Urarea mea pentru 2014: Sa ne lepadam de orice complex de inferioritate!

Istoria romanilor a fost un lung sir de monitorizari. La inceput a fost relatia de suzeranitate cu Imperiul Otoman. Sute de ani tarile romane nu au avut, in fapt, propria politica externa, nu au putut desfasura propriul comert exterior ceea ce a intarziat enorm formarea burgheziei, nu au  avut armata regulata si, in mod corespunzator, o casta militara. Odata cu slabirea autoritatii Imperiului Otoman si reinstalarea, dupa regimul fanariot, a domnilor pamanteni, au aparut Regulamentele Organice. Dupa monitorizarea otomana a aparut, asadar, monitorizarea tarista. Apoi, in peajma Unirii principatelor, a fost creata Comisia Dunarii. Catre sfarsitul veacului al nouasprezecelea, Romania a aderat la Tripla Alianta. Ei i-a urmat, in perioada interbelica, controlul unor mari trusturi internationale asupra unor sectoare economice prin regimul concesiunilor. A urmat, apoi, relatia cu Germania, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, urmata de monitorizarea spoliatoare a Uniunii Sovietice. In anii 70 am intrat in relatia cu FMI, denuntata la inceputul anilor 80. Dupa 1990, Romania a intrat in sistemul de monitorizare al Consiliului Europei, apoi in relatia NATO – UE. reluand, in acelasi timp relatia cu FMI. Sigur ca aceste forme de “monitorizare” nu pot fi comparate intre ele. Unele, precum relatia cu organismele europene si euroatlantice au fost, neindoielnic, benefice natiunii noastre.

Cu foarte rare exceptii, concentrate, mai ales, in dorinta de unire a provinciilor romanesti, nu a existat un proiect national original. Proiectele nationale asumate de clasa poltiica romaneasca dupa 1990 constau, mai ales, in aderarea la unele proiecte europene si euroatlantice.  Toata aceasta realitate istorica a creat clasei politice romanesti un anumit tip de comportament, mai degraba reactiv si lipsit de curaj (iar uneori chiar de demnitate) in relatiile internationale, decat activ. Iar in plan intern, cel mai adesea, in dialogul politic se intercala – in mod real sau imaginar – o instanta internationala, fie ca era vorba de un organism multinational, de o institutie financiara internationala sau de o ambasada. Argumentul validitatii unei politici sau a credibilitatii unei guvernari este, cel mai adesea, cautat nu la noi acasa, cum ar fi firesc, ci in strainatate. Iar regulile reformatoare pe care le-am urmat, cu jumatati de masura, cu tergiversari si cu sacrificii, au fost mai mereu sugerate din strainatate. Pana si in ce priveste Revolutia romana, sentimentul general este ca ea a fost rodul unor tendinte geopolitice si nu o reactie spontana, disperata si, de aceea, curajoasa, a tinerimii romane.

Eu nu cred ca exista culturi mari si culturi mici. Culturile nu se masoara cu metrul de la Sevres, precum muntii, ci in profunzimi, ca fantanile. Or ca sa simti adancimea unei fantani, racoarea si limpezimea ei, trebuie sa-i gusti apa. Cu alte cuvinte, sa o cunosti. De aceea, cred ca nu exista culturi mari sau mici, ci culturi pe care le cunosti si culturi pe care nu le cunosti. Dupa aceea, abia, se pot face evaluari. Tot astfel si in ce priveste relatiile politice. Pot da exemple nenumarate de state mici si mijlocii respectate in lume, mai mult decat proportia pe care o dau in fluxurile economice internationale.

Imi doresc ca in anul 2014 si in cei care urmeaza sa ne definim propriile proiecte nationale. Am evocat, deja, principiul “Politica prin politici”. Ca sa putem avea locul drept pe care Romania il merita printre statele lumii, trebuie sa avem ceea ce germanii numesc Weltanschauung, adica o viziune despre lume. Care inseamna sa ne asumam istoria recenta, sa ne situam corect in realitate si sa definim proiectele nationale. Si in plus, sa nu ne credem nici mai grozavi decat suntem, dar nici mai umili, lepadand orice complex de inferioritate. Ci exact cum suntem, nici prea-prea, nici foarte-foarte, niciodata creind, in perioada crestina, epicentrul vreunul imperiu, aflati, mai-mereu, la periferia altora, dar rezistand totdeauna, si unici prin “vazduhul tamaiet” , cum spune poetul, al ortodoxiei crestine si al latinitatii noastre.

