Cartea şoaptelor, nominalizată printre cele mai bune cinci traduceri din spaţiul german în anul 2013

Comunicat al Editurii Polirom: Romanul Cartea soaptelor (Polirom, 2009, 2012), semnat de Varujan Vosganian, a fost nominalizat la unul dintre cele mai importante premii literare din spatiul german, Premiul Tirgului de Carte de la Leipzig.

Cartea soaptelor (Buch des Flusterns) a aparut in 2013 in limba germana, in traducerea lui Ernest Wichner, la prestigioasa editura Zsolnay Verlag.

Premiul Tirgului de Carte de la Leipzig este oferit pentru sectiunile beletristica, nonfiction / eseu si carte straina – traducere, pentru fiecare sectiune fiind nominalizate, de către un juriu de specialitate, cite cinci titluri. Volumele cistigatoare vor fi desemnate la jumatatea lunii martie si, potrivit traditiei, decernarea va avea loc in cadrul Tirgului de Carte de la Leipzig.

 

In urma aparitiei romanului in limba germana, critica de specialitate si de presa a fost deosebit de elogioasa.

Cartea soaptelor este un roman magnific care apartine literaturii universale, fiind, probabil, una dintre cartile de referinta ale secolului XXI, atit de minunata incit iti taie rasuflarea.” (Frankfurter Allgemeine Zeitung)

„Varujan Vosganian este un autor autentic, un povestitor exceptional care istoriseste saga unui popor persecutat de atitea generatii, pina in zilele noastre.” (Suddeutsche Zeitung)

„Varujan Vosganian este un mare narator, creind personaje memorabile intr-o extraordinara panorama a sensului tragic al secolului XX.” (Neue Zurcher Zeitung)

Cartea soaptelor este pentru spatiul est-european echivalentul Veacului de singuratate al lui Gabriel Garcia Marquez.” (Der Spiegel)

397 Responses to “Cartea şoaptelor, nominalizată printre cele mai bune cinci traduceri din spaţiul german în anul 2013”

 1. cris spune:

  @ tudor
  @ sorin

  E foarte plauzibill ce spuneti. Ce ar pleda contra argumentelor voastre? As spune pe de o parte reactia UE, desi se poate ca aceasta pur si simplu sa nu fi fost luata in calcul. Sa-l citez pe tudor: mda :)

 2. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ tudor

  si daca se amina organizarea referendumului exista sansa eliminarii cvorumului, eu am zis despre cvorum de am ragusit pe blog… :D

  Ulterior ne-a dat si maestrul dreptate, dar ca de obicei se prinde cu mult dupa ce se petrec problemele…

 3. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ pacala

  eu nu cred ca batalia se duce pentru eliminarea vicepremierului PC…

  Cred ca sunt altele dedesubturile, dar o sa le aflam dupa ce iese PNL de la guvernare.

 4. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Cris
  @ Tudor
  @ Pacala

  sa stiti insa ca dupa ce toate lucrurile astea vor fi recunoscute de catre PNL… pentru mine e tot degeaba, eu nu mai votez PNL. Pentru greselile care le-au facut, si mai ales pentru minciuni… trebuie sa stea in opozitie macar 6 ani.

 5. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Cris

  reactia UE…. N-ai avut senzatia ca USL s-a agatat de reactia UE ca si cum ar fi asteptat-o? N-ai observat ca in loc sa se lupte ei cu reactia celor din UE ei preferau sa ne explice noua povesti?

 6. Pacala spune:

  Soring
  Eu la modul sincer ma gandesc sa votez udmr. Stiu, e de ras,vot udmr la bucuresti. Dar mi s-a cam luat de primele 3 partide. Plus ca stiu cum s-a lucrat cu ministrii udmr. Se lucra organizat, previzibil.

