Cum se poate uni dreapta politică

Pe arena politică românească există, simplificând,  trei feluri de atitudini. Interesant este că fiecare are, într-un fel sau altul, legătură cu Partidul Naţional Liberal.

Prima direcţie este cea care clamează refacerea USL. Chiar şi recentul apel făcut de Călin Popescu Tăriceanu invocă această restauraţie, ca să nu mai vorbim de liderii PSD. Dacă vedem cam ce s-a întâmplat în ultima vreme cu melancolia uselistă a PSD, adică „transferul” lui Victor Ciorbea şi cel al lui Ovidiu Silaghi, nu e greu de înţeles cam ce înţelege PSD prin refacerea unităţii USL.

Cea de-a doua direcţie are în vedere competiţia de tipul: „oglindă, oglinjioară, cine-i cel mai de dreapta din ţară?”. Cu alte cuvinte pentru unele fracţiuni/frânturi de dreapta adversarul nu e opusul politic, ci vecinul politic, faţă de care trebuie să-şi dovedească întâietatea. Această dispută nu are niciun alt sens decât acela de a consolida poziţia PSD de cel mai mare partid din ţară şi de a
hrăni vanitatea liderilor acestui partid care iau peste picior toate celelalte partide, creează majorităţi de strânsură şi îşi continuă nestingherit acţiunea de acaparare a resurselor băneşti ale bugetului şi a resurselor umane ale administraţiei şi partidelor celorlalte.

A treia direcţie este cea care proclamă necesitatea unităţii dreptei. În ultima vreme apar tot felul de apeluri (cred că Mihai Răzvan Ungureanu şi Vasile Blaga au făcut chiar zilele trecute astfel de apeluri) care cheamă la unitate.  Eu sunt un adept al iniţiativelor de a uni dreapta. Numai că trebuie să convenim asupra modului în care ar urma să se realizeze această unitate.

 

Unitatea forţelor anticomuniste, a forţelor democrate sau a forţelor dreptei, funcţie de context şi de perioadă, s-a făcut în diverse feluri. Am avut diverse  Convenţii Democratice, diverse alianţe şi uniuni. Toate au dat greş. Chiar şi atunci când au câştigat puterea, înţelegerile s-au destrămat curând după aceea, oferind spectacole presărate cu vanitate, ridicol şi trădare. E clar că noi, românii, nu avem vocaţia alianţelor. Cuvântul dat se ia înapoi cu aceeaşi vioiciune a jucăriilor legate cu elastic şi care ţopăie în mâinile copiilor, la iarmaroc.

 

Ideea de a crea o nouă alianţă, între PNL, PDL, PMP, FC etc.etc. în speranţa că asta ar putea întemeia o dreaptă unită e o iluzie. La o
afacere profitabilă, unu şi cu unu fac mai mult decât doi. În politică, unu şi cu unu nu ajung niciodată, pe termen mediu, la doi. Darămite dacă sunt mai mulţi la un loc… Ne sparie gândul…

 

Unitatea dreptei trebuie să se facă pe modelul experimentat între 2001 şi 2004, când toate celelalte partide (ApR, UFD, PNL Câmpeanu etc.) au intrat în PNL. Asta a permis ca PNL să depăşească pragul de 10% şi să devină un partid mare. Nu a fost doar avantajul PNL, ci şi al nostru, al liderilor celorlalte partide.

 

Tot aşa trebuie să se petreacă lucrurile şi acum. E drept că, într-o vreme, PDL a avut o acoperire electorală mai mare ca PNL, s-a dovedit, însă, că PDL este o formaţiune conjuncturală, fără consistenţă doctrinară şi fără omogenitate de natură umană.

Ceea ce împiedică acum unitatea reală a dreptei, urmată, apoi, şi de o dezbatere privind apartenenţa dreptei unite româneşti la eşichierul politic european, e legat mai degrabă de persoane. Există oameni politici a căror prezenţă la vârful partidelor care se revendică de la dreapta politică este toxică pentru realizarea unei asemenea unităţi. Până la urmă, însă, e o chestiune de supravieţuire politică şi fiecare formaţiune trebuie să decidă dacă vrea să-şi continue proiectul politic într-o dreaptă unită, sau să se încălzească pe margini pentru un meci care nu mai începe sau care s-a terminat deja.

