Cum am “subminat” economia naţională, salvând combinatul Oltchim

Aşa cum se poate observa din lectura articolelor mele de pe acest blog, nu prea am obiceiul să mă laud. Dacă faci lucruri bune, se cheamă că aşa trebuia să faci, e parte a normalităţii. Poliţistul de la intersecţie nu dă câte un covrig tuturor care trec pe verdele semaforului. Ceea ce nu-l împiedică, fireşte, să-i amendeze pe cei care nu respectă regulile şi traversează pe roşu.

În ultima lună, însă, cred că modul în care numele meu a fost utilizat în dezbaterea publică riscă să lase o imagine deformată în legătură cu activitatea mea politică de un sfert de veac. De aceea cred că ar trebui, din când în când, să reamintesc câte ceva din ceea ce am făcut (căci de ceea ce n-am făcut se ocupă alţii).

E foarte uşor să calomniezi. Cred că după a respira e cel mai la îndemână lucru. Le reamintesc tuturor acestora că, în cele douăzeci de luni cât am condus destinele economiei româneşti am înregistrat două recorduri care nu au fost niciodată egalate. La sfârşitul mandatului meu am lăsat, cumulat, cea mai mare creştere economică şi cea mai mică datorie publică din Uniunea Europeană. Iar în ceea ce priveşte rata investiţiilor brute (32% din PIB), ea a fost cea mai mare din întreaga istorie modernă a României.

Astăzi, însă, nu vreau să vorbesc despre mandatul acela, ci despre ultimul meu mandat, de ministru al economiei şi comerţului, mandat despre care se ştiu destul de puţin lucruri, căci opinia publică era prea puţin interesată de ceea ce făceam la minister, ci mai ales de aşa-zisele certuri dintre mine şi primul ministru.

Când am preluat mandatul de ministru al economiei, la începutul lui 2013, Oltchim era vedeta ştirilor de televiziune. Aţi mai auzit ceva, din vara lui 2013, despre Oltchim?

Comentariul meu de azi e prilejuit de o întâlnire ce a avut loc zilele acestea la sediul Ministerului Economiei, între conducerea minietrului, administratorii judiciari şi speciali ai Oltchim şi sindicate. Concluzia întâlnirii a fost aceea că Oltchim nu are pierderi, salariaţii îşi primesc salariile şi reorganizarea continuă, ipoteza falimentului fiind exclusă.

În ianuarie 2013, Oltchim era în pragul dispariţiei. Producţia era de cca 5 milioane de euro, salariaţii nu-şi mai primiseră salariile de câteva luni şi activitatea se derula mai ales în faţa combinatului, prin proteste nesfârşite, decât în spaţiile productive. Fondul Monetar mi-a pus în vedere, cât se poate de răspicat, să lichidez combinatul iar Comisia Europeană mi-a răspuns, când am ridicat chestiunea ajutorului de stat, că nici nu poate fi vorba, Oltchim fiind cel mai negru caz (chiar asta a fost formularea!) pe care l-au avut în ultimii ani. În plus, exista un pericol real ca unii creditori (datoriile erau de 800 de milioane de euro!!!) să ceară executarea silită, ceea ce ar fi pus, de facto, capăt activităţii combinatului.

În toată activitatea mea de ministru nu am închis nicio fabrică, Dimpotrivă, lista fabricilor salvate sau nou înfiinţate a fost destul de lungă. La fel am procedat şi cu Oltchim. Am declanşat insolvenţa, ca să evit pericolul executării silite. Am decuplat combinatul de la toate firmele care îl căpuşau. Am reluat aprovizionarea direct cu furnizorii, ceea ce a creat unele economii, şi am repus combinatul pe piaţă. Am propus o hotărâre de Guvern care a permis disponibilizarea unui număr de cca 1000 de salariaţi în condiţii acceptabile (plata salariilor, în medie, pe doi ani).

Consecinţa? La predarea mandatului meu, în septembrie 2013, producţia se triplase, pierderile erau neglijabile. Peste 2000 de salariaţi îşi păstraseră locurile de muncă şi salariile erau plătite la zi. De unde FMI îmi cerea în februarie să închid combinatul şi să-l vând la bucată, la discuţiile din vară Oltchim a fost scos de pe agenda discuţiilor cu FMI, socotindu-se că nu mai reprezintă un risc pentru economie. Urma privatizarea, dar din motive binecunoscute, contribuţia mea s-a oprit abrupt în septembrie 2013.

Fireşte că nu am făcut singur toate astea. Am fost ajutat de noua conducere a combinatului, de administratori, de autorităţile judeţului,  de colegii mei din Guvern. Si, dacă astăzi combinatul are profit operaţional şi continuă să plătească salariile la zi, asta se datorează, cred, şi succesorilor mei la conducerea ministerului.

293 Responses to “Cum am “subminat” economia naţională, salvând combinatul Oltchim”

 1. epolitikon spune:

  @All
  Citesc ca cei doi dementi plus un altul care s-a alaturat “cauzei” din mers au fost omorati intr-un final.

  Intrebarea e: nu cumva au murit prea multi oameni doar din cauza unor caricaturi pe seama islamului?
  Vor face Franta (si altii asemenea) ceva pentru pentru a preveni publicarea de continut bajocoritor la adresa islamului?
  A inteles cineva ca nu apararea dreptului la libera exprimare (in speta prin satira si caricatura) e miza, ci respectarea religiei musulmane care are sute de milioane de adepti pe pamant?

  Eu as face asa: daca Charlie rahat aia sau altii asemenea mai publica vreo caricatura la adresa islamului / profetului Mohamed, i-as aduce in fata justitiei pe toti cei implicati, condamnari grave si inchiderea haznalei.

