Libris.ro – Autorul Cărţii şoaptelor şi al Jocului celor o sută de frunze, scriitorul lunii februarie

Varujan Vosganian: “A citi e un gest de smerenie. Nu ştii totul şi nu te sfieşti să întrebi.”

Sunteţi curioşi să aflaţi cum arată biblioteca unui scriitor? Câte volume conţine? Care este cartea din biblioteca personală pe care o îndrăgeşte cel mai mult? Sunteţi curios să aflaţi ce cărţi şi-au propus scriitorii români să citească în perioada următoare? Vă doriţi să aveţi în biblioteca proprie cărţi cu autograful autorului?

Începând din 01.02.2013,Libris propune proiectul Lumea cărţilor din perspectiva scriitorului, proiect care aduce mai aproape de public cei mai importanţi scriitori români ai momentului. Scriitorul care isi dezvăluie, în luna februarie din 2014, relația sa cu lectura și biblioteca personală este… VARUJAN VOSGANIAN

 

LIBRIS.RO: Sunteţi bibliofil? Cum arată biblioteca dumneavoastră? Câte volume conţine? Care este cea mai valoroasă carte pe care o aveţi în bibliotecă? Care este cartea, din biblioteca personală, pe care o îndrăgiţi cel mai mult? De ce?

VARUJAN VOSGANIAN: Nu sunt bibliofil în sensul tradiţional al termenului. Nu caut cărţi preţioase pentru alţii, ci cărţi preţioase pentru mine. Aşadar, dacă a fi bibliofil înseamnă să fii înconjurat de cărţi, atunci am fost bibliofil. Nici nu ştiu cum ar fi fost viaţa mea fără cărţi. Un adăpost fără cărămizi e un cort, nu o casă. Tot astfel şi viaţa mea, fără cărţi. Intr-un fel, eu sunt produsul cărţilor pe care le-am citit. Am multe cărţi, sunt peste tot în casă, nu le-am  numărat niciodată. Cel mai mult mă simt legat de o ediţie 1964 Petit Larousse Illustré pe care, la rugămintea bunicului meu, mi l-a trimis un unchi tocmai din California. Acest dicţionar enciclopedic m-a însoţit în călătoriile  copilăriei mele printre hărţi şi printre vremuri.

LIBRIS.RO: Cât timp alocaţi zilnic lecturii? Ce vă place să citiţi? Ce cărţi v-aţi propus să citiţi în perioada următoare?

VARJUAN VOSGANIAN: Citesc tot felul de lucruri, de la informaţii sintetizate în reviste de presă până la cărţi cu coperţi grele, încât nu le pot ţine în mână. Mi se pare că a citi e un gest de smerenie. Nu ştii totul şi nu te sfieşti să întrebi. Când citeşti devii contemporan cu cel pe care îl citeşti. E un lucru miraculos. Citesc cărţile pe care le primesc în dar. Tocmai am citit Maestro de Stelian Tănase. Citesc cărţi pe care le cumpăr. Adică, de curând, Andrei Makine – O femeie iubită. Citesc, de asemenea, cărţi în limbi străine, ca să exersez. Aşa s-a întâmplat, săptămâna trecută, cu  Baila,baila de Haruki Murakami şi El laberinto de la soledad de Octavio Paz. Acum doresc să citesc cărţile unor scriitori români care sunt nominalizate printre cele mai bune ale anului trecut : Negustorul de începuturi de roman (Cartea Românească), de Matei Vișniec; Negru și Roșu (Polirom), de Ioan T. Morar; Urma (Cartea Românească), de Adrian Alui Gheorghe.

LIBRIS.RO: Cum vedeţi autorii români în contextul literaturii universale?

