Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face

Imi amintesc, cu nostalgie, fireşte, cum, pe vremea când eram membru al Guvernului, colegii noştri din PSD militau neabătut pentru separarea atribuţiilor dintre miniştri şi miniştri delegaţi.

Prin modificările actelor legislative de funcţionare a Guvernului, departamentele conduse de miniştrii delegaţi au devenit, practic, ministere de sine stătătoare, relaţia cu ministrul coordonator fiind pur formală. Miniştrii delegaţi erau ordonatori de credite bugetare, aveau drept de iniţiativă legislativă, companii sub tutelă şi compartimente specializate care nu se aflau în niciun fel de relaţie de  subordonare faţă de compartimentele ministerului coordonator. Ministerul Economiei, de pildă, a trecut, timp de opt luni, până când au fost adoptate, finalmente, actele guvernamentale de functionare, printr-un adevărat purgatoriu birocratic. Colegul meu, dl. ministru Constantin Niţă a luptat din răsputeri, inclusiv prin mutarea Departamentului de energie departe de sediul central, pentru scoaterea competenţelor sale complet de sub tutela MEc şi, cu sprijinul conducerii Guvernului, a reuşit.

Guvernul a primit, acum, în rândurile sale, o seamă de oameni tineri, fără de partid, a căror competenţă partidele susţinătoare o laudă din răsputeri. Va respecta acum dl. Niţă atribuţiile dlui Răzvan Nicolescu, ministru delegat pentru energie, aşa cum dânsul cerea insistent în relaţia cu mine?  Va fi la fel de atent primul ministru Victor Ponta ca nu cumva ministrul Niţă să atenteze la pudoarea ministrului delegat Nicolescu? Va funcţiona vechea zicală: ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face? Sau asta depinde de care parte a plăcerii eşti?

444 Responses to “Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face”

  1. Adam Mares spune:

    @emi
    De ce sa n-o cred?

  2. cris spune:

    @ emi

    dumneata imi vorbesti mie ca ar fi o comunitate minuscula, pai iarta-ma parlamentul Romaniei este o comunitate minuscula fatza de un spital american. Sunt peste 300 de medici la spitalul flagship, central, la care lucrez, alte sute de medici in filialele sale, alte sute colaboratori, e un spital care se intinde pe jumatate de stat; vorbesti de peste 20.000 de angajati cu totul direct la acest lantz de spitale, de alte mii afiliatzi. Hai lasa-ma cu gogoritzele. Daca lumea dumitale e cit o gaura de soarece nu inseamna ca si a altora e la fel.

    Dumneata de cite ori ai fost invitata la o televiziune ca sa dai sfaturi? – asta-i culmea, dumneata imi dai mie sfaturi iar eu ieri dimineatza intre vazut pacienti am fost intr-un studio de televiziune. In fatza citor sute de oameni ai vorbit pina acum? adica ce fac eu acum seara asta. Pentru ca intimplator chiar vorbesti cu cineva care a fost si in studiouri de televiziune si a si vorbit unor sute de oameni si nu o data si nu in limba romana. Discuti si te porti ca la usa cortului in cema priveste, dumneata ai ocupat pagini intregi de blog citindu-ma, balacarindu-ma in fel si chip, m-ai amenintzat ca ma torni nu stiu cui, ca ma spui la mama, ca trebuie sa leg catzeaua, ca ma dai in judecata. Si nu te potolesti, ai o obsesie, pardon “dilema” in vorbele dumitale, nu spun o vorba fara sa melitzezi dumneata sapte aiureli ca sa te aratzi desteapta. Nu-ti convine ce scriu, nu citi, e simplu. vrei sa te aratzi desteapta spune ceva original, din gindirea dumitale, nu atitea comentarii la ce spun altzii. Fa-ti o imagine buna pe propria dumitale desteptaciune, nu balacarind pe altii care scriu pe blog.