 7. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Pacala

  udmr sunt alte poame. Nu le duc dorul deloc. Eu nu simt nevoia sa votez pe nimeni. Legea e de-asa natura incit tara nu ramine fara guvern. O sa voteze destui, si proportia oricum asa ramine. Deci nu e vorba despre vreo selectie. La fel de dezamagiti sunt probabil si cei care i-au votat pe portocalii. Stiu ca sunt destui si prosti printre votanti, dar in general ma gindesc ca fiecare atunci cind si-a pus votul s-a gindit ca o face pentru binele tarii…

  Votul masiv pentru un mastodont cum e USL nu e de bine deloc. Cei votati se simt adevarati zmei cu atita sustinere. Daca ar avea procentele la fel, dar cu mult mai putine voturi ar fi obligati sa-si cintareasca fiecare miscare… pentru ca n-ar sti la viitoarele alegeri in ce sens se pot suci cei care n-au votat la ultimele alegeri.

 8. Tiberiu spune:

  Tudor
  1)Nu inteleg de unde ai tras concluzia din calculeze mele ca daca pretul la carburant s-ar dubla preturile ar creste cu 7% ?
  Nu cred ca din cele prezentata de mine se putea trage o asemenea concluzie.
  Cred ca ar trebui sa citesti mai atent firul logic al calculului.
  2)nu exista un calcul care sa fie valabil pentru toate situatiile, calculul relativ precis al impactului se Face PENTRU FIECARE PRODUS in parte.
  In exemplu am luat un pret unitar de 0.30 de bani/kg de cartofi de la producator.Acest pret poate varia foarte mult in functie de soul cartofilor,de peoducator,de zona geografica, de sezon, de cererea si oferta intr-un moment dat,dar si de factori umani imprevizibili
  Pretul transportului poate varia si el in functie de vehicolul folosit (amortismentele sunt diferite de la firma la fierma) si de alti multi factori.Cu cat pretul transportului este mai mare impactul schimbarii accizei va fi mai mic
  3)Cu cat pretul unitar pe tona de produs este mai mare, adica cu cat produsul este mai scump relativ la greutatea sa impactul modificarii de acciza devine mai neglijabil.
  Eu am luat special exemplul cartofilor unde pretul marfii pe unitatea de greutate este f. mic si am constatat ca scumpirea este cu toate acestea neglijabila.
  4)Sint insa f.sigur dupa ce am facut aceste mici calcule ca nu poate fi vorba de scumpiri semnificative ale preturilor.Daca Pacala ar fi observat o fisura in rationamentului meu cu siguranta ca m-ar fi amendat cu asprime caci el face o prpaganda vehementa impotriva accizei desi nu a prezentat nici un calcul sumar.
  5)s-a intrat in nebunia generata de Satana de la cotroceni care arunca cu vorbe fara acioperire in dreapta si stanga si toti se duc in nestire in directia absurda pe care el o indica.Oamenii si-au pierdut unul ratiunii.
  Chiar si aici pe bloc basistii au deplasat o echipa numeroasa de diversionisti care fac misto de voi zi de zi si voi va lasati dusi de nas ca fletzii.In ciuda faptului ca va aemnalez sau nu peocepeti sau va faceti ca nu pricepeti(prima varianta este mai verosimila)
  Ce sa mai spun, vom trai si vom vedea

 9. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ all

  eu cred ca inainte de orice, noi trebuie sa ne dorim sa avem o legislatie corecta, simpla si stabila. Indiferent cine vine la putere, daca nu lucreaza in sensul asta atunci inseamna ca lucreaza impotriva noastra. Si eventual in favoarea lor personala…

  Unii se bucura de exemplu cind USL trece o prevedere legala care ii defavorizeaza pe portocalii, uitind ca numai cu 2 ani inainte ceilalti faceau la fel, si uitind ca la o eventuala schimbare de forte de acea prevedere se vor folosi ceilalti…

  De aia zic, legile mai intii de toate trebuie sa fie…. corecte!

 10. Tiberiu spune:

  @all
  Iata-l pe Sorin dezlantiut si propavaduieste
  1)ruperea USL
  2)iesirea PNL de la guvernare
  3)intrarea PNL in opozitie
  4) sa nu mai fie votat PNL

  Daca toate acestea nu sunt basisme 100% eu fac penitenta.
  Nici o sansa insa.: Sorinel e cu Nasul in suflet mai ceva ca Udrea.

