Pentru dreapta românească, nu cota unică este definitorie, ci relaxarea fiscală

Am fost întotdeauna promotor al unei fiscalităţi simple şi stimulative. Consider că o administraţie trebuie să fie dedicată nu atât culegătorilor de impozite, ci producătorilor de impozite. De fiecare dată când am avut prilejul să decid în privinţa fiscalităţii, fie la conducerea comisiei de buget-finanţe, fie la conducerea ministerelor economice, am aplicat acest principiu. Puţini îşi amintesc, astăzi, de propunerea legislativă pe care am semnat-o în 1998, în Senat, împreună cu Viorel Cataramă, pentru reducerea impozitului pe profit şi scutirea profitului reinvestit, propunere care a fost aprobată de Parlament dar anulată, prin ordonanţă de urgenţă, de Guvernul Radu Vasile. În anul 2004, am fost printre cei care au fundamentat cea mai spectaculoasă reducere de impozite de până acum: reducerea impozitului pe profit de la 25% la 16%, reducerea impozitului pe salarii de la o medie de 24,7 % (cote diferenţiate de la 18 la 40¤%) la acelaşi nivel de 16% şi reducerea CAS de la 49,5% la 39,5%. În cei patru ani de mandat al Guvernului condus de Călin Tăriceanu, din care jumătate am condus Ministerul Finanţelor, au fost operate toate aceste reduceri. Rezulatele asupra economiei au fost imediate şi deosebit de benefice.  PIB a crescut în patru ani de la 60 milliarde de euro la 135 miliarde de euro, iar datoria publică s-a redus, procentual, de la 18,5% la 13,5% în PIB .  De la această opţiuni doresc să pornesc în evaluarea unei posibile măsuri de reducere a cotei unice.

Pentru dreapta politică românească nu cota unică este definitorie, ci relaxarea fiscală. Faptul că după o creştere permanentă a fiscalităţii în perioada 2009-2013, România are nevoie de relaxare fiscală, pentru a stimula creşterea, e neîndoielnic. Faptul că această relaxare fiscală trebuie să fie realizată cu băgare de seamă, cu studii de impact, pentru a nu afecta proaspăt dobândita consolidare fiscală, este, iarăşi,  neîndoielnic.

Relaxarea fiscală poate să acţioneze în mai multe direcţii. Dacă mă întrebaţi pe mine, prioritare sunt reducerea TVA şi reducerea CAS, pentru încurajarea consumului şi a ocupării, ambele aflate în suferinţă. Pe termen mai lung se poate opera şi asupra impozitului pe profit (prin diverse formule, inclusiv scutirea pentru profitul reinvestit) pe reducerea impozitului pe salarii şi pe regândirea unor taxări mai proaspete, cum e cea de 1,5% pe construcţiile industriale.

Nu sunt un adept necondiţionat al cotei unice. Am fundamentat introducerea ei, prin programul de guvernare din 2004, în calitate de coordonator din partea PNL, din mai multe motive. Întâi pentru că am ales un nivel care era mai redus decât cea mai mică cotă de impozitare (18% atunci), astfel încât de pe urma introducerii cotei unice de 16% au câştigat toti salariaţii. În al doilea rând, pentru că doream să stimulăm piaţa imobiliară, consumul producelor de folosinţă medie şi îndelungată, piaţa de capital şi piaţa asigurărilor. Pentru asta era nevoie de clasă mijlocie, ori unul dintre scopurile introducerii cotei unice a fost tocmai susţinerea păturii mijlocii. Şi în al treilea rând, se renunţa la o procedură greoaie, lipsită de suport informatic, anume aceea a declarării impozitelor pe venitul global.

Dacă renunţarea la cota unică înseamnă relaxare fiscală, sunt dispus să o susţin. Dacă o impozitare diferenţiată nu majorează nivelul de 16% dar coboară celelalte cote sub 16%, ea poate reduce costul muncii şi ar putea avea rezultate utile asupra ocupării. E nevoie, totuşi, de un studiu de impact, să vedem dacă aparatul fiscal poate prelua – şi cu ce costuri – reintroducerea declaraţiilor de impunere pentru toţi salariaţii.

