Premieră absolută în literatura română (comunicat al Editurii Polirom): Un roman românesc devenit simbol al solidaritatii internationale impotriva genocidului: Cartea soaptelor de Varujan Vosganian

Fragmente din romanul Cartea soaptelor de Varujan Vosganian, traduse in 20 de limbi, vor fi citite in diverse orase din intreaga lume, pentru omagierea victimelor genocidului armean

In data de 21 aprilie 2015, Festivalul Internațional de Literatura Berlin si Lepsiushaus Postdam vor organiza o Zi mondiala a lecturii, pentru omagierea victimelor genocidului ce a avut loc cu un secol in urma impotriva armenilor (comemorat de acestia in data de 24 aprilie) din Imperiul Otoman. Initiativa este sustinuta de sute de oameni de cultura din intreaga lume, printre care Herta Muller, Mario Vargas Llosa, Orhan Pamuk, Noam Chomsky, John M. Coetzee, David Grossman, Elfriede Jelinek, Norman Manea, Bernard Noel, Michael Ondaatje, Elif Shafak si multi, multi altii.

In cadrul Zilei mondiale a lecturii le vor fi prezentate cititorilor pagini scrise de citeva dintre cele mai importante personalitati ale culturii armene din ultimul secol, majoritatea purtind semnul unui destin tragic: Zabel Yesayan, Siamanto, Komitas, Yeghise Ciarent, William Saroyan, Hovhannes Siraz, Paruir Sevak, Hagop Mntsuri, Silva Kaputikian si Hrant Dink.

Un rol central il va avea, asa cum arata site-ul http://www.worldwide-reading.com/, romanul Cartea soaptelor de Varujan Vosganian, aparut la Polirom in anul 2009 (ediția a II-a, 2011). In cadrul unor lecturi publice in diverse orase ale lumii, cititorilor le vor fi prezentate capitolele sapte si opt ale romanului in cele peste douazeci de traduceri realizate pina in prezent: spaniola, italiana, germana, franceza, engleza, suedeza, bulgara, maghiara, ceha, poloneza, norvegiana, olandeza, portugheza, portugheza braziliana, ebraica, armeana, turca, rusa, araba, persana.

http://www.polirom.ro/stiri-si-evenimente/stiri-si-lansari/un-roman-romanesc-devenit-simbol-al-solidaritatii-internationale-impotriva-genocidului.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

88 Responses to “Premieră absolută în literatura română (comunicat al Editurii Polirom): Un roman românesc devenit simbol al solidaritatii internationale impotriva genocidului: Cartea soaptelor de Varujan Vosganian”

  1. Filip G spune:

    http://chisinaulcultural.md/?p=416
    Interesant punct de vedere……….

  2. lordul john spune:

    @VV

    Desigur suntem mandri de asta. Cred ca e un simbol pentru solidaritatea internationala impotriva oricarui genocid.
    In alta ordine de idei vad ca tot felul de minoritati au tot soiul de drepturi, si probabil e bine asa, dar fiind in Copenhaga saptamana asta constat pentru a nu stiu cata oara ca minoritatea fumatorilor e coborata sub nivelul uman. Ultima gaselnita din aeroport nu mai e cutiuta de conserve in care te inghesui sa bei o cafea si un tutunn ci ne-au scos de-a dreptul afara in ploaie. E degradant! :)

  3. ion spune:

    O Carte exceptionala! Merita sa fie cunoscuta de cat mai multi cititori.

  4. Mihail spune:

    Asta da premiera:

    Charlie Hebdo ar putea aduna peste zece milioane de euro după atentatul terorist de săptămâna trecută din vânzări, abonamente și ajutor public.

    Charlie Hebdo a fost tipărit în 5 milioane de exemplare și vândut cu 3 euro exemplarul. Numărul de miercuri s-a epuizat integral și va aduce circa 8 milioane de euro, informează Agerpres.
    Charlie Hebdo va încasa toate veniturile pentru primul milion de exemplare, respectiv 3 milioane de euro, în cadrul unei mari operațiuni de solidaritate a întregului lanț de tipar și distribuție, care a acceptat să muncească gratuit, donându-și partea pentru a ajuta publicația Charlie Hebdo și familiile victimelor.

