Despre căluşei şi guverne

Zilele acestea am avut o seamă de satisfacţii personale, care au venit ca o recunoaştere din partea mediului de afaceri pentru ideile mele economice, aplicate – din motive “binecuvântate” – doar în parte. Unele dintre aceste semne de preţuire le-am primit, însă, tocmai din acest motiv, cu o anumită tristeţe.

Iată un exemplu. În timpul Galei anuale a Ziarului Financiar, unul dintre conducătii firmelor aflate în Top 5, mi-a mulţumit public pentru întâlnirile pe care le-am avut anul trecut, ca ministru al economiei, cu reprezentanţi companiilor româneşti precum şi pentru promovarea conceptului de reindustrializare. “Din păcate, a adăugat, respectivul om de afaceri, de când a plecat domnul ministru, la minister nu s-a mai întâmplat nimic”.

Dar nu acesta e, de fapt, subiectul comentariului meu. Ci acela că, de câţiva ani încoace, administraţia centrală nu a fost în stare să ducă niciun proiect până la capăt. Mobilitatea ministerială a fost atât de mare încât de calitatea multora de foşti miniştri doar Wikipedia îşi mai aduce aminte, şi asta în cel mai bun caz. Guvernele, uneori, e drept, cu acelaşi prim ministru, s-au succedat cu atâta repeziciune, încât, lipsite de personalitate, capătă mai degrabă nume de cod, parcă ar fi, vorba unora, agenţi acoperiţi: Boc IV, Ponta III  (am pus cifre romane, ca să amintesc, măcar,  de succesiunea Ludovicilor sau a papilor).

Un ministru face un master-plan pe transporturi. Următorul croieşte altul. Autostrăzile şi şoselele expres se croiesc pe harta ţării cu repeziciune, parcă ar fi filme de desene animate, din acelea din seria Beep Beep Coyote and Roadrunner. Numai în ultimii doi ani am avut patru miniştri ai transporturilor şi tot atâtea masterplanuri.

Un ministru începe o privatizare, următorul o omoară. Un investitor străin dă mâna cu un ministru şi n-apucă bine să se întoarcă pe plaiurile mioritice că dă peste altul. Mediul de afaceri nu are, practic, niciun interlocutor stabil. Vă imaginaţi că, în condiţiile astea, despre miniştrii noştri nici măcar nu ştim dacă au sau nu vreun prestigiu în consiliile ministeriale ale UE, căci oricum nu apucă să-i cunoască nimeni.

Gândiţivă la pleiada de secretari de stat, consilieri şi înalţi funcţionari care se rotesc împreună cu respectivii miniştri şi veţi avea o imagine a dezastrului din administraţia noastră centrală a ultimilor ani, unde media de mandat ministerial e cam de jumătate de an. Nici nu apucă nouă ministru să se aşeze pe scaun, că presa începe să-i ceară demisia. Toţi se uită la ceas, să vadă cât o să reziste. Precum  în concursurile de călărit tauri.

Şi încă un detaliu. La ultima Gală ZF (miercuri, 26 noiembrie, a.c.), au fost prezenţi foarte mulţi oameni de afaceri (poate chiar cinci sute), reprezentanţi la vârf ai celor mai importante companii din România. Am fost singurul reprezentant al clasei politice! Împreună cu mine mai era Răzvan Nicolescu, actualul ministru delegat pentru energie, dar el nu este membru al vreunui partid şi poartă, probabil, melancolia vremurilor când lucra în privat şi câştiga de câteva ori mai mult.

Când scriu aceste rânduri se discută iarăşi de remanieri guvernamentale, dacă nu chiar de schimbări de guverne, pe de-a-ntregul. Ne-ar mai trebui, poate, şi o flaşnetă, ca atmosfera de Moşi (să nu zicem de bâlci) a administraţiei centrale să fie deplină.

157 Responses to “Despre căluşei şi guverne”

  1. Mihail spune:

    @Mihai sr.

    Okay, am inteles dincolo de Iohannis, mintea ta se sfarseste.
    Hai sa-ti mai explic inca o data: in seara cand s-au anuntat rezultatele de la Europarlamentare, Crin l-a sunat pe Iohannis, iar acesta nu a raspuns. A doua zi, dimineata, si-a anuntat demisia…obligand astfel ca toata conducerea PNL sa-si prezinte demisia.
    Demisia lui nici nu a fost stabilita, nici prestabilita cu Crin Antonescu.
    Toata media stie ca astfel a facut o miscare foarte inteligenta si s-a cocotat apoi pe functia de presedinte al PNL.
    Okay, daca nu ti se pare potrivit “cutitul infipt in spate”, atunci TRADARE este chiar foarte-foarte bun.
    Si atunci rectific, asta de dragul tau, Iohannis nu a infipt niciun cutit in spate lui Crin, ci doar l-a tradat.
    Pe scurt: “Iohannis tradatorul de prieteni” .

  2. Mihail spune:

    Special pentru iohanisti:

    Tudor Gheorghe, înainte de un concert susținut joi la Roman, a abordat tema alegerilor prezidențiale. Mai exact, artistul a zis că după un preşedinte care chinuie limba engleză, avem unul care chinuie limba română. Această declarație a stârnit controverse pe Facebook, mulți internauți criticându-l pentru ceea ce a spus despre Klaus Iohannis.

    Victor Ciutacu a opinat, pentru DC News, pe marginea acestui subiect. De asemenea, a scris și un mesaj pe contul său de Facebook.
    VEZI ȘI: KLAUS IOHANNIS VORBIND ÎN ENGLEZĂ-VIDEO

    “Vai, după ce a îndrăznit să-l susțină pe contracandidatul lui în campanie, a avut și neobrăzarea să spună-n public că Providențialu’ vorbește româna ca un galoș cu talpa dezlipită! A luat foc Generația Facebook, Miliția Internetului și-a trimis tablagiii în razii organizate, intelectualitatea se simte violată-n cuget și, mai ales, în simțiri. Tinerii frumoși și liberi și-au luat țara înapoi și vor să ia și celorlalți libertatea de exprimare. Noroc că lor nu le ia nimeni dreptul sacru de a fi imbecili… Să traiești, Neică, prietenia ta mă onorează!”, a scris Victor Ciutacu pe Facebook.

    Dreptul la liberă exprimare, încălcat

    Jurnalistul România TV a lansat câteva întrebări după ce Tudor Gheorghe a fost atacat de Generația Facebook.
    “De ce să nu aibă Tudor Gheorghe dreptul la liberă exprimare? Este un om liber într-o țară liberă. S-a desființat dreptul la libertatea de exprimare? De ce trebuie Tudor Gheorghe să dea socoteală pentru opțiunile sale politice sau pentru orice alte păreri? Cei care l-au susținut pe Klaus Iohannis au dreptul moral să vorbească în toate felurile, dar Tudor Gheorghe nu are voie să spună nimic? Ne întoarcem în vremea nazismului? “, a spus Victor Ciutacu pentru DC News.

    • stalin spune:

      Rahat sovietic! N- ai murit, tovarase?

      • Mihail spune:

        Staline, n-am murit.
        Dar de ce zici tu ceva despre “rahat sovietic”, ala nu este in mod firesc turcesc ?
        Apoi….nu-i asa, ca astia carora nu le place nemtzalaul vostru sunt comunisti ?

        • emi spune:

          Sunt papagali care repetă la infinit aceleaşi idioţenii.
          De ce nu te deranjează că l-a înjunghiat Victor Ponta sau Traian Băsescu pe Crin Antonescu?!
          De ce nu te deranjează casele Pontei sau Băsescului?!
          De ce nu te deranjează perlele Pontacului sau Băsului?!
          Pentru că eşti papagal băspontac.

    • Emil Mihai spune:

      Nu inteleg ce vrei cu asta: este cumva Tudor Gheorghe un roman la patrat? Are doua drepturi de vot? Sa sustina ce PSD-ist vrea si cit o vrea! Poporul a vorbit! Aia cu mina intinsa sint mai putin decit cei care produc in si in afara Romaniei! Baiete , retine , Iohannis este Presedintele Romaniei pentru cel putin 5 ani! Du-te acasa si scrie de 1000 de ori pe un caiet tip 1 , poate pricepi si tu!

      • Cum spuneam, tatal lui Tudor Gheorghe a fost detinut politic. Ca sa-l subrezeasca psihic, i-au aratat un certificat de deces al fiului Tudor si o vreme batranul, care era preot, a crezut ca Tudor Gheorghe a murit intr-un accident. Interesant, totusi, ca asta l-a dus pe Tudor Gheorghe la o sustinere atat de explicita a PSD.

    • Tatal lui Tudor Gheorghe a fost preot si a fost detinut politic.

  3. Adam Mares spune:

    @VV
    Dvs. v-ati suparat ca am scris versurile alea?

  4. Mihail spune:

    @ Adame,

    Intreaba mai bine daca numai domnul Vosganian s-a suparat ?
    Te invita omul in casa, tu te duci la baie, faci cacutza si-ti stergi degetele de pereti. Si hartie igienica era.
    Pe bune, dupa faza cu ragetele in noapte, dupa chestia de aseara, trebuie sa faci una din cele cateva chestii, la alegere.
    Ori te arunci de la etaj, asta chiar daca nu esti director la EON, fie suni la 112 si chemi ambulanta si te internezi de urgenta la tra-la-la.

    Oricum, bun simt nu ai absolut deloc.
    Crede-ma nici sa fii scuipat nu meriti.

    Esti nesimtit !

  5. Adam Mares spune:

    “Potop de roze roşii a năpădit oglinda.
    In patul cu perdele, Dilecta scoate limba” :P
    (O. Soviany)

  6. Mihail spune:

    Toata tara e cu Klaus Iohannis!
    Vasluienii l-au felicitat pe noul presedinte ales al Romaniei, Iohannis spunind :
    “- Si noi sintem luterani !!!!” – Avem case de lut!

  7. Mihail spune:

    Un text foarte-foarte ciudat. Oare chiar asa sa fie ?

    Mircea Geoană, Marian Vanghelie și Dan Șova au fost excluși din PSD.
    Cei trei au avut reacții critice la adresa lui Victor Ponta după pierderea alegerilor, cerînd o dezbatere aspră în partid urmată de deciderea unor sancțiuni.

    Știind scenariul cărora le-au fost victime Adrian Năstase și Mircea Geoană, mulți jurnaliști au scos de prin debaralele cu clișee de presă ostenită formula Ziua Cuțitelor lungi în PSD. Evident, cuțitele erau pregătite pentru Victor Ponta.

    Excluderea celor trei e văzută ca semnul unei dictaturi în PSD a lui Victor Ponta, incapabil – spun dușmanii președintelui PSD – să admită criticile venite de la colegi.
    Dacă ar fi asta, Victor Ponta ar putea să doarmă liniștit.
    Numai că nu acesta e motivul măsurilor deosebit de dure luate de Victor Ponta împotriva celor trei.

    Mircea Geoană și Marian Vanghelie puseseră la cale un plan de debarcare a lui Victor Ponta nu numai de la șefia PSD, dar și de la șefia Guvernului.
    Dan Șova n-a fost în complot. El a fost sacrificat pentru a se crede c-a fost vorba doar de critici la adresa lui Victor Ponta și nu de un complot!

    Ca urmare a unei înțelegeri cu Klaus Iohannis, după ce acesta depunea Jurămîntul urma să se formeze un așa zis Guvern de Uniune Națională, alcătuit din PSD, dar și din PNL, PDL. Gestul era gîndit ca venind de la un președinte al tuturor partidelor. Premier desemnat de Klaus Iohannis era planificat să fie Mircea Geoană.

    Negustoria împăca pe toată lumea.
    PSD rămînea la Guvernare, fără a-și asuma întreaga povară a vremurilor dificile. PNL și PDL ajungeau la ciolanul rîvnit din greu prin susținerea lui Klaus Iohannis. Cîștigarea Președinției rămîne pentru Gașca lui Vasile Blaga o inutilitate sărbătorească atîta timp cît îi scapă Guvernarea, cea plină de contracte cu statul.

    Parvenirea la Guvernare prin trecerea unor parlamentari din Coaliția lui Victor Ponta în Coaliția lui Klaus Iohannis nu poate fi folosită cîtă vreme Klaus Iohannis a cîștigat făgăduind un altfel de politică.

    Formarea unui Guvern de Uniune Națională se dovedea șmecheria perfectă pentru ca gașca lui Vasile Blaga să ajungă la ciolan.
    Joi, 27 noiembrie 2014, Victor Ponta a dejucat această lovitură de palat în PSD.
    Asta nu înseamnă că poate dormi liniștit cîtă vreme Klaus Iohannis e președinte.
    În PSD sunt mulți doritori de funcția de premier dispuși să se înțeleagă și cu Dracu pentru a-i lua locul lui Victor Ponta, d-apoi cu Klaus Iohannis via Vasile Blaga.

