Tema zilei – 23 iunie 2010: Curtea Constitutionala judeca, dar n-are, cu adevarat, judecatori!

Privesc C.V.- ul presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zagrean, si ma minunez. O biografie care incape in cateva propozitii, a carei prestatie stiintifica o constituie un articol scris in 1991 despre legea fondului funciar! Apare tot mai limpede ca numirile politice ale judecatorilor Curtii Constitutionale slabesc prestigiul si credibilitatea acestei institutii de capatai a democratiei. Ar fi cazul sa ne gandim serios la reintoarcerea la modelul traditional romanesc, in care atruibutiile Curtii Constitutionale, dupa exemplul Curtii Supreme a Statelor Unite, erau exercitate de Inalta Curte de Casatie, formata din judecatori experimentati, mai protejati fata de presiunile politice.

 

 

27 Responses to “Tema zilei – 23 iunie 2010: Curtea Constitutionala judeca, dar n-are, cu adevarat, judecatori!”

  1. un liberal optimist spune:

    I-am vazut poza. Seamana leit cu Basescu. Nu stiu la cate sticle pe zi!

  2. bla bla spune:

    si de ce nu e posibil acest lucru ?

  3. buffa spune:

    acum ceva vreme as fi spus ca este strigator la cer. acum, lasand la o parte asemanarea izbitoare cu dl. Basescu, cv-ul presedintelui curtii constitutionale ilustreaza perfect profilul guvernului actual. ba, as putea spune ca dl. zegrean il devanseaza cu mult pe domnul boc si acolitii sai ministri. trist..

  4. Bibliotecaru spune:

    Să fac o parafrază…

    Dar ce mai contează
    Asta nu incomodează

    http
    www
    trilulilu.ro/Luminita2007/8941d39e6d7490

  5. cris spune:

    @ all

    Libertatea de expresie in raport cu securitatea nationala este analizata in Principiile de la Johannesburg, care sunt pozitia comunitatii juridice internationale si se regasesc in documentele UE. Dupa cum se vede mai jos, SINGURA expresie care este considerata amenintare la securitatea nationala este incitarea la violenta iminenta. Principiul 7 spune ce inseamna expresie protejata.

    VV, ar fi bine sa le transmiteti si celor de la presa fragmentul de mai jos, inclusiv link-urile catre documentele respective, pentru ca din ce aud acum ca si comentarii deduc ca nu au habar despre acestea si zau le-ar fi de ajutor.

    The Johannesburg Principles on National Security, Freedom of Expression and Access to Information, Freedom of Expression and Access to Information, U.N. Doc. E/CN.4/1996/39 (1996).

    Principle 6: Expression That May Threaten National Security

    Subject to Principles 15 and 16, expression may be punished as a threat to national security only if a government can demonstrate that:

    (a) the expression is intended to incite imminent violence;

    (b) it is likely to incite such violence; and

    (c) there is a direct and immediate connection between the expression and the likelihood or occurrence of such violence.

    Principle 7: Protected Expression

    (a) Subject to Principles 15 and 16, the peaceful exercise of the right to freedom of expression shall not be considered a threat to national security or subjected to any restrictions or penalties. Expression which shall not constitute a threat to national security includes, but is not limited to, expression that:

    (i) advocates non-violent change of government policy or the government itself;

    (ii) constitutes criticism of, or insult to, the nation, the state or its symbols, the government, its agencies, or public officials 3, or a foreign nation, state or its symbols, government, agencies or public officials;

    (iii) constitutes objection, or advocacy of objection, on grounds of religion, conscience or belief, to military conscription or service, a particular conflict, or the threat or use of force to settle international disputes;

    (iv) is directed at communicating information about alleged violations of international human rights standards or international humanitarian law.

    (b) No one may be punished for criticizing or insulting the nation, the state or its symbols, the government, its agencies, or public officials, or a foreign nation, state or its symbols, government, agency
    Expression, whether written or oral, can never be prohibited on the ground that it is in a particular language, especially the language of a national minority.

    http://www1.umn.edu/humanrts/instree/johannesburg.html#6.

