Pretenţiile româneşti de la Krivoi-Rog? Victime colaterale ale situaţiei din Ucraina…

In luna august a anului trecut, am semnat, la Kiev, un protocol cu reprezentanţii Guvernului ucrainean privind investiţia de la Krivoi-Rog. Cu această ocazie am prezentat punctul de vedere al Guvernului României şi propunerile noastre, ca bază de negociere. Urma ca in luna octombrie, odata cu lucrările comisiei mixte româno-ucarinene, GUvernul de la Kiev să prezinte propriile sale propuneri şi să trecem la negocieri.

Era pentru prima oară, după douăzeci de ani, când ucrainenii acceptaseră semnarea unui astfel de protocol şi redeschiderea dosarului combinatului de la Krivoi+Rog. Bineînţeles că de protocolul acela s+a ales praful, aşa cum miniştrii de dinaintea mea s-au ferit de tema asta (eu nu am avut în atribuţii, în mandatul meu din 2006-2008 participaţiile statului), aşa s-a întâmplat şi după mine. Ministerul Afacerilor Externe a pus dosarul Krivoi-Rog în ungherele cele mai ascunse, iar Ministerul Economiei nu a cerut niciodată redeschiderea lui. Astfel ncât declanarea conflictelor din Ucraina n-au făcut decât să aşeze lespedea peste o temă pe care autorităţile române deja o înmormântaseră.

118 Responses to “Pretenţiile româneşti de la Krivoi-Rog? Victime colaterale ale situaţiei din Ucraina…”

 1. tiberiu spune:

  Kronstadt
  1)Antonescu are dreptate cand afirma ca:
  “ toate partidele care sunt în acest moment în opoziţie pot să fie parteneri de discuţie. Dilema acestor alegeri prezidenţiale este dacă ele vor fi pro sau contra Băsescu, aşa cum crede Ponta şi cum vrea să-i facă pe români să creadă, sau dacă vor fi pro sau contra toată puterea la PSD?, aşa cum mi se pare mie că este real.
  2)Ceeace Antonescu nu afirma ( din motive lesne de inteles) este si raspunsul la intrebarea legitima care dintre partidele opozitiei este mai credibil:
  a)PNL care in guvernarea 2007-2008 a condus la un adevarat boom economic,iar in guvernul Ponta 2 au contribuit din ministere economice cheie la cel mai mare ritm de crestere economica din UE ?
  b)PDL un partid compromis de o guvernarea corupta si incompetenta basista care a generat numai pagupe economice, stagnare si abuzuri institutionale prin sustinerea regimului basist
  c)PMP partidul prezidential care concentreaza simbolurile coruptiei si ticalosiei regimului basist

  Cred ca intrebarea este retorica si raspunsul dinainte stiut:
  -PDL si PMP au o imagine dezastruoasa datorita apartenentei lor la regimul basist compromis iremediabil
  - in ciuda detractorilor si a scepticilor PNL este cel mai credibil partid al opozitie si prin consecinta si Crin este cel mai credibil lider al opozitiei.

 2. Pacala spune:

  Surse din rândul social-democraților susțin că filiala întreaga organizație PNL din județul Satu Mare a trecut la PSD. Mișcarea i-a lăsat perplex pe cei de la PNL care nu prea au avut timp să reacționeze și sunt șanse foarte mari ca PNL să fie incapabil să mai prezinte o candidatură la alegerile parțiale parlamentare pentru Colegiul Nr.2 pentru Camera Deputaților.

  “Au plecat cu toții. Primari, consilieri… cu toții. Nu există nici o demisie și cred că nici nu vor fi pentru că altfel își pierd mandatele, dar nici unul nu va trage pentru PNL. Chiar și Ovidiu a evitat o demisie și s-a înscris direct în PSD”, a declarat unul din vicepreședinții filialei PNL Satu Mare care mai există doar cu numele.

  Surse din cadrul conducerii PNL susțin pentru stiripesurse.ro că vicepreședintele Rareș Mănescu a fost mandatat să plece la Satu Mare de urgență și să încerce reorganizarea.