    N. B. Bag seamă că pe blogul ăsta au venit și niște tipi care nu știu să se șteargă pe picioare cînd intră în casa omului. Textul de mai sus nu e un scenariu, e o știre. Confirmată, după ce-am postat textul, chiar de Vitor Ponta:

    “Sa nu aiba cineva de aici impresia, sa nu care cumva sa cadem in capcana in care sa credem că Iohannis va pune un premier de la PSD daca eu imi depun mandatul. Exclus asa ceva”, le-a spus Ponta liderilor PSD.

    Ion Cristoiu

  8. Mihail spune:

    Curat ”fapte, nu vorbe”!

    12. 11. 2014 – Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a declarat la cea de-a două confruntare electorală televizată, la B1 TV, că ”pentru România, ar fi periculos să dea toată puterea în mâna unui singur partid”

    18.11.2014 – Președintele ales, Klaus Iohannis, a declarat într-o conferință de presă, avându-l la stânga lui pe Vasile Blaga: ”Noi dorim să preluăm puterea, noi PNL. Nu mai există două partide, unul singur – PNL nou – care doreşte să preia puterea”

    25.11.2014 – Președintele ales și confirmat, Klaus Iohannis a afirmat într-un interviu acordat Agenției Reuters: ”Toată lumea vrea să fie tabăra învingătorilor. Deci, este posibil ca în viitoarele săptămâni sau luni să avem… în Parlament… o schimbare care va oferi Partidului Naţional Liberal o majoritate, pe care o va folosi atunci pentru schimbarea Guvernului”

    Acum, eu știu că prima frază era doar un slogan de campanie, o lozincă propagandistică, menită să le ofere nehotărâților mai săraci cu duhul un pretext cu iz decent pentru a vota împotriva ”ciumei roșii”. Știu și că Blaga, Videanu, Falcă, Flutur, Anastase, Boc nu i-ar fi făcut campanie electorală lui Iohannis, dacă ar fi crezut chiar și o clipă că, după victorie, nu se va trece la cumpărarea la bucată sau engros a parlamentarilor, și ei vor trebui să aștepte alegerile din 2016 pentru a se întoarce la butoane. Mai știu că cei mai mulți nu l-au votat pentru ”altfel-ul” cu care a defilat în campanie, ci din resentimente față de contracandidat și partidul său, deci nu-i interesează dacă face invers decât a promis!

    Mulți români au închis ochii când, în 2004, imundul abia ales președinte mergea cu căciula în mână la ”soluția imorală” pentru a-și asigura o majoritate în Parlament. Au făcut-o și 5 ani mai târziu, când același individ, reales, achiziționa cu cash, funcții sau șantaj deputații și senatorii necesari pentru continuarea regimului său. Unii dintre ei au înfierat, în 2012, ”schimbarea arhitecturii parlamentare”, după cum s-a exprimat atât de poetic Iohannis, în urma căreia guvernul MRU a picat și a lăsat locul unuia al USL-ului. Așa că mă aștept ca tot ei să găsească o scuză pentru suceala din discursul noului lor favorit, pe principiul: și ceilalți au făcut-o! Totul, desigur, motivat de generosul și profund maleabilul deziderat al interesului național!

    Da, știu, mi s-a mai tot spus zilele acestea că sunt cârcotaș, că trebuie să am răbdare ca domnul președinte să arate ce poate, că important e că ne scapă de comuniști, nu contează cum, că să-l lăsăm în pace, că acuși se pune pe făcut minuni și n-are nevoie de critici! Din acest motiv, acest articol nu este îndreptat împotriva domniei sale, ci, dimpotrivă, e scris pentru a arăta că, de fapt, Klaus Iohannis se ține de cuvânt și pune în practică ce-a promis în campanie: fapte, nu vorbe! Ultimele au fost doar pentru cei care au crezut în ele!

    Update. N-a trecut decât o zi și UDMR s-a grăbit să răspundă chemării sirenului neamț, anunțând ieșirea de la guvernare! A început politica ”altfel”!

    raduherjeu.ro

  9. Mihail spune:

    Iohanistilor….m-ai inghititi una:

    Culise: Mihai Răzvan Ungureanu va fi şeful cancelariei prezidenţiale

    Numerosii simpatizaţi ai lui Klaus Iohannis i-au cerut preşedintelui recent ales, pe pagina sa de facebook să renunţe la numirea lui Dan Mihalache în funcţia de şef al cancelariei prezidenţiale. De ce? Pentru ca Dan Mihalache este un politician controversat ca a schimbat mai multe partide, fiind printre altele si deputat PSD dar şi consilier al fostului premier Adrian Năstase.

    Conform informatiilor detinute de ZIUAnews, cele mai mari sanse sa ajunga seful cancelariei prezidentiale le are in momentul de fata, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu. Aceasta optiune este agreata atat de liderii ACL, in special de Vasile Blaga, dar si presedintele ales recent-Klaus Johannis.

    • emi spune:

      Mi-ar place să pună Blaga şaua pe voi, să mai şi munciţi, că aţi uitat cum e…
      Cât despre MRU, Iohannis nu poate fi atât de prost.
      Iar dacă va fi, pierderea lui!!

      • emi spune:

        Dacă ar trebui să aleg un consilier de la PDL, eu aş alege-o pe doamna Sulfina Barbu, pentru că este capabilă să poarte un dialog civilizat în orice condiţii.
        Pe mine m-a lăsat mască de câteva ori, cu un discurs ferm şi bine argumentat.

  10. Mihail spune:

    „Ce blestem pe noi, sa avem un presedinte care chinuie limba engleza si acum dam de unul care chinuie limba romana?”

    Tudor Gheorghe

    • Adam Mares spune:

      Futilisme!

      • Mihail spune:

        …din nefericire, nu este deloc “gogonata”. Stiind cativa ca “intru” aici, m-au intrebat daca am vazut, daca stiu cine este cretinul ? Cum este posibil ca Vosganian sa accepte asemene mizerii ?
        Le-am raspuns ca este atat de jenant incat am inchis calculatorul.

        Din acest moment scuteste-ma cu comentariile tale, cu orice comentariu, nu ma pot cobora ata de jos. Nu-mai-existi !
        Esti jalnic, cumva mi-e mila de tine.

        • Adam Mares spune:

          Stii ce? Daca pe VV il deranjeaza, poate sa le stearga. In rest, chiar nu ma intereseaza ce cred toti incultii si saracii cu duhul!

    • emi spune:

      Am şters toată muzica lui Tudor Gheorghe şi i-am aruncat toate discurile.
      Nu-mi mai plac oltenismele lui!

      • Adam Mares spune:

        Dar ce suparata esti! :P

      • Mihai sr. spune:

        @Emi
        Nu Tudor Gheorghe e problema noastră. El este un adevărat bard, sensibil si nobil prin creația lui, cu anumite credințe care nu-l dezonorează, dincontra. Problema noastră ca națiune, este se găsesc unii (propagandiști) care folosesc numele lui Tudor Gheorghe pentru a face propaganda politica.
        Mi se adeverește ca sunt unii si pe blogul acesta (nu-mi mai face placere să-i numesc) care practica asta fara nici-un scrupul.

        • Mihail spune:

          Tudor Gheorghe, dar nu numai, are dreptul sa spuna civilizat orice opinie.
          Asta nu-l face mai mic ca artist, ca orice.
          Este opinia lui.

          Insa…sa te apuci sa-i “arzi” opera, este chiar o masura elocventa a prostiei si a inchistarii in niste repere “germanice”.
          Sau, de ce nu, o ilustrare a NF-lui. Mare este gradina lui Doamne-Doamne.
          Exact ca pe vremea celuilalt neamt genial dotat cu o mica mustacioara pe locul unde curgeau mucii.

          PS: ma distreaza oftica iohanistilor, ma surprinde cat pot fi de centrati pe un “super om”. Tot ce misca impotriva curentului, fie este de origine comunista, fie sunt platiti de ailalti, fie sunt prosti sau nu mai stiu eu ce.

          • emi spune:

            Am voiie să ascult ce îmi pplace.
            Nu am ars “opera” lui Tudor Gheorghe ci am aruncat sau şters nişte amintiri care mă dezgustau. Am voie să fac ce vreau cu banii mei.

        • emi spune:

          Dacă Tudor Gheorghe îşi permite să râdă de graiul transilvan sau moldovenesc, nu mai este bard ci bardă.
          Nu ştiam de ce există atâtea bancuri cu olteni, acum ştiu.

    • lordul john spune:

      Cred ca se referea la Ponta!

  11. Mihail spune:

    “Rămânerea lui Ponta în fruntea partidului și a guvernului nu va face decât să ușureze „luarea puterii” de către PNL, pe care a anunțat-o în stil leninist președintele Iohannis.
    Înlocuirea lui Ponta și ieșirea de la guvernare ar putea da o șansă PSD în alegerile din 2016, dar nu văd pe nimeni, nicio persoană, nicio grupare în PSD care să fie capabilă de o reformare din temelii a partidului.
    PSD va rămâne ce-a fost și mai mult decât atât: o piatră de gâtul României.”

    Cristian Tudor Popescu

    • emi spune:

      Abia aştept 22 decembrie. Să vedem cât de vocal vei fi dacă nu te mai plăteşte papagalul şef. Poate îl însoţeşti şi la brutărie…

  12. Mihai sr. spune:

    @Varujan,
    S-a distribuit știrea, de către cel ce a devenit coordonatorul si cenzorul dominant al blogului tau, ca exista deja îngrijorări public exprimate , de genul: “ce a ajuns blogul lui Vosganian” ?
    Neamendate, aceste afirmatii determina pe oricine cu bun simt, sa se întreabe, firesc, daca nu este el cel care contribuie la acest prost renume.
    Am venit de placere in casa ta, cu speranță sa găsesc prieteni liberali, sau neliberali, cu care sa schimb păreri dintr-un spatiu cult. In ultima vreme, tot mai puțin se întâmpla asta. Dominanta a devenit o agresiva propaganda roșie.
    Ma retrag, cu părerea de rău, ca nu am reușit sa obțin de la tine un autograf de autor pe cărțile care, tocmai le-am cumpărat.
    Mihai sr

    • Mihail spune:

      Cred ca faci, putin, vorbire despre mine.
      Te asigur ca nu sunt “rosu” absolut deloc, ci negru. Chiar usor tzigan.
      Eu doar critic, asa cum trebuie procedat cu orice nou sosit pe podiumul politic. Amendez.
      Mi-am dorit un presedinte fara pete negre in cazier. Nu s-a putut, asta a votat strada, asta e.
      Nici nu etichetez pe altii, nici nu ii colorez, nici nu le spun ca or fi comunisti.
      Toti sunt la fel, insa cu obtiuni diferite.

      2. Faptul ca tu te-ai suparat ca nu ai obtinut niste autografe, este un detaliu care arata cat de marunt gandesti. Sunt cumva volumele domnului Vosganian mai putin valoroase, fara semnatura autorului ? Din aceste motive nu le vei putea citi, parcurge ?
      Ai facut chiar orice efort ca sa le obtii, asta daca tot ti le doresti atat de mult ?

      3. Este bine daca pleci, nici macar un gol nu ramane, nici macar o adiere usoara. Nu uita ca sa-ti ei si jucarelele.

    • Mihai sr.

      Uite, nu te supara, marti pe la unu o sa fiu la Uniunea Armenilor, daca nu intervine vreo alta intalnire (cred ca nu). Pe asta nu o stiam cu ce a devenit blogul lui Vosganian. Dar s-ar putea ca cei care manevreaza massele pe cyberspatiu sa lucreze in tacere.

  13. epolitikon spune:

    @VV
    Pentru ca ministrii sunt de regula slabi dar necazul mare e ca directorii si alti specialisti din interior sunt varza si cu minti inguste. Dar nici nu are cum sa fie altfel cata vreme cariera la stat nu exista iar salariile sunt mizerabile.

  14. Mihail spune:

    Vad tot felul de personaje numite ca posibili sefi la Cancelaria Cotroceniului.
    Totusi, cat am cautat, nu am vazut si propunerea lui Varujan Vosganian pentru acest post.
    Nu-i trist ?

  15. Radu Alexandru Vasilescu spune:

    Eu cred ca nu neaaparat durata – mai mica sau mai mare – a ministeriatelor este determinanta ci mai curand puterea prea mare a factorului politic ce se extinde mult in structurile institutionale, putere care, intr-o nuanta sau alta, se schimba destul de des.

    Aici domnule Vosganian eu as vrea sa va propun sa ne gandim putin la faptul ca exista un model de organizare institutionala foarte eficienta si deloc noua. In acest model, influenta politica – si deciziile contrare ce-i sunt caracteristice – conteaza in mai mica masura, institutia fiind influentata in organizarea ei de deciziile unui ministru sau altuia dar nefiind afectata in capacitatea de a-si indeplinii cu eficienta atributiile, chiar si in absenta unui ministru.

    Institutia in cauza se numeste, peste tot in lume, in limbaj comun “Armata”. In fapt e vorba de fortele militare ale oricarei tari.

