Completări la comentariile lui Bedros Horasangian şi ale Doinei Ruşti privind lobby-ul negaţionist turcesc şi solicitarea Parchetului

Am prezentat, zilele trecute, pe blog, două comentarii, cel al lui Bedos Horasangian şi cel al Doinei Ruşti, care, în esenţă, spun acelaşi lucru: solicitarea Parchetului  făcută Senatului în luna septembrie 2013, trebuie privită într-un context mai larg, legat de lobby-ul negaţionist turcesc în ce priveşte genocidul armean şi de modul în care a fost receptat romanul meu, Cartea şoaptelor.

 

Depun mărturie că tentativele diplomaţiei turceşti de a opri răspândirea Cărţii şoaptelor, aşa cum au fost prezentate de Bedros Horasangian, corespund realităţii. Despre solicitarea ministrului turc al culturii ca statul român să nu încurajeze răspândirea romanului ne-a vorbit Kelemen Hunor, ministrul de atunci al culturii, cu prilejul lansării Cărţii şoaptelor la Erevan. Scrisoarea adresată MAE şi Ministerului Culturii din România în care Ministerul de Externe al Turciei solicita oprirea apariţiilor publice ale Cărţii şoaptelor, pe motiv că « rănesc sensibilităţile poporului turc » a primit chiar şi un răspuns din partea Ministerului Culturii român. Răspunsul părţii române invoca, pe bună dreptate, libertatea de expresie a actului de cultură într-o ţară democratică. Declaraţia consilierului porezidenţial pe probleme de strategie al preşedintelui Traian Băsescu a fost confirmată de unii diplomaţi prezenţi la acea convorbire. Ceea ce nu ştie, însă, Bedros Horasangian, este că diplomaţia turcă a făcut un lobby intens inclusiv pe lângă primul ministru Victor Ponta, pentru ca acesta să mă oprească de a mai organiza prezentări ale romanului. În preajma Salonului de carte de la Paris, din luna aprilie 2013, când urma să prezint Cartea şoaptelor în versiunea franceză, Victor Ponta mi-a vorbit despre solicitările diplomaţiei turceşti şi mi-a recomandat să anulez participarea mea la Salonul de carte de la Paris. Spre lauda lui, însă, în faţa refuzului meu, nu a insistat.

 

Legătura dintre acţiunea Parchetului şi lobby-ul turcesc ar putea părea imaginară, dacă nu ar exista şi alte dovezi care sugerează că în unele situaţii lobby-ul turcesc a fost, în ce mă priveşte, în perfectă armonie cu iniţiativele unor înalţi reprezentanţi  ai politicii româneşti.

 

În primăvara lui 2006, ministrul de externe de atunci, Mihai Răzvan Ungureanu, a evocat, într-una dintre şedinţele Biroului Permanent PNL, solicitarea diplomaţiei turceşti ca eu să nu mai iau cuvântul în Parlament pentru susţinerea recunoaşterii, de către România, a genocidului armean din 1915. Mihai Răzvan Ungureanu a sugerat ca, pentru a preîntâmpina o astfel de solicitare din partea mea, PNL să nu-mi acorde, în preajma zilei de 24 aprilie, Ziua mondială a comemorării genocidului armean, din timpul oferit partidului pentru declaraţii politice în Senat.

 