97 Responses to “Cum se poate uni dreapta politică”

 1. emi spune:

  “Dacă cineva ne trimite în mod intenţionat o emoţie otrăvită, dar noi nu o luăm la modul personal, ea nu ne va afecta. Când omul nu acceptă emoţia otrăvită aceasta se întoarce asupra celui care a trimis-o şi-l afectează direct.”
  http://eusuntvictor.wordpress.com/2014/04/18/puterea-cuvantului/

  Tiberiu, vezi că începi să te înjuri singur…

 2. Tiberiu spune:

  Pacala
  Buna dimineata trompeta basista dogita !
  Psittaciformele fiind papagali imi permit sa cred ca se face aluzie la “papagali basisti” ca tine si ceilalti de or blog care repeta papagaliceste mesajele cotrocenilor.
  Este fireste o interpretarea personala a intentiei “poetului”.

 3. Tiberiu spune:

  Emi
  Corect, “emotia otravita” pe care ati generat-o voi securistii basisti de pe blog se intoarce acum impotriva voastra.Primiti inapoi numai ceeace ati oferit celor din jur. Ati conspirat sa sabotati blogul si comunicarea intre noi ,v-ati organizat intr-o grupare infractionala si ati plouat spatiul virtuala cu magariile voastre.Acum haliti propria voastra mizerie.Sa va fie de bine !

 4. Tiberiu spune:

  Pauza,va las timp sa va mestecati in tihna propria voastra mizerie morala.

 5. emi spune:

  Sau poate ţi s-a aplecat de atâta răutate…

 6. epolitikon spune:

  Dar daca însuși tiberiu este un securist plătit să facă atmosferă proasta pe blog sub acoperirea unui discurs pro-PNL?

 7. Pacala spune:

  Turnator sigur

 8. Tiberiu spune:

  Epolitikon,Adam,Emi ,Pacala
  Mars de aici javre basiste securiste

 9. Tiberiu spune:

  Desi cred ca acesti basisti de doi bani au inteles deja mesajul le spun ca la Marasesti si Oituz:
  ” aici mesajele cotrocenilor nu vor trece !”

 10. emi spune:

  Un nebun târa după el un pantof, ţinându-l legat de şiret, şi îi tot şoptea “cuţu”. Un şmecher îl întreabă:
  -Ce-ţi mai face căţelul, nene?!
  -Care căţel tinere, nu vezi că e pantof?!
  -Scuze, mi s-a părut că îi ziceţi cuţu-cuţu…
  După ce tânărul pleacă, nebunul îi şopteşte pantofului
  -Taci, cuţu-cuţu, că l-am păcălit!

 11. Dorin spune:

  Usa cabinetului doctorului psihiatru se tranteste de perete si in incapere intra poticnit un tip in patru labe, carand ceva lung in gura si tarand dupa el o lada cu scule. Se opreste intr-unul din colturi si incepe sa mosmondeasca ceva. Doctorul se ridica de la biroul lui si exclama: “ce-a sosit la noi? un catelus?” Tipul se uita fioros la doctor si maraie ceva. “O pisicuta?” … un marait si mai fioros. “O broasca testoasa? Un urs? Un arici?” La care, scotandu-si firul din gura, tipul zice: “Auziti, domnu’ doctor, vreti sa va montez internetu’ asta azi sau vreti sa ma consultati pe mine?”

 12. tiberiu spune:

  Eurovision-hai Romania ! Asta este spectacolul pe care il astept tot anul
  Sa-i lasam deci pe basistii sa-si povesteasca amintiri din copilaria lor trista si cam ciudata.