    Cheia bunei functionari consta in 2 factori esentiali:
    1 – numirile politice de la varful institutiei SI din randul unor oameni ce provin din afara sistemului sau se opresc in esenta la Ministru si consilierii sai plus cativa secretari de stat. Restul oamenilor de la varf sunt in general numiti prin decizie politica, dar sunt si raman profesionisti din interiorul structurii, nu oameni de partid.

    2 – institutia in sine este condusa operativ dar si in planificarea strategica de catre un corp de profesionisti organizati independent de Minister si care rar se schimba odata cu ministrul. Structura in sine se numeste Statul Major.

    Astfel planurile, organizarea si functionarea fortelor militare nu se schimba cu venirea sau plecarea unui ministru, dar ministrul poate cere Statului Major diverse optiuni privind organizarea si functionarea fortelor armate, planuri dintre care isi poate alege solutia acceptabila politic.

    Niciodata insa ministrul nu concepe el planurile iar ordinele ministrului sunt doar simple directive politice, directive a caror implementare se face dupa ce sunt trecute prin filtrul profesional al militarilor.

    Ca sa extrapolam putin, presupunand ca celebrul Minister al Transporturilor ar fi organizat dupa principii similare, niciodata nu am fi avut alt “masterplan” cu fiecare alt ministru, pentru ca influenta lui in conceperea unui plan strategic ar fi fost minora.

    Daca in subordinea ministrului ar fi existat o structura profesionista si independenta de organizare si planificare, similara Statului Major, oamenii de acolo s-ar fi ocupat de conceperea acelor planuri iar ministrul cel mult ar fi putut sa le spuna ce nu este posibil politic. Dar planurile in esenta ar fi ramas aceleasi fiind constituite pe principii in esenta stiintifice.

    Am simplificat cat am putut de mult ideea dar as vrea sa retineti urmatoarea idee: ministerele trebuie sa ramana organizatii de conducere politica si nu profesionala! Daca vrem un stat care sa functioneze bine avem nevoie ca in subordinea fiecarui ministru sa existe o structura profesionista, independenta politic, care sa se ocupe de planificarea strategica specifica domeniului si de functionarea operationala. Rolul ministrilor trebuie sa fie unul de control politic al aparatului de stat din subordine, dar atat!

    Trebuie incheiata ideea cum ca ministrul este un fel de mega-specialist in domeniu si ca o sa faca “el” reforma intr-un minister sau altul si o sa produca el rezultate mai bune. Ministrul trebuie sa fie un om politic si atat.

    El trebuie sa ceara optiuni oamenilor din subordine si sa le adopte pe cele pe care le considera acceptabile dpdv politic. Dar sa mai avem ministrii care se cred voievozi la ei pe parcela… In fapt asta e problema.

    Altfel o sa ne inchinam sa vina D-zeu si vreo cativa arhangheli sa conduca ministerele, impreuna cu Einstein si eventual Arhimede… Hai zau!

    • Emil Mihai spune:

      Mai Raducule , tu ai facut armata? Atita prostie pe metru patrat ca acolo nu stiu unde mai gasesti! Si trebuie sa iei in consideratie ca eu totusi am facut armata intr-o unitate in centrul Ploiestilor , unde se facea pregatirea ofiterilor , unde erau 4 companii de termen redus si doar o companie de militari obisnuiti -pe deasupra era si o arma destul de complicata -radiolocatia ; este perioada cea mai neagra din viata mea ; 9 luni + alte 2 saptamini dupa facultate -pierdute! Cu niste dobitoci refulati , pe post de comandanti de pluton , companie , batalion , unitate care mai de care mai idioti si care nu aveau nici o logica in ceea ce faceau! Asa ca nu-mi da exemplul din armata!

      • Radu Alexandru Vasilescu spune:

        Te cred pe cuvant doar ca tu confunzi lucrurile. Modul de functionare la nivel macro e probabil cel mai stabil si predictibil din toate institutiile si asta se datoreaza modului in care este organizata suprastructura, divizata intre conducere politica si comanda profesionala.

        • emi spune:

          Armata înseamnă dictatură, ar trebui să învăţăm să ne înălţăm la nivelul cerinţelor democraţiei, adică trebuie construită şi consolidată CONŞTIINŢA, că de aceea suntem oameni. Vrem să evoluăm, să gândim singuri, nu să involuăm executând ordinele unuia care le ştie pe toate.
          Ai nostalgii prea comuniste ca să fii educat în secolul XXI.
          Nu pot garanta vârsta ta biologică, dar după concepţii de viaţă, pari educat în anii ’50. Aş zice că ai 68 de ani, şi nu 28.
          Ce coincidenţă, aceea era şi vârsta lui Tiberiu!…

          • Mihail spune:

            Armata inseamna disciplina !

            Sa nu lasam femeiustele ca sa-si dea cu parerea !
            Locul lor este fie la coada tigaii, fia la cea a mopului.

          • emi spune:

            Sunt sublocotenent în rezervă, ca şi tine, papagalule!
            Asta în cazul în care eşti inginer instalaţii, aşa cum ai susţinut într-o postare.

          • Radu Alexandru Vasilescu spune:

            emi NU e vorba de armata sau disciplina! E vorba de un mod de organizare si divizare a muncii si raspunderilor intr-o structura guvernamentala. Puteam sa dau alte exemple dar asta mi s-a parut cel mai simplu de inteles!

          • emi spune:

            E trist când un tânăr nu înţelege diferenţa dintre evoluţie şi involuţie.

      • lordul john spune:

        Nu, nici armata nu a facut-o, nici procese nu a avut, banuiesc ca nici firma. Dar in rest e priceput!

      • lordul john spune:

        Nu, nici armata nu a facut-o, nici procese nu a avut, banuiesc ca nici firma. Dar in rest e priceput!

      • Radu Alexandru Vasilescu spune:

        Nu este vorba despre disciplina! Nu e vorba despre organizare militara! Comentariile despre aceste lucruri mi se pare pur si simplu nepotrivite si sincer cred ca denota o intelegere superficiala a ce am spus mai sus!

        E vorba de un principiu aplicat – in structurile militare ministerul conduce politic insa nu ministrul si nici aparatul sau personal nu se implica in planificarea strategica ci doar traseaza directii si cer optiuni din partea profesionistilor! ASTA NU ARE LEGATURA CU DISCIPLINA SAU MAI STIU EU CE ALTE TAMPENII!

        E pur si simplu un principiu de lucru sanatos.

        Nu va convine exemplul asta? Bun!

        Stie vreunul de aici cum sunt organizate ministerele din Marea Britanie? Stie cineva ce sunt “mandarinii” si cu ce se ocupa ei? Care e rolul lor in aparatul guvernamental britanic? Si stie cineva ce face un ministru a orice acolo? Care e relatia dintre el si mandarini?

        Hai Ioane spune-ne tu ca oricum vad ca ai certitudini de clasa primara privind capacitatea altor persoane si cunostintele lor. Si apropo – era mai onest si mai putin penibil sa-ti pui numele Boieru Ion decat Lordul John! Ca pana una alta traim in Romania nu in Romglezia!

        • emi spune:

          Despre mandarini am auzit iniţial în istoria chineză.
          Dar dacă tot suntem în România şi nu în Marea Britanie, de ce ar trebui să avem mandarini?!?

        • emi spune:

          Despre mandarini am auzit iniţial în istoria chineză.
          Dar dacă tot suntem în România şi nu în Marea Britanie, de ce ar trebui să avem mandarini?!?

          • Radu Alexandru Vasilescu spune:

            Ar trebui sa avem un sistem profesionist de conducere si planificare care sa filtreze relatia dintre institutii si minister. Altfel o sa tot ne inchinam la ministrii voievozi care au impresia nu doar ca sunt atoatestiutori dar si ca asa trebuie. Eu raman la parerea ca ministrul trebuie sa asigure un control politic si o directie politica. Dar optiunile propriu-zise, planurile de reforma etc trebuie sa vina din interiorul unor structuri profesioniste.

          • emi spune:

            Şi atunci la ce mai folosesc miniştrii?!
            În mod logic, ar trebui să existe o echipă, formată din ministru şi funcţionarii de carieră.
            Oricum în maxim 10 ani, muncitorii vor fi înlocuiţi de roboţi, sindicatele se vor transforma în bresle profesionale, iar PSD va fi o amintire. În multe ţări nu mai există, deja, partide socialiste…
            Patronatele vor fi de stânga (micii întreprinzători), sau de dreapta (corporaţii).

          • Radu Alexandru Vasilescu spune:

            Eh uite ca suntem de acord cu o chestiune – ca in nu foarte mult timp patronatele vor fi politic divizate ca optiuni si ca majoritatea micilor antreprenori vor fi de centru sau de stanga…

            Altfel te intrebi la ce ar mai fi nevoie de ministrii? Pai e simplu – pt a asigura controlul si directia politica. Dar ministrul e ultimul care trebuie el sa faca spre ex masterplanuri in transport …

          • emi spune:

            Asta nu înseamnă că firmele nu sunt supraimpozitate.
            Dacă faci un plan de afaceri, îţi piere cheful să te mai apuci de ceva.
            Mai ales dacă nu poţi începe cu banii proprii, şi trebuie să faci împrumut bancar. Devii mai sărac decât un asistat social.

    • Problema e ca administratia centrala este deprofesionalizata de salariile foarte mici, de lipsa de transparenta a angajarilor si de lipsa de motivatie (plus intimidarea) functionarilor publici.

  16. emi spune:

    Au fost 25 de ani de aşezări şi de lecţii de viaţă. Cât timp oamenii politici nu învaţă să respecte munca altora, să preia proiectele necesare şi să le ducă mai departe, nu vom avea nici stabilitate şi nici programe pe termen lung.
    Ce se poate face?! EDUCAŢIE! LIPSESC CEI 7 ANI DE-ACASĂ.
    Ministrul nu e pe moşia de acasă, el trebuie să fie în stare să adapteze proiectele vechi sau noi la politica pe care o promovează. Dar se cam împiedică în corupţie, pentru că sistemul însuşi are la temelie corupţia.
    Adică lipsa celor 7 ani de-acasă.

    • emi spune:

      Nu doar politicienilor le lipsesc cei şapte ani de-acasă, ci, evident, şi alegătorilor care preferă genul acesta de politicieni, votându-i, şi jurnaliştilor mincinoşi şi obedienţi, şi este o rătăcire specifică schimbărilor de sistem.
      Revoluţia bunului simţ s-a născut prematur dar este protejată de un incubator de excepţie: cultura poporului român.
      Prin urmare Revoluţia bunului simţ va creşte mare, indiferentă la răul din jurul ei.

    • Emil Mihai spune:

      Daca se incepe acum , investind in educatie , probabil in 15-20 de ani vom avea primele rezultate in societate!
      Invatamintul este la pamint ; ironia sortii face ca in vara aceasta cind m-am intilnit cu colegii de facultate , o colega revenise foarte entuziasta din Canada , deoarece era nemultumita de invatamintul din acea tara; ea ramasese cu imaginea invatamintului pe care-l urmase in urma cu 30 de ani! Sint multi lideri noi de opinie care ridica in slavi invatamintul bazat pe joaca pe calculator (Petreanu , Guran); miercuri seara consideridu-ma un bosorog rasuflat , am intrebat-o pe fata mea (studenta inginerie Cambridge) cum vede ea noul trend de a nu mai invata sa scrii de mina: mi-a raspuns ca ea nu poate retine si intelege nici-un curs daca nu-l trece prin creion! Oricum ,prima urgenta pe care o vad , este reinfintarea scolilor de meserii!

      • emi spune:

        Nici eu nu învăţ fără creion şi schemă.
        Problema nu este doar studiul în sine, ci şi contextul:
        -de ce înveţi?!
        -cum eşti răsplătit/notat pentru munca ta
        Noţiuni de morală şi etică ar trebui să studieze şi actualii profesori.

      • emi spune:

        Nu trebuie doar înfiinţate şcolile de meserii, trebuiesc şi preţuite.
        Trebuie să existe examene de aptitudini, concursuri, premieri, astfel încât aceşti tineri să nu se simtă paria societăţii.
        Şi ar trebui să aibă şi şcoala profesională ore de educaţie morală, adaptate evident meseriei.

  17. Valeriu Mangu spune:

    Articolul (I)-(III), pe:

    http://ascunzisuri-constitutionale.eu

  18. Valeriu Mangu spune:

    Articolul “O analiză “extrem de directă” a scrisorii dlui Ion Iliescu” (I)-(III), pe:

    http://ascunzisuri-constitutionale.eu

  19. Mihail spune:

    K.W.I. parafrazându-l pe Ludovic al XIV-lea, “Legea sunt eu!”.

  20. emi spune:

    De fapt Ludovic XIV a spus: “L’État c’est moi!”