VARJUAN VOSGANIAN: Nu am complexul culturii mici. Nu cred că există culturi mici şi culturi mari. Culturile nu sunt ca munţii, să-i măsori cu metrul, ci ca făntânile, se măsoară în profunzimi. Dacă vrei să ştii cât de adâncă e o fântână, cât de răcoroasă îi e apa, trebuie să bei din ea. De aceea, nu cred că există culturi mici şi culturi mari, ci culturi mai mult sau mai puţin cunoscute. Problema culturii române este că trebuie să se facă mai cunoscută. Aş putea enumera oricând zece scritori români care ar fi meritat Premiul Nobel. Institutul Cultural Român a început
un proiect meritoriu de traduceri. El trebuie continuat.

LIBRIS.RO: Ce le putem transmite tinerilor care nu citesc, şi nu numai tinerilor, pentru a-i face să prindă drag de carte, de lectură?

VARUJAN VOSGANIAN: La târgurile şi festivalurile de carte am văzut mulţi tineri. Ei cumpărau cărţi şi primeau mesajele scriitorilor cu deschidere. Nu e adevărat că tinerii nu citesc. Dar ei citesc altfel decât generaţiile trecute.  Când citeşti google e tot un fel de a citi. Toată chestiunea e să transformi informaţia în cultură. Adică să te ajute să-ţi faci o viziune despre lume.

LIBRIS.RO: Pentru cititorii care încă nu v-au descoperit, ce le puteţi spune pentru a-i determina să vă lectureze cărţile? Cum îl recomandă Varujan Vosganian pe Varujan Vosganian?

VARUJAN VOSGANIAN: Cărţile mele nu mai sunt ale mele. Eu am scris Cartea şoaptelor şi Jocul celor o sută de Frunze, dar, într-un anumit fel, acum ele mă scriu pe mine. Sunt cărţi care nu pun concluzii. Eu aşa cred, concluziile omoară arta. Dacă pui concluzii nu mai ai nevoie de cititor. Cartea e doar o mărturie, judecătorul e cititorul. O carte  pe care cititorul nu o continuă cu imaginaţia, cu emoţiile lui, e o carte care s-a scris degeaba. Cărţile mele au rămas neterminate. Au nevoie de tine, cititorule, ca să le scrii mai departe.

LIBRIS.RO: Dacă nu aţi scrie, cum altfel v-aţi elibera de “chemarea muzelor”?

VARUJAN VOSGANIAN: Nu ştiu. Am început să scriu de pe la cinci ani. Primele texte pe care le-am păstrat sunt de la opt ani. Nu ştiu cum ar fi viaţa mea fără scris pentru că viaţa mea nu a existat niciodată fără scris. Întreabă pe cineva cum ar fi să trăiască fără glandele endocrine. Literatura a fost secreţia mea endocrină. Nu zic că a fost bine sau rău. A fost, pur şi simplu. Cât despre cum recomand eu cărţile mele, nu ştiu ce să vă spun. Cărţile mele nu mai sunt ale mele, ele au o existenţă proprie, scriitorul a fost doar o prezenţă întâmplătoare. Va veni o zi când personajele vor veni să vegheze la căpătâiul meu.

Interviu realizat de Loredana Tudor, pentru
www.libris.ro
.

 

http://blog.libris.ro/

280 Responses to “Libris.ro – Autorul Cărţii şoaptelor şi al Jocului celor o sută de frunze, scriitorul lunii februarie”

 1. Filip g spune:

  @emi,
  de aici trebuie pornit cu liberalismul in campanie
  http://www.youtube.com/watch?v=X7INPalF9gc

 2. tiberiu spune:

  @VV
  1)http://ro.wikipedia.org/wiki/Valeriu_PantaziV
  2)Asa cum TB are un obicei ,profitabil ca imagine de om din popor, sa faca cumparaturi,n-ar fi rau ca impreuna cu Crin de ex sa faceti o plimbare prin Obor de ex.cand vremea se incalzeste si sa stati la un mic si o bere de vorba cu pietarii,fara sa va scarpinati in ureche.Ce-ar fi rau in asta? Eu cred ca ar fi excelent ca PNL sa schimbe imaginea de partid de elitisti intr-una mai populara.

