Nu s-a pus problema ieşirii PNL de la guvernare şi a demisiei miniştrilor noştri

Aseară, în timp ce, împreună cu numeroşi lideri ai filialelor judeţene, dezbăteam situaţia politică actuală, canalele de ştiri anunţau în avalanşă că PNL discută despre ieşirea de la guvernare, ieşire pe care o socoteau iminentă.

Aş vrea să fac o mică rectificare. Noi nu ne-am întâlnit ca să hotărâm în privinţa ieşirii de la guvernare. Nu cred că până acum vreunul dintre liderii centrali ai PNL a vorbit despre o asemenea ipoteză. Că au existat necorelări între partidele participante la alianţa de guvernare, e adevărat. Aşa cum la fel de adevărat este că PNL şi PSD nu s-au armonizat întotdeauna în privinţa iniţiativelor pe care le-a anunţat primul ministru. Dar PNL nu a declarat niciodată că ar putea să ceară miniştrilor săi să demisioneze din Guvern.

Am mai spus asta pe acest blog, alegerile nu au fost câştigate nici de PNL, nici de PSD. Astfel încât guvernarea aparţine, în mod egal, ambelor partide. E drept că, la nivel decizional, instituţional şi al administrării resurselor, există la nivelul Guvernului o anumită asimetrie în favoarea PSD. Dar de aici şi până la a spune că Guvernul este construit în jurul PSD, iar PNL dacă vrea rămâne, iar dacă vrea pleacă, e o cale foarte lungă.

Guvernarea bazată pe o alianţă politică e ca o căsătorie. Nu se poate ca unul dintre cei doi soţi să divorţeze, iar celălalt să rămână căsătorit. Dacă unul dintre cele două partide se decide să abandoneze guvernarea, asta nu înseamnă că miniştrii săi demisionează, ci că tot Guvernul trebuie să-şi depună mandatul. Eu sper ca cele două partide să se înţeleagă. Cel puţin noi, cei din PNL, dorim acest lucru. Avem în viitorul apropiat o seamă de proiecte pe care le-am iniţiat, dintre care amintesc scutirea de impozit pe profitul reinvestit şi reducerea cu cinci procente a CAS, pe care dorim să le ducem până la capăt. Avem o seamă de angajamente comune, ce decurg din programul de guvernare, pe care trebuie să le onorăm. Ca să nu mai vorbesc de faptul că am promis românilor stabilitate, prosperitate şi moralitate, ceea ce presupune ducerea până la capăt, cu sentimentul onoarei,  a mandatului primit.

Noi ne-am ţinut promisiunea şi am acordat sprijin politic şi parlamentar Guvernului condus de un prim ministru propus de PSD. Urmează cea de-a doua parte a înţelegerii politice, alegerile prezidenţiale, în care disponibilitatea susţinerii trebuie să vină de la partenerii noştri. Viaţa e plină de neprevăzut, putem accepta şi acest lucru. Iar motive, când nu vrei să faci un anumit lucru, se găsesc la tot pasul. Repet, noi dorim să continuăm colaborarea cu PSD, reafirmând principiile care au stat la baza alianţei noastre şi evaluând modul în care ele au fost aplicate şi aplicându-le în continuare cu fermitate. În acest context, ieşirea PNL de la guvernare nu este o variantă acceptabilă. Acest Guvern este un Guvern USL. Nici o altă structură politică nu a primit girul electoratului pentru a forma Guvernul. Un Guvern de încropeală, cu majorităţi fragile, dobândite cu transfugi politic, nu ar face decât să repete lecţia amară a unor erori pe care USL a vrut să le îndrepte.

Dacă USL va merge mai departe, cinste celor care reuşesc să treacă peste piedici de moment şi fac lucrurile până la capăt. Dacă USL se va poticni iremediabil, atunci nu se pune problema că unii rămân şi alţii pleacă. Cum spuneam, e ca într-o căsătorie. Nu se poate ca unul să divorţeze şi celălalt să rămână căsătorit. Guvernul USL nu ar putea continua fără PSD sau fără PNL. Vorbim atunci de altă majoritate şi de alt Guvern, ceea ce presupune un nou acord din partea Parlamentului, după ce, lipsit de înţelegerea politică ce l-a constituit, acest Guvern îşi depune mandatul.

Dar, cum zice românul, să nu zicem Aghiuţă, că-l şi vedem pe perete. Să ne păstrăm speranţa în mintea românului cea de pe urmă.

