Avancronica proiectului Legii bugetului pe anul 2015

 

Potrivit lui Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, Guvernul va avea de acoperit în anul viitor un gol de venituri de 15-17 miliarde de euro, ceea ce înseamnă cca 10% din PIB. Iar dacă ne raportăm doar la veniturile bugetare, asta înseamnă de trei ori mai mult. În situaţia în care estimarea prezentată de preşedintele Consiliului Fiscal este corectă, cel puţin ca ordin de mărime, asta înseamnă că anul viitor vom avea o gravă problemă în ce priveşte respectarea ţintelor/echilibrelor bugetare.

Rezervele nominale de care ar putea dispune Guvernul în anul 2015 ar putea veni din creşterea economică prognozată, dar şi din inflaţie. În fapt, dacă avem în vedere impactul combinat al creşterii PIB şi a inflaţiei, aşadar deflatorul PIB, veniturile bugetare ar putea să crească cu până la 2,5 miliarde de euro. Dacă adăugăm la acestea ţinta de deficit bugetar de 1,4%, adică încă cca 2 miliarde de euro, înseamnă că, fără să opereze modificări semnificative, Guvernul ar putea să-şi permită o diferenţă de cca 4,5 miliarde de euro între venituri şi cheltuieli.

 

Este posibil ca cifrele oferite de dl. Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, să fie excesive. Dar, chiar şi într-o viziune moderată, diferenţele între veniturile şi cheltuielile bugetare pentru anul 2015 depăşesc cu mult ceea ce pot absorbi deficitul bugetar şi efectele deflatorului PIB.

 

Probabil că vom asista la următoarele acţiuni ale Guvernului:

-         Nerespectarea unor angajamente luate în perioada campaniei electorale;

-         Rediscutarea ţintei de deficit bugetar cu FMI şi CE;

-         Sacrificarea capitolului privind cheltuielile de capital (investiţii publice), tot aşa cum s-a întâmplat în acest an.

-         Creşterea nivelelor unor taxe şi impozite (cum ar fi, de pildă, redevenţele sau unele taxe şi impozite locale).

-         „Îngheţarea” sau reducerea ponderii în PIB a alocărilor pentru domenii precum educaţia, sănătatea, cheltuielile de apărare etc.

 

Faţă de acestea există o seamă de alte opţiuni, aflate la nivel declarativ, cum ar fi îmbunătăţirea colectării, reducerea evaziunii fiscale, reducerea cheltuielilor cu bunuri şi servicii – reducerea birocraţiei, reducerea cheltuielilor cu dobânzile, reducerea muncii la negru.

 

Acestea din urmă opţiuni sunt, în principiu, corecte. Numai că Guvernul nu a putut dovedi până acum că are strategii de combatere a evaziunii fiscale ori a muncii la negru. În ultimii trei ani evaziunea fiscală a atins nivele nemaiîntâlnite în istoria României ( cca 25 mld euro, dintre care trei sferturi doar din TVA). Numărul de salariaţi din economie nu a crescut, în schimb a crescut evaziunea fiscală pe CAS ceea ce arată că lupta împotriva muncii la negru nu a dat roade. Rezervele de reducere a cheltuielilor cu bunuri şi servicii şi a cheltuielilor cu salariile bugetarilor sunt modeste, având în vedere nivelul relativ redus al majorităţii salariilor bugetare şi reducerile succesive realizate în ultimii ani asupra cheltuielilor cu bunuri şi servicii. E posibil ca dobânzile la împrumuturi să se reducă, dar contribuţia lor nu este de natură să atenueze dezechilibrele.

 

O măsură neinspirată ar fi majorarea impozitelor. Realitatea ultimilor ani a arătat că gradul de suportabilitate al economiei este profund afectat de nivelul impozitelor (mai ales TVA şi CAS, unde asistăm la cele mai mari creşteri ale evaziunii), companiile refuzând, practic, să-şi plătească datoriile către stat şi refugiindu-se în evaziune fiscală. Exemplul TVA este pilduitor. Deşi TVA a crescut, începând cu 2010, de la 19% la 24%, nivelul colectărilor nu a crescut, creşterea aşteptată mergând integral către evaziunea fiscală, aceasta crescând exact cu 5% din PIB!

