si a celor care gandesc ca tine e perdanta.Si in cazul Rosia Montana “spiritul mioritic” idilic dar sinicigas prevaleaza asupra pragmatismului. Instinctul de conservare dicteaza omului sanatos la cap sa faca orice sa se salveze din beleaua care il ameninta acum si nu sa viseze la cai verzi pe pereti.
  Uita de Ceausescu, e mort de mult.Uita si de toata industria megalomanica rupta de evolutiile de piata si ea e moarta in papusoi.Incepe sa gandesti din prezent spre viitor asa cum gandesc sportivii de performanta.Ei nu se gandesc nicodata la jocurile pierdute ci numai la cele viitoare pe care vor sa le castige.A te gandi la jocurile pierdute duce experes la depresie si demobilizare .Sportivii adevarati isi mobilizeaza toate resursele din prezent pentru a lupta sa castige in viitor.

 9. tiberiu spune:

  @emi
  hai lasa victimizarea ca nu tine.Nimeni nu te uraste.Mai bine recunoaste ca intentiile tale nu au fost curate.O gresala recunsocuta e pe jumatate iertata.

 10. @ tiberiu decembrie 31, 2013 la 8:34 am

  Chiar daca esti un sportiv de performanta, este bine sa inveti din greselile trecutului, astfel nu le vei repeta in viitor.

 11. @ emi decembrie 31, 2013 la 12:07 am

  Dar eu nu te urasc.
  Si nici nu voi dantui vreodata de bucurie, pentru raul altuia.
  Indiferent daca-i evreu sau nu.

 12. @ VarujanVosganian decembrie 31, 2013 la 2:12 am

  Maestre, resursele naturale ale Romaniei, prefer sa le pastrez pentru noi romanii, pentru ca de aceea ni le-a dat Dumnezeu, nici sa le vand, nici sa le concesionez. Pentru ca in cazul concesionarii nu obtin decat 6 % maxim din toata valoarea respectiva…si acei 6% daca am noroc………

  Uitati-va la unele tari arabe, sunt ridicate in mijlocul desertului, totusi au primit o compensare, subsolul a fost, la unele tari mai este inca plin cu petrol…..

  Noua romanilor ne-a dat Dumnezeu de toate si petrol si minerale si metale rare + pretioase, mai mult, bomboana pe coliva avem si un pamant extrem de roditor…….

  Ca sa nu mai zic ca romanul este extrem de inteligent.
  Dar nu ne ridicam pentru ca nu doreste SUA, UK-ul si Israelul…….

  Dimpotriva, am ajuns mai saraci decat in anul de grazie 1907…….

 13. un liberal optimist spune:

  @all,
  Cam mult testoron neconsumat in ultimul timp!

 14. un liberal optimist spune:

  @Marian Nicolae,
  Eu nu cred ca suntem cei mai saraci;cred ca suntem cei mai fraeri. Deoarece inca de prin anii ’50 sefii comunisti ne promiteau bunastarea fara asumarea proprietatii si a managementului acestea. Ca si acum! Paradoxal, Legea 247/2005 scoasa de doi criptocomunisti(Macovei si Flutur) ,data prin raspundere guvernamentala de PM Tariceanu(care si-a asumat-o ca primaru’ a intors toate averea Ro. pe dos!
  Eu cred ca suntem cea mai stabila tara deoarece cam 90% dintre cetateni sunt prorietari pe ceva. De aceea cred ca suntem pedepsiti de mUE! dar da-i in pisici:ei au somajul lor, noi i-l avem pe al nostru. Ai vazut la noi cersetori care sa cerseasca paine si carne?

 15. tiberiu spune:

  @Un liberal optimist
  Subscriu integral : in mare parte romanii sunt Fraierii Fraierilor. Dovada cea mai buna ca Javra ordinara i-a fraierit de atatea ori si ei nu dau cu acest Ticalos Tradator al Neamului de pamant.
  Romanii se cred inteligenti si smecheri dar in realitate sunt facuti gramada de fraieri ce sunt.
  Asa toti credeau ca Steaua e favotita in grupa dar adversarii le-au dovedit ca sunt niste muraturi cu ifose.
  Mai bine sa fii modest si sa demonstrezi ca esti valoros decat sa-ti dai aere si sa se dovedeasca cum esti un fanfaron de tot rasul.

 16. tiberiu decembrie 31, 2013 la 2:51 pm

  Corect.