 

153 Responses to “Nu s-a pus problema ieşirii PNL de la guvernare şi a demisiei miniştrilor noştri”

 1. Buddha spune:

  VV
  Maestre, eu nu inteleg incotro se indreapta Romania.
  Am inteles certurile dintre PNL si PSD. PSD si-a batut joc de liberali in mod constant, USD fiind doar picatura care a umplut paharul. Dar acum, ce se intampla in PNL…Sorin Iliesiu si Tariceanu au tot dreptul din lume sa se revolte, dar nu stiu daca e bine ca s-a aflat in presa. Totodata, Antonescu a luat-o razna de cand s-a aflat chestia asta: convocare sedinta, pe surse se vorbeste de o eventuala excludere a celor doi….Ce-i asta, partid liberal sau dictatura personala?!

  • @ Pacala

   Nu mai am elemente sa ma pronunt in legatura cu Aversa. Eu am parasit Guvernul in clipa in care noii proprietari castigasera licitatia. Apoi AAAS si-a contestat prima hotarare si nu mai am informatii directe.

 2. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Pacala

  PNL se rupe, nu se rupe… zici ca se arcuieste? Mie-mi seamana mai mult cu plastelina… o tragi si o intinzi unde vrei ca nu se rupe usor, trebuie sa tragi serios intr-o singura directie ca sa se rupa… Deci PSD-ul doar framinta plastelina…

 3. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Dorin

  Hurezeanu om lucid? Eventual daca si-o fi facut spalatura de creier sa uite ca l-a lins in fund vreo 6 ani pe basescu…

  O fi lucida si elena udrea cind spune ca PNL trebuie sa-si faca curatenie in propria ograda, sa scape de Crin Antonescu si de sustinatorii sai daca vrea sa devina un partener credibil pentru miscarea populara…

 4. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  asa sper si eu, PNL sa ramina intreg chiar daca merge in opozitie (ceea ce-mi doresc)

  Nu-l il inteleg pe Tariceanu zilele astea, o fi avind niste interese ascunse? Poate ma luminati dvs un pic.

 5. @ Katrina

  Tu chiar crezi aiureala asta ca Antonescu, Tariceanu ca sa nu mai vorbim de fostii detinuti politici, sunt fosti comunisti care si-au pus o noua eticheta?

 6. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  cred ca Tariceanu a gresit vrind sa medieze impacarea asta, pentru ca Antonescu nu l-a creditat cu rolul asta.

 7. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  cu vreo ora in urma ponta zicea la radio ca asteapta de la Crin Antonescu cele 4 numiri si dupamasa la 5 le va inainta presedentiei.

  Cu asta mie mie clar: ponta vrea ruperea USL-ului, dar vrea sa vina de la Crin.

  Intrebare de 10 puncte: credeti ca puteti sa va mentineti cu forta la guvernare?

 8. Pacala spune:

  Soring
  Propunerea lui ponta este reala, este un fel de sah mat. Crin pierde in stil mare. Dormeo scrie pe el.

 9. emi spune:

  Atunci să preia Johannis economia şi Nicolăescu internele… hi, hi, hi!

 10. tiberiu spune:

  ======================================
  epolitikon spune:
  februarie 18, 2014 la 8:02 am
  D-aia a fugit Nicolaescu de la Sanatate.
  Urmeaza un mare rahat care va exploda in cuptorul cu microunde si individul vrea sa scape de responsabilitate!

  http://www.zf.ro/eveniment/pachetul-de-servicii-de-baza-din-sanatate-apar-listele-de-asteptare-pentru-internare-iar-un-milion-de-cazuri-vor-fi-mutate-din-spital-la-medicii-specialisti-sau-de-familie-12101410
  ===================================
  vorbesti numai pe langa subiect.Ti-am demonstrat din experienta proprie,cu date simple ca reorganizarea propusa este f.profitabila si ca Nicolaescu este un ministru de nota 10 si barfelile tale nu au suport logic elementar .
  Credibilitatea propagandei basiste este ZERO barat la toate capitolele.
  Hai roiul trompeta basista.

 11. elenick spune:

  @VV, all,

  Dupa parerea mea lucrurile s-au cam limpezit. PSD-ul nu prea il doreste pe Johannis la Interne si cu atat mai putin vicepremier. Motivul e de conservare a puterii proprii la guvernare si de scadere a imaginii, prin comparatie, a vicepremierilor Oprea si Dragnea. Ponta, desi realizeaza ca are multa nevoie de unul ca Johannes in guvern si multe beneficii (Ex. la intrunirile JAI una e sa trimiti un ministru ca Johannes si vicepriministru pe deasupra, tot el ar putea mijloci o vizita la nivel inalt a cancelarului Merkel in max 6 luni, etc, etc) este fortat de partid sa ii bage strambe cat cuprinde, la nominalizarea ca vicepremier, in primul rand.