Acest punct de vedere l-am avut şi în 2012, atunci când m-am numărat printre coordonatorii programului de guvernare al USL. De aceea nu vreau să se considere o eventuală introducere a cotelor diferenţiate drept o concesie din partea liberalilor, ci dimpotrivă.

179 Responses to “Pentru dreapta românească, nu cota unică este definitorie, ci relaxarea fiscală”

 1. Kronstadt an der Graft spune:

  Un lucru e cert în acest moment, odată cu intrarea lui Kir Johannis în arenă, care se pare că e bine dotat din punct de vedere politic, au început să-i mijească și lui Antonescu oarece icre, care cu puțin efort se pot transforma în ouă. Să fie într-un ceas bun.
  Dacă liberalii se retrag în opoziție vor trebui musai să se reorganizeze din greu, chestie care va dura ceva timp dar vor putea după aceea să intre în arena politică cu șanse ucigătoare. Cu condiția ca reorganizarea să cuprindă și o colectare de cadre valoroase și în special tinere, fără trecut dubios dar cu viitor sigur.

 2. tudor spune:

  Pacala

  Dlui Antonescu ar trebui sa i se puna in vedere ca nu se poate face politica fara asumarea responsabilitatii.
  Dumnealui l a luat de mina pe victor ponta si a spus ca e prietenul sau.
  Daca eu am un prieten, e problema mea. Daca insa vin la tine si iti spun : uite, el este prietenul meu, te rog sa ai incredere in el ca si in mine, iar eu iau de bun ce ai spus tu, nu poti, ulterior, daca lucrurile merg prost sa te speli pe maini si gata.
  In cel mai bun caz poti spune “prietene, am gresit, data viitoare sa nu te mai iei dupa mine.”
  Sa te faci ca ploua si sa mi ceri si data viitoare sa te cred, e cam mult.

  La fel, in cazul aliantei cu voiculescu: dl antonescu i a luat de minutza pe cei de la pc si i a bagat in parlament.
  S a trezit acum ca altfel nu i ar fi votat nici dracu?
  E problema domniei sale, sa si o asume!

  Nici macar nu este vorba, cum am scris mai inainte, de miile de oameni care au muncit ca dl antonescu sa fie ce e, ci de milioanele de oameni care si au pus sperantele in altceva decit fsn (basist sau pontist).

 3. tudor spune:

  Brasoave

  Ai dreptate, doar ca in 5 ani dl Antonescu nu a facut nimic in acest sens: s a trezit ca singurele persoane de valoare pe care se putea baza in actul de guvernare erau cele din guvernarea tariceanu, pe care o cam critica.

  Dl Antonescu n are capacitatea organizatorica de a recladi pnl ul: nu l a oprit nimeni pe dl Antonescu sa faca astfel incit partidul liberal sa fie perceput drept partidul cu cei mai competenti ministri, cei mai buni specialisti in majoritatea domeniilor, un partid modern, dinamic, cu tineri de valoare, selectati dintre cei mai straluciti absolventi ai unor universitati de top etc

 4. epolitikon spune:

  @tiberiu
  Corect, nene specialist in inginerii bolșevice :). Iti place sa fii pupat in fund, ai? Asta ai facut mataluta in viata, nu?

 5. adrian spune:

  @Tudor: liberalismul in general poate ca nu tine de impozitarea progresiva sau unica dar liberalismul din capul meu asa functioneaza. Adica in capul meu liberalismul este stimularea individului sa se descurce cat mai bine si sa castige cat de bine se poate in raport cu competentele si performantele acestuia si nu jupuirea lui tocmai cand indeplineste aceste deziderate. Caci simplist vorbind, a taxa mai mult pe unul care castiga mai bine inseamna a-l pedepsi pentru succes. Lasa ca aritmetic vorbind exista si aberatia urmatoare: esti impozitat mai mult daca dpaseti un prag. Il depasesti cu putin si prin impozitare ajungi sa ai mai putini bani decat daca ai fi castigat cu o fractie mai putin. Iar ca sa se constate trecerea dintr-un prag in altul cineva din sistemul finantelor trebuie sa completeze niste formulare in plus. Deci totul e o tampenie antiliberala caci liberalii si-ar propune un stat mai subtire si mai eficient nu unul sufocat de sarcini ce pot fi evitate. Dar ce pot sa zic? Capul meu nu-i tocmai cel mai limpede ca altfel ma caram dracului la timp din teritoriul asta fraudulos numit tara.