 2. Filip G spune:

  Atentatele astea au cazut ca o manusa pentru a invoca lupta impotriva ”statului islamic”
  Din pacate toata medietizarea a facut mai mult rau de cat se dorea,in opinia mea.
  Unora o sa inceapa sa le placa astfel de eroi care paralizeaza o tara.
  Eu totusi raman la parerea ca cei 3 bezmetici au fost unelte,miza e mult mai mare cam cat navele Mistral………..

 3. Filip G spune:

  E multa psihologie si manipularea maselor.
  Amestecul asta de culturi (atacatorul musulman ucide ostatici intr-un magazin evreu) e prea cusuta cu ata alba sa fie intamplator.
  E mult mai profund semnalul dat……

 4. Mihail spune:

  Se vede ca voi nu prea ati fost prin paris, pe Gara de nord, la metrou, dar si pe la “margini”.
  Gata, acum va puneti pe facut scenarii…mare intreprindere.

  Revista avea un tiraj de 50.000, miercurea viitoare, atunci cand va aparea, va avea un tiraj de un milion.
  Pretul unei reviste este de 3 euro.

  • epolitikon spune:

   Cacatul si-a crescut actiunile.
   Pentru prima oara, dupa multa vreme, sunt de acord cu Banciu. Un maimutoi autohton care a nimerit-o de data asta. In plin.
   http://www.libertatea.ro/detalii/articol/mesajul-lui-banciu-je-suis-charlie-sunteti-niste-cacati-520668.html
   Chapeau!

   • Filip G spune:

    Sigur daca Johannis nu modifica avatarul pe blog,parerea voastra era alta……….

    • epolitikon spune:

     Nu-i cerea nimeni lui Iohannis sa-si schimbe avatarul. Decat poate poporul Facebook sau nerozii care-si pierd viata in fata Antenelor.
     Dar aia sunt mult mai putini decat se crede.
     Totusi, nu mi-ai raspuns la intrebare cate alte personaje politice reprezentative si-au schimbat avatarul. Cand vei descoperi raspunsul, vei deveni un pic mai intelept.

    • Mihail spune:

     @Filip G,

     Este obtiunea lui ca om, eu il inteleg. Cea facut Iohannis nu ma deranjeaza. Nici nu-l raportez la alti sefi de stat.
     Francezii si-au stins Turnul, italienii ar fi stins si ei luminile de la Colosseum, in schimb nemtii nu ar fi facut nimic.
     Sunt prea reci ca sa inteleaga.
     De data asta Presedintele a fost latin !
     Mi-am schimbat la randul meu, cu putin inaintea lui. Asta datorita prietenilor din Franta, care au facut “miscarea” extrem de repede.

  • Filip G spune:

   Sunt doua lucruri diferite.
   Tirajul aduce o suma de bani ziarului.Dar nesiguranta cetatenilor francezi costa mult mai mult Franta.
   Interesant e de vazut cati oameni de afaceri evrei parasesc Franta?
   Nu tirajul a fost miza atacului………

   • epolitikon spune:

    Nu ai inteles, dar ma explic, mizeria produce tiraj. Si cineva trebuie sa puna capat acestei forme de a face bani. Si in Franta si in orice colt UE.
    Nu am spus nicaieri ca tirajul a fost miza atacului. Off Doamne…

    • Filip G spune:

     Mihail spune:
     ianuarie 9, 2015 la 8:45 pm
     Se vede ca voi nu prea ati fost prin paris, pe Gara de nord, la metrou, dar si pe la “margini”.
     Gata, acum va puneti pe facut scenarii…mare intreprindere.

     Revista avea un tiraj de 50.000, miercurea viitoare, atunci cand va aparea, va avea un tiraj de un milion.
     Pretul unei reviste este de 3 euro

   • Mihail spune:

    Sigur ca da, ai dreptate.
    Tirajul sporit acum se doreste o “Ba pe-a ma-tii” frantzuzeasca. Un degetul mijlociu ridicat si aratat lumii arabe.
    Nu-i nimic, se vor vinde toate numerele, dar dupa aceea…?
    Evreii nu vor pleca, nu au motive.

 5. Adam Mares spune:

  O opinie de pe fb, cu care sunt de acord

  “- orice formă de argumentare de tipul “s-a întrecut măsura, există limite ale libertăţii de expresie” etc, implică logic faptul că, dintr-un anumit punct încolo, crima devine, dacă nu justificabilă, măcar de înţeles. Cred că acceptarea existenţei unui astfel de punct este în sine foarte periculoasă. Un astfel de punct nu poate fi decât arbitrar. Iar o lume în care există astfel de puncte arbitrare e o lume în care nu ne-am dori niciunii să trăim;
  - există limite ale libertăţii de expresie, ele ar trebui fixate juridic pe cât se poate, iar încălcărea lor, sancţionată juridic; crima însă n-ar trebui să existe şi să fie luată în calcul niciodată drept modalitate de ripostă. Aşa cum un individ întreg la minte nu se gândeşte niciodată realmente să-l ucidă pe cel care îl insultă, oricât de rău ar face-o.
  - libertatea de expresie poate că nu e o valoare pentru Islam. Viaţa însă este şi, în numele dreptului fundamental la viaţă al oricărei creaturi, crima ar trebui condamnată în orice sistem moral din Univers.”