 

Aşadar, dacă Guvernul are cea mai mică intenţie de a majora impozitele, pentru a creşte veniturile bugetare, se înşeală. În actualul context economic, majorarea impozitelor nu mai este o soluţie de creştere a veniturilor bugetare, ci a evaziunii fiscale.

 

Soluţia de fond rămâne reducerea evaziunii, dar pentru aceasta e nevoie de o informatizare a sistemului fiscal (ştiu că sună cam ciudat în contextul Microsoft) şi de realizarea interoperabilităţii instituţionale, astfel încât Guvernul să poată cunoaşte şi administra în timp real economia naţională. Dar şi aceasta este o masură care nu poate da roade de pe o zi pe alta.

 

 

 

 

 

243 Responses to “Avancronica proiectului Legii bugetului pe anul 2015”

 1. Buddha spune:

  VV
  Lordul John
  Filip G
  Mihail

  Mihail draga, e de porc sa ne apucam acum sa descriem care sunte femeile cele mai frumoase. E si mai de porc sa ne apucam noi, ca barbati, sa spunem ca alea din Banat sunt urate, alea din Moldova frumoase, alea din Oltenia asa si pe dincolo. Orice femeie este frumoasa in felul ei. De oriunde ar fi ea. Pe mine stereotipurile ma enerveaza ingrozitor. Astea de genul moldovenii sunt nu stiu cum, oltenii nu stiu cum, evreii nu stiu cum etc. Este prima dovada a unei slabe culturi. Fiecare om este unic in felul lui, fiecare femeie frumoasa in felul ei. Nu suntem noi in masura sa-i judecam pe ceilalti, mai ales dupa aspectul fizic. Asa pot si eu sa ma iau de gusturile tale, ca tot zici de o doamna care e frumoasa pt tine, dar pt mine e urata ca noaptea. Deci…gusturile nu se discuta!

  Maestre, daca dvs nu mai vreti discutii din astea pe aici, va sugerez sa fiti mai discret cu consilierele. :)

  • Filip G spune:

   Parca era vorba sa fim cei mai exigenti critici.
   De cand maestru nu mai e ministru,pupincuristii nu-l mai cauta sa-i cante osanale.
   O critica intre prieteni e mai usor digerabila.
   Si apropos daca maestrului i-ar placea barbatii atunci sa vezi scandal din partea femeilor………….
   Muza a fost mereu femeie…………

 2. Mihail spune:

  scrisoare deschisă celui pe care nu l-am votat

  Domnule Klaus Werner Iohannis,

  a trecut deja o săptămână de la victoria dvs. în alegeri. Mai degrabă a celor care au știut să manevreze social media, dar, ca și în fotbal, marcator e considerat cel de care s-a lovit mingea înainte de a intra în poartă. Mă număr printre cei care nu v-au votat. Deși am copilărit în alt regim, cu nasul în cărți și fără facebook sau Iphone, știu că, fiind democrație, de acum trebuie să vă consider și președintele meu. Și trebuie să vă respect ca atare. Ceea ce, pe cuvânt, sunt dispus să fac, dacă mă și ajutați puțin. Eu am prostul obicei să consider că respectul se câștigă, nu se primește ca bonus la preluarea unei funcții.

