Tema zilei: Marti, 22 iunie 2010

 

 

 

În ultimele zile, Departamentul Resurse Umane, din cadrul Ministerului Apărării Naţionale a primit, din partea conducerii instituţiei, sarcina de a realiza un material urgent, referitor la angajaţii Ministerului. Urgenţa realizării acestui material şi volumul mare de lucru au făcut ca angajaţii acestui departament să fie nevoiţi să lucreze până la ore tarzii din noapte.

Materialul vizează personalul  civil al ministerului,  cuprinzand o serie de informaţii legate strict de dosarul profesional (cursuri de pregătire/perfecţionare, avansări, etc., ) dar şi o serie de informaţii precum: apartenenţa politică, sau „cine a recomandat persoana în cauză”…

Interesant este faptul că orizontul de timp la care se referă materialul este anul 2004.

În contextul in care Guvernul anunţă disponibilizări masive în cadrul aparatului central de stat, aceasta practica, extinsa si la celelalte ministere, risca sa transforme mult-trambitata restrangere a personalului bugetar intr-o odioasa epurare politica.

 

23 Responses to “Tema zilei: Marti, 22 iunie 2010”

  1. Bibliotecaru spune:

    Încă nu vedeţi mugurii statului totalitar? Vă ia prin surprindere?

  2. Oh, domnule Vosganian, sunteti surprins? Eu, unul, nu. Sunt surprins, in schimb, de cat de palida e replica opozitiei. Si daca de la PSD nu mai am asteptari de multa vreme, de la PNL (inca) da. Dar cat sa mai am si eu rabdare pana reuseste PNL sa gandeasca “out of the box”, sa iasa din paradigma si sa faca ceva??

    • @Cetateanul Popescu

      Cand vorbesti de replica PNL, te gandesti poate la mitinguri, la lupte de strada? Pentru ca instrumentele democratice le folosim. Poate ca ti-ar placea mai mult circ, nu e pe gustul meu. Iar de injurat, fara mine…

  3. Dorin spune:

    “Mugurii statului totalitar”?

    Am avut curiozitatea sa vizitez a doua zi dupa caderea motiunii de cenzura “site-ul rusinii” facut de PSD cu mutrele indivizilor care votasera impotriva motiunii.

    Vorbeam mai demult despre “Gleichschaltung”. Cred ca majoritatea pedelicilor habar n-au de intelesul acestui cuvant si trebuie sa-i intelegem, o asemenea alcatuire lexicala e prea complexa pentru intelectul lor frugal!

    Tare ma indoiesc ca, pe vremea cand mergea la camp cu vaca la Rachitele, domnul actual premier Boc avea “Mein Kampf” in straitza alaturi de bucata de slana, pita si glaja cu palinca. Desigur, pe vremea aceea era o carte interzisa, propaganda nazista, dar tare ma indoiesc ca ar fi putut fi orice de genul acesta, de exemplu “Arta razboiului” a lui Sun Tzu sau “Principele” lui Messire Niccolò Machiavelli. Cred ca nici macar cartea omonima a lui Eugen Barbu!

    Insa nu ma indoiesc ca atat dumnealui, cat si marea majoritate a pedelicilor, nu numai ca au auzit, dar au si “degustat” din plin acel “strans uniti in jurul partidului, al secretarului sau general, tovarasul… ”

    Nu numai c-au citit, dar cred ca majoritatea aveau chiar in straitza cand mergeau la coada vacii “Cuvantarile TOVARASULUI la congresul al n-shpelea”.

    Uitati-va din nou la mutrele celor care au votat impotriva motiunii de cenzura: sunt aproape fara exceptie cu totii exemplare viguroase ale “omului nou”, oameni cu nivel intelectual mai degraba redus, dar cu o pofta de inavutire si un chef de-a urca in capul trebii egalat doar de nesimtire si tupeu!

    Astia sa fie oare “mugurii” ai statului totalitar? N-am stat sa verific daca-l cheama pe vreunul Mugurel, dar as zice ca-s fructe rascoapte deja, inmultiti precum balariile, ingrosati precum dovlecii porcesti si mai abitir otravitori decat cucuta si matraguna!

    Zicea zilele trecute domnul Videanu cu modestia-i caracteristica despre casuta pe care si-o construieste la Snagov: “Cei care muncesc îşi pot permite” (http://www.evz.ro/detalii/stiri/videanu-despre-resursele-sale-putine-cei-care-muncesc-isi-permit-898570.html)

    Iata de ce lucrurile nu merg bine in Romania: ca frecam prea multi menta! Daca ne-am apuca sa lucram precum domnul sus-amintit, poate ca lucrurile ar sta altfel.