Candidatura mea pentru postul de comisar european, în octombrie 2006,  a arătat cu claritate că interesele unor oameni politici de la Bucureşti şi cele ale lobby-ului turcesc sunt convergente. Adversarul declarat al candidaturii mele a fost însuşi preşedintele Traian Băsescu. În timpul întrevederii pe care am avut-o la sediul Comisiei Europene, în calitate de candidat la postul de comisar european, însuşi preşedintele CE, Jose Manuel Barroso  mi-a vorbit de faptul că preşedintele României face campanie împotriva candidaturii mele. De altfel, în acele zile, preşedintele României nu s-a sfiit să declare la posturile româneşti de televiziune o seamă de enormităţi despre mine, cum ar fi, de pildă cea potrivit căreia aş fi rasist, cerând ca romii să fie închişi în ghettouri ( !?). O atitudine similară a avut-o lobby-ul turcesc. Am avut ocazia, în acele zile, să citesc numeroase extrase din presa turcească ce exprimau îngrijorarea Turciei cu privire la prezenţa mele în rândurile comisarilor europeni. Această realitate a fost prezentată şi de presa românească. Iată ce titra agenţia Hotnews la 27 octombrie 2006: „Turcia e deranjata de nominalizarea lui Vosganian drept comisar european”. Şi continua: „Turcia se arata deranjata de propunerea lui Varujan Vosganian drept comisar european. Cotidianul turc Hurriyet relateaza ca autoritatile de la Ankara sunt nemultumite că România, un aliat al Turciei la Marea Neagra, a numit in aceasta functie un reprezentant al minoritatii armene. „Vosganian a jucat un rol major in decizia Romaniei de a recunoaste genocidul comis de Turcia asupra armenilor”, scrie publicatia citată.” Felul în care candidatura mea pentru postul de comisar european a fost stopată arată limpede că a existat o conlucrare între structuri de informaţii mai mult sau mai puţin active şi nu neapărat româneşti.

 

Vă veţi mira, poate, cum de consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui Băsescu a rostit propoziţia „Cartea şoaptelor aduce mari prejudicii statului român”. El a avut această reacţie în continuarea unei anumite tendinţe imprimate în ultimii ani de Palatul Cotroceni. Atitudinea preşedintelui României este vădit ostilă Armeniei. Dintre toţi conducătorii statele membre NATO şi UE, cei ai României şi Turciei sunt singurii care iau parte deschisă Azerbaidjanului în conflictul din Nagorno-Karabagh. De atfel, ca o consecinţă a acestei atitudini, preşedintele Armeniei, Serj Sarkissian, şi-a anulat, în primăvara anului 2010, cu numai câteva zile mai înainte, vizita în România şi această vizită nu a mai fost reprogamată.

 

Faptul că solicitarea Parchetului de începere a urmăririi penale în ce mă priveştea fost declanşată după aproape şase ani de la evenimentele sesizate, dar cu câteva săptămâni înaintea dezbaterilor Academiei Suedeze cu privire la decernarea premiilor Nobel, poate să fie o coincidenţă. Sau poate nu. Faptele menţionate de Parchet erau binecunoscute încă din martie 2008, fiind vorba de acte aprobate în Guvern, şi nu se mai întâmplase nimic între timp care să necesite cercetări suplimentare. Şi totuşi, acţiunea a fost declanşată în septembrie 2013. Nici mai devreme, nici mai târziu. În octombrie, Comitetul Nobel urma să decidă asupra câştigătorului premiului Nobel pentru literatură. Candidatura mea fusese susţinută de uniunile naţionale ale scriitorilor din trei ţări (România, Armenia şi Israel). N-ar fi fost prima oară când anumite structuri româneşti se pun în mişcare pentru a compromite o candidatură a unui scriitor român la un premiu internaţional important. Evident că şansele mele de a obţine Premiul Nobel pentru literatură erau minime. Dar faptul unic până acum că o carte a literaturii române a fost susţinută pentru Premiul Nobel de trei organizaţii naţionale şi mai ales faptul că Asociaţia scriitorilor de limbă ebraică susţinea un roman despre genocidul armean, ar fi fost o ştire care ar fi putut face înconjurul lumii. O ştire chiar mai îngrijorătoare pentru lobby-ul negaţionist turcesc decât candidatura mea la postul de comisar european.

 

În anul 2015 se va comemora un secol de la genocidul armean. În întreaga lume au loc diverse acţiuni pentru omagierea acestui eveniment. Cartea şoaptelor este deja tipărită în zece limbi şi urmează să mai fie tradusă în câteva. În multe ţări ale lumii sunt, deja, programate prezentări ale romanului. Omenirea a descoperit arme dintre cele mai sofisticate, ce pot distruge armate întregi. Nu s-a descoperit încă o armă care să lupte împotriva cărţilor. Cum cărţile nu pot fi oprite, tot ce se poate face, pe termen scurt, este compromiterea autorului.

 

Eu nu ştiu dacă lobby-ul turcesc se află printre instigatorii acţiuniii Parchetului îndreptate împotriva mea. Deşi există anumite indicii în acest sens, nu avem dovezi clare să spunem asta. Un lucru este, însă, clar. Orice acţiune de compromitere a mea va găsi în lobby-ul turcesc, dimpreună cu unii reprezentanţi ai clasei politice româneşti, un susţinător şi un beneficiar.