  21. emi spune:

    11 morţi din pricină de vaccin antigripal în Italia.
    Dar nu trebuie să ne alarmăm, spun oficialii, erau persoane în vârstă, care DACĂ făceau gripă, ar fi făcut complicaţii mortale…
    Şi moşuleţul meu a zăcut după vaccinul antigripal, voia să chem ambulanţa.

  22. Mihail spune:

    Buey italianco, si instalatii si horticultura. Asa o data.

    Stiu ca toate domnisoarele, prin “natura” lor aveau gradul de sublocotenent.
    Tocmai de aceea, atunci cand le zaream pe campul de intructie, toti treceam razant cu aeroplanul peste ele….si tzushiti toate erau, in secunda doi, pe ombilic.
    Ani de zile ne-am distrat cu sub-locotenentele .

    • emi spune:

      Să înţeleg că nu eşti sub-locotenent?!?!

      • Mihail spune:

        Gîndul de duminică, 30 noiembrie 2014
        Ion Cristoiu

        După eșuarea Planului A s-a trecut la Planul B: Suspendarea lui Victor Ponta ca urmare a unei anchete penale!
        Cel căruia i se spune, cu iluzia presei noastre că funcționează în America, președintele ales Klaus Iohannis a postat sîmbătă dimineața pe Facebook un mesaj dedicat votului din străinătate la al doilea tur.

        Remarcînd că echipa de campanie a lui Klaus Iohannis pariază mai departe pe comunicarea prin rețelele de socializare, nu numai pentru că Klaus Iohannis e președintele Republicii Facebook, dar și și pentru că în materie de comunicare prin viu grai, politicianul PNL stă rău, nu pot să nu tresar la adevăratul obiectiv al intervenției:
        Debarcarea lui Victor Ponta din funcția de premier!

        Să mă explic.
        La o primă vedere, intervenția lui Klaus Iohannis pare a fi stimulată de acuzațiile cuplului Mircea Geoană – Marian Vanghelie. Excluși din PSD, aceștia s-au năpustit pe televiziuni și au declarat, ca la ordin, că Victor Ponta e acela care a blocat dinadins votul românilor din străinătate.

        Mulți au crezut că e vorba de o răzbunarea isterică a celor doi, pentru că Victor Ponta i-a dat afară din partid.
        Într-un text anterior, dezvăluiam că Mircea Geoană fusese executat nu pentru declarațiile sale de după scrutin, altfel inodore, ci pentru Planul loviturii de Palat prin care el, Mircea Geoană, urma să fie desemnat premier al unui Guvern de Uniune Națională, alcătuit din PSD-PNL-PDL, singura formulă prin care Gașca lui Vasile Blaga putea reveni la Guvernare fără a risca acuzația de folosire a traseismului trădător.
        Ulterior, ipoteza mea a fost confirmată atît de Victor Ponta, cît și de declarațiile lui Marian Vanghelie și Mircea Geoană.

        Planul A a căzut.
        S-a trecut la Planul B.
        Mircea Geoană și Marian Vanghelie au ieșit cu declarații ce se vor dezvăluiri din interior despre implicarea lui Victor Ponta în blocarea votului din străinătate.

        Declarațiile au un dublu rol:

        Să reaprindă Scandalul votului din străinătate, trecut în plan secund.
        Să creeze premisele unei anchete penale împotriva lui Victor Ponta.
        De reamintit că Monica Macovei, după modelul Mona Muscă din 2004 împotriva lui Adrian Năstase, a depus, în 5 noiembrie 2014, o plîngere penală împotriva lui Victor Ponta. Pe 18 noiembrie 2014, Parchetul General a deschis o anchetă in rem.

        A intrat în joc, potrivit Planului B, Klaus Iohannis. După un Pe de o parte de complezență, textul intră în subiect:
        „Pe de altă parte, sunt revoltat că cei care i-au împiedicat pe români să-şi exercite un drept fundamental sunt încă în funcții. (…)
        De asemenea, astept cu maxim interes ca Parchetul Curtii Supreme sa-si respecte obligatiile constitutionale de a apara drepturile si libertatile cetatenilor si, in consecinta, astept cat mai curand rezultatul investigatiei privind impiedicarea exercitarii drepturilor electorale de catre romanii din Diaspora”.

        Dacă aceste rînduri ar fi fost semnate de Traian Băsescu, presa ar fi luat foc:
        Presiune asupra Justiției din partea Președintelui!

        Cum însă ofițerii acoperiți din presă n-au fost dezactivați după al doilea tur de scrutin, Comandantul ordonîndu-le să rămînă pe poziții pînă la îndeplinirea Obiectivului – demiterea lui Victor Ponta și accederea la Guvernare a PDL-PNL – textul lui Klaus Iohannis a fost primit cu urale.
        Mai mult, potrivit Ordinului, televiziunile și site-urile finanțate de SRI prin firme paravan, au trecut de urgență la reaprinderea Scandalului Votul din Străinătate.

        Ce legătură e între dezvăluirile cuplului Mircea Geoană – Marian Vanghelie, reaprinderea Scandalului mediatic și intervenția lui Klaus Iohannis?
        Una foarte simplă.
        Potrivit articolului 109 din Constituție, în cazul unui membru al Guvernului „dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie”.
        Așadar, dacă împotriva lui Victor Ponta se începe urmărirea penală, el poate fi suspendat din funcție.
        E singura formulă prin care poate fi înlocuit Guvernul Ponta cu Guvernul de Uniune Națională, condus de Mircea Geoană sau, de ce nu?, de George Maior. Că doar nu degeaba și-a pus la lucru SRI în aceste zile toți ofițerii acoperiți din presă, din politică și toate firmele paravan.

        Și dacă Tiberiu Nițu, considerat om al lui Victor Ponta nu se execută?
        Foarte simplu și de data asta.
        Au fost depuse – și nu întîmplător – plîngeri și la DNA.
        Se îndoiește cineva că Divizia Penală a SRI nu se va executa imediat?

        Desigur, toți cei vinovați de dezastrul votului din străinătate trebuie să plătească, inclusiv penal.
        Din nenorocire, Regizorii care vor să-i dea lui Klaus Iohannis și un Guvern, nu numai o Președinție, nu de asta au trecut la aplicarea Planului B.

        NB: N-am scris aceste rînduri de dragul lui Victor Ponta. Destinul lui Victor Ponta mă lasă rece. Am scris aceste rînduri ca să nu mă creadă Regizorii prost.

      • Mihail spune:

        Evident ca nu. Evident ca am crescut in grad, Partidul avea grija pana si de asta.
        …Asa ca sublocotenent : FUGA Mars ! Dispari !

  23. Mihail spune:

    ….greu cu intelesu’ la sub-locotenent(i).
    Daca nu erai iohanista, deci slab mobilata intelectual, ai fi citit corect fraza mea, care incepea cu “parafrazandu-l pe….bla-bla-bla”.
    E-te, de asta l-ai votat, va vorbeste rar, prilej cu care intelegeti si voi cate ceva.
    Drepti. Culcat !

  24. emi spune:

    “Nimeni nu este mai presus de lege… iar legea sunt eu!”
    Cred că pe ăsta ai vrut să îl “parafrazezi”. Ghinion, le-ai confundat!

    • Mihail spune:

      Oricum neamtul tau se face de cacao pe zi ce trece. Uite, eu astept cumintel ca sa va convingeti voi toti, masa de naivi si creduli.

      Pana una alta, nu-i asa ca nu a zis ca este “politruc”, ca nu are sase case cumparate din meditatii, ca profesorii au “ghiNNion” ???
      Nu-i asa ca vorbeste rar si prost, nefiind in stare ca sa finalizeze o idee ?
      Nu-i asa ca nu este adevarat ca nu i-a raspuns, atunci seara, la telefon lui Crin, iar a doua zi si-a dat demisia de capul lui si astfel si-a tradat prietenul ?
      Nu-i asa ?

      …Lasa, te inteleg, esti batrana si grasa, ai celulita si cam nefecundata. Inteleg…Mama lui de vibrator !

      • emi spune:

        Ori ţi s-a terminat bateria de înjuri vibratorul?!

      • emi spune:

        Eu am povestit pe aici că nu suport vibraţiile de niciun fel. Orice motor mă streseazâ până la vomă. Abia rezist în maxi-taxi, e un cosmar să fac 30 de ore cu maşina. Pot mânca doar crackers şi ciocolată cât călătoresc. Aşadar nu aş atinge un vibrator nici dacă aş fi plătită.

  25. Mihail spune:

    Gîndul de duminică, 30 noiembrie 2014
    Ion Cristoiu

    După eșuarea Planului A s-a trecut la Planul B: Suspendarea lui Victor Ponta ca urmare a unei anchete penale!
    Cel căruia i se spune, cu iluzia presei noastre că funcționează în America, președintele ales Klaus Iohannis a postat sîmbătă dimineața pe Facebook un mesaj dedicat votului din străinătate la al doilea tur.

    Remarcînd că echipa de campanie a lui Klaus Iohannis pariază mai departe pe comunicarea prin rețelele de socializare, nu numai pentru că Klaus Iohannis e președintele Republicii Facebook, dar și și pentru că în materie de comunicare prin viu grai, politicianul PNL stă rău, nu pot să nu tresar la adevăratul obiectiv al intervenției:
    Debarcarea lui Victor Ponta din funcția de premier!

    Să mă explic.
    La o primă vedere, intervenția lui Klaus Iohannis pare a fi stimulată de acuzațiile cuplului Mircea Geoană – Marian Vanghelie. Excluși din PSD, aceștia s-au năpustit pe televiziuni și au declarat, ca la ordin, că Victor Ponta e acela care a blocat dinadins votul românilor din străinătate.

    Mulți au crezut că e vorba de o răzbunarea isterică a celor doi, pentru că Victor Ponta i-a dat afară din partid.
    Într-un text anterior, dezvăluiam că Mircea Geoană fusese executat nu pentru declarațiile sale de după scrutin, altfel inodore, ci pentru Planul loviturii de Palat prin care el, Mircea Geoană, urma să fie desemnat premier al unui Guvern de Uniune Națională, alcătuit din PSD-PNL-PDL, singura formulă prin care Gașca lui Vasile Blaga putea reveni la Guvernare fără a risca acuzația de folosire a traseismului trădător.
    Ulterior, ipoteza mea a fost confirmată atît de Victor Ponta, cît și de declarațiile lui Marian Vanghelie și Mircea Geoană.

    Planul A a căzut.
    S-a trecut la Planul B.
    Mircea Geoană și Marian Vanghelie au ieșit cu declarații ce se vor dezvăluiri din interior despre implicarea lui Victor Ponta în blocarea votului din străinătate.

    Declarațiile au un dublu rol:

    Să reaprindă Scandalul votului din străinătate, trecut în plan secund.
    Să creeze premisele unei anchete penale împotriva lui Victor Ponta.
    De reamintit că Monica Macovei, după modelul Mona Muscă din 2004 împotriva lui Adrian Năstase, a depus, în 5 noiembrie 2014, o plîngere penală împotriva lui Victor Ponta. Pe 18 noiembrie 2014, Parchetul General a deschis o anchetă in rem.

    A intrat în joc, potrivit Planului B, Klaus Iohannis. După un Pe de o parte de complezență, textul intră în subiect:
    „Pe de altă parte, sunt revoltat că cei care i-au împiedicat pe români să-şi exercite un drept fundamental sunt încă în funcții. (…)
    De asemenea, astept cu maxim interes ca Parchetul Curtii Supreme sa-si respecte obligatiile constitutionale de a apara drepturile si libertatile cetatenilor si, in consecinta, astept cat mai curand rezultatul investigatiei privind impiedicarea exercitarii drepturilor electorale de catre romanii din Diaspora”.

    Dacă aceste rînduri ar fi fost semnate de Traian Băsescu, presa ar fi luat foc:
    Presiune asupra Justiției din partea Președintelui!

    Cum însă ofițerii acoperiți din presă n-au fost dezactivați după al doilea tur de scrutin, Comandantul ordonîndu-le să rămînă pe poziții pînă la îndeplinirea Obiectivului – demiterea lui Victor Ponta și accederea la Guvernare a PDL-PNL – textul lui Klaus Iohannis a fost primit cu urale.
    Mai mult, potrivit Ordinului, televiziunile și site-urile finanțate de SRI prin firme paravan, au trecut de urgență la reaprinderea Scandalului Votul din Străinătate.

    Ce legătură e între dezvăluirile cuplului Mircea Geoană – Marian Vanghelie, reaprinderea Scandalului mediatic și intervenția lui Klaus Iohannis?
    Una foarte simplă.
    Potrivit articolului 109 din Constituție, în cazul unui membru al Guvernului „dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie”.
    Așadar, dacă împotriva lui Victor Ponta se începe urmărirea penală, el poate fi suspendat din funcție.
    E singura formulă prin care poate fi înlocuit Guvernul Ponta cu Guvernul de Uniune Națională, condus de Mircea Geoană sau, de ce nu?, de George Maior. Că doar nu degeaba și-a pus la lucru SRI în aceste zile toți ofițerii acoperiți din presă, din politică și toate firmele paravan.

