Eseu despre încredere

Acum mai bine de un an, în vremea referendumului, starea de spirit de pe blogul nostru era diferită de cea de acum. Opiniile exprimate erau împărtăşite de o largă majoritate a participanţilor, probabil şi pentru că temele în discuţie creau o mai largă unitate de vederi. Între timp, lucrurile s-au complicat. Dezamăgirea pe care au încercat-o mulţi români în ultimii doi ani se vede şi în reacţiile voastre. Sentimentul că, deşi scena este luminată şi actorii se străduiesc să fie convingători, adevărata piesă se joacă în culise este tot mai puternic. Suspiciunile sunt tot mai mari şi opiniile tot mai divergente. Locul solidarităţii îl ia fărâmiţarea.

Nu am pus întâmplător în discuţie tema “acoperiţilor ” de pe blog. Întrebarea poate părea o glumă, câtă vreme, într-un anumit fel, toţi sunteţi “acoperiţi”, căci (mai) fiecare foloseşte un pseudonim, ales după profilul său. Dar reacţia membrilor clubului nostru dovedeşte că suspiciunile sunt tot mai prezente, că prejudecăţile riscă să ia locul inspiraţiei şi că mulţi dintre noi suntem tentaţi să ne impunem convingerile în loc să ne ascultăm unii pe alţii.

Societatea românească trăieşte momente dificile. Spuneam odată, pe acest blog, că tranziţia românească este în primul rând culturală şi abia după aceea politică ori economică. Iar cuvântul cheie al tranziţiei este responsabilitatea. Tranziţia înseamnă trecerea de la transferul de responsabilitate specific comunismului paternalist la asumarea de responsabilitate specifică democraţiei şi societăţii deschise. Acum îmi dau seama că trebuie să adăugăm un nou cuvânt cheie : încrederea. Şi anume încrederea că lucrurile sunt chiar ce par a fi, că oamenii sunt chiar cei pe care îi privim şi că în spatele oamenilor şi al faptelor nu se ascund alte forţe, alte conspiraţii. Încrederea că ne arătăm aşa cum suntem, cu gândurile la vedere, şi că nu purtăm măşti, că sărbătoarea pe care o visăm pentru noi este reală şi nu un carnaval.

În loc să ne ferească de răul pe care ni-l pot face alţii şi, mai ales, de răul pe care ni-l putem face singuri, legile sporesc ispitele şi ambiguităţile. Campaniile electorale, în loc să ne adune pe cât mai mulţi în jurul unor opţiuni pe care să le îmbrăţişăm cu entuziasm, ne fărâmiţează şi ne asmut, astfel încât oricine ar câştiga, societatea, în ansamblul ei iese învinsă.

Nu ştiu cine sunt “acoperiţii”. Cred că suntem o societate “acoperită” în ansamblul ei. E timpul să începem să ne “descoperim”, pentru a opri exilul interior prin care rătăcim de câteva decenii încoace.

 

149 Responses to “Eseu despre încredere”

  1. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ tudor

    iti lansez o provocare:

    arata-mi o singura fraza spusa de mine in care laud ceva facut de ponta!

  2. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ tudor

    ceea ce nu reusesti tu sa intelegi e un simplu fapt:

    noi doi suntem absolut de acord cind vine vorba despre toate mizeriile psd-iste, iar divergenta provine din modul de perceptie a mizeriilor portocalii! Aici e locul unde ne diferentiem grav…

  3. tudor spune:

    sorin

    “Bineinteles ca si la psd e exact la fel, dar sistemul asta a fost patentat de portocalii …”

    este adevarat, nu l lauzi pe ponta, dar il critici exclusiv pe adversarul acestuia, johannis, ceea ce acelasi lucru.
    daca l ai lauda explicit pe ponta nu ai mai fi la fel de credibil, asa ca te multumesti cu jumatate ….

  4. Filip G spune:

    In 2016 trebuie votate persoane nu liste.
    Doar asa se insanatoseste viata politica.Atunci partidele nu-si mai permit sa puna pe liste personaje exotice.O sa spune-ti ca cetateanul e needucat.Oare isi permite partidul sa riste?
    Filtru o sa fie criteriul prin care un partid e credibil ori BA!

  5. tudor spune:

    sorin

    apoi, daca esti atit de obiectiv pe cit spui, raspunde mi, te rog, la o intrebare: ce site uri pesediste intri si procedezi cu ponta precum faci aici cu johannis?