323 Responses to “Completări la comentariile lui Bedros Horasangian şi ale Doinei Ruşti privind lobby-ul negaţionist turcesc şi solicitarea Parchetului”

 1. Adam Mares spune:

  Erau foarte multi evrei, mai ales in Iasi, aveau afaceri, de aici a plecat antisemitismul. Dupa aceea, si unii intelectuali romani, de pilda, un C. Radulescu-Motru, au preluat ideile rasiste care se infiripasera in Europa occidentala, in Germania si in Franta.

 2. Filip g spune:

  http://www.youtube.com/watch?v=X9MEzhJmSto
  Preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă la Braşov, că formaţiunea sa nu va susţine o eventuală candidatură independentă a Elenei Băsescu la alegerile europarlamentare, după modelul PDL în 2009.

  ”PDL-ul şi-a putut permite atunci aşa ceva, pentru că era destul de mare şi avea suficienţi membri ca să poată sacrifica o parte din voturile sale pentru Elena Băsescu, ceea ce partidul nostru, care are la ora actuală circa 15.000 de membri cu cotizaţia la zi, nu îşi poate permite în nici un caz. Noi susţinem candidaţii noştri, când o să fim şi noi un partid de 200.000 de membri, o să ne putem permite poate să susţinem şi nişte candidaţi din afara partidului”, a spus liderul Forţei Civice.

  Singurul mod în care Elena Băsescu ar putea deveni candidatul Forţei Civice la alegerile parlamentare este să se înscrie în partid.

  ”Dacă vrea să fie pe lista noastră de candidaţi trebuie să se înscrie în Forţa Civică. E foarte simplu, altfel nu se poate, e o condiţie eliminatorie!”, a spus Ungureanu.

  În plus, acesta a precizat că orice candidat al Forţei Civice la alegerile parlamentare trebuie să nu aibă cazier judiciar, să nu fi fost colaborator al Securităţii, să nu fi fost începută urmărirea penală pe numele acestuia şi să cunoască cel puţin o limbă de circulaţie europeană, alta decât limba română. De asemenea, candidatul trebuie să aibă un program în care să precizeze care sunt
  obiectivele sale odată devenit europarlamentar.

  În ceea ce priveşte eventualitatea candidaturii sale ca ”locomotivă” în capul listei Forţei Civice pentru europarlamentare, Ungureanu a lăsat să se înţeleagă că aşa s-ar putea întâmpla dacă formaţiunea sa va fi nevoită să meargă pe cont propriu la scrutinul din mai.

  “Vom decide asupra acestei chestiuni în martie, după ce vom fi analizat toate argumentele pro şi contra de ordin tactic, toate opţiunile şi vom fi văzut şi rezultatele sondajelor noastre”, a spus Ungureanu.

  Chiar asa rau o ajuns MRU?
  Adica sa uiti ce spune legea,pentru a candida la europarlamentare si prezidentiale?!?!
  Esti varza MRU!

 3. Adam Mares spune:

  @emi
  Articolul 7 a fost “o eroare politica liberala”, Maiorescu dixit. :-) Oricum, Romania a fost ultima tara europeana care le-a dat evreilor cetatenie. Bulgaria a ascultat recomandarile Tratatului de la Berlin si le-a acordat naturalizarea.

 4. Filip g spune:

  http://www.gandul.info/politica/ungureanu-nu-sustinem-o-candidatura-independenta-a-elenei-basescu-la-europarlamentare-11964601

  “”Toate formaţiunile care doresc să participe la alegerile electorale din 2014 trebuia să depună până la sfârșitul lui 2013 la Tribunalul Municipiului Bucureşti liste cu “25.000 de membri domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti”. Este vorba de o reînscriere a partidelor.””

  Adica tu,MRU cu gurita ta declari ca ai 15 000 de membrii cotizanti,iar legea spune ca trebuie sa ai 25 000 pentru a putea candida.
  Socant,nu ai decat sa fii remorca lui Pavelescu!
  Cica el are 3,5% in Sondaje,poate obtineti impreuna 2%!