  • elenick spune:

   si alte idei pe aceeasi tema (desi opinia generala e cam prea “politicaly corect” pt gustul meu…)

   http://www.tolo.ro/2015/01/09/ei-sintem-noi/#more-21028

  • Filip G spune:

   Nu sunt de acord cu tine.
   In numele libertatii de expresie arunci tara in haos.
   Au murit oameni nevinovati care nu au provocat,ghinionul lor a fost ca erau in momentul nepotrivit in locul nepotrivit.
   Sigur ca avem o viata de care putem sa ne batem joc,dar cand punem viata altora in joc oare invocarea libertatii de expresie mai conteaza?
   Cati nevinovati vor mai plati invocand ”lupta impotriva statului islamic”
   Isi asuma revista de satira toate victimile nevinovate care vor plati cu viata,doar pentru niste mofturi de ziaristi care invoca ”libertatea de expresie”
   Acesti ziaristi sunt robii propriilor greseli ,vor avea de purtat pe umeri toate victimele ignorantei lor expuse pe hartie.
   Oare e moral ca pretul unei afirmari sa se masoare in vieti omenesti?

  • lordul john spune:

   cretinism de doi lei! Incapacitate de a analiza in profunzime! Daca esti impotriva a ceva nu inseamna ca esti de acord cu opusul acesteia. Adam, aveam mai multe pretentii la tine!

 6. Adam Mares spune:

  http://marceltolcea.ro/rasul-adica-republica-regatul-califatul-omului-liber/
  Oribilele asasinate de la Charlie Hebdo par a fi arătat că lumea se împarte în două: democrația europeană (occidentală) și fundamentalismul islamic.

  De fapt, lumea se împarte, de două de mii de ani, între Omul Care Râde și Omul Care Nu Râde.

  Eu cred despre aceste două tipologii fundamentale că au trasat istoria lumii. Și îndrăznesc să observ că, în funcție de o anume majoritate, lumea s-a colorat, nuanțat în funcție de asta. Veți spune că politica sau administrația nu se fac cu simțul umorului, că nemții nu au ajuns să fie ceea ce sunt prin glumițe.

  Sau, mai nuanțat, că e o diferență uriașă între umor și deriziune.

  Așa e! Numai că aceeași diferență — zice Freud — se ridică între pălitul cu parul și înjurătură. Între o flegmă amestecată cu suduieli și parul în freză e aceeași diferență ca cea dintre Noaptea de Cristal și Charles Hebdo.

  Între ironie, râs, satiră ori miștocăreală de rahat și crimă e o diferență de puls.

  De cimitire.

  De văduvi și văduve sau isterii ofuscate.

  Și, să nu uit, dacă am citit puțin Coranul, o să aflăm că Dumnezeu e atât de bun încât nu poate fi deranjat de absolut nicio ironie cretină!

  • emi spune:

   Lumea se împarte în oameni cu Dumnezeu/Allah/Budda/etc. şi oameni fără niciun Dumnezeu, care au libertate deplină să râdă de oricine, de orice. şi evident au libertatea să ucidă.
   Ceeace încerc să spun eu este că libertatea fără limită naşte monştri.
   Încep să înţeleg în sfârşit de ce omul nu poate fi liber.

   • Adam Mares spune:

    Cred ca tocmai asta nu intelegi: diferenta dintre a rade si a ucide.

    • Mihail spune:

     corect !

    • emi spune:

     Există limită între a râde şi a ucide?!
     Nu spuneai că libertatea este fără limite?!
     De ce acum pui limite?!

     • Adam Mares spune:

      Una e libertatea de expresie, alta, cea de actiune. Nu e acelasi lucru. Vad ca tu chiar nu pricepi.
      Eu nu am zis ca e bine asa, sa razi de orice, dar nu pot sa accept crima.

     • emi spune:

      Cine nu e obişnuit să recunoască limitele, are libertate pentru orice.
      Important este unde pui limita.

    • emi spune:

     Şi râsul poate ucide:
     “Să mori de răs!” Ai răs vreodată până ai pierdut puterea de a respira?!
     “Decât să trăiesc batjocorit mai bine mor…”

   • Mihail spune:

    Problema e ca cei de la revista Charlie erau/sunt atei. Sau cel putin asa lasa ca sa se inteleaga.
    Ideea este ca ateii ii considera pe ceilalti fii ai lui Cristos, sau al lui Allah niste handicapati mintal, niste intarziati.
    De aici si comportamentul, abordarea lor fata de cele doua religii.
    ….Am discutat zilele acestea cu un ateu declarat, am inteles ingrozit cum ii vad ei pe crestini, sau pe islamisti.

    • Adam Mares spune:

     Si eu pot sa vad un ateu ca fiind dobitoc, limitat, dar nu-l omor. Din pacate, bisericile pierd din respect si prestigiu tot mai mult, dar nu din vina ateilor, ci a lor. Ateii sunt inca o minoritate.

  • emi spune:

   Dacă tu din cărţile pe care le-ai citit, ai aflat că în spatele “culturii” şi “artei” poţi face orice, ai citit degeaba.
   Dacă raiul/râsul unuia este iadul/batjocura altuia, armonia este distrusă.
   Societatea nu se poate construi pe dispreţ şi libertate ilimitată.

   • Adam Mares spune:

    @emi
    Hai sa fim seriosi! In lumea noastra, occidentala, de vreo doua secole, se rade de orice, se satirizeaza si parodiaza orice! Dar nu se fac atentate pentru asta.

    • emi spune:

     Pui limite când ai tu chef, şi te dai liber fără să ştii ce înseamnă.
     Şi ştiu câteva seri când m-ai batjocorit urât şi pe mine.
     Fără milă şi fără limite.
     Norocul tău că eu nu sunt în mintea ta.

     • Adam Mares spune:

      Si ai vrut sa ma omori? :P

     • emi spune:

      De fapt am înţeles că şi eu îmi doresc aceeaşi libertate, dar intru astfel în cuşca imposibilului. Libertatea care te fericeşte pe tine, este anulată dacă aduce nefericire altuia. Nu îmi pot construi fericirea libertăţii pe nefericirea altora. Pentru mine asta este definiţia moralei.

     • Adam Mares spune:

      Poti sa aduci nefericire altora si prin simplul fapt ca existi. Ce faci, te sinucizi?