 11. Pacala spune:

  Tiberiu
  Faci pe desteptu. Tu ai un cos zilnic de cumparaturi. Adica intr-o luna consumi x kg lapte, paine, oua, carne, legume. Fiecare se scumpeste cu y%. Ia scrie tu cati bani scoate in plus romanului din buzunare si cu cat se diminueaza bugetul per familie si altele. Si dupa aia incepem si alte calcule. Nu mai manca rahat cu calcule de 3 simpla, aritmetica de atelier.
  Dupa aia zi de inflatie care musca si ea din venituri, vezi majorari de taxe, vezi cata marire care nu se da la leafa in mediul privat si mai nimic la bugetari, vezi salariy minim in ro de cca 200 euro. Dupa aia gandeste-te tu preamaretule cum faceai foamea ca prof de tehnologie daca ramaneai in invatamantul actual, eventual pensionar din invatamint si mai mananca o galeata de rahat cu alte calcule.

 12. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ tiberiu

  vad ca te tot chinuie subiectul cu impactul celor 7 eurocenti.

  Uite un calcul mult mai simplu: au gindit prevederea asta pentru un impact bugetar intre 400 – 700 milioane de euro. Bugetul statului e undeva la 33% din PIB, deci catre 40 miliarde euro. Asta inseamna un impact la buget intre 1-1.5%.

  Pina aici e simplu. Chestia e ca din produsele care se vind pe piata unele sunt mai mult, altele mai putin influentate de carburant. Sunt multe care nu sunt influentate deloc, si alea sunt in general cele care se vind pe piata neagra.

  Asta ce inseamna: ca produsele in ale caror pondere exista mult carburant pot creste chiar si cu 10-15%…

  1.5% va fi procentul net care va fi incasat de stat…

  Ca la orice tip de taxa, si taxa asta ii va afecta mai mult pe cei care chiar platesc taxele… respectiv consumatorul final.

 13. Pacala spune:

  Tiberiu
  Ce sa spun, propovaduieste @soring legat de pnl. Cum usl s-a infiintat cand erai tu in piscina, luptand pt acest deziderat cand faceai bazine, acum pnl si crin stau dupa @soring sa decida. Parca il vad pe crin dormeo cum se gandeste daca sa se ia dupa tine sau @soring… :)

 14. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ tiberiu

  deci super tare ai enumerat acolo. Cu ultimul punct nu sunt de acord, am zis doar ca eu nu voi mai vota. In rest… iti arat chiar eu o lista similara cu predictiile mele… facute cu mult timp in urma. La prima vedere chiar am crezut ca mi-ai gasit o postare de-a mea.

  Numai intr-un punct te inseli: n-are nicio treaba cu basismul. Asta nu reusesti tu sa faci legatura, unde e basismul din toata treaba asta?

 15. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ tiberiu

  citeste aici, sa vezi ce basist eram… vezi ca ai si tu comentarii pe-acolo, poate ti-i se improspateaza memoria…

  http://vosganian.ro/?p=2862&cpage=1#comment-125514

 16. Pacala spune:

  Soring
  Sa te bucuri, esti un oracol viu.
  Anul trecut si eu ziceam ca nu se stie cu oprescu posibil candidat psd. Iote ca a aparut deja oprescu la lansarea usd. Si mare lucru, daca usl s-o sparge, sa nu iasa presedinte, ca doar e independent, ce naiba. :)
  Eu tot mai sper ca au minte sa respecte votul primit, cuvantul dat si se apuca de treaba, ca de lucru manual ne-au umplut.

 17. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Pacala

  eu as fi bucuros sa ajunga Crin presedinte, e de departe mai bun decit oricare de-acolo, indiferent cit de mult doarme sau cit de naiv e citeodata…

  Dar… totusi prefer sa nu ma-mbat cu apa rece… N-are nicio sansa.

