O lozincă inedită: “Trăiască înfrângerea în alegeri”!

Vă amintiţi, probabil, de portretul poetului italian Torquato Tasso, încununat cu lauri. Dintotdeauna laurii au fost un simbol al victoriei, al performanţei. În politica românească izbânda capătă, însă, semnificaţii diferite, uneori complet diferite funcţie de locul din care priveşti.

Mai în glumă, mai în serios, s-a născut un verb nou, o combinaţie între a învinge şi a fi învins: a înfrânge. Când spui: am înfrânt!, se cheamă fie că ai învins doar aparent, ca Pyrrhus, fie că înfrângerea e, de fapt o victorie. În politica românească a apărut această nouă categorie, pe lângă înfrânţi şi învingători, anume înfringătorii. Adică cei care abia aşteaptă ca ai lui să piardă, ca să profite de această înfrângere şi să o transforme în victorie personală.

Poate că niciodată înfringătorii nu au fost mai numeroşi şi mai răspândiţi decât la aceste alegeri europene. Ei se păstrează în penumbră şi aşteaptă să savureze înfrângerea. Să culeagă nu laurii victoriei, ci laurii înfrângerii. Să ceară, fireşte, la început capetele şi apoi scaunele celor care au condus campania şi nu au îndeplinit ţintele electorale asumate.

Şi, din păcate, nici PNL nu duce lipsă de astfel de înfringători.

100 Responses to “O lozincă inedită: “Trăiască înfrângerea în alegeri”!”

 1. Prietenii stiu de ce………
  “Intelectualii lui Băsescu” mai nou se ocupa cu….. Psihologia poporului roman: un nou studiu de proportii despre romani, inceput de un grup de psihologi din Cluj

  de Raluca Pantazi Luni, 7 aprilie 2014, 10:36
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16988193-grup-psihologi-din-cluj-reia-studiul-filosofului-constantin-radulescu-motru-studiaza-astazi-psihologia-poporului-roman.htm

  Daniel David, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, reface impreuna cu un grup de psihologi lucrarea filosofului Constantin Radulescu Motru – “Psihologia poporului roman”, scrie Agerpres. Contactat de HotNews.ro, Daniel David a declarat ca, la aproape 100 de ani de la lansarea studiului realizat de Motru, “situatia in care se afla Romania necesita un proiect similar pentru a intelege rolul Romaniei si rolul nostru in Uniunea Europeana, dar vrem sa facem acest profil prin tehnica si teoria mai moderna”.

  “Este un proiect un pic mai de lunga durata, pe care l-am inceput de anul trecut si probabil ca vom oferi primele rezultate la finalul anului sau la inceputul anului viitor. Vrem sa continuam proiectul inceput prin anii ’30 de Constantin Radulescu Motru. Cand a scris despre psihologia poporului roman, Motru vedea aceste lucrari avand o contributie la constituirea unui proiect pentru o tara unita, pentru un popor”, a declarat pentru HotNews.ro Daniel David, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (UBB).

  Potrivit lui David, “noi, ca psihologi, credem ca situatia in care se afla Romania necesita un proiect similar pentru a intelege rolul Romaniei si rolul nostru in Uniunea Europeana, dar vrem sa facem acest profil prin tehnica si teoria mai moderna. (…) Noi vom construi acest profil pornind de la paradigma cognitiv-comportamentala”.

  Cunoscutul filosof si psiholog Constantin Radulescu Motru a publicat in 1937 o serie de lucrari adunate sub titlul “Psihologia poporului roman”. “Practic, el nu a avut foarte multe date statistice si analize psihologice masurate cu teste serioase. Noi avem foarte multe teste psihologice internationale adaptate pe populatia romaneasca, dar aplicate si in alte tari, astfel incat putem sa comparam. Si aici ne referim la indicatori ca Optimism, pesimism, religiozitate, stare de fericire, gandire rationala sau irationala – si putem vedea cum stau romanii fata de alte popoare”, a explicat pentru HotNews.ro coordonatorul grupului de Cluj care va realiza aceasta lucrare.