    Și dacă Tiberiu Nițu, considerat om al lui Victor Ponta nu se execută?
    Foarte simplu și de data asta.
    Au fost depuse – și nu întîmplător – plîngeri și la DNA.
    Se îndoiește cineva că Divizia Penală a SRI nu se va executa imediat?

    Desigur, toți cei vinovați de dezastrul votului din străinătate trebuie să plătească, inclusiv penal.
    Din nenorocire, Regizorii care vor să-i dea lui Klaus Iohannis și un Guvern, nu numai o Președinție, nu de asta au trecut la aplicarea Planului B.

    NB: N-am scris aceste rînduri de dragul lui Victor Ponta. Destinul lui Victor Ponta mă lasă rece. Am scris aceste rînduri ca să nu mă creadă Regizorii prost.

  26. Mihail spune:

    Ana Diaconu

    Așteptându-l pe Johannis!
    Nu am votat niciodată PSD și nici nu o voi face. Să fie clar de la început! Și nu pentru că PSD înseamnă comunism sau Rusia sau alte astfel de aberații pe care mă întreb cine le mai poate crede. Ci pentru că m-am regăsit întotdeauna în ideile și valorile liberale.
    Însă cu siguranță nu mă regăsesc în această mutație genetică numită ACL, care mai nou reprezintă dreapta autentică în România. Adică ambalăm frumos PDL-ul , îl girează PNL-ul, ne propun așa-zisa “schimbare” și tot ce a fost înainte este șters acum cu buretele. Nu pot înghiți așa ceva! Mă simt de parcă am primit un pumn în plex!
    Singurul politician de carieră în care am crezut cu adevărat a fost Crin Antonescu. Avea discurs, prezență de spirit, inteligență, avea sare și piper. Nu mi-ar fi fost rușine niciodată cu un astfel de președinte. Dar ceva s-a întâmplat …brusc! Am căutat explicații, scuze, am încercat să ințeleg însă oricât de subiectivă și părtinitoare am fost, nu am reușit! Și evident atunci când așteptările sunt imense și dezamăgirea mea a fost pe măsură. Ce a urmat a fost un fel de topor în ceafă sau pumnal direct în inimă.
    Acum mi se cere să uit ce a fost, să iert trădarea, să girez furtul și să legitimez tupeul, doar pentru că ei se proclamă de dreapta! Asta e schimbarea ?!?
    Unde a ajuns PNL astăzi…cum a întors el armele…. Cum eroul meu, Crin Antonescu a căzut de pe cal și s-a lovit rău de tot la cap! A predat partidul exact celor împotriva cărora a luptat cu atâta forță și convingere. De ce?!? Tare aș vrea să înteleg de ce…
    Am asistat siderată, neputincioasă, la proaspăta poveste de dragoste înfiripată între PNL și PDL.
    Cum vin ei în in fața mea, ținându-se de mână și pretinzându-mi să uit trădarea, înșelăciunea, hoția, minciuna, complicitatea sau interesul lor meschin?!? Asta e schimbarea ?!?
    Cum pot uita ce a facut PDL-ul, cu Macovei, Udrea și guvernarea Boc ? Ca să nu mai vorbesc despre ce s-a întâmplat în 2012… Asta reprezintă schimbarea ?!? Cum poți șterge cu buretele din memorie ce am trăit în acea vară ?!? Cum să uit minciunile lor ?!? Cum poporul era acuzat de lovitură de stat… Cum să mă fac că nu s-a întamplat nimic ?!? Asta e schimbarea ?!? Cum să uit că votul meu și a milioane de români a fost aruncat la coș și că acest impostor a rămas președinte?!? Poate dacă nu aș fi fost acolo, poate dacă nu m-ar fi interesat, poate doar așa…!
    Nu-i pot ierta pe cei care până ieri erau cei mai mari dușmani ai țării și acum dintr-odată, pentru binele dreptei românești în lupta cu ciuma roșie, sunt salvatorii României. Ei sunt schimbarea ?!?
    Am așteptat curioasă campania prezidențială, să văd ceva, orice! Nimic… ! Ba dimpotrivă: deplorabil, rușinos, jenant! Minciuni, atacuri la familie, manipulări grosolane, furt de imagine, falsuri, concurs de înjurături, scrisori peste scrisori ale așa-zișilor cetățeni nemultumiți, dezinformări fără număr și o întrecere acerbă în Photoshop! Teatru prost…! Nu știu dacă să râd sau să plâng!
    Așteptam cu nerăbdare să-l văd pe Johannis , să-l ascult, poate nu știu , îmi trezește un sentiment, ceva, orice! Dar Johannis nu venea!
    În așteptarea lui Johannis, am asistat însă la o isterie generalizată.
    M-am bucurat să văd că în sfârșit oamenii ies la vot, că simțul civic începe să se manifeste, însă până și el a fost denaturat! Prieteni, colegi, necunoscuți, oameni activi politic dar și unii care până ieri habar nu aveau cine este Johannis sau ce a făcut PDL-ul, ce înseamnă stânga sau dreapta, oameni care in 2012 stăteau la mici și bere și care îmi dau acum lecții despre democrație, despre dreapta adevarată, despre lupta contra comunismului și tot așa.
    Dacă ești tânăr, intelectual, patriot adevărat, votezi cu Johannis! Dacă votezi cumva cu Ponta ești sigur un analfabet, pensionar, sărăntoc, cu siguranță prost sau cel puțin un aurolac, care, bineinteles, a primit pomeni electorale pentru că nimeni nu poate vota cu Ponta din principiu!
    Cine și-a permis să hotărască așa ceva?!?
    După cum spunea foarte bine un prieten:
    “Ies în stradă ca să apere dreptul la vot dar în același timp spun că o sa le ascundă sau o să le ardă buletinele părinților și bunicilor ca să nu poată vota cu altcineva. Strigă “democrație” dar nu accepță o majoritate care are altă opinie. Urăsc chinezii dar folosesc un iPhone made în China. “
    Așa arată schimbarea ?!?
    Tot așteptându-l pe Johannis , i-am observat alegătorii, susținătorii, echipa din spate. Evident nu toți, nu-mi place să generalizez. Sunt și oameni care-și exprimă susținerea cu argumente, comentând decent și bravo lor. Insă alții, deloc puțini, mă îngrozesc!
    Mă simt exact ca în filmul acela “World War Z” , când omenirea se transformă într-o haită de ființe fără rațiune, un fel de zombie care te urmăresc , te devorează și al cărei singur scop este să te transforme într-unul de-al lor.
    Este considerată o rușine să nu votezi cu Johannis! Ești exclus din cercul de prieteni, oamenii din jur se uită urât la tine sau te jignesc.
    Deodată au apărut tot felul de luptători ai dreptei care în numele democrației și al libertății de opinie sunt în stare să-ți crape capul dacă nu ești de acord cu ei! Și dacă nu apucă să te agreseze fizic , sigur te va pune la pamânt limbajul extrem de bogat și viu colorat!
    Oameni buni, vă dați seama unde s-a ajuns ?!? Fiecare dintre noi are dreptul la o părere! Oricare ar fi aceasta ea trebuie respectată! Ce se intamplă acum este anarhie, isterie de-a dreptul!
    Nu se poate ca oameni valoroși ai acestei țări să fie batjocoriți doar pentru că au altă opțiune politică decât a lor! Nu se poate să nu-i arăti respect lui Radu Beligan pentru o viată în slujba teatrului românesc sau lui Tudor Gheorghe, Raed Arafat , Dorel Vișan și mulți alții. Să fie mânjiți în ultimul hal, acuzați de comunism și trădare, linșați public și morți pentru neamul românesc în timp ce alții sunt eroi ai patriei pentru că îl susțin pe Iohannis. Asta este schimbarea?!? Așa arată ea ?!?
    Când nu-l mai așteptam, a apărut Johannis!
    Nu vreau să jignesc, nu-mi stă în fire dar mă doare și vreau să spun doar atât: eu îmi doresc un președinte de care să fiu mândră, un președinte care să aibă viziune, un proiect de țară, un președinte care să poată vorbi coerent, un președinte care să gândească singur, un președinte care să poată răspunde și la intrebările pe care nu le știe dinainte, un președinte pe care dacă-l întrerupi să-și poată continua idea, doar este a lui, nu? Îmi doresc un președinte căruia să nu-i fie frică de niște jurnaliști, fie ei și extrem de agresivi, un președinte care să-mi transmită ceva, să mă însuflețească, un președinte care să discute de la egal la egal cu orice leader al lumii!
    Eu cred că Johannis nu este nici pe departe acel președinte pe care eu îl așteptam!
    Parerea mea…!

    • emi spune:

      Nu mă poţi obliga să citesc, te obosestî degeaba!

    • Emil Mihai spune:

      Parafrazind un clip celebru “How The Fuck Is Alice”,
      intreb si eu : cine e Ana Diaconu? Ce fapte de arme a facut?
      Intimplator fiind nascut in nordul Argesului , cunosc faptul cum a devenit Mircea senator de Arges , cum a fost plimbat de Miutescu ca vitelul prin comunele subcarpatice! Individul asta , ca si Crin , n-a inteles niciodata ce inseamna partid , ce “sacrificii” au facut oamenii obisnuiti din PNL , ca el sa incalce legea la greu; adica ce era asa de greu de inteles , ca daca esti parlamentar mu poti ocupa functie de manager? Vai , intrebam Senatul! Bai , tata , daca legea data de senat spune ca nu poti fi executiv si parlamentar , tu ai mai multe oua ca esti “maestru”? Beneficiar al unei manipulari in iunie , fara a avea un minim de program (dealtfel un independent n-are nici o sansa in colhozul ala de la Bruxelles) , dupa un mandat de senator cind n-a fost in stare sa faca nimic in organizatia PNL Arges , pe care a si condus-o o perioada , omul cere in continuare! Ma da tu ai facut ceva , in afara de gargarageala?

      • Mihail spune:

        Spune mai simplu : “E comunista” !
        Ce tot te strofoci atat ?
        Este limpde, in capul tau, tot ce este impotriva nemtalaului, toti care critica, sunt niste jigodii comuniste, niste violatori, niste needucati, niste furaciosi de tara…chiar niste indragostiti de Ponta si PSD, iar daca te enervezi puti, pot ajunge si basisti.

        Toti acesti “nonorociti” nu au voie sa gandeasca, nu au dreptul sa aiba o opinie diferita fata de a voastra, iohanistii.
        Dupa modelul tau, ai distrus albumele lui Tudor Gheorghe, iesi in piata publica si arde caseta cu “Mere rosii”, “Buletin de Bucuresti”.
        Spune-le tuturor, celor dispusi ca sa te asculte, ca Ana Diaconu nu este fetita actorului, ca acesta a gasit-o intr-un cosulet in gara Faurei.

        • emi spune:

          Papagal la papagal trage. Sau la papagaliţă. Nu ştiu pe care silabă e accentul, dar oricum îl pui moldovineşte…

        • Emil Mihai spune:

          Vorbesti de “mere rosii ” de parca ai vorbii de Solaris!
          M Diaconu este un actor obisnuit , care nu m-a adus in extaz; Ca politician insa a fost doar un profitor , pe care nu l-a interesat sa construiasca ceva in PNL ; Ca sa ma convingi , da-mi un exemplu de ceva construit de el , local sau national ; da-mi un exemplu de o comuna din Arges , unde el s-a dus si a luat-o de la 5% si a adus-o la 51% pentru PNL ; deci omul nu a construit nimic in afara de gargarageala la A3 si Ghita TV ; Sa-ti spun ca in Curtea de Arges era primar liberal in 2007 si acum este PSD? Sa-ti spun ca toate comunele alea din nordul Judetului sint PSD-iste sau cel mult PDL-iste , dupa mandatul lui Diaconu de presedinte PNL Arges (vorbim de o zona care nu a fost cooperativizata in timpul comunismului)? Compara cu zona paralela din Valcea , unde presedintele PNL Valcea are primari PNL in cel putin jumatate din localitati (daca te uiti pe harta incepind din RM. Valcea , in toata zona de nord a judetului , Iohannis a cistigat , iar in zona Calimanesti , Salatrucel , Perisani etc . a cistigat si in turul 1) ; Verifica , ce a facut Vosganian in judetul Iasi , in colegiul sau si compara cu ce a facut Diaconu in calitate de vicepresedinte al partidului la nivel national si presedinte al PNL Arges!
          2. Ma confunzi referitor la Tudor Gheorghe; eu ascult Eric Clapton si Genesis!
          3. Am vazut mii de filme , mai ales in perioada studentiei , la Preoteasa sau pe video ;Niciodata nu m-am dus sa platesc bilet pentru Mere Rosii sau buletin de Bucuresti ! Am platit insa bilet pentru filme ale lui Danieliuc , Pita , Antonioni , Fellini , Kurosawa! Apropos : du- te si vezi Insula a lui Kurosawa si dupa ce-l vezi , fa-mi un rezumat!

