Eu nu mă ascund după lege, eu respect legea!

Am avut o viaţă palpitantă, care a meritat trăită. Ca orice biografie palpitantă, nici a mea nu a fost ferită de momente-limită.

Am fost arestat şi am trecut prin torturile Securităţii în decembrie 1989. Şi, totuşi, când am fost propus comisar european, cei care nu voiau acest lucru m-au acuzat că am fost spion în perioada comunistă. O acuză aiuritoare, care a făcut să vuiască trei zile televiziunile şi pe care după aceea nu  mai crezut-o nimeni. Dar care şi-a făcut treaba, căci, pentru a nu expune România unei controverse penibile, mi-am retras candidatura.

În perioada 2007-2008 am condus cel mai mare minister din istoria României. Rata investiţiilor a ajuns la un incredibil 32% din PIB, locurile de muncă au sporit cu peste jumătate de milion, investitiile străine directe au fost în doi ani mai mari decât în toţi cei şase ani care au urmat, veniturile populaţiei au crescut şi datoria publică a scăzut la doar 13% din PIB,  a doua cea mai mică din întreaga Uniune Europeană. Şi, totuşi, aproape şase ani mai târziu am fost acuzat, pentru acea perioadă, de catre DIICOT de subminarea economiei naţionale.

Ca şi în cazul precedent, din 2006, mi-am exercitat, potrivit Constituţiei, legilor ţării şi rezoluţiilor instituţiilor europene (vezi Rezoluţia 1950/2013 a Consiliului Europei) dreptul la apărare. Am prezentat Comisiei Juridice a Secatului şi tuturor membrilor Senatului pledoaria mea, însoţită de documente. În consecinţă, Senatul a votat, într-o majoritate copleşitoare (85% – 112 voturi din 129) împotriva cererii de urmărire penală.  Am pledat nevinovat, am prezentat acte doveditoare şi, potrivit Constituţiei şi legilor ţării, Senatul a hotărât în consecinţă. Totuşi, pentru a evita controverse pe viitor, am demisionat din funcţia de ministru al economiei, funcţie pe care o deţineam la acea dată (septembrie 2013).

Aflu acum că am ocolit legea. Nu ştiu ce lege am ocolit, poate că cei care spun asta precizează şi despre ce lege e vorba. Un domn judecător, membru CSM, cere preşedintelui ales să repună cazul meu în dezbaterea Senatului. Nu ştiu în baza cărei legi este făcută această solicitare şi aş fi curios să ştiu dacă respectivul domn judecător a citit întâmpinarea Parchetului şi pledoaria mea, în baza căreia Senatul, cu o majoritate copleşitoare, mi-a dat câştig de cauză.

Am luptat în această campanie pentru ca în România să biruie morala şi legea. Nu am fost învinovăţit niciodată de corupţie, deşi, ca ministru, am semnat acte care, împreună, însumează aproape 200 de miliarde de euro. Am condus sau conduc instituţii de prestigiu ale vieţii politice ori ale societăţii civile, am ocupat funcţii dintre cele mai importante în statul român.  Înţeleg elanurile care îi împing pe unii sau pe alţii, în aceste momente, să mă atace în fel şi chip. Dar, aşa cum am făcut şi în alte dăţi, am rămas la concluzia că dacă stai drept, nu trebuie să cedezi, doar pentru că alţii te desenează strâmb.

411 Responses to “Eu nu mă ascund după lege, eu respect legea!”

 1. liberalul spune:

  Se taie în carne vie în PNL: Vosganian, invitat afară din partid. Chiuariu, renegat

  http://www.stiripesurse.ro/se-taie-in-carne-vie-in-pnl-vosganian-izgonit-din-partid-fenechiu-renegat_939996.html

  • Pacala spune:

   Maestrul inca nu a aflat.

