Costul energiei în UE, de câteva ori mai mare decât în SUA!

Iată că problema cu care mă confruntasem eu în 2008, atunci când preţul gazelor de import crescuse în România, în numai nouă luni, de la 390 USD/1000 mc la 560 USD, devine acum îngrijorătoare pentru întreaga Europă. Într-o anumită măsură, proiectul “Renaşterea industrială” care s-ar putea discuta în luna februarie la Consiliul European se referă la tocmai la reducerea impactului negativ al costului energiei asupra industriei.

România s-a angajat să liberalizeze preţurile la energia electrică şi la gazele naturale, preţuri stabilite, până la momentul aderării, prin mecanisme centralizate, de către autoritatea de reglementare. Acest calendar de liberalizare este în curs şi scadenţele se succed cu repeziciune. Din păcate, industria nu este încă pregătită pentru şocul pe care îl presupune liberalizarea preţurilor. În domeniul electricităţii, apare impactul suplimentar al costului energiilor regenerabile şi cogenerării, iar în domeniul gazelor naturale, eliminarea coşului care presupunea preţuri diferenţiate între gazul de import şi cel intern. Guvernul încearcă, fără folos până acum, să obţină  pentru marii consumatori o seamă de exceptări de la Comisia Europeană, pentru a face industriei prelucrătoare româneşti costurile energetice mai suportabile.

Financial Times publică în numărul său din 21 ianuarie un articol inspirat din documente interne ale Comisiei Europene, de unde rezultă o realitate alarmantă: preţul energiei electrice în Uniunea Europeană este mai mult decât dublul preţului energiei electrice pe piaţa SUA şi cu 20% mai mare decât cel practicat în China. În ce priveşte gazul natural, lucrurile sunt şi mai dramatice: preţul gazului natural, practicat în industria UE, este de patru ori mai mare (!) decât cel practicat în SUA şi Rusia şi cu 12% mai mare decât cel de pe piaţa chineză. Aceste diferenţe induc decalaje uriaşe în ce priveşte competitivitatea, delocalizări industriale şi pierderea unor pieţe de desfacere.

În clipa în care UE şi-a stabilit ţintele privind energiile regenerabile, condiţiile de piaţă internă şi sistemul de impozite indirecte nu a făcut o evaluare realistă cu privire la impactul acestora asupra productivităţii industriale. Industrii tradiţionale europene, cum ar fi producerea oţelului şi aluminiului, industria chimică sau industria automobilelor încep să dispară de pe harta Europei. Consecinţele pentru unele regiuni este dramatică.

În România impactul a fost deosebit de puternic. Metalurgia, în ultimii cinci ani, s-a înjumătăţit şi riscă să dispară cu totul. Producţia de îngrăşăminte chimice este şi ea pe cale de dispariţie. Producătorii de aluminiu, practic doar ALRO Slatina se mai ţine pe picioare, cer disperaţi scheme de sprijin.

Uniunea Europeană trebuie să-şi regândească strategiile, adăugând altor politici comune, cum ar fi agricultura, şi o politică industrială comună. În care să fie aplicat acel “smart regulation”, adică realizarea unor studii de impact, cu deosebire în privinţa competitivităţii, atunci când se asumă ţinte privind alte domenii, cum ar fi protecţia mediului sau concurenţa. Altminteri, în două decenii Europa nu va mai avea decât bănci şi muzee, printre muzee numărându-se şi multe foste fabrici.

306 Responses to “Costul energiei în UE, de câteva ori mai mare decât în SUA!”

 1. cris spune:

  @ Sorin

  nu tu dragule, ma miram si eu ca pe unii ii deranjeaza ca pe alte bloguri exista asemenea reguli de bun simtz si sapte ani de acasa in comunicare si se considera tiranizati, vezi Katrina cu cit de bine ca VV e democratic ca pe el altfel l-au dat totzi afara, pina si udrea. Asa cum se considera tiranizatzi altii si in societate si merg sub stindardul ” democratie” si “libera opinie” – am gasit originea anti-democratiei sau a ce considera altzii anto-democratie: jos cu cei sapte ani de acasa ! :)

 2. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Lordul john

  merci!

 3. lordul john spune:

  @sorin g

  Carnage am vazut. Mi-a placut Cristoph Waltz (joaca magistral si in Inglorious Bastards). Cred ca am vazut si Mediterraneo

 4. Filip g spune:

  http://filme-pe-ales.blogspot.ro/2012/11/door-to-door-2002-viata-unui-comis.html
  Asta e un film in care ma regasesc,povestesc cu clientii

 5. emi spune:

  Modelul meu de bun-simţ este domnul Varujan Vosganian. Ceilalţi nu.