  Filiala Satu Mare era văzută ca una foarte sigură pentru PNL și se spera la un rezultat foarte bun mai ales că PNL deținea prin Adrian Ștef șefia CJ Satu Mare. Numai că președintele CJ-ul a anunțat deja public că îl va susține în 25 mai pe finul său, Ovidiu Silaghi, europarlamentar PNL care s-a înscrie deja în PSD pentru candidatura la postul de deputat pus în joc.

 3. Pacala spune:

  Dezertarea lui Ovidiu Silaghi, zvonurile că ar mai pleca și alții, dar și faptul că mulți lideri ai PNL sunt extrem de debusolați par să îi fi pus capac lui Antonescu. Într-o ședință de campanie cu mai mulți lideri PNL, Antonescu ar fi avut o ieșire nervoasă și i-a trimis pe toți la PSD.

  ”Plecați toți la PSD! Dacă numai asta aveți în cap, plecați la PSD! Duceți-vă la Ponta și înapoi să nu mai veniți”, a izbucnit Antonescu, după ce a aflat de trădarea lui vicepreședintelui Ovidiu Silaghi.

  Apele sunt tulburi în PNL, iar Congresul organizat după alegerile europarlamentare va fi un moment de cotitură în istoria partidului, au mai precizat sursele noastre. ”Crin pare debusolat. A cam scăpat partidul din mână și nu e bine. Vedem, dar nu e bine”, ne-a spus un lider PNL, prezent la întâlnirea în care a izbucnit Antonescu.

 4. Tiberiu spune:

  @all
  Basistul @Pacala dovedeste cu fiecare postare ca este un sarman postac basist naimit sa faca propaganda cotrocenilor pe un simplu blog cu un impact public minuscul.Niciun efort nu este prea mare din partea cercurilor basiste-securiste disperate ca urmeaza sa-si piarda pozitiile de care au abuzat si de care s-au folosit pentru jaf si inavutire personala prin escrocherii si ilegalitati pentru care vor primi sute de ani de detentie atunci cand vor pierde parghiile puterii abuzive.
  Desigur PNL ca cel mai mare partid al opozitiei este o tinta de denigrare si sabotaj din partea cercurilor securiste manipulate de cotroceni.
  Un om normal preocupat de viata sa personala si profesionala nu ar persevera obsesiv ca @Pacala in a profera injurii pe un blog numai pentru ca cineva il contrazice.Este deci evident ca @Pacala este un manipulator de doi lei somer care incearca sa-si castige o paine amara din pretul tradarii.
  @Pacala -un finantist somer devenit din nevoi financiare un “Juda
  basist” de duzina,precum armata de postaci basisti de pe “Ziare.com” care posteaza de ani de zile zi si noapte in slujba cotrocenilor.

 5. Valeriu Mangu spune:

  Articolul “Calculul numerului constitutional de deputati si senatori” pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 6. Pacala spune:

  Tiberiu
  Pe cine am tradat, cand si pentru cine si pentru ce?

 7. emi spune:

  Sunt debusolaţi cei care nu preţuiesc propria lor conştiinţă şi evident nici partidul în care s-au înscris.

 8. Pacala spune:

  Emi
  Pai nu sunt asa majoritatea politicienilor romani?

 9. Tiberiu spune:

  @pacala
  Ti-ai tradat in primul rand conditia umana si nenumarate percepte morale care decurg principiile de baza ale decalogului si spre exemplu :

  (9) Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău.

  Ai aparut pe blog cu intentia satanica de a ataca pe liberali si pe patronul blogului mintind cu nerusinare ca ai fi simpatizant liberal desi esti un postac basist lefegiu.
  Nu ma astept insa desigur ca un basist adept al satanismului cotrocenist sa tina cont de morala crestina.Ticalosia este un datum al basismului si cine nu are aceasta trasatura de caracter nu poate fi intradevar basist.Tu esti.

 10. Pacala spune:

  Tiberiu
  Esti un biet dobitoc

 11. Tiberiu spune:

  @pacala
  Esti un biet somer si de aceea un biet postac dispus sa-ti vinzi basistilor sufletul pe 30 de… pe zi (te invit sa complectezi punctele de suspensie in ce moneda esti platit)

 12. Pacala spune:

  Tiberiu
  Nu esti indrituit sa judeci pe nimeni, nici sa cataloghezi. Nu poti aprecia tu conditia umana. Nu stiu legile citate de tine si nici nu am zis undeva ca mi le insusesc. Etc etc. Tu esti securist turnator deci basist.