 5. Adam Mares spune:

  Daca armenii nu erau crestini, ar fi avut si ei, probabil, multe probleme. Mai ales ca se ocupau, ca si evreii, cu mestesugurile si comertul. :-) Ceea ce impiedica dezvoltarea clasei de mijloc romanesti!!! :-)

 6. alexis spune:

  Dnul Vosganian,
  Totusi, ar trebui sa asumati ca, da, Cartea soaptelor reprezinta probabil, un extraordinar mesaj politic, cred ca este unul dintre cele mai importante texte liberale, daca ar fi sa privim liberalismul din perspectiva lui Ortega y Gasset. Din acest punct de vedere, autoritatile turce si cei care li se raliaza nu o sa il digere niciodata. Dar in acelasi timp este un roman extraordinar, pe care l-ar putea citi fara sa rasufle si cineva venit din Luna. Imi cer scuze pentru exprimarile mai putin academice.

 7. Adam Mares spune:

  @alexis
  Cum privea Ortega y Gasset liberalismul?

 8. alexis spune:

  Suferinta, ca si fericirea nu au nationalitate sau rasialitate. Valoarea acestui roman ii va invinge pe cei care inca incearca sa il darame. Daca nu ar fi asa Orhan Pamuk nu ar fi luat premiul Nobel. Pe care si dv. l-ati merita. Pentru ca, daca ar fi sa parafrazam, Cartea Soaptelor spune un lucru esential: Daca dragoste (de oameni) nu e, nimic nu e.

 9. alexis spune:

  @ Adam Mares
  E un text din “Revolta maselor”, il am in cea mai mare masura in minte, dar maine o sa incerc sa-l reproduc integral. Mie mi se pare cel mai frumos elogiu adus liberalismului, de catre unul dintre cei mai mari conservatori pe care i-a cunoscut istoria.

 10. Adam Mares spune:

  @alexis
  Ideea era sa spui ideea. :-) Dar astept cu interes si reproducerea textului.

 11. cris spune:

  @ LordulJohn, @ Sorin

  Cel mai important lucru este discutia pe care am avut-o, indiferent cum vedem lucrurile – de asta si suntem aici, indiferent ca nu suntem de acord sa ne spunem opiniile. Inseamna ca acordam importantza cuvenita, ca dezbaterea exista, si probabil ii vom fi luminat si pe altzii care ne citesc si care poate se vor uita la acest subiect cu ceva mai multa luare-aminte.

  Cred ca abia acum putem sa trecem la partea a doua a discutiei – modul in care VV a fost sistematic trimis la o periferie la care ceea ce spune despre genocidul armean sa fie pe cit posibil trecut cu vederea si ingropat in scandaluri.

 12. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Cris

  scandalurile pe tema asta sunt si vor fi inevitabile. Maestrul prin cartea sa n-a cautat pacea, ci efectiv a cautat reinvierea subiectului, care inevitabil va duce la reascutirea unui conflict care-l credeam inchis. De-asta zic, nici vorba de vreun Nobel aici, nu pentru asta se dau premii Nobel. Nu pot sa cred ca vreodata un premiu Nobel va deschide un razboi…
  Uite, ca sa vezi cum e politica asta: daca in aceasta parte a lumii ar fi fost suficienta expunerea unilaterala ca sa se formeze niste opinii pro armene, iti spun sigur ca odata ce-ai trecut granita Turciei si o iei inspre est (Iran, Irak, Azerbadjan, tarile arabe, Israel, etc…) e suficienta aceeasi expunere unilaterala ca sa-i creada pe turci…

  Sunt convins ca reanimarea conflictului nu va aduce nimic bun, a-i conditiona pe turci sa accepte genocidul ca sa fie lasati sa intre in UE la mine se numeste santaj. Ai domnule ceva de lamurit, dute si lamureste si nu implica si nu manipula pe nimeni cu nimic, faptele sunt fapte, exista marturii, exista documente, exista dovezi istorice, ar trebui sa existe si un proces international corect, unde sa se stabileasca vina fiecaruia, si chiar sa se si dea despagubiri.