    Ca de obicei în cazul vânzărilor, Charlie Hebdo va primi și circa 40% din încasări pentru celelalte patru milioane de exemplare, respectiv circa 4,8 milioane de euro.
    Numărul abonaților a crescut de zece ori
    De asemenea, numărul abonamentelor la Charlie Hebdo a crescut de peste zece ori în câteva zile, trecând de la mai puțin de 7.000 la “mult peste” 120.000 de abonați, a declarat pentru postul de radio RTL Patrick Pelloux, unul dintre cronicarii ziarului. În ajunul atentatului, la un dejun cu Charb, cei doi se bucurau pentru că reușiseră să atragă 50 de abonați suplimentari, a povestit el.
    Ziarul beneficiază și de achiziții neașteptate, precum Air France, care a cumpărat 20.000 de exemplare pentru pasageri cu tarif integral, în condițiile în care compania beneficiază în general de prețuri foarte reduse.

    Totodată, fondul “Presă și pluralism”, care permite donații către media pentru reducerea impozitelor, a anunțat că a primit deja miercuri 1,4 milioane de euro din partea a 21.000 de particulari.
    În plus, ministrul francez al culturii, Fleur Pellerin, a promis să deblocheze un ajutor de urgență de un milion de euro.
    Chiar și mari giganți ai internetului și-au adus aportul. Fondul Google pentru inovare digitală în presă va acorda Charlie Hebdo 250.000 de euro, iar site-urile eBay și Amazon s-au angajat la rândul lor să verse Charlie Hebdo eventualele beneficii percepute din produsele vândute cu înscrisul “Je suis Charlie”.

    Înainte de atentat, nu erau bani pentru plata salariilor
    În noiembrie, Charlie Hebdo, ale cărui vânzări de 28.000 de exemplare pe săptămână nu erau suficiente pentru a plăti salariile, lansase un apel la donații pentru a supraviețui, menționează France Presse.

  5. Adam Mares spune:

    Multele nume pe care le are diavolul în românește. Iată-le (lista e impresionantă și e alcătuită, în principal, de Vasile Bogrea):

    Satană, Diavol, Naiba, Demon, Aghiuţă, Necuratul, Încornoratul, Tartor, Belzebut, Scaraoţchi, Michiduţă, Nichipercea, Pârlea, Sarsailă, Faraon, Idol, Împeliţatul, Mititelul, Nefărtatul, Nevoia, Pârdalnicul, Procletul, Pustiul, Vicleanul, Cel de pe comoară, Cel din baltă, Ducă-se pe pustii, Ucigă-1 crucea, Bată-1 crucea, Ucigă-1 toaca, Mamon, Săcretul, Şotea, Hâdache, Năpustul, Spurc, Spurcat, Şeitan, Şotcă, Ucigan, Bedă, Benga, Carcandilă, Mutul, Pocnetul, Sarsan, Scaloi, Slactafur, Împiedicătorul, Nepriitorul, Păcatul, Lucifer, Vătaful, Bulicheriu, Cotilici, Desachii, Dodielnicu, Fesache, Găvozditul, Goidilă, Handrea, Hanţu, Hanţiutul, Moflea, Manghina, Palima, Paftaru, Sana, Chioru, Bestrega, Budura, Frângă, Ghitcu, Zgaiba, Zgâmbea, Matracuca, Veliar, Suca, Daracu, Izicuţă, Triscatarat, Benghisul, Hicleanul, Antihrist, Codică, Cornilă, Cornea, Pedicaşul, Întunecilă, Bălţatul, Slutul, Şchiopul, Neobrăzatul, Nelegiuitul, Osânditul, Osânda, Trăsnitul, Tărtărău, Talpa Iadului, Cel din scorbură, Sfântâniţă, Şchiopică, Burghelea, Chirică, Chirilă, Costache, Ivănuţă, Nicodilă, Niculuţă, Făcăduţă, Bălosul, Vârlan, Hantătar, Iuda, Horilcă, Bată-1 Sfântul, Iaca-cui, Eosfor, S-lT creapă numa (să-I crape numele).