 6. tudor spune:

  adrian

  poate ca ai dreptate, poate nu;
  oricum, citiva dintre cei mai buni pe care i cunosc au plecat.

  pe cind Romania era o tara normala tinerii studiau in strainatate si veneau in tara, acum studiaza aici si si profeseaza afara; despre cei care studiaza afara, ce sa mai vorbim ….

  simptomatic mi se pare cazul celor citeva zeci de studenti, dintre cei mai merituosi, trimisi pe bani statului in timpul guvernarii nastase, sa studieze la universitati de prestigiu din strainatate: dupa absolvire s au intors sa si respecte contractul cu statul roman. ce sa vezi! n avea nimeni nevoie de ei! cred ca unul singur si a gasit ceva de lucru, parca pe la protectia copilului, pe la braila sau galati!

  cei care si iubesc cu adevarat tara sunt politicienii: n ar pleca din Romania nici morti! :)

 7. tudor spune:

  adrian

  scuze pentru cele doua trei greseli de scriere, tastele …

 8. tudor spune:

  @Adam

  Tot la club, tot la club?

 9. tudor spune:

  @VV

  Ca sa va parafrazez,
  pentru drepata romaneasca, ca sa si puna problema relaxarii fiscale este recomandabil sa fie la guvernare, iar nu in opozitie.

 10. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ tudor

  dreapta romaneasca la guvernare cu Chitoiu ministru de finante? Adevarul e ca guvernarea de pina acum prin orice por doar liberalism transpira…

 11. gelu spune:

  “Liderul PNL a mai spus că nu îl interesează însă dacă ruperea USL îi servește lui Băsescu.” Cea mai bun dovada cum ca Antonescu e imatur politic si psihic, prostia fiind o stacheta prea inalta pentru el. Deoarece ruperea USL il va propulsa pe Basinescu in fuctia de premier dupa 2014. Poate Antonescu chiar asta doreste din tot sufletul.

 12. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ gelu

  lui basescu n-are cum sa-i mai serveasca nimic, poate doar gardienii de la Poarta Alba

 13. Pacala spune:

  Sa presupunem ca ponta si crin se impaca, usl rezista, vine noiembrie. Crin are nevoie de voturi. Psd ce va face? Nimic, ca nu o fi nebun….

 14. dragospas spune:

  Mie mi se pare evidenta intentia PSD de a veni cu un candidat propriu la prezidentiale.Pur si simplu se folosesc de liberali pentru a-si asigura o guvernare linistita (de larga majoritate) si in acelasi timp de a-l discredita pe Crin Antonescu (daca nu o face chiar singur).

  RTV-ul lui Ghita toaca la liberali si Antonescu de circa un an.Credeti ca o face Ghita de capul lui ? Vad ca mai nou reprezentantii PSD la televiziuni au o idee comuna si anume ca domnul Crin Antonescu nu mai doreste sa fie candidatul USL ci numai al PNL. Asta este smecheria pesedistilor…te imping in prapastie si clameaza ca tu singur ai facut-o

 15. Tiberiu spune:

  @VV
  @dragospas
  Sunt convins ca multi pesedisti care incearca demult sa acrediteze ideea abandonarii acordului USL si a sustinerii candidaturii lui Crin sunt de fapt agenti diversionisti basisti.Problema este ca Ponta s-a raliat recent acestui curent prin mai noul “parteneriat” cu S.Oprescu.
  De aceea comportarea artagoasa a lui Crin este justificata.Poate ca ar fi util ca PNL sa se retraga cel putin temporar de la guvernare pana la europarlamentare pentru a putea face o campanie cat mai eficienta dezlegati de constrangerea morala de a nu critica guvernarea.