628 Responses to “Urarea mea pentru 2014: Sa ne lepadam de orice complex de inferioritate!”

  1. tiberiu spune:

    @VV
    @Tuturor Prietenilor Adevarati ai Blogului

    Si acest blog ca si intreaga natiune se afla sub asaltul gastii mafiote antinationale basiste care prin metode securiste,prin politie si teroare politica incearca sa impiedice natiunea sa-si recapete suveranitatea.
    Fie ca este vorba de basistii trogloditi antisemiti @katrina si @Mihail, fie de adeptul dictaturii partidului unic @epolitikon,fie de @emi care cu o enorma corespondenta pseudo-erotica cu @adam mares vrea sa sufoce blogul precum un asasin care vrea sa te sufoce in somn cu o perna de puf.
    Sa le dam acestei bande de ticalosi replica cuvenita.

  2. emi spune:

    Pacat ca s-a desfiintat Secu, ce informari faine ar fi facut unii.
    Oare erau saptamanale informarile?

  3. Filip g spune:

    @Pacala,
    doamne ce vremuri traim.Unii aici pe blog intra in adormire,altii in reactivare.E de noaptea mintii.
    Cu mine nu tine,trebuie sa gasesc solutia corecta in fractiune de secunda.Daca am gresit nu exista a doua sansa asa e format”Salvatorul miner”

  4. tiberiu spune:

    @Tuturor Prietenilor Adevarati ai Blogului

    Prieteni Nu va pierdti calmul si luciditatea.Exact pe asta mizeaza aceste javre.Vor castiga cei care au mai multa darzenie,incredere si stapanire de sine. Acesti nenorociti lupta pentru a permanentiza dominatia satanismului antinational basist,deci lupta pentru o cauza pierduta,asta nu inseamna insa ca vor fi infranti fara lupta .Dimpotriva, trebuie sa ne opunem cu mai mare convingere pentru a le demonstra clipa de clipa ca abnegatia lor ticaloasa va esua.Va puteti imagina ce destin represiv ,asemanator celui comunist, pregatesc acesti mafioti daca atatea javre se napustesc sa sugrume chiar si un blog.
    Luptati,luptati,luptati si castigati !

  5. tiberiu spune:

    Securisto, s-a desfiintat securitatea comunista dar s-a infiintat securitatea basista

  6. tiberiu spune:

    Atentie !!!!!!!!!!
    Nazismul actiona pentru nimicirea altor popoare in timp ce Basismul actioneaza cu consecventa pentru nimicirea statului national roman.Din acest punct de vedere Basismul este chiar mai nociv decat nazismul pentru romani.
    Ce se intampla pe blog este doar o mostra a ticalosiei basiste.

  7. emi spune:

    Cine zice, ala este…

  8. cris spune:

    @ pacala

    lucruri cu adevarat personale nu scriu niciodata pe blog, mai ales nu referitor la oamenii cei mai apropiatzi mie. Dupa cum vezi exista fenomene gen emi/eva, am avut si altele pe blog. Daca i-as fi fatza in fatza ce crezi ca ar face un om atit de obsedat ca sunt diavolul in persoana, ca emi? O spune si singura, m-ar urmari si in spital, mi-ar afecta familia, ar fi capabila si de mai mult, si datorita net-ului, vezi ca are o obsesie, are si unele posibilitatzi – ma amenintza serios si e lasata sa faca acest lucru pe blog, cu indolentza.

    Cu tot dragul si respectul, chiar trebuie sa ma departez.

    Ca sa iti raspund la intrebare, sintetic: nu conteaza cine cu nume si prenume ma iubeste pe mine, n-am condicutze, traiesc printre oameni, nu contabil pe liste albe si negre; conteaza cei pe care ii iubesc eu, ei prin ei, nu pentru ca imi sunt mie dragi, iar aceia stiu si singuri si nu e nevoie sa le fac dedicatii publice de amor ca nu suntem la nunta cu strigat de dar. Uneori oamenii mai si tac.

  9. emi spune:

    Nu te ciripesc, nicio grija, nu am obiceiuri de-astea.
    Ideea era ca daca m-am prins eu, din virtual, si care nu am habar de psihiatrie, unui specialist care te vede zilnic in real, cat ii trebuie sa-ti observe problemele?

  10. emi spune:

    Eu sunt badanta pentru ca doar astfel puteam invata lectia umilintei.
    Tu o poti invata in calitate de medic, Cris, nu-ti rata sansa!

  11. Pacala spune:

    Cris
    Se dorea o gluma urarea cu iubirea. :)