Drumul spre Europa trece prin noi înşine

E de înţeles ca un om politic experimentat să stârnească resentimente şi un om politic nou-venit să stârnească neîncredere. Când neîncrederea vine din reacţia faţă de nou e de înţeles. Dar când neîncrederea vine din prejudecăţi, când întâmpinăm provocările noi cu metehnele vechi, atunci nu mai e în regulă şi cercul vicios în care se învârte clasa politică românească se lăţeşte.

Klaus Johannis a debutat spectaculos, direct la vârf, în politica bucureşteană. Nu ştiu dacă e bine sau e rău. Nu are anumite abilităţi, dar nici nu are anumite metehne. Cert e că în cursa pentru preşedinţia României, în care s-a angajat, e privit ca un competitor cu şanse. Şi tocmai de aceea, în jurul său se ţese o adevrată zvonistică, o pânză vicleană  al cărei păianjen măiastru nu e greu de ghicit.

Cel mai neplăcut e că miezul din care se desfac borangicurile zvonisticii este legat de originea etnică a lui Klaus Johannis. Au început să se spună glume cu saşi. Unii şi alţii ne aduc aminte că saşii sunt protestanţi şi nu ortodocşi. Faptul că Johannis este respectat în Germania este întors pe dos, sugerându-se că, astfel, Johannis este obligat faţă de Germania. Fiecare medalie pe care o primeşte din partea Germaniei e interpretată ca un fel de legământ faustian, în care rolul lui Mefistofel e jucat de Angela Merkel. Şi, colac peste pupăză, odată ajuns preşedinte, Klaus Johannis, la ordinele aceleiaşi doamne Merkel, îl va instala pe Traian Băsesc prim-ministru (!).

Când am înfiinţat Uniunea Forţelor de Dreapta şi, într-un sondaj, apăruse numele meu printre ipoteticii candidaţi prezidenţiali, am spus că opinia publică românească nu este pregătită pentru o candidatură a unui cetăţean român de o altă etnie. Deşi eram născut pe acest pământ,  depusesem jurământul militar să apăr România şi chiar o apărasem (cel puţin aşa credeam eu), punându-mi viaţa în joc, în mai multe rânduri, nu voiam să expun comunitatea armeană la o asemenea provocare. De atunci, însă, au trecut aproape douăzeci de ani. Între timp, Barak Obama a ajuns preşedintele Americii şi, în ziua victoriei sale, în Kenya, ţara de obârşie a tatălui său, de etnie Luo, a fost sărbătoare naţională. Ba, colac peste pupăză, îl mai cheamă şi Hussein.Iar Nicolas Sarkozy a devenit preşedintele Franţei, deşi era ungur, pe linie paterna şi evreu sefard (botezat catolic) pe linie maternă. Şi, tot între timp, România a devenit membră a Uniunii Europene iar noi, e bună dreptate, ne mândrim cu apartenenţa noastră la cultura central-europeană.

În această arie a calomniei, adversarii lui Johannis doresc să atragă alte culte, alte etnii, să evoce toate zvăcvnirile războinice ale poporului german, de la cavalerii teutoni şi războiul de treizeci de ani şi până la războaiele mondiale şi să asmută urmaşii victimelor împotriva lui. Dar cea mai perfidă dintre toate insinuările este aceea că, de fapt, Johannis, via Merkel, este factorul restaurator al autorităţii lui Traian Băsescu, ce va pleca din Cotroceni pe uşa din dos, dar se va reîntoarce la Palatul Victoria, prin uşa din faţă, graţie investiturii acordate de proaspătul preşedinte Johannis. Cu alte cuvinte, cei 80% care nu l-aţi vrut pe Băsescu, nu care cumva să-l votaţi pe Johannis. Ci, fireşte, pe Victor Ponta.

Eu nu pot face declaraţii în numele lui Johannis. El a spus în mai multe rânduri că procesul de consolidare a dreptei   nu are a face cu Băsescu şi că actualul preşedinte se situează în afara oricărui proiect politic liberal. Probabil că va trebui să spună asta de multe ori, ca să fie limpede pentru toată lumea. De asemenea cred că pe dreapta, în ciuda tuturor suspiciunilor şi reswentimentelor, trebuie să existe un singur partid mare, ca să terminăm odată cu alianţele din care nu înţelege nimeni nimic, nici măcar cei care le fac.

Dincolo de toate acestea, însă, folosirea originii etnice drept contra-argument în lupta electorală arată, o dată în plus, că drumul spre Europa trece prin noi înşine. Şi e lung.

 

90 Responses to “Drumul spre Europa trece prin noi înşine”

 1. Tiberiu spune:

  @VV
  Argumentul cretinoid al basistilor ca TB nu ar fi membru al unui partid (asta chiar este o gluma buna :-) ) si de aceea nu ar putea fi desemnat premier depaseste orice enormitate pe care am auzit-o vreodata !
  In afara de faptul ca presedintele poate dizolva parlamentul in mod discretionar daca premierul numit discretionar de el nu primeste sustinerea parlsmentara prelungind la infinit instabilitatea politica si stagnarea Ro din cauza lui Scaraoschi si a bandei lui neanderthaliene.
  In afara de asta un presedinte aservit cercurilor probasiste occidentale poate desemna un premier oarecare,aservit de asemenea lui basescu si regimului lui mafiot.
  Pe scurt fuziunea si candidatura lui Johannis sunt deosebit de toxice.