  Din pacate, in loc sa puna accentul pe acesta problema (si sa mobilizeze toate fortele spre a o rezolva) Crin a pus accentul pe nominalizarea lui Constantin ca vicepremier, chestie cu totul marginala si fara importanta. Dovada ca PSD-ul a renuntat la Constantin rapid, iar acum PNL-ul trebuie sa faca si el o concesie, altfel se va interpreta ca nu doreste consensul si rezolvarea crizei politice.

  Cam greu de iesit din acest loc ingust, Crin s-a bagat singur in el.

 12. tiberiu spune:

  pacala
  garagara basista denigratoare despre Crin are Zero credibilitate pentru cine are o farama de minte. Aici in orice caz nu tine.
  Crin joaca faza actuala in stil de mare politician si dovedeste ca este SINGURA CANDIDATURA autorizata la cotroceni.
  Le da tare la gioale detractorilor si celor care au incercat sa-l faca si va iesi superintarit din actuala confruntare cu basistii si cu smecherii de cartier pesedisti.
  Comentariile tale nu au nicio valoare.Urmareste jocul politic si ia lectii de la un Adevarat Mare Politician Patriot care da clase tuturor celorlalti si in special mafiotului cotrocenist.
  Nota 10 cum laude pentru Crin care se dovedeste un demn urmas al Bratienilor.

 13. tiberiu spune:

  elenick
  Crin nu s-a bagat deloc singur intr-un loc “ingust” ci jmecherii de cartier pesedei au incercat sa-l debarce pe sest ,incalcand acordul USL prin fondarea USD si aducerea mazetei S.Oprescu pe post de candidat la presedentie a noii aliante.
  Legitim, Crin a reactionat energic ,dar subtil, demonstrand o inalta clasa a strategiei politice si amenintand gasca pesedista cu caderea guvernului,ceeeace l-ar pune pe Ponta in fata unei probleme grele : de a fi desemnat(sau nu ) de TB sa formeze un nou guvern bazat pe alta coalitie.
  Crin da SAH si le arata pesedeilor (si basistilor) pe unde face pipi pestele.

 14. tiberiu spune:

  elenick
  pesedistii si basistii care au incercat sa-l “faca” pe Crin sunt in zugzwang-pierd orice ar face.

 15. tiberiu spune:

  @VV
  Din pacate Tariceanu( pe care il iubesc pentru cum a manageriat guvernul in 2007-2008) dovedeste inca odata ce slab politician este.

 16. elenick spune:

  tiberiu,

  acest joc de sah politic se lasa sigur cu pierderi de imagine. Mi-e teama ca ele se vor contabiliza la Crin Antonescu. daca mai lanseaza si o ofensiva in interiorul partidului, impotriva lui Tariceanu si altora care il critica sau propun solutii alternative, pierderea este majora. Sper sa nu faca asa ceva, totdeauna PNL a fost recunoscut pentru pluralismul de idei si opinii.

 17. lordul john spune:

  @Dorin

  Da, Hurezeanu a punctat câteva aspecte. Pe de alta parte mai exista, pe lângă aspectul prezidential si aspectul succesiunii la PNL. Toată lumea se intreaba de ce nu accepta Antonescu propunerea lui Ponta cu Johannis la MAI si Nicolăescu la MFIN+vicepremier.

  Lucrurile par destul de simple:
  1. Ponta stie ca Iohannis nu vine in guvern decat pentru a fi in principal vicepremier, poziție care ii asigura si vizibilitate si libertate in declarații politice si puterea de a fi ferm in accesarea unor măsuri guvernamentale pentru mediul de afaceri (si ma refer mai mult la IMM-uri decat la Corporatii, pentru ca masuri pentru Corporații ia si PSD-ul).
  2. Iohannis vicepremier este un bun pas pentru Iohannis premier (implicit Iohannis președinte PNL) sau Iohannis prezidențiabil.
  3. In interiorul guvernului exista o bătălie surda pe sub mese intre liberali si psd-isti, pe care pana acum au castigat-o cei din urma. Ministerele/departamentele sunt precum “eugeniile” un strat de crema intre doi biscuiți.
  4. In momentul actual Antonescu este dependent de electoratul captiv al PSD. Încercarea lui este de a mobiliza electoratul pasiv.
  5. Din punct de vedere politic, PNL a jucat actuala criza suficient de bine, cu toată diversiunea lui Ponta: vicepremier PC (pion la care renunta in semn de compromis, desi nu renunta la ceva ce avea ci la o ipoteza).