 16. livia spune:

  Ceea ce se intampla in USl imi displace total. Ii acuz pe co-presedinti de lipsa de bun simt si de respect fata de alegatori. Noi i-am adus unde sunt, le-am dat o putere fara precedent. Ei nu numai ca nu au stiut ce sa faca cu aceasta putere, dar acum mai vor sa o si distruga. Cel mai vinovat, mi se pare Antonescu. Nu este el cel care s-a aliat primul cu PC si au format ACD? Putem spune, ca Antonescu a adus PC-ul in USL.
  De ce continua sa bata moneda pe pactul de coabitare? A fost martor la semnarea lui? Il face asta mai putin vinovat? Doar nu l-au legat de maini si la ochi si l-au dius la Cotroceni, fara sa stie de ce.
  Daca Ponta este chelner ca a acceptat lista lui Barosso, Antonescu care s-a grabit sa promulge legea cu prag la referendum, desi avea 20 de zile la dipozitie sa o faca, deci putea sa o promulge dupa 29 iulie 2012, ce este? Sef de sala?
  Daca ai pornit la drum cu um om, nu iesi mereu la tv, si te plangi ca o baba, ca tu nu ai stiut, nu ai fost informat, nu ti s-a spus etc, etc. Toate problemele trebuie discutate intre 4,6, ochi, in public, sa vorbeasca aceeasi limba.
  Tiganeala si mahalagismele, tafnele, hachitele, trantitul cu fundul de pamant, nu ajuta la nimic; decat la scarbirea electoratului si lipsa de la vot. Cine va castiga din aceasta atitudine?
  Decat sa se certe in public, mai bine ar fi preocupati de ce trebuie sa faca pentru romani si pentru Romania, ca de aceea i-am ales.
  Daca au pornit la drum ca USL, nu era normal sa participe la toate alegerile pana in 2016, ca USL? Deci si la europarlamentare? Dupa alegeri se ducea fiecare la familia lui politica.
  Politica implica si compromisuri, renuntari, cedari. Daca stai tot timpul ca batul, vei vedea rezultatele la alegeri, adica in mai si decembrie. Pacat ca din nou am fost trasi pe sfoara.
  Ca o concluzie, NU exista in Romania politicieni de calibru; numai oprtunisti, care umbla dupa pozitii, averi nemasurate si pentru asta calca totul in picioare. Bravo natiune, halal sa-ti fie!

  • @ livia

   Nu fi chiar asa de rea. Cat priveste ruperea USL, intr/adevar, ar fi un gest de dispret la adresa electoratului. Tocmai de aceea cred ca nu trebuiau aduse conditii noi fata de cele initiale si trebuia mers pe liste comune la europene. Dar cred ca PSD a avut alta agenda, cel putin in ce priveste alegerile europene.

 17. epolitikon spune:

  @livia
  Bun venit in clubul “basistilor”.

 18. livia spune:

  @epolitikon
  Nu sunt basista. Chiar asta este ultimul lucru care se poate spune despre mine. Am votat Radu Campeanu, Antonescu, am votat la referendum, am votat USL.
  Asta nu ma impiedica sa fac o analiza a situatiei actuale. Daca nu am dreptate, combate-ma.
  Si inca o precizare: de ce sa se manance intre ei, cand de asta are grija “justitia independenta”?

 19. Pacala spune:

  livia
  L-ai intrebat pe epolitikon:
  de ce sa se manance intre ei, cand de asta are grija “justitia independenta”?
  Cred ca doar @VV iti poate da un raspuns. blogul pare plin de nedumeriri pe tema asta.
  Ceva de genul incercam sa ne luminam intre noi :)

 20. gleu spune:

  @sorin gyorgyfalvi, sperati de pomana. Din 2012 USL putea sa depuna plangere penala impotriva lui Morar si Kovesi pentru faptul ca i-au acordat o imunitate inexistenta marelui borfas national. Dar n-au facut-o. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca puteau prin MJ sa reanalizeze toate dosarele borfasului carora procurorii cu el in suflet i-au dat NUP. Si iar n-au facut-o. Si mai puteau daca dorea sa faca multe…. Asa ca daca USL se rupe acest borfas va ajunge in mod sigur premier dupa 2014.