 6. lordul john spune:

  @cris

  evident, dupa Saramago!

 7. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ cris

  :D

  ai citit mai sus reactia lui tiberiu? fusese exact cum ai anticipat, doar ca ulterior si-a dat seama…

 8. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ lordul john

  uite, 2 filme cu comis voiajori, probabil le-ai vazut:

  John Candy – Planes Trains and Automobiles [1987]
  John Goodman – Barton Fink [1991]

 9. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ lordul john

  si sa nu uitam de :

  Will Smith – The Pursuit Of Happyness [2006]

 10. cris spune:

  @ LordulJohn

  E interesant, desigur sunt multe simboluri din carte care lipsesc, dar e un film bun iti transmite diferentza intre omenie si salbaticie.

  @ Sorin

  Tiberiu e predictibil in buna masura dar te si surprinde de multe ori; e ca o armura care ascunde ceea ce el considera fragil – blindetze, grija pentru altzii pina la sacrificiu. La inceputurile lui pe blog ne-am disputat – nu-mi plac atacurile ad hominem. Dar de un lucru te asigur, e om bun la suflet. Generatia lor – nu-i scoti din rigiditatzile lor decit daca te apropii cu blindetze si le dai respectul cuvenit: nu poti decit sa respecti faptul ca si-au construit o viatza in conditii foarte grele si ca au gasit mecanisme de compensare intelectuala (coping) poate dure dar care i-au ajutat sa supravietuiasca. Asta este, n-au avut incotro decit sa dea cu fruntea in viatza ca berbecele, asa vor fi pina la capat.
  In fond citi din cei mai tineri decit noi inteleg reactiile noastre, citi simt in nari mirosul acela cumplit de praf, singe si arsura, citi mai stiu de gheatza de pe calorifere, citzi mai stiu intr-adevar cum arata salamul ala vinetiu cu asa zisa “soia” in fond cu sorici paros si cine stie ce alte scirnavii inauntru….

 11. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Cris

  nu m-am suparat pe el, m-am amuzat doar vazind cum sare la atac inainte sa citeasca mai atent :P

 12. cris spune:

  @ LordulJohn

  In mintea mea Blindness se leaga de The book of Eli, alte coordonate ale credintzei/umanitatzii orbului fatza de cei care spun ca “vad”.

 13. cris spune:

  @ Sorin

  da, numesc stilul lor nodul Gordian, mai intii ridica sabia, rezolva problema, abia apoi se gindesc… Stilul cind mergi, mergi, nu te pierzi in discutii, ca e mergi sau crapa. E tipic pentru generatiile de dupa al doilea razboi mondial.. Vezi tu, discutam atita de anii 50, dar e greu sa intelegi repercusiunile acelor ani asupra celor care I-au trait. Doar daca iti iei timpul sa asculti si sa-i vezi pe aceia in termenii lor, nu in termenii tai: De prea multe ori proiectam, ne proiectam propria experientza asupra altora, ne asteptam sa gindeasca, sa vorbeasca, sa reactioneze in termenii nostri: ne asteptam ca ei sa mearga in pantofii nostril, cind ei au de fapt proprii lor pantofi. Nici tu nu poti sa umbli in pantofii lor, sa te pui in locul lor e imposibil, dar poti sa respecti faptul ca pantofii lor sunt altfel decit ai tai.

 14. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Cris

  dap :)

 15. epolitikon spune:

  @VV
  Oare în SUA cati congresmeni condamnați definitiv mai detin cartela de acces in Congres ori se roagă colegii de ei să renunte la șefia comisiei juridice?
  Sper să nu se supere nimeni pe mine daca-l numesc pe Chiuariu un mare gunoi.

 16. epolitikon spune:

  @cris
  Aha, deci dumneata erai cea care il proslavea pe tiberiu, credeam ca @emi.
  Pentru ca discutiile sunt publice, da-mi voie să spun ca omul e un bolovan înghețat precum vezi pe marginea drumurilor pe unde a trecut plugul. Utilitatea lui este de asemenea comparabilă cu a respectivilor bolovani. Posibil ca face afaceri cu statul ori și-a rostuit vreo nulitate gratie USL-ului.
  Are scoala bolșevică in sânge, pune pumnul în gura tuturor celor care critică si reactia mea firească este sa răspund cu capul in gura, la figurat vorbind, desigur.
  Apara comunismul și pe urmașii lui Iliescu pentru ca asta a facut toata viata, parazit gratie unui sistem.