  Daniel David a afirmat ca “fata de lucrarea lui Motru, calitate datelor este o diferenta. O alta diferenta este calitatea teoriei. Motru vorbea despre insusirile sufletesti ale poporului roman si angaja teoria personalismului energetic. Aceasta teorie era una promitoare la acea vreme, totusi astazi teoriile psihologice sunt mult mai avansate. Noi vom construi acest profil pornind de la paradigma cognitiv-comportamentala. Pornim insa de la ideea lui, intr-o teorie moderna si cu date mult mai riguroase”.

  “Cand am inceput proiectul, am dat peste un citat de-al lui Constantin Radulescu Motru, care spunea in 1946: ‘Peste 50 de ani, nu mai tarziu, cele publicate sau crezute de mine si de oamenii din timpul meu vor destepta din nou interesul publicului romanesc’. Noi am intarziat, dar proiectul cred ca e foarte important, tinand cont ca si Europa merge pe ideea de unitate in diversitate si partea de diversitate in Romania e foarte importanta. Abia daca ne intelegem cu adevarat vom sti ce e de facut”, a sustinut directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul UBB.

  Acesta a anuntat ca primele concluzii ale studiului vor fi facute publice la sfarsitul anului sau la inceputul anului viitor, sub forma unei carti.

  In ce priveste metodologia, David a declarat ca studiul pe bazeaza pe “foarte multe teste adaptate chiar de noi, de grupul nostru”. “Unele teste au fost aplicate pe zeci de persoane, altele pe sute. Concluziile poate ca se vor baza pe esantioane unite de mii de persoane. Dar trebuie sa mentionez ca atunci cand stabilesti un profil psihologic al unui popor sigur ca faci o extrapolare. E un profil definit statistic ca tendinta. Si Motru, daca ar fi avut acces la datele noastre, putea sa scrie mult mai aplicat lucrarile”, sustine Daniel David.

  Acesta a afirmat ca “ce e mai interesant este teoria pe baza careia vom dezvolta acest profil: abordarea psihologiei cognitive, o perspectiva cognitiv-comportamentala in care ideea fundamentala este ca nu atat evenimentele de viata ne influenteaza, ci modul in care noi ne raportam la ele. Noi vom incerca sa identificam acele scheme comportamentale prototip, larg raspandite”.

  “O sa numim cartea chiar ‘Psihologia poporului roman’. Sigur, pot fi nuante, dar vom continua pe titlul lui Motru, recunoscand practic ca el a fost cel care a vorbit prima oara despre acest lucru”, a continuat psihologul.

  Echipa care lucreaza la acest proiect este formata din 5 persoane, dintre care trei cadre didactice si doi doctoranzi. “Este un proiect fara finantare, pe care il facem ca parte a activitatii noastre de cercetare la Babes-Bolyai. Am simtit ca e momentul sa scriem acest lucru”, a declarat pentru HotNews.ro psihologul Daniel David.

 2. Tiberiu spune:

  Ai spus ca daca iti fac semn imi zici.Ma jur ca ti-am facut semn la fereastra.Ai zis numai asa “la Iorgu”?Ma deceptionezi dupa de mi-ai aruncat poanta cu google-satellite chiar incepusem sa cred putin ca Secu din Ro are capacitati deosebite.

 3. Tiberiu spune:

  Credeam ca deja m-ati reperat geografic si ramane numai sa-mi spuneti exact.

 4. ACEST TRADATOR ALOGEN AL NATIEI ROMANE SE APUCA SA FACA STUDII DE PSIHOLOGIE COMPORTAMENTALA ASUPRA POPULATIEI ROMANESTI PENTRU A AFLA STIINTIFIC CUM S-O DISTRUGA MAI BINE……
  ——————————————————————————————
  Psihologia poporului roman: un nou studiu de proportii despre romani, inceput de un grup de psihologi din Cluj

  de Raluca Pantazi Luni, 7 aprilie 2014, 10:36 Actualitate | Esenţial
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16988193-grup-psihologi-din-cluj-reia-studiul-filosofului-constantin-radulescu-motru-studiaza-astazi-psihologia-poporului-roman.htm