    ?

    am inteles, faci asta din dragoste pentru pnl!

    sa mori tu?

  6. tudor spune:

    Doar in mica masura rolul justitiei este sa previna.
    Precumpanitor, justitia sanctioneaza incalcarea legii.

    Altele sunt pravaliile cu rol major in preventia infractionalitatii: familia, scoala, societatea insasi, prin normele si valorile promovate, …, parlamentul, prin elaborarea nu doar a unor legi punitive, ci si a unora preventive … etc

  7. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ tudor

    iar interpretezi… gresit

    mai lansez o provocare:

    arata-mi o fraza de unde reiese dragostea mea pentru pnl, mai noua de 2 ani!

    daca iti zic ca e singurul site politic pe care intru ma crezi?

    daca mai accesez cite-o pagina de regula sunt linkuri accesate direct de pe pagina asta, date de altii… sau daca ma documentez pentru ceva. Nu am intrat pe niciun site psd-ist si nu ma intereseaza nimic in ultimii 2 ani. Niciun partid nu mai prezinta secrete pentru mine, stiu bine din ce rahat sunt compuse toate.

    mai comentez pe facebook, destul de rar, si doar pe paginile cite unei emisiuni tv care ma provoaca… Am rarit-o si cu astea, pentru ca e pura pierdere de vreme.

  8. tudor spune:

    tocmai confirmi ce am spus.
    nu esti echidistant, pentru ca daca ai fi ai proceda similar cu psd-ponta cum faci cu pnl-johannis.

    eu daca as intra pe un site pesedist si l as ataca neincetat pe ponta aflat in competitie cu oricare altul, evident ca i as face un avantaj aceluia.
    te ai prins?

  9. Adam Mares spune:

    @emi
    Fascinant! :-)

  10. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ tudor

    nu, nu m-am prins, sunt mai greu de cap…

    :|

    am zis eu ca vreau sa fiu echidistant? nu-mi amintesc!

    comme oooon man!

    ti-am mai zis, citeste tot ce scriu, nu da conotatii pe care le consideri tu, citeste ce am scris eu!

    am spus de 1000 de ori ca vreau sa vad pnl-ul tavalindu-se-n chinuri pentru fuziunea cu hotii portocalii!

    crezi ca as putea fi mai explicit de atit?

    bun, si-acum sa-ti mai zic una: tu ai impresia ca are mare importanta ce zic eu, tu, sau altcineva aici pe blog? adica ai impresia ca o sa creasca sau o sa scada numarul de votanti ai pnl in functie de ce scriem noi aici? revino-ti! suntem 7-8 persoane cu totii! ceilalti care mai intra, in mare parte nu urmaresc comentarii, citesc doar cite un articol cind si cind…

    deci poti sa-l preaslavesti pe iohan aici pe blog cit te tine tastatura, ca tot aia e… (sau eu sa-l critic)

  11. emi spune:

    Adam ne leaga si tunelurile nu doar conservatorismul.
    Inainte de ’89 s-a surpat pamantul intr-o grota chiar sub linia de tramvai si un vagon intreg a disparut in pamant. S-a intamplat noaptea si nu prea au fost victime si totul s-a musamalizat rapid. Pe vremea aia era posibil, azi e mai greu cu musamalizatul ca avem internet. Dupa fiecare ploaie mare se mai aude ca un colt de casa s-a scufundat…

  12. Shadow spune:

    @Dle Vosganian
    da si nu. Da electoratul a ales in proportie covarsitoare manipularea baseasca. Acel 70% din parlament care seamana atat de mult cu cerintele presedintelui pe vremea in care era primar. S-a demonstrat ca a fost un chix.
    Totusi 18% fata de cei 14.ceva % la europarlamentare spune si el ceva. Dupa guvernare, cu uzura de rigoare a guvernelor Tariceanu PNL a obtinut macar 18%. Oare de ce? Exista deci la nivelul electoratului o patura de macar 18-20% care nu pun “boticul” pe manipularile romanesti. Daca nu ma insel PNL a pierdut o parte a acestei paturi dupa ce a renuntat la “politica bunului simt” si tare teama imi este ca dupa “miscarile” post europene catre ppl si pdl a pierdut si mai mult. Poate ma insel.