Lecţia acestor alegeri

A fost o campanie electorală care a lăsat un gust amar. Plină de trădări, de manevre oculte, de suspiciuni privind implicarea serviciilor de informaţii, de o febrilitate neobişnuită a Parchetului în a soluţia dosare mai noi şi mai vechi, de o contaminare cronică a presei de racilele unei clase politice pe care ar fi trebuit, de altminteri, să o monitorizeze. O campanie electorală în care Guvernul şi-a folosit toate instrumentele ce-i stăteau la îndemână – legislative, instituţionale şi bugetare – pentru a-i crea un avantaj candidatului susţinut de partidul de guvernământ. Din acest ultim punct de vedere se poate spune că alegerile vor fi libere, dar incorecte. Free but unfair.

Multe dintre temele importante ale ţării au rămas nedezbătute sau dezbătute cu ezitare, pentru a nu tulbura electoratul. Fetişurile, prejudecăţile şi populismele au învins. Nu s-a discutat nimic despre semestrul european al Rmâniei, din 2019. Centenarul Marii Uniri a rămas la nivel de slogan, fără să se sugereze mijloacele prin care între Banat şi Moldova diferenţele de nivel de trai nu vor mai fi de doi la unu. Competitivitatea şi priorităţile româneşti ale exerciţiului bugetar european (2014-2020) nici măcar nu au fost pomenite. Opţiunea către reindustrializare, către inovare, securitatea energetică, diplomaţia economică au fost teme ignorate. Nu s-a discutat despre convergenţa reală, adică despre felul în care se pot reduce decalajele faţă de celelalte ţări ale UE. S-a vorbit despre independenţa justiţiei, dar mai nimic despre reforma justiţiei, de parcă justiţia ar fi fost singurul lucru absolut perfect într-o Românie a imperfecţiunilor şi a jumătăţilor de măsură. S-a pomenit despre românii din diaspora doar ca despre nişte simpli votanţi, fără să se gândească o modalitate prin care ei să rămână legaţi de patria mamă. Tot astfel cum despre Basarabia, Bucovina şi Valea Timocului s-a amintit doar ca despre nişte escale electorale. Nimic despre situaţia demografică a României şi impactul acesteia, pe termen lung, asupra echilibrelor sociale, asupra pieţei forţei de muncă şi asupra bugetului de asigurări sociale. Viziunea asupra reformei în educaţie şi sănătate a rămas o enigmă. Politica externă a rămas cantonată doar în Parteneriatul cu SUA şi Uniunea Europeană, deşi globul pământesc este cu mult mai mare. Nu s-a discutat nimic despre situaţia jalnică în care se află, din punctul de vedere al resurselor, diplomaţia românească.

Statul de drept este, în continuare, în dialogul electoral, o abstracţiune. Nu s-a atins absolut deloc chestiunea legislaţiei electorale (vot uninominal versus vot proporţional), a controlului parlamentar asupra comunităţii de informaţii, nimic din problematica Consiliului Superior de Apărare a Ţării (riscuri, geostrategie, capacitate de apărare, industrie de apărare etc.), a fragilităţii societăţii civile, a instituţiilor autonome unde preşedintele numeşte reprezentanţi etc. etc.

În schimb, au abundat mesajele negative, calomniile, folosirea distorsionată sau dezinformată a cifrelor economice, manipulările de presă, risipa de afişaj, ba au apărut şi găini aruncate peste gard…!

Mă legăn într-o iluzie. Că vom putea, la nivelul partidelor politice, să facem o  evaluare chiar mai amănunţită decât cea de aici şi să ne propunem ca pe viitor să înlăturăm neajunsurile care nu ne fac cinste, ca neam, şi care pot arunca o umbră de ilegitimitate asupra câştigătorilor alegerilor.

Până atunci, însă, scorul pare îndeajuns de strâns ca orice rezultat să fie posibil. Dacă rezultatul votului va sancţiona incorectitudinile şi va dovedi că alegătorii pot ieşi biruitori, în ciuda campaniilor negative şi manipulărilor, atunci încă am reuşit ceva.

 

 

316 Responses to “Lecţia acestor alegeri”

 1. elenick spune:

  scuze pt typo, imi tremura mainile de nervi!

  Ponta are o singura sansa sa mai iasa cu obrazul curat :
  sa prelungeasca per de votare si sa-si dea demisia!

  DEMISIA!

 2. elenick spune:

  PAcala,

  te uiti pe televiziuni sa vezi ce bataie de joc plus bastoane/gaze lacrimogene iau oamenii din diverse orase din Europa PENTRU CA VOR SA VOTEZE??? In Europa anului 2014?

  Cum ti se pare tie asta?

 3. Mihai sr. spune:

  Ponta a declarat ca “daca un singur om nu va putea vota, vinovății vor demisiona”.
  Pentru ce este acum la Paris, Torino, Toronto, Melescanu ar trebui sa fie destituit. Romanii au fost împrăștiați cu gaze lacrimogene.

