Incredibil!!! În 2014, cu TVA de 24% se colectează mai puţin decât în 2008 cu TVA de 19%!!!!!

Ne rupem în figuri înaintea campaniei electorale care se apropie. În acest timp, ţara se rupe sub noi. DNA e de folos doar pentru diplomaţii străini şi pentru cei  ce vor reality-show cu Moţoci. Estimp, în lipsa unor perspective economice, a măsuri clare de prevenţie, a unui dialog cu mediul privat şi a informatizării sistemului fiscal, evaziunea fiscală a atins cote nemaintâlnite în economia românească.

Iată cifrele. În primele şase luni ale anului 2008, la un nivel de TVA de 19%, colectările au fost de 4,6% din PIB-ul prognozat la acea data. În anul 2014, cu un nivel al TVA de 24%, colectările sunt de numai 3,7% din PIB!!!  E drept că, până la sfărşitul anului 2008, PIB real a fost mai mare decât cel prognozat (504 mld lei faţă de 440 mld lei), dar chiar şi aşa procentul din 2008 rămâne mai mare decât în 2014 (4% faţă de 3,7%).

Colectările nu sunt mai mari doar în procente, ci şi în termeni reali! Dacă socotim rata inflaţiei din 30 iunie 2008 până în 30 iunie 2014 şi o aplicăm valorilor nominale ale colectărilor (20,2 mld lei în 2008 şi 24,6 mld lei în 2014) ajungem la concluzia că, în termeni reali, colectările au fost cu cel puţin 10% mai mari în sem. I 2008 faţă de sem. I 2014! Creşterea se menţine şi dacă vom converti sumele în moneda europeană, raportate la cursul de schimb al perioadelor respective.

Şocant! Cu o creştere a TVA de la 19% la 24% ( deci o majorare de peste 26%), avem o reducere a veniturilor cu peste 10%!!! Dacă doriţi şi explicaţia, o găsiţi în analizele efectuate de Consiliul Fiscal. Dacă extrapolăm datele de acolo pe rezultatele primului semestru al acestui an, ajungem la concluzia că din TVA nu am colectat în primul semestru din 2014 decât 40% din masa taxabilă, adică 24,6 miliarde de lei, pierzând cca 36 miliarde de lei din pricina evaziunii fiscale ( pe care, pentru TVA, Consiliul fiscal o estima în 2013 la peste 12% din PIB dar care, după rezultatele prezentate de MFP la 30 iunie 2014, trebuie să fi urcat deja la aproape 14% din PIB). Cu alte cuvinte, dacă lucrurile nu se îndreaptă, în anul 2014 vom pierde aproape 100 de miliarde de lei numai din evaziunea fiscală pe TVA!

Aşadar, e bine că discutăm de mândria de a fi român, de candidaţi care apar şi dispar şi de cine va mai fi în libertate în noiembri 2014, ca să poată să şi câştige alegerile prezidenţiale, dar până-una alta, economia românească e ca o pungă înţepată cu acul: zadarnic sufliîn ea , că nu se umple. Şi odată cu ea nici buzunarele românilor. Care, în schimb, ca pe vremea decăderii Romei, au spectacole din belşug.

P.S. Vom continua această analiză. Până atunci, dacă doriţi să continuaţi documentarea pe cont propriu, puteţi accesa www.mfinante.ro (Buletin MFP) şi www.consiliulfiscal.ro (Două cercuri vicioase ale sistemului fiscal-bugetar, autor Ionuţ Dumitru).

328 Responses to “Incredibil!!! În 2014, cu TVA de 24% se colectează mai puţin decât în 2008 cu TVA de 19%!!!!!”

  1. emi spune:

    Mie mi-a placut interviul de la “Butonul de panica”.
    Domnul Klaus Iohannis a fost perfect serios si echilibrat si a lamurit impecabil toate acuzatiile. Poate ca nu vrajeste precum Crin Antonescu (apropo, daca i-as scrie numele intreg domnului Antonescu as face scurta la mana), dar Klaus Iohannis inspira incredere.
    Victor Ponta este o masca, Klaus Iohannis este un om real.

  2. Adam Mares spune:

    @lordul john
    Nu am zis ca trebuie sa cazi pe spate. Desi mie imi place mult acest regizor si sunt dispus sa cad si pe spate. :P Dar Purcarete, in general, nu are scenografii minimaliste. El creeaza lumi fabuloase pe scena, adesea fastuoase, bogate in detalii suprarealiste, absurd-grotesti, scabroase, dar si cu multe simboluri.