   • Kronstadt an der Graft spune:

    E bună inițiativa liberalilor pentru că bate mai încolo, spre pedelei. Dar cu o condiție, să strângă rândurile în jurul celor care sunt hărțuiți de mașinațiunile juridice ale piratului, cum este cazul domnului senator. Înainte de a se forma o opinie oficială a partidului mi se pare corect ca fiind necesară chemarea domniei sale să dea socoteală în fața conducerii și abia în urma etalării argumentelor să se ia atitudine. Pentru că personal sunt de-a dreptul îngrozit de acuzația comunistoidă de subminare a intereselor naționale emisă împotriva domnului senator. Să nu uităm că aici se trage cu alice și un alt vizat ar fi musiu Videanu, campionul absolut la borduri viteză.

  • Sunt persoane care, profitand de elanul acestor zile, vor sa faca niste rafuieli politice. Trebuie vazut si cine e persoana care semneaza.

 2. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  Apropo de comunicatul dat de nimeni in drum co-nimic de la filiala PNL Iasi, eu personal, daca as fi in locul lui Varujan Vosganian as proceda asa:

  A. Mi-as suna avocatul si as intenta proces in civil pentru calomnie. Rationamentul e simplu: faptele din dosarul intocmit de – atentie! – Alina Bica NU sunt fapte de coruptie. Tinand cont de contextul general si de impactul negativ puternic pe care astfel de alegatii il au la adresa oricarei persoane si stiind ca in respectivul comunicat se minte pur si simplu as considera ca un proces este necesar pentru a repune lucrurile in matca adevarului.

  B. Dupa discutia cu avocatul as intocmi un comunicat de presa in care as preciza:

  1. Faptele incriminate nu au nicio legatura cu coruptia, dosarul este intocmit de Alina Bica, fosta sefa a DIICOT, buna prietena a doamnei Udrea, si prin afiliere a domnului Basescu, si se pare, conform datelor prezentate de DNA pana la data curenta, membra a unui clan mafiot de coruptie si trafic de influenta la varf.

  2. Alina Bica incrimineaza drept subminare a economiei nationale o masura de stimulare a industriei din Romania, masura nu doar legala ci si extrem de necesara Romaniei, intr-o perioada in care statul roman si economia tarii incepeau deja sa se confrunte cu probleme acute cauzate de criza financiara si economica.

  3. Singurul regret privind adoptarea acelor masuri consta in faptul ca normele europene nu ne-au permis, la data respectiva, introducerea unui pachet de stimulare mai agresiv, in concordanta cu viziunea colectiva a guvernului privind protejarea sectoarelor strategie ale economiei si salvarea locurilor de munca ale cetatenilor romani. Din pacate industria si locurile de munca se pare ca nu sunt afaceri imobiliare astfel incat doamna Bica sa aiba o intelegere mai profunda asupra datoriilor si obligatiilor fundamentale ale oricarui ministru al economiei fata de Romania si interesele ei vitale.

  4. Liderul filialei care a intocmit acel comunicat incearca doar sa speculeze, intr-un stil demn de personajul Agamita Dandanache, o situatie ce tine de lipsa de intelegere sau, posibil, de reaua vointa a unei protejate a Elenei Udrea, intr-un caz ce se poate rezuma in final la suveranitatea statului roman in materie de decizii economico-sociale si la capacitatea guvernului – oricarui guvern – de a proteja cetatenii romani si locurile de munca din Romania.

  Avand in vedere aspectele mentionate este necesar ca publicul sa fie informat privind decizia de a-l actiona in instanta pe … pentru calomnie si de a pune in discutie, in fata forurilor nationale ale Partidului National Liberal, excluderea sa din partid pentru incirminarea si defaimarea nu a unui om, ci a unei masuri legale, legitime si benefice economiei nationale, masura adoptata de Guvernul Romaniei de la acea data, in line cu obligatiile sale fundamentale fata de interesul fundamental al cetatenilor si economiei Romaniei.

  Cand se ajunge in punctul in care indivizi acuzati de grave fapte de coruptie, precum doamna Alina Bica, si politicieni de joasa speta precum … incearca sa denatureze si sa defaimeze public actiuni derulate de statul roman in linie cu obligatiile pe care acest stat le are fata de cetateni sai si fata de economia Romaniei, probabil ca este cazul sa ne intrebam, cu mai mare seriozitate, daca nu cumva cel putin o parte dintre acele persoane nu servesc interese straine de aceasta tara.