    • Mihail spune:

      @Livia,

      Hai las-o ca macane.
      Uite, oglinzile masinii erau cu carcase metalizata, de asta se vad in plina lumina ca fiind albe, pe trailer se poate observa ca sunt metalice.
      Cauta pe onternet filmul necenzurat, neblurat al momentului cand cei doi se duc langa politist(fiind cazut) si unul dintre ei, trage un foc de arma, apoi ei mai merg in fata 2-3 metri, dupa care se intorc. Filmul are continuitate.
      …In rest, hmmm, nu am raspunsuri, dar nici nu marsez pe chestiile alea.

  6. Mihail spune:

    …Domnul Varujan, a abordat problema linistit, extrem de civilizat si delicat.
    Se pare ca Filip G, emi…etc nu reusesc sa inteleaga. Ma rog, opinia lor, o respect. Hmmmm, asta poate si pentru ca nu am un kalashnikov.
    PS: ma ajuta careva ?
    Un articol tare, tare, interesant:

    Charlie Hebdo. Dispută între CTP, Pleșu și Cațavencii

    Radu Alexandru, în ziarul “Cațavencii”, tratează acest subiect într-un articol devastator pentru Cristian Tudor Popescu și pentru Andrei Pleșu. Autorul textului spune că jurnaliștii de la Charlie Hebdo nu au obligat pe nimeni să le citească ziarul. Redactorii francezi au scris “în spațiul lor” nelezând practic pe nimeni.

    “În urma masacrului de la Charlie Hebdo, multe minți crețe au scremut ideea că, dom’le, oamenii ăia nu ar fi trebuit să facă ce făceau. Că nu e finuț din partea nimănui să ofenseze credințele cuiva și că ăia, chit că au exagerat cu reacția de a împușca niște pricăjiți, aveau într-un fel dreptate să se simtă ofensați. Părere împărtășită și de senatoarea bulbucată Cristiana Anghel, care și-a cîștigat locul în politică făcînd foame aiurea, și de ilustrul anost Cristian Tudor Popescu, și de omul cu o singură sprînceană Andrei Pleșu. Dacă ești de acord cu ei, te rog să nu citești acest text, pentru că o să te ofenseze.

    Fiindcă ești un idiot. Să te ofenseze ceva dintr-o gazetă e ca și cum m-ai vedea că urinez într-un borcan, ai sări să-l bei și apoi ai țipa la mine că te-am făcut să bei urină. Nu, prostule, ai ales tu. Există trei tipuri de spațiu, social vorbind, într-o societate civilizată. Și toate se delimitează în funcție de penisuri ipotetice. Primul e spațiul personal. La tine acasă, la un metru în jurul tău. Aici nimeni nu are dreptul să te ofenseze. E sfera ta de maimuțoi, unde ești șef și doar părerile tale contează. Aici nu are voie să fluture un penis decît dacă îi dai tu voie. Apoi există spațiul public. Pe stradă, TV, radio. Loc în care există niște norme sociale. Nu își scoate nimeni penisul să-l fluture pentru că pot trece copii și nu e frumos.

    Al treilea este spațiul colectiv. Un loc în care ai ales să intri de bunăvoie și nesilit de nimeni, și unde te supui normelor grupului. În unele se scoate penisul, în altele nu. Dar dacă apare, nu ai cum să te simți ofensat, pentru că ai intrat acolo știind că se poate întîmpla asta. Site-uri, orgii, ziare, cluburi și altele. Acum înlocuiește penisurile din descrierea de mai sus cu credințe. Pentru că credințele au multe în comun cu penisurile. Sînt niște chestii intime, la care tu ții tare și majorității oamenilor nu îi pasă de ele.

    Gazeta aia nu are cum să te ofenseze decît dacă alegi tu s-o citești. Nu a venit nimeni să-ți bage ideea aia în față și să te ofenseze cu ea. Există independent de tine și, dacă ajunge la tine, e din cauză că ai ales tu. La fel ca și textul ăsta. Nu ți l-am băgat pe gît. Ai ales să-l citești. Dacă te ofensează, poți să te oprești din citit, să-l ignori și să îți vezi de viața ta. Nu s-au dus francezii ăia prin moschei să deseneze pe pereți caricaturi cu profetul. Erau în spațiul lor, în care alegi să intri. Te ofensează gazeta? N-o mai cumpăra.

