Despre ideologia dreptei, ca sinteza doctrinara

http://expresnational.ro/editorial/emisiunea-sfere-de-influenta-invitati-varujan-vosganian-si-radu-magdin-9760

80 Responses to “Despre ideologia dreptei, ca sinteza doctrinara”

  1. Sorin Ghinescu spune:

    O foarte buna referinta despre starea ‘pre-ideologica’ actuala a politicului romanesc. Multa lume confuzata in partide in legatura cu ce este doctrina, de ce exista si de ce/daca ar trebui urmata. Si mai putini constienti despre diferenta intre o ideologie si o doctrina la nivelul partidelor politice. Foarte multi speriati, in rangurile inferioare ale partidului, in legatura cu existenta unei doctrine, ar trebui sa faca filozofie?!
    Felicitari maestre pentru o emisiune care m-a facut sa scot TV-ul din cosul de gunoi in care-l aruncasem!

  2. Emi spune:

    Interviu excelent, usor de inteles dar care indeamna la lectura.
    Sa incepem cu prima intrebare din interviu:
    http://vosganian.ro/?p=4229

  3. Emi spune:

    Cum veti serba in acest an 16 ani de la lansarea “Manifestului dreptei”?
    Eu ma astept la publicitate mai multa pe aceasta tema.

  4. adrian spune:

    adrian spune:
    aprilie 8, 2014 la 8:54 pm
    Mai exista vrajile astea numite “doctrine” ?! Sau sunt eu prea batran deja ca sa mai cred astfel de cuvinte? “Aceste cuvinte ne doare” caci “fara poezie viata e pustiu”, la fel cum e si cu doctrinele astea.

  5. elenick spune:

    iata un sondaj care imi pare “pe bune”. PNL are 18% Johannis, maxima notorietate.

    http://www.dcnews.ro/sondaj-europarlamentarele-i-rena-terea-usl-ce-parere-au-67-4prc-dintre-romani-despre-pmp_440957.html

    de studiat cu atentie!

  6. lordul john spune:

    @VV

    Foarte bun discursul (ca de dialog nu poate fi vorba)! De acord cu sinteza doctrinara a dreptei!

  7. tiberiu spune:

    Iarasi referitor la emisiunea extraordinara in care ati dat un recital de eruditie si finete analitica a evolutiei miscarilor politice si ideologice roamnesti.Daca emisiunea ar fi avut loc intr-o alta conjunctura politica entuziasmul meu ar fi fost inca si mai mare.
    Deci doua observatii pe temele dezbatute
    1)Referitor la afirmatia ca “acesta este un an de razboi politic dar urmeaza perioada POSTBELICA” am rezerve serioase daca cele doua randuri de alegeri de acest an nu se vor incheia cu zdrobirea electorala a regimului politic represiv si antinational basist.
    In cazul cand(Doamne Fereste) BaSecu si camarila lui mafiota vor supravietui politic alegerilor( in special prezidentiale) perioada
    “postbelica” ar putea fi inca mult mai rea decat cea “antebelica”
    2) Referitor la imperativul conservarii ” onoarei” ca pe o “resursa” nationala de prima marime vreau sa reiterez ca decizia controversata de multi( si de dv) a iesirii de la guvernare avea in vedere tocmai “conservarea onoarei politice” a PNL si nu numai.
    Decizia PSD de a merge separat la alegerile europarlamentare luata inca de anul trecut a fost un prim afront la dresa PNL si nerespectarea aliantei USL care la precedentele alegeri( locale si parlamentare) au mers pe liste comune.va scriam de anul trecut ca decia PSD submineaza fundamental USL si ati fost de acord cu mine.Repetatele iesiri ale unor membri marcanti PSD care au csustinut ca PSD trebuie sa aiba un candidat prorpiu a fgost o noua “palma” data PNL si acordurilor USL.
    Constituirea USD a fost insa ruperea de facto a USL caci in noua alianta PNL era lasat pe dinafasra ca o ruda saraca si nedorita.
    Aducerea in fata a lui S.Oprescu la “pachet” cu USD a fost maciuca finala.
    A continua in aceste conditii o asa zisa alianta inexistenta in care PNL urma sa fie tratat cu dispret ,dar folosit numai pentru conservarea comoda a unei majoritatii parlamentare ar fi fost acceptarea unei posturi dezonorante care ar fi avut urmari dezastuoase pentru PNL.Este absurd argumentul continuarii guvernarii pentru ” interesul national” daca acesta venea in conflict cu “intereresul” conservarii onorabilitatii PNL care a luptat cot la cot alaturi de PSD in grelele confruntari electorale.
    Din pdv al onoarei ar fi de neconceput pentru o pentru un asociat care si-a adus o contributie substantiala la succesul unei afaceri sa fie tratat cu desconsideratie atunci cand partenerul sau se vede cu “sacii in caruta”.
    Paptul ca Ponta realizeaza teribililele greseli facute si isi doreste refacere cat mai grabnica a USL este o dovada ca actiunea de iesire de la guvernare a fost 100 % justificata.
    Constat insa ca vorbitorii PNL ( Pocora) nu explica clar publicului considerentele care au dus la decizia imperativa(dpdv al onoarei politice) aiesirii de la guvernare.
    In momentul in care toti vor intelege aceste imperativ si carcotelile din PNL vor disparea si toti activistii se vor inhama la “caruta elctorala” cu tot elanul.
    Un succes al PNL la europarlamentare vor duce la refacerea onorabilitatii PNL si vor crea premizele refacerii onorabile a USL de pe pozitii de forta.
    Trebui sa explicati tutoror ca iesirea de la guvernare a fost SINGURA SOLUTIE ONORABILA pentru Crinh si PNL si ca numai un succes la europarlamentare este SINGURA CALE ONORABILA pentru refacerea USL si a coalitiei antibasiste.