  • Radu Alexandru Vasilescu spune:

   In fine sunt n+1 variante de a aborda chestiuni de genul asta, dar eu unul cred ca nu mai merge cu politeturi si explicatii savante. Unii sunt fie prea prosti sau prea ticalosi. Individul respectiv care e co-nimic la PNL Iasi in drum s-a gandit ca tot ce zboara se mananca. Asa ca as merge mai departe si pana la luarea lui in discutie m-as documenta cu atentie cine e, ce avere are, de unde o are, cu cine e prieten si asociat samd. Nu de alta dar in general astia care fac ticalosii de genul asta sunt niste specimene foarte dubioase.

   Si 2. Sa mergem la sursa problemelor. Eu in locul dl. Vosganian as merge in instanta in civil impotriva tuturor celor care fac marlanii de genul celei facute de seful vietii de la Iasi. Si as cere DIICOT sa clarifice situatia dosarului in lumina arestarii Alinei Bica si a legaturilor acesteia cu diversi adversari politici. Altfel … sigur dl. Vosganian e liber sa faca ce vrea si cum vrea.

  • Uite , o sa ma gandesc la asta.

   • emi spune:

    Gândiţi de trei ori până să faceţi o dată, precum croitorul, să nu fiţi atras într-o capcană care să vă termine sănătatea.
    “Fereşte-mă Doamne de prieteni, că de duşmani mă apăr singur!”

  • Mihai sr. spune:

   @RAV
   Cred ca înainte de orice acțiune in justiție, este necesara analiza si încadrarea faptelor petrecute la Iași. Si intr-un partid se respecta democrația si exista răspunderea pentru faptele sau declarațiile făcute. Neapărat discuția trebuie purtata in organizația ieșeana si cat mai repede.
   După asta, se pot face si acțiuniuni in civil.
   =============
   PS. Fiind la Iași, nu cumva și-a bagat coada Mihail ?

 3. Buddha spune:

  Liberalul
  Astia nu sunt sanatosi la cap. Oameni de nimic.

 4. Buddha spune:

  Adam
  Ca bine zici.

 5. Kronstadt an der Graft spune:

  “Din pacate industria si locurile de munca se pare ca nu sunt afaceri imobiliare astfel incat doamna Bica sa aiba o intelegere mai profunda asupra datoriilor si obligatiilor fundamentale ale oricarui ministru al economiei fata de Romania si interesele ei vitale.”
  Bre, bre, bre, da tare șugubăț mai ești, neică! :P
  Și eu zic că o clarificare se impune și de aici se poate relansa o carieră politică admirabilă. Personal de când m-am fript cu Băsescu în 2004 nu mai am curajul să visez reîntoarceri la normal dar mizez totuși pe presiunea făcută de americani asupra societății civile românești, context în care dl Johannis ar putea face o figură frumoasă, deci domnul senator ar face bine să nu stea de-o parte și să lupte.
  Și încă o precizare, de Băsescu să nu ne închipuim că scăpăm, e genul de lipitoare pe care o dai jos doar cu mari eforturi și de care nu poți niciodată zice că ai scăpat până nu dispare fizic. Putem să le mulțumim celor doi copreședinți ciuruiți din USL pentru faptul că Băsescu își termină mandatul ca președinte.

 6. Adam Mares spune:

  Se pare ca e amic vechi cu VV, ca a fost si in UFD. :P

 7. Filip G spune:

  Oricine poate fi ploconit cu o inscenare.In cazul asta ramanem fara parlamentari.Cei care au condamnari definitive,OK sa plece.
  Dar ce vina are @VV care a respectat legea?
  Rezolvarea e renuntarea la imunitate a tuturor parlamentarilor,sa ramana doar imunitatea pe declaratii politice.
  In paralel sa se elaboreze si o legislatie dura in cazul acuzatiilor nefondate cu pedepse drastice.
  In cazul asta si parlamentarii si acuzatorii se vor gandi de doua ori inainte de a actiona………..