  3. Pacala spune:

    Adam
    Tu continua s-o destepti pe madama plata, ce eu m-am bagat in dialogurile voastre ? :)

  4. tudor spune:

    Din 2009 pina acum dl antonescu nu a fost in stare sa puna pe picioare un departament de comunicare macar de un nivel decent, dimpotriva.
    Despre ce vorbim?
    Cu mai putin de 5% din bugetul anual al pnl, oricine cu minima experienta in management ar fi pus pe picioare un sistem cel putin multumitor.

    Argumentul “sarac si cinstit”, pe linga faptul ca nu poate constitui un argument in sine, nici macar nu mai este de actualitate.

  5. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ cris

    un nebun arunca o pietricica intr-un lac si 10 intelepti se chinuie s-o gaseasca

  6. Adam Mares spune:

    @tudor
    Adica ce vrei sa spui, ca antonescu nu mai este sarac si cinstit?

  7. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ tudor

    pai… e greu sa comunici cind nu prea ai ce! :D

  8. emi spune:

    Te ascultă cum îi faci limbrici în găuri de şoarece?

  9. Adam Mares spune:

    Tocmai i-am vazut capul lui VV intr-o filmare din parlament, de azi. De la spate. :-)

  10. emi spune:

    Un om obişnuit să fie admirat şi apreciat nu foloseşte asemenea cuvinte Cris. Îmi pare rău dar vocabularul utilizat te descoperă ca aparţinând mahalalei…

  11. emi spune:

    AM
    Ai şi tu obsesiile tale, doar că sunt mai diluate în noianul de informaţie zilnică în care “navighezi”. De aceea e bine să ai mai multe preocupări…

  12. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ cris

    citeodata citesc pe-aici teatru absurd si rid cu lacrimi :D

  13. tudor spune:

    Adam

    Sarac nu mai e , din motiv de …nevasta, in plus, intr o campanie electorala se invirt, la nivel psd, pdl, pnl, citeva milioane de euro, bani negri; buna parte cu stiinta presedintilor de partid, asa ca despre ce vorbim?

  14. Adam Mares spune:

    @emi
    Nu am obsesii.

    OBSÉSIE, obsesii, s. f. Tulburare a voinței care se manifestă prin idei fixe, prin dorința irezistibilă de a face un act determinat, bolnavul fiind conștient de caracterul anormal al acțiunilor sale. ♦ Imagine sau idee inadecvată care revine neîncetat în câmpul conștiinței, stăruitor și anormal; preocupare chinuitoare. [Var.: (Înv.) obsesiúne s. f.] — Din fr. obsession,

  15. cris spune:

    @ emi

    te referi la cuvintele dumitale pe care le citez, tip “legatul catzelei” si altele asemenea care iti apartin sau la faptul ca ma adresez cu “dumneata”? aaaaa, ca melitzezi, desigur…. ce-ar fi sa te uiti in dex sa vezi ce este melitza si ca e cuvint pur romanesc nu mahalagesc, se refera la o unealta de curatzat cinepa si inul.

  16. emi spune:

    Şi consiliera lui VV nu-i o obsesie pentru tine?
    Şi alungarea Ancăi de pe blog nu te preocupă obsesiv?
    Şi ţigările?

  17. Adam Mares spune:

    @tudor
    Este sarac, fata de alti politicieni. Si cinstit, tot fata de alti politicieni.
    Asta e tot ce conteaza in perceptia publica.

  18. Adam Mares spune:

    @emi
    Vei fi surprinsa! Nu, consiliera nu este o obsesie, n-am nicio dilema in privinta ei si chiar mi-a devenit indiferent ce face VV.
    Nici in privinta alungarii Ancai nu am vreo dilema, m-am edificat de mult.
    Tigarile nu sunt o obsesie, ci o placere si o dependenta. N-am nicio dilema in privinta lor.
    :-) :-) :-)

  19. emi spune:

    Mda… faza de negare… plictisitor…

  20. tudor spune:

    sorin

    ai dreptate: asta ar fi culmea comunicarii: sa comunici foarte bine cind n ai ce!

  21. tudor spune:

    Adam

    Deja nu mai conteaza ce inseamna dl antonescu in perceptia publica; a ajuns in situatia in care, orice ar face, nu mai poate cistiga.
    Argumentul este valabil intre noi, in incercarea de a judeca la rece.