  8. Adam Mares spune:

    @tiberiu
    In parte, sunt de acord cu ce spui. Nu inteleg insa de ce ar trebui sa se refaca USL. :-) Daca PSD si-a tratat partenerul cu dispret si doar l-a folosit, crezi ca dupa europarlamentare va suferi o metanoia? :-)

  9. Adam Mares spune:

    PSD nu cunoste conceptul de onoare si nu-l va invata subit.

  10. lordul john spune:

    @VV

    Am urmărit, printre picături, emisiunea. Câteva comentarii:
    1. apreciez readucerea in discuția publica a conservatorismului, sunteți printre puținele persoane publice, cu acces la media, care fac asta.
    2. sinteza doctrinara a dreptei trebuie făcută in primul rând cu oameni de calitate, care înțeleg ce vor de la viata, nu cu oameni care aleargă după funcții si putere indiferent cum se cheamă aceasta.
    3. sinteza doctrinara a dreptei poate fi un spațiu pentru multi dintre cei care nu se manifesta activ in viata cetății din lehamite.
    4. nevoia profesionalizării partidelor politice a fost excelent punctata, dar nu vad cum se poate realiza (comisiile de specialitate ale PNL nu au funcționat, in sensul inițial, deloc).

    Acestea nu sunt doar teme de meditație ci ar trebuie sa fie teme programatice.

  11. tiberiu spune:

    Adam
    Nu intelegi sau nu vrei sa intelegi ? Raspunsul este simplu:
    1)USL este cel mai eficient mijloc politic de a zdrobi basismul
    2)dupa iesirea de la guvernare Ponta a realizat marea pierdere si plange zilnic de dorul USL

  12. tiberiu spune:

    @VV
    Intelegerea necesitatii iesirii de la guvernare este la fel de importanta
    1)pentru fanii PNL care se ridica nejustificat impotriva lui Crin
    2) pentru fanii USL deceptionati si care considera ca aceasta decizia PNL a fost una eronata.
    3) pentru fanii PSD care traiesc cu iluzia ca ei nu au nicio vina

  13. alexc spune:

    elenick, sondajul ala e o mizerie. intrebarile sunt puse tendentios dupa comanda psd. csccc e institut pe o strada din cluj, la dancu

  14. lordul john spune:

    @all

    http://www.ramona-manescu.ro/manifestul-pnl-pentru-25-mai-2014-prosperitate-natiune-si-libertate/

