Alfred Bulai: Gândiţi-vă cum ar fi arătat o dispută Băsescu –Vosganian!

Iată ce spune sociologul Alfred Bulai, comentând consultările de la Palatul Cotroceni privind reducerile de CAS: „Ponta îşi dădea ochii peste cap pentru că nu ştia ce să mai facă. Simţea cum Băsescu o face praf pe Ioana Petrescu şi cum el pierde  teren. Gândiţi-vă cum ar fi arătat o dispută Băsescu –Vosganian“.

Multumesc sociologului Alfred Bulai pentru că îşi aminteşte de aceste lucruri pe care, din păcate, românii le-au uitat prea repede. Intr-adevăr, în anii 2007 – 2008 am avut mai multe confruntări de acest fel cu preşedintele României, îndeosebi pe măsura privind creşterea pensiilor. Cele mai mediatizate au fost consultările din 1 iulie 2008. De fiecare dată am prezentat preşedintelui cifrele şi ele pentru anii 2007 – 2008 s-au dovedit corecte iar preşedintele nu a retrimis legile spre reexaminare la Parlament, ci le-a promulgat. În ciuda creşterilor substanţiale de pensii şi reducerilor de impozite, bugetul de pensii a avut în anul 2007 un excedent de 1,5 miliarde de lei şi în 2008 a fost subvenţionat cu 1,3 miliarde lei. Acest uşor deficit de 0,25% din PIB în anul 2008 s-a datorat exclusiv faptului că am devansat atungerea punctului de pensie de 45% de la 1 ianuarie 2009 la 1 octombrie 2008. După aceea,  deficitul bugetului de pensii a crescut chiar de zece ori, fără ca pensiile să mai crească în termeni reali.

De ce am majorat  pensiile în 2007 şi 2008 şi de ce am redus atunci CAS la sub 40%? Pentru că în anii aceia numărul salariaţilor din economie era de peste 5 milioane şi îl depăşise pe cel al pensionarilor de asigurări sociale. Fireşte că în anul 2009, atunci când numărul salariaţilor s-a redus cu jumătate de milion iar partidele care conduceau ţara, PSD şi PDL, erau mai ocupate cu campania electorala decât cu guvernarea ţării (amintiţi-vă de Legea impozitului forfetar) bugetul de pensii a inceput să aibă deficite îngrijorătoare. A fost găsit şi vinovatul: Vosganian. Eu ar fi trebuit să menţin pensiile la nivelul mizerabil pe care l-am moştenit în 2005 (pensia medie era 230 lei !!!) pentru ca urmaşii mei să nu aibă nicio bătaie de cap.

Preşedintele a organizat zilele trecute consultări la Cotroceni pentru a întreba Guvernul cu privire la eventualele resurse financiare pentru  acoperirea reducerilor de CAS. Să nu credeţi, însă, că TB face asta de grija ţării. În anul 2008 când, în preajma alegerilor, a promulgat Legea privind creşterea salariilor profesorilor, nu a organizat nicio consultare cu Guvernul pentru a vedea dacă sunt bani, în ciuda faptului că noi am cerut acest lucru. Văzând că preşedintele nu ţine seama de avertismentele noastre, i-am trimis două scrisori (ele se găsesc pe blogul nostru). Dar preşedintele, atât de grijuliu cu finanţele ţării, a ignorat complet evaluarea mea şi a promulgat legea, în uralele liderilor PSD şi PDL. Fireşte că după alegeri, văzându-se cu sacii în căruţă, cele două partide, aflate deja la guvernare, au anulat prevederile legii. Dar, nu-i aşa, scopul scuză mijloacele şi nimic nu valorează cât nişte voturi în plus.

Sunt în continuare un susţinător al reîntoarcerii a fiscalitatea din 2008. Dar ea trebuie susţinută şi de restul măsurilor pe care noi le-am luat atunci pentru susţinerea investiţiilor şi sporirea locurilor de muncă.

P.S. 1 Scrisorile pe care i le-am trimis în anul 2008 lui TB, pentru a-l preveni în legătură cu efectele aplicării creşterilor salariale bugetare se găsesc în comentariul meu “Minciuna are picioare scurte”, din anul 2010.

P.S. 2 Mâine vom participa la şedinţa Delegaţiei Permanente PNL care ar trebui să ia câteva decizii importante privind Congresul din 26 iulie.

219 Responses to “Alfred Bulai: Gândiţi-vă cum ar fi arătat o dispută Băsescu –Vosganian!”

 1. emi spune:

  Iepuras, eu sunt la mii de km distanta, sigur nu-ti miroase de la mine.
  Cauta in jurul tau!

 2. Tiberiu spune:

  “Iepuras” sa-I spui lui ma-ta securista imputita.
  Net-ul duce mizeria colportata de voi securistii lefegii Satanei peste tot.Avem noi ac de cojocul vostru javre ordinare.