 18. tudor spune:

  @tiberiu

  de unde am dedus?
  din calculele tale:
  ai spus asa: o crestere a taxei cu 0.4 lei ( 6.7 %) determina cresterea preturilor cu 0.4%.

  cf regula de trei simpla:
  daca 6.7 …….. 0.4
  atunci 100 ………… x

  astfel: x = 40 : 6.7 = 5.97 %

  adica, la o dublare a pretului la carburanti, cf calculelor tale, preturile vor creste in medie cu 6 %.
  marfa!

 19. Pacala spune:

  Tudor
  Pune si tva nene. 24%

 20. tudor spune:

  sorin

  si in conditiile candidaturii lui oprescu crin are prima sansa.

  depinde cum si o joaca.

 21. Pacala spune:

  Tudor
  Si cumuleaza cu indexare acciza cu inflatie de 4.5% care a fost la 1 ianuarie 2014 plus tva la el.

 22. tudor spune:

  Pacala

  am pus …..,
  oricum, merci pentru atentie

 23. tudor spune:

  asata cu tva ul la taxa i s a parut foarte normala si lui VV; chiar s a mirat ca punem aceasta problema.

 24. emi spune:

  La hypermarket se plăteşte taxă de raft, aşa cum se plăteşte la piaţă taxa pe tarabă, doar că în hypermarket taxa este mult mai mare… ţăranul nu şi-o poate permite.

 25. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ tudor

  Crin avea toate sansele daca lua atitudine in secunda cind a anuntat ponta coabitarea! Acum insa…

  Nici nu e sigur ca o sa fie Oprescu candidat, desi are sanse multe. S-ar putea sa fie chiar ponta, si sa-l lase pe Dragnea premier…

  Sa stii ca eu mai iau si pulsul celorlalti, din celelalte tabere, si pot sa-ti spun ca stiu droaie de psd-isti incintati de faptul ca ponta il arde pe Crin…

 26. tudor spune:

  Ati auzit o p aia ce li s a rupt?
  Cum ce?

  Sania!

 27. Pacala spune:

  Sorin
  Tudor
  Daca nu se inteleg la ciolan sunt retarzi, trebuie sa plece toti.lumea i-a votat la greu, daca nu se inteleg in lasa pe bashinos sa faca regulile. Ei pierd, el castiga si cumva va impune viitorul presedinte…

 28. tudor spune:

  pacala

  Prefer oricealt presedinte unui pus de iliescu (oprescu).

 29. emi spune:

  În Milano duminica sunt deschise doar restaurantele, pizzeriile şi cafenelele, şi acestea prin rotaţie, pentru că în orice săptămână, fiecare unitate economică, trebuie să aibă într-o zi pauză. Producţia (se exclud doar cele care funcţionează în foc continuu) şi comerţul trebuie să închidă obligatoriu duminica, firmele din alimentaţie publică pot avea program duminica dar atunci aleg o altă zi de repaos. OBLIGATORIU. Şi alimentaţia publică închide cel târziu la miezul nopţii. Lângă Milano sunt mici “cătune”-cartiere, care fac parte din extravilan dar deja se învecinează cu oraşul, între care sunt construite marile hypermarketuri, care au program toată săptămâna până la orele 20-21, inclusiv duminica până la 18-19.
  Favoritele mele sunt merkato-urile care amintesc de bazaruri. În fiecare zi a săptămânii, în anumite pieţe sau pe anumite străzi (care sunt închise circulaţiei în zilele respective), apar tarabele cu… orice. De exemplu vinerea e merkato lângă Porta Romana pe vreo trei străzi, pe segmente de 200-300 de metri. În aceste merkato, poţi găsi aproape orice, la un preţ mai mic, pentru că taxa de tarabă este mai mică decât chiria unui magazin.

 30. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ pacala
  @ tudor

  un lucru e clar. Vom avea un an greu, si la anu… si mai greu. Anul asta se vor feri cit de cit sa creasca taxe… La anu nu-i va mai opri nimic. Din toate povestile astea, un lucru e cert: hotii portocalii pot dormi linistiti! Si noi in anii care vin vom plati cit au furat ei, si cit vor fura ceilalti!