  27. Mihail spune:

    Un articol interesant, placut la citit, care respunde cumva, temei propuse de domnul Varujan.

    “Tristeţea de a fi parlamentar

    Nu mi-am imaginat atunci când deveneam parlamentar că voi muta munţii. Dar credeam că voi reuşi măcar să le dau contur. Aveam deja experienţă ca jurnalist, apoi ca şi consultant politic, ca să îmi dau seama că Parlamentul e o instituţie-mamut cu mamuţi, aşa încât să nu intru în Casa Poporului (desigur, acum Palatul Parlamentului) cu mari iluzii. Dar să ieşi cu mari deziluzii, e şi mai şi.

    Deşi mi-am dat demisia din Parlament, încă mai aud voci care pun atitudinea mea faţă de deciziile preşedintelui PNL pe seama faptului că nu aş fi primit un colegiu. Nu mă mai obosesc să spun că nu e aşa. Dacă doar gândul de a-mi păstra un colegiu era miza mea, nu mă opuneam listelor, încă din 2010, de la Congresul PNL, până la opiniile mele privind asocierea cu stânga şi mai ales cu doritorul permanent de suspendare, Dan Voiculescu, şi cu atât mai puţin să îmi dau şi demisia din Parlament. Până recent, inclusiv Dan Diaconescu mi-a oferit un colegiu. L-am refuzat, aşa cum am făcut şi cu alte oferte. Pentru că miza mea nu este un colegiu, un loc în Parlament, să răspund ţanţoş la telefon sau să îmi câştig prestigiul cu o legitimaţie în buzunar
    .
    Poate să pară patetic, chiar riscant într-o lume unde mefienţa măsoara vorbele şi faptele, să spun că îmi doream să contribui la schimbare. În bine, desigur. Dar asta îmi propusesem, inclusiv atunci când am crezut în proiectul Alianţei DA şi în capacitatea preşedintelui Băsescu de a fi mai degrabă ambiţios decât vanitos. Dar asta e o altă poveste. Într-o etapă în care doar Traian Băsescu e marele rău şi toţi ceilalţi nişte coli imaculate, nu am nici chef şi nici plăcerea de a mă alătura hoardei. Traian Băsescu merită să fie criticat, are multe de decontat, dar acum mă interesează mai mult viitorul decât trecutul. Şi viitorul e sumbru, alambicat, tulbure şi nesimţit. Parlamentul ca fond a devenit cel mai necivilizat şi neprofesionist loc de a dezbate şi a lua decizii pentru cetăţean. Tocmai de aceea e posibil ca şi Becali să candideze pentru liberali. Şi, dacă ar fi singura pată, aş mai face o concesie la ce va urma. Cred că ştiţi deja că termenul încetăţenit pentru “mulţime” e “pulime”. Rimează, cred că asta i-a şi inspirat pe “seniorii” parlamentari care îi învăţau pe novici limbajul adecvat. Ce ştie pulimea ce e de făcut? Aşa e, pulimea nu ştie, dar votează. Şi tocmai a venit campania şi aş vrea să vad un afiş curajos de genul: Votează, pulime! Apoi, muie! Vulgar, nu?! Dar cam asta e filozofia. Un coleg, ceva mai în vârstă, ajuns ministru, cu un dispreţ total pentru uninominal (da, e o ipocrizie în forma de acum, dar nu are nimic vicios în esenţă, dacă ar fi vorba cu adevărat despre uninominal) îmi spunea că, dupa ce s-a încheiat campania din 2008, nu a mai trecut nici o zi prin colegiu. “Mi-e silă”, şi după expresie chiar îi era silă. Dar acum e ministru şi cu siguranţă va mai prinde un loc în Parlament. Am în memorie colegi care se plângeau zilnic cât de inutil e să vină la Parlament, că în afară de scandal nu se mai întâmplă nimic, că pierd timpul. Dar acum îi regăsesc pe liste. Sunt mulţi dintre cei care cel mult băteau din picioare când se încingeau spiritele. Erau ca nişte majorete. Pe unii nu cred că i-am văzut îndreptându-se spre microfon decât la depunerea jurământului. Pe de altă parte, parcă ar fi fost mai bine ca unii să tacă pe vecie, când mă gândesc că prezenţa la tribună se rezuma doar la replici de mahala. Sau la acele penibile declaraţii de dimineaţă când mai nimeni nu e în sala. Exerciţii palide de discurs!

    În cei trei ani petrecuţi în acele bănci, puţine au fost momentele de dezbatere a unor teme importante. Cele mai multe treceau prin asumare, cele care prindeau puterea pe picior greşit (adică, nu îşi mobilizau toţi oamenii la vot şi nu îşi puteau trece ordonanţele de urgenţă) erau suspendate pe chestiuni perverse de procedură. Din prima zi am învăţat că exista cutume care bat tot – bun simţ, normalitate, respect. Cum ar fi cutuma să îţi înregistrezi prezenţa într-un fel de catastif, în timp ce eşti absent. Semnătura e pusă de un coleg, aşa că cvorumul de şedinţă e făcut.

    Dacă am făcut ceva? Da, am încercat prin amendamente să schimb acest penibil şi ruşinos fals. Dacă a existat susţinere? Eram privită cu multă îngăduinţă. Cei turaţi prin Parlament ştiau că nu voi avea sorţi de izbândă, cei mai noi nu se riscau la atâta rebeliune. Imaginea halucinantă cu parlamentarii care belferesc (nu ştiu cum, dar sunt singurele cuvinte care mă inspiră) pe banii poporului am incercat să o amendez, propunând un alt tip de cazare şi transport. Ce glumă!

    Nu susţin ca parlamentarul trebuie să fi lecturat de la Rousseau până la Marx, deşi nu i-ar strica să ştie ce spune când i se adresează unuia cu “comunistule”. Dar să facă un acord corect (şi nu e doar un clişeu), să formuleze o propoziţie din mai mult de trei cuvinte, să poată susţine un discurs fără să nu citească încâlcit de pe foi umezite de transpiraţie şi să aibă şi coerenţă, cred că e obligatoriu. E adevărat, poate că eu pot formula această propoziţie, dar nu voi şti niciodată să citesc corect facturile pe care unii le completează pentru a mai depune câte un amendament la câte o lege care favorizează cine ştie ce industrie. Avantaj ei! Şi ar fi putut să nu fie o problemă, dacă legea lobby-ului ar fi trecut. Asta ca să scăpăm de traficul de influenţă! Dar pentru mulţi traficul de influenţă a devenit natură primară.

    Max Weber spune că unii politicieni trăiesc “pentru” politica, alţii “din” politică. La noi s-au adunat “alţii”. Şi nu am putut să nu remarc observaţia aceluiaşi autor: Un membru al parlamentului trebuie doar să voteze, să nu îşi trădeze partidul, să raspunda prezent când îl strigă ”omul cu biciul” (in 2012, omul cu degetul). (..) O dictatură bazată pe exploatarea emoţionalităţii maselor.”

    Adriana Săftoiu

    • emi spune:

      Dacă pentru Adriana Săftoiu asta înseamnă un partid, atunci nu este capabilă să joace în echipă. Tocmai dumneaei critică PDL, ex-consiliera lui TB?!
      Ar trebui să îşi asume înfrângerea de a nu fi fost în stare să îl consilieze pe TB astfel încât să se impună. La urma urmei de aceea a fost angajată şi plătită.
      Dar e mai uşor să arunci vina pe alţii…

  28. Mihail spune:

    Strategul lui Iohannis, DEZVĂLUIRI din culisele campaniei | DE CE a pierdut PSD

    Pe Felix Tătaru l-am cunoscut în 2004, lucra cu Traian Băsescu și venea după celebra campanie electorală de la Primăria Capitalei din anul 2000. Era cea cu Traian Băsescu pentru Primăria Capitalei. A câștigat cu sloganul „Arde-i pe Corupți” și imaginea cu ardeiul iute. A urmat „Să trăiți bine!”, nenumărate altele, dar am avut ocazia să lucrez cu el și echipa lui de la GMP în alegerile prezidențiale din 2009”, scrie Dan Andronic, directorul „Evenimentul zilei”, în preambulul unui interviu cu Felix Tătaru, pe care l-a publicat astăzi.

    Felix Tătaru, cu compania de publicitate și relații publice GMP Advertising și cu WebStyler, pentru zona de Internet, s-a aflat în spatele campaniei prezidențiale a lui Klaus Iohannis.

    Din interviu:

    Exista o vorbă care spune: când dușmanul tău greșește, nu-l întrerupe! Greșelile sunt importante într-o campanie dacă înveți din ele. Greșeli am făcut și noi, însă cheia e să înveți și să schimbi. Principala greșeală a echipei lui Victor Ponta este faptul că, deși au pierdut trei alegeri prezidențiale în ultimul deceniu, ei nu au schimbat strategia. Au comunicat la fel, indiferent de cine a fost candidatul: Năstase, Geoană sau Ponta. Nu poți să convingi fără să fii autentic. Nu poți să mergi la nesfărșit cu strategia de discreditare a contracandidatului, fără să arăți care sunt valențele candidatului tău în mod firesc. Apoi, au fost și greșeli tactice, cea mai importantă fiind ignorarea a ce se întâmplă pe Internet în contextul unei alte greșeli care putea fi reparată: organizarea alegerilor.

    klausL-am întâlnit pe domnul Klaus Iohannis în vară, când am vrut să vedem dacă și cum am putea lucra împreună. Evident, ne-am evaluat reciproc. Eu nu căutam politicianul Iohannis, ci Omul. Voiam să îl simt, să văd dacă rezonez cu valorile lui, dacă mă poate inspira. În comunicarea politică este foarte important să crezi în candidat. Să crezi în om și în șansa lui. Așadar, m-am dus la întâlnirea cu domnul Klaus Iohannis având și eu aceeași percepție ca majoritatea oamenilor. Și am descoperit un om altfel. Altfel decât percepția și altfel decât ceilalți politicieni. Este direct, cald, deschis, ascultă, vorbește exact cât este nevoie, este autentic in sensul că spune „Nu știu, lăsați-mă să mă gândesc”. Aceasta a fost primul lucru care m-a frapat. De obicei, politicienii au răspunsuri pentru orice. Mi-a plăcut că are o viziune pe 10 ani pentru România.

    Strategia noastră a fost aceea a unei dezbateri pe teren neutru. Victor Ponta a refuzat. Probabil din cauza poverii istorice de la Parlament din 2009 și TVR din 2004. La dezbate-rea de la la Realitatea TV, domnul Klaus Iohannis a decis în ultimul moment să meargă și am admirat curajul lui. S-a dus însă obosit și fără o pregătire în prealabil. Era după o zi grea, când PSD aruncase găini în curtea PNL, fusese vizita Președintelui PPE cu care a fost la Călărași…nu era în cea mai bună formă.

    dan-andronic
    Dan Andronic, EVZ
    La dezbaterea de la B1TV l-am văzut în sfârșit pe Klaus Iohannis, cel pe care noi îl știam din discuții. Oamenii ne sunau să ne întrebe ce i-am făcut. Noi răspundeam că pur și simplu așa este el. Nu ne credeau, oamenii au tendința să caute formule magice. „Ce i-ați dat” era întrebarea frecventă. Răspunsul e simplu: „Autenticitatea e cheia”. Ori aici Klaus Iohannis a câștigat, și nu a picat în capcana întinsă de obicei de binevoitori care încearcă să facă orice altceva din candidat, dar să nu respecte cine e și cum e el în forul interior.

    Nu a învățat replici pe de rost. Ne cerea idei, nu cuvinte potrivite. Așa a fost și cu replica finală la dezbatere. Lucram împreună cu Adriana Săftoiu și Andrei Muraru la răspunsurile pentru B1TV. Și era o întrebare despre relația cu președintele Băsescu, tema predilectă de atac a PSD. Mi-a venit în minte observația că Victor Ponta fusese numit prim-ministru de Băsescu, pe când Klaus Iohannis fusese refuzat. Andrei a notat-o la rând cu restul răspunsurilor. În emisiune nu s-a mai pus întrebarea, însă Ponta l-a atacat exact la final cu acest subiect. Și atunci Iohannis a avut inspirația minunată să o aplice în propriul limbaj. A fost o lovitură grea, tocmai pentru că a venit firesc, neplanificată, nejucată. Dar cel mai bun exemplu este ultima conferință de presă, când a cântat din imnul național și a spus și replica cea mai tare din campanie „ Decât mârlan, mai bine pierd”.

    PS: din nefericire, interviul nu poate fi citit, serverul nu-l deschide. Mai incerc.