 13. Pacala spune:

  Tiberiu
  Tu te scobesti in nas si apoi bagi degetul in gura de esti asa retard? Spune si altora cum de reusesti sa fii asa de low level

 14. Adam Mares spune:

  Lume, lume! :-) Daca vreti sa-l auziti pe Varujan vorbind armeneste, accesati linkul de mai jos:

  http://www.araratonline.com/interviu-cu-varujan-vosganian-la-chant-tv-din-armenia/

 15. emi spune:

  Păcală, el vorbeşte cu pantofii, le-a dat nume întâlnite pe blog şi acum se răţoieşte la pantofi. Pur şi simplu nu mai e în lumea noastră. Pentru că dacă ar fi, ar şti că nu ne poate face nimic. Nici măcar nu ne mai poate enerva. Absolut nimic! E singur, el şi pantofii…

 16. tiberiu spune:

  @all
  Ovi&Paula au avut o prestatie f. buna si dupa parerea mea au o sansa buna in finala. Melodia lor are un sound modern si original,interpretarea este de valoare,acutele lui Paula sunt de efect,aparitia scenica remarcabila.Sa vedem in finala care va fi impresia raportat la ceilalti concurenti.
  Cu toate ca este multa politica si imponderabil in notare am o presimtire ca nu vor fi mai jos decat in 2010, cand au ocupat un remarcabil loc 3.Vom vedea insa.

 17. tiberiu spune:

  Bravo si lui Simona Halep pentru victoria supra lui Lisicki o jucatoare f. buna ,si accederea in sferturile de finala la Madrid.

 18. tiberiu spune:

  Bravo si pentru succesul echipei Steaua,ma bucur pentru bucuria detinutului poliitc Becali

 19. tiberiu spune:

  Romania o forta IT in ascensiune !
  http://www.ziare.com/internet-si-tehnologie/tehnologie/bloomberg-romania-una-dintre-cele-mai-mari-forte-it-ar-putea-fi-strategia-sa-de-exit-1297838

  Basistii sunt dovada vie ca sistemul scolar produce si tampiti si ticalosi nu numai genii stiintifice.Orice padure are uscaturi.
  USCATURA de la cotroceni este exemplara.

 20. Adam Mares spune:

  @tiberiu
  Hai ca am inteles, esti “mandru ca esti român”! Vrei sa spui, subliminal, votati cu PSD-ul. :-) :-) :-)

 21. epolitikon spune:

  @Pacala
  Absolut. S-a dus singur la Secu sa-si toarne colegii. Lasa ca-l vor ajunge si pe asta necazurile…

 22. Tiberiu spune:

  Mesajele subliminale pe care doresc sa le transmit sunt mult mai subtile.O singura remarca : sunt intradevar fan Eurovision.
  Cantecul lui Ovi&Paula nu mi-a facut o prea buna impresie atunci cand a castigat in Ro dar acum imi place si raportat la ceilalti concurenti cred ca intradevar poate face o figura frumoasa in finala.Vom vedea insa.
  La fel ca in politica totul depinde de starile de spirit ale oamenilor.

 23. adrian spune:

  @VV: pentru ca mi-ati spus: “Unificarea inseamna o singura sigla politica.” am sa va raspund ca e ca si cum eu m-as bucura foarte tare pentru ca AGIP vinde lui MOL si de acum inainte o sa cumpar mai scump din tot mai multe locuri dar cu aceeasi sigla …

  • @ adrian

   Cata vreme e concurenta, nu e problema. Si in cazul AGIP-MOL, daca mai sunt cel putin doi concurenti de dimensiune comparabila, cumperi de la ei, cand e prea scump la MOL.

 24. adrian spune:

  @VV: Cand sunt din ce in ce mai putini fac cartel pe sub mana. Celebrul caz in care Coca-Cola a sprijint candva din umbra Pepsi doar ca sa nu fie acuzat de monopol.
  Iar eu vorbesc acum de monopolul pe un segment politic, disparitia concurentei prin unificare asta ar insemna. Cand “dreapta unita” o va lua razna iar eu ma consider de dreapta, rezulta ca nu o sa am cu cine sa votez. Deci fie nu ma duc la vot fie devin extremist. O astfel de unificare nu e in interesul electoratului. Ii explicam lui @Cepeca pozitia mea astfel:
  “Atunci eu zic s-o lase balta balta pe asta cu “unificarea dreptei”. Sa mearga pe formula lui Iisus : “Lasati dreptacii sa vina la mine”. Adica exact ca in raspuns, PNL merge pe drumul sau inainte si cine vrea sa vina sa vina daca n-are a se sterge la gura cu niste igienica inainte. “unificarea dreptei” pentru mine inseamna iertarea unora sau acceptarea altora degeaba, pentru o vorba in vant. Care nici nu foloseste in mod real electoratului dupa cum am spus. Cum nu foloseste niciun monopol in general. Sa ne vedem de treaba si sa lasam alegatorului sa distinga singur care partid e mai de dreapta dupa capul fiecaruia.”