     • Adam Mares spune:

      Sa ramanem in interiorul legilor si al unei morale care nu devine ea insasi ucigasa.

 7. Filip G spune:

  http://www.stiripesurse.ro/senatorul-ioan-ghise-coace-un-nou-partid_943857.html
  Doamne cu ce-om fi gresit sa avem asemenea oameni in fruntea tarii?

  • Mihail spune:

   Am remarcat pe Facebook, ca contul lui, dintr-o data a devenit efervescent, fosforescent…se agita brusc.
   N-am inteles ce l-o fi apucat pe brasovean.
   Acum…mi-a picat fisa. Sa nu uit ca sa-l sterg.

   • Filip G spune:

    ”Un senator anunta si el ca vrea sa puna pe picioare un partid care sa functioneze la inceput in mediul virtual si care sa preia un partid de stanga deja existent.”
    Eu nu inteleg daca Ghise mai e liberal?
    Daca e liberal si activeaza in spatiu virtual cum sa preia un partid de stanga?
    Disperare mare…………

  • Ghise nu e in fruntea tarii. Si desi coace un partid, nu prea are drojdie.

 8. Mihail spune:

  @ Adam Mares,

  problema este complicata. Una este libertatea de expresie, libertatea presei si alta sa vii sa impusti niste oameni pentru ca te-au luat in ras. Nu omori niste oameni pentru asa ceva.
  …Apoi, nici nu sunt de acord cu tipul lor de satira. Asta deoarece, cei de la Charlie luau in ras ambele religii, nu o ierta pe niciuna dintre ele.
  Insa, nu a venit o armata, a vreo unui ordin de calugari al bisericii catolice, ca sa mitralieze.

  Au murit 15 oameni, asta fara cei de astazi, din magazin. Acesta este…pretul platit de ambele tabere, de ambele culturi.
  Cat de trist.

 9. Mihail spune:

  Atentat terorist în Franţa. Decriptarea, pagină cu pagină, a ultimului număr din „Charlie Hebdo“. Ce aveau ziariştii în faţă în momentul în care au fost asasinaţi

  “Islamul acceptă lumea aşa cum e: aici diferă total de catolicism, care nu poate să producă decât o frustrare permanentă. Frază de aruncat în ochii tuturor idioţilor şi ignoranţilor habotnici care pot spune doct şi pompos că un om ca Bernard Maris a fost asasinat pentru că «provoca islamul».”, comentează Dan Alexe.”

  Aicic tot articolul:

  http://adevarul.ro/locale/iasi/atentat-terorist-franta-decriptarea-pagina-pagina-ultimului-numar-charlie-hebdo-aveau-ziaristii-fata-momentul-fost-asasinati-1_54afcce0448e03c0fd71b3d1/index.html

  • epolitikon spune:

   Si cum a ajuns nea Alexe ala ca islamul ia lumea asa cum este?
   Au crestinii din tarile islamice drepturile pe care le au musulmanii in tarile crestine? (doar un exemplu)
   Of Doamne…Mare ti-e gradina, sectorul dobitoci.

 10. Adam Mares spune:

  @emi
  Crezi ca asta ar trebui impuscat? :P (pamfletele lui sunt despre oameni cu nume si prenume, iar el scrie sub pseudonim)
  http://www.conteledesaintgermain.ro/

  • lordul john spune:

   @adam

   omul e inteligent si nu are program politic spre deosebire de aia de la CH si cealaltă gașcă de imbecili.

  • lordul john spune:

   tot ii tragi cu impuscatul! Iesi din paradigma spalatilor pe creier. Nimeni nu a spus ca cineva trebuie impuscat. Doar unii dintre noi sustinem ca bunul simt si reperele morale si de educatie ar trebuie sa ne calauzeasca in viata si sa ne potenteze libertatea de exprimare. Altfel libertatea de exprimare in scris va fi contrapusa cu libertatea de exprimare in gesturi.

   • Adam Mares spune:

    Nu mai cautati nuantari intr-o situatie de ori-ori, libertate de expresie vs crima. Sunteti incapabili de optiuni clare in astfel de situatii.
    Reperele morale si de educatie sunt relative, in functie de culturi, dar eu optez pt modelul occidental, care nu justifica in niciun fel crima. Restul sunt detalii si se poate vorbi pana maine dimineata despre ele.

  • emi spune:

   Dacă tu Adam, în numele libertăţii, eşti dispus să calci pe cadavre, este alegerea ta.
   Nici pe tine nu te va împuşca nimeni, dar vei aduna o mulţime de karma negativă.
   Glonţul te-ar lovi pe tine, karma negativă poate lovi urmaşii tăi şi peste şapte generaţii. Aşa cum şi tu “plăteşti” pentru greşelile înaintaşilor.

 11. elenick spune:

  Altul care n-a respectat reperele morale. si care “si-a luat-o”, nesimtitul!

  http://www.dcnews.ro/blogger-saudit-biciuit-in-public-pentru-insultarea-islamului-video_464397.html

  • Mihail spune:

   @ Filip G.

   Eu aduc cu placere aici postarile lui Ion Cristoiu.
   Ti-am spus, abordeaza diferit lucrurile, priveste filmul din spatele ecranului, merge pe contra-sens.
   Asta nu inseamna ca intotdeauna ceea ce afirma este si adevarat.
   Ru il citesc de dragul exercitiului, insa atunci cand exagereaza, nici nu mai continui lectur, nici nu mai repostez aiurelile lui.
   …Am citit postarea de ieri. Sunt sigur ca nu le conveneau, serviciilor secrete franceze, ca aia sa trancaneasca. Insa nu ei i-au omorat in acest mod. Cel din magazin a iesit afara tragand, dar de o parte si de alta a usii, erau mascatii. La maxim un metru. Gasesti filmul pe stiripesurse.ro. Nu avea cum sa scape, iar el tragand…..s-a ripostat.
   Identic au procedat si cei doi frati.