    Cei de la Charlie Hebdo aveau niște glume slabe și nesimțite. Dar tot ce au făcut oamenii ăia a fost să urineze într-un borcan. Pe care scria mare “Urină de francez”. După care niște idioți au citit ce scrie pe eticheta borcanului, l-au băut și i-au omorît pe ăia că au avut tupeul să se pișe în gura lor. După care vine alde Pleșu să spună că, dom’le, e și vina lor. Că nu trebuiau să se pișe în borcane de față cu redușii mintal. Din contra, e un drept fundamental al omului”, a scris Radu Alexandru în Cațavencii.

  7. emi spune:

    Am uitat de Eminescu…

    • Adam Mares spune:

      „Mă mişc ca oceànul cu suferinţi adînci,
      Ce braţele-i de valuri le-atîrnă trist de stînci.
      Se nalţă şi recade şi murmură într-una
      Cînd lunecă pe negre păduri de paltin luna:
      Pătruns el e de jalea luminei celei reci…
      În veci de el departe şi el iubind-o-n veci.
      De s-ar lăsa pe sînu-i, din cer vrodinioară,
      El ar simţi că-nluntru-i cu-un univers coboară
      Şi-ar cadenţa durerea-i pe-al veacurilor mers
      C-un univers deasupră-i şi-n el c-un univers”.

  8. Adam Mares spune:

    Pe unde bântuiți? :P

  9. emi spune:

    Sper ca în război să plece fanii lui Charlie, ca să îi apere măreţului, dreptul de a-i scuipa pe toţi în continuare, şi nu acarii Păun.

  10. Mihail spune:

    Cristoiu revine cu o teorie de a lui mai veche, dar nu numai a lui.
    Merita citita ultima lui postare, iar daca nu o cititi nu-i nicio pierdere.
    La randul meu, cred ca americanii dupa ce s-au fript cu ungurii, nu au vrut ca sa mai aiba vreo tara din est cu puterea politica apartinand unui singur partid. Asta fiind defapt esenta succesului la vot a sasului.

    “Și-a schimbat Victoria Nuland părerea despre Victor Ponta?
    Nu știu dacă vă mai amintiți.
    În urmă cu un an, în zilele de 10 și 11 ianuarie 2014, Victoria Nuland, adjuncta secretarului de stat al SUA pentru Europa și Eurasia, a fost la București.
    Pentru presa anti-PSD vizita a fost un bun prilej de a evidenția supărarea Emisarei pentru poziția adoptată de Victor Ponta față de statul de drept, față de corupție.

    Din cîte ne amintim, Victor Ponta nici măcar nu s-a întîlnit cu Victoria Nuland. Sub pretextul unui week-end pe care dacă nu-l petrecea cu Daciana Sârbu, risca un divorț, premierul a plecat la Roma. În realitate, a evitat s-o întîlnească pe Victoria Nuland, deoarece ulterior presa ar fi speculat pe seama unei posibile puneri a sa pe coji de nucă.

    Acum un an, Victoria Nuland s-a întîlnit în mod ostentativ cu Laura Kovessi, cu membrii societății civile angrenați în lupta pentru apărarea statului de drept, cu scopul vădit de a transmite Guvernului român Mesajul că SUA sunt îngrijorate de politica Guvernului Ponta față de statul de drept.

    Anul acesta Victoria Nuland a părut alta.
    Nu numai că l-a întîlnit pe Victor Ponta, dar, mai mult, Mesajul transmis României n-a mai fost axat pe lupta împotriva Corupției. Da, lupta împotriva Corupției a fost menționată, dar nu fără accentele de anul trecut, interpretate drept trageri de urechi ale lui Ponta.
    Spre deosebire de anul trecut, presa anti-Ponta n-a mai făcut caz de o Victoria Nuland care exprimă supărarea Americii față de Victor Ponta.

    Dvs ce credeți?
    Mă înșel eu sau Victoria Nuland chiar a venit cu o atitudine schimbată față de Victor Ponta?
    Indicația ca premierul să colaboreze cu președintele și invers a fost o confirmare, în fine, a rolului jucat de America în împărțirea Puterii în România?”

    ioncristoiublog.ro

    • Kronstadt an der Graft spune:

      Ce să facă și Cristoiu, e învățat să surprindă lumea cu tot felul de noutăți și când nu le are confecționează. După ce a văzut că i-a mers cu puii vii a început să arunce petarde ziaristice. Unele pocnesc, altele fâsâie, dar mai mereu se aude ceva dinspre el. Să nu-l uite lumea.