 31. Tiberiu spune:

  @tudor
  Asa cum am spus am observat ca valorile impactului accizei variaza mult cu pretul marfii de transportat raportat la greutatea unitara precum si cu pretul transportului inaintea aplicarii accizei astfel incat in anumite cazuri impactul va fi absolut neglijabil,iar in alte cazuri izolate poate fi ceva mai mare ,insa
  In ansamblu apreciez,desi nu sunt economist,ca efectul nu va depasi pe ansamblu 1% de crestere al preturilor,chiar daca anumiti factori economici vor incerca sa profite pentru a umfla preturile mult peste cele de prodictie.
  Cred insa ca e total hazardata regula de 3 simpla pentru simplul fapt ca o dublare a pretului evident nu poate proveni din acciza ci numai dintr-o criza politica in zonele de extractie de petrol traditionale, ceeace ar fi o cu totul alta poveste.Economia este partial sistem tehnologic oarecum previzibil si calculabil si partial sistem
  uman imprevizibil si incalculabil.
  Ceeace am facut eu este un calcul estimativ pe niste valori mici care nu vor influenta aproape deloc comportamentul si obisnuintele oamenilor.Comportarea dementa a lui TB are insa un impact economic insutit fata de previzionata si modesta accizare.deoarece teroarea indusa de comportarea regimului sau terorist induce frica si paralizeaza activitatea economica in mod incalculabil.

 32. tudor spune:

  @tiberiu

  mai este un factor pe care nu l ai luat in calculele tale, anume cel comportamental.
  in romania foarte multe preturi, mai ales cele care se formeaza liber, sunt marite de comercianti inainte de intrarea in vigoare a unei taxe etc.

  eu as plati bucuros o taxa in plus daca mi s ar explica foarte clar: cu acesti bani facem acest obiect la acest pret.

  altfel, minimminimorum un miliar pur si simplu se rataceste prin buget, ca sa nu spun altfel.

 33. emi spune:

  Unul dintre domnii de care m-am ocupat locuia la Gaggiano, un villagio (adică un sat), la vreo 30 km SV de Milano. Nu arată ca un sat românesc, mai curând ca un cartier liniştit dintr-un oraş, în care vilele se învecinează paşnic cu blocuri de toate formele şi înălţimile posibile. Tare mult îmi plac aici parcurile. Deşi este sat care se întinde pe ambele maluri ale Marelui Navigabil, are 3 parcuri!!!
  Unul este un pic mai sălbatic, întins pe aleea care duce la cimitir, dar celelalte două sunt zone unde se vede non-stop mâna gospodarului. Primăria nu plăteşte nimic pentru îngrijirea parcurilor, contractele sunt “în natură”, un fel de troc. Parcul mic este îngrijit de un cetăţean care şi-a făcut şi el o grădină mică între ape (au un sistem de şanţuri care preiau apa atunci când prisoseşte). Deci omul nu plăteşte chirie sau impozit pentru grădină, dar nici nu este plătit pentru îngrijirea parcului. În parcul mare, administrator pe acelaşi tip de contract, este o firmă care are o mică terasă la intrare.

 34. Tiberiu spune:

  sorin
  Afirmatia ta ca datorita cresterii accizei ar putea exista preturi care sa creasca cu 15 % este absurda.Din moment ce scumpirea preconizata a combustibilului este de cca 5% nici cresterea pretului de productie nu poate depasi in nicio situatie aceasta valoare.
  In realitate chiar efortul financiar suplimentar va fi total insignifiant pentru majoritatea oamenilor si intreprinderilor.
  Daca sa zicem transportatorii vor trebui sa mareasca preturile cu
  2-2.5% acest lucru nu se va resimti practic in procesele economice asa cum am aratat.
  Toata povestea accizei este o manipulare de cea mai ordinara speta a cotrocenilor prin care acest nenorocit cauta sa produca daune tarii si guvernului.Este un exemplu tipic de politica antinationala a mafiotului care a taiat cu barda din veniturile oamenilor prin taierea salariilor cu 25% si cresterea TVA cu 5% ceeace a afectat toata populatia si toate preturile.Este o noua dovada de ticalosie cinica din partea calaului natiunii care dupa ce a retezat capete cu nemiluita plange acum milos cu lacrimile de crocodil ca bate un vanticel mai racoros si sunt unii care Doamne Fereste ii va prinde curentul si vor suferi de o mica migrena. Satana in oersoana !
  Masura Guvernului va aduce insa in bugetul statului o suma respectabila cu care se pot face multe lucrari.