 12. Filip G spune:

  http://www.stiripesurse.ro/revoltator-atac-din-plr-la-diaspora_943867.html
  Ghise pe langa astia e boboc.
  Fraierul asta uita cati bani au intrat in romania din partea celor care au plecat la munca in strainatate.
  Apoi sa fi stat in tara sa planga alaturi de copiii ca nu au ce pune pe masa.
  Sa fi ramas in tara sa fie asistati social,votanti a lui Ponta?
  Jalnic partid,jalnice caractere…………….
  Astia nu au ce cauta sa se intoarca in PNL……..

  • Mihail spune:

   Cam are dreptate. Staiiii tu acolo in Strainezia si bati din picior ca sa se faca si sa se dreaga in tara.
   Ca sa nu fie discutii, acelasi lucru l-am afirmat aici intre cele doua scrutinuri.
   Asta este parerea mea.
   Eu nu-i exclud din viata tarii, insa ei nu participa in mod direct(impozite etc) la viata cetatii. Mai voteaza uneori, mai striga ca Iohannis i-a tradat.
   Sa zicem ca “nu au mancat salam cu soia”.

 13. elenick spune:

  ia uite-l si p’asta! acu sa te tii injuraturi de la @epolitikon !

  http://www.stiripesurse.ro/iohannis-gest-incredibil-de-solidaritate-cu-franta_943868.html

  • Mihail spune:

   @elenick,

   inca din prmele secunde mi-am modificat poza de pe FB, punind-o pe cea cu fond negru. Asta seara, dar nu foarte tarziu.
   Am fost de acord cu miscarea sasului, insa nu am luat in calcul daca asa ceva trebuia sa o faca Presedintele. Chiar nu stiu.
   Postand fotografia cu “Je suis Chalie”, eu protestam impotriva uciderii unor jurnalisti, caricaturisti etc pentru productiile lor. Nu am stat sa judec, asa cum o fac cativa colegi mai sus, daca este oportun sa publici sau nu asa ceva. Nu despre asta discutam !

   Revenind la Presedinte, cred ca gestul sau, de a merge la Paris, este o miscare buna. Astfel, foloseste oportunitatea de a se “introduce”, de se prezenta.
   Apoi, speculeaza o marie emotie a poporului francez, chiar si a romanilor care sunt in Paris, in Franta.
   Eu il consider un gest de curtoazie. Probabil ca consilierii de protocol, de la “externe” stiu mai bine care sunt obiceiurile in acest caz.
   Concluzionand, daca gestul lui de a posta “Je suis Charlie” a fost din inima, a fost manat de o adanca tristete, de o revolta reala…atunci Bravo !

 14. elenick spune:

  plus admiratie de la admiratorii constanti ai lui Johannis!

  • Mihail spune:

   Cei inteligenti si drepti, ma refer la cei care nu l-au ales, adica 11-12 milioane, ar trebui sa considere, ca vrei nu vrei, ca sasul este Presedinte pentru 5 ani.
   In acest caz trebuie urmarit si cu bune si cu rele.
   Mai este ceva, el este la inceput, nu prea le stie, deci va mai face greseli marunte, ise va mai pune in carca si ceea ce nu a facut. Mi s-a parut o magarie chestia cu cravata, asta daca a fost intentionata.
   Mi-a placut gestul lui de pe Facebook, dar si faptul ca merge la marsul de la Paris. Lasa ca si o mica plimbare prin orasul luminilor nu poate decat sa-i faca bine.
   Ca un utilizator fervent de FB, chiar abuzeza in calitatea de Presedinte, era aproape firesc ca sa-si modifice profilul.
   Ramane de aflat daca a facut-o sincer sau doar in fuga dupa ceva imagine.

   • Kronstadt an der Graft spune:

    Sunt convins că dl Iohannis nu va avea aceeași atitudine pe care a afișat-o Băsescu Gudurău pe lângă dna Merkel. Mișcarea o consider extrem de binevenită. Așa ceva face un președinte responsabil care vrea să ne scoată în lume. Putea să nu meargă dar se duce.

    • Mihail spune:

     Lasa….ii trebuia si lui un mod de “introducere” , acum este un bun prilej.
     Cat despre Baselu, nu stiu ce-o fi facut, dar s-a lipit tare bine de Merkel. Nu am inteles niciodata cum a reusit, insa ai vazut si tu ca avea “lipici”.
     Iohannis, a facut o tampenie in interviul ala din Germanica, iar madame Merkel si-a trimis ciobanescul german, care imediat a facut “Ham-Ham” si l-a muscat o tzara pe sas de picior.
     Adica, i-a dat una peste bot.

 15. emi spune:

  Din punct de vedere politic şi uman, este normală solidarizarea cu Charlie.
  Din punctul de vedere al blasfemiei, mă distanţez de libertăţile fără discernământ. Când batjocoreşti Divinitatea, indiferent cum o numeşti, te batjocoreşti pe tine însuţi, ca scânteie a lui “Eu sunt Unu!”
  Nimeni nu are dreptul să ucidă aşa cum nimeni nu are dreptul să batjocorească.
  Şi totuşi se întâmplă.

 16. elenick spune:

  un text excelent care depaseste dilema libertate de expresie versus repere morale, prin introspectia efectiva a manifestarii libertatii de expresie si a limitelor morale chiar in interiorul Islamului.

  mai multa stiinta nu strica, mai mult formalism si ipocrizie, da.

  http://www.romaniacurata.ro/islam-dupa-islam/

 17. Mihail spune:

  Un articol interesant, placut si usor la citit. In plus, concluzia autorului, de la sfarsit, este fabuloasa.

