Biografia mea “romanţată”: 7 ani cu Gheorghiu Dej, 24 de ani cu Ceauşescu, 10 ani cu Iliescu şi 10 ani cu Băsescu

Au fost şi patru ani care puteau să ducă spre normalitate, cei în care preşedinte a fost Emil Constantinescu, dar, din păcate, ei au fost acoperiţi repede de naivitatea unora şi de revigorarea altora.

Aşadar, cam acesta este destinul generaţiei noastre, al copiilor născuţi după război. Într-un anumit fel, cea mai norocoasă generaţie din istorie, căci suntem singura, în întreaga istorie a omenirii, care a a avut prilejul de a trece pragul dintre două secole, dintre două milenii şi două sisteme economico-sociale diferite. Dumnezeu ne-a dat o mare şansă de a înţelege şi de a schimba lumea. O şansă pe care se pare, totuşi, că generaţia mea a ratat-o. Cel puţin la nivelul destinului colectiv, căci la nivel individual, unii şi alţii s-au mai descurcat, acasă ori aiurea.

Eu m-am noscut la 25 iulie 1958, orele 14,00. Exact în acelaşi timp, la Palatul Elisabeta, Gheorghe Gheorghiu Dej deschidea recepţia oferită în onoarea ultimului escadron al Armatei Roşii care părăsea România. Iată că nu am vrut să mă nasc până ce ruşii nu au plecat din ţară. Numai că degeaba s-au întâmplat toate astea, degeaba au fost date secera şi ciocanul jos de pe frontispicii, nu ne dădusem seama că  ele intraseră deja prea adânc în tencuială şi în minţile noastre.

E greu de spus ce vor adăuga aceste alegeri biografiei “romanţate” a generaţiei mele. Până una-alta, candidaţii vorbesc despre o schimbare de atitudine personală, despre un altfel de preşedinte, dar ezită să vorbească şi despre un altfel de sistem. Ceea ce ne păstrează în lăuntrul aceloraşi frontiere ale exilului interior în care rătăcim de mai bine de jumătate de secol..

133 Responses to “Biografia mea “romanţată”: 7 ani cu Gheorghiu Dej, 24 de ani cu Ceauşescu, 10 ani cu Iliescu şi 10 ani cu Băsescu”

 1. Filip G spune:

  Afirmatia doamnei Petrescu ma irita.
  Care e programul pentru tineri si integrarea lor in munca?
  Cand termina 12 clase intra in somaj”Nu e treaba guvernului sa creeze locuri de munca”!
  Dar cei care au terminat o facultate si masteratul si nu-si gasesc un loc de munca?
  ”Da stiu,nu e treaba guvernului sa creeze locuri de munca”
  Dar cu intreprinderile de stat in care e blocata prin diferite legi si ordonante angajarile?
  Iesirea din sistem se face prin pensionare ,disponibilizare,ori moarte,in locul celor iesiti din sistem e blocata angajarea
  ”Stiu,nu e treaba guvernului sa creeze locuri de munca”

 2. Filip G spune:

  @cris,
  Ponta are dreptul sa ceara convocarea CSAT,vezi accidentul din Apuseni.
  Deci daca Ponta are interes o cere,dar oare are interes.
  CSAT e locul unde toti sefii institutiilor cu atributii pe siguranta nationala stau la aceiasi masa.
  Parlamentul nu are atributii de a demasca ofiteri acoperiti,cu tot dragul…..
  In tara asta se asteapta rezolvarea problemelor de la cei care nu au atributii pe domeniu conform fisei postului….

 3. emi spune:

  Va cam plictisiti, oamenii astia bat campii tot cu Basescu.
  Dar culoarea costumului este tare interesanta, habar n-am cum se numeste. Si numai dumneavoastra puteati avea cravata la culoarea costumului. Imi place! Daca nu-mi pot clati mintea, imi clatesc si eu ochii…

 4. Filip G spune:

  @cris,
  iata dovada faptului ca logica mea a fost corecta;
  „Dacă mă întrebați dacă am fost ofițer..asta e altă treabă pentru că orice fost ofițer când a ieșit din sistem semnează un angajament. De aceea nu vom ști niciodată dacă a fost sau nu a fost. Fostul ofițer sub acoprire are dreptul să divulge numai prin dispoziția CSAT. Dacă o face de capul lui încalcă legea. Un fost ofițer este un model, apără Constituția, e un om moral care cu prețul vieții își salvează țara și mai e și puțin remunerat”, a declarat prezidențiabilul William Brânză.