  29. Mihail spune:

    Iată scrisoarea integrală postată pe site-ul revista22.ro.:

    ”Stimate Domnule Johannis,

    Victoria dumneavoastră în alegerile prezidenţiale a reprezentat o cauză pentru societatea civilă din România. Aţi avut sprijinul ei, al tinerilor, al diasporei, în general al tuturor celor care vedeau în Victor Ponta şi în echipa lui o ameninţare la adresa statului de drept şi a poziţiei clare pro-occidentale pe care ţara noastră trebuie să şi-o asume. Majoritatea covârşitoare a voturilor obţinute de dumneavoastră n-a fost numai efectul unei reacţii anti-Ponta, ci şi semnul încrederii de care vă bucuraţi.

    Chiar dacă în alegeri aţi fost candidatul unei alianţe de partide, votul a fost acordat acelor principii cu care am înţeles că vă identificaţi: lupta împotriva corupţiei, întărirea statului de drept, modernizarea ţării, impunerea unui alt stil de a face politică. Ați vorbit recent despre asasinarea României în acești 25 de ani ai tranziției ca urmare a parazitării bugetului țării de către o alianță a clasei politice cu oameni de afaceri oneroși. Cei ieşiţi în stradă la Cluj, Timişoara şi Bucureşti n-au manifestat în sprijinul vreunui partid politic, ci pentru valorile pe care le întruchipaţi în ochii lor. Ca primar al Sibiului, participând prea puţin la jocurile puterii de la centru, păreaţi să proveniţi mai curând din rândul lor decât din rândul acelor politicieni versaţi pentru care interesele de grup predomină asupra celor naţionale. La urma urmei, de asta aţi şi fost votat.

    Tocmai pentru că aţi generat atâtea speranţe, am fost uimiţi când am citit lista posibililor dumneavoastră colaboratori. Până acum nu ați dat nici o dezmințire în privința lor. Desigur, nu ne-am închipuit nici o clipă că echipa care vă va însoţi la Cotroceni va fi lipsită de orice culoare politică. Suntem totuşi uimiți și îngrijoraţi că v-ați oprit, pentru funcția de şef al cancelariei prezidenţiale, asupra unei persoane (Dan Mihalache) ale cărei antecedente nu-l recomandă în nici un caz ca pe un democrat veritabil. De la traseul său curricular, care începe în perioada Văcăroiu, traversează „perioada Năstase” virând apoi către Crin Antonescu, trecând apoi prin opinia sa, pe care a făcut-o publică, privind parteneriatul româno-american, și până la felul în care se exprimă domnia sa („jigodie frustrată”, „mai du-te și tu în mă-ta”, „mai caută pe goagăl”) e în grav dezacord cu ce aşteptăm din partea instituţiei prezidenţiale. Stilistic, se află la antipozi faţă de dumneavoastră, şi ne e greu să ne închipuim cum ar decurge o asemenea colaborare. Nu multe vorbe bune se pot spune și despre ceilalți consilieri ce par a fi fost nominalizați.

    Domnule Johannis, nu sunteţi produsul jocurilor de culise din politica românească, aşa încât nu lăsaţi jocurile de culise să infesteze instituţia pe care o veţi reprezenta. Vă bucuraţi de un mare capital de simpatie, care cântăreşte mult mai mult decât o reţea de aranjamente. Purtaţi răspunderea încrederii care v-a fost acordată şi aveţi şansa de a reforma România. Vă dorim să n-o rataţi sub presiunea unor interese de care sunteţi străin”.

    Scrisoarea este semnată de Vlad Zografi, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Andrei Oişteanu, Magda Cârneci, Andrei Cornea ,Vladimir Tismăneanu, Alexandru Lăzescu, Daniel Cristea Enache, Adrian Cioflâncă, Sever Voinescu, Stere Gulea, Horea Murgu, Andreea Pora, Cristian Preda, Armand Gosu, Radu Bercea, Eugen Ciurtin, Raluca Alexandrescu, Rodica Culcer, Ştefan Vianu, Costea Munteanu, Livius Ciocarlie, Sorin Vieru, Aurelian Crăiuţu, Anca Oroveanu, Ioan Stanomir.

  30. liberalism spune:

    @Mihail
    Scrisoarea astora nu cred ca face nici cat o ceapa degerata . Nimeni n-are dreptul sa-i impuna vreunui presedinte cu cine sa lucreze. Daca l-au votat, l-au si conditionat? Domnul Plesu vorbeste? Cristian Preda? Tocmai ei? Pe unde au prestat acestia? La un singur presedinte? Iar manipularea nu se opreste aici. Acestia au scos din context ce a afirmat domnul Mihalache referitor la parteneriatul romano-american.
    In ce priveste vocabularul domnului Mihalache…Acestia nu spun si de ce a trimis-o la origini pe “deontoloaga”. Daca vorbesti in privat cu un prieten pe messenger si dupa aceea acel prieten face convorbirea publica, nu merita sa fie trimis undeva? De vocabularul domnului Basescu, s-au luat acesti intelectuali? Si nu vorbesc de vocabularul privat (faza cu tiganca imputita, cu toate ca acel telefon i-a fost sustras ziaristei). Chiar nu inteleg de ce trebuie sa postezi aici toate nimicurile. Crezi ca noi nu citim presa? <acar da doar un link si nu ne mai obosi ochii.

    • emi spune:

      Îşi caută nevastă. Când va găsi ne va lăsa în pace. Până atunci e în criză hormonală.

      • Mihail spune:

        Presedintele ales a raspuns pe Facebook: “Multumesc Revistei 22 pentru scrisoarea deschisa pe care mi-a adresat-o in numele unui grup de intelectuali. Ii asigur pe semnatarii ei ca raman credincios promisiunilor si angajamentelor pe care mi le-am luat fata de romanii din tara si din strainatate. Acest lucru se va reflecta in toate deciziile mele, inclusiv in privinta echipei de consilieri”.

        • Mihail spune:

          Io-te…ca nu nici nu le-a zis ca or fi comunisti, nici ca sunt basisti sau cumparati(vanduti) de Ponta.

        • gelu spune:

          @Mihai, cu alte cuvinte Johannis nu-i va dezamagi pe basistii din tara si diaspora care-l votara. Asa devine clar ce inseamna pentru el ne-am “luat tara inapoi”, adica politicienii basisti ce ma reprezinta au reusit sa ma cocoate sus pe deal in scaunul de la Cotroceni iar eu le voi fi fidel acestora.

          • Mihail spune:

            Nu a zis asta, esti rau !
            A spus ca tine in continuare cond de votantii lui, se oglindeste in votul lor.

  31. Mihail spune:

    @liberalism,

    Astazi, in dimineata aceasta, am gasit cateva postari interesante. Tocmai de aceea le-am “adus” aici, pe blog.
    Asta nu inseamna ca as fi neaparat de acord cu ele, ca oglindeste exact ceea ce gandesc eu.
    Ceea ce ma surprinde, ma supara, este radicalismul celor care l-au votat pe Iohannis.
    Cine nu este de acord cu ei, sunt ori comunisti ori pontisti.
    De unde a mai aparut comunismul asta, dupa 25 de ani ?
    Sa fim seriosi, sunt prea batran ca sa m-ai fiu manipulat cu chestii ieftine, precum aia care dau la bidinea si imping la roaba prin strainezia. Aia muncesc, nu prea gandesc.
    Apoi, iohannistii deodata sunt radicali, nimic nu mai exista dupa ei.

    In aceste imprejurari, consider ca orice opinie, altfel sau chiar contrara, merita citita.
    … Personal, nu fac parte din nicio tabara, nici la Ponta, nici la Iohannis, neplacandu-mi niciunul dintre cele doua personaje.
    Acum, daca unul dintre cei doi, este Presedinte, il scrutez cu privirea, sunt atent la gesturile lui, dar si la ceea ce spune societatea civila.
    Una peste alta, apoximativ 6 milioane l-au votat, dar altii 11-12 milioane au o alta opinie, nu neaparat favorabila, sau contrara.

    Imi place cum gandeste Ana Diaconu, dar si Adriana Saftoiu (pentru care am o sensibilitate mult mai veche). Textul Anei este cuviincios si plin de bun simt. Este foarte tanara, are steptari.
    Felix Tataru este “manipulatorul sef”, insa vorbeste atat de putin. Cat despre “filozofi”, ma abtin, nu reusesc sa inteleg guduratul lor pe langa Baselu.

  32. Adam Mares spune:

    Cuvântul IX. Înalt Preasfinţitul mitropolit Antim de la Iviria:

    “Nu este neam pre pământ care înjură mai dihai ca noi: de lege, de cruce, de neam, de grijanie, de vascris, de morţi, de comândare, de lumânare, de suflet, de mormânt, de colivă, de prescuri, de ispovedanie, de botez, de cununie, de evanghelie, de toate Sfintele Taine ale bisericii, de ceară, de Paşti, de parastas, de sfinţi, de patruzeci de sfinţi, de panaghie, de candelă şi de altele sfinte. Şi nu nu ajung aste răotăţi, adăogăm altele şi tot cu numele necuratului în gură stăm, trimiţându-ne la dracu, la tat’su, la mama dracului, la naiba, la drăcea, la ăl de pe comoară şi tot aşa. Ba pomenim cu osârdie multe şi nevrednice de amintit ocări de mamă şi de zgău, de fătăciune, de scârbavnicul învârtoşat şi de alte cele scârbavnice pe care nu le îngăduie peana şi ruşinea a le spune.
    În loc a îndulci cu vorba şi cu mreaja învăţăturii celei bune auzul aproapelui, noi întinăm, veştejim, roadem ca în ghem cariu, ne răstim, ne răţoim, hârâim ca dulăii, mugim de bucurăm pe dracul, făcându-ne înde noi bou şi gloabă, şi vacă, şi marhă, şi capră râioasă, şi viţel, şi viţea, şi animală, şi iapă, şi ghibol, şi ghiboliţă, şi cioară, şi caţă, şi coţofană, şi pupăză, şi gheonoaie, şi vulpe şi vulpoi, şi gadină, şi urs, şi lup, şi curcă plouată, şi găină beată, şi curcan, şi gânsac, şi gâscă.şi raţă crăcănată, şi răţoi, şi dulău, şi javră, şi şarlă, şi cotarlă, şi dobitoc şi alte lighioaie pre câte nu le mai ştim.
    Mai rău decât păgânii clevetim, batjocorim şi potop de sudălmi, ocări şi vorbe de scădere iese din gura noastră ca din fundul Gheenei: ca să-l înghită pământul, ca să-l ia moartea, naiba, benga, ca să-l arză focul, ca să-l pupe măsa rece, ca să-l trăznească Dumnezeu şi sfântul Ilie, că Dumnezeul mamei lui, că să-l mănânce viermii, ca să-i pleznească fierea, maţele, bolboşii ochilor şi inima, ca să-l lovească damblaua, ca să i se usuce limba în gură, că fi-ţi-ar capu-al dracului, că hătui crucea ei de viaţă, că-i dat în Paşte, că să-l lovească toate pacostele de pe pământ, că mânca-l-ar frenţia, ca să-i mănânce rărunchii, ca să-i crape şi să-i sară ochii, să i se usuce mâna din umăr, să i se rupă picerele, ca să-i cadă cerul în cap, că să-l vadă în ţapă (nu degeaba zis-a turcu “înjură ca valahul de pe ţeapă”), ca să se umple de bube negre, că să-l calce vaca cea neagră, că să i se frângă gâtul, că să-l cocârjească benga, ca să-i fete câinii în suflet şi altele multe că-ţi dogoreşte obrazul de ruşine.
    Şi nu ne ajunge că îmbătrânim în păcat înjurând, ocărând, blestemând, clevetind şi luând în batjocură. În nemernicia noastră îi învăţăm şi pe prunci cu năravul sudălmilor, îi deprindem să înjure. Şi râdem, bucurând pe cel necurat, când aceştia, abia îngânând primele silave, se şi pornesc să spună vorbe spurcate, fără să ştie, bieţii copii, ce spun.
    Iar mie, nevrednicul şi mult păcătosul, ca tată sufletesc ce vă sunt, nu-mi este iertat să tac asupra acestora, căci nu putem să ne purtăm ca femeia desfrânată din pilda regelui Solomon: ea mănâncă şi îşi şterge gura şi zice: “N-am făcut nimic rău!”. Încovoiaţi-vă capul de ruşine şi pocăiţi-vă până mai este vreme, căci atâta vă spun: Şi răbdarea lui Dumnezeu are un sfârşit!”

    :P

  33. Mihail spune:

    Ana Diaconu, nu a postat Scrisoarea deschisa in calitatea de fiica a lui tata.
    A scris-o in calitatea de simplu cetatean, considerand ca Presedintele ei este acum Iohannis.
    Este atat de simplu.

    La randul meu, subscriu celor scrise de catre ea. Imi place ! :)

    PS: iar voi iohanistilor de maruntis, n-aveti decat ca sa va bagati gheara-n gat, inca m-ai sunt multi care gandesc. Sa zicem….aproximativ 11-12 milioane.
    Toti astia sunt liberi !