  • @ tiberiu

   Aici ai dreptate. Dar ce fel de sinceritate e aia in care inainte de a fi popular dai un telefon pe la televiziuni si spui: uite, de la sase la sapte o sa fiu popular, ma duc la o bere, la Obor.

 3. emi spune:

  Dacă îi văd pe VV sau pe CA bând bere în târg, nu mai merg la vot.
  Ai uitat să le recomanzi, Tiberiu, să şi râgâie la sfârşit, după ce au băut, eventual să se scarpine şi în fund (doar îi mai deranjează şi pe dumnealor, nu?), astfel pot demonstra că orice om civilizat poate fi bădăran, reciproca e mai greu de demonstrat. A mesteca şi a gâlgâi, sunt activităţi care se practică în spaţii special amenajate, şi nu când trebuie să vorbeşti sau să dai mâna cu alte persoane. Pentru că mâncând te murdăreşti pe mâini, îţi rămân resturi între dinţi, iar după ce ai băut bere, îţi miroase specific gura. Mă doare neuronul!

 4. tiberiu spune:

  @VV
  Sinceritate si dragoste cautati in viata personala nu in politica.In politica trebuie sa cautati numai sustinere publuica si mai ales… VOTURI.

 5. tiberiu spune:

  @emi
  Vorbesti tampenii cu rea credinta.
  Toti oamenii stau la masa,la un pahar de vorba, dar asta nu inseamna ca toti oamenii sunt badarani.

 6. emi spune:

  Domnule Varujan Vosganian, într-un fel aveţi dreptate, sistemul nu acceptă decât indivizi după STAS-ul securistic.
  La fel de adevărat este că ceea ce îmi place mie, altuia îi poate displace, şi invers.
  Putem încerca cu viziuni asupra viitorului.
  Eu nu mai vreau poluare, cred că 80% din cetăţenii României nu mai vor poluare, asta înseamnă STOP gaze de şist şi STOP cianurări!
  Eu nu mai vreau să plătesc prostiile altora, să plătească judecătorii pentru corecţiile de la Cedo, puşcăriaşii să muncească, să-şi plătească mâncarea şi “cazarea”, şi li se pot oferi şi condiţii speciale care produc valoare.
  Nu mai vreau să numească Preşedintele pe niciun şef, dar ar putea determina un proces de eliminare a unui “şef” ales greşit.
  Cănd o Instituţie de Stat nu mai reprezintă interesele poporului, să fie desfiinţată şi reorganizată, (precum STS în acest moment).
  Mă mai gândesc…

 7. emi spune:

  Tiberiu, eu nu stau de vorbă cu o persoană care duhneşte… a orice.
  E şi ăsta un mod prin care îţi dovedeşti respectul faţă de tine însuţi, şi faţă de cei din jur. Aici intră şi cei care duhnesc a parfum. N-au aflat oare încă, că mirosurile artificiale (şi chiar naturale), în cantităţi “industriale”, în timp, provoacă alergii?

 8. tiberiu spune:

  @emi
  o persoana particulara isi alege prietenii dupa cum are chef, dar un politician versat stie ca fiecare om valoreaza UN SINGUR VOT ,indiferent daca este scolit sau nu ,parfumat sau nu,badaran sau stilat si trebuie sa stie sa comunice cu persoane de toate categoriile,daca vrea sa fie in politica.
  Simplu ca buna ziua.

 9. emi spune:

  Eu imi doresc un politician empatic si activ. Nu ma intereseaza sa se bata pe spate cu betivii. In plus, VV nu candideaza la europarlamentare.
  Una e sa stai de vorba cu colegii, intr-o sala special amenajata, si alta sa bantui prin obor, cu televiziunea dupa tine, ca sa arati ca esti popular. Exista o limita in orice activitate.