 18. tiberiu spune:

  elenick
  Parerea mea este contrara ; Crin demonstreaza cohones intr-o situatie cand partenerii de coalitie au incercat sa-l debarce.
  Adica ai fi vrut sa se faca ca ploua cand PSD arata ca vrea sa-l sustina pe S.Oprescu in locul lui Crin ? Sa stea “capra” cand unii vor sa te “faca” ar fi fost un “castig de imagine” ? Haidade ! Tariceanu isi face un mare deserviciu siesi in primul rand prin conduita sa incalificabila in toiul unei confruntari politice,ceeace este echivalent cu un act de tradare.
  Tariceanu confirma ca este un f. slab politician.Daca i-ar fi dat sustinere lui Crin avea toate sansele sa redevina presedintele PNL dupa ce Crin va deveni prersedinte.

 19. emi spune:

  De ce nu Johannis la Economie şi Nicolăescu la Interne?
  La urma urmei important este să fie buni manageri şi să ştie ce vor.

 20. emi spune:

  În plus, la Economie Johannis poate face mult mai multe pentru IMM-uri, iar Internele aui nevoie ca de aer de un bun economist…

 21. Buddha spune:

  VV
  Bravo, Maestre! Si succes la lansare! Oricum cred ca marea majoritate a politicienilor n-au mai citit o carte de zece ani!

  In legatura cu PNL: semne bune anul n-are…Din pacate, nu vad cum o sa se iasa din situatia asta. PNL are o imagine sifonata in acest moment, iar momentul Iliesiu a contribuit si mai mult la sifonare. La fel si reactia (probabil omeneasca, dar destul de impulsiva) a lui Antonescu.
  De asemenea, nu inteleg cum ar putea sa continue USL-ul, dupa toata aceasta balacareala. Eu, personal, as fi scarbit sa va vad din nou dand mana. Unde mai e verticalitatea? Unde mai e cuvantul dat? Sunteti Victor Slav si Bianca? Zic si eu asa…

 22. emi spune:

  Şi Tăriceanu era pe scenă cu Băsescu, când îl pocnea pe puşti. S-a făcut că nu observă şi a mers mai departe. Trebuia să credem că şi el pocneşte copiii la fel? Atunci de ce să-l murdărim pe Crin cu mocirla pesedistă. Dacă PSD aşa a apucat să facă politică faultând ca pe maidan, pentru că asta a fost moştenirea secretarilor de partid ai căror urmaşi sunt, dacă PD-L şi tartorul şef fac politică cu şantaje, dosare şi puşcărie, pentru că aşa au învăţat de la părinţii securişti, asta nu înseamnă că PNL e asemeni lor, sau că trebuie să le preia apucăturile. Dacă nici noi care am trăit şi sub teroarea comunistă nu mai suntem în stare să-i deosebim, atunci şlagărul cu “aceeaşi mizerie” va deveni un succes iar speranţa nu va mai avea niciun suport moral.

 23. lordul john spune:

  @

  Este foarte bine ca A3/B1Tv au întors macazul pentru ca mai erau unii naivi care credeau ca ei sunt portdrapelul cinstei, moralității si onoarei. Se dovedește încă o data ca sunt prea putini jurnaliști onesti, majoritatea fiind doar “gurnalisti”.

 24. Cred ca trebuie sa perfectati comunicarea incepand de la cea mai de sus pozitie !

 25. MOVILAIEREMIa spune:

  am spus inca de acum aprope 1 1,2 ani ca o sa se rupa alianta ca cei 2 ANTONESCU si PONTA de frica au rentat sa conduca tara si sa dea jos pe BASESCU acum sa intimplat a mai dimisionat si TALICEANU o sa ajungeti ca PNCTD o sa vedm la primele alegeri ce procent o sa aveti eu zic ca veti avea cu o cifra

 26. MOVILAIEREMIA spune:

  noi vam votat pentru inlaturarea lui BASESCU iar voi ce faceti credeam ca luati la intrebari pe cei ce ne-a pus sa juram ca am votat cu mina pe biblie si capota masinii dar nu faceti nimic cu toate ca aveti 70% in parlament sa luptati in continoare pentru cei ce va votat si sa nu va mai certati