    PNL luptă împotriva oricărei creșteri de taxe și contribuții în România prin aplicarea modelului existent în alte state membre. Ca exemplu, în unele state din nordul Europei impozitul pe venitul cetățeanului trece de pragul de 40%. Nu vrem ca Bruxelles-ul să decidă politicile fiscale și economice ale României.
    PNL propune modificarea Tratatului de stabilitate, coordonare și guvernanță al Uniunii Monetare și Economice pentru a elimina prevederile de convergență și coordonare fiscală, care ar dăuna competitivității statelor membre în general, și pentru a apăra cota unică de impozitare din România.
    PNL susține adoptarea unei politici financiare europene flexibile și adaptate criteriilor de competitivitate inclusiv pentru statele din afara zonei euro.
    Cerem introducerea obligativității analizei de impact asupra statelor din zona euro pentru fiecare măsură de guvernanță financiară și fiscală adoptată de Eurogrup.
    PNL susține crearea unui pact de cooperare a statelor din afara zonei euro pentru reprezentarea intereselor de politică financiară ale economiei românești în UE. Un astfel de pact ar servi interesele României, Poloniei, Cehiei și ale altor țări.
    PNL solicită o reformă la nivel european a sistemului de contribuții al statelor membre pentru ca România să plătească o contribuție procentuală mai mică din TVA-ul colectat la bugetul Uniunii Europene, la nivelul altor state membre. Acum, România plătește un procent dublu din TVA-ul colectat la bugetul Uniunii Europene față de Germania, Olanda sau Suedia, care contribuie cu numai 0,15% din TVA.
    PNL se opune emiterii de euroobligațiuni pentru că în loc să punem la un loc datoriile statelor UE, alegem să punem în comun proiectele de investiții. De aceea, sprijinim crearea Obligațiunilor Europene de Investiții, ce ar urma să fie motorul de finanțare a proiectelor europene majore de infrastructură. Obligațiunile Europene de Investiții au ca obiectiv stimularea finanțărilor de pe piețele de capital pentru proiecte de infrastructură la scară mare în sectorul de transport (rețeaua TEN – T), energie (rețeaua TEN – E), respectiv Tehnologia Informației și a Comunicațiilor. Obligațiunile de proiect permit promotorilor de proiecte de infrastructură să atragă, de regulă prin parteneriat public – privat, finanțare de la investitori instituționali precum fonduri de pensii și companii de asigurări. Aceste fonduri sunt interesate prin natura portofoliilor lor de investiții pe termen lung. Utilizarea instrumentelor financiare de acest tip a fost un succes nu doar în economii avansate precum Marea Britanie, ci inclusiv în state estice precum Polonia, care în 2012 a cumulat contracte în valoare de 4,4 miliarde de euro semnate cu Banca Europeană de Investiții.

  15. emi spune:

    “O Românie europeană trebuie să fie modernă în complexitatea ei şi nu doar economic. Iată de ce, la nivel politic, pentru a transforma politica în politici, este nevoie de infăptuirea sintezei doctrinare.

    Sinteza doctrinară este justificată prin aceea că viziunea privind modernizarea economica este precumpanitor liberala, cea privind transformarea bazei sociale este precumpanitor crestin-democrata iar cea privind emanciparea culturala este predominant conservatoare.”

    http://vosganian.ro/?p=2475

  16. Pacala spune:

    Lordul john
    PNL lupta, propune, se opune…bla bla.
    Gata, toti vor veni se sa lupte sa stampileze PNL

  17. emi spune:

    “Noi am debutat cu stangul in acest nou exercitiu al libertatii. De ce morala presupune libertate? Pentru ca morala inseamna alegere. De ce spun ca am debutat cu stangul? Pentru ca noi, in loc sa desenam axele morale, am preferat sa fim moralisti. In loc sa propavaduim etica, am propovaduit eticismul. In anii ’90, in loc sa fim modernisti, am fost anticomunisti.”

    http://vosganian.ro/?p=1916

  18. emi spune:

    “Oamenii politici se împart în două. Imensa lor majoritate sunt întimidaţi de spectrul parchetelor şi al instanţelor şi nu au curajul să discute deschis despre sistemul judiciar. Alţii vorbesc cu năduf despre justiţie, lăsând sentimentul că o decizie potrivnică este, neapărat, şi nedreaptă. Eu cred că ne lipseşte o dezbatere reală, lipsită de fetişisme, de talibanisme şi de infailibilităţi, pe de o parte, de inhibiţii, teamă ori ciudoşenie, pe de alta. Cu toţii mai avem câte ceva de îndreptat, inclusiv Justiţia şi clasa politică. Mai rămâne doar să avem buna ştiinţă şi buna cuviinţă ca atunci când vrem să îndreptăm, să nu stricăm şi mai tare.”