  Daniel David
  Foto: HotNews.ro
  Daniel David, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, reface impreuna cu un grup de psihologi lucrarea filosofului Constantin Radulescu Motru – “Psihologia poporului roman”, scrie Agerpres.
  —————————————————————————————————
  http://sanatate.presidency.ro/upload/Daniel_David.pdf

  DANIEL DAVID
  CURRICULUM VITAE
  For the English version of the CV and the List of P
  ublication please see at:
  http://www.psychotherapy.ro/content/view/44/72/
  Date personale :
  Născut la 23 noiembrie 1972, Satu*Mare, România; cet
  ăŃenia: Român
  Domiciliu stabil:
  Str. Rovine nr. 8, Ap. 23, Cluj*Napoca, România; Te
  lefon fix: +40 264 424554; Telefon mobil: +40
  744 266300
  Adresa la locul de
  muncă :
  Universitatea Babe;*Bolyai, Catedra de Psihologie,
  Str. Republicii nr. 37, Cluj*Napoca 400015,
  România; Telefon/fax: +40 264590967/+40 264595576;
  E*mail:
  danieldavid@psychology.ro
  ;
  daniel.david@mssm.edu
  PoziŃii
  academice/profesiona
  le actuale/recente
  Profesor “Aaron T. Beck” univ. dr., Universitatea B
  abe;*Bolyai, Facultatea de Psihologie ;i @tiinŃe
  ale EducaŃiei (2007*prezent); Conducere de doctorat
  din 2007 în domeniul Psihologie.
  @eful Catedrei de Psihologie Clinică ;i Psihoterapi
  e, Universitatea Babe;*Bolyai, (2007*)

 5. Adam Mares spune:

  Cand apar eu pe blog, se face tacere. :-) Voiam sa mai zic ceva despre VV la emisiune, dar nu mai zic. :-)

 6. elenick spune:

  adam,

  zi! :)

 7. Adam Mares spune:

  @elenick
  Sunt pe la jumatate. Dar pana acum mi-a placut. :-) Ma gandeam cati dintre politicienii nostri pot vorbi in felul asta despre istorie si curente politice? Cred ca extrem de putini. Apoi, a punctat foarte bine si problemele reale ale Romaniei. A spus si ce ar trebui sa faca PNL pt a deveni un partid cu resursa umana competenta. Are dreptate si cu aliantele, aliantele creeaza dispute si trocuri care distrug viziunile constructive (uite, cum a fost si in USL).
  Moderatorul se uita la el ca o curca-n craci. :-) Asa mi s-a parut.
  Nu in ultimul rand, era imbracat impecabil (poate un pic prea sobru, cravata fiind tot inchisa). :-) Si, de cand nu l-am mai vazut, uitasem ce “bronzat” este. :-)

 8. Adam Mares spune:

  Sinteza doctrinara a dreptei propusa de VV:
  liberalism + conservatorism + crestin-democratie.

 9. elenick spune:

  am,

  asa, bine ca vorbisi, ma ‘nebunesc dupa cei cu “am vrut sa-sti spun ceva , dar nu-ti mai spun!” :) eu mai butonez la ceva de lucru si nu m-am uitat. ma uit mai tarziu, mi-ai trezit interesul! Stii ca maestrul e un erudit si ca e o placere sa-l asculti vorbind liber (fara intrebari tampite, de la intervievator)!

  Ti-am spus ca din cauza Arpechimului s-a amanat privatizarea Oltchim. Acum o sa iasa pe piata mult mai atractiv la vanzare. Maestrul si-a facut bine treaba la Oltchim, orice ar zice carcotasii, doar ca rezultatele durabile se vad in timp, nu de azi pe maine!

 10. emi spune:

  Domnule Varujanm Vosganian n-am mai văzut cravată atât de… la culoarea costumului. Păreau făcute din acelaşi material . Şi se vede că vă place mult subiectul, vorbiţi “alintat”, adică cu multă căldură în glas, parcă aţi vorbi în casă cu ci8neva din familie.
  Dar nu reuşesc să văd tot interviul, se tot blochează ştiftul meu.
  Probabil face prea mult curent Tiberiu dând din mâini pe la fereastră…

 11. Adam Mares spune:

  A cam exagerat cu increderea de 70 la suta in USL. Cred ca aproape jumatate au votat doar impotriva PDL, nu ca aveau incredere in USL.