 17. @ un liberal optimist decembrie 31, 2013 la 1:44 pm

  Ceea ce S-A CONSTRUIT in perioada comunista nu se compara cu ceea ce S-A DISTRUS dupa 1989………

 18. un liberal optimist spune:

  @Tiberiu,
  Nu fi nedrept cu Steaua, deoarece a avut un parcurs foarte bun in acest an. Au luat oleaca de bataie de la de la o echipa nemteasca si una englezeasca,ambele de top european, ambele calificate in sferturile UCL. In rest nicio infrangere in 33 de partide disputate. Daca si Guvernul Ro. ar avea aceste rezultate, probabil Ro. ar fi in top 5 in mUE!

 19. @ tiberiu decembrie 31, 2013 la 2:51 pm

  Romanii nu sunt fraieri, sunt doar tradati si dezbinati…doar atat.

 20. Tiberiu spune:

  @un liberal optimist
  Steaua a jucat in acest sezon execrabil,spre deosebire de sezonul trecut cand a jucat f convingator.
  in niciun unul din meciurile din Liga campionilor sau din Liga interna nu a aratat fotbal de valoare.Chiar in meciurile egale a aratat o inferioritate clara in joc.
  Se pare ca Becali este “jucatorul” care le lipseste pentru ca in rest este aceeasi echipa ca anul trecut.
  Cum se spune “ochiul stapanului ingrasa vaca”

 21. Tiberiu spune:

  @marian Nicolae
  Sunt Fraieri cei care accepta cu nonsalanta sa fie tradati si sunt Fraieri cei care nu se unesc( sau se lasa dezbinati de conflicte minore) in lupta pe viata si pe moarte impotriva dusumanului comun care ameninta insasi existenta statului si natiunii

 22. un liberal optimist spune:

  @Tiberiu,
  Dar ce spui de Barcelona sau Real Madrid care au jucat la fel de “execrabil”.Asa cum nici Blitzkrikul n-a mai functionat la nemti dupa ’41, dar a functionat foarte bine la rusi si aliati dupa ’43.Asa cum merge acum Bayernul din Munchen. Pana cand?

 23. @ Tiberiu decembrie 31, 2013 la 8:11 pm

  Romanii nu au suferit la fel cum a suferit poporul evreu, de-a lungul istoriei. Din suferinta a iesit unitatea si gandirea in aceeasi directie NUMAI pentru binele poporului evreu.

  Pierderea tarii, a Khazariei a insemnat ca fiecare evreu din lume era o mica particica a fostului Imperiu Khazar. Nazuintele fiecarui evreu s-au indreptat intr-o singura directie – refacerea fostei tari oriunde in aceasta lume, lucru care s-a si intamplat pana la urma in detrimentul evreilor biblici din Palestina.

  Povestea evreului ratacitor prin lume am trait-o chiar si eu, la randul meu, umbaland si traind prin mai mult de 40 de tari. Pentru ca pana la urma sa ma intorc ACASA, aici in Romania unde am vazut lumina soarelui pentru prima data in viata, in tara careia i-am jurat credinta pana la moarte.

  Nu m-am considerat niciodata un evreu ” adevarat” pentru simplul motiv ca nu am fost unul…..dar, inteleg trairile acestora deoarece sunt totusi parte din acest popor……

  Nu doresc romanilor sa traiasca vreodata cosmarul evreiesc, sa ramana fara tara si sa fie impinsi si trasi peste tot prin lume din simplul motiv ca nu aveau o tara a lor.

  Romanii de peste hotare ar trebui sa se intoarca ACASA pentru ca impreuna sa ne recladim tara, astfel incat sa avem un loc al nostru in continuare caruia sa putem sa-i zicem ACASA.

  Cel mai mare blestem este sa nu ai o tara a ta. Sa fii un paria printre natiuni si sa nu ai un loc al tau sub soare, care sa poata fi numit ACASA.

  Greseala evreilor de peste tot din lume dar care s-au nascut in Romania este faptul ca nu au constientizat acest loc ca fiind ACASA, altfel NU ar fi fost de acord cu jefuirea Romaniei chiar de catre reprezentantii poporului ales……

  Daca ACASA pentru unii dintr noi inseamna NUMAI Israel, ce Dumnezeului mai cautati in Romania? Pentru ca Romania NU va fi niciodata al doilea Israel. Va asigur de acest lucru !!!!

  Daca pe romani unii dintre noi i-ati numit “patibulari” acesti romani au tara lor si nu au “castigat” dreptul de a fi alungati de pe pamantul stramosesc…….pentru ca nu au facut rau altora….