    http://vosganian.ro/?p=4843

  19. Tiberiu spune:

    @VV
    Faptul ca nu ne raspndeti este f. In regula .Nu cred ca are vreun sens sa dialogati cu banda de securisti basisti (Adam, Sorin, Pacala, Emi, Epolitikon).Din punctul meu de vedere puteti doar sa cititi postarile mele fara a fi nevoie sa-mi dati da o replica.
    Pentru mine cel mai important este doar sa stiu ca receptionati mesajele mele dar si sa comunicati din cand in cand pozitiile dv fata diverse evenimente.

  20. Pacala spune:

    Nici maestrul nu te mai baga in seama. Hai nu plange.

  21. Maestre, sincer ne-am convins ce poate face dreapta……cand vrea sa faca rau.

    In alta ordine de idei, va ofer putina hrana pentru spirit, sa-mi spuneti si pararea dumneavoastra, va rog.
    —————————————————————
    Quantum-Thinking

    http://www.innovint.com/services/creativity_2.php

    Quantum-thinking is the ability of the mind to function at a higher level of creativity and innovation. This level of thinking allows one to accurately envision the next generation products, services, and modes of operation.
    It involves a shift from linear thinking to higher-order holistic thinking.
    Quantum-thinking is achieved by the systematic development of six critical skills:

    1. Personal Mastery—the ability to explore higher-order thinking (futuristic ideas) beyond one’s present reality.

    2. Intuition—the ability to “spontaneously receive” higher-order concepts and ideas.

    3. Mastery of Context—the ability to envision future paradigms with the least amount of data or information.

    4. Context Integration—the ability to integrate information from different paradigms into one compatible higher-order paradigm.

    5. Creative Synthesis—the ability to synthesize (transform) information into new knowledge.

    6. Hyper-accelerated Information Processing—the ability to process (learn) data and information at hyper-accelerated speeds.
    This program is designed for individuals who are interested in discovering the extraordinary capacity of higher-order thinking. Through a series of highly interactive and experiential individual and team exercises, participants systematically learn to master the six skills of quantum-thinking. As future business paradigms emerge in successively shorter time frames (3 to 5 years at present), leading-edge organizations require a critical mass of individuals who are able to anticipate the nature of new paradigms in order to remain competitive in today’s rapidly changing business world. The overall objectives of this program are to:
    1. Expand or initiate the process of achieving personal mastery in terms of higher- order thinking.
    2. Learn how to envision or characterize a context/paradigm from the least amount of information and knowledge.
    3. Learn how to integrate information and knowledge from two or more paradigms into one futuristic paradigm.
    4. Experience the power of cooperation, collaboration, and cross-functional integration in predicting future, leading edge products, services, and modes of operation.
    Value Proposition of Quantum-Thinking

    This program provides the following value for you and your organization with respect to quantum-thinking. Quantum-thinking:
    1. Will become an integral part of your day-to-day problem solving, creativity, and future-oriented brainstorming.
    2. Will be the source of ingenious solutions to complex situations and opportunities that cannot be effectively resolved by ordinary creative problem solving.
    3. Will generate an environment where significantly expanded synergism in teamwork will occur.
    4. Is the short- and long-term necessity for the continued existence of any organization—particularly in the present millennium.
    5. Is the key to generating new, leading-edge products, services, and modes of operation.
    ———————————————
    Roninjaune note:
    In order to achieve this:

    6. Hyper-accelerated Information Processing—the ability to process (learn) data and information at hyper-accelerated speeds.

    You must start slowly, then accelerate and accelerate again without stooping your acceleration in thinking, untill you see only all possible outcomes in the possible futures available if one time line is allowed to continue or is altered.
    If alteration of a time line occurs you must compute all outcomes that are most likely to happen with their implications as well. All this by computing in the same time other time lines not altered at all. Then you see what you obtain. If you do not like the result, you just continue shuffling the cards of other possible time line outcomes until you are happy with the result. When the result pleases you, you just implement it the way it is, because you ran allready that time line and you know is good.