  De aceea, recunosc, am așteptat cu nerăbdare să-mi adresați măcar un cuvânt în toată această perioadă. Nu mie, personal, desigur, nu mă consider chiar atât de important, ci celor ca mine, ușor nemulțumiți că au scăpat și de această dată de ciuma roșie. Vă întrebați ce ne-ați fi putut spune? De exemplu, ne-ați fi putut mulțumi că am fost buni cetățeni și am ieșit la vot și i-am acceptat cu decență rezultatul, chiar dacă politica românească nu prea merită asta. Ați fi putut dezavua, măcar formal, toată campania desfășurată pe internet mai mult, culmea, nu împotriva contracandidatului dvs., ci a celor care-l votează. Știu, nu a fost responsabilitatea dvs., dar ea a fost făcută în numele dvs., pentru dvs. Și urmările ei își vor pune amprenta (cel puțin) pe debutul mandatului dvs. Poate nu strica să-mi spuneți că nu credeți că sunt un asistat analfabet, sau că mama mea nu este o pensionară stupidă fără dinți și educație, așa cum clamează autorii ”revoluției” al cărei direct beneficiar ați fost. Mi-aș fi dorit să vă delimitați de jubilația meschină a unora dintre suporterii dvs. care, în micimea lor umană și intelectuală, manifestată în direct și-n exclusivitate, ne consideră leneși și neisprăviți, tocmai buni de pus cu botul pe labe. Aș fi vrut să ne întindeți mâna ca semn pentru cei mai grei de cap că această dezbinare a societății chiar trebuie să înceteze. Și, după toate acestea, aș fi considerat firesc să apelați și la mine pentru a schimba țara asta în bine. Să-mi spuneți că aveți nevoie și de noi, nu doar de cei care cred că, de mâine, veți începe să înmulțiți pâini la Cotroceni.

  M-am gândit apoi că, poate, n-ați avut timp. Erați prea ocupat să trasați sarcini Parlamentului, să jucați puțin tenis, să anunțați, cu Blaga de-a stânga dvs., cum vreți să luați toată puterea, să semnați autografe pentru câteva ore, să-i mulțumiți celui care vă considera acum vreo lună ”un om fără caracter”, iar azi demnul său urmaș de dreapta, să sărbătoriți victoria cu un urmărit penal, să acceptați să cântați imnul cu Simona Halep. Și asta în doar 7 zile! În care nici măcar n-ați fost președinte cu jurământul depus.

  Nu-i nimic, eu mai am răbdare! Chiar dacă ultimii 10 ani au pus-o la grea încercare.

  PS. Și încă ceva, domnule președinte ales. Am înțeles că v-ați luat țara înapoi. Nu mi-e clar de la cine, dar asta e numai vina mea. Voiam, însă, să vă atrag respectuos atenția că, din întâmplare, ați luat-o cu tot cu cele 12 milioane de români care nu v-au votat !

  Radu Herjeu

  PS: subscriu !

  • lordul john spune:

   Eeee, ce sa spun! In calitate de președinte al PNL sau chiar de cetățean nu avea voie sa traseze sarcini Parlamentului! Haida de!

   • Dorin spune:

    Eu zic ca sunt doua probleme aici. Intai, nu sunt deloc sigur ca sunt 12 milioane cei care n-au votat. Am bunavointa de a considera ca milioanele care au votat cu Ponta sunt reale si nu trase din condei. In schimb cred ca numarul total de 18 milioane de alegatori este mult prea mare raportat la cele 22 de milioane de romani care erau in 1989. S-ar putea ca multi dintre acesti alegatori sa existe doar scriptic. E o discutie veche, n-are rost sa o reiau acum.

    In al doilea rand, cred ca este o logica tendentioasa, pe care de altfel a folosit-o si Basescu cand cu referendumul de destituirea sa, sa consideri ca aceia care n-au votat au votat impotriva. Cei care n-au votat pur si simplu n-au votat, ori le-a fost indiferent rezultatul alegerilor, ori nu se intereseaza deloc de politica.

    Iar a cere de la Iohannis rezultate in doua saptamani, dupa ce in zece ani n-ai vazut nimic bun de la Basescu mi se pare iarasi complet tendentios. Deci una peste alta domnul Radu Harjeu daca tot avea ceva de comentat, ar fi putut sa-si gaseasca un subiect mai potrivit. Parerea mea!

  • alexis spune:

   Amice, poti sa ai rabdare cat vrei, dar n-ai rabdare sa citesti sau sa asculti. Iohannis a multumit tuturor celor care au iesit la vot. Nu a putut sa scoata unora vata din urechi.