  Asa ca voi ceilalti evrei care v-ati intors ACASA, puneti mana si reconstruiti ceea ce alti evrei au stricat in Romania, pentru a va castiga dreptul sa numiti Romania ACASA….si uitati despre utopia Israel in Romania……..

 24. tiberiu spune:

  @marian nicolae
  Istoria roamanilor si a evreilor nu au nici in clin nici in maneca.
  Cativa imbecili cu virtuti securiste-basiste antisemite si antiromanesti au incercat sa introduca o tema la diversionista si ai cazut in plasa lor.
  Evreii au fost un popor apatrid timp de cca 2000 de ani ceeace nu a fost cazul romanilor.Romanii isi pot insa pierde tara( ca evreii) daca vor continua sa dea dovada de imbecilism si svor continua sa aleaga in fruntea lor o Satana care se aliaza cu dusmanii Romaniei si actioneaza pentru destramarea statului unitar.
  Faptul ca TB s-a mentinut la putere cu sprijinul neconditionat al ungurilor,faptul ca Tokes un iredentist nototriu a fost ales europaralemntar cu sprijinul Pd si ocupa inalta functie de adjunct al Parlamentului european,faptul ca TB refuza sa-i retarga Steaua Republicii desi Tokes a cerut protectoratul Ungariei asupra Ardealului sunt dovezi indubitabile ca asre loc un complot international antiromanesc cu complicitatea coloanei a cincea cotroceniste.Din aceasta situatie grea in care romanii s-au bagat singur prin lipsa lor de discernamenat nu se iese cu usurinta si este nevoie de mult mai multa inteligenta si abilitate politica decat au dovedit-o pana acum. Responsabilitatea este in primul rand a cetatenilor cu drept de vot si abia apoi a politicienilor.
  As vrea sa sper ca marea masa a alegatorilor s-a maturizat pentru a-si exercita responsabil drepuruile democratice.Sper dar nu sunt sigur.Vom vedea la viitoarele alegeri daca roamnii s-au maturizat sau nu dupa atati amar de ani de basism antiromanesc.

 25. @ tiberiuianuarie 1, 2014 la 2:19 pm

  Acelasi lucru l-am spus si eu, ca NU doresc ca romanii sa-si piarda tara la fel ca avreii, dar nu din acelasi motiv…….

  Daca evreii si-au pierdut tara a fost din cauza lor.

  Romanii, dimpotriva, sunt impinsi sa-si piarda tara si DA, chiar exista o conspiratie internationala pentru ca acest lucru sa se intample.

 26. Tiberiu spune:

  @marian nicolae
  Numai si numai romanii sunt responsabili de soarta lor.
  Daca vor continua sa gandeasca si sa actioneze ca niste boi e vai de capul lor.Daca insa vor realiza ca ei sunt singurii responsabili si vor face alegerile corecte vor putea avea un viitor frumos.

 27. Tiberiu spune:

  Esential,in opinia mea,este sa aleaga optiunile care vor duce la lichidarea basismului in toate formele lui,oricat de palide.
  Asta este in opinia mea unica Cale de salvare

 28. Raul cu care avem de-a face depaseste frontierele fizicului.

  Raul rau este acelasi despre care ne vorbeste Biblia, acelasi rau care ma incearca pe mine si familia mea.

  Cred in Isus Hristos si in bunul Dumnezeu pe care-i rog din adancul inimii sa aibe grija de Romania si de Mama Rusia si sa nu ne lase in acesta grea incercare a existentei omului pe acest pamant.

  Doamne ajuta-ne !

 29. tiberiu spune:

  ajuta-te singur si Dumnezeu te va ajuta !

 30. @ tiberiu ianuarie 1, 2014 la 11:11 pm

  Ma ajut singur inca de la varsta la care am invatat sa spun Tatal Nostru.

  Dar acest lucru nu ma impiedica sa cer ajutorul Divinitatii atunci cand consider ca este nevoie de acest lucru…….

 31. Tiberiu spune:

  @marian nicolae
  proverbul nu te viza personal ci viza in primul rand comportamentul civic al romanilor care au dovedit ca nu-si cunosc interesul national prin optiunile lor politice si nu rateaza niciun prilej sa rateze oportunitati de a schimba in bine destinul national

 32. @ Tiberiu ianuarie 2, 2014 la 12:23 pm

  OK.