 21. Pacala spune:

  tiberiu
  Esti un basist care vrea ruperea USL. :)
  Te citez:
  “Poate ca ar fi util ca PNL sa se retraga cel putin temporar de la guvernare pana la europarlamentare pentru a putea face o campanie cat mai eficienta dezlegati de constrangerea morala de a nu critica guvernarea.”

  Sau esti un fanatik ramas fara argumente logice pus fata in fata cu o realitate politica foarte fluida, unde cuvantul dat si votul obtinut e hartie igienica. Adica tot dus cu pluta si basist :)

 22. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Pacala

  citeodata esti mai optimist decit un liberal optimist… :D

  ponta si crin se-mpaca, crin candideaza, psd cum voteaza??? Pai doar nu presupui ca o sa-l saboteze si o sa voteze cu candidatul MP…?

  PS – mersi de link

 23. Pacala spune:

  http://politicata.wordpress.com/2014/02/14/the-good-the-bad-and-the-ugly-varianta-tiganeasca-regizata-de-usl/

  @soring
  Cred ca daca raman impreuna pana la prezidentiale, PSD nu isi va mobiliza electoratul. Se vor da indemnuri pe sticla.
  Dar cred ca va exista si un candidat minune… gen oprescu, care va fi castigator. Cred in acest scenariu, avand in vedere ce se intampla in usl. Nu ca asa imi doresc.
  Si nu sunt optimist, sunt un trist ;)

 24. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  eu nu ma bucur cind PNL o duce prost, dar dumneavoastra ati cam adus partidul in situatia asta (actuala conducere)…

  Miscarile astea populare n-ar fi existat niciuna daca USL isi respecta promisiunile electorale. Membri acestor miscari trebuiau sa fie pe la Rahova si Jilava…

 25. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  toate astea se intimpla din cauza ca n-ati pus piciorul in prag in secunda cind a derapat Ponta cu coabitarea… Ati pierdut mare parte din sustinerea votantilor liberali, cu toate avertizarile ati preferat sa mergeti pe tactica asta, iar acum ati avea nevoie de sustinerea lor… Increderea e ceva care se pierde usor si se cistiga greu.

  Daca azi ati fi avut in spate sustinerea a 30%… ponta nu putea sa-si permita sa vorbeasca asa lejer despre guvern fara PNL.

 26. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  vad ca ati cazut in acord cu Tariceanu pe tema listelor comune…

  Hai sa fim seriosi totusi, sarind peste faptul ca era impotriva oricarei logici, sa zicem ca s-ar fi mers pe liste comune… Problema nu e acolo, ci in permanenta intentie a lui Ponta de a-i arde pe liberali. Nu era asta, era altceva.

  Cu un hot oricit de tolerant esti tot furat ajungi la final…

 27. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ all
  stire RRA

  “Peste o ora va avea loc o slujba de binecuvintare a bisericii de gheata de la Balea Lac”

 28. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  aruncind o privire asupra articolelor scrise de dvs pe blog dupa decembrie 2012 imi sare in ochi o chestie tare: in timp ce dvs sustineati ca Ponta nu va pune piedici, ca ati gasit intelegere, etc… niste unii va dadeau la gioale din greu: Romania TV a lui Ghita, Ziarul Financiar cu Gabriela Firea, si in cele din urma Antena3. Hotnews-ul basist e mic copil pe linga ce v-au ars astia.

  Exact la fel s-a intimplat si pe plan de partid, Ponta s-a jucat cu PNL-ul de-a politistul bun, politistul rau… si dvs nici n-ati observat…

 29. alexc spune:

  o tampenie listele comune. trebuie sa fie cineva vandut pesedeului, precum tariceanu, sau lui basescu ca sa gandesti asa ceva. iar electoratul pnl, ajuns la 20%, e aproape identic cu cel din 2010. adica daca ar iesi de la guvernare nu ar fi niciun gest de dispret la adresa nimanui. nu ar pierde nimic pentru ca nu mai are ce sa piarda, a ajuns la cota de avarie. ba ar putea creste

 30. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ tudor

  http://www.pesurse.ro/2014/02/14/deputat-pnl-trece-n-tabra-micrii-populare/

  marin anton, asta era parca cu inchiderea hipermarketurilor…

  MP stringe rindurile, si aduna si vreo 90% din infiltratii in partide.