 4. elenick spune:

  eu, nu pot decat sa scriu si sa vorbesc la telefon (deocamdata :)

  dar, de exemplu fiu-meu , impreuna cu un grup de prieteni a plecat catre Piata deja.

  Nu ma mai enerva ca plec si eu!

 5. Lordul John spune:

  Iasi: 147 sectii, Klaus 59,47%

 6. elenick spune:

  Bravo, mai , “moldovenii mei”! :)

  • Lordul John spune:

   stai, ca bănuiesc ca astea sunt in principal secții din municipiu unde Iohannis a câștigat si in primul tur/ Sa vedem ce vine din rural unde vajnicii primari liberali pe onoarea cărora s-a sprijinit PNL au trecut la PSD.

 7. elenick spune:

  daca mai aflam si ca in circumscriptia maestrului lucrurile au stat tot asa….!

  Este evident ca pe Ponta l-au invins tinerii : studentii din tara si cei din Diaspora i-au facut “felul”. Toate incercarile de a le obstructiona votul nu au facut decat sa-i indarjeasca. Iasiul e mare centru universitar, Clujul, Timisoara, Bucurestiul au votat majoritar Johannis!

 8. Adam Mares spune:

  Ponta se declara invins.

  • Lordul John spune:

   da, s-a terminat! Acum sa punem tunurile pe PNL sa se modernizeze!

   • elenick spune:

    Cam ar trebui! ce emotii am trait si ce porcarii am suportat de la diversi papagali , aici pe blog…!

    O intrebare, Lord J, papagalii de Iasi, cand se supara isi baga ghiara in gat?

 9. liberalism spune:

  Oraselul meu este animat. Claxoanele masinilor nu lasa lumea sa doarma:) Steagurile ACL flutura-n vant. Daca la primul tur castigase Ponta, acum situatia s-a schimbat. Doamne ajuta! Sper ca si in celelalte localitati sa fie la fel.

 10. Mihai sr. spune:

  Victor Conta a recunoscut victoria lui Klaus Johannis

 11. Mihai sr. spune:

  Tuturor celor ce sunt liberali in suflet, felicitări pentru victorie.

 12. elenick spune:

  Iupiiii!

  Am mai invins odata!

  Pontacul l-a felicitat pe Johannis pentru victoria repurtata!

  Doamne ajuta, mi-am chemat si eu baiatul acasa din piata, de la Rivulutie!

 13. emi spune:

  Unde am votat eu, la Milano, o singură persoană am auzit că votează Ponta.
  Eram Iohannis pe linie…

 14. Mihai sr. spune:

  Felicitări lui Varujan pentru rezultatele de la Iași.

 15. elenick spune:

  Domnule senator,

  Sincere felicitari!

 16. Kronstadt an der Graft spune:

  Să ne rugăm la Dumnezeu să nu însemne asta finalul liberalismului autentic în România! Poate în ultimul moment adevărații liberali vor refuza să fie trimiși iar la canal! Doamne ajută!

 17. Lordul John spune:

  Pe 16 noiembrie s-a născut Andrei Mureșanu!
  Un alt lucru cu care mai inchidem niste guri prin Vest este ca niciun minoritar din Romania (si ma refer cu deosebire la maghiari) nu va putea spune ca in Romania acestia nu au drepturi.

  Asta da, lovitura de imagine!

  • elenick spune:

   CORECT!

   • Lordul John spune:

    si acum, ce se intampla cu Tariceanu? il mai pune premier?

    • Adam Mares spune:

     :P era langa Dragnea

    • elenick spune:

     Pai nu il pune Premier ca ar trebui sa-i dea Ponta scaunul lui. Ori nici el nu se simte prea bine. Oportunistii “captati” cu acea ordonanta faimoasa se vor reorienta si contez pe vulpoiul Blaga sa schimbe majoritatea in Parlament cam in max. 1 an.

     In rest Iohannis se va intelege cu Ponta, nu am nici un dubiu dar Guvernul va fi obligat sa performeze, ca altfel va zbura rapid, la prima masura aiurea.

     Dupa cum vezi, Tari nu e pe nicaieri. Eu contez pe intelepciunea lui Johannis sa ii readuca in partid pe “rataciti” si sa ranforseze partidul cu niste personalitati din zona Civica, oameni recunoscuti profesional si moral. Acum este momentu sa intareasca PNL, nu mai tarziu. Acum sunt pe val!

 18. Lordul John spune:

  Intr-adevăr, mândri ca suntem romani! Azi, da! De maine curățăm mai întâi grajdurile noastre si apoi pe cele ale lui Augias!

 19. elenick spune:

  Anunt :

  Johannis in Piata, se va adresa oamenilor/protestatarilor de acolo!

 20. Mihai sr. spune:

  Oamenii au votat un neamț ca respect pentru lucrul bine făcut. Oamenii au votat contra comuniștilor deghizați din PSD. Dar lumea a votat si cu PNL, singurii ce-au luptat cu caracatiță roșie din Romania.
  Cinste liberalilor.