 5. Tiberiu spune:

  @VV acum la Ciutacu

 6. Filip G spune:

  O sa exprim si eu o parere.
  Daca doar CSAT poate divulga un ofiter acoperit,eu propun ca CSAT sa dea aviz pentru fiecare candidat.Daca toti primesc aviz,Basescu minte.
  Daca nu primesc toti,TB a avut dreptate……….
  Caz incheiat.

 7. Adam Mares spune:

  Pe Antena 3 si pe Realitatea tema serii o reprezinta spionii rusi.

 8. Adam Mares spune:

  @emi
  Da, ii statea bine. Iar culoarea costumului era in ton cu tenul. :P

 9. Adam Mares spune:

  A fost o emisiune placuta. Participanti politicosi.

 10. Tiberiu spune:

  @VV
  Se poate pune si intrebarea legitima daca Johannis nu este cumva agent acoperit strain,adica spion strain..El a declarat in repetate randuri ca are o relatie speciala cu Merkel.Spusele lui,dar si faptul ca un venetic in PNL si in politica a fost parasutat “deus ex machina” si cu dispensa la conducerea PNL si a devenit din senin candidatul opozitiei.
  O evolutie neverosimila care merita cercetata mult mai atent de forurile de resort.Nu exista temerea ca un astfel de presedinte al Ro sa aiba “comanda” externa ?
  Nu vi se pare ciudata povestea ?

 11. Adam Mares spune:

  @tiberiu
  Pe Johannis nu l-a parasutat Merkel in PNL, ci Crin. :-) Te pomenesti ca si Crin e cu agenturili dusmanoase? :P

 12. Filip G spune:

  @Adam Mares,
  asta e haos organizat,inducerea unei psihoze.
  Care-i candidatul ofiter acoperit?
  E doar unul ori mai multi?
  Daca institutiile statului nu pot da un raspuns asumat,eu zic sa apelam la institutii internationale……………
  Pe zi ce trece,politicienii devin tot mai ridicoli iar institutiile statului tot mai penibile………….

 13. emi spune:

  Interesant cata importanta da Victor Ponta scolii: nici pe timpul funebrului-base-boc nu au lipsit abecedarele in prima zi de scoala.
  Lipsesc abecedarele dar apare contractul parintilor cu scoala.
  Ma intreb daca acest contract ar trebui semnat?!

 14. Tiberiu spune:

  Adam
  Crin a fost cumparat cu postul lui Valean si poate si cu altceva asa cum sugera Graham Watson.
  In afara de asta nu e stupefiant ca tocmai Crin care l-a promovat pe Johannis declara ca nu este sigur ca-l voteaza !!!!!!?????
  Problema trebuie studiata in profunzime.Asa cum s-a dovedit ca Tokes este spion ungur care a fost promovat pe filiera PPE de ce nu ar putea fi si Joahannis in aceeasi situatie,el urmand o traiectorie politica inca mai stupefianta tot legata de PPE la care PNL a aderat ca din senin a doua zi dupa alegeri ?
  Sunt aici prea multe coincidente extrem de suspecte ca sa fie fum fara foc.:-)

 15. Tiberiu spune:

  @VV
  Faptul ca Johannis are 6 case dintre care numai la una (spunea Sova) ia 500.000 de euro chirie pe an este mai mult decat suspect.
  O casa la care iei chirie de jumatate de milion valoreaza multe milioane pe care niciodata un simplu profesor nu va putea accesa pe piata indiferent ce ocazie a vietii ar prinde.
  Faptul ca a primit masini extrem de scumpe spre “folosinta proprie” de la o firma germana este inca un Mare Semn de Intrebare.

 16. Adam Mares spune:

  @tiberiu
  cred ca te-a prins psihoza, vorba lui filip :-)

 17. emi spune:

  Dar TB vrea sa-l dea in gat…

 18. Tiberiu spune:

  Adam
  Nu ai suficienta experienta sa discerni intre psihoza si psihologie :-)

 19. Adam Mares spune:

  @VV
  Sa nu punem carul inaintea boilor. Problemele invatamantului romanesc nu se vor schimba doar prin schimbarea suportului manualului. Daca ma intrebati pe mine, asta ar fi ultimul lucru de pe lista.
  Cei care au bani folosesc oricum tablete si internetul.