    PS: de acord in tot ce spui despre tutun :) : noi, fumatorii , suntem cei mai discriminati de pe fata pamintului, in ciuda faptului ca alimentam consistent toate bugetele.

  22. Adam Mares spune:

    @emi
    Nu neg nimic, au fost niste dileme la un moment dat, dar le-am rezolvat.

  23. Adam Mares spune:

    @tudor
    Se pot face spatii speciale pt fumatori, peste tot. Dar le-a intrat lor in cap ca trebuie sa decida ei cat vreau eu sa traiesc.

  24. tudor spune:

    Adam

    Da, in schimb n au nicio jena sa ne ia banii.
    Daca maine n am mai fuma niciunul, atunci sa i vad pe politicienii astia “euroeni”.
    De unde ar acopei gaurile din buget?
    Ar aduce de acasa de la mamica sau nevestica lor?

  25. hermann spune:

    @VV
    Va refereati la cuvantul hortysta :)??? E bine maestre sa mai ascultati si de noi astia mai mici si sa fiti mai cu bagare de seama aici pe blog ca doar vrem doar sa va pazim preventiv de una alta, ca mai stim si noi cate ceva, nu cumva sa ramanem fara…

  26. epolitikon spune:

    @tudor

    Daca maine nu ai mai fuma, banii pentru tigari i-ai redirectiona catre alte nevoi / placeri. Adica s-ar redistribui catre alte produse / industrii / afaceri. Si statul i-ar lua de acolo.

    Smecheria e ca la accize se colecteaza multi bani si mai ales foarte repede. Luna de luna (nu trimestrial, nu anual) statul mulge accizele pe tigari, alcool, combustibili, sume foare mari de bani de la un numar redus de companii.

  27. emi spune:

    AM
    Când plăteşti ca să-ţi umpli corpul şi mediul în care trăieşti de otravă urât mirositoare, nu mi se pare dovadă de bărbăţie sau inteligenţă. Când mai respiră şi alţii aerul spurcat de tine, se cheamă deja altfel. Şi să nu-mi spui că-ţi calmează nervii, pentru că nu-ţi calmează nimic. Poate gestul repetitiv de a duce ţigara la gură, acela destinde şi oferă o ocupaţie unui trup prea lipsit de energie pentru a face altceva. De ce suntem atât de lipsiţi de energie ne spun specialiştii în nutriţie.
    Oamenii încep să fumeze din două motive: din teribilism sau pentru că vor să nu se îngraşe şi sunt prea leneşi ca să facă mişcare. Apoi devin şi dependenţi. Restul este teoria chibritului.

  28. tudor spune:

    epolitikion

    merci, stiu foarte bine
    la cit fumez, cred ca platesc accize mai bine de 1500 euro pe an.

    asta cu accizele la tutun si modul lor de calcul este una dintre marile magarii si dovezi ale cirdasiei dintre politicienii si marile trusturi; cirdasie pe bani, desigur, doar nu pe …. fumuri.

    amaritul ala de pensionar de la tara inainte si cumpara un bax de 100 de pachete cu 115 (Nationale) sau 170 (Marasesti) lei si fuma trei luni.
    au venit multinationalele, au dat spagi in stinga si in dreapta si au adus tigarile , prin accize , aproape la acelasi pret, cele ordinare cu cele “bune”.

    ps: ma gandesc, poate fac, impreuna cu Adam, o asociatie a fumatorilor persecutati si cu banii luati :)

  29. tudor spune:

    Epolitik
    Adam

    dupa cum spuneam, teoria asta a multinationalelor si a politicienilor naraviti la spaga prinde la prostime, ce exemplu mai bun vreti?

  30. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ tudor

    acum se cultiva tutun, si taranii (si nu numai) isi fac tigari, asa ca aici mai ia statul doar mijlocul dintre stingu si dreptu

  31. epolitikon spune:

    @sorin

    Daca as produce o tehnologie ieftina pentru tratarea tutunului, ceva in genul instalatiilor de facut tuica, cred ca as da lovitura :).