  6. cris spune:

    Consiliul Europei Doc. 11858 9 April 2009 The protection of human rights in emergency situations la pagina 13 vorbeste despre libertatea de exprimare in starea de urgenta. Cu atit mai mult, daca nu exista stare de urgenta declarata, ma rog cu CCR daca aproba o lege bazata pe 53 vorbim de pseudo starea de urgenta, libertatea de exprimare trebuie respectata in termenii principiilor de la Johannesburg.
    http://assembly.coe.int/Documents/WorkingDocs/Doc09/EDOC11858.pdf

  7. Dorin spune:

    Apropo de sedinta CSAT:

    1. Potrivit art. 168-1 din actualul Cod penal, raspandirea prin orice mijloace de stiri, date sau informatii false, “daca prin aceasta se pune in pericol securitatea nationala” se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. (Infractiunea a fost mentinuta in art. 404 din noul cod penal adoptat in 2009). Elementul de “pericol la securitatea nationala” nefiind prevazut in strategia de aparare a tarii, acest articol din codul penal a fost rareori aplicat.

    2. Actualul proiect se Strategia Nationala de Aparare adoptat de CSAT defineste clar ca raspandirea prin presa a unor informatii false constituie amenintari la securitatea nationala, facand astfel aplicabil textul art. 168/1 din actualul cod penal, respectiv 404 din noul cod penal.

    Strategia se supune aprobarii camerelor reunite ale Parlamentului potrivit art. 65 al. 2 litera (f) din Constitutie, dupa care institutiile din domeniul securitatii nationale vor elabora propriile strategii sectoriale ce vor contine masuri concrete, inclusiv pentru contracararea acestui tip de amenintare sesizand, dupa caz, autoritatile de urmarire penala in cazurile de raspandire prin presa a unor informatii false.

    Varujan, eu cred ca lucrurile se cam ingroasa, ne asteptam ca opozitia sa nu doarma in bocanci cand se voteaza chestia asta, fiindca pe urma ne putem astepta la inchiderea televiziunilor “mogulilor” si dupa aia ce-o sa mai urmeze? 2 ore de televiziune pe canalul 1, si “tu de ce nu te uiti la programul celalalt” pe canalul 2?

  8. cris spune:

    @ Dorin

    Cred ca tocmai de aceea veridicitatea/falsitatea informatiei nu este lucrul esential in definirea amenintarii la siguranta nationala in principiile UN, ci incitarea la violenta. Omul poate gresi in informare si exprimare, dar este o crima numai daca se face cu intentia si planul de violenta. Vezi citatul din Tocqueville: legea pedepseste crima nu pacatul. Problema e ca ei nu l-au citit nici pe Tocqueville, asa cum n-au citit nici documentele UN, nici Constitutia, nici, nici, nici… Cind nu e cap, vai de picioare? Hai sa reformulam: vai de cap si de inima cind ceea ce conduce e talpa.

  9. Citez din Oreste:
    ,,In marea lui Intelepciune CREATORUL a dublat LIBERTATEA cu DREPTATEA si IUBIREA cu ADEVARUL! Cine are minte sa priceapa!”

  10. [...] Sa nu uitam ca maine Curtea Constitutionala trebuie sa  raspunda sesizarilor depuse de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de PSD cu privire la neconstituţionalitatea masurilor de austeritate ale Guvernului Boc 4. [...]

  11. @un liberal optimist
    Avea dreptate Mircea Badea:,,Vedeti vreo asemanare? Ca eu nu vad nicio deosebire. Mai ales ca au acelasi punct…de vedere!” :-)

  12. un liberal optimist spune:

    @corina chiriac,
    Am vazut si eu emisiunea. Cred ca asta mi-a si inspirat postarea.

  13. tiberiu spune:

    Aceste numiri suspect politice in aparatul judiciar demonstreaza malformatii procedurale care incalca principiul independentei aparatului juridic, care ar trebui sa fie pastrat cu sfiintenie,pentru ca aparatul juridic sa poata apara cu sfiintenie valorile democratiei.
    Desemnarea judecatorilor Curtii Constitutionale trebuia facuta De CSM care ar trebui sa fie apolitic si care detine competenta necesara pentru a aprecia cine dintre candidati detine expertiza cea mai relevanta si profilul uman necesar unei asemenea functii de inalta raspundere civica. Parlamentul ,eminamente politic, nu avea ce sa-si “bage nasul” in aceasta chestiune.
    Pur si simplu Traian Basescu exploateaza cu energie toate punctele slabe ale actualului aparat de stat in propriul folos, in timp ce opozitia divizata si confuza asista neputincioasa la toate aceste atacuri desantate la adresa democratiei sperind intr-un miracol care sa vina din “cer”

  14. cris spune:

    @ Corina

    Nu poate exista pace fara dreptate. Nu poate exista dreptate fara adevar. Iar adevarul nu poate sa fie adevar decit daca cineva se ridica si il afirma.
    …nu mai stiu cine a spus-o, probabil cineva care s-a ridicat si a spus adevarul, asa, cu toata iubirea si libertatea.

