Breaking news

Modul în care o mare parte a acţiunilor în justiţie pornesc mai ales din interceptări şi, mai ales, modul în care stenogramele convorbirilor interceptate sunt vânturate pe sub privirile opiniei publice încă din faza cercetărilor, ca breaking news, arată cât de departe suntem de înţelegerea corectă a actului de justiţie.

De câteva zile încoace televiziunile prezintă în detaliu tot felul de convorbiri telefonice înregistrate şi care se află în cercetarea DNA. Interesant este să niciodată nimeni, inclusiv Inspecţia judiciară,  nu încearcă să afle cum ajung aceste stenograme de pe pupitrul procurorilor pe ecranele televizoarelor. Tema se închide sec: presa trebuie să-şi protejeze sursele. Bine, bine, dar prolema nu e la presă, ci la modul în care aceste informaţii ajung la presă. Sunt convins că nu e vorba de corupţie, nu există o reţea de traficanţi de stenograme care le cumpără de la DNA şi le revinde jurnaliştilor. Stenogramele sunt puse la dispoziţia presei în mod controlat şi premeditat, pentru a crea o anumită atmosferă publică şi pentru a obţine din declanşarea procedurii judiciare maxim de avantaj politic.

Faptul că stenogramele diferitelor convorbiri legate de un anumit caz (cum ar fi ASF) sunt utilizate în scop politic este dovedit de faptul ca respectivele stenograme sunt utilizate de anumite posturi de televiziune, cu o poziţionare adecvată, şi că ele, stenogramele, sunt prezentate într-o meşteşugită campanie de presă. Nici nu are importanţă că de cele mai multe ori convorbirile sunt banale şi nu incriminează pe nimeni. Modul în care sunt ambalate, recitate de actori cu voci misterioase, cu subtitrări de tipul “iată cum circulau banii…” sau “implicare la vârf…” etc.etc., şi comentate de moderatori sau analişti plini de cerbicie, dă sentimentul că respectivele stenograme sunt tot atâtea dovezi nimicitoare , dezvăluind de-a dreptul secretul bombei atomice.

Actul de justiţie, ca orice tentativă de a face dreptate, trebuie să aibă pudoarea lui. Câtă vreme nu vom afla cine şi de ce transformă unele cercetări penale în telenovele, ne va fi greu să credem că acele cercetări nu au şi un oarecare iz politic.

Pe vremuri, pentru ca actul de dreptate să fie pilduitor, judecata sau aplicarea pedepsei se făceau în piaţa publică. Ar fi trist să ajungem la concluzia că diferenţa faţă de  tribunalele poporului de pe timpuri să fie doar aceea că între timp a fost descoperită televiziunea.

 

203 Responses to “Breaking news”

 1. Tiberiu spune:

  O floare “virtuala” si multe bucurii de ziua femeii

 2. Adam Mares spune:

  @tiberiu
  Am o obiectie: asta nu e floare purpurie. :-)

 3. Tiberiu spune:

  Adam
  Sa facem o reclamatie la protectia consumatorului pentru inselaciune

 4. cris spune:

  @ Tiberiu

  Multumesc tiberiu, apologies accepted

  @ adam

  e margareta sudafricana, cape daisy. Imi plac foarte mult cele albe: au un alb de portelan, spatele petalelor si mijlocul florii sunt vinetii cu picaturi de polen galben aprins. Era una din bucuriile mele primavara, in liceu, cind plecam pe jos spre casa prin Amzei, Romana si apoi pe Dacia. Florile mele preferate din amzei, margaretele africane si macii californieni.

  cape daisy alba:

  http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/165416/

 5. Adam Mares spune:

  @cris
  Frumoase. Mie imi plac si margaretele clasice.
  M-am plimbat si eu de la Romana pe Dacia, de multe ori. :-)

 6. cris spune:

  macii californieni

  http://www.wildnatureimages.com/California-Poppy-Photos.htm

  Mda, pe dacia erau si doua magnolii splendide, pe colt la ambasada sudaneza, vis-à-vis de ambasada japoniei (fosta biblioteca medicala). Erau numaratoarea mea inversa pentru primavara, faceau boboci din ianuarie, in februarie erau deja maricei in martie era o explozie alb-roza.

 7. Adam Mares spune:

  @cris
  Maci portocalii. :-) Un fel de caisute florale. :-)

 8. Tiberiu spune:

  Cris
  Locuiai pe Dacia ? Si eu eram din cartier.Am absovit liceul la Sadoveanu pe Dacia si locuiam pe Salcamilor,langa Biserica Silvestru.
  Pe strada Salcamilor locuia si Beligan si regretabil regizor Tatos

 9. cris spune:

  sunt de fapt de un galben foarte intens cu irizatii portocalii, unii sunt galben pur, altii tind spre rosu chiar. e acelasi galben intens, pirguit, pe care il vezi la van gogh de pilda, culoarea saturata.

  http://lazarlandscape.com/?attachment_id=1256

 10. Tiberiu spune:

  Zona mea de actiune : Piata Gemeni,Cinematograf Eminescu,Casa de cultura Eminescu,Parcul Ioanid,parcul Icoanei,Teatrul Bulandra.

 11. Filip g spune:

  @Tiberiu,
  un familist convins si un om cu suflet nu uita niciodata de ziua femeii.Hai nu fi chiar asa dur,eu cred ca ai fata nu baieti,dar asta e o alta problema.