 13. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Cris

  PS – daca n-as fi fost eu sa ripostez la aprobarile pe banda rulanta blogul asta ar fi fost acum efectiv stilpul infamiei pentru turci…. S-ar fi format o opinie corecta si completa? Eu zic ca nu!

  Mai mult decit atit, noi suntem simpli oameni, avem acces la resurse limitate, nu e nici scopul si nici rolul nostru sa gasim adevarul. Pentru asta sunt facute instantele internationale.

  Au trecut 100 de ani de la acele vremuri abominabile, ceea ce inseamna ca nu mai exista nimeni in viata ca sa depuna marturie. Pentru multe alte natiuni acest conflict ar fi fost demult stins. Dupa cum ii cunosc eu pe turci in conflictul cu armenii daca problema nu-i atingea la orgoliu ar fi zis: ok, suntem de vina, cit ne costa ? (ca nu degeaba se zice: turcul plateste…)

  Imi amintesc ca undeva pe clasa a V-a am invatat la istorie despre Ip si Traznea, si ma gindeam atunci… doamne, ce oameni pot fi aia care omoara femei, batrini, copii, mi-a ramas in minte mult timp chestia asta, si in liceu cind am inceput sa citesc si carti de psihologie am inceput sa imi dau seama cum poate fi influentata prin manipulare starea de spirit a cuiva. Istoria recenta ne si arata adevaratele aplicatii ale artei manipularii, e atunci cind cineva se arunca in aer cu zeci de kile de explozibil in ideea ca face un act de justitie… Indoctrinarea cuiva poate fi la fel de periculoasa ca apasarea pe tragaci! Si de cele mai multe ori conflictele cele mai singeroase nu sunt altceva decit povesti inflorite si dramatizate si spuse cui trebuie…

 14. cris spune:

  @ sorin

  asa este, importanta este discutia. dorintza de a te informa inainte de a-ti forma si exprima o opinie in loc de a reactiona din prejudecata (altfel, garbage in garbage out) ca si deschiderea de a-ti confrunta omeneste si mai ales rational, argumentat, opinia cu a altora.

  Tu ii cunosti de aproape pe turci – am avut si eu colegi si prieteni si ii gasesc pe cei pe care ii stiu oameni de bun simt si asezati. La rindul meu am trait in Germania si am avut prilejul de a-i cunoaste de aproape pe germani- spre marea mea uimire m-am trezit in fatza unor oameni simpli, copii ori tineri la timpul nazismului, care imi relatau o experientza extrem de similara cu cea cunoscuta mie de sub comunism. Acestei intilniri cu ei ii datorez ceea ce a continuat apoi, lupta impotriva propriilor prejudecati.

  Nemtii au o predispozitie spre asemenea evenimente, nu din cruzime ci datorita celei mai mari calitatzi pe care o au, ordinea, capacitatea de a se articula unii cu altzii, capacitatea e a se inhama la munca si a desavirsi ceea ce fac, respectul lor fatza de munca dispretul fatza de lenesi- este tocmai ce a fost exploatat, pervertit, manipulat de nazisti. E suficient sa te uiti la Der ewige Jude, o “capodopera” de propaganda: evreii sunt murdari, nu muncesc si nu le place sa munceasca, etc http://www.youtube.com/watch?v=RlHVin56U2w

  Pune imaginea aceasta alaturi de ce spune acel rwandez despre propaganda: oameni normali au fost impinsi la a deveni criminali. Vorbeste despre cei care l-au torturat, si ii priveste ca pe oameni aidoma lui. Iar cel mai puternic statement e cel de la sfirsit: au facut aceasta din oameni, ei, ceilaltzi, adevaratii criminali, si asa au crezut ca ei vor scapa.

  Cam asta e, dusmanii nu sunt unii catre altzii, dusmanii pentru fiecare sunt chiar in rindurile lor, caci nimic nu e mai eficient decit coada de topor bine infipta pe un scaun la putere, nu? Se folosesc de ce numeam mecanisme de aparare narcisiste si de atitea alte slabiciuni omenesti, si nu avem decit o singura sansa, sa ne maturizam noi. – hai ca o sa caut o lista de distorsiuni cognitive pasul doi din mecanismele de aparare sa o postez.

  PS. multzumesc ca te-ai sacrificat, altfel eram eu pe gratar :) Apreciez.