  15. Jimmy spune:

    Dă-i prostului puterea, să vezi ce poate face!

    Alegerea actualului președinte al CC, va fi un precedent care va conduce la decredibilizarea instituției. Așa cum alegerea lui Bogdan Olteanu ca Președinte al Camerei Deputaților (care totuși a acumulat multă experiență în postul respectiv) a condus la alegerea domnișoarei actuale. MAI BINE O DESFIINȚĂM (CC) ca să nu mai pierdem timpul cu ea. Doamne Ajută să dea o hotărâre corectă astăzi.

  16. lucian caltun spune:

    Curtea Constitutionala a dat un raspuns.De la ministri PD- nu avem nici o pretentie(sint prea nesimtiti), in schimb asteptam demisia ministrilor UDMR, cel putin atita onoare sa mai aiba dupa ce si-au asumat raspunderea pe o lege neconstotionala

  17. lucian caltun spune:

    Sint sigur ca CC va lua o decizie corecta!!!! Comentariul anterior trebuia doar sa-l postez maine

  18. un liberal optimist spune:

    @Jimmy,
    Esti nedrept cu Bogdan Olteanu. Chiar a facut treaba ca Presedinte al Camerei Deputatilor! A fost unul dintre cei mai activi si mai profesionisti.Abia il astept in noua calitate de viceguvernator. Cred ca o sa ne spuna multe chestii care de-ocamdata sunt ramase obscure!

  19. lucian caltun spune:

    deci? am avut dreptate ? desi nu ati postat comentariul meu cu o zi inainte.Era normal totusi ca C.C sa ANUNTE UN RASPUNS CONFORM CONSTITUTIEI,chiar daca doar un vot a facut adus bucurie in sufletul pesionarilor.In Romaina sa stiti ca mai exista profesionisti.Apropo am postat si la doamna Gorghiu exact acelasi comentariu, dinsa la publicat. Respectele mele!

  20. MONTE CRISTO spune:

    ARDEALUL, STAREA MEA DE SPIRIT
    Ardealul, starea mea de spirit
    Cu care ma gandesc la tara,
    De parc-as respira lumina
    Si existenta milenara.
    La orice pas iti rade-o floare,
    Sub orice pas e un mormant,
    Ardealul intregind o roata
    Sub care Horia s-a frant.
    Aud un clopot sus pe-o cruce,
    Batand cu limba-n ideal,
    Ca-ntr-o Duminica a tarii
    Vin la biserica-n Ardeal.

    Autor: Marin Sorescu
    Poezia ARDEALUL, STAREA MEA DE SPIRIT de Marin Soresc

    MANIA PERSECUTIEI
    Tu imi storci vlaga
    Si eu cred ca tu
    Imi storci vlaga.
    Tu imi duci copilul
    La razboi
    Si eu cred ca tu
    Imi duci copilul
    La razboi.
    Tu imi iei zilele
    Si eu cred ca tu
    Imi iei
    Zilele.

    DELIMITÃRI

    Noi, plantele,
    Nu suntem ferite
    Nici de boala,
    Nici de nebunie
    (N-ati vazut niciodata
    O planta
    Innebunita,
    Incercand sa intre
    Cu mugurii in pamant?),
    Nici de foame,
    Nici de frica
    (N-ati vazut niciodata
    O tulpina galbena
    Incolacindu-se printre gratii?).
    Singurul lucru
    De care suntem ferite
    (Sau poate private)
    E fuga.

    Autor: Ana Blandiana
    Poezia DELIMITÃRI de Ana Blandiana

  21. [...] penala si .. Procurorul General al Rom̢niei, Codruta Kovesi, ̨ntr-un mesaj de Ziua Jus.. Tema zilei Р23 iunie 2010: Curtea Constitutionala judeca, dar n-are, cu ad.. Lansare de carte: Drept Penal Partea Generala autor Aurel Teodor Moldovan &.. MEDIEREA LA [...]

  22. @copilul democratiei

    Mai spune-i maica-ti sa nu mai umble brambura si sa mai vina pe-acasa.