    • epolitikon spune:

      Iohannis s-a dus in SUA, SUA a venit la Ponta. Ideea e sa te vezi cu amandoi, sa-i amagesti diferit, sa-i invrajbesti si la final sa tragi foloase. Dar cu vizele cum ramane? In fine, treaba cu SUA pute. Din cauza leprelor care nu sunt capabile sa construiasca un lobby performant.

  11. lordul john spune:

    Puncte de vedere:

    “Deschiderea frontierelor, după 1989, a însemnat o emigrare în proporţie de masă a tinerilor intelectuali, a multor scriitori. România s-a trezit peste noapte, tot mai săracă, mai expusă, lipsită de un minim de rezistenţă. Încolonarea actuală în numele literaturii arată cum în faţa societăţii defilează tot felul de detaşamente, nimic altceva. Riscul de-a nu face parte dintre combatanţi, cum e firesc, a ajuns unul mortal, sinucigaş. O literatură ajunsă sub biciul şi mitraliera unor personaje funcţionând în logica din perioada teroarei adaugă câte o uşă deschisă tuturor aberaţiilor politice. Literatura română contemporană se vede expusă unui sistem piramidal care o compromite cu fiecare intervenţie publică. Scriitorii români au ajuns prizonierii unui sistem pe care trebuie să-l accepte, altfel există instrumente şi executanţi dispuşi să-i “extermine”. Într-atât de dramatică a ajuns viaţa literară, nu prin turbulenţele ei specifice, ci prin schemele care o suprimă în totalitate, existând posibilitatea unor aplicaţii terorizante.”

  12. lordul john spune:

    Am urmarit pe CNN conferinta de presa Obama-Cameron. Intrebat de legea Big Brother Obama a invocat Patriotismul (Patriotic Act). Poate in America functioneaza. Ma intreb insa cum poate functiona in Europa in care toate formele de patriotism si de constiinta nationala au fost trecute la index si ni se construieste o identitate europeana anistorica.

    • Mihail spune:

      Puterea americana s-a invartit odata cu 11 septembrie. Au facut repede un Guantanamo, dar si alte mici puscarii discrete, impanzite prin toata lumea.
      S-au pus pe ascultat, pe monitorizat si alte chestii de astea nasoale. Ce se-ntampla in aeroporturile lor este inacceptabil.
      Din tot lantul acesta le lipseste o veriga, Europa.

  13. lordul john spune:

    Libertatea de expresie si libertatea de expresie!

    “Although the French are in no mood for compromise at the moment, they might want to reflect on the fact that America’s Muslim minority, which is free to wear headscarves or not, is far more integrated into American life than France’s. The immediate response in France to the recent massacre has been more forcefully to push its “our way or the highway” form of assimilation, which has, frankly, not been working. This past week, when the French school system enforced a minute of silence for the victims of the Charlie Hebdo attack (generally under “Je Suis Charlie” signs), incidents were reported at some seventy French schools—mostly ones with large Muslim populations—where students resisted the observance. While many French see this as siding with the terrorists over the victims, this is not necessarily so. The French state was, in fact, forcing those students to pay homage to a publication that had, in their view, mocked their religion. If it is legitimate for Charlie Hebdo to publish offensive cartoons, it must be legitimate to object, peacefully, to its doing so.”

    http://www.newyorker.com/news/news-desk/french-law-treats-dieudonne-charlie-hebdo-differently

  14. Mihail spune:

    “Poveste cu un înţelept şi inelul lui

    Trăia pe vremuri un înţelept, cum astăzi nu se mai fabrică :) Nu era foarte bătrân, dar îl ducea mintea şi ştia să vorbească pe limba tuturor şi multora le dăduse soluţii pentr problemele lor.. Într-o zi, la el veni şi un tânăr. Nici prea-prea, nici foarte-foarte. Ca mai toţi cei de vârsta lui, cu vise mari şi reuşite încă puţine. De aceea, nu trebuie să ne mirăm că problema lui era lipsa de încredere în sine.

    - Înţeleptule, spuse el, am venit la tine pentru că mă simt atât de mic, de neînsemnat, nimeni nu dă doi bani pe mine şi încep să cred că nu voi putea fi niciodată în stare de ceva folositor. Ajută-mă, învaţă-mă cum să fac să fiu mai bun? Cum să le schimb oamenilor părerea despre mine?