 3. Mihail spune:

  @ Buddha,

  Eu nu am zis, cu subiect si predicat, ca banatencele sunt nasha.
  Am spus ca moldovencele sunt “ceva” mai frumoase.
  Ma rog tie, Mioara Mantale era din Banat ?
  Veeezi ?

  Revenind, in principiu ai dreptate, nici eu nu cred ca exista femei urate, toata fiind frumoase.
  Insa, crede-ma, am fost siderat detectand frumusetea din Mall Timisoara si Piata Operei cu ceea ce stiam eu de prin “dulcele targ al Iesilor”. Poate traversam o pasa proasta, poate eram obosit dupa cele patru zile de munca, poate eram terminat de noptile dormite in frig. Poate toate la un loc.
  Insa, CREDE-MA, in Iasi, moldovenecele sunt mult mai frumoase. In plus, stiu sa zambeasca, sa rada, sa fie spumoase.
  Inca ceva, ce m-a surprins in Timisoara. Sunt foarte multe fete/femei grasute bine, care poarta pantaloni, mulati sau colanti. Stiu ca este tare la moda, dar cum mama ma-sii sa alegi ca sa-ti expui inelele masive de carnitza, sa arati ce tare esti cu multe kile in plus ?
  Si la Iasi sunt doamne/domnisoare ceva mai plinute, nu este o crima, insa stiu sa se imbrace, chiar sa atraga privirele. Insa decent si discret.
  Sa-ti mai vorbesc despre decolteurile din Timisoara ?

  Uite, iti platesc eu biletul dus-intors de la Arad si te las, unde vrei tu in oras. Daca dupa o ora, de privit, nu te doare gatul de cat s-a tot rasucit, iti achit masa de Craciun.

  Nota necesara: discursul meu din aceste zile, este o relatare a sentimentelor si trailor personale. Nu au absolut nicio legatura cu personajele care exista cu adevaratn si care m-au tinut numai pe fulgi. Este o retrospectiva…la general. In definitiv si banatencile au vagin, nu ?

 4. Mihail spune:

  @ Adam Mares,

  Esti tare, am cetit tot ce ai postat.
  Esti tare bun de istoric. :)
  Ai grija, sa nu minti niciodata, dezvaluie tot adevarul indiferent de cat de crud este el.
  Acu’….nu ai si niste poze deochetate cu cei doi porumbei ?

 5. Buddha spune:

  Mihail

  Mai citeste o data ce am scris. Si ce ai scris tu. Descrierea pe care le-o faceai banatencelor nu e demna de un barbat. Se vede ca nu intelegi ce inseamna “stereotip”. Iar daca tot aduci vorba despre doamna pt care ai o obsesie, iti mai spun inca o data: gusturile nu se discuta. Din punctul meu de vedere, Mioara e departe rau de idealul feminin de frumusete. Dar departe departe! Putea sa fie si de pe Marte, ma intelegi! Dar frumoasa nu e, ba din contra. Din punct de vedere al gusturilor mele, pe ale tale nu le discut. Idealul meu de frumusete e nevasta-mea.

  • lordul john spune:

   Bravo, înțeleptule! :)

   • Mihail spune:

    @ Buddha,

    Sa fii tu sanatos, de cate ori ziceam ca tine, stiind ca-si baga “dracul” coada prin ce scriu eu.
    Tu de ce crezi ca am scris “Nota” aia ? Ei ?
    Daca o fi sa fie ca sa mananc ciorba rece, macar sa o dezghete atunci cand o scoate din congelator.

    Nici mie nu-mi place Mioara Mantale, dar asta nu mai este problema mea.
    Cat despre banatence si despre relevatia avuta acum doua saptamani, fiind la Timisoara, uite…am caracter si cuvantul inapoi nu mi-l iau. Na! E urate !
    La cati kilometri spuneai ca este situat Aradul de Timisoara ?