    Mi-as lua taraba pe Rue Neuve in Bruxelles si mi-as promova inventia, ca doar demonstratia e foarte puternica in vanzari, sa vada toata Europa cum se poate fuma…la sfert de pret.

    Norocul meu ca m-am lasat de 10 ani de fumat. Si ma simt foarte bine de atunci. Ce vremuri…puteai sa-ti permiti o tigara, o foaie, o pipa. Azi costa un pachet cat o masa copioasa la cantina Parlamentului :)

  32. epolitikon spune:

    @sorin

    Precum spuneam, se poate ca tineri procurori sa progreseze profesional daca sunt lasati sa-si faca treaba:

    http://www.tolo.ro/2014/03/12/oamenii-garzii-financiare-in-dosarul-transferurilor/

    DNA-ul ar trebui sa fie mult mai popular.
    Si inca ceva: vorbea anul trecut Tom Bugetel despre a deschide portile, legal, catre a-i da pe goarna pe evazionisti si alti asemenea.

    TOTI AU PUS MANA LA A LUA TAMBALUL SI A FUGI CU EL DE FRICA SA NU RAZBATA ASTFEL DE IDEI…EXTREM DE PERICULOASE.

  33. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ epolitikon

    exista multe feluri de tutun care nu necesita alta prelucrare decit taierea… Nu e absolut nicio smecherie in folosinta tutunului. Pe piata exista tuburi de tigara (200 de buc costa un leu) si aparate de umplut tuburile alea cu tutun (50 de lei, si te tine 10 ani daca ai grija de el).

    Deci nu e nici pe departe “sfert de pret”, fumezi o luna intreaga cu 35-40 de lei. Daca vrei sa-ti iei cel mai scump tutun de pe piata te costa undeva la 150 de lei pe luna.

    Dupa cum vezi, romanul se adapteaza… Singurul inconvenient din treaba asta e ca… trebuie sa pierzi cam 10 minute pe zi sa-ti faci tigarile :D

  34. Pacala spune:

    @VV
    Draga maestre,
    Ca tot vorbim de PNL, de proiecte de tara, de partid samd.
    Va propun sa “propuneti” PNL-ului sa promoveze un posibil proiect de tara – “un proiect național, precum adoptarea Euro, chiar cu un orizont de 10 ani. Adoptarea Euro este pilonul care lipsește din edificiul de integrarea europeană al României. Acest proiect poate să constituie motorul dezvoltării sustenabile și modernizării economiei, tocmai prin constrângerile pe care le impune (cursul fix și implicit nivelul prețurilor de export).”
    Restul de argumente si posibil punct de plecare – aici
    http://negritoiu.ro/2014/argumente-fierbinti-pentru-un-plan-de-adoptare-a-euro

  35. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ epolitikon

    uite o tema care se va discuta mult zilele astea:

    concesionarea autostrazilor Bucuresti – Constanta si Bucuresti – Ploiesti

    Eu nu tin minte sa fi fost asa ceva in programul de guvernare USL, si nu cred ca a dat parsivel copy-paste nici in asta nou

    Autostrazile (gata facute) vor fi concesionate si cistigatorul va pune taxe. Bineinteles ca statul va avea partea de smecher!

  36. Pacala spune:

    @soring
    citeste cu atentie stirea – e vb de concesionarea spatiilor tip parcare pentru a se putea face benzinarii/ restaurante sau de taxe de autostrada?

    @all
    sondaj inscop:
    - Alianța dintre PSD+UNPR+PC- 40,4% din voturi (37,1% în ianuarie);

    - Partidul Național Liberal- 17,6% (20,1% în ianuarie);

    - Partidul Democrat Liberal- 13,7% (17,5% în ianuarie);

    - Partidul Mișcarea Populară- 9,1%;

    http://www.dcnews.ro/2014/03/sondaj-europarlamentare-2014-cat-ar-obtine-partidele-dupa-ruperea-usl/

  37. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Pacala

    cind va fi adoptata moneda euro… tu si cu inca 95% din populatie o sa plingeti! Vreo 4% vor fi indiferenti, si 1% vor profita!

    In Italia cind au intrat in zona euro a scazut valoarea tuturor bunurilor si proprietatilor la jumate!