 15. cris spune:

  @ Sorin

  Vorbeai de civilizatia turca fatza de cea rwandeza. Uita-te la der ewige Jude si gindeste-te ca a aparut in tara lui Kant, Goethe, Bach, Hesse, Mann, Luther, a lui Meister Eckhart, a lui Jacob Boehme si a lui Cusanus. Propaganda/manipularea nu se adreseaza civilizatiei ci unor instincte primitive si emotiilor, intentia este tocmai de a dezbraca oamenii de civilizatie. Aminteste-ti de experimentul Lucifer al lui Zimbardo, erau studentzi de la Stanford si Berkley si in nici trei zile au devenit fiare si victime. Nimeni nu e imun aprioric, imunitatea se educa.

 16. lordul john spune:

  @sorin g

  Nimeni nu a încercat sa-i puna pe turci (ca nație) la stâlpul infamiei. Faptul ca tu asta ai înțeles e regretabil. Tocmai modul acesta de a privi lucrurile poate duce la concluzii monstruoase: evreii/turcii/germanii/ungurii/romanii/rusii/etc sunt de vina si e normal sa le dam o lecție usturătoare. Textele pe care ni le-ai oferit ca bibliografie in susținerea punctului tău de vedere nu conțin elemente care sa justifice opinia ta.

  E dreptul tau sa negi orice si sa ai justificări despre absolut orice eveniment istoric: uciderea evreilor, a armenilor, masacrul de la Katyn, închisorile comuniste din Romania, Gulagul rusesc, etc, dar e si dreptul meu sa susțin ca orice crima trebuie mărturisita si asumata, cu atat mai mult cu cat istoria o scriu invingatorii. Dar cei invinsi nu au dreptul la istorie?

 17. lordul john spune:

  @cris

  Un articol excelent scris de Alexandru Racu, din care citez:

  “Diferenta dintre PSD si Basescu e ca primii te eutanasiaza si-ti canta cintece de leagan, in timp ce al doilea te omoara in batai si te mai si injura ca nu mori mai repede”

  http://alexandruracu.wordpress.com/2014/01/25/despre-mitul-lui-sisif-raspuns-unui-comentator-insistent/

 18. Filip g spune:

  Oameni care schimba lumea ,imi place cum gandeste.
  http://www.apropo.ro/wow/africanul-care-a-impadurit-desertul-11951118

  “Dacă nu ieşi în faţă să vorbeşti lumii întregi, toate cunoştinţele tale nu vor ajuta umanitatea”, spune Yacouba.

 19. emi spune:

  Turcilor nu le este deschisa Uniunea Europeana din diverse motive, care tin in principal de legislatia lor mult diferita, fata de cea europeana. Atitudinea lor fata de femei este de fapt motivul principal pentru care Uniunea Europeana isi rezerva dreptul de a nu se complica deocamdata cu admiterea lor in UE. Recunoasterea holocaustului armean este doar una din multele incompatibilitati, legate de viziunea lor economica, politica, si mai ales sociala.
  Cum ar fi sa fii reprezentant UE, femeie, si sa nu poti iesi singura pe strada, chiar si in Istanbul? Am fost in Istanbul in excursie de doua zile, si stiu perfect ce spun. Si cum femeile reprezinta 50% din vointa UE…

 20. emi spune:

  AM
  Eu nu prea pricep de ce evreii nu sunt considerati crestini, din moment ce sustin ca folosim aceeasi Biblie. Poate pentru ca ei impart oamenii in evrei si ne-evrei? Sau poate pentru ca au o alta Biblie, mai “speciala”?
  Mamaia si surorile ei, apartineau unei secte care nu manca carne, nu fuma, nu bea alcool, si nu muncea sambata. Cred ca era o credinta foarte apropiata de cea evreiasca, totusi intra la ne-evrei.
  Ma doare capul…

 21. Adam Mares spune:

  @emi
  Evreii au ramas la “legile” lui Moise, adica la Vechiul Testament. Crestin vine de la Christos.