  • Draga Filip, parlamentarii nu au imunitate. Ei pot fi cercetati. Imunitatea functioneaza numai a perchezitie si la arestare. Cat despre ministri, imunitatea e doar pentru a separa raspunderea politica de cea penala, altminteri niciun ministru nu ar mai face nimic, de teama ca ar putea fi anchetat daca masura luata de el nu iese foarte bine.

   • Filip G spune:

    In opinia publica nu e delimitata notiunea de” ministru parlamentar”
    De asemenea raspunderea ministeriala e in solidar,nu poti incrimina un ministru cand intregul guvern a adoptat acea decizie.
    Aici legislatia are lacune ,nu poti fi si ministru si parlamentar.Tu centrezi ,tu dai cu capul discutand metaforic.
    Delimitand cele doua functii.cred ca cetateanul ar pricepe,ce e inscenare si ce e adevar.

 8. Adam Mares spune:

  Madam Udrea nici usturoi nu a mancat, nici gura nu-i duhneste…

  https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/10425386_506623946145984_745716425754744803_n.jpg?oh=91129584eabeace0d2f107b468111fb9&oe=54D7C3B7&__gda__=1427740278_953a19cb082f0bfe018c392b4713184a

  @VV
  Dupa cum noi stim, dar poate altii nu, Alina Bica a avizat, din partea Ministerului Justitiei, legalitatea actului pt care va ancheta DIICOT condus de Alina Bica.

  • Kronstadt an der Graft spune:

   Da, da, făcând speculații specifice mafioților din parlament, tanti Lenuța a divorțat subit înainte de campania electorală pentru că nu știa nimic din ceea ce se întâmpla în jurul ei, era cu spatele vrea ea să zică. Da de ce s-o măritat cu musiu Cocoș nu ne spune. Dragoste mare, da uite că s-o tratat și i-o trecut. Bănuiesc că s-ar face foc dacă am suspecta arghirofilia cu gerontofilia. Creștinește nu-i bine să vrei răul altuia, dar parcă m-aș simți mai bine dacă aș vedea câțiva pedepsiți exact atât cât li se cuvine.

  • Alina Bica a avizat un alt act, o lege care in 2009 dadea avantaje mult mai mari industriei de ingrasaminte chimice.

 9. liberalism spune:

  Unii sufera de exces de zel. Ma mir ca nu i-a cerut si presedintelui ales sa faca un pas inapoi ca doar are un proces cu “doamna” ANI.

 10. Adam Mares spune:

  Distractie de duminica, mai ales pt cei insurati :P

  13 MOTIVE PENTRU CARE ÎI SUNTEM DATORI SOTIEI

  1. Nevasta te învaţă despre fericire: “să te duci la mă-ta. Sigur se va bucura când te-o vedea…”
  2. Nevasta te învaţă despre nudism: „plec de aici şi te las în curu gol..”
  3. Nevasta te învaţă despre nulitate: „tu fără mine eşti un nimeni..”
  4. Nevasta te învaţă despre procreere: „eu te-am făcut… bărbat”
  5. Nevasta te învaţă despre mobilitate: „ce-ţi mai fug ochii după curu lu’ aia…
  6. Nevasta te învaţă despre oţet: „ce acră poate fi mă-ta!”
  7. Nevasta te învaţă despre jurământ: „zi să mori tu că n-ai băut nimic?!”
  8. Nevasta te învaţă despre munca in exces: „cam multe şedinţe peste program ai tu…”
  9. Nevasta te învaţă despre transformare: „când te-am luat erai slab ca o aşchie, acum eşti gras ca un porc…”
  10. Nevasta te învaţă despre raţiune: „când îţi vine să mă înşeli, să te gândeşti bine la ce pierzi…”
  11. Nevasta te învaţă despre dicţie: „vorbesti exact ca mă-ta…”
  12. Nevasta te învaţă despre sărbători: „vezi că vine ziua mea, poate nu-mi cumperi ceva…”
  13. Nevasta te învaţă despre shopping: “Nu, nu ţi-am luat ciorapi, dar hai să vezi ce mişto pantaloni mi-am cumpărat…”

  • emi spune:

   Ăsta e geamantanul în care se poate lăfăi şi un laptop. Aia de la aeroport era geantă pentru notebook, geamantanul nu intră la bagaje de mână (trebuie să intre intr-un spaţiu determinat de către fiecare agenţie de zbor în parte, după capacităţile pentru bagaje de mână cu care a proiectat constructorul avioanele utilizate). Este posibil să fie un singur notebook în casă, dar asta deja nu prea mai este treaba ta…

 11. Corina Chiriac spune:

  @VV
  Comunicatul cu pricina este făcut public de dl. Tomaseschi, ÎN NUMELE ORGANIZAŢIEI MUNICIPALE. Eu sunt membru al acestei organizaţii şi nu îmi asum aşa ceva. Dacă fuziunea este prevăzută să dureze până în 2017, înseamnă că până atunci avem două curţi. Aşa că fiecare să facă curat în curtea lui. Să iasă liberalii cu care am stat în opoziţie când PDL tăia salarii şi fura ca în codru, să iasă ei să ceară aceste lucruri colegilor de partid.

  • Nu e numai asta. Desi si asta ar fi destul, am aflat ca nu a fost nicio intalnire a organizatiei municipale PNL in care sa se discute asa ceva. Dar nu uita, sunt persoane care acum doi ani se ascundeau de huiduiala multimii si acum pozeaza in justitiari.

   • Corina Chiriac spune:

    Nu vorbim de persoane aici, ci de partide şi de percepţia publică asupra acestora. Orice ar fi făcut liberalii, imaginea PNL a fost mereu mai bună în ochii electoratului. E un capital de care a fost constient şi PSD când s-a înfiinţat USL-ul, şi PDL acum de când cu unificarea dreptei. Mă întreb noi, liberalii, cât de conştienţi suntem de asta?! De aici, din acest punct trebuia începută negocierea.

   • lordul john spune:

    Selecția cadrelor!!!!!!!

 12. emi spune:

  Domnul Dragomir Tomaşeschi avea alt discurs când a primit condamnare de 5 ani cu executare:
  http://www.topiasi.ro/homepage/politica/4003-dragomir-tomaseschi-revolu%C5%A3ia-bunului-sim%C5%A3.html

 13. Buddha spune:

  VV
  Nu stiu cum il cheama pe cretinul care a scris comunicatul, dar sper din tot sufletul ca citeste blogul dvs (desi nu cred ca are capacitatea intelectuala), ca sa-i pot transmite direct: “Nenicule, du-te acasa si nu mai linge in c** pe cine crezi tu ca lingi. Nici propria ta mama nu cred ca stie cine esti tu!”
  Vai, Maestre, mi se urca sangele in cap! Sunt socat de cata prostie este in tara asta!
  Eu zic sa lasati naiba organizatia Iasi, vad ca e plina de tradatori. Nu cred ca va leaga nimic de ei, tradatori pe toata linia, de la conducerea filialei, la cei care lucreaza in secretariat. Stiu eu ce spun.
  Mai bine veniti la Arad, sa pot si eu sa va votez!!! :)

  • Corina Chiriac spune:

   Ia vezi, că mă supăr! :D

  • emi spune:

   Te-ai mutat din Bacău?!?!

  • Omul ala nu a vorbit in numele filialei PNL. El vrea sa discrediteze filiala PNL ca sa faca loc noilor liberali.

   • lordul john spune:

    Avem nevoie de liberali pur sânge!

   • gelu spune:

    @vv, in mod sigur omul face jocul pedelacilor care vor sa dea afara din PNL reformat cu ei pe toti liberalii care au fost in PNL vechi. Si uite asa o sa plecati toti liberalii autentici s-o sa ramana doar liberalii nou corciti in suflet si simtiri cu Blaga, Berceanu, Videanu, Barbu, Anastase, MRU, Predoiu…. Si tinand cont de numarul de membri ai celor doua partide de dinainte de corcire, voi pnl-istii sunteti numeric inferior si veti fi cernuti ca grau de neghina, ramanand doar neghina in noul partid.

 14. Buddha spune:

  Corina Chiriac
  Corina draga, tu esti exceptia!!!