 20. Tiberiu spune:

  @VV
  Verificati informatia .Eu am auzit informatia cu 500.000 chirie pe an cu urechile mele din gura lui Sova acum vreo saptamana doua.
  Nu cred ca Sova isi permite sa difuzeze informatii inexacte.

 21. Adam Mares spune:

  @tiberiu
  Unde era cinstea intruchipata: in Sova! :P Du-te si bea un pahar cu apa rece. :-)

 22. Tiberiu spune:

  @VV
  Daca Tokes a fost spion de ce Johannis nu ar putea fi ? Are “scutire” ?
  Desfasurarea evenimentelor nu vi se oare neverosimila ?
  Fiecare aspect este suspect ,inclipusiv actiunile lui politice.

 23. Tiberiu spune:

  Adam
  Nu este vorba de cinste ci de faptul ca pentru fiecare afirmatie falsa la TV poti fi data in judecata si sa platesti daune.
  Aici nu este loc de pareri -informatia TREBUIE verificata.

 24. emi spune:

  De ce sa preferam un competent care ar lupta pentru locuri de munca, asa cum a procedat si in Sibiu, cand putem alege unul care nici abecedare nu este in stare sa asigure?!?!
  Romanii nu pot fi atat de stupizi, “averea” lui Iohannis e si minuscula si apartamentele sunt cumparate in majoritate in perioada cand i-au plecat parintii din tara. In plus a mai avut si bunici pe care i-a mostenit.
  Pun pariu ca VVP sta mult mai bine la proprietati…

 25. Tiberiu spune:

  @VV
  Ministrul Petrescu gandeste exact ca dv
  http://www.dcnews.ro/mobile/petrescu-nu-e-treaba-guvernului-sa-creeze-locuri-de-munca_453703.html
  „Eu nu cred că este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă. Eu cred că treaba noastră este să creăm un cadru stimulativ, un mediu de afaceri propice pentru crearea de locuri de muncă şi încurajarea ocupării în mediul privat. Iar Guvernul din care fac parte face exact acest lucru”, a spus Ioana Petrescu, în plenul Camerei, unde are loc dezbaterea moţiunii simple a ACL intitulată „Ministerul MTO-minciună, taxare, oprirea economiei”.
  Ea a arătat că scutirea pe profitul reinvestit şi reducerea CAS vor avea un efect benefic asupra creşterii locurilor de muncă.
  „Ambele măsuri privind reducerea poverii fiscale pe muncă şi scutirea de la plată a profitului reinvestit vor avea impact benefic asupra creării de noi locuri muncă, încurajarea angajărilor, oficializării angajărilor din economia nedeclarată sau subdeclarată”, a susţinut Ioana Petrescu.
  Ea a spus că efectele măsurilor stimulative se resimt în creşterea numărului de persoane ocupate prin serviciul public de ocupare în primele şapte luni ale anului 2014, realizându-se încadrarea unui număr de 234.000 de persoane.
  PNL şi PDL au depus, la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă intitulată „Ministerul MTO – minciună, taxare, oprirea economiei”. Moţiunea a fost semnată de 108 deputaţi PNL şi PDL.

 26. emi spune:

  Mai ramane sa spui ca VV este spion armean si Tariceanu spion grec, ca doar atat te duce mintea ta de lemn comunist, T(B)…

 27. tudor spune:

  Filip

  citezi din william branza ca din clasici … :)

  cum a fost anul apicol?

 28. Adam Mares spune:

  @VV, pana una-alta, elevii nu au DELOC manuale.

 29. Valeriu Mangu spune:

  Articolul “Se încumetă cineva să-l denunțe penal pe dl. deputat Stanciu Zisu?”, pe:

  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 30. tudor spune:

  Adam

  Da le dreaq de carti! Cine a invatat si a ajuns bine!?

  Asta cu informatizarea invatamintului poate fi o sansa importanta, doar ca trebuie facuta cu … multa inteligenta.
  Adica ” s a rezolvat: nu se poate” :)

 31. cris spune:

  @ VV

  Da, asa este, Basescu trebuie pus la punct o data pentru totdeauna cu aceasta pasiune a lui de a calomnia. Dar nu cu o comisie in parlament, aceasta I-ar da apa la moara – si circul d care are nevoie dar si ceva mult mai important – explic mai jos.