    Înţeleptul se uită la el cu înţelegere, dar nu-l trimise să-şi cumpere o carte din aceea şmecheră, de autoeducare: cum să-ţi faci un milion de prieteni şi cum să fii cel mai tare din parcare, în doar 10 paşi. În schimb, îşi scoase inelul de pe deget şi i-l întinse: Te ajut dacă mă ajuţi şi tu. Am mare nevoie de bani şi te-aş ruga să mergi în târg să vinzi bijuteria aceasta. Dar să nu accepţi pe ea mai puţin de un ban de aur.

    Zis şi făcut. Tânărul plecă în târg. Ajuns acolo, arătă inelul tuturor celor întâlniţi în cale. Deşi mulţi se arătară interesaţi, niciunul nu-i oferi pe el mai mult de un ban de aur. Dimpotrivă, cum le pomenea preţul minim, cei mai mulţi râdeau sau se strâmbau, şi dispăreau rapid în mulţime. Unul chiar îl acuză că vrea să-l escrocheze, încercând să-i vândă la un preţ atât de mare o bijuterie ce pare atât de banală. După multe ore, tânărul se-ntoarse la înţelept, trist că-l va dezamăgi pe acesta şi supărat că nu va primi soluţia la propria-i problemă.

    - Îmi pare rău, spuse el cu capul plecat. Nimeni nu a vrut să-mi ofere mai mult de unul, doi bănuţi de argint. Nici vorbă de vreun ban de aur. N-am reuşit să-i conving de valoarea inelului. Dar de unde ştii care e valoarea lui? întrebă înţeleptul. Din câte ştiu, nu te pricepi la bijuterii şi, dacă nu ţi-aş fi spus eu cam cât face, l-ai fi dat primului cumpărător. Ca să ne dăm seama cine greşeşte, dă o fugă la bijutier şi roagă-l să-l evalueze. Dar să nu i-l dai, indiferent cât îţi oferă pe el.

    Tânărul plecă la bijutier. Acesta luă inelul, îl studie cu atenţie şi cu lentila tradiţională. Îl puse jos şi-i spuse tânărului că erau vremuri grele şi, chiar dacă inelul făcea mai mult, nu-i putea oferi mai mult de 58 de bani de aur. Nici n-o să-ţi vină să crezi ce faţă şocată făcu tânărul :)) Eşti sigur?, întrebă el năucit. Sunt foarte sigur. Mă ocup de aşa ceva de mulţi ani şi recunosc imediat o podoabă de valoare, răspunse bijutierul.

    Eroul nostru se-ntoarse iar la stăpânul inelului. Îi povesti tot. E inutil să vă reproduc vorbele înţeleptului. Sunt convins că deja le-aţi gândit şi voi. Şi la oameni e ca la bijuterii. E nevoie de un cineva cu adevărat interesat de ei pentru a le vedea adevărata valoare. Oamenii din târguri caută doar chilipiruri şi nu-şi imaginează că ceilalţi ar avea ceva important de vândut. Dar nu oferta lor stabileşte valoarea. De aceea, caută-i pe cei care sunt în stare să vadă în tine ce ai bun şi deosebit în tine şi nu te lăsa convins că nu valorezi nimic, doar pentru că nişte trecători nu sunt dispuşi să dea mulţi bani pe tine.

    Şi-am încălecat pe-o şa şi v-am spus povestea mea. :) Cu morală cu tot :)”

  15. Filip G spune:

    Am fost plecat putin prin Gorj.
    Vineri am cumparat cafea de la un magazin ,cand am revenit sambata am gasit lagat pe usa si satenii discutau despre falimentul patronului.
    Am crezut ca e barfa,asa ceva in judetul in care a fost ales Ponta deputat nu e posibil!
    Cum sa ramana mii de cetateni fara loc de munca cand guvernul creaza milioane de locuri de munca.
    Doi tineri suparati discutau si ei.
    -Daca gasesc un loc de munca cu macar 7 milioane in mana,tot ar fi ceva!
    Celalalt zice;
    -Sunt inghetat,am fost in padure la lemne pentru 50 de lei pe zi plus mancare ,tigari si seara o bere.
    -Asta nu-i viata!
    Erau hotarati sa plece sa munceasca inafara tarii……….
    Asta e Romania prospera a lui Ponta!
    http://www.pandurul.ro/Actualitate/2015-01-08/ALERT%C4%82%3A+Firma+Succes+si-a+cerut+insolventa!