    • Adam Mares spune:

      Foarte bine, e parerea ei. Un cetatean printre altii, dar scoasa in fata de media pt ca este fata lu tata. :P Of, ghinion! :P

      • Adam Mares spune:

        Dincolo de asta, nu mi se pare o voce credibila, cata vreme nu scoate un cuvintel, cu subiect si predicat, despre mizeriile PSD din campanie. Si despre jignirile intelectualilor “subtiri” de stanga la adresa “talibanilor” de dreapta.

    • liberalism spune:

      @Mihail
      “iohanisti de maruntis?”
      Nu stiu cat de marunti or fi cei care au votat democratic si au facut o alegere, dar stiu ca cei care nu au votat sunt nevoiti sa aiba presedintele ales de o majoritate. Daca stii ce-i democratia, ar trebui sa intelegi care cei care n-au votat nu sunt luati in considerare. 50+1 din votanti au decis cine sa fie presedintele Romaniei. Asa ca lasa basismele si vocabularul grobian. Te simti mai bine daca jignesti? Te luai de Adam Mares si de poezioarele sale (ba te-a mai sunat nu stiu cine sa critice…), dar pe tine nu te critica prietenii cand jignesti?

      • Mihail spune:

        @ liberalism,

        Eu nu mai mint de peste 15 ani. Daca am spus ca am fost sunat, te asigur ca nu am pus de la mine, nici nu mi-ar fi trecut asa ceva prin cap.
        L-am vazut pe adam ca a inebunit, mi-am inchis calculatorul si m-am retras in lumea mea. Eu nu urasc pe nimeni, nu doresc raul la altii. Educatia, felul de a fi, religia, varsta, profesia, toate astea ma opresc ca sa alunec pe aceasta panta.

        La-u votat 50+1 din cei care s-au prezentat la vot, nu din totalul de votanti. Tocma de aceea actualul Presedinte(Iohannis) trebuie sa se gandeasca, sa tina cond si de ei. Eu asa as proceda.
        Luind-o mot a mot, el nu este Presedintele doar a celor 6 milioane de votanti, nu ?
        Sper ca eu sa ma fi inselat in privinta lui Iohannis, iar acesta sa fie chiar un Presedinte valoros. Eu am rabdare, nici macar nu “a intrat in paine” .

        “Iohanisiti marunti” era o expresie trasa de par, fortata. Initial am scris “iohanisti de doi lei”, dara fraza era oarecum banala, facila.
        Am dat peste o gaselnita si am “plantat” si eu cateva “floricele”.
        In principiu n-as avea nimic cu alegatorii lui Iohannis, daca nu ar exista atatea cozi de topor.
        Am prieteni, cunostinte, rude, care l-au votat si nu am auzit o vorba urata de la ei. A fost alegerea lor, okay.

        Este adevarat, acum societatea noastra este impartita intre cei care l-au votat pe Iohannis, cei care l-au votat pe Ponta si ceilalati care nu au votat nimic. Sunt aproximativ cate sase milioane de fiecare parte.
        In acest moment iohanistii s-au radicalzat si cred ca au dreptul ca sa jigneasca, si sa dicteze.
        Uita-te si tu la emi, dar nu numai, cata fiere arunca aici.
        Pentru mine, nu este o problema, sunt ingaduitor cu prostia,incrancenarea, nesimtirea si lipsa de intelegere.

        In sfarsit, Ana Dioaconu, a postat ceea ce a scris doar pe faceboock-ul ei. Atat.
        Este o scrisoare de bun simt, in care nu jigneste, nu spune lucruri impardonabile. Eu cred ca este civilizata.
        De aceeasi parere sunt si eu cu ea, textul ei ma reprezinta.
        Atentie, Ana Diaconu, nu i-a acordat nota 3 apriori lui Iohanis.

        PS: m-am crucit o data, demult, atunci cand adam ragea pe blog. Acum doua zile a facut din nou o demonstratie a lipsei de bun simt. A afirmat ca pleaca…n-a plecat. Okay, nu este o noutate.
        Insa, pentru mine, acest “domn” nu mai exista. Nu ma intereseaza comentariile lui, ce scrie sau ce posteaza.
        Esti cu adevarat grosolan sa te adresezi domnului Varujan Vosganian cu “Varujel” si alte tampenii de acest gen.
        Stiuuu, domnul Varujan nu a zis nimic critic, ce era sa spuna aici?
        Insa fereasca Dumnezeu, adam sa fi fost(de exemplu) senator de Timis, atunci se ruga ca sa intre in pamant, sa nu mai existe nicio secunda.
        Prietenii stiu de ce, eu tac.

        • liberalism spune:

          @Mihail
          N-am sustinut ca nu te-ar fi sunat dar n-ai inteles miezul problemei. Spui ca jignesc unii, dar tu nu l-ai jignit pe domnul ministru chiar in “casa” acestuia? Cand stii ca face parte din PNL (si este normal sa-l fi votat pe Iohannis, ca si “soarele tau” de altfel) cum mai poti spune ca johanistii sunt marunti sau de doi lei? Gandeste-te ca i-ai jignit pe toti votantii presedintelui ales.
          PS: Daca ti-e drag sa jignesti fa-o la persoana si nu generaliza.

          • Adam Mares spune:

            Eu m-am jucat in versuri. Orice om normal intelege regimul ludic-literar. @Mihail a facut multe afirmatii despre VV, cu insinuari penibile. Prin urmare, daca ma critica cineva, macar sa fi fost alta persoana!

  34. liberalism spune:

    Domnule ministru,
    Daca tot sunt scrisorile la moda, ar trebui ca cei din mediul de afaceri sa trimita scrisori catre Guvernul Ponta. Sa-i ceara acestuia continuarea proiectelor d-voastra (ca sa fie satisfactia deplina). A mai auzit cineva de ministrul Nita? Avem o a treia rectificare bugetara? Dar cate rectificari bugetare sunt legale intr-un singur an? Nu stiu cine si cum guverneaza, se pare ca premierul guverneaza televiziunile. Sunt unele ministere a caror ministri sunt “inexistenti”, habar n-am cum se numesc. Cand erati d-voastra in Guvern, toata lumea era cu ochii pe d-voastra dar si pe ceilalti ministri liberali. Se anuntau revolte, greve etc.
    Ar trebui ca acest Guvern sa ramana pana la urmatoarele alegeri , sa-i vedem pe unde scot camasa. Pana atunci sper ca PNL-ul sa devina mare si puternic.

    • emi spune:

      Da, chiar, o idee excelentă!!!
      Dacă mediul de afaceri nu mişcă, puteţi compune dumneavoastră scrisoarea, oricum sunteţi cel mai informat legat de proiecte, lansăm provocarea sub formă de petiţie online, să vedem câţi susţinători se strâng.
      Aveţi fani în diverse medii, puneţi-i la treabă.
      Putem măcar încerca…

  35. Mihail spune:

    @ Liberalism,

    Cine-i “Pufulet” Adriana Saftoiu ?
    Daca ea este, stiu aproximativ ce a zis, nu am uitat si sunt in continuare contrariat de afirmatiile ei de atunci.
    O pretuiesc foarte mult pe Adriana, la fel de mult ca si pe Crin.
    Insa daca ar fi sa aleg intre cei doi(ceea ce nu-mi cere nimeni) fiind barbat, as alege-o fara sa clipesc, pe ea.
    Mi-a oferit privilegiul de a putea citi si scrie pe pagina dumneaei de FaceBoock. Evident ca am intrebat-o de “intamplarea” cu Crin, insa nu cred ca-mi va raspunde vreodata.
    In rest, la celelalte intrebari, mi-a raspuns, mai mult sau mai putin.
    Este o adevarata doamna. :)

    PS: ea este cea care l-a faurit pe Iohannis cel nou la B1.

    • liberalism spune:

      Aoleu! Pai vorbeai de tradatori si tocmai tu iti tradezi soarele? Cine sa te mai inteleaga daca nici tu nu te mai intelegi?

  36. Mihail spune:

    Ion Cristoiu despre scrisoarea intelectualilor. Interesant punct de vedere
    :

    Dacă vrea să facă un altfel de politică, Klaus Iohannis nu trebuie să renunțe la Dan Mihalache!

    Un cititor al umilelor mele rînduri îmi cere să mă alătur Grupului intitulat Al intelectualilor lui Băsescu și să-l somez și eu pe Klaus Iohannis să nu-l pună de Dan Mihalache șeful administrației prezidențiale, ba chiar, dacă s-ar putea, nici să nu-l mai salute.

    La această solicitare am un singur răspuns:

    Doamne ferește!

    După 45 de ani de gazetărie, nu cred că m-am prostit atît de tare încît să fac așa ceva.

    Pentru că:

    În întreaga mea viață nu m-am alăturat nici unui Grup, n-am semnat nici o scrisoare colectivă și n-am serbat nimic, nici măcar ziua mea de naștere.
    Nu-l știu pe Dan Mihalache. Am citit însă c-a fost strategul electoral al lui Klaus Iohannis. Dan Mihalache merită să fie ținut aproape de Klaus Iohannis nu numai pentru că a contribuit la victoria sa electorală, dar și pentru că a fost printre puținii care au crezut în Klaus Iohannis. După știrea – neconfirmată de Klaus Iohannis- a posibilei desemnări a lui Dan Mihalache, Intelectualii lui Băsescu, incluzîndu-i și pe cei care sunt doar jurnaliști, au declanșat o campanie de presiune asupra președintelui ales ca să renunțe la strategul de campanie. Klaus Iohannis are de ales între a da semn că rămîne loial celor care au contribuit prin talentul și inteligența lor la victoria sa în al doilea tur de scrutin și a deveni ciuca bătăilor din partea Intelectualilor lui Băsescu, cei care au făcut și fac opinia în partea dreaptă a scenei noastre politice sau să dovedească de pe acum cinism politic și să renunțe la Dan Mihalache. Oricît ar părea de ciudat, dacă aș fi întrebat ce să facă, aș răspunde că nu trebuie să renunțe la Dan Mihalache dacă s-a gîndit să aibă alături un om de nădejde.
    Klaus Iohannis a făgăduit că va face un altfel de politică.

    Politica tradițională românească presupune în chip necesar surfingul de supraviețuire la putere, altfel spus, concesiile făcute unei credințe în anumiți oameni și anumite idei pentru a nu avea bătăi de cap.

    L-am votat pe Klaus Iohannis în ambele tururi, ba chiar am scris, înainte de al doilea tur, că votez pentru Klaus Iohannis și nu împotriva lui Victor Ponta, cum declarau toți cei cărora le mirosea urît Klaus Iohannis. Am făcut asta ca simplu cetățean. Ca jurnalist, altfel spus ca autor de texte publicate, am evitat penibila postură de chibiț electoral al lui Klaus Iohannis. M-am mulțumit să-mi îndeplinesc misiunea de jurnalist, care constă în scrutarea la rece a scenei politice. Dar chiar și dacă aș fi fost chibiț al lui Klaus Iohannis, nu mi-aș îngădui să-l consider pe Klaus Iohannis un fel de proprietate a mea. Pentru că toți cei care-i spun pe un ton de aproape poruncă ce să facă, ce să dreagă, pe cine să promoveze lasă impresia că președintele ales e proprietatea lor din simplul fapt c-au chibițat electoral pentru el.
    Că fac asta unii intelectuali n-ar fi cine știe ce problemă. E asta o formă a lor, vorba proletcultiștilor, de a coborî din Turnul de fildeș. Problema, marea problemă e că somațiile vin din partea jurnaliștilor. Indiscutabil, jurnaliștii își pot da cu părerea dacă numirea lui Dan Mihalache îl va afecta sau nu pe Klaus Iohannis în materie de capital politic.

    Dar numai atît.

    Somarea publică sau doar consilierea pe un ton autoritar ce să facă și să dreagă, pe cine să numească și pe cine să nu, mi se pare o gravă încălcare a normelor profesiei de gazetar.

  37. lordul john spune:

    Văzând inflația de texte (mai ales) si opinii (mai putin) care au invadat blogul in ultima perioada am reusit sa gasesc si explicatia:

    http://www.flux24.ro/exclusiv/vocea-rusiei-si-a-concediat-angajatii-de-la-sectia-romana/

  38. Adam Mares spune:

    Cum a scăpat MIRCEA DIACONU de inchisoare ptr conflict de interese

    Procurorul de ședință din subordinea lui TIBERIU NIȚU a cerut ACHITAREA!
    Instanta SUPREMĂ l-a achitat, desi în practica Inaltei CURTI, ptr spețe IDENTICE, însă prejudicii mult mai mici, cel putin 9 parlamentari au primit pedepse de 3 ani inchisoare cu suspendare si 7 ani TERMEN DE ÎNCERCARE!
    NU existau achitări până acum. Din complet a făcut parte si IOANA BOGDAN!

  39. Adam Mares spune:

    Se pare ca in Moldova castiga comunistii pro-rusi.

    • emi spune:

      Câştigă roşul, ura, frica, instinctul…
      Polonezi la nord, turci la sud, huni la apus, şi tătari la răsărit, asta este Crucea României.