  Practic acum situatia sta asa: basescu a aruncat o acuzatie, si toata lumea asteapta ca prezidentiabilii sa se justifice ei, unii se dau in vint sa faca ceva – pnl/pdl, altii doar se dezvinovatzesc pe sine singuri – ponta ori macovei. E strimb!

  In orice tara normala la creieri, (daca mai vorbesc de stat de drept degeaba vorbesc), oricine este nevinovat pina la proba contrarie. NU cel acuzat trebuie sa se dea de ceasul mortii sa demonstreze ca e nevinovat atunci cind e acuzat. Ci acuzatorul trebuie sa vina mai intii cu dovada! Basescu trebuie sa vina singur cu dovada a ceea ce spune in ce for inchis sau deschis e nevoie, dar trebuie sa vina cu dovada. Nu o face, e calomniator si sa plateasca.

  Cum adica sa primeasca prezidentiabilii certificate de buna purtare de la CSAT? – ce zice Filip de pilda. NUUUUU, basescu trebuie sa dovedeasca el ca are temei pentru ceea ce spune, si atit, iar daca nu e capabil, sa sufere consecintele. Acest individ se pune singur in fruntea fruntilor, face in asa fel ca prezidentiabilii practic sa fie aprobati sau nu, de cine, de el? Sa-I puna in pozitie de inferioritate, sa-i umileasca de fapt pe toti. Si pnl/pdl ii da apa la moara cu nu stiu ce comisie? Vai de mine……

  Dar dumnealor prezidentiabilii n-au coloana vertebrala, n-au dram de demnitate, sunt toti slugile lui basescu? Se pun de buna voie in aceasta pozitie? caci asta fac daca se preteaza la asemenea joc – aratam noi ca suntem nevinovati, dam declaratii, sa fim audiati.

  Daca basescu creaza o asemenea atmosfera incit electoratul sa uite care sunt principiile statului de drept – mai intii demonstrezi mata ca sunt vinovat iar eu ma apar, dar nu iti sunt dator nici macar un scuipat daca birfesti, darmite sa ma dezvinovatzesc – de ce sa ma dezvinovatzesc, de birfe? – o tara intreaga e sluga lui basescu?

  Nici gind. Puslamalei asteia ar trebui sa-i raspunda intreg parlamentul si foarte scurt: Dovedeste ce sustii, daca nu esti capabil sa vii cu aceasta dovada in interval de, atunci eu parlament te acuz de amestec absolut inacceptabil intr-un proces electoral, si de calomnie.

 32. Mihail spune:

  @Varujan, imi amintesc vag imaginea alb-negru de la televizor (TEM 6 parca) cu funerariile lui Gheorghe Gheorghiu Dej.
  Mama plangea, taica-miu nu mai tin minte ce comentarii facea.
  Nu inteleg de ce maica-mea plangea.
  Ei doi au fost, probabil, printre primele generatii de tineri comunisti.
  Il mai tin minte pe taica-miu, care statea cu urechea lipita de difuzorul aparatului de radio si cauta, invartind fin de buton, Europa Libera. Ochiul magic, verde, stralucea ciudat.
  …Am gasit, mai tarziu, in podul casei, manualele tatalui meu din clasele primare. Pe prima pagina era Regina Maria si apoi Regele Mihai.

 33. Mihail spune:

  Maior este ruda cu Ponta, dar in acelasi timp este unul dintre pionii de baza al lui Baselu.
  Ecuatia ar arata cam asa:

  Baselu-Maior-Ponta.

  Stiu, nu arata deloc a o ecuatie, insa insiruind cele trei nume, nu poti rata relevarea sudurii.

 34. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ cris

  ai dreptate. In tara asta demult nu mai functioneaza prezumptia de nevinovatie… Pot dovedi asta cu acte oficiale.

  Un amic de-al meu si-a pierdut permisul la un semafor. Politistul statea dincolo de semafor la 50 de metri, si l-a oprit. Zice: ai trecut pe rosu! Amicul meu nu trecuse pe rosu, era pe galben, nu prinsese deloc culoarea rosie. Politistul n-a stat pe ginduri, i-a luat permisul.