 3. emi spune:

  Punct ochit, punct lovit.
  Erai prea obsedat de “mare si gros”…

 4. Tiberiu spune:

  Tu esti obsedata de “mare si gros” ca nu degeaba nu esti maritata si ai pomenit “problema” care te doare pana si pe blog.Eu nu am astfel de obsesii. Am o familie frumoasa si am si alte preocupari inafara de acest controverse cu basistii.
  Eu lucrez cu materialul clientilor basisti care in tampenia lor comgenitala imi livreaza.Un lucru fiti siguri temebelicilor : cu mine nu va faceti de cap.”Painea” voastra de Iude basiste va fi din ce in ce mai amara.
  :-)

 5. emi spune:

  Ai avut o familie frumoasa. De cand cu andropauza, fug toti de-si rup gatul.
  Cine poate suporta atata cearta zilnic?!?! Esti genul care arunca cu pungi cu apa in capul copiilor care se joaca, pentru ca nu le suporti veselia. Mai e unul pe blog care va deveni asemeni tie peste vreo 25 de ani, daca nu invata sa se controleze. Si va ramane la fel de singur.

 6. Tiberiu spune:

  Dovedesti cat esti de cretina la fiecare vorba.Ce legatura are andropauza cu familia ,imbecilo ? Daca parintii tai nu mai fac sex zilnic nu mai sunt o familie ? Atata imbecilism nu mi-a fost dat sa cunosc, dar voi securistii basisti dovediti ca barierele prostiei si mojiciei pot fi depasite mereu.Este ceeace stiam dintotdeauna.
  Bravo :-)

 7. Tiberiu spune:

  Iubesc la nebunie copii ,dar vai de capul huliganilor

 8. emi spune:

  Se spune ca soacrele sunt rele. Dar cat sunt manipulate si de socri, nu prea se observa…
  Tatal meu a lucrat in “sala sodelor”, unde supraveghea concentratiile de soda caustica. Niciunul dintre muncitorii de la acea sectie nu mai traieste de multi ani.

 9. emi spune:

  Mai are vreo importanta ce vor Boc sau Macovei?…

 10. Buddha spune:

  VV
  Oo, Maestre, ati fost sa ma vizitati? :) Am simtit eu niste vibratii…
  Lasand gluma la o parte, cred ca e foarte interesant Tibetul. Mi-ar placea sa ajung si eu acolo intr-o zi.
  Ati fost in Tibetul chinezesc sau in India? Asta da calatorie!

 11. Buddha spune:

  VV
  Aoleeeeeeeeu, Maestre, am trait (din pacate) s-o vad si pe-asta: Alina Gorghiu si Cristian Busoi prim-vicepresedinti ai PNL?! Alina Gorghiu?!?! Doamne apara si pazeste!!! Pfffffoai, viata mea! Praful se alege!
  Fugiti, Maestre!!! Fugiti inapoi in Tibet!

  • @ Buddha

   Pai trebuie sa avem sapte prim-vicepresedinte, ca si PDL. Oricum, functiile astea sunt cam de fatada. S-au dat functii cu toptanul, ca sa mai uitam de necazul opozitiei.

 12. Adam Mares spune:

  @buddha
  Asta n-o mai stiam! Cand s-a decis? I-a pus Klaus ori au fost alesi?

  • @ Adam Mares

   Cum PDL are sapte prim-vicepresedinti, nici noi nu trebuie sa ne lasam mai prejos. Primii in ordinea voturilor dintre vicepresedinti devin prim-vicepresedinti:)

 13. Adam Mares spune:

  Orice asemanare cu personaje de pe blog e pur intamplatoare. :P

 14. emi spune:

  Eu pe audio functionez cam la jumatate fata de video. Probabil de aceea sunt si afoana. De aceea prefer filmele in limbi straine, subtitrate, pentru ca la filmele fara subtitrare nu apuc sa procesez tot ce se spune. Totusi primesc si un alt tip de informatii, chiar si cu ochii inchisi, prin intermediul fruntii (al treilea ochi), probabil de aceea nu am suportat niciodata bretonul.
  La dumneavoastra, domnule Varujan Vosganian, este impresionanta fruntea, mai ales lobul frontal drept, imi da senzatia ca din interior se incearca remodelarea exteriorului (probabil din nevoie de spatiu).
  E amuzant cum incercam eu sa “vand castraveti gradinarului”.

 15. Emil spune:

  “@ Emil

  Iarta-ma, dar nu inteleg nimic din ce spui. Unde am mintit legat de salariile profesorilor?!?”

  sa reluam (scuze dar eu nu sunt politician)
  1. Erau doua pozitii disponibile fata de aplicarea legii salarizarii profesorilor (sarim aici peste zisul 50% jurnalistic; e o alta aritmetica)
  a) sa se aplice
  b) sa nu se aplice.
  Sper ca pana aici e clar.
  In public, in “marea masa a electoratului”, s-a vazut ca, la fel ca si azi, cei mai multi nu erau de acord cu a) (reluam “argumentele”? Se gasesc in orice discutie despre scoala :-) ).
  Tariceanu a ales b). Perfect, era campanie electorala si…voia lui!

  Minciuna apare in momentul cand se repeta ca a ales b) din “spirit de sacrificiu” pentru tara si
  ELECTORAL a pierdut.
  E clara acum afirmatia mea?
  Sper ca da.
  Altfel revin :-)
  PS Toate discutiile astea le privesc doar intelectual (cum pot si eu). Politic sunt doar un nimeni care totusi voteaza. :-)