    Mai este un aspect(important) despre care nu am dorit sa deschid discutia. Despre ceea ce se-ntampla, atunci cand “se ia lumina” in Banat, comparand cu acelasi lucru in Moldova. Uite, zic eu ca si aici moldovencele le bat, rau de tot, pe banatence.
    Sigur, eu afirm toate aceste prostii, doar prin prisma experientelor personale.

    Spune drept, nu-i asa ca te bate nevasta daca nu ma combati ? :)

    • emi spune:

     Ba cele mai frumoase femei sunt la Brăila.
     Când am vorbit cu mama prima dată din Iaşi, exact asta i-am spus:
     “Ce urâţi sunt oamenii pe aici!!”
     Nu-i văzusem încă pe italieni…

     • mihail spune:

      Acuuuu’…scruntand trecutul apropiat, chiar conform ca sunt femei frumoase in Brăila. Hi-hi-hi.

     • emi spune:

      Există boli specifice regiunii în fiecare oraş .
      La Brăila foarte mulţi oameni au probleme cu tiroida.
      La Iaşi sunt mulţi (peste medie), suferinzi de gută.
      Aceste boli apar din cauza chimiei pământului, şi a apei, prea bogat sau prea sărac în diverse elemente.
      Aţi observat că americanii sunt peste medie, roşcaţi, asemeni pieilor roşii indiene?!
      De fapt oamenii iau foarte multe elemente chimice din mediul înconjurător, acesta determină trăsăturile generale.
      Cât despre frumuseţe… cred că declarăm drept unitate de măsură figurile cu care suntem familiarizaţi.
      Totuşi în Iaşi am vazut şi două frumuseţi nemaiîntâlnite.
      Vărul meu avea o prietenă ieşeană incredibil de frumoasă, dar şi incredibil de rea.
      Am mai văzut în Iaşi un tânăr (putea fi student din altă localitate), cu nişte ochi de un albastru greu de definit şi de întâlnit.

 6. Adam Mares spune:

  Jorge Luis Borges: Oglinda

  Copil, îmi era frică de oglinzi,
  Frică de a vedea în ele un alt chip decât al meu
  Sau doar o masca oarbă şi impersonală
  Putând ascunde, ascunzând ceva atroce. Aşa cum mă temeam
  Ca nu cumva tăcuta vreme din oglinzi
  Să nu se-abată de la cursul zilnic
  Al orelor noastre de rând, găzduind,
  Spre vagile imaginarele hotare ale ei,
  Fiinţe noi şi forme noi
  Sau noi culori (dar asta nimănuia nu i-am spus,
  Copiii sunt sfioşi). Însă acum
  Mă tem să nu dezvăluie oglinda
  Adevăratul chip al sufletului meu,
  Rănit de umbre, sfâşiat de vini, însuşi acela
  pe care Domnul îl vede şi poate îl văd şi ceilalţi…

  (traducere de Petru Creția)

  O altă versiune a poeziei:

  De mic copil de-oglindă mă speriam,
  Temându-mă alt chip să nu-mi arate
  Ori o anostă mască ce ascunde
  Ceva îngrozitor. Ori nu cumva
  Tăcutul timp ce-adastă în oglindă,
  Ieşit din matcă, să inunde malul
  Închipuirii mele şi să scoată
  Tot felul de dihănii din adâncuri.
  (N-am spus la nimeni, căci eram sfios.)
  Acum mă tem ca nu cumva oglinda
  Adevăratul chip să mi-l arate,
  De umbre răvăşit şi de păcate.
  Speriatu-mi suflet Domnul doar îl ştie.

  (traducere de Andrei Ionescu)

  • emi spune:

   Nu ar trebui să îţi fie teamă de oglindă, eşti atât de curios să cunoşti Universul, cum te poţi teme de Universul tău interior?!?!

 7. Mihail spune:

  @ Adam Mares,

  Vezi tu, cum imi strice ziua, venind cu chestii elevate.

