“Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri”, printre cele mai îndrăgite cinci cărţi de liceenii ieşeni

 

Redăm mai jos extrase din comunicatul de presă al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi privitor la colaborarea cu FILIT 2014:

“Cultură, cărți și educație

Ediția a II-a a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere oferă contextul ideal pentru continuarea celor două proiecte lansate de Inspectoratul Școlar Județean Iași, care s-au bucurat de un real succes în rândul elevilor și de aprecierea publicului: întâlniri între scriitori, liceeni și profesori de literatură în școli ieșene și decernarea Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2013.

Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2013* va fi decernat în cadrul festivității de închidere a festivalului. 5 romane vor fi ierarhizate de un juriu alcătuit din 24 de elevi pasionați de lectură din clasele XI-XII, din opt unități de învățământ. Jurizarea va fi realizată pe baza unei grile de judecare valorică a textului, concepută sub discreta coordonare a unor prestigioși profesori de limba și literatura română din școlile implicate. Premiul va fi decernat romanului câștigător în urma votului elevilor.

Nominalizările din acest an ale juriului Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2013 sunt:

 

 • Ruxandra Cesereanu, Un singur cer deasupra lor, Editura Polirom
 • Liliana Corobca, Kinderland, Editura Cartea Românească
 • Ioan T. Morar, Negru și roșu, Editura Polirom
 • Matei Vişniec, Negustorul de începuturi de roman, Editura Cartea Românească
 • Varujan Vosganian, Jocul celor o sută de frunze, Editura Polirom

Nota noastră: Premiul a fost obtinut de Matei Visniec cu romanul sau Negustorul de inceputuri de roman.

6 Responses to ““Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri”, printre cele mai îndrăgite cinci cărţi de liceenii ieşeni”

 1. emi spune:

  Tinerii nu acceptă dialogul cu spiritele îndoctrinate, care nu pot ieşi din tiparele timpului lor. Dumneavoastră nu sunteţi tânăr biologic dar nici blocat în idei ppreconcepute, le sunteţi aproape pentru că încercaţi să îi înţelegeţi şi nu să le condamnaţi expperienţele/încercările.

 2. alexis spune:

  E o carte superba. Foarte trista, totusi. Fata de Cartea soaptelor nu mai are acel ton optimist care respira din fiecare rand.

  • E altceva, experienta din Jocul e prea apropiata ca sa putem fi optimisti fara cauza. Si, totusi, in ultimele pagini este o intredeschidere catre optimism. Sunt cei doi, Alex si Sanda (de fapt Alexandru si Alexandra, cele doua laturi ale androginului) care pleaca, ca si Adam si Eva (e chiar o aluzie la textul biblic) ca sa faca o lume noua. Maestrul opapusilor intreaba : Iti dai seama, tinerii astia sunt nascuti dupa Revolutie. Ce stiu ei? La care eroul principal, Tili, raspunde: De ce ar trebui sa stie? Cu acest dialog este rasturnat tonul pesimist din intreaga carte.

 3. Adam Mares spune:

  Mie mi-e greu sa cred ca niste liceeni ar fi preferat cartea lui Visniec, in defavoarea oricareia dintre celelalte.