 22. Presa internațională scrie despre tragedia aviatică din Apuseni
  AP: Misiune de salvare eșuată în țara celor șapte servicii secrete

  http://www.cotidianul.ro/ap-misiune-de-salvare-esuata-in-tara-celor-sapte-servicii-secrete-230809/

  Prăbușirea unui avion mic într-un loc îndepărtat din munți nu ar fi suficient, în mod normal, pentru a înfuria o țară întreagă și pentru a amenința guvernul. Însă România are de-a face exact cu acest scenariu.

  Până acum, patru oficiali, printre care ministrul de Interne, au demisionat sau au fost demiși, dupa ce, inițial, toți cei care se aflau la bordul acelui avion sanitar au supraviețuit accidentului ce s-a produs luni.

  Unul dintre piloți și o studentă la medicină au murit apoi din cauza hipotermiei, după o așteptare a salvatorilor care a durat ore. Niciun oficial al statului nu a spus că viețile lor ar fi putut fi salvate dacă echipele ar fi ajuns mai repede.

  • @ all
   @ Marian Nicolae

   Washington Post scrie exact ceea ce eu am rezumat intr-o propozitie: “Furia publicului a crescut tot mai mult, pentru că mulți cred că guvernul nu a fost capabil să asigure echipamentele performante necesare pentru salvarea victimelor, în schimb dorește să investească multe resurse în aparatură de supraveghere a cetățenilor. România, o țară cu 19 milioane de locuitori, fără inamici externi, are șapte servicii de informații, printre care și princpalele serivicii de spionaj și contraspionaj. Activiștii organizațiilor pro-democrație susțin că cei de la putere se folosesc incorect de datele culese pentru a obține informații compromițătoare despre rivalii politici.”

 23. lordul john spune:

  @sorin g

  “Thousands of master’s theses and Ph.D. dissertations in the social sciences are written each year in Turkey. The Higher Education Board (YOK) keeps an electronic database of their topics and titles. A search in the database of dissertations on the Armenian genocide returns a striking result: Only four theses have been written on the issue and, as their titles immediately suggest, they all reflect Turkey’s official position on the massacres.”

  http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2013/12/turkey-armenia-genocide-academic-research-media-exposure.html#

  nici asta nu te pune pe ganduri?

 24. lordul john spune:

  @sorin g

  Un istoric turc intr-o excelenta descriere a contextului:

  “This is no easy feat. To understand the difficulty the topic poses, we can examine Turkish works dealing with the formation of Turkish national identity and the formation of the Turkish national state. In nearly all of these works, the Armenian Genocide is either passed over entirely or is cursorily mentioned—as an exodus (perhaps forced) or other movement of population. For example, even in the 1988 work Sosyalism ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi (The Encyclopedia of Socialism and Social Struggles), which was published by a leftist press and is filled with articles by well-known and prominent Turkish socialists and social critics, there is no reference to the Armenian Question. It would be no exaggeration to say that the prevalent mood in Turkey is the desire to forget the issue entirely. Works on the Armenian Question published in Turkey are bizarre. These works are mostly written by official state functionaries or persons of a nationalist or Islamist bent. The main focus in these works is always the Armenians themselves as the culpable party, and their ‘lies’ or their ‘ingratitude.’ The works are characterized by an extremely belligerent tone toward the Armenians. Phrases such as ‘the ‘Armenian question’ which closely threatens our very homeland and nation’ and ‘Armenian ingratitude’ are frequently encountered. In general, these works claim that it was not the Armenians who were slaughtered, but rather the Turks. One, for instance, claims that ‘The number of Turks killed by the Armenians during the First World War is greater than the number of Armenians who were allegedly killed.’ For this reason, books on the subject are often given titles such as ‘Armenian Cruelty,’ and some even speak of a million Muslims having been killed by the Armenians.”

  http://www.academia.edu/3560003/Taner_Akcam_-_From_Empire_to_Republic_Turkish_Nationalism_and_the_Armenian_Genocide

 25. Filip g spune:

  http://www.cotidianul.ro/telefoane-inutile-stiti-sa-interceptati-230836/
  Sunt de acord cu opinia,inclusiv cu finalul.Apasam pe cei nevoiasi,dar stergem datorii de miliarde euro.
  E corect domnule Ponta?