 31. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ all

  rasfoind arhive, gasim chestii chiar interesante….

  Isi mai aminteste cineva discursul lui Ponta de la investirea guvernului Ungureanu, cel in care-i ura succes, socind pe toata lumea? Aveti aici un articol din acea perioada…

  http://www.cotidianul.ro/victor-ponta-opozitia-cu-jumatate-de-norma-172428/

 32. adrian spune:

  @VV: Cum spunea si Ion Creanga: “Nu stiu altii cum sunt da’ …”
  Statul e unul si fiecare dintre noi depinde in acelasi mod de el asa cum ar trebui sa fim si toti egali in fata legii, asa cum avem fiecare dreptul la un singur vot samd. Daca vreti impozitare diferentiata atunci la schimb eu as vrea revenirea la votul censitar. Caci de regula, ala care castiga atat de mult incat sa fie taxat mai mult are si un rol mai important in a face sa se miste lucrurile in tara iar ala care castiga atat de putin incat sa aiba parte de “privilegii” de taxare e de regula ala si needucatul care pune cu stampila fara sa inteleaga de ce-i curg cojile de samanta din gura numai pe-o parte ….
  Pentru ca nimeni dintre cei care ar fi taxat mai mult nu e pazit de mai multi politisti (decat daca-si plateste el paza), nimeni nu are mai multi profesori (decat daca-si angajeaza meditatori), nimeni nu intra peste rand la vreo ambasada cand are o problema in strainatate si as putea continua. Deci corect ar fi ca fiecare sa fie impozitat CU ACEEASI MASURA nu diferit. Ceea ce spuneti cu diferentierea e de inteles doar la impozitarea proprietatii caci intr-adevar, una e sa ai o casa si alta sa ai un hotel, alta e ca hotelul sa fie in buricul capitalei si alta sa fie la Calafat. Diferentierea are sens in cazul asta caci beneficiile fiecaruia de pe urma impozitului pe proprietate sunt de alta natura in functie de administratiile respective ceea ce in cazul impozitului pe venit perceput de stat nu genereaza niciun fel de servicii diferite din partea statului catre cetateanul mai calarit decat altul.

 33. gelu spune:

  @VV, PSD e preocupat sa introduca mereu lucruri noi iar voi, cei din PNL nu-l mai atacati in nici un fel pe Basinescu Tescovina de Secu. Ba mai nou sustineti ca STS sa ramana in parohia escrocului national.

 34. tudor spune:

  sorin
  VV

  Cazul anton este graitor pentru modul de functionare al pnl ului.

  Anton a fost ceva secretar de stat si sef pdl pe Giurgiu; vataful absolut aj judetului.
  Finul meu, care activa benevol in pnl, a fost amenintat cu datul afara din servici (si el si sotia, au doi copii mici etc) daca nu se inscrie in pdl.
  In conditiile in care institutia unde lucreaza cei doi are vreo 15 angajati, prin 2010 le a trimis in control ITM ul cu jandarmi!!!!
  In continuare au avut zeci de controale, de la toate institutiile posibile in Romania – si nu s deloc putine, fara sa primeasca macar vreo amenda.
  Cind a aflat ca individul va candida la parlamentare din partea pnl mi a zis ca a votam – de scarba.

  Daca pleaca la mpm mi se pare foarte clar ca cei care l au pus pe lista sa fie dati afara din partid.
  (gura targului spune ca ar fi dat o mare spaga – dar eu nu cred!)

  Tot pnl giurgiu, in 2008 de data asta, la trimis in parlament, din aceeasi circumscriptie, pe ala de le punea pistolul in cap unor oameni de afaceri pentru care dna ul a cerut arestarea preventiva; sigur, si asta dupa ce s a vazut deputat a plecat la pdl.