    Oare chiar asa sa fie? ;)

    • @Dorin

      Daca ar fi sa facem o cercetare lombrosiana, metehnele comuniste se judeca dupa proportia dintre segmentul ce uneste pupilele si segmentul ce uneste extremitatile falcilor. Cu cat raportul e mai subunitar, cu atat respectivul e mai nedezlipit de metehne. Adica cu cat ochii ii sunt mai apropiati, dar in schimb e mai falcos.

  4. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian
    Bănuiesc că spuneţi o glumă. Păi ce doriţi mai eficient de atât. Au preşedintele, au premierul, au majoritate parlamentară, au Curtea Constituţională, au două legi care spun că în România sunt întrunite condiţiile art. 53 din Constituţie… Practic domnul Băsescu are acoperirea art. 83 alin 3 din constituţie pentru a domnii sine die în România cu puteri depline.

    Traian Băsescu poate spune şi face absolut orice în România pentru că nimeni nu i se poate împotrivi. NIMENI.

    http://bibliotecarul.blogspot.com/2010/06/sedinta-camerei-deputatilor-din-14.html

    Revedeţi această şedinţă şi veţi vedea că nimeni şi nimic nu i se poate pune împotrivă preşedintelui. Va impune orice, oricât de aberant, oricât de neconstituţional, oricât de “încălcător” de principii de drept ar fi. Cine nu se supune, va fi dat pe listă la DNA. Nu se poate să nu fi observat că de când domnul Băsescu a transmis mesajul cu tăierea salariilor şi pensiilor domnul Dan Diaconescu a lăsat-o mai moale cu susţinerea PDL… Şi încă logica spune că domnul Diaconescu nu poate fi corupt, pentru că nu este funcţionar public şi şantajul nu e corupţie, nu are de ce să fie instrumentat de DNA.

    • @Bibliotecaru

      Eu masor eficienta altfel, prin politicile publice. In privinta asta Basescu si ai lui nu sunt zero, sunt chiar minus zero, daca se poate spune asa.

  5. Barosanul spune:

    @ Cris

    Vreau sa-ti cer permisiunea sa copiez si dupa caz sa folosesc unele fragmente din postarile tale sau idei din aceste postari.
    Merci

  6. cris spune:

    @ Dorin, @ Barosanul

    Prigoana senior are un condominium de $900.000 in Chicago. Si sa nu-mi spuneti ca acest individ care cu chiu cu vai si-a facut liceul la seral este un Bill Gates al gunoaielor. Dar iata, e parlamentar, “conduce destinele tarii”.

    “Marimea salariului este modul in care fiecare om se pozitioneaza fata de societate, e rodul muncii lui, al carierei urmate pas cu pas. A lua cuiva din pensie ori din salariu e ca si cum i-ai lua o parte din viata.” zice VV. Romanilor li s-a luat tot timpul din viata, pentru ca nu au fost rasplatiti in raport cu importanta ori nivelul de profesionalism al muncii lor decit intimplator – sa asezi un profesor, doctor ori pe oricine altcineva cu experienta si profesionalism sub nivelul de plata si respect social al unei femei de serviciu ori sofer ucide nu numai oameni ci capitalul uman al unei tari. Si vorbesc de capitalul uman nu ca termen umanist ci ca si concept socio-economic: sustine ca salariatii trebuie tratati ca indivizi cu un anume set de cunostinte si abilitati profesionale care trebuie sa isi primeasca recompensa bazat pe competenta (competence-based pay), si ca valoarea omului pe piata muncii creste in raport cu nivelul sau de cunostinte, nivel la rindul sau dinamic . Este ceea ce face un sistem de remuneratie eficient, spune Gary Becker, nu numai la nivel individual ci si din perspectiva socioeconomica: e vorba de acel return value pentru anii investiti in specializarea intr-un anume domeniu. Vorbim de un sistem meritocratic care asigura o egalitate a sanselor bazata pe talent si profesionalism, si care este in acelasi timp biunivoc legat de economia de piata.
    Pentru statul roman nu exista capital uman ci capital de partid, clan, trib, iar profesionalismul in raport cu care se aseaza oamenii in societate si sunt retribuiti este cel in hotie si slugareala.

    @ VV
    Permiteti diferenta de nuanta: inima functioneaza pentru ca totusi capul este inca destept. Problema este ca functioneaza prost, fiindca societatea e intoarsa cu posteriorul in sus si capul in jos, adica nu capul conduce ci, hmmm…picioarele.