 35. Tiberiu spune:

  @tudor
  Ba tocmai ca am estimat la prima analiza( cauta o postare anterioara)pe aceasta tema ca factorii economici vor profita de anuntarea accizei ca sa creasca preturile cu 1-1.5% desi impactul real va fi mai mic
  Va lasati manipulati ca ultimii oameni de calaul care a taiat salariile cu 25% si a marit TVA cu 5% afectand direct toate produsele si toate categoriile de cetateni si acum se preface ca ii pasa de oameni.
  Ce scarnavie.

 36. tudor spune:

  @tiberiu

  nu ma las manipulat de basescu, dar nici nu vreau sa ma las manipulat de ponta@co, pricepi?

  in plus, tu n ai dreeptul sa mi dai mie lectii de antibasism, ai priceput?

 37. Tiberiu spune:

  Adevarat, esti un luptator antibasist veritabil fapt pentru care te stimez

 38. tudor spune:

  @Tiberiu

  Ok.

 39. Pacala spune:

  In sedinta de guvern de ieri ponta a grait la presa ca de abia ii asteapta pe ministrii liberali noi la munca.
  Psdii ameninta, pnleii la fel

 40. lordul john spune:

  @Pacala

  Am lucrat cu miniștrii UDMR. Sunt la fel de onctuoși ca o parte dintre ceilalți.

 41. Tiberiu spune:

  @pacala
  1)Chestiunea cu “3 simpla” nu-mi aparttine si m-am dezis de ea
  2)daca fiecare din produsele si serviciile din “cosul lunar” se vor scumpi cu 0.5% atunci costul vietii va creste cu 0.5% si nu mai mult.
  3)Toata aceasta tema falsa,asa cum am aratat destul de limpede, este o manipulare ordinara din partea unuia care a operat in planul economic cu barda de macelar si nu bisturiul,asa cum actioneaza guvernul.
  Din punctul meu de vedere este o tema epuizata.
  4)Daca ai chef sa critici logic ar fi sa-l critici pe TB ale caror actiuni demente au un efect economic de sute de ori mai nociv decat cea mai rea masura pe care a luat-o guvernul.
  Incercarea ta permaneta de a critica actiunile guvernului este
  incorecta si absurda.Este ca si cum este unul taie mereu cauciucurile unei masini ca sa se razbune pe sofer iar tu il invinuiesti tot timpul numai pe soferu ca nu este capabil sa conduca masina in bune consitii.
  Strategia ta, ca a tuturor basistilor, nu este de a-l lauda pe TB ci numai aceea de a nu-l critica pe el adevaratul vinovat ci tocmai victime.

 42. Tiberiu spune:

  Cris
  Discutia voastra despre refernedum este ca o discutie despre potcoave de cai morti. Ca a fost un esec se stie .De de nu va ganditi insa sa invinuiti de esec pe tantalaii de votanti romani care au asistat ca niste momai impaiate la furtul votului lor savarsit in vazul lumii de cativa ticalosi basisti deghizati in judecatori CCR. USL a oferit o ocazie cetatenilor sa se exprime si au facut f. Bine ,dar cetatenii nu au valorificat ocazia sa se exprime atunci cand au fost desconsiderati ai scuipati de mafia basista.
  Oameni cu minima demnitate cel putin protesteaza atunci cand sunt furati,daca nu sunt in stare sa puna mana pe hoti si le dea ce li se cuvine..