 13. Tiberiu spune:

  @Pacala
  Eu “judec” oamenii numai dpdv moral adica avand ca termen de referinta cele 10 porunci(decalogul).Decalogul este fundamentul civilizatiei si jurisdictiei societatii umane,iar cine nu cunoaste si nu recunoaste decalogul nu poate fi considerat om in sensul civilizat.
  Poate fi Yeti,omul pesterilor sau o alta fosila vie,dar nu om al civilizatiei moderne.

 14. Pacala spune:

  Tiberiu
  Judeca- ti copiii si nevasta dupa decalog sau ce alte coduri vrei. Nu ti-a cerut nimeni judecati si nimeni de pe blog nu te vrea judecator de vreun fel

 15. Tiberiu spune:

  Cogito ergo sum,faptul ca judecam( rationam) este un atribut al naturii umane.Nimeni nu se poate sustrage ratiionamentelor celor din jur fie ca sunt critice ,fie nu.Ne place sau nu ,asta este viata.

 16. lordul john spune:

  @tiberiu

  Citeaza complet dictonul;

  Dubito, ergo cogito. Cogito, ergo sum.

 17. Valeriu Mangu spune:

  Articolul “O confuzie impardonabila a Presedintelui Romaniei” pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 18. epolitikon spune:

  @păcală

  Astept cu nerăbdare ziua votului. Sau, ma rog, rezultatul final ca sa se termine povestea cu Antonescu.

 19. Pacala spune:

  Epolitikoane
  Eu la vot de neveste (psd si pnl), amante (pmp) si dezaxate(pdl) nu ma duc. Deci stau acasa. Legat de pnl, va lua maxim 18,5 % prin recalculare si psd 43%. Vom avea 2 pnl, unul al lui crin si al doilea al lui tari, stroe, silaghi, etc. Iar usl va renaste cu noul pnl

 20. Buddha spune:

  VV
  All
  Din pacate, eu cred ca PNL nu va lua mai mult de 15% la europarlamentare. E mare pacat, dar e vina conducerii absolut haotice din ultimul an. Eu imi voi calca pe inima si voi merge la vot. Si voi vota cu PNL, pentru ca e singurul partid istoric ramas in viata, desi e conectat la aparate. Dar cei mai multi alegatori se vor indrepta spre alte partide. Aceia care vor merge la vot…
  Ma bucur ca nu l-am vazut pe Maestru la prea multe evenimente electorale. N-ar avea de ce sa gireze cu prezenta sa o mocirla.

 21. Tiberiu spune:

  @Lordul john
  Prima parte a dictonului ar fi sugerat ideea ca ma indoiesc de propriile mele afirmatii,ceeace nu este deloc adevarat.Dimpotriva,sunt sigur ca @Pacala este un postac basist platit sa promoveze mesajele cotrocenilor pe blog.Ca o face dimulandu-so intentiile reale este adevarat,de unde si nick-ul pe care l-a ales crezand ca el este jmecher si toti ceilalti prosti pe care ii poate pacali.

 22. emi spune:

  “Una dintre marile noastre încercări este că am fost păcăliţi să credem că avem o capacitate mai mică de a lua decizii pentru noi înşine, decât posedăm din naştere. Referitor la această situaţie, Hathorii critică, în mod egal, atât religia, cât şi unele dintre filosofiile care ne limitează cel mai mult. Acestea ne-au privat de suveranitatea noastra înnăscută, transferând responsabilitatea (putem scrie şi capacitatea noastră de a răspunde*) asupra unei forţe misterioase, aflată mai presus de controlul nostru. Rezultatul a fost o diminuare a capacităţii noastre de a răspunde, care ne-a condus, cred eu, în actualul impas cultural.