  Amicul meu a contestat in instanta. Acolo a descris situatia, cum ca politistul era dupa intersectie si nu avea cum sa vada, si el a trecut pe galben, fusese verde cind se apropia de trecerea de pietoni si se transformase in galben cam pe cind avea 7-8 metri de trecere. Politistul se bazase probabil pe faptul ca galbenul dura exact 3 secunde. Amicul meu a cerut imagini de pe camera existenta in intersectie, s-a aprobat, a mai trecut un termen, au zis ca nu se pot lua imagini pentru ca nu mergea camera. Bun. Pina aici nimic anormal.

  A venit decizia instantei: se mentine masura de sanctionare; motivatia: se prezuma ca politistul a intocmit corect procesul verbal de contraventie, iar petentul nu a putut face proba nevinovatiei sale.

  S-a intimplat in anul 2013, dar asta nu e o intimplare singulara, in toate cazurile similare rezultatele sunt la fel. La fel e si in domeniul dreptului muncii, unde angajatul da in judecata angajatorul, acuza, si nu e obligat sa ofere niciun fel de probe, ci angajatorul e obligat sa dovedeasca ca nu e asa!

 35. Filip G spune:

  @tudor,
  anul apicol a fost foarte slab,printre cei mai slabi.Norocul meu a fost ca nu am facut decat un roi.Am mers pe productie si am avut o productie slaba.Am stopat toate investitiile si ramane speranta ca poate anul viitor va fi mai bine.

 36. Mihai sr. spune:

  @ …
  Am urmărit alegațiile persistente in acreditarea ideii ca Johannis ar fi “spion german”.
  Cine are cat de cat ideie despre cooptarea unor spioni, știe ca aceștia sunt îndrumați sa ocupe funcții cheie pentru a avea acces la informatii importante, dar nicio data in funcția suprema in stat. A-ti trimite un agent spion sa candideze la președinție, înseamnă a-l condamna la demascare.
  Credeți ca nemții au spionaj atât de prost ?
  Daca urmărim cariera lui Johannis vedem ca a fost profesor, liber profesionist si primar ales. Vi se pare o cariere de spion ?
  Putina decenta ar fi necesara.
  Mihai sr

 37. Kronstadt an der Graft spune:

  Bre, bre, bre oameni buni, iar ați uitat de pilda cu nebunul care aruncă o piatră în apă! Tot n-ați învățat că Băsescu aruncă petarde să facă impresie în public? Uite-așa o să facă el agenda publică după ce va ieși de la Cotroceni. Omul ăsta e expert în tehnica comunistă. Se compară cu Putin.
  Apropo de Putin, fiți convinși că rocada lui Putin cu Medvedeev i-a plăcut teribil. Probabil că acum clocește ceva asemănător. Ochii pe Predoiu!

 38. emi spune:

  Mi-am intrebat baiatul cum se descurca cu manualele, la telefon.
  “Le vand pe alea de-a uns’pea la aia mici si cumpar manuale de-a dois’pea de la cei care-au terminat.
  Pe copiii nostri ii invata Doamna Viata negustoria, in timpul scolii…

 39. Filip G spune:

  Tary,nu poti sa te adresezi cu ”stimati prieteni”celor pe care i-ai tradat.
  Ti-ai trasat drumul in viata,fii demn si asuma-ti decizia.lasa linguselile .Pe zi ce trece ,esti tot mai jos,ajungi sub demnitatea umana
  http://psnews.ro/tariceanu-le-scrie-fostilor-colegi-din-pnl/

 40. Filip G spune:

  Disperarea lui Tary se gaseste in sondaje.
  El spera sa ajunga in turul 2 cu Ponta
  I Have a Dream
  http://psnews.ro/nou-sondaj-cum-stau-partidele-cu-40-de-zile-inainte-de-prezidentiale/

 41. emi spune:

  Dupa cum il stiu eu pe TB, a jucat la plezneala.
  El stie ca sunt mai multi in aceasta situatie, le-a “aratat pisica”, cine nu-i cuminte primeste pisica moarta.
  Ceeace ma ingrijoreaza este ca nu cumva sa fie declarat ofiter acoperit exact unicul care nu e… Ar trebui atasate si dovezi, nu doar vorbe si documente false. Problema este cine poate deosebi falsul de realitate?!?!

 42. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  o sugestie, pentru o mai buna trasabilitate a comentariilor de pe blog, ar fi sa modificati modul in care se raspunde la un comentariu in asa fel incit sa putem (si sa puteti) raspunde la fiecare comentariu in parte individual

  iata un exemplu:
  https://support.google.com/blogger/answer/1725597?hl=en