  Radu Herjeu: io sono Giordano Bruno

  Am tot ezitat să scriu despre tragedia din Franța. Nu pentru că n-aș considera abominabilă uciderea celor 12 angajați ai unei reviste considerate umoristice. O astfel de crimă e imposibil de justificat, indiferent de unde o privești, atât timp cât mintea nu ți-e plecată cu sorcova. Am ezitat pentru că, așa cum se întâmplă în astfel de momente, emoțiile sunt mai mari decât judecata, iar echilibrul rațional are toate șansele să fie atacat din toate direcțiile.

  Eu, cel puțin, recunosc. Habar n-aveam ce e Charlie Hebdo și cu ce se ocupă. Uitându-mă peste caricaturile publicate, n-am descoperit nicio umbră de umor în ele. Ceea ce nu e de mirare și nici măcar important, atât timp cât eu nu găsesc nimic amuzant nici în simulacrele românești de stand-up comedy, în filmulețele cu roboți sau în majoritatea articolelor de prin revistele ”pamfletare” autohtone. Dimpotrivă, mi s-au părut multe exagerate, obscene, voit insultătoare și fără nuanțe. Dar, în niciun caz nu sunt un motiv pentru a le omorî autorii.

  Oamenii de pe întreg mapamondul s-au împărțit instantaneu în două mari grupuri. Cei care condamnă fără rezerve crima, fie vorbind despre dreptul inalienabil de a-ți spune părerea, fie vânturând un nou motiv pentru a cere moartea tuturor musulmanilor, sau măcar alungarea lor din Europa. Al doilea grup e al celor care consideră că, pe undeva, caricaturiștii s-au cam jucat cu focul. Și, așa cum spune o vorbă veche, s-au fript. Printre ei fac parte și mulți românași, încă ofuscați de bășcălia făcută de francezi la adresa lor. Evident, așa cum se întâmplă, mai ales la noi, discuțiile despre adevăratele cauze ale dramei, cele care țin de sistemele de gândire și de valorile transmise de școală și biserică sau lideri religioși, sunt înlocuite de ciondăneli între cei care ”sunt” și cei care ”nu sunt” Charlie. Între cei care vor legi Big Brother și cei care, deși, evident n-au nimic de ascuns, se opun unor astfel de violentări ale intimității. Între cei care vorbesc despre libertatea proprie și cei care îi contestă limitele. S-au schimbat poze de profil pe rețelele de socializare, s-au scris râuri de editoriale, s-au vânturat cuvinte mari, unii au găsit prilejul de a-și asocia imaginea cu ”jurmaliștii martiri în numele libertății de expresie”, alții au găsit un nou prilej pentru a face notă discordantă.

  Lăsând la o parte stranietatea întregului atentat, despre care sunt destui care să lanseze și să întrețină teorii conspiraționiste, și părerile docte ale ”specialiștilor” din media despre cum ar fi trebuit procedat pentru a-i prinde instantaneu pe teroriști, eu n-am prea urmărit vreo dezbatere serioasă despre anticele și putredele rădăcini ale stării de război în care pare să se afle omenirea. Și nici despre această infernală spirală a violenței, care nu va fi închisă niciodată cu mai mulți soldați sau polițiști, mai multe legi antiteroriste și camere de supraveghere, mai perfecționate arme. Ci cu o resetare a sistemelor de bază ale societății umane, cele care funcționează, încă, în virtutea unor împărțiri anacronice, arbitrare și intolerante, a indivizilor și comunităților, în funcție de credința îmbrățișată, etnia, culoarea pielii sau orientarea sexuală.

  Cineva spunea pe net că ”deși au publicat desene blasfematoare și la adresa creștinilor, aceștia nu i-au omorât”. Mă întreb cum ar fi arătat discuțiile despre arderea pe rug a lui Giordano Bruno de către Inchiziție, dacă, desigur, ar fi existat pe atunci facebook și televiziuni!

 18. Kronstadt an der Graft spune:

  Aș vrea să amintesc aici ceva. Spuneau unii pe la televizor că serviciile speciale din Iraq i-ar fi prevenit pe francezi că la ei ar exista cam 200 de celule de luptători islamiști. Ăștia provin în marea majoritate de la spălătoriile de creieri ale fundamentaliștilor finanțați de extremiștii religioși. O asemenea concentrare de forțe arată amploarea acestui conflict religios. Am văzut cu toții cum gândesc berbecii în acțiune, știind că în momentul în care pornesc vor sfârși ca martiri. Sunt convins că există suficiente moschei și alte locuri în care la ora asta musulmanii se roagă pentru sufletele acestor zărghiți. Întrebarea este cum se poate face pentru a se încerca o apropiere între reprezentanții celor două religii? Aici trebuie intervenit, altfel asemenea episoade au să tot apară și degeaba ne ciondănim noi pe principii.

 19. epolitikon spune:

  @elenick
  Stirile pe scurse sunt cum altfel, scursuri date cu apa de colonie made in china.

  Acum, serios vorbind, Iohannis s-a dus acolo invitat de presedintele Hollande, si nici nu ar fi fost politicos sa refuze invitatia. Plus ca da bine la imagine pentru un presedinte nou ales sa se introduca si el in lumea buna, ca nu-l cunoaste nimeni de altfel.

  Tot din registrul stiri pe scurse, gurile rele spun ca mru are ocazia sa manance si el o friptura de vita de Kobe (plus una la pachet) pe decontul ambasadei romane la Paris, iar madam purtator de cuvant sa-si stearga pe furis degetele murdare de sos pe perdelele/draperiile frantuzesti, sub pretextul ca admira calitatea incoparabila cu cele de la Cotroceni.