    I could make an association here with the stroboscopic lamp when one is adjusting the advance on it’s own car engine………

    Faster you rev the engine, clearer the degrees of advancement becomes…..
    Returning to quantum thinking, faster you can compute the informations you got, clearer becomes the outcome in the near or far, far future.
    This way, by knowing what is most likely to happen, you can alter the time line according with the Humanity’s own needs.

    On the other hand, if you do not have the time to do what is explained above, tou can simply go directelly to…clairvoyance by skipping the entire quantum thinking process…….

    Or, just to verify yourself……

    You can do both in the same time…..or one at a time…if you are doing something else, then just comparing the results of the quantum thinking with the clairvoyance outcome….

    Simple isn’t it ?????

    PS. I would love to have prof. Einstein by my side with whom to disscus the whole matter of quantum thinking and obtain his point of view as well……on this matter.

    To bad he is no longer with us.

  22. tiberiu spune:

    Baaaaaaaaaaaaaaau, pacalici arici pogonici securici

  23. Adam Mares spune:

    Sinteza doctrinara a dreptei propusa de VV:
    liberalism + conservatorism + crestin-democratie.

    Cand te gandesti ca exista un partid care-si spune Conservator!…
    Oare ce doctrina au astia? Sau Voiculescu tine loc de doctrina? :-)
    Crestin-democratia era la PNTCD. Deci, la Pavelescu. :-)

  24. tiberiu spune:

    M.Diaconu poate candida la europarlamentare !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Un sut in momitele basistilor !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  25. Pacala spune:

    adam,
    lasa bre doctrinele, ca daca ajung la guvernare nu respecta nimeni nici o doctrina.

  26. Pacala spune:

    Uraa, MD poate candida. Si va lua 3% din voturile PNL. URAA. PNL va lua la europarlamentare 16%. URAAA!

  27. tiberiu spune:

    Degeaba te iluzionezi securist basist ,M.Diaconu are proprii lui adepti fosti uselisti antibasisti care prin el au posibilitatea de a se exprima..Asta inseamna de fapt M.Diaconu va duce o masa electorala suplimntara la cea traditionala PNL-ista

  28. Adam Mares spune:

    Am gasit sursa de inspiratie pt postarea cu sloganul inedit:
    http://www.romaniaculturala.ro/articol.php?cod=20621

    :-)

  29. tiberiu spune:

    M.Diaconu a devenit un simbol al luptei impotriva opresiunii regimul mafiot basist ,asa cum a fost Arafat.Toate paturile sociale au participat la protestele antibasiste pe tema Arafat.

  30. tiberiu spune:

    Liviu Pop :dupa 25 mai se reface USL

  31. livia spune:

    M. Diaconu poate candida la europarlamentare. Ma bucur ca a luat-o Antonescu peste bot. Nu mai spun de horia georgescu (intentionat cu litera mica).

  32. Maestre,

    Folosind gandirea cuantica descrisa mai sus si aici:

    http://www.scribd.com/doc/217246707/Quantum-Thinking

    Am ajuns la o concluzie fascinanta:

    Imperiul Britanic din care fac parte SUA, UK si Israelul NU mai este condus de catre fiinte umane, ci de catre demoni sau fiinte dintr-un univers paralel extrem de rau voitoare cu fiintele umane.

    In religia noastra ortodoxa le cunoastem drept diavoli iar seful acestora…Insusi Necuratul……

    MS Regina Elisabeta II a Marii Britanii si a Irlandei de Nord ar face mai bine sa recunoasca adevarul straniu si incredibil si sa ceara ajutorul Omenirii. Nu sa incerce sa acapareze tarile altora, pe care sa le stoarca de resurse pentru …stapanii neumani……

    Majestate cereti ajutorul preotilor ortodocsi si al armatelor dispuse sa lupte cu un asemenea inamic….Necurat…..

    In schimbul tehnologiilor unii si-au vandut cu adevarat sufletul…..

    Dar exista nadejde:

    Cereti ajutorul Federatiei Ruse, Romaniei, Serbiei, Bulgariei si preotilor acestora……

    Altfel restul omenirii va trebui sa faca ceea ce ati dorit chiar Majestatea Voastra:

    Bombardarea nucleara a SUA, UK si a Israelului….totul pentru ca restul Omenirii sa se salveze…….