  38. Pacala spune:

    @soring
    Am zis sa se faca un posibil proiect de tara. Peste 10 ani zona euro nu va mai fi identica cu actuala zona.

  39. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Pacala

    iti spun cu subiect si predicat ca e vorba de taxari la intrare si la iesire!

  40. tudor spune:

    sorin

    da, unii cultiva tutun, dar tutunul ala neprelucrat de scoate plaminii din tine.
    un pachet de tigari are pretul de cost sub 1 leu; un stat rezonabil ar putea sa permita vinzarea unor tigari ieftine cu 5 lei, pentru amariti; ar combate si contrabanda astfel.

  41. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ all

    pact de coabitare si intre PDL si MP, si deci.. conform tuturor sondajelor ei impreuna au depasit PNL-ul, au vreo 23% impreuna

  42. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ tudor

    da, dar nu statul asta!

    Statul asta vrea sa scoata untul din toti! Taranii au revenit deja la obiceiuri vechi de zeci de ani, creste masiv numarul celor care-si fac piinea acasa in cuptor. Bine ca inca mai au faina, ca daca nu o sa treaca si la turte de malai.

  43. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ tudor

    asta ziceam, ca deja exista tipuri de tutun (adaptate la clima din romania) care pot fi fumat fara nicio problema neprelucrat. Nu vorbesc prostii, am vazut eu, dupa foarte multi ani pentru prima data am gustat un tutun care are gustul ala original de tutun care-l stiam de mic. Crede-ma, s-au smecherit baietii..

  44. Adam Mares spune:

    @emi
    Bine ca esti tu Alba-ca-Zapada! :-)

  45. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ all

    Gyorgy Frunda, despre solicitările PNL: “Cer din Opoziţie ce nu au făcut la guvernare”

    Trebuie sa recunosc ca asta doare! Frunda a lovit ca si cum ar fi lovit sub centura cu asta

  46. epolitikon spune:

    @sorin g

    Daca-i adevarata treaba cu concesionarea, treaba e grava. Rau.
    Banditism pe fata. Nenorociri mai mari decat au gandit aia de la PDL

  47. Tiberiu spune:

    @VV
    Sfatul meu sa nu va mai baieti capul inutil cu proiecte iluzorii despre “castele in Spania”.Cat timp gasca mafiota nu va fi neutralizata politic sunt energii cwonsumate in van.Strategia lui Crin de a ataca guvernul punctual cu cereri ultimative de reduceri de taxe si impozite este splendida.
    Avem nevoie de un singur proiect de tara : Crin la Cotroceni
    Totul pentru frontul politic,totul pentru victoria lui Crin.
    Propun mesajul simplu,mobilizator si usor de receptionat :
    Il facem pe Crin presedinte
    Si Romania va merge inainte

  48. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ epolitikon

    da, dar nu asta mi-i se pare cea mai grava dintre toate cite le-au debitat creierasele.

    Daca iti aduci aminte acum vreun an se vehicula inventarea unui impozit “simbolic” care sa fie platit de catre cei care nu figureaza cu nimic la stat: casa, masina, salar, etc… Eu i-am zis atunci impozitarea boschetarilor :D

  49. epolitikon spune:

    @sorin

    Asta cu impozitarea a ceva ce nu exista nu o stiam. Dar in Romania s-ar putea sa fie adevarata povestea.

  50. Tiberiu spune:

    Epolitikon,Sorin
    Ideea geniala cu impozitarea a tot ce misca este ideea lui base care spunea ca fiecare cetatean care incaseaza fie si un leu trebuie inpozitat.
    O idee mafiota autentica: fiecare trebuie sa plateasca taxa de protectie de vladica la opinca.
    Ai o pensia minima de 350 de lei ? Excelent,platesti impozit de 16% ca tot romanul,56 de lei pe luna.
    Ai lucrat la cineva in gradina cu ziua si ti-a dat 50 de lei,fugi repede la fisc si platesti 8 lei ca sa nu te toarne cineva si sa-ti deschida basestii dosar penal de evaziune fiscala si putrezesti in puscarie.