 20. Emil Mihai spune:

  Alo , tovarasi , am asistat in ultimele 3 zile la niste manipulari ordinare facute de catre seviciile secrete!
  Cum dracu , cind am o actiune terorista in curs de desfasurare , eu sa transmit in direct ? Cui foloseste ? Parca am vazut Revolutia Romana din 1989 transmisa in direct la tv , de data asta eu stind in fotoliu! Pai bai oameni buni , cit credeti voi ca ia unui serviciu secret sa identifice o masina furata , cind se cunoaste numarul , culoarea , tipul masinii? Pai en France , cind intri pe autostrada se ridica bariera in functie de numarul masinii ! Banditii astia de politicieni ,imi spun mie ca le-a luat 50 de ore sa-i gaseasca pe teroristi , cind mie mi-a venit amenda de depasire a vitezei din Franta in 48 de ore , in Romania ?
  Si o alta similitudine cu Revolutia din ’89: Ceausescu a facut un miting , Parisul face un mars! Adica daca e pericol terorist de ce dracu scot niste sute de mii de oameni in strada cu citiva sefi de stat din Europa? Pai asta e raiul terorismului! Asta pute a manipulare sa punem botul sa ne puna cipuri in creier , sa ne puna microfoane in casa , sa ne intre pe telefon si in computer!
  Adica iese ministrul de interne si zice : noi am vazut ca sotia fratelui terorist a vorbit in ultimul timp de 500 de ori cu prietena teroristului din alimentara , dar 48 de ore n-am luat nici o masura de a-l cauta ,pentru ca trebuia sa mai omoare 4 evrei! Cine s-a plimbat prin Londra sau Paris a vazut ca sunt sute de camere de luat vederi in toate statiile de metrou , la toate colturile de strazi ! Cum s-au plimbat teroristii astia si nu i-au identificat soft-urile de identificare? Cea mai tare poanta , e faza cu teroristul care si-a uitat cartea de identitate in masina abandonata! Adica avem de-a face cu James Bond cel timpit! Cind plecati sa faceti o crima , sa nu uitati sa va luati pasaportul si sa-l lasati linga cadavru!

  • Mihail spune:

   @ Emile,

   ….eu nu vreau sa cad in panta ailalta, adica sa vad numai scenarii. Fratii aia doi, aveau ceva antrenament, scoala, probabil stiau cum sa se fofileze prin oras. Poate nu au mers pe autostrada. Apoi, astia zic ca ei m-au schimbau masinile, apeland la Dacia lor cea mai populara si la culoarea cea mai folosita. Repet, nu te contrazic.
   Ma gandesc ca este la mijloc si vina “serviciilor” care s-au balbait.
   Cat despre terosistul respectiv nu numai ca si-a uitat actul de identitate ci si-a pierdut si papucul tot fugind dupa politistul cu bicicleta, acum mort.
   Stii tu ce au “consumat” baietii ?
   De ce nu comentezi gestul cu catzelul de pe bancheta din spate ?

   • Filip G spune:

    Cica ostaticul din tipografie a tinut legatura cu politia prin SMS.
    Nu se leaga nimic,parerea mea ca cei care au omorat ziaristii nu sunt cei doi,acestia au fost obligati sa fuga dupa ce au aflat informatiile date la TV……

    • Mihail spune:

     Filip G,

     I-ai vazut tu morti ?
     Vezi ?….astia doi au fost pusi de catre “servicii” ca sa o faca pe teroristii, apoi au mai si vorbit cu OTV-ul din Paris, si in sfarsit s-au facut ca trag cu kalasnicovul.
     Ei bine, am aflat io, ei sunt acum pe malul Marii Rosii pe o plaja. Ca sa nu fie recunoscuti, au fost albiti in avion si li s-au pus perciuni de aia luuuuuungi.
     Foarte bine ca nu te lasi fraierit !

  • elenick spune:

   Emil. Filip g, Mihail,

   sunteti Miorita insasi! we love you! :)

 21. Mihail spune:

  Iata ce a omis armeanul ca sa ne spuna:

  SURSE -Klaus Iohannis a bătut cu pumnul în masă: a șters pe jos cu aleșii PNL

  Înainte de a pleca la Cotroceni, Klaus Iohannis și-a propus să fie cu adevărat liderul PNL și a dat de pământ cu aleșii locali, dar și cu parlamentarii. Veniți să savureze victoria, aleșii PNL și PDL au avut ghinion, pentru că Iohannis avea alte planuri.

  În primul rând, Iohannis le-a transmis acestora că el a ieșit președinte promițând că va face un altfel de politică și are de gând ca schimbarea să înceapă de la partidul care l-a susținut. “Trebuie o conduita ireprosabila. Nu veti scapa de mine si oricine se abate de la linia partidului ii voi spune simplu – Ghinion!”, le-a spus Klaus Iohannis aleșilor PNL, susțin sursele noastre.

  Mai subtil, Klaus Iohannis le-a transmis liberalilor din vechiul PNL că nu-și vor alege președintele de capul lor, ci sub atenta lui coordonare. ”Nu scăpați de mine! Eu voi veghea foarte atent la ceea ce se întâmplă și credeți-mă că voi fi informat. Nu voi fi ca alții să vin la ședințe de partid, dar veți ști mereu care este poziția mea”, le-a mai spus Iohannis celor din PNL.

  În urma alegerilor, atât cei din PNL, cât și cei din PDL se pregăteau de război. Polițe rămase restante, lideri cu performanțe slabe, toți ar fi trebuit decapitați. Iohannis a pus piciorul în prag și a spus răspicat că nu e acum momentul. ”Acum e mai bine sa stam calmi si sa analizam mai incolo cand lucrurile se vor fi asezat”, a explicat Iohannis.