  33. elenick spune:

    gents,

    in privinta lui M. Diaconu: urasc sa am dreptate!

    primele reactii ale PNL: daca M. Petrache – seful campaniei electorale pt. europarlamentare- o coteste elegant (ma rog , cat se poate), la modul ” il asteptam pe M. Diaconu in grupul europarlamentarillor liberali”, iata si cea mai proasta atitudine pe care o poate avea un liberal in acesta situatie de cacao :

    http://www.stiripesurse.ro/ludovic-orban-despre-mircea-diaconu-sper-sa-nu-i-se-valideze-mandatul-daca-va-fi-ales-avertisment-pentru-romani/

  34. lordul john spune:

    @pacala

    nu este victoria lui Mircea Diaconu asupra lui Antonescu, Georgescu sau Băsescu. E o înfrângere a politicienilor care nu sunt in stare sa facă o lege.

    In mod normal cine a fost găsit incompatibil, fiind într-o funcție publica, nu mai poate ocupa funcții publice un număr de ani indiferent dacă numite sau alese.

  35. elenick spune:

    daca mai avea cineva vreo indoiala ca ANI este o structura basista creata cu scopul clar de a-i torpila pe adversarii lui, atunci cand el doreste asta, iata inca o mica dovada:

    http://www.pesurse.ro/2014/04/08/exclusiv-unul-dintre-membrii-fondatori-ai-miscarii/#news

    Pe Mircea Diaconu il urmareste de cand s-a inscris in PNL si s-a auzit ca ar fi un bun prezidentiabil, cu carisma, notorietate, etc.

  36. Adam Mares spune:

    Vad ca si Rares are cravata inchisa, asemenea costumului. O fi ultimul trend! :-)

  37. Tiberiu spune:

    Mazare eliberat ,inca un sut in momitele basistilor !

  38. Pacala spune:

    Inteleg ca te dor rau momitele…

  39. Emi spune:

    Cand vorbiti de momite va ganditi la momeli sau la ganglioni?!?!?!

  40. adrian spune:

    @Lordul: “In mod normal cine a fost găsit incompatibil, fiind într-o funcție publica, nu mai poate ocupa funcții publice un număr de ani indiferent dacă numite sau alese.”
    Incompatibilitatea, asa cum este ea definita de lege (unii zic ca sa nu ne uitam in lege daca avem un DEX la indemana), nu este altceva decat o abatere disciplinara. Care se pedepseste cu eliberarea din functie si cu interdictia de a mai ocupa FUNCTII NUMITE. Asta e normal dat fiind ca incompatibilitatea nu este fapta penala, nu este infractiune, nu este contraventie. Prin urmare nu poti restrange drepturi electorale prevazute de Constitutie in asemenea conditii.
    Mircea Diaconu este pentru mine un soldat al PNL pe care acest partid, spre rusinea lui, in acest razboi impotriva basismului, l-a lasat in spatele liniilor inamice fara sa traga un foc si fara sa faca absolut niciun efort sa-l recupereze din spatele acestor linii inamice. Mai mult, aia care erau in masura sa analizeze desantul de sprijin au judecat fix in aceeasi amorteala indolenta miserupista pe care am vazut-o in cazul Ghise, atunci cand omul a fost lasat sa zica de unul singur ceea ce era de domeniul evidentei. Acelasi ridicat din umeri cu “nu mai avem ce face”, “asta este” … In conditiile in care un Radu Stroe mergea de atunci cu frana de mana trasa dar toata lumea parea ca se uita in alta parte. Bineinteles ca voi vota cu Mircea Diaconu si asta nu neaparat pentru ca s-ar potrivi acestui post dar pentru ca este o victima iar eu urasc din rarunchi sistemul. Lamurirea doctrinelor este o apa de ploaie in aceste conditii, banuiesc ca nimeni nu-si face iluzii ca dl. Moloz (Hd – stiu ca-i Molot dar ma gandesc la excavatorul trimis de el sa faca parcari la Sarmizegetusa Regia), Iliescu (Gr.) sau alti domni din teritoriu chiar dau doi bani pe asa ceva. Iar faptul ca Mircea Diaconu castiga de unul singur batalia cu sistemul arata cat de incompetenti sunt “juristii” si sfatuitorii de taina ai dlui Antonescu de la capul PNL. Ma gandesc ca dna Gorghiu d’aia are blog in care vorbeste de biciclete, carticele si lucruri dragalase in loc sa-si vada de ce-ar trebui, anume chestiuni juridice stringente. Treziti-l din somn si pe dl. Voicu, spuneti-i dlui Dan Mihalache ca e putin cam prea plin de domnia sa, si la propriu si la figurat. Ca locuitor de sector 6 mai spuneti-i si dlui Manescu ca l-au ales unii primar.