 26. lordul john spune:

  @sorin g

  Din acelasi istoric turc:

  ““The Armenian Genocide was largely a by-product of the First World War —as far as its successful execution is concerned. But the preconditions were already created through an ideology that aimed at transforming the troublesome heterogeneous social structure of the Ottoman Empire into a more or less homogenous one. The success with which the Ottoman Turkish leaders, namely the new Young Turk nationalists, through a combination of overt and covert-legitimate and surreptitious criminal means, managed to expel huge portions of the Greek population of western Turkey, served to embolden that leadership to proceed against the Armenian population of the Empire under cover of the exigencies and emergencies of the First World War.

  The Greek experiment had demonstrated the viability against all odds of a comprehensive scheme of ethnic cleansing that could allow the application of massive genocidal violence.”

 27. emi spune:

  Adevărul e că nu îmi plac zeii creaţi de oameni, după chipul şi asemănarea oamenilor, iar “Cărţile sfinte”, scrise evident tot de oameni, sunt adevărate tratate de manipulare. Poate că erau necesare cândva, astăzi însă sunt cam depăşite.

 28. Adam Mares spune:

  @emi
  Cartile sfinte au fost, intr-adevar, “manipulate” de oameni. Biblia are doar 4 Evanghelii si se pare ca au fost vreo 40. Cine stie cate scrieri sunt ascunse prin pivnitele Vaticanului?

 29. emi spune:

  Domnule Varujan Vosganian, acum îmi dau seama că, aţi folosit în Cartea şoaptelor o metodă de redare a evenimentelor asemănătoare Bibliei. Adică aţi creat o frescă socială, “pictând” cu ajutorul cuvintelor, imagine lângă imagine, destine reprezentative pentru un popor între popoare, pentru o societate distrusă de o conjunctură politică, pentru un secol cu o evoluţie impresionantă. Dacă Biblia probabil a tot fost completată de persoane diverse, şi stilul se schimbă de la un capitol la altul, dumneavoastră aţi imprimat această diversitate prin metode variate de redare, în funcţie probabil şi de personalitatea naratorului de la care aţi auzit povestea. De aceea Cartea şoaptelor nu pare scrisă de un autor, ci de un întreg popor. Probabil, această carte nici nu va lua Premiul Nobel, acela se acordă cărţilor de autor care nu deranjează pe nimeni.

 30. emi spune:

  Mie nu-mi place Uniunea Europeana pentru ca ataca permanent ortodocsii: Grecia este declarata falita Europei, desi Italia si Spania sunt in acelasi hal de indatorare. Cipru era prea bogat, trebuia distrus. Despre Romania si Bulgaria, nu mai zic, sunt chinuite cu arta. In Uniunea Europeana sunt doua “Europe”, cea catolica, calitatea intai, si cea ortodoxa, calitatea a noua.
  Poate ar fi interesant sa intre si Turcia in UE…

 31. alexis spune:

  @Adam Mares
  “In politica, forma cea mai inalta a vointei de viata sociala este democratia liberala. Ea duce pana la capat hotararea de a conta pe semeni si constituie prototipul “actiunii indirecte”. Liberalismul este principiul de drept politic potrivit caruia puterea publica – desi omnipotenta – se limiteaza la sine si incearca, chiar in detrimentul ei, sa lase un loc in statul pe care il conduce, ca sa poata trai si cei care nu gandesc, nici nu simt ca ea adica asa cum gandesc si simt cei mai puternici, majoritatea. Liberalismul – se cuvine sa aminitim acum si acest lucru – este generozitatea suprema: este dreptul pe care majoritatea il acorda minoritatilor si constituie deci cel mai nobil strigat care a rasunat vreodata pe planeta. Isi proclama hotararea de a convietuie cu inamicul, ba chiar mai mult, cu un inamic slab. Era neverosimil ca specia umana sa fi ajuns la un lucru atat de frumos, de paradoxal, de elegant, de acrobatic, de antinatural. De aceea nu trebuie sa ne surprinda faptul ca, in curand, aceeasi specie umana se va hotara sa il abandoneze. Ar fi un exercitiu prea greu si prea complicat ca sa se poata mentine pe pamant”. (J.O.y Gasset, Revolta maselor, Humanitas 1994, p.101).

 32. Adam Mares spune:

  @alexis
  Multumesc. :-) Frumusetea liberalismului sta in slabiciunea lui fata de cei slabi. :-)