 17. Filip g spune:

  http://www.curierulfiscal.ro/2014/01/07/abilitarea-guvernului-de-a-emite-ordonante-pe-perioada-vacantei-parlamentare-3/

  IV. Agricultura si dezvoltare rurala:

  1. modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 28/2008 privind registrul agricol, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 98/2009;

  2. modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 141/2002 privind reglementarea depozitarii semintelor de consum, regimul certificatelor de depozit pentru acestea si constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 149/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;

  3. masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol;

  4. modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, republicata, cu modificarile ulterioare;

  5. modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 4/1995 privind fabricarea, comercializarea si utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, daunatorilor si buruienilor in agricultura si silvicultura, aprobata cu modificari prin Legea nr. 85/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Maestre poate explicati cum e cu asta,a fost reglementata problema de la punctul 3 si unde gasim reglementarea?

 18. emi spune:

  Epolitikonul tocmai s-a zarit in oglinda…

 19. tiberiu spune:

  @epolitikon
  spui corect “un mare gunoi”
  cine zice ala este un mare gunoi.

 20. tiberiu spune:

  @all
  iata cine ma numeste “neobolsevic”
  ======================================
  epolitikon spune:
  decembrie 26, 2013 la 9:19 pm
  @VV
  Chiar si in comunism existau criterii de selectie si o oarecare recunoastere a valorii. In toate domeniile.
  Imi puteti spune care sunt alea in ziua de azi?
  Cred ca Romania are nevoie de partid unic dar fara comunism si politie politica.
  =========================================

 21. Adam Mares spune:

  @sorin g
  N-am vazut Mediterraneo, dar asta seara ma tin de programul stabilit. Deci, La grande bellezza. :-) Desi, cred ca mai intai ar trebui sa mananc ceva. :-) Desi, cred ca ar trebui sa intru la dieta. :-)

 22. emi spune:

  AM
  O ciorbiţă ai voie. Sau un lapte cu cereale.

 23. tiberiu spune:

  @all
  iata spre cine se indreapta preferintele dragului nostru @epolitikon
  ==========================================
  . epolitikon spune:
  decembrie 17, 2013 la 1:19 am
  @VV
  In privinta lui Crin, nu va mai faceti iluzii. Presedinte va fi cel pe care-l vrea Basescu, asa ca sloganul “jos Basescu” e la fel de castigator ca si “Mihaela dragostea mea
  =========================================
  “partidul unic basist” este deci partidul lui de suflet

 24. Adam Mares spune:

  @emi
  Ciorbita n-am. Deci, lapte cu cereale. :-)

 25. cris spune:

  @ Sorin

  ma gindeam la “ochi pentru ochi si o intreaga lume ajunge oarba” probabil ca la comportamentul asta de gradinitza, de-a calcatelea, m-ai calcat pe bataturi, las ca-ti strivesc si eu picioarele, ar merge “batatura pentru batatura si o intreaga lume ajunge sa tzopaie intr-un picior”…. de fericire desigur. Basist nu?

 26. Tiberiu spune:

  @all
  Constantand degradarea limbajului multor postari care a devenit pregnant xenofob de inspiratie fascista si violent critic la adresa USL in general si a @VV in particular,imi permit supozitia ca postacii oficinei basiste ziare.com au primit sarcina de a efectua ore suplimentare si pe blogul nostru.

 27. Adam Mares spune:

  @tiberiu
  M-ai demascat, ce sa zic, sunt violent critic la adresa lui VV in fiecare zi, aici si pe unde apuc. :-)

 28. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ cris

  dap, curat basism :D

 29. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Cris

  tiberiu vad ca e documentat, are dosare despre unii, cind il calca pe batatura hop scoate dosaru :D

  tare, nu?

  @ tiberiu

  hai, scoate si dosarul meu de la sertar, sa vedem ce in el ? :D

 30. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Adam

  lapte cu cereale? te faci american omule, adica gras :D

 31. Tiberiu spune:

  Diversiune ta era de alta natura.Altii cei cu mahalagismele.