  3. Tiberiu spune:

    @VV
    TB a sustinut votul uninomional tocmai ca alesii sa nu mai fie oameni de partid, sa poata fi momiti si santajati cu usurinta fara a mai avea in spate o structura de partid pe care sa se sprijine.

  4. Shadow spune:

    @Radu Alexandru Vasilescu

    Politica la francezi e diferita fata de altii. Mana forte a primului ministru nu se accepta sa treaca peste “viziunea prezidentiala”. Cand critici din interiorul guvernului politicile prezidentiale stii bine ca “zbori”. Atat Montebourg, Hamon si Fillippeti au stiut ca vor provoca o criza guvernamentala si asta cu o saptamana inainte de inceperea anului scolar(Hamon era ministrul educatiei).

    In realitate guvernul tipului de republica franceza (a cincea) e folosit pe post de paratraznet pt ca presedintele sa nu primeasca el majoritatea “bobarnacelor”. In cazul lui Hollande e prea tarziu. Este foarte, foarte jos in sondaje iar cele doua guverne de pana acum nu au putut sa schimbe nimic. Curba somajului este “cosmarul” presedintilor francezi. Cresterea economica este altul, consumul altul.

    Poti spune ca “tripleta” de mai sus si-a calculat foarte bine “timing-ul” pt a avea o mai buna “imagine”.

    Hollande a castigat alegerile pe faptul ca va renegocia politicile economice cu Germania lui Merkel. Nu a facut-o si azi plateste.

    Ministrul economiei Montebourg este cunoscut ca un cal breaz pt tampeniile facute pe timpul in care a condus ministerul pt redresare productiva. Palaria de ministru al economiei era o palarie prea mare pt el. E un tip “radical de stanga” care nu suporta nimic “liberal” in economie.

    In realitate este de o incompetenta execrabila plina de aroganta. Incompetenta ascunsa si in primul si in al doilea guvern al lui Hollande de incompetentele celorlalti membri ai guvernului.

    Partidul socialist nu are nici o “rezerva de cadre”. Au fost promovati doar yes-menii lui Hollande. E o caracteristica a lui Hollande. Vorbeste bine dar nu e competent in nici un domeniu, nu stie sa se antureze, etc. Seamana cu vre-un politician roman? Eu zic ca da.

    Hollande nu poate planifica nimic, el reactioneaza doar la “stimuli” externi, economici, sociali, etc. Nu poarta o viziune ci e un “sac de box” cu “reactiune”.

    vals a fost un “reactionar” in primul guvern al prietenului prezidential ayrault. De accea a primit de la Hollande si postul de prim ministru pt a-si rupe gatul. Dupa cum vezi “planificarea” la hollande nu depaseste cadrul propriului partid.
    Este tot un incompetent “radical” care incearca sa-si mascheze incompetenta proprie prin “autoritarism”.

  5. Shadow spune:

    @Radu Alexandru Vasilescu

    Eu nu sunt de acord cu dvs :-). Da companiile mari, medii, chiar si cele mici isi analizeaza investitiile. Companiile mari si medii nu stau cu “fundul pe bani” ci investesc in alta parte. A sta cu “fundul pe bani” este cea mai proasta decizie de business care poate fi luata.

    Pt a stimula consumul reducerea TVA este esentiala. Cresterea de TVA este utilizata pt a “frana consumul”.

    Reducerea de CAS poate face ca o parte a economiei gri si negre sa iasa la “suprafata” deci sa fie impozitata. Trebuie insa urmata de o intarire a efectivelor si obiectivelor anaf si un control strict al platii impozitelor cu “condamnari” grele pt cei care nu si le platesc, etc.
    Punctual reducerea singura nu schimba nimic fara setul de masuri suplimentare privind impozitarea, etc.

    Pt sporirea directa a cererii mai ales externe pt ca interne nu poate fi vorba in imediat e nevoie de o orientare pe reducerea impozitelor pe profitul reinvestit, pe angajatorii de tineri, pe axele principale de dezvoltare strategica a tarii. Nu este o treaba care se face in 2 timpi si 3 miscari. E o treaba de durata si care poate sa produca un an doi depasiri de deficit.
    Sincer NU AI CU CINE sa faci ceva de genul asta.