 15. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  Unul din motivele principale pentru care am considerat toxica fuziunea cu PDL – chiar principalul motiv – e faptul ca PDL-ul, partid de sorginte mafiota, lucreaza metodic pt. atingerea obiectivelor, in timp ce PNL-ul e o adunare de indivizi.

  In cazul comunicatului sunt 2 variante:
  1. A fost dat de un individ de acolo de capul lui, ceea ce pt respectivul presupune riscuri pe termen lung fara vreun castig garantat

  sau

  2. Comunicatul a fost dat de un Gigel care a primit un telefon.

  Indiferent cine era la capatul celalalt al firului, tot Blaga se numea in final.

  De ce? Pai cine a mai ramas prin PNL? Si mai ales cine are experienta guvernamentala si statura nationala? Nu prea multi.

  Asa ca 1 cate 1 baieti. Exploatam orice ocazie catre victoria finala din 2017 cand nu or sa mai ramana in PNL dintre liberali decat plevusca din teritoriu, naivii si profitorii.

  Ce spun mai sus nu e o ipoteza. Sunt doua variante. Singurele.

  Asa incat in locul dl. Vosganian eu as reactiona puternic si public cerand fie ca Blaga sa-l excluda pe respectivul fie sa-si asume ce a facut si implicit operatiunea de epurare a PNL. Etapa 1. Sigur ca asta se poate face intai pe canale private.

  Dar sa fim clar intelesi: dpdv al calculului politic, intr-o perioada cand PSD-ul e in corzi, cand se strange latul pt. Udrea, e o nebunie sa iesi si sa-ti dai singur cu tezla-n … scotand pe tapet o asemenea tampenie si aducand PNL-ul in centrul atentiei!

  Fie si daca judecam politic, presupunand prin absurd CA CO-presedintele ala e liberal – nu e! – ce a facut el e motiv suficient sa fie dat afara din PNL pt ca a adus nejustificat grave daune de imagine PNL, intr-un context ce putea fi foarte favorabil [vezi mai sus] si intr-o perioada cand se discuta caderea guvernului PSD.

  Desigur, asta e real daca respectivul a facut ce a facut de capul lui.

  Eu nu cred. Deloc. Cred ca e doar etapa I din operatiunea de epurare a liberalilor care inca n-au plecat inca din PNL. Iar Vosganian e o miza, probabil singura serioasa! Si daca tot e o miza e bine sa se scape de el la inceput.

  Privind serios cine a mai ramas in PNL cu statura nationala? Antonescu si Vosganian. Antonescu asteapta la panda crezand ca istoria se repeta la intervale mici. Si sta pe bara. Ca-n povestioara cu omul din Germania care a stat sa-i salte nazistii pe toti pana n-a mai ramas nimeni sa-l apere cand au venit si dupa el. Asa ca sa scapam de Vosganian ca restul sunt plevusca.

  Cine sa i se opuna lui Blaga? Gorghiu? Busoi? Petrache? Voicu? Orban?!?!?! Se uita lumea la ei si la un stalp si aleg stalpul pt ca politic are mai multa putere… pe el macar se lipesc afise…

  Cam atat.

  Altfel resimt un profund sentiment de satisfactie – chiar daca amara – pt faptul ca incet incet se dovedeste ca unificarea cu PDL-ul duce la disparitia PNL. O sa ramana brand-ul. Liberali n-or sa mai fie.

 16. elenick spune:

  Daca neamtul se tine de cuvant, si pare ca asa va face, in 2016 se va candida pentru un Parlament mult redus. Probabil si pozitiile locale se vor imputina asa incat o groaza de lepre au pornit batalia de acum. Bineinteles nu se gandesc la vreun proiect, ideologie sau sa “construiasca” ceva, orice . Nu, ei sunt ca hienele, interesate doar de slabiciunile celor din jur, pe care ii ataca la momentul potrivit pentru a le lua locul.

  Vaaai, si intentia/promisiunea neamtului era de schimbare a clasei politica actuala cu UNA MAI BUNA, nu cu rebuturi/cazaturi gen Tomasevshi asta!