 21. emi spune:

  Am făcut un calcul, dacă în 5 minute au votat cam 25 de oameni la 3 ştampile, atunci în 4 ore la acelaşi ritm au votat 2000 de oameni. Dar erau două cozi la două secţii de votare, asta înseamnă 4 ore, 4000 de persoane… o mie de persoane pe oră!!! Deci la Milano în 14 ore au putut vota 14 000 de persoane.
  Da, Klaus Iohannis a învins, în toată Europa au votat românii cu disperare, cu furie. “Dum spiro spero”, (mai grea decât pierderea fericirii este pierderea speranţei în fericire, sau, cât respir, sper), expresie regăsită în scrierile lui Teocritus şi Cicero, se potriveşte motivaţiei cozilor incredibile din diaspora.
  Românii au votat pentru dreptul la speranţă.

 22. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  E clar ca Johannis a castigat. ACL-ul sa multumeasca incredibilului grad de ura pe care milioane de romani o resimt fata de PSD.

  Bun. Si acum? Pai acum ori coabitare ori PDL la guvernare.

  Am si eu 2 intrebari:
  1. Ce se intampla cu mafia PDL? Nimic? Sau doar la PSD sunt mafioti? Daca nu ma inseala memoria singurii mafioti neatinsi sunt cei din PDL. Sa vedem…

  2. Romania are un presedinte care, la nivel personal, are legaturi stranse cu extremistii maghiari. Ce se intampla cu eforturile de combatere a iredentismului maghiar?

  In rest…

  PS: prietena mea auzind declaratiile evazive ale PSD privind scorul exact imi spune: mai, astia e posibil sa stie altceva si recunoscandu-si infrangerea dar fara sa dea cifre sa doreasca sa dezamorseze protestele in seara asta pt ca maine dimineata sa se anunte o victorie la scor strans, dar fara oameni in strada. Nu cred in acest scenariu dar e totusi un scenariu…

  • emi spune:

   Trebuia să te naşti cu 50 de ani mai devreme, erai mai fericit în societatea socialistă multilaterl dezvoltată, si ai fi fost un “om nou” model.

  • liberalism spune:

   Cu viitorul presedinte, de mafie se va ocupa institutiile abilitate. Nu presedintele si nici Guvernul nu se ocupa de mafie, intr-o tara normala.
   PS: Prietena probabil a ramas cu amintirea “Mihaela dragostea mea” si crede ca acum pesedistii schimba macazul. Nu aveau cum sa nu se bucure daca stiau ca sunt invingatori. Probabil e un scor rusino si de aceea nu l-au anuntat.

   • Radu Alexandru Vasilescu spune:

    Si eu cred ca Ponta a pierdut la scor de e asa de multa liniste la PSD.

    Iar asta cu institutiile … Problema mea e simpla: eu vreau sa-i vad pe mafiotii din PDL la puscarie. 5 ani de acum sigur nu o sa avem asta. Sigur o sa avem din PSD bagati la parnaie. Ceea ce nu e rau deloc. Dar intre mafia PDL si cea PSD totusi e inadmisibil ca aia din PDL sa doarma linistiti.

 23. Lordul John spune:

  municipiul Iasi

  Total voturi valabil exprimate: 189865
  Prezenta la vot: 64,34%
  Victor PONTA: 74204 voturi (39,84%)
  Klaus IOAHNNIS: 112069 voturi (60,16%)

 24. elenick spune:

  Lord J,

  Incredibil! Superb!

 25. elenick spune:

  last but not least : este cazul sa recunoastem ca intre cei 2 sefi de campanie Vasile Blaga si Liviu Dragnea e o diferenta de clasa.

  Buldogul si-a mai spalat din pacatele de pedelist prin aceasta victorie surprinzatoare, dar organizata “ca la carte”.

 26. Emil Mihai spune:

  Fata mea , a plecat ieri la ora 7 din campusul din Cambridge , impreuna cu colegii de la CRS , a ajuns la coada la vot ,la Londra la ora 9 si 48 de minute (ora Londrei) ; a votat la ora 20:55 . 11 ore de stat in ploaie , in frig ,in picioare infometati pentru niste tineri extraordinari !
  Roxana sint mindru de tine ! Bravo CRS ! JOS PONTA !

 27. Buddha spune:

  VV
  Or sa va manance cei de la PDL. Cu fulgi cu tot.
  Si multi din cei care ar fi vrut sa voteze si ei cu Iohannis, n-au votat din cauza de Blaga, Andreea Paul, Sulfina & co.
  Nu stiu de ce va lasati.

  Am si eu mai multe intrebari:
  1. Cine va fi presedinte interimar la PNL? Sper ca nu Blaga!!! Desi…il prefer pe el, daca cumva se vorbeste despre imbecilul de Atanasiu.
  2. Fuziunea este definitiva?