 8. Mihail spune:

  Pe stradă se întâlnesc doi beţivi, dis-de-dimineaţă:

  – Ai luat micul dejun astăzi?, întreabă primul.
  – Nu, nici măcar o picătură…

 9. Adam Mares spune:

  @VV
  Imi cer scuze ca am amintit istoriile astea biografice. Nu voi fi niciodata biograful dvs. :-(

  • mihail spune:

   Poti rămâne un fel de agenda, acest History al lui Varujan Vosganian. Asa cum poti fi un biograf independent, autor a unui volum despre viata si operele armeanului scriitor.
   Si ca sa-i dam un titlu cartii, in concordanta cu vremurile, o putem intitula:
   “Varujan Vosganian, pas cu pas” sau “Varujan Vosganian, mein kampf” ori “Scurta istorie despre iubirile armenesti”….si tot asa. Idei, mai am, tu doar pune-te pe scris.

  • Vad ca esti un fel de Procopius din Cesareea.

 10. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  Pt cei interesati va recomand un articol de pe BBC

  http://www.bbc.com/news/business-30174650

  • Lordul John spune:

   Pana una-alta, cei care au impus sancțiuni au de suferit cel mai mult! In ceea ce privește exporturile catre Rusia vezi cazul Poloniei (pe fructe si carne), Norvegiei (pe peste), etc. In ceea ce privește pretul petrolului, deocamdată Rusia are negociata piață chineza la prețul de acum. Pe baza deciziei americanilor cu privire la scăderea prețului la petrol suferă jumătate de glob.

   • Radu Alexandru Vasilescu spune:

    Pierderile din restrictionarea exporturilor de alimente catre Rusia sunt nimicuri, maruntis, in comparatie cu ce se intampla in Rusia din cauza sanctiunilor si mai ales a caderii pretului la petrol… In plus, nu stiu daca cineva realizeaza dar oprirea importurilor de alimente de catre Rusia a dus la o presiune pe preturile la alimente in UE, exporturile de aici fiind redirectionate catre consum intern si cam la fel s-a intamplat si cu liniile de finantare taiate pentru multe companii din Rusia.

    Incearca si tu sa treci de impresii la prima mana cand analizezi o chestie pt ca, sincer, sa compari pierderile suferite de Rusia cu cele suferite de cei carora Rusia le-a impus in contrapartida sanctiuni e cam ridicol…

    • lordul john spune:

     o fi ridicol, dar asta se întâmpla. Încearcă și tu sa iei informații la prima mana. Pai, tu ai impresia ca producatorii de titei sunt bucurosi sa scoata acelasi volum cu pretul la jumătate? Gandeste-te cat inseamna asta raportat la redevența pe care o plătește OMV României, care e calculata la prețul pieței! Cine pierde? Rusia?? Eu am dat in bobi si mi-a iesit ca Romania!

 11. Mihail spune:

  @Lordul John,

  Nimeni, mai ales Presedintele nu are voie ca sa traseze sarcini Parlamentului, sa bata din chishior.
  Poporul, insa da, poate.
  Presedintele Romaniei are sarcini foarte bine stabilite, are niste jaloane intre care este obligat sa navigheze.
  Sa nu comfudam Primaria Sibiu cu Cotroceniul !

  Inteleg foarte bine ca “lumina ochilor tai” este Iohannis, ca asta iti permite ca sa fii indulgent cu el, sa te uiti, chiar, gales la el…insa sa nu uitam ca sunt 12 milioane de rumani care nu l-au votat, cam doua treimi. Ce zici ?
  Inca ceva, eu nu am ceva in mod special impotriva lui, asta chiar daca nu l-am votat, insa am pretentia(fiind si Presedintele meu) ca sa-si respecte prerogativele.
  Pas cu pas !

  • Lordul John spune:

   Si cine ii interzice? Mama omida?

  • Lordul John spune:

   sofisme dintr-astea nici Marcu nu făcea la Racoviță! Înțeleg ca ai un punct de vedere. As putea înțelege si de ce e asa de îngust. Dar ceea ce nu pot înțelege este recursul continuu la un procedeu lipsit de onestitate: procesul de intenție.
   In rest, nu ma pot abține sa-ti doresc o viata frumoasa!