 12. epolitikon spune:

  @VV

  Aha, acum am inteles mai bine si sensul articolului de fata…Deh, precum ziceam, nu ma uit la TV. Nu am habar ce spune dl. Stroe contra partidului…
  Asta e, atat il duce capul.

  http://www.gandul.info/politica/antonescu-la-gandul-live-stroe-l-a-intrecut-in-planul-nesimtirii-pe-tariceanu-12432362

 13. Adam Mares spune:

  @epolitikon
  Asta intrece orice limita a libertatii de opinie intr-un partid. Uite, daca un membru al familiei tale procedeaza gresit si nu esti de acord cu el, poti sa-l critici punctual, dar nu cred ca ii vei dori vreodata raul.

  • @ Adam Mares
   @ all

   Chestiunea e ca in momente delicate, cum sunt cele pe care le traieste acum PNL, solutia cea mai buna nu e sa mergi la televiziuni si sa spui cu ce nu esti de acord. O faci la tine acasa.

 14. Tiberiu spune:

  @VV
  Un interviu senzational de profund si exaustiv de nota 10+ pe tema istoriei evolutiilor ideologice si politice roamnesti.
  Am notat un sumar al ideilor pentru a le retine si rumega

  -Politica va fi reevaluata cand va fi facuta de adevarati oameni de cultura
  -Trebuia sa fim modernisti nu anticomunisti
  -Diferenta dintre fundamentalistii de orice fel se estompeaza pe masura luptei politice
  -Suntem intr-o faza preideologica.PSD cu PNL s-au aliat din cauza ca puterea(basista) refuza jocul democratic
  -Liderii partidelor istorice nu aveau nicio experienta institutionala
  -Anul acesta este un an de razboi dar vine perioada postbelica
  -Tranzitia se va petrece cand se va produce o mutatie in modul oamenilor de a vedea lumea
  -Competitivitatea este un drum cu dus si intors
  -La convergenta nominala cu economia europeana stam bine ,dar la convergenta reala stam f. Prost
  -Liberalii au fost in consens cu UE de aceea au supravietuit
  -PNL trebuie sa formeze tineri pe specialitati,atunci cand conduci o tara ai nevoie de toate specialitatile
  -Dreapta trebuie sa imblanzeasca statul ca sa respecte cetateanul
  -Telul liberalismului-Egalitatea cetateanului in fata pietii si in fata legii
  -Societatea romaneasca nu a stiut sa pastreze ce era bun si sa construiasca mai departe
  -Social democratia are nevoie de o baza pe care o furnizeaza numaicapitalismul
  -UE trebuie sa se repozitioneze,valurile de aderare inca se vad,resursele nu mai au un traseu unic
  -Europa tinde sa se izoleze din cauza unui surplus de reglementari fata de China de ex
  -Europa trebuie sa regandeasca paradigma statului
  -Lipsa de stabilitate macina statul roman
  -Increderea este ca ebonita, odata rupta nu se mai poate reface
  -Onoarea este o resursa esentiala care trebuie conservata