 10. Adam Mares spune:

  @emi
  Mie imi plac rau parfumurile, eu ma parfumez tot timpul dupa ce fac baie, chiar si inainte sa dorm. :-)

 11. Adam Mares spune:

  @emi
  Daca dau cateva jeturi de parfum crezi ca duhnesc? :-) Mie nu mi se pare. :-)

 12. emi spune:

  AM
  Acum, majoritatea săpunurilor, şampoanelor şi gelurilor de duş sunt parfumate. Detergenţii şi balsamul de rufe, sunt de asemenea parfumate. After shave-ul este parfumat. Deodorant, cremă de faţă, cremă de mâini, fiecare alt parfum. La toate acestea nu mai merge adăugată decât o cantitate discretă de parfum, pe care să nu îl poată simţi nimeni, la distanţă mai mare de un metru. Altfel eu una nu mă apropii.

 13. Adam Mares spune:

  @emi
  Pe naiba, crezi ca eu ma dau cu creme si alte alea? Doar cu parfum, nu pot sa amestec nici macar deodorantul cu parfumul. :-)

 14. emi spune:

  AM
  Aşa da. Parfumul e pentru noapte, deodorantul pentru zi. Cum zicea Marilyn Monroe, când a fost întrebată în ce doarme noaptea, (în pijamale sau cămaşă de noapte), şi ea a răspuns: “în 5 picături de parfum Gucci”.
  Eu n-am Gucci, dar îmi plac nopţile parfumate discret…

 15. emi spune:

  M-a amuzat “Adela”. Şi lui Garabet Ibrăileanu îi plăcea mai mult joaca, flirtul, decât o relaţie serioasă. Preferă să rămână cu visul, pentru că îl poate modela cum îşi doreşte, fără capitulări, fără regrete…

 16. Adam Mares spune:

  E o diferenta mare de varsta si barbatul se simte nesigur. Ii e teama.

 17. emi spune:

  Sunt persoane care sunt nesigure toată viaţa, tocmai pentru că ştiu ce urmează să se întâmple, şi preferă visul frumos unei realităţi urâte.

 18. emi spune:

  Azi citesc “Femeia de ciocolata” (Gib Mihaescu)
  Nu pot sa cred ca m-am eliberat de stresul romanului de dragoste, multumesc, cires inzapezit!

 19. Buddha spune:

  VV
  Am citit pesurse.ro ca Antonescu vrea sa-l puna pe Busoi la Sanatate. Si pe Pocora l-a munca. S-a tampit?! de fiecare data cand l-am vazut pe Busoi mi s-aparut un mucos fara nicio idee despre nimic, un politruc incapabil de vreo idee mai rasarita. S-au terminat doctorii in Romania?! Specialistii in domeniul sanatatii?!
  Iar Pocora (sa-mi fie cu iertare), dar nici purtator de cuvant nu e in stare sa fie! Ce-a facut doamna asta in afara de a se culca cu jumatate din PNL?!
  Doamne Dumnezeule, PNL o sa se duca de rapa!
  Eu chiar nu stiu cu cine sa mai votez. Mai bine nu ma mai duc la vot deloc.
  Si Tiberiu are pretentia ca dvs sa faceti ceva. Ce sa faceti dvs? Eu inca nu inteleg ce mai cautati printre aceste nulitati.

  • @ Buddha

   Nu e usor pentru PNL sa tot schimbe ministri. Gandeste-te: Stroe, Fenechiu, eu, Daniel Barbu, presiune pe Chitoiu, pe Mariana Campeanu, p Ramona Manescu, nu mai vorbesc de numerosi secretari de stat care se rotesc precum caluseii (la Economie nu mai e niciunul din secretarii de stat cu care am plecat la drum). Trebuie , totusi, sa ne gandim la noua generatie, chiar daca tu ai o opinie cam prea, cum sa-i spun, “sloboda”, despre ei.

 20. Filip g spune:

  @buddha,
  cred ca nu ai luat in calcul si semnalul iesirii de la guvernare.Cum e ca unii ministrii sa nu doreasca sa paraseasca ministerele.
  Ori trebuie sa vezi si mutarea 2,3………