   • Mihail spune:

    Profesorul Marcu….ha-ha-ha…!

    Ii interzice “constiinta” de Presedinte, deocamdata Ales.
    Nu poti intelege chestia sata.
    Ai niste parametri, functia te obliga ca sa nu-i depasesti. Este cea mai importanta functie a statului.
    Se trateaza cu onoare si responsabilitate.
    Respecti Constitutia, faci pe dos ceea ce a facut Baselu.
    Adica, cum s-ar spune, tu urcandu-te in 13, ii spui vatmanului cu ce viteza sa mearga, pe unde sa o ia, asta chiar daca are un traseu prestabilit, ii spui cand sa faca statie ???

    Inca o data iti sublinez(stiu ca nu-ti convine :) ) 12 milioane nu l-au votat ! Ce zici, doar o treime ajunge ?

    • Mihail spune:

     Era sa uit, inainte de prof. Marcu l-am avut pe cel, care imediat dupa revolutiune a fost “prim secretar” la Iasi. Mare revolutionar la randul lui.
     Daca vrei, pot sa-mi amintesc ce facea acesta prin vie, la praftica (la Cotnari) cu profa de sport, madam Pancu.
     …Despre prof. Marcu nu pot spune absolut nimic urat, numai si numai la superlativ.

    • emi spune:

     Preşedintele e vatmanul.

    • Lordul John spune:

     nu au relevanta in democratie, decat din punct de vedere sociologic. Cauzele pentru care nu au votat sunt multiple, de la scârba la indolenta. Te plasezi pe logica lui Basescu, foarte apropiata de cea a PSD-ului si nu stiu daca Soarelui tau i-ar conveni asta.
     Comparația ta cu tramvaiul e puerila si nu merita analizata.

     • Mihail spune:

      @ Lordule,

      Presedintele are niste limite, avand trasate niste sarcini precise, nu este nici “tatuc” si nici nu scrie in Fisa postului ca trebuie sa se rasteasca periodic la Parlament, Armata, Biserica, Justitie si la….mine :)
      Parlamentul este ales de catre popor, acesta fiind suveran.
      De aia se cheama ca un stat democratic are mai multe “puteri”. Ai tras chiulul la lectia asta, te-a prins Marcu ? Unde ai fost, la film sau la Strand ?

      Ce treaba are Crin in treaba asta ? Hai sa nu amestecam lucrurile !
      Ma gandesc ca 13 nu-ti place, atunci o dau pe un 11, asa e mai bine ? Asta e strutocamila, un tramvai-autobuz.
      2 in 1.
      Vorbim cu soferul, ii spunem cum sa apese pe ambreiaj ? Hopa, asta nu se poate, are cutia automata.

      PRESEDINTELE NU ESTE DICTATOR…adica NU DICTEAZA !

     • emi spune:

      Mihail, Preşedintele are volanul în mâini, acceleraţia şi frâna la picioare. Are trasat traseul, are reguli de comportament, dar de el depinde să nu intrăm în şanţ. Şi nimeni nu are voie să tragă de volan. Eu nu vreau ca şoferul să mă întrebe pe mine când să frâneze şi când să accelereze. Dacă tot răspunde direct pentru ceea ce face, trebuie să aibă şi ceva libertate de mişcare. Nu poţi conduce legat fedeleş.

     • lordul john spune:

      Bine, la astfel de argumentație iți răspund doar ca și Președintele e ales de popor.
      Nu ești departe, în gândire, de ala care a umplut blogul cu “USL trăiește”.

      Ti-a comunicat tie Iohannis ca a demisionat din funcția de președinte al PNL? Da-ne și noua știrea și nu e lasă sa ne zvârcolim in bezna ignorantei!
      Da, și în vremea comunismului MAN era aleasa de popor. Era tot stat democratic.
      In alte ordine de idei, nu prea ești atent la ceea ce spune cel pe care îl tot iei în bășcălie: om a folosit cuvinte de genul “rog”, “invit” “solicit” nu a spus: dacă nu faceți asta, va ia benga si va bat și cu basca uda la fund”!