 2. Filip G spune:

  Nimeni nu trebuie sa aiba puterea absoluta in Romania.De aceia Ponta ori alta sluga PSD-ista nu trebuie sa ajunga presedinte.Johannis nu-i un tip coleric care sa se stearga la fund cu Constitutia incalcand-o sistematic.Nici Basescu nu si-a permis sa forteze dizolvarea parlamentului.
  Dar cand nimeni nu-i bun decat partidul unic e clar ca Johannis e toxic fanii PSD……….

 3. Tiberiu spune:

  Credibilitatea unor basisti este Zero.Acesti trogloditi neanderthalieni nu au zis nici “Pas” despre incalcarile grosolane ale Constitutiei si dictatura regimului mafiot basist. Gunoaiele basiste sunt acum f. ingrijorate ca nu cumva ca dictatura mafiota basista exercitata prin magistratii cu “Nasul in suflet ” si banda de canalii din servicii care actioneaza impotriva intereselor natiunii si in interesul personal al clicii mafiote sa nu fie zdrobita de viitoarea putere.
  Zdrobirea retelei mafiote basiste este insa exact ceeace eu imi doresc.
  TB actioneaza zilnic I n asa afle incat sa nu mai poata fi vorba de niciun compromis cu oamenii regimului lui ticalos.
  Iti pierzi timpul , sansa voastra s-a de a arata ca sunteti oameni s-a epuizat.Sunteti compromisi total,ati facut prea multe marsavii,v-ati dovedit de prea multe ori ca sunteti fiinte fara minima onoare si principii morale.Pledezi pentru o cauza pierduta.La fel ca nazistii nu mai puteti duce tratative,trebuie sa va predati neconditionat.
  Finita la Comedia basista !

 4. Tiberiu spune:

  Basistii in general ( epolitikon in special a decat-o Negru pe alb) au demonstrat prin fapte ca sunt adeptii dictaturii Partidului UNIC basist.Acum voi epave si deseuri umane vreti sa va prelevati de principii pe care v-ati kkt ?
  La ochi cretinilor!

 5. Tiberiu spune:

  Vreti sa va prevalati de principii pe care v-ati kkt ?
  haidade cretini nesimtiti !

 6. Tiberiu spune:

  Basistul Epolitikon si-a exprimat Negru pe alb optiunea pentru dictatura Partidului UNIC basist.

 7. Tiberiu spune:

  @VV
  Este clar ca ascensiunea lui Johannis este lucratura merkelista asa cum ascensiunea lui Udrea era lucratura basista.E o promovare absurda nejustificata inca de nimic.Nu se poate face asa ceva
  Experienta de viata m-a invatat ca este o Mare Greaseala sa acorzi incredere cuiva inainte sa dovedeasca ca o merita.
  E cazul lui johannis.”Proiectul Johannis din 2009 era justificat de faptul ca un premier care nu mai are sustinerea politica isi pierde imediat functia prin motiune de cenzura.Un presedinte s-a constatat ca poate deveni un dictator discretionar fata de care instrumentele constitutionale existente nu sunt eficiente chiar daca pierde suportul populara si politic.Asumarea riscului ca Johannis sa devina o marioneta merkelista este curata nebunie.Va asigur ca asta se va intampla cu certitudine.

 8. Tiberiu spune:

  E la mintea cocosului ca TB este membru fondator PMP .
  Argumentele basiste ca n-ar fi membru de partid sunt de o stupizenie incredibila.Cred ca si aceasta sfidare a legii fundamentale va trebui sanctionata de justitie.Faptul ca TB a folosit resurse publice (toti consilierii prezidentiali au fost pusi la munca constituirii PMP) pentru a escamota legile se poate constitui intr-un nou cap de acuzare care sa-l bage la inchisoare pana la sfarsitul zilelor pe acest adevarat Scaraoschi.

 9. emi spune:

  Victimizarea, ca si votul negativ, scad stima de sine, functioneaza acuzand pe cei din jur, deci distructiv.
  O sustinere constructiva are la baza realizarile persoanei politice pentru Romania, si proiectele de dezvoltare pentru viitor.

 10. emi spune:

  Sunt in Italia de trei ani si trei luni, aici mi-am recapatat demnitatea de om care isi poate castiga painea, si am toate drepturile unui cetatean european.
  Daca ar trebui sa aleg intre Romania si Italia, mi-ar fi foarte greu…

 11. Buddha spune:

  VV
  Sa ne traiti, Maestre! 2000 de ani, fara reparatii! :)

 12. Tiberiu spune:

  Ca sa poti avea demnitate trebuie sa-ti castigi painea in mod onest,facand o munca productiva social,care sa-ti aduca satsfactie tie si celor din jur. Poti avea demnitate din facerea zilnica a Raului,din a improasca cu noroi oameni intradevar onesti ? Ma indoiesc.
  In afara de a sabota blogul si de a va debita mizeriile basiste ,de a-l calomnia pe @VV ,din ce va castigati painea ? Cui aduceti voi satisfactie ? Celor care vor sa distruga Romania si oamenii de valoare ca @VV.
  Si mai aveti neobrazarea sa-i urati la Multi Ani .
  Iude, asta sunteti !

 13. Tiberiu spune:

  chestia cu “demnitatea de om ” a unei securiste basiste satanice mi se pare cea mai buna gluma “neagra” care am auzit-o vreodata :-)

 14. emi spune:

  Nu te mai oglindi ca te sperii…

 15. emi spune:

  Trei ani si trei luni.
  Trebuie sa precizez ca eu nu fac rau din principiu.
  Nu as vrea sa trebuiasca sa aleg unde sa raman definitiv.

 16. emi spune:

  Si ati simtit energiile Tibetului?

 17. emi spune:

  Mai am 10 zile…