 15. Tiberiu spune:

  @VV
  Ma simt liberal in spiritul meu dar sunt adept fanatic al PNL datorita unor oameni ca Vosganian,Tariceanu,Nicolaescu,Stroe,Campeanu.
  Daca acesti oameni ar fi insa in PRM atunci as continua sa fiu liberal in spirit dar as fi un sustinator fanatic al PRM.Ce spuneti de asta ?
  Nu l-am amintit insa pe Crin,Pe Crin il sustin integral desi I-a mazilit pe Tariceanu si Stroe si desi a iesit din USL care a fost visul meu politic.
  CRin este in opinia mea un Mare Conducator politic,acela de care are nevoie acum PNL.Vi se par ciudate ,conflictuale aceste opinii ?
  Eu cred ca nu,Sa dau un exemplu din fotbal.Uneori antrenorul trebuie sa-l puna pe banca de rezerve sau chiar sa concedieze un jucator oricat de valoros si talentat ar fi el daca manifesta acte de indisciplina care se pot imulti daca nu se iau masuri de sanctionare a jucatorului ne disciplinati care refuza sa faca ceeace ii cer antrenorul.
  Nu-I mai putin adevarat ca fara jucatori valorosi o echipa,oricat de disciplinata, nu are sanse de a castiga meciurile decisive contra unor adversari puternici.Totusi in toate cazuri le un antrenor serios trebuie sa sanctioneze jucatorul indisciplinat urmand sa ii dea o noua sansa atunci cand intelege sa se incadreze in disciplina si tactica impus a de antrenor.Este adevarat ca si antrenorul este schimbat daca echipa lui esueaza in obiectivele sportive.Deocamdata trebuie sa-I dam lui Crin tot creditul si suportul urmand sa evaluam situatia dupa europarlamentare.

 16. Adam Mares spune:

  http://www.dorintudoran.com/din-forbes-la-rahova/
  Banuiesc ca si asta e tot basist. :-)

 17. Adam Mares spune:

  @tiberiu
  Du-te la PRM! :-)

 18. tiberiu spune:

  Adam
  Desi nu am nimic personal cu tine sau cu oricare altcineva, sa fie clar ca nu voi accepta politia politica abuziva si fundamental antidemocratica care faceti pe blog.

 19. Adam Mares spune:

  Azi l-am mangaiat pe capsor pe VV, fiindca a fost fermecator la emisiune. :-) O adevarata politie politica! :-)

 20. tiberiu spune:

  Este nerelevant ce ai facut astazi sau ieri ,Important este CE FUNCTIE indeplinesti.Nu toti gardienii din inchisorile comuniste erau niste bestii,dar asta nu schimba misiunea lor in serviciul unui regim represiv antidemocratic.In afara de asta aici este vorba de o intreaga grupare, nu numai de tine.

 21. Adam Mares spune:

  Eu nu am nicio functie, spre deosebire de tine. :-) si ma simt foarte bine asa.

 22. epolitikon spune:

  @AM
  Mi se pare mie sau PNL sunt cei mai aprigi la mânie?

 23. 10 American Foods that are Banned in Other Countries

  http://eatlocalgrown.com/article/11944-banned-foods.html

  Americans are slowly waking up to the sad fact that much of the food sold in the US is far inferior to the same foods sold in other nations. In fact, many of the foods you eat are BANNED in other countries.

  Here, I’ll review 10 American foods that are banned elsewhere.

  Seeing how the overall health of Americans is so much lower than other industrialized countries, you can’t help but wonder whether toxic foods such as these might play a role in our skyrocketing disease rates.

  BANNED FOODS
  #1: Milk and Dairy Products Laced with rBGH

  Recombinant bovine growth hormone (rBGH) is the largest selling dairy animal drug in America. RBGH is a synthetic version of natural bovine somatotropin (BST), a hormone produced in cows’ pituitary glands. Monsanto developed the recombinant version from genetically engineered E. coli bacteria and markets it under the brand name “Posilac.”

  It’s injected into cows to increase milk production, but it is banned in at least 30 other nations because of its dangers to human health, which include an increased risk for colorectal, prostate, and breast cancer by promoting conversion of normal tissue cells into cancerous ones. Non-organic dairy farms frequently have rBGH-injected cows that suffer at least 16 different adverse health conditions, including very high rates of mastitis that contaminate milk with pus and antibiotics.
  Where it’s banned: Australia, New Zealand, Israel, EU and Canada

  “According to the American Cancer Society, the increased use of antibiotics to treat this type of rBGH-induced inflammation ‘does promote the development of antibiotic-resistant bacteria, but the extent to which these are transmitted to humans is unclear,’” the featured article states.

  Many have tried to inform the public of the risks of using this hormone in dairy cows, but their attempts have been met with overwhelming opposition by the powerful dairy and pharmaceutical industries, and their government liaisons. In 1997, two Fox-affiliate investigative journalists, Jane Akre and Steve Wilson, attempted to air a program exposing the truth about the dangers of rBGH. Lawyers for Monsanto, a major advertiser with the Florida network, sent letters promising “dire consequences” if the story aired.