  Cei de la Senat doreau să-l schimbe pe liderul Puiu Hașotti, dar Iohannis le-a ”recomandat” să facă lucrul ăsta în februarie, la începutul noii sesiuni parlamentare. ”Conducerea grupurilor ar fi bine sa fie schimbata in februarie in noua sesiune”.

  Klaus Iohannis a ținut să lanseze și o amenințare/promisiune pentru toți membri de partid. ”Eu mi-am ales partidul. Eu cand imi vor termina mandatul tot in PNL voi reveni. Partidul l-am ales eu, chiar daca partidul nu m-a ales pe mine”, arătându-le tuturor că știe cum s-au făcut jocurile și că a ajuns lider din interesul celor din Cooperativă, nu din iubire.

 22. Mihail spune:

  Curios, la marsul de maine paticipa Prim Ministri, insa daca domnul Presedinte zice ca a fost invitat personal de ala care se da cu amanta pe scuter, eu ce pot sa mai zic ?

 23. Kronstadt an der Graft spune:

  Stiripesurse.ro mie așa-mi miroase a centru de manipulare de-mi mută nasul. Cât despre ideea că serviciile franceze au manipulat populația mi se pare de-a dreptul năucitoare. Oare până unde putem să ne întindem cu aberațiile? Vedem clar ce se întâmplă și noi susținem că ceea ce se vede nu-i adevărat, ca-n bancul cu comunistul și girafa. Constat că unii au uitat să se dea jos din virtual.

 24. lordul john spune:

  @adam mares

  Ce ai face tu dacă de fiecare data când ai ieși la plimbare, cu soția și fiica de 10 ani, te-ar urmări doi tipi care te-ar înjura continuu?

 25. Adam Mares spune:

  Caricaturistii aia nu aveau tinte cu nume si prenume. Ei satirizau un dumnezeu pe care il credeau fictiune si faptul ca unii islamisti fanatici omoara in numele unei “fictiuni”.
  In cazul despre care zici, cred ca as sesiza politia.

 26. Mihail spune:

  Hai sa ne intelegem, caricaturistii traiau in tara lor, unde exista principiul ala: “Liberte, fraternite, egalite “.
  Sunt liberi sa deseneze ce vor mlor.
  Bun, tie ca cititor daca nu-ti place nu cunperi revista, nu o ei acasa, nu o duci in Dubai sau de aiurea . Nu te duci ca sa-l impusti pe desenator !
  Ce, l-au impuscat pe Voltaire, sau pe Nietzsche, tunci cand cel din urma, cu peste o suta de ani in urma a spus ca “Dumnezeu este mort ” ???

  Franta este o tara cu adevarat libera, mare consumatoare de vin(si scoici) printre altele. Insa nimeni nu te obliga, acolo, ca sa bei vin.

  • Adam Mares spune:

   @mihail
   Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Cele mai bune scoici in Franta le-am mancat. Era meniul zilei pt mine. :P

  • epolitikon spune:

   Domnul, n-ai inteles prea multe despre libertate. Libertatea ta nu trebuie sa afecteze libertatea musulmanului de a isi practica religia demn. Fraternitatea si egalitatea le-ai pierdut si pe alea pe drum, de parca nu ar fi in acelasi context ori nu s-ar aplica tutuor francezilor ci doar ateilor practianti de caricatura…

   • Adam Mares spune:

    Nu le-a interzis nimeni sa-si practice religia.

    • epolitikon spune:

     Iar te faci ca nu stii despre ce vorbim aici? Da-i si tu o cautare pe google/images/charlie hebdo cartoons ca sa-ti faci o idee. Poti apela si la google translate pentru detalii.
     Tu aperi acea forma de satira, eu o condamn. Cativa vinovati au platit dar se pare ca lumea nu a inteles mare lucru. Mi se rupe de bosorogii aia caricaturisti si de Charb ala, nasol e ca au mierlit-o si oameni care nu aveau nicio legatura cu creatiile alea mizerabile. Si afirm astea ca ortodox deloc iubitor de arabi (sau francezi).

     Pe musulmani statul francez nu i-a aparat de dejectiile Charlie Hebdo timp de zeci de ani. Era de asteptat, probabilistic vorbind, sa se gaseasca niste nebuni printre musulmani care sa-si faca singuri dreptate.

 27. epolitikon spune:

  @elenick
  Copile, sumarizez:
  1) avatarul lui nenea Iohannis cu je suis charlie a fost o greseala. Dar asa se intampla cand nu ai experienta. Din pacate nu are nici consilieri de soi.
  2) Iohannis a fost invitat la Paris si era normal sa raspunda prezent. Nici nu putea sa se duca acolo neinvitat pentru ca risca sa se puna singur intr-o situatie penibila. Important e sa nu faca prostii pe acolo, sa vorbeasca putin si sa nu ia decizii spontane.
  3) ai vrut `injuraturi’, ti-am indeplinit dorinta. Daca vii cu stiripesurse, m-am lamurit ce hram porti.

  • Filip G spune:

   Cu punctul 3 mai spart!
   De unde iau liberalii ora exacta,sa stim si noi….
   Exista si http://psnews.ro/

   • epolitikon spune:

    Eu nu sunt arondat asa ca nu stiu de unde-si iau liberalii ora exacta? Sa inteleg ca de pe s(c)urse? Pe bune?

    • Filip G spune:

     Asta e o problema,iti spun doar tie pentru ca stiu ca nu dai din casa.
     Liberalii nu au un ziar al lor de unde cititorii pot lua informatie certa.
     Asa ca fiecare are libertatea de a decide ce informatie corespunde cu interesele de moment.Din cauza asta nu functioneaza cenzura,ce sa cenzurezi si pe cine?
     Blogul trebuie citit printre randuri doar asa e inteles……..