  [*Joc de cuvinte în limba engleză între responsibility – responsabilitate şi response-ability – capacitatea de a răspunde/reacţiona. N.tr.)”

  http://eusuntvictor.wordpress.com/2011/09/03/minciuni-adevaruri-spuse-pe-jumatate-si-manipulari/

 23. Tiberiu spune:

  @Lordul John
  Sa privim numai la ultimele lui postari unde indeamna la absenteism,pronosticheaza un scor nesatisfacator si sciziunea PNL.
  Despre prietenul lui @epolitikon ce sa mai vorbim-basist pe fata.
  Nu am nici cea mai mica indoiala ca cei doi bravi postaci vor vota din toata inima pentru partidul celui care ii finanteaza,adica pentru PMP.

 24. Adam Mares spune:

  @buddha
  Bro, trebuie sa mergem la vot. Macar noi. :-)

 25. Tiberiu spune:

  Adam
  Bravo musiu,dar cu cine votezi ?
  Ghici ghicitoarea mea !
  Eu pariez ca votezi la fel cu Pacala si Epolitikon

 26. Adam Mares spune:

  @tiberiu
  Spre deosebire de tine, eu nu sunt “bigam” si sunt hotarat. Votez PNL.

 27. Pacala spune:

  @biet dobitoc
  Zi sectia de votare ce numar are si vin pe banii mei sa te vaz ca votezi.
  Cat despre optiunile fiecaruia electorale, iar nu te-a numit nimeni judecator, deci esti prost. Si securist

 28. livia spune:

  Se zvoneste ca PNl se “intareste” cu tineret- vezi Aspazia Cojocaru. Pe cand Zegrean si Lazaroiu? Bravo! La mai multi!

 29. lordul john spune:

  @

  Au si ei dobitocii lor!

  “Carl Bildt (Sweden’s Minister for Foreign Affairs and one of the architects of the EU Eastern policy) thinks Eastern Orthodoxy is main threat to western civilisation.

  http://agora-dialogue.com/rex-carl-bildt-thinks-eastern-orthodoxy-is-main-threat-to-western-civilisation/

 30. Dorin spune:

  @ Lordul John: Inca o dovada, daca era nevoie de vreuna, ca insasi notiunea de “politician” are nevoie de o redefinire, si nu numai in Romania. Isuse, tocmai Suedia!!!

  Imi vine in minte o caricatura de pe coperta revistei Time de acum 20 de ani: un grup de politicieni care se intrebau: “Who says we don’t have leaders?”; dar de fapt persoanele respective nu existau, erau doar niste costume tinute “in aer” ca si cum ar fi fost imbracate de oameni invizibili.

  Din fericire, in exemplul dat, imediat sub textul lui Carl Bildt sunt mai multe comentarii de foarte mult bun simt, care-l taxeaza drastic. Mi-as dori sa avem si noi in Romania postaci de asemenea calibru, capabili sa comenteze cu subiect si predicat o tampenie spusa de un politician in stare de ebrietate; din pacate avem parte prea mult de exemplare din specia psittaciformelor care nu stiu decat dihotomia basist/non-basist. Se simte cineva? ar trebui :D

 31. emi spune:

  “Adolescentilor” cu surplus de testosteron:
  http://m.youtube.com/#/playlist?list=PLDA025BDE50C8302B
  Nu ii poti ierta si accepta pe altii, daca nu te poti ierta si accepta pe tine insuti.
  Iarta-ti trecutul!

 32. Dorin spune:

  Iar daca nu-ti poti ierta trecutul, viziteaza-l cu masina timpului: :D

  http://www.youtube.com/watch?v=1oBUvbHYGcU

 33. Adam Mares spune:

  @dorin
  :-) :-) :-)

 34. Pacala spune:

  @VV
  Maestre, ma mai gandesc. Dar taare incepe sa imi fie dor de Tariceanu – concept. :)
  Erati si dvs prin concept.