  16. Filip G spune:

    Sunt de acord cu tot ce spune deputatul Mircea Toader.
    http://www.machiavelli.ro/stiri.php?art=60371

  17. Emil Mihai spune:

    https://www.facebook.com/cristian.sima.315?fref=nf&pnref=story

    “In 2007 printul Dimitrie Sturdza(stranepotul lui9 dimitrie sturdza , liberalul, de 4 ori prim min al romaniei inainte de primul razboi mondial) inventa o bursa de studii pentru un copil roman care sa studieze la liceul Alpinum de aici. Taxa la liceu pe un an 80000 chf. Bursa o cistiga mihnea nastase care studiaza aici din 2007-2011. Bursa a fost apoi desfiintata, a avut un singur beneficiar. Inca imi povestesc colegi si fostul director, cum venea tata Adrian sa bata cu pumnul in masa la ei, obisnuit ca la bucuresti, ori de cite ori mihnea nu avea notele dorite. La sfirsit, mihnea nu a putut sa mearga la cambridge unde dorea tata si tata adrian a facut un scandal monstru in liceu.”

    Mai bine Adelul l-aducea pe baiatul sau la liceul Mihai Viteazul din Slobozia!!!

  18. Valeriu Mangu spune:

    Articolul “Ce sunt <> și <>”, pe:

    http://ascunzisuri-constitutionale.eu

  19. Valeriu Mangu spune:

    Articolul “Ce sunt “Proiectul de țară” și “Acordul politic (național)” “, pe:

    http://ascunzisuri-constitutionale.eu

  20. Valeriu Mangu spune:

    Articolul “Ce sunt “Proiectul de țară” și “Acordul politic (național)” “, pe:

    http://ascunzisuri-constitutionale.eu

  21. Valeriu Mangu spune:

    Articolul “Ce sunt “Proiectul de țară” și “Acordul politic (național)” “, pe:

    http://ascunzisuri-constitutionale.eu

  22. Valeriu Mangu spune:

    Articolul “Ce treabă au partidele politice cu revizuirea Constituției și cu adoptarea legilor?”, pe:

    http://ascunzisuri-constitutionale.eu

  23. hermann spune:

    America are nevoie pe termen scurt sa-si consolideze $ pe fondul miscarilor la nivel mondial, inclusiv diminuarea drastica a pretului pe baril, Elvetia ii ajuta ca de altfel nu este prima data cand Elvetia, Olanda etc dau o mana de ajutor americilor, iar PNL cere sa vina BNR in comisiile de diletanti din parlament! Pai ce sa faca BNR acolo mai colegiilor, ma, ma cine ne conduce… sa vada cum se rastoarna caruta!

  24. Kronstadt an der Graft spune:

    Ne conduce un primministru tot atât de imoral ca președintele cu care a coabitat până mai ieri, adică un doctor pârât care prins asupra faptului a dat-o la întors și la propriu și la figurat.

    • Filip G spune:

      Se creaza un precedent periculos.
      Cand creditele in CHF erau mai avantajoase decat cele in lei ori euro.
      Multi radeau de noi care aveam credite in lei.Eu le-am platit pana la ultimul leut.Parerea mea e ca bancile trebuie sa renunte la o parte din profit si sa gaseasca o cale amiabila de rezolvare a situatiei.Altfel pe termen lung bancile au de pierdut.
      Daca intervine parlamentul ori guvernul atunci se creeaza o discriminare.
      De ce unii cetateni sunt ajutati cand dau de greu iar altii nu?
      Un cetatean cand ramane fara loc de munca ,rezolva problema cu banca cu penalizari de intarzaiere.
      Sigur ca multi din cei care au luat credite in franci elvetieni nu sunt ”muritori de rand”
      Dar atunci aveau un avantaj fata de restul cetatenilor .Acum e o tragedie,tragedie ce trebuie rezolvata de banca si cetatean.
      In scopuri electorale au fost date pomeni,acum se va