Cerul s-a rotunjit iarăşi

Iată că blogul nostru a trecut printr-o mică aventură. Din motive necunoscute – aşadar fără o comunicare prealabilă – el a fost suspendat timp de 20 de ore. Poate fi un avertisment, cine ştie…  Oricum ar fi, mulţumesc tuturor celor care – nu puţini – mi-au trimis mesaje îngrijorate, neştiind ce s-a întâmplat (cu mine sau cu noi). Iată că legătura s-a restabilit. La marinari se spune “vânt din pupa!”, la mineri “noroc bun!”, la bloggeri nu ştiu cum se spune. Poate “văzduh limpede!” sau “conexiune rapidă!”. Oricum ar fi, bine că ne-am regăsit…

157 Responses to “Cerul s-a rotunjit iarăşi”

  1. cris spune:

    @ LordulJohn

    Acum ce sa zic, nici ce s-a intimplat acum citeva luni cu formarea de noi majoritati in consiliile locale nu e tocmai democratic, nici ce vrea PSD-ul acum in prag de alegeri electorale. Cel mai rau lucru este ca in niciuna din situatii cel care a ales niste reprezentanti nu ca nu e bagat in seama ci e pur si simplu dispretuit. Tare m-as mira in conditiile astea sa mai iasa cineva la vot intr-adevar in afara de cei pe care ii aduna si ii cointereseaza primarul. E fariseism sa spui ca se voteaza dupa litrul de ulei, cind sau de stinga sau de dreapta fiind de fapt iti doresti sa voteze numai cei care judeca dupa litrul de ulei si kilogramul de zahar.

    E o pseudodemocratie cu tendintza autoritarista foarte clara, milord: esentza este ca
    - centrul dicteaza ce si cum pentru a ajunge/a ramine la putere,
    - cercul celor cointeresati in a sustine o formatiune sau alta se doreste din ce in ce mai mic si tinut strins la limita supravietuirii
    - bazinul imediat urmator e suficient de mare (valoarea individuala a unui primar, ori parlamentar, nici nu se doreste, se doresc oameni mediocri caci intotdeauna vor exista alti mediocri sa-i inlocuiasca; un om de valoare nu e deloc usor de inlocuit si o mai si stie) ca sa puna cointeresatii sub presiune (daca nu faci tu ce spun esti usor de inlocuit).

    Asta e mecanismul care, indifferent cine il practica, ca e pe stinga sau pe dreapta, duce la autoritarism. (insist, citeste Manualul Dictatorului te rog, iti redau pe scurt cele cinci reguli mai jos, dar merita citita cartea)

    Cind PNL trece la PPE si se uneste cu PDL au fost destui care au spus pe sleau ca e vorba de suportul PPE, si cum nu exista nici o urma de viziune, de ideologie, pina acum, hai sa o lasam balta cu dreapta ca ideologie, ca nu e. Acum sa vii sa spui: nu vrem ca primarii sa aleaga de ce parte vor sa fie pentru ca trec de partea celor aflati de guvernare ca sa aiba suport e cam ipocrit – un soi de schimbatul barcilor nu e pentru catzei, ci doar pentru noi leii de la centru. Mizer e si de partea psd-ului indiferent de ce vorbe frumoase spun, mizer e si de partea astalalta.

    Cum sa-i spun mai neaos, ca sa evit “autoritarism”? Cred ca șmen e mai potrivit, politica șmenareasca, bancnotele democratiei la suprafatza, iar intre intre cel doua….

  2. Radu Alexandru Vasilescu spune:

    @adam

    Simplu – toti. Din logica acestui control nu s-a iesit din 90 pana azi si oricum nu se va iesi prea curand.

  3. Adam Mares spune:

    Seamana cu VV? :P

  4. cris spune:

    @ LordulJohn

    cele cinci reguli ale potentialului dictator, dupa Mesquita

    1. Vrei sa depinzi de cit mai putini oameni care sa te tina la putere

    2. Vrei sa ai un bazin de rezerve cit mai larg cu putintza – daca acolitii tai vor sa sustina pe altcineva e bine sa stie ca pot fi usor inlocuiti

    3. Vrei sa taxezi populatia cit mai mult cu putintza caci ai nevoie de bani nu pentru ei ci pentru ai tai (dar nu ii taxezi pina la punctul la care sa considere ca munca e inutila sau la punctul de revolta)

    4. Vrei sa distribui o cantitate minima de venit celor din coalitie loiali tie, doar atit cit sa supravietuiasca de la o alegere la alta si sa stie ca a ramine fara acest mic suport ii omoara. Desigur restul de venit din taxe, cu cit mai mare cu putintza, trebuie sa-ti umple tie buzunarele ( si, as spune eu, unui cerc inca si mai mic de acoliti, dar esential)

    5. Acei putini bani pe care ii consideri de cheltuit in niciun caz nu doresti sa-i cheltui in beneficiul oamenilor, caci nu oamenii te tin la putere (“because the people don’t keep you in office”) ci ei, putinii cointeresati.