  Despite decades of evidence about the dangers of rBGH, the FDA still maintains it’s safe for human consumption and ignores scientific evidence to the contrary. In 1999, the United Nations Safety Agency ruled unanimously not to endorse or set safety standards for rBGH milk, which has effectively resulted in an international ban on US milk.4 The Cancer Prevention Coalition, trying for years to get the use of rBGH by the dairy industry banned, resubmitted a petition to FDA Commissioner Margaret Hamburg, MD, in January 2010.5 Although the FDA stubbornly sticks to its position that milk from rBGH-treated cows is no different than milk from untreated cows, this is just plain false and is not supported by science. The only way to avoid rBGH is to look for products labeled as “rBGH-free” or “No rBGH.”

  #2: Genetically Engineered Papaya

  Most Hawaiian papaya is now genetically engineered to be resistant to ringspot virus. Mounting research now shows that animals fed genetically engineered foods, such as corn and soy, suffer a wide range of maladies, including intestinal damage, multiple-organ damage, massive tumors, birth defects, premature death, and near complete sterility by the third generation of offspring. Unfortunately, the gigantic human lab experiment is only about 10 years old, so we are likely decades away from tabulating the human casualties.
  Where it’s banned: The European Union

  Unfortunately, it’s clear that the US government is not in a position to make reasonable and responsible decisions related to genetically engineered foods at this point, when you consider the fact that the Obama administration has placed former Monsanto attorney and Vice President, Michael Taylor, in charge of US food safety, and serious conflicts of interest even reign supreme within the US Supreme Court! That’s right. Supreme Court Justice Clarence Thomas is also a former Monsanto attorney, but refuses to acknowledge any conflict of interest.

  Get More Good-for-You News @ Mercola.com
  #3: Ractopamine-Tainted Meat

  The beta agonist drug ractopamine (a repartitioning agent that increases protein synthesis) was recruited for livestock use when researchers found that the drug, used in asthma, made mice more muscular. This reduces the overall fat content of the meat. Ractopamine is currently used in about 45 percent of US pigs, 30 percent of ration-fed cattle, and an unknown percentage of turkeys are pumped full of this drug in the days leading up to slaughter. Up to 20 percent of ractopamine remains in the meat you buy from the supermarket, according to veterinarian Michael W. Fox.
  Where it’s banned: 160 countries across Europe, Russia, mainland China and Republic of China (Taiwan)

  Since 1998, more than 1,700 people have been “poisoned” from eating pigs fed the drug, and ractopamine is banned from use in food animals in no less than 160 different countries due to its harmful health effects! Effective February 11, 2013, Russia issued a ban on US meat imports, slated to last until the US agrees to certify that the meat is ractopamine-free. At present, the US does not even test for the presence of this drug in meats sold. In animals, ractopamine is linked to reductions in reproductive function, increase of mastitis in dairy herds, and increased death and disability. It’s also known to affect the human cardiovascular system, and is thought to be responsible for hyperactivity, and may cause chromosomal abnormalities and behavioral changes.

  Read about the benefits of grass-fed beef compared to standard feed lot beef.

  #4: Flame Retardant Drinks

  If you live in the US and drink Mountain Dew and some other citrus-flavored sodas and sports drinks, then you are also getting a dose of a synthetic chemical called brominated vegetable oil (BVO), which was originally patented by chemical companies as a flame retardant.

  BVO has been shown to bioaccumulate in human tissue and breast milk, and animal studies have found it causes reproductive and behavioral problems in large doses. Bromine is a central nervous system depressant, and a common endocrine disruptor. It’s part of the halide family, a group of elements that includes fluorine, chlorine and iodine. When ingested, bromine competes for the same receptors that are used to capture iodine. This can lead to iodine deficiency, which can have a very detrimental impact on your health. Bromine toxicity can manifest as skin rashes, acne, loss of appetite, fatigue, and cardiac arrhythmias.
  Where it’s banned: Europe and Japan

  According to the featured article:

  “The FDA has flip-flopped on BVO’s safety originally classifying it as ‘generally recognized as safe’ but reversing that call now defining it as an ‘interim food additive’ a category reserved for possibly questionable substances used in food.”
  #5: Processed Foods Containing Artificial Food Colors and Dyes

  More than 3,000 food additives — preservatives, flavorings, colors and other ingredients — are added to US foods, including infant foods and foods targeted to young children. Meanwhile, many of these are banned in other countries, based on research showing toxicity and hazardous health effects, especially with respect to adverse effects on children’s behavior. For example, as reported in the featured article:

  “Boxed Mac & Cheese, cheddar flavored crackers, Jell-O and many kids’ cereals contain red 40, yellow 5, yellow 6 and/or blue 2, the most popularly-used dyes in the United States. Research has shown this rainbow of additives can cause behavioral problems as well as cancer, birth defects and other health problems in laboratory animals. Red 40 and yellow 6 are also suspected of causing an allergy-like hypersensitivity reaction in children. The Center for Science in the Public Interest reports that some dyes are also “contaminated with known carcinogens.”
  Where it’s banned: Norway and Austria. In 2009, the British government advised companies to stop using food dyes by the end of that year. The European Union also requires a warning notice on most foods containing dyes.

  In countries where these food colors and dyes are banned, food companies like Kraft employ natural colorants instead, such as paprika extract, beetroot, and annatto. The food blogger and activist Vani Hari, better known as “Food Babe,” recently launched a Change.org petition2 asking Kraft to remove artificial dyes from American Mac & Cheese to protect American children from the well-known dangers of these dyes.
  #6: Arsenic-Laced Chicken

  Arsenic-based drugs are approved for use in animal feed in the US because they make animals grow quicker and make the meat appear pinker (i.e. “fresher”). The US Food and Drug Administration (FDA) has stated these products are safe because they contain organic arsenic, which is less toxic than the other inorganic form, which is a known carcinogen.
  Where it’s banned: The European Union

  The problem is, scientific reports surfaced stating that the organic arsenic could transform into inorganic arsenic, which has been found in elevated levels in supermarket chickens. The inorganic arsenic also contaminates manure where it can eventually migrate into drinking water and may also be causing heightened arsenic levels in US rice.

  In 2011, Pfizer announced it would voluntarily stop marketing its arsenic-based feed additive Roxarsone, but there are still several others on the market. Several environmental groups have filed a lawsuit against the FDA calling for their removal from the market. In the European Union, meanwhile, arsenic-based compounds have never been approved as safe for animal feed.
  #7: Bread with Potassium Bromate

  You might not be aware of this, but nearly every time you eat bread in a restaurant or consume a hamburger or hotdog bun you are consuming bromide, as it is commonly used in flours. The use of potassium bromate as an additive to commercial breads and baked goods has been a huge contributor to bromide overload in Western cultures.
  Where it’s banned: Canada, China and the EU

  Bromated flour is “enriched” with potassium bromate. Commercial baking companies claim it makes the dough more elastic and better able to stand up to bread hooks. However, Pepperidge Farm and other successful companies manage to use only unbromated flour without any of these so-called “structural problems.” Studies have linked potassium bromate to kidney and nervous system damage, thyroid problems, gastrointestinal discomfort, and cancer. The International Agency for Research on Cancer classifies potassium bromate as a possible carcinogen.

  #8: Olestra/Olean

  Olestra, aka Olean, created by Procter & Gamble, is a calorie- and cholesterol-free fat substitute used in fat-free snacks like chips and French fries. Three years ago, Time Magazine3 named it one of the worst 50 inventions ever, but that hasn’t stopped food companies from using it to satisfy people’s mistaken belief that a fat-free snack is a healthier snack. According to the featured article:

  “Not only did a 2011 study from Purdue University conclude rats fed potato chips made with Olean gained weight, there have been several reports of adverse intestinal reactions to the fake fat including diarrhea, cramps and leaky bowels. And because it interferes with the absorption of fat soluble vitamins such as A, D, E and K, the FDA requires these vitamins be added to any product made with Olean or olestra.”
  Where it’s banned: The UK and Canada