 25. Gabriel spune:

  Dreapta se poate unifica in doua etape. Prima etapa va fi absorbtia PDL in PNL. Intre cele doua partide nu exista diferente in doctrina.

  Viitorul partide se va numi tot PNL, dar va fi pozitionat in PPE.

  A doua etapa este mult mai grea, dar este posibila. In Franta functioneaza Uniunea pentru o Majoritate Populara UMP. Fiecare formatiune isi pastreaza formatul juridic, doctrina, dar actioneaza in comun in cadrul UMP.
  Pe termen mediu dreapta castiga si stanga pierde inevitabil.

 26. Buddha spune:

  Adam
  Bro, atunci nu stiu ce sa-ti zic! :) Sa-ti urez succes? :) Lasa, ca-ti revii tu!

 27. Eduard spune:

  Aveti perfecta dreptate ca trebuie sa existe o dreapta unita. Dar analiza trebuie sa plece de la electorat. Exista electorat de dreapta si electorat de stanga. Si mai exista electoratul neutru (femeia cu barba este imaginea perfecta). PNL trebuie sa uneasca electoratul de dreapta in jurul sau, nu partidele de dreapta. Si pentru asta trebuie un program politic de dreapta, clar si pe intelesul tuturor. Si mai trebuie sa aiba actiuni care sa justifice votarea masiva a acestui partid de catre electoratul de dreapta. Unind electoratul de dreapta in jurul sau PNL poate si trebuie sa selectioneze oamenii politici de valoare din celelate partide pe care sa ii primeasca in randurile sale. Cred ca aici este cel mai greu. Pe de o parte nu mai vrem traseism politic, dar pe de alta parte avem nevoie de el pentru a creea un partid puternic, in stare sa faca fata PSD. Aici este provocarea careia trebuie sa ii faca fata PNL. Sa vedem daca poate.

 28. alexis spune:

  Problema dreptei in Romania este ca in permanenta au fost inventate partide de dreapta. Este o intrebare interesanta: de ce nu au fost inventate la fel de multe partide de stanga. A doua intrebare: ce este partid de dreapta? Dv. ati fi dispus sa negociati cu personajele caragialesti (Caragiale nu a avut la dispozitie materialul “subuman” pe care il putem oferi acum). precum Neamtu, Papahagi, et&comp?) Mie, aceasta adunatura imi aduce aminte de “Demonii” lui Dostoievski. Basescu a reusit sa creeze o adunatura de “Verhovenski”, toti revolutionari, toti cu carte de la stapanire sau de la stapan. Nu cred ca ei vor sti sau vor vrea sa faca in viitor altceva decat circ. Lasand la o parte aspectul ca toti se cred Cezaru Romaniei contemporane.

 29. MOVILAIEREMIA spune:

  care drepta cea inventata de basisti s-au aveti d-voastra una si noi nu stim pote va ginditi la BLAGA UDREA DIACONESCU asta chiar ar fi de risul curcilor faceti curat in pnl si nu mai lasati sa se intimpe nazbitiile de pina acum alfel nu va vad bine la urmatoarele alegeri pai votez pnl contra pdl si va uniti cine va mai crede eu cred ca ANTONESCU se poate loa de mina cu BASESCU amindoi la cosult medical daca sint demidionati cei din pnl conducere de ce face ib continuare jocurile ANTONESCU eu in locul d.voastra asi inchide usa pentru el si alti trepadusi din pnl a-ti eliminat oameni de valoate de ce sa va mai votam meritati eu cu grupul meu nu va mai votam si sintem in jur de 100