 32. Tiberiu spune:

  procurorii basisti fabrica dosare politice,eu insa sunt un simplu chibitz de blog

 33. cris spune:

  @ Sorin

  probabil asa s-a inventat si riverdance, ceea ce inseamna ca irlandezii sunt si mai si decit romanii si calusarii – uite ca nu suntem xenofobi, sunt altzii si mai calcatori de bataturi decit noi :)

  http://www.youtube.com/watch?v=1dZ4H4SO0kY

  adica fa ceva si vezi si youtube :)

 34. Adam Mares spune:

  @sorin g
  Cerealele ingrasa? Nu mi s-a parut pana acum, si mananc des cereale. M-am ingrasat putin, dar din alte cauze. :-)

  @cris
  Haios! :-)

 35. cris spune:

  @ adam

  hai sa-l facem fericit si pe Katrina, mostenim tzopaitul pe bataturile altuia de la fanariotzi :)

  http://www.youtube.com/watch?v=K0gMkYUIWOg

 36. Adam Mares spune:

  Îmi place “La grande bellezza”. :-) Ar trebui sa-l vada si @tiberiu, ca el are 65 de ani si sta la piscina. :-)

 37. Adam Mares spune:

  Iar muzica e ucigatoare.

 38. Adam Mares spune:

  Concluzia: nu exista frumusetea desavarsita, “la grande bellezza”, dar exista “sclipiri de frumusete palida si inconstanta” sub infatisarea mizerabila a lucrurilor si a fiintelor.
  Ideea asta imi aduce cumva aminte de “Jocul cu o suta de frunze…”. :-)

 39. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ adam Mares

  pina una alta eu m-am uitat la Prin cenusa imperiului :D

 40. emi spune:

  AM
  Frumusetea depinde de ochii privitorului, si de puterea acestuia de a vibra.

  • @ Filip g

   Daniel are o gandire foarte buna economica, e rafinat. E mai degraba prudent decat curajos, adesea asta poate fi o calitate pentru un finantist. Legaturile lui cu PNL sunt insa firave acum.

 41. Adam Mares spune:

  Banc :-)

  Băsescu, Crin şi Ponta naufragiază pe o insulă pustie. Aflaţi pe plajă, Crin
  se erijează în conducător al grupului şi propune ca fiecare să o ia în altă
  direcţie ca să-şi mărească şansele de a găsi resurse pentru supravieţuire.
  Se despart: Crin merge ce merge prin pădure, caută, ciuleşte urechile, dar degeaba!
  Nici urmă de ceva comestibil, cât de cât. Într-un final, ajunge într-un luminiş, în care Băsescu deja îşi făcea un grătar!
  Fericit, se duce la el şi îl îmbrăţişează! „Bravo, Băsescule! Măi Traiane, eu întotdeauna te-am admirat. Ştii să te descurci în orice situaţie, se vede că ai fost marinar. Ce mai, eşti tare!Auzi, între noi fie vorba, mie Ponta ăsta nu mi – a plăcut niciodată!”
  La care Băsescu răspunde sec: “Nu-ţi place, nu mănânci!

 42. epolitikon spune:

  @tiberiu

  1) Fa-ti o semnatura: epolitikon, partid unic, basist dar nu mai polua forumul cu aceeasi idee fixa.
  2) Il sustii pe Chiuariu, ai? USL, copilul tau de suflet, cu Nastase la parnaie, Chiuariu scapat de parnaie dar cu cazier penal, Fenechiu pe toboganul care se opreste in parnaie si cati altii…

  Bai fratilor, toti golanii astia care cu o mana fura si cu alta jura pe biblie la Cotroceni sa depuna nene o cerere la CEDO, sa-si spele acolo onoarea si sa arate lumii ca justitia in Romania e basista, ca-s condamnati pe criterii politice.

  Toti astia trebuiau sa-si scrie demisia in alb in ziua cand stiau ca instanta va pronunta o decizie definitiva si irevocabila, asta ca sa nu fie dati afara din partid, asa cum ar fi fost normal.

  Ce face USL-ul? Pai face ca nu stie cum sa-si apere penalii si sa modifice legile tarii in favoarea protejarii politicienilor corupti.

 43. emi spune:

  AM
  Ma indoiesc sa haleasca iepurasul pe sobolan…

 44. emi spune:

  Si eu sunt de acord ca politicienii sa isi spele onoarea la CEDO, dar sa plateasca despagubirile cei care i-au condamnat.

 45. epolitikon spune:

  @emi
  Cand mai spui ceva bun, mentioneaza si sursa, ca-ti deschid dosar penal pentru plagiat, asemeni lui Ponta…

 46. emi spune:

  Penal si plagiat sunt cuvinte care apartin de zone diferite ale justitiei.
  Amenintarea ar trebui sa ma sperie, tovarasa “avocat”?

 47. tiberiu spune:

  @epolitikon
  =========================================
  epolitikon spune:
  ianuarie 28, 2014 la 7:53 pm

  Sper să nu se supere nimeni pe mine daca-l numesc pe Chiuariu un mare gunoi.
  ==========================================
  Nu ne suparam , conform traditionalului principiu “cine zice ala este ” (un mare gunoi).