  #9: Preservatives BHA and BHT

  BHA (butylated hydroxyanisole) and BHT (butylated hydroxytoluene) are commonly used preservatives that can be found in breakfast cereal, nut mixes, chewing gum, butter spread, meat, dehydrated potatoes, and beer, just to name a few. BHA is known to cause cancer in rats, and may be a cancer-causing agent in humans as well. In fact, according to the US Department of Health and Human Services, National Toxicology Program’s 2011 Report on Carcinogens, BHA “is reasonably anticipated to be a human carcinogen.” It may also trigger allergic reactions and hyperactivity, while BHT can cause organ system toxicity.
  Where it’s banned: The UK doesn’t allow BHA in infant foods. BHA and BHT are also banned in parts of the European Union and Japan.

  #10: Farm-Raised Salmon

  If you want to maximize health benefits from fish, you want to steer clear of farmed fish, particularly farmed salmon fed dangerous chemicals. Wild salmon gets its bright pinkish-red color from natural carotenoids in their diet. Farmed salmon, on the other hand, are raised on a wholly unnatural diet of grains (including genetically engineered varieties), plus a concoction of antibiotics and other drugs and chemicals not shown to be safe for humans.

  This diet leaves the fish with unappetizing grayish flesh so to compensate, they’re fed synthetic astaxanthin made from petrochemicals, which has not been approved for human consumption and has well known toxicities. According to the featured article, some studies suggest it can potentially damage your eyesight. More details are available in yesterday’s article.
  Where it’s banned: Australia and New Zealand

  How can you tell whether a salmon is wild or farm-raised? The flesh of wild sockeye salmon is bright red, courtesy of its natural astaxanthin content. It’s also very lean, so the fat marks, those white stripes you see in the meat, are very thin. If the fish is pale pink with wide fat marks, the salmon is farmed.

  Avoid Atlantic salmon, as typically salmon labeled “Atlantic Salmon” currently comes from fish farms. The two designations you want to look for are: “Alaskan salmon,” and “sockeye salmon,” as Alaskan sockeye is not allowed to be farmed. Please realize that the vast majority of all salmon sold in restaurants is farm raised.

  So canned salmon labeled “Alaskan Salmon” is a good bet, and if you find sockeye salmon, it’s bound to be wild. Again, you can tell sockeye salmon from other salmon by its color; its flesh is bright red opposed to pink, courtesy of its superior astaxanthin content. Sockeye salmon actually has one of the highest concentrations of astaxanthin of any food.

  Source: Mercola.com

 24. Emi spune:

  Nu pricep ce e de ras, ce raspunsuri poti da la intrebari idioate?

 25. Adam Mares spune:

  Radeam de felul in care e formulata stirea. :-)

 26. Emi spune:

  Am vrut sa te intreb “tu cu cine “votezi”?”, dar mi-am imaginat imediat si raspunsul: “evident, cu mine!”
  O relatie are sanse daca ambii parteneri isi doresc sa mearga, este cum se zice in mate, o functie surjectiva. Tu poti face doar partea ta functionala, jumatatea ei nu e sub controlul tau. Simte-te precum o floare, care ofera albinutei parfum, culoare, polen, si evident, nectar, dar nu uita ca vine o clipa cand albinuta ar putea zbura in alta parte. Bucura-te de clipa si nu invinovati pe nimeni ca albina poate zbura…

 27. Adam Mares spune:

  @emi
  Tu cu cine vorbesti?

 28. emi spune:

  Cu un prieten îndrăgostit, uşor nesigur.

 29. Adam Mares spune:

  @emi
  Cine mai este indragostit? :-)

 30. Buddha spune:

  VV a uitat complet de noi. Nu mai raspunde, ne mai da cate o postare, sa avem cu ce ne juca.
  Probabil e suparat ca ne-am luat de secretara/consiliera, ce-o fi ea.
  Maestre, iertare! Dar chiar asa? Sa nu mai dati pe acasa?

 31. Emi spune:

  Marti am putut vedea emisiunea doar pe telefon. De aceea erati mic si in culori confuze. Apoi am vazut ca aveati si dungulite la cravata…