  7. Barosanul spune:

    @ Cris

    Sorry, do I have u’r permission?

  8. cris spune:

    @ Barosanul

    Sunt cris, barosane, nu Gary Becker, si nu ma citezi, spui doar ce a spus un prieten al tau: cuvintul e pe jumatate al meu, pe jumatate al tau. Ai acelasi merit in ginditul acelui cuvint, ca si mine.

    Bytheway: Gary Becker, laureat al premiului Nobel pentru economie. Are un blog foarte interesant la U of Chicago.

    “To most people, capital means a bank account, a hundred shares of IBM stock, assembly lines, or steel plants in the Chicago area. These are all forms of capital in the sense that they are assets that yield income and other useful outputs over long periods of time. But such tangible forms of capital are not the only type of capital. Schooling, a computer training course, expenditures on medical care, and lectures on the virtues of punctuality and honesty are also capital. That is because they raise earnings, improve health, or add to a person’s good habits over much of his lifetime. Therefore, economists regard expenditures on education, training, medical care, and so on as investments in human capital. They are called human capital because people cannot be separated from their knowledge, skills, health, or values in the way they can be separated from their financial and physical assets.”

    PS. In acelasi sens, departamentul resurse umane nu are nimic de-a face cu Human Resources, ci cu departamentul resurse de partid. Mda.

  9. Barosanul spune:

    @ Cris,

    Banuiesc ca in ceea ce-l priveste pe prigoana e mai diferit. El a fost un client fidel PDL, salubritate, im mai multe orase, Bucuresti, Cluj, Ploiesti, Constanta, Firme de oameni de dus la munca in starinatate,Ministerul de Interne, Ministerul Apararii etc

    Probabil ca omul a zis ca de ce sa dau eu bir la parlamentari asa ca mai bine ma fac eu unul si imi fac eu legile cum vreau. Chestia cu fesu, care e la moda in Romania. Bine ca daca in proces e sa ia bani de la amaritii de pensionari asta e. Nu conteaza jean boxeaza.

  10. cris spune:

    @ Barosanul

    Prigoana junior parca s-a “scolit” la Chicago. Nu cred ca a auzit de Gary Becker, desi e la o azvirlitura de bat downtown South, 52nd Street, fata de unde si-o fi avut el apartamentul – pretul suna a Magnificent Mile ori Southshore Drive. Pai ce conteaza, jean al nostru o fi devenit expert in baruri probabil.

  11. un liberal optimist spune:

    Oricum, cei buni nu pleaca pentru ca trebuie sa munceasca si pentru clientela politica. Culmea, n-o sa-i lase chiar pilosii!

  12. Deceneu spune:

    Dl Vosganian, dumneavoastra si toti cei de la varvul PNL sunteti oameni de executie, nu aveti stofa de lideri, din cauza asta PNL-ul nu are program si strategie, are doar opinii ale lui Vosganian, sau idei surpriza lansate de Fenechiu, T Chiuariu sau D Patriciu. Crin e un fel de R Vasile stralucit in talk-show-uri, dar fara abilitati manageriale si politice substantiale.

    Intr-o democratie conducatorii organizeaza dezbateri pentru a discuta solutii si supune la vot politicile pentru a le adopta.
    Partidele trebuie sa fie “incubatoare” de solutii.
    Conducerea PNL nu a organizat nici o dezbatere si nici nu a supus la vot nici o singura idee.
    In ce priveste sistemul electoral uninominal sunt opinii, ale lui Crin, ale lui M Voicu etc..
    In ce priveste reforma justitie nu aveti nici un proiect discutat si aprobat.
    In ce priveste metodele de combare a coruptiei ce masuri s-au discutat sau aprobat in PNL?
    Lista cu realizari e goala, asa ca nu mai continui lista cu nerealizari ca e prea lunga.

    Afirmatile lansate de putere, ca nici un partid nu-i mai bun si ca schimbarea partidelor nu rezolva nimic, pentru ca nici un partid nu are solutii, are priza la electorat, pentru ca nu faceti nimic sa transforamti politica reprezentativa in una participativa.
    Aveti un singur obiectiv: puterea, dar nu convingeti electoratul ca sunteti capabili si bine intentionati sa o gestionati in interesul societatii.
    Ca sa convingeti electoratul trebuie sa treceti de la monolog si de la dialog de blog, la dezbateri publice pe subiecte importante, sa nu va cramponati doar de lupta cu persoanele si partidele adverse.