 12. Mihail spune:

  Obișnuiți să se bată până la ultima picătură de sânge pentru orice funcție în partid, oamenii din vechiul PNL au parte de o ”surpriză” din partea lui Klaus Iohannis. Lupta pentru succesiunea la tronul vechiului PNL s-a deschis, dar negocierile și jocurile de culise se fac degeaba.

  Surse din PNL ne-au precizat că noul președinte al vechiului PNL va fi ales în perioada 17-18 decembrie, înainte ca Iohannis să plece la Cotroceni. În partid se vehiculează două variante:

  1. Noul președinte va fi indicat de Klaus Iohannis, în urma unor negocieri prealabile cu liderii partidului. Înainte de a pleca la Cotroceni, Iohannis îi va convinge pe cei mai mulți să accepte variante pe care el o va propune, iar în ședința Biroului Permanent Național, vicepreședinții din vechiul PNL vor alege noul co-președinte al marelui PNL.

  2. Varianta mai puțin probabilă este cea în care Iohannis nu se implică și lasă partidul să înceapă luptele interne. Circulă și această variantă, chiar este dorită de unii liberali, dar este puțin probabil să se materializeze.

  Până în acest moment s-au cristalizat două variante, agreate și de Klaus Iohannis. Primul este Ludovic Orban, iar al doilea este Dan Motreanu. Din informațiile noastre, favoritul lui Iohannis ar fi Motreanu, însă acesta ar cam ezita să se bage.

  Pentru liberali acesta este un element de noutate. Până acum, luptele interne pentru orice funcție în PNL erau extrem de contondente și nășteau orgolii imense. De data aceasta, liberalii nu vor avea parte de prea multă adrenalină pentru că Iohannis își va impune urmașul, prin intermediul căruia va fi cu ochii pe partid, în timp ce se află la Cotroceni.

 13. Kronstadt an der Graft spune:

  @Mihail
  Aș vrea să fac o corecție discretă. Sunt 12 milioane de votanți care nu l-au votat pe Johannis, dar din ei suntem câțiva care nu l-am votat pe nici unul dintre catindați. Eu de exemplu n-am fost să aleg scârbit de inutilitatea votului la referendumul din 2012. Altora nu le pasă sau nu pricep care-i miza. Iar mulți dintre cei ce nu s-au dus la vot îl agreează totuși pe Johannis. Dacă omul ăsta reușește să recucerească încrederea electoratului, va rămâne în istorie.

 14. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  Asta chiar e o stire ce merita luata in considerare

  http://www.dcnews.ro/rcs-rds-in-negocieri-cu-enel-pentru-preluarea-distribu-iei-din-banat_460503.html

  Trecand peste actionariatul cam etnico maghiar al RCS, acest anunt arata ca avem si noi un inceput de capital autohton. Pentru cei care stiu cum s-a dezvoltat piata de cablu si internet in Romania, aproape haotic, fara reglementari la inceput si in principal pe imaginatia unor pusti de prin marile orase care ulterior au vandut … E un fenomen interesant oricum …

  In fine, ma intreb doar cat mai dureaza pana sa fie pus pe butuci si RCS-ul de statul roman, la ordine venite de altundeva…

 15. Kronstadt an der Graft spune:

  RAV
  Apropo de acționariatul maghiar, oamenii ăștia sunt uniți și știu să lucreze coordonat. Sunt multe mici victorii pe care le-au repurtat de ani de zile privind întărirea puterii economice în teritoriu, în dauna elementului românesc autohton. Personal nu sunt un fan maghiar dar le recunosc eficiența. Pe care noi nu o avem. Am mai spus-o pe blogul ăsta, udemeriștii sunt cel mai bun indicator politic pe termen scurt. Iată că acum au început să dea semnale de viraj la dreapta și asta înseamnă că nu va dura mult și se va contura o nouă structură parlamentară.

 16. epolitikon spune:

  @VV
  Sa-i multumiti lui Boc pentru toate.