  41. adrian spune:

    @Adam Mares:
    “De partea cealaltă, ANI a spus că paragraful se referă la „funcţia eligibilă“, adică orice funcţie aleasă, categorie din care face parte şi mandatul de eurodeputat. ” scrie in articolul ala de o stupiditate perfect “jurnalistica” a la “Adevarul”

    Legea nu e absolut deloc confuza decat daca citesti un singur articol si te bazezi pe DEX. Aceeasi lege, la chiar articolul 1, enumera exhaustiv functiile care impun declaratiile de avere si interese si la care se refera regimul incompatibilitatilor. Ala de la ANI e probabil un imbecil cu IQ sub 50 daca afirma asa ceva, cu “functiile eligibile”. Din simplul motiv ca functiile sunt enumerate pe puncte iar la punctul 4 sunt deputatii si senatorii din parlamentul Romaniei iar la punctul 4 sunt reprezentantii romani in parlamentul european. Cred ca si un copil de la gradinita intelege ca daca i se prezinta o astfel de lista atunci e clar ca functiile n-au cum sa fie aceleasi ca nu le mai enumerau asa. Apoi, daca legiuitorul ar fi dorit restrangerea drepturilor electorale in mod neconstitutional ar fi spus mult mai simplu “nu mai candideaza”.
    Pe scurt, ceea ce spune idiotul ala de la ANI ma face sa ma gandesc ca daca el merge la restaurant si citeste meniul cu mancaruri de vita, de porc, miel, peste el probabil citeste “carne” peste tot …
    Am stat sa ma uit cum a evoluat aceasta lege si ce se aplica lui Mircea Diaconu iar el nici macar incompatibil nu trebuia sa fie declarat de ICCJ.Care fix in aceeasi speta o scoate pe Ecaterina Andronescu cum spune legea in mod corect – compatibila. Asta pentru ca Rectorul este o functi in sistemul educativ iar legea permite asta. Asa cum directorul de teatru este o functie in “domeniul creatiei literar-artistice” iar legea, in exact acelasi articol aplicabil dnei Andronescu, ii permitea si dlui Diaconu cumulul. Caci probabil de aceea i-a si zis Senatul ca n-are nicio treaba si numai ANI si clica basista a interpretat cum le-a picat lor bine. Cum puteti cu totii constata insa, PSD n-a aruncat-o pe dna Andronescu ca pe o masea stricata numai ca sa nu le drdaie chilotii de ce va spune propaganda basista, cu care chipurile se afla PNL in razboi.
    Explicatia mai pe larg in articolul de pe blogul meu cu titlul “Un BEC incompatibil”.

  42. adrian spune:

    Rectific: la punctul 3 deputatii si senatorii, la punctul 4 europarlamentarii. Scuze pentru graba cu care am scris. Si pentru suprare, evident.

  43. Adam Mares spune:

    Drepturile electorale se suspenda doar daca esti condamnat, nu?

  44. elenick spune:

    adrian,

    multumim pentru argumentatia juridica. rationamentul este limpede, nu intelege decat cine nu vrea sa inteleaga…!

  45. adrian spune:

    Ca sa ti se ia carnetul pentru ca ai trecut pe rosu trebuie sa fii condamnat? ANI conform legii trebuie s aintocmeasca hartiile iar instanta sa constate incompatibilitatea. Nefiind jurist, banuiesc ca penntru asta nu exista alt termen decat “condamnare”. Rezultatul este pierderea functiei si, complementar, interdictia de a mai ocupa o functie de auoritate numita.
    Art 25 din legea ANI chiar invocata aici are la alin 3:
    “(3) Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective.”
    Art. din legea incompatibiitatilor, 161/2003:
    “Art. 83. – (1) Deputatul sau senatorul care la data intrării în vigoare a prezentului titlu se află în una dintre incompatibilităţile prevăzute de art. 81 şi 82 va informa, în termen de 15 zile, Biroul permanent al Camerei din care face parte.