  Cam despre asta e vorba …

 35. adrian spune:

  Marin Anton, jivina aia pedelista care din pozitia de secretar de stat la mediu era avocatul Rosia Montana Gold Corporation !?? De ce ma mir oare …? Nu era si un fost comunist mare sef la Giurgiu cu mana pana in cot in vama ? Vorbim de PNL ca idee si imagine nobila in jurul unor persoane centrale precum Tariceanu, Vosganian, Iohannis, Antonescu iar in teritoriu e de fapt o naparcarie. Cum a fost asta pus pe liste si facut deputat !???
  PNL = PDL = ACEEASI MIZERIE !!!

  • @ adrian

   Nu te grabi cu mizeriile. La Giurgiu a condus Lucian Iliescu, un director de uzina in vremea comunismului si, apoi, seful PSM Giurgiu, dar un lider care a facut din PNL Giurgiu una dintre cele mai puternice filiale din tara. Acum el a fost inlaturat, cred ca in echipa care a facut-o, Anton a avut un rol important.

 36. emi spune:

  Eu am intrat în PNL pentru că am crezut că politica se poate face şi onorabil. Dacă va fi distrus CA, eu (şi procentele pe care le-a adus CA în PNL), ne vom retrage din mocirla politică. CP Tăriceanu are prea multe nebuloase în jur, şi prea mult tandem cu TB, pentru a avea încredere în dumnealui, VV duce crucea strămoşilor şi e imun la prezent, asta nu înseamnă că nu voi sabota “societatea socialistă multilateral dezvoltată”, de câte ori voi avea ocazia. Cât despre TB, îi promit solemn că nu va păpa nici măcar un leu pensie, din banii mei.

 37. @VV
  Domnule senator, PNL si USL se afla in plina criza de comunicare, criza care, daca nu e gestionata corect si profesionist, poate produce efecte ireparabile. Sugerati celor din departamentul de comunicare sa abordeze situatia in acest mod. Sunt cateva principii care trebuie respectate in astfel de situatii. Trebuie data o nota interna prin care membrii sunt anuntati sa nu mai faca comentarii personale, lasand comunicarea in aceste momente in seama celor desemnati sa o faca. Un exemplu ar fi dl Baisanu de la Suceava care azi s-a trezit vorbind. O alta pb care trebuie gestionata si monitorizata atent este cea a surselor, despre care am mai pomenit. Un comunicat clar ar trebui sa precizeze ca informatiile corecte pe acest subiect vor fi transmise la momentul oportun presei de catre dep de comunicare si tot ce se vehiculeaza pe surse nu este asumat de PNL/USL. Comunicarea trebuie sa fie unitara si precisa, obiectiva si civilizata. Ma uimeste Crin cu aceste derapaje. E singurul care are de pierdut si parea sa stie acest lucru, mai ales ca asta l-a diferentiat mereu de Basescu. Si negocierile facute in direct pe televiziuni sunt o catastrofa comunicationala. Televiziunea nu e un canal de comunicare cu partenerii de coalitie!

  • @ Corina Chiriac

   Nu stiu cine exact se ocupa acum de comunicare, dupa plecarea lui Schnecker. Pe de alta parte, daca ceilalti te insulta la televizor, trebuie sa raspunzi tot la televizor. Dar ca impresia de ansamblu e dezagreabila in ochii romanilor, cu asta trebuie, din pacate, sa fim de acord.

 38. emi spune:

  Corina, nicio televiziune nu îl sustine pe Crin, preferă să susţină jigodiile care îi plătesc. Nicio problemă, vor dispare împreună cu patronii lor…

 39. @emi

  Nu m-am referit acum la televiziunile care il sustin sau nu pe Crin, ci la manipularea grosolana si inca foarte subtila si nesesizata care se face cu ajutorul ,,surselor”. Urmariti cu atentie televiziunile de stiri si veti vedea ponderea ingrijoratoare a informatiilor pe surse in detrimentul informatiilor provenite din declaratii si comunicate. Sursele, sub protectia anonimatului, pot arunca in spatiul public tot felul de intoxicari. Un alt exemplu este mizeria care s-a spus despre dr Zamfir si Aura Ion, care s-a dovedit a fi o informatie fabricata de un jurnalist si atribuita unui medic care a negat vehement ca ar fi facut asa ceva.

 40. lordul john spune:

  @VV

  Daca ramane Voinea la Finanțe, ne-am ars cu totii. (varianta guvern USD).