 35. Pacala spune:

  Aspazia – membra a PNL Botosani.
  Hai PNL. Il vrem in echipa si pe dl. Zegrean!!!! :)

 36. tiberiu spune:

  @lordul john
  @dorin
  Perceperea lumii intr-o viziune ideologica-religioasa-politica-etnica sectoriala si conflictuala a fost si este dintotdeauna un loc comun si este o pozitionare folozofica larg acceptata.Fiecare dintre noi se afirma ca apartinand unei etnii nationale si unei conceptii filozofice anume care le respinge pe altele Bildt exprima deci un punct de vedere absolut normal pentru un politician experimentat mai ales cand conflictul din Ucraina naste multe semne de intrebare in legatura cu un eventual conflict de amploare intre Vest-ul catolic si potent economic( reprezentat de NATO si UE) si Estul crestin-ortodox mai putin dezvoltat reprezentat de Rusia.
  Acest concept conflictual a facut epoca in toate timpurile,in perioada cruciadelor,in perioada razboiului rece ca si in perioada razboilui din Irak si Afganistan.Acest concept a fost la amre voga in urma cu cativa ani prin celebra “Ciocnirea Civilizatiilor”-de-Samuel-Huntington‏

 37. tiberiu spune:

  @Dorin
  Eu ma “simt” vizat de o observatia ta privind viziunea mea dihotomica (basista-antibasista) despre Ro si tin sa-ti spun ca acest mod de a vedea lucrurile este cred cel mai corect in actualele conditii.Deosebirea dintre noi este probabil ca pe tine viata nu te-a invatat ca sunt momente critice cand te confrunti cu un mare pericol(ex. boala teribila) care iti pune tot viitorul sub semnul intrebarii
  ( moarte,invaliditate pe viata,pierderea unui apropiat etc).
  In asemenea situatii nu enunti asemenea asertiuni puerile ci stii ca trebuie sa te lupti reducand toata existentata la o problema dihotomica de a carei rezolvare favorabila depinde salvarea ta.
  Tu si multi altii nu realizati ca “basismul ” este un pericol mortal pentru Ro si de aceea adoptati un punct de vedere relaxat si inconstient i-as spune.Datorita unor astfel de conceptii ale celor care conduc masina( “mie nu mi se intampla nimic”), a lipsei de atentie si de conducere preventiva apar accidentele moratle pe sosele.
  Datorita unor astfel de conceptii usuratice si iresponsabile a aparut si s-a manifestat nazismul si basismul-2 conceptii ideologice antiumane.

 38. Adam Mares spune:

  @tiberiu
  Vii cu referinte bibliografice? :-) Asta e o noutate. :-)

 39. tiberiu spune:

  Adam
  Nu uita nici o clipa ca sunt profesor atestat, licentiat in pedagogie si cu autorizatie permanenta de a preda la nivel mediu si postliceal, basca o experienta de 15 ani la catedra. Stiu perfect cum sa expun o problema in functie de publicul-tinta, chiar daca acesta este refactar.
  In afara de asta am scris cativa ani saptamanal( colaborator extern) la una dintre publicatiile renumite ale Diasporei si te asigur ca am ramas cu multi admiratori,iar cei cu care am intrat in polemica nu cred ca ma vor uita vreodata. Dupa ce am iesit la pensie mi s-a oferit chiar sa lucrez la redactor dar datorita distantei la redactie am declinat oferta.
  Am publicat zeci de articole pe temele cele mai diverse : interviuri cu personalitati ale diasporei ,recenzii literare, comentari politice etc.
  Daca nu eram profesionist la catedra si in ziaristica nu mi-as fi putut castiga painea.Asa ca ironiile tale nu ma pot atinge.Intre noi este o diferenta f.mare de varsta si o diferenta incomensurabila de experienta de viata si profesionala.

 40. tiberiu spune:

  Adam
  Dorin nu este basist asa ca am procedat in consecinta.
  Nu sunt insa cretin sa dialoghez cu basistii cu referinte bibliografice. Ar fi la fel de absurd ca si cum ai vrea sa dialoghezicu niste curve de strada cu “referinte bibliografice”.

 41. Adam Mares spune:

  @tiberiu
  Esti sigur ca nu ai scris la Saptamana sau la Romania Mare? :-)

 42. Adam Mares spune:

  @tiberiu
  Asa, asa, dezvaluie-ti experienta de viata! :-)

 43. tiberiu spune:

  Adam
  Multi vad putini pricep

 44. Pacala spune:

  Mama, si jurnalist erai, tare. Masterchef esti?

 45. Pacala spune:

  @vv
  Da, gandul a relatat pe site despre ce crede seful pnl botosani, turcanu parca, cum crin o scalda samd

 46. Pacala spune:

  @vv
  Da, asa este cu tov aspazia. Din pacate.