    (2) În termen de 60 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (1), deputatul sau senatorul va opta între mandatul de parlamentar şi funcţia care generează incompatibilitatea, demisionând din una dintre funcţii.

    (3) După expirarea termenului prevăzut la alin. (2), dacă starea de incompatibilitate continuă să existe, deputatul sau senatorul este considerat demisionat din funcţia de deputat sau de senator. Demisia se aduce la cunoştinţa Camerei din care face parte parlamentarul. Hotărârea Camerei prin care se constată demisia se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    (4) Procedura de constatare a incompatibilităţii este cea prevăzută în Regulamentul Camerei Deputaţilor şi în Regulamentul Senatului.”

    Daca era ceva cu “condamnare” banuiesc ca nu era lasat la indemana regulamentelor camerei. Era macar cu o amenda. Insa totul se rezuma la indepartarea din functie, ca la orice abatere disciplinara mai serioasa, asa cum este si trecerea pe rosu, cum spuneam. Sunt decazut din dreptul de a mai conduce autovehicolul pe drumurile publice. Nu chiar trei ani dar o perioada. Asta n-are cum sa-mi impiedice drepturile electorale. Pentru ca n-o sa aiba nimeni sa citeasca aricolul pe care cu obida l-am scris, prezint doar concluziile mele. Care nu sunt jurist dar mi-am pierdut vremea sa citesc legea. Fara DEX, ce-i drept. O pun intr-un comentariu distinct dupa acesta.

  46. adrian spune:

    Pe scurt:
    1) Incompatibilitatea este o abatere disciplinara care atrage ca pedeapsă principală eliberarea din funcţie. Sancţiunea complementară este că dreptul de a mai ocupa o funcţie publică este restrâns 3 ani. Funcţiile publice la care se referă legea prin impunerea declaraţiiei de avere şi de interese respectiv al regimului incompatibilităţii sunt enumerate într-un singur articol, la un loc fiind cele de autoritate în care persoanele sunt numite cu cele în care persoanele sunt alese.

    2) Pentru că o abatere disciplinară (nu infracţiune şi nici măcar contravenţie) nu poate duce la decăderea din drepturile electorale, sancţiunea complementară de intezicere a ocupării unei funcţi publice pentru 3 ani se referă doar la funcţiile de autoritate publică în care persoana este numită. Pentru asta a fost nevoie în lege să se precizeze exceptarea funcţiilor elective de la sancţiunea complementară.

    3) Pentru că ar fi fost penibil ca după pedepsirea incompatibilului cu pierderea funcţiei elective acesta să poată candida din nou la acelaşi post, s-a mai introdus această detaliere a excepţiei astfel că, în continuare nu este nimeni decăzut din drepturile sale electorale, ci doar este limitat accesul la a mai ocupa aceeaşi funcţie din care a fost concediat ca urmare a pedepsei legate de incompatibilitate.

    4) “Aceeaşi funcţie” este foarte clar de determinat ce înseamnă pentru că, în enumerarea funcţiilor pentru care se impune declararea averii şi a intereselor şi care fac obiectul incompatibilităţilor, aceste funcţii sunt enumerate distinct şi precis şi nu prin termenul generic de “funcţie electivă” cum încearcă să acrediteze ideea ANI şi BEC. Parlamentar în ţară nu este acelaşi lucru cu parlamentar în PE.

    5) Mircea Diaconu a mai fost şi abuziv declarat incompatibil de ÎCCJ, dovadă fiind faptul că fix pe aceeaşi speţă Ecaterina Andronescu a fost achitată de către ÎCCJ iar pe dânsa PSD n-a avut nicio reţinere să o pună pe lista de europarlamentare. Ceea ce îmi întăreşte şi mai mult nemulţumirea faţă de atitudinea PNL faţă de dl. Diaconu.

    Ceterum autem censeo Băsescu esse delendum.

  47. adrian spune:

    “autovehiculul” adicatelea. Ce ora e !!? Devin incompatibil cu mentinerea atentiei treze. Demisionez de la tastatura. Noapte buna!