 12. Filip g spune:

  http://www.machiavelli.ro/stiri.php?art=54647
  De ce Ponta si PSD se feresc ca dracu de tamaie sa spuna ca PROGRAMUL pe ca se face Marti asumarea in parlament,e PROGRAMUL de GUVERNARE Ponta 3?

 13. Filip g spune:

  Un jurist tanar ,eventual primul mandat de Senator sa candideze pentru presedentia Senatului cu sanse minime cred ca e o onoare.
  Semnalul ar fi clar liberalii au alta propunere decat eventual Tariceanu sustinut de PSD pentru a demonstra psihologic ca USL exista inca desi e mort de mult.

 14. Filip g spune:

  Daca prin absurd acel Senator ar fi ales,inseamna ca rezerva de cadre USD (defunct dar exprima cele 3 partide),este epuizata.Daca E ales Tariceanu,nu mai e nimic de explicat,sustinerea lui de catre PSD,demonstreaza ce e de demonstrat.Daca e ales un Senator din “USD”,e clar ca Tariceanu a fost folosit doar……….

 15. Filip g spune:

  Constantin PC,a spus de multe ori ca potrivit protocoalelor in vigoare ,postul de presedinte a Senatului revine PC-ului.OK,Crin si-a dat Demisia de Onoare,deci PC poate revendica postul,daca a fost consecvent in cele afirmate ulterior.
  Pe de alta parte fiecare grup din parlament poate face o propunere,asta nu inseamna ca toate grupurile o sa reuseasca sa obtina presedentia Senatului.
  Trebuie luat si acest fapt in calcul………

 16. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Filip G

  e bine ca PNL are un candidat, pentru ca e interesant de vazut cine si cite voturi obtine. Chiar sunt curios. Candidatul psd-unpr-pc va obtine probabil vreo 60%, sunt curios cite voturi va obtine candidatul pnl.

 17. Tiberiu spune:

  Filip
  Am 2 baieti.

 18. Filip g spune:

  @Tiberiu,
  sa-ti traiasca,sa te bucuri de ei!
  Fiica nu ti-ai dorit?

 19. Filip g spune:

  @sorin,
  nu se pune problema asa.Alegerile in Senat sunt altceva fata de cele din teritoriu.Probabil ca nu multi vor vota candidatul PNL,dar nici nu cred sa sustina PSD.Probabil ca UDMR din interes sustine candidatul din care face parte.

 20. Filip g spune:

  erata
  candidatul din alianta din care face parte la guvernare

 21. Tiberiu spune:

  Multumesc, asemenea familiei tale

 22. Pacala spune:

  @tiberiu
  Bravo, vezi ca poti vb si ok cu oamenii, sa fii om intre oameni si nu superior lor?
  Ps: nu marefeream la mine.

 23. Tiberiu spune:

  Pacala
  Daca in postarile voastre nu as citi printre randuri ca sunteti pusi pe rele in ceeace priveste penelistii pe care ii luati ia “ranga” ziua si noaptea nu as avea nimic cu nimeni ,ca nu sunt absurd.Eu insa sunt “microbist” al lui Crin si PNL si sunt “microbist” antibasist.
  Daca pe station in peluza cu microbisti rapidisti strigi ” Huo Rapid”,cam ce se intampla.?
  Daca ar fi o critica, doua ,trei,patru n-as zice nimic dar voi o tineti “oabla” numai pe critica.Imi sare capsa, ma oftic.

 24. Dincolo de orice, justitia trebuie sa isi faca treaba ! Coruptia in Ro era mai mult decat voiam noi sa credem, era un fenomen, o stare de spirit !

 25. Tiberiu spune:

  Mediator
  Dincolo de orice justitia trebuie sa ia la rand marea coruptie din era basista din perioada 2009-2012,sutele de plangeri le penale ale Guvernului care zac in secretarele procurorilor basisti care refuza cu obstinatie sa le analizeze si in schimb cauta nod in papura exclusiv antibasistilor.
  Dincolo de toate justitia trebuie epurata de oamenii care actioneaza la comanda politica si care fabrica dosare politice adversarilor lui TB

 26. @ cris

  Chestia asta cu polisurile imi da nostalgie. Bunicii mei erau din Constantinopolis. Ei ziceau ca sunt din Polis, adica din marele oras.

 27. Buddha spune:

  All
  Au venit niste copii sa-mi ceara sa semnez pentru lista de candidati ai pnl la europarlamentare. Am semnat, de dragul Maestrului. Dar copiii aia nici macar nu stiau bine pentru ce cer semnaturi. Jenant.

 28. emi spune:

  Nu voi mai scrie pe prima pagină, pentru că “funcţiilor” nu le place ce văd în oglindă şi pornesc cearta. Iar eu urăsc să mă cert.
  În plus, nu sunt aici să “vorbesc” cu ei.
  Vă ţin pumnii să aveţi o conversaţie plăcută la 10.30, cu domnul profesor Aldo Ferrari.

 29. emi spune:

  Ce tupeu are epolitikoana, chiar crede că o votează cineva preşedinte?
  Dar nu mă mai leg de ea, că e prietena dumneavoastră şi nu-i frumos.
  Totuşi mi-ar place să ştiu că nu dumneavoastră aţi “direcţionat-o” cândva spre PNL… şi ce dacă!