 41. @lorduljohn
  Nu exista o asemenea perspectiva (guvern USD).

 42. @VV
  @all
  Radu Tudor a confirmat ce spuneam mai sus: cei doi lideri ar trebui sa vorbeasca intre ei si apoi sa iasa in public cu declaratii
  Mai am o intrebare: exista si un departament de comunicare al USL, diferit de cele din PNL, PSD, etc? Si daca exista ce a facut in aceste zile? Pentru ca USL a fost in criza, ei trebuiau sa intervina si sa regleze situatia.

 43. Buddha spune:

  VV
  All
  Zicea cineva de comunicarea USL. Haideti sa va spun eu ceva despre comunicarea lui Antonescu. Cu mentiunea ca trebuie verificat. Pt ca am aflat-o de la un amic care este membru PSD si are anumite informatii.
  Asadar, nu stiu daca ati auzit de o anume Cristina Postolache. Pt cei “neinitiati”, duduia aceasta (de o vulgaritate si un topism feroce), a fost crescuta de Sorin Oprescu. In sensul ca a fost consiliera lui pe relatii curesa vreo opt ani de zile. Pt apropiati, e cunoscuta pentru ca a sarit in parul Ancai Alexandrescu, in mijlocul unei institutii publice. Si e cunoscuta si pt relatia cu un italian de tipul Cosa Nostra.
  Unde se afla dra Cristina Postolache de aproxi ativ un an de zile? Tineti-va bine: este sefa biroului de presa de la Senat, numita de Dan Mihalache si…consilier pe presa al presedintelui Senatului, Crin Antonescu!!! Oare Antonescu e tampit sau pur si simplu nu-i stie istoricul?
  De la amicul meu psd-ist, aflu ca duduia in cauza toarna tot la psd. Si lui Sorin Oprescu. Ta na na…
  Verificati si biciuti-ma daca n-am dreptate.

 44. adrian spune:

  Domnule senator, mizeriile nu sunt create de mine. Domnul minunat de la Giurgiu a fost aratat in mai multe ocazii in presa ca e un veritabil baron local care avea in feuda sa trecerea catre Bulgaria si nu numai. Mai mult, imaginea sa de baron (in sensul peiorativ dat de presa) a fost accentuata si de comportamentul repetat in public al sotiei dumnealui, lucru ce stim ca se intampla numai cand o astfel de persoana are “un spate” care depaseste regulile sociale normale. In plus, chiar si fara o astfel de imagine construita de presa, un comunist transformat in socialist al muncii care se descopera deodata liberal … iertati-ma ca am dubii asupra obrazului domniei sale. Oricum, statisticile arata judetul Giurgiu ca unul dintre cele mai sarace si cu cei mai putini oameni cu contract de munca, cu rata cea mai mare de analfabetism si printre cele mai mici in ce priveste rezultatele la bacalaureat, cu puternice grupari mafiote pe care le-am vazut in actiune cu relatii in parlament samd. Ceea ce nu ma face sa cred ca acolo sunt la “butoane” niste oameni demni de stima mea.
  In ce priveste personajul celalalt, impresiile mele sunt clare pentru ceea ce a exprimat el in mod direct si nu pentru cum l-au interpretat altii. Am inteles chiar ca atunci cand era seful PDL in judet i-a cam haituit pe liberali insa e regula politica romaneasca sa pupi acolo unde ai scuipat odata. Negati ca este unul dintre lobbysti RMGC cand inca era intr-o functie publica !? Iar oricine care a lustruit pantofii lui Basescu si a camarilei sale dar care a sarit in barca USL chiar inainte de scufundarea barcii putrede portocalii … ca sa nu mai spun ca acum inteleg ca “a intors armele” din nou. Aveti garantii morale legate de acest “domn” ca sa va puneti obrazul pentru el? Expuneti-le si poate imi schimb parerea. Nu-mi sta in caracter sa propag “mizerii”, ceea ce am exprimat au fost strict convingerile mele formate de informatiile vehiculate in spatiul public de-a lungul timpului si nu zvonuri sau insinuari care nu se bazeaza pe nimic.