  13. Domnule Vosganian,
    daca Romania ar fi o tara normala as avea tendinta sa ma simt jignit de raspunsul dumneavoastra. Nu ajuta, acum, nici circul, nici injuraturile, nici participarea directa a politicienilor la manifestatiile de strada. Nu m-am gandit la asa ceva, iar replica Dvs. are sanse sa fie calificata – de catre mine – drept prezumtioasa. Ar putea parea ca mi-ati facut un proces de intentie – pe care l-am pierdut in contumacie.

    Nu, nu asa ceva aveam in gand. Admitand ca nu aveti timp sa vizitati toate linkurile comentatorilor Dvs, imi permit sa va spun ca nu sunt avocat al violentelor sau al metodelor la marginea legii (nemaivorbind despre cele ilegale). La altceva ma refer.

    De exemplu, in campania pentru prezidentiale 2009 mi-am stabilit ca target personal sa conving saptamanal cel putin 5 oameni din jurul meu sa voteze Crin Antonescu (apoi Geoana, in turul II). In mare parte am reusit. Dar am resimtit o oarecare lipsa de sprijin din partea PNL in eforturile mele. De exemplu, eu am inteles (cred) in ce consta proiectul Johannis. Dar un set de explicatii si planuri de actiune simple, clare, pe intelesul celor multi taaare m-ar mai fi ajutat!

    E nobil sa folosesti exclusiv mijloace democratice, dar mult m-as bucura daca PNL ar si reusi sa comunice “electoratului” o perspectiva, un plan. Si sa o faca in asa fel incat sa inteleaga si unchiu’ Grigore de la sat. Mi-ar fi si mie mai usor, in calitate de simpatizant (nu si membru) PNL, sa conving.

    Si m-ar mai ajuta, intr-adevar, sa fiu si eu tratat de politicienii pe care ii votez in dusmanie (vorba aia) de vreo cincisprezece ani ca un sprijin, ca un partener si nu ca “a pain in the ass”. If you know what I mean…

  14. Deceneu spune:

    VV Cand vorbesti de replica PNL, te gandesti poate la mitinguri, la lupte de strada? Pentru ca instrumentele democratice le folosim.

    Cetateanu se refera la ce am scris mai sus

    Eu as fi adoptat o atitudine mai transanta in problema imunitatii presedintelui, as fi facut plangere la CSM impotriva procuroruluiu DNA D. Morar pentru ca s-a substituit justiti si a stopat procesele lui Basescu pe motiv de imunitate.
    Imunitatea nu suspenda procesele, ea interzice judecarea cauzelor care sunt in legatura cu exercitarea functiei prezidentiale, ori dosarul Flota si casa din Mihaileanu nu puteau fi lovite de imunitate, si daca nu se rezolva in Romania trebuia facut recurs la Strasbourg.
    Nu are PNL-ul avocati sau nu are conducerea “sange in instalatie”.

  15. bla bla spune:

    care mein kamp interzis? eu l am cumparat de la bucuresti si culmea avea copertile portocalii. inca din ’93…!
    serios…!
    dar nu puteam sa l … deschid asa ca … a fost aruncat la gunoi!

  16. bla bla spune:

    romania actuala = o viitoare tara a ratatilor!

  17. Intr-adevar asa se intampla, nimeni nu poate nega asta… dar oare nu acelasi lucru l-au facut toate partidele cand au fost la guvernare?

    Dumneavoastra domnule Vosganian puteti spune cu mana pe inima ca nu ati dat nici un psd-ist, pdl-ist afara pentru a aduce un pnl-ist? Daca nu din alte motive macar pentru ca in acel om aveati mai multa incredere?

  18. Dorin spune:

    @ Bla bla: stiu ca in 93 exista “Mein Kampf” pe tarabe, insa n-ai fost atent la perioada: eu vorbeam de INAINTE de 1989, cand le-ar fi fost foarte comod securistilor sa te bage la puscarie daca te prindeau cu o asemenea carte in biblioteca. Sa nu crezi ca exagerez… au existat cazuri de oameni care au facut puscarie pentru ca au fost prinsi cu o hartie de 1 $ (1 dolar!!!) in casa. Si aia plantati de securisti! Era modalitatea standard de a scapa de persoanele incomode: trafic de valuta!

  19. bla bla spune:

    @dorin
    aia cu un dolar da. da aia cu foarte multi cred ca au ajuns si presedinti!
    de ce? mein kampf nu mai e interzisa? nu stiu… foarte rau atunci … daca se continua cu aceasta politica in care se vinde viitorul tarii… trecutul o sa ni se para o adevarata epoca de aur!
    a vorbi rau de ceausescu va fi un lucru interzis…