    Are destule fragmente pe net, intimplator am preluat cele cinci principii, redux, de pe o prezentare care se si numeste “The Art of Scham Elections”. Da, in final asa sunt alegerile masluite, smenarite, asta e mecanismul principal, masiv; chestia cu furtul de voturi e praf in ochi, o pista minora de urmarit, un “red herring” :) , sa nu vezi schema cea mare. Si e un cerc vicios: asta se rezolva prin lege, de catre un parlament, bine gindit, ia timp, dar care parlament, cel format din oameni alesi in majoritate tocmai pe mecanismul abia discutat? – caci nu exista o majoritate de dreapta sau de stinga, ci exista o proportie intre oamenii promovati asa cum spune Mesquita si adevaratii democrati. Iar majoritatea acum e a primilor indiferent ce culoare politica au.

  5. Adam Mares spune:

    Eu citesc putin despre Tigran al II-lea cel Mare. (imi place cum suna Tigran :-) ). Epoca de aur a Armeniei. Nu stiam ca armenii au avut tendinte imperialiste. :P
    https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/64505_449026658502832_514342966_n.jpg?oh=fc61e3eb6cbf8471346a41ad27596819&oe=546E8D3F

  6. Adam Mares spune:

    Si-a numit capitala Tigranocerta. :-)

  7. Adam Mares spune:

    Portul popular armenesc se numeşte „taraz”

  8. Adam Mares spune:

    Gata, am invatat destul despre armeni! :-)

  9. emi spune:

    Nicio minciuna…

  10. Valeriu Mangu spune:

    Articolul “Dl. Cristian Diaconescu a înfrânt! “, pe:

    http://ascunzisuri-constitutionale.eu

  11. lordul john spune:

    @cris

    da, Mesquita are dreptate. Practic el a teoretizat intamplarile reale. Nu putem vorbi de ideologii si doctrine, asa cum nu am putut vorbi de viziuni la europarlamentare.

    Nici chiar USL nu a vorbit decat “huo Basescu!”. Singurul care a vorbit, dar vorbit a ramas, ceva concret a fost Antonescu in 2009 {bun simt, depolitizare). S-a dovedit ca atata vreme cat baza ta electorala sunt primarii, nu putem vorbi nici de depolitizare, iar de bun simt nu are rost sa mai amintim, ca-n schita lui Daniil Harms, Caietul albastru:
    ” A fost odată un roşcovan care nu avea ochi şi urechi.
    El nu avea pãr, aşa cã numai de formã i se spunea roşcovan.
    De vorbit nu vorbea, pentru cã nu avea gurã. Nici nas n-avea.
    El nu avea nici mãcar mâini şi picioare. Nici stomac nu avea, şira spinãrii n-o avea şi nici un fel de intestine. N-avea nimic. Aşa cã nu prea-i clar despre cine este vorba.

    De aceea mai bine sã nici nu mai vorbim despre el.”

  12. Adam Mares spune:

    @VV
    Dvs. stiti despre romani, fiindca v-ati nascut aici, ati invatat la scoala, din carti si din traiul zilnic. Eu, nu mai zic…

  13. Adam Mares spune:

    Dar acum stiu cate ceva si despre armeni. :-)

  14. Adam Mares spune:

    E bine sa ne cunoastem reciproc, nu? :-)

  15. La cat de slaba este comunicarea in PNL clar ca ne ingrijoreaza lipsa din blogosfera a singurului comunicator real din partid !

  16. Adam Mares spune:

    Dacă ar avea o lampa fermecată, leul ar folosi-o tot timpul, căci el vrea.

    Egoul leului îl face să vrea asta cu orice preţ şi în cantităţi nelimitate. Dacă ar avea o lampa fermecată, leul ar folosi-o tot timpul, căci el vrea. Este destul de dificil de suportat egoul leului aşa nemăsurat şi nelimitat cum este.

    :P

  17. alexis spune:

    Folosesc aceasta oportunitate pentru a face o declaratie: mi-a placut cartea soaptelor si jocul frunzelor, dar cea din urma e atat de trista. Varujan, nu ai un mesaj optimist pt.noi?

    • @ alexis

      Jocul nu e pesimist, mesajul final e optimist. Doi tineri, Alex si Sanda (de fapt Alexandru si Alexandra, jumatatile androginului) pleaca sa creeze, precum Adam si Eva, o lume noua. E si o replica a lui Tili, cand cineva spune: “Tinerii astia sunt nascuti dupa revolutie, ce stiu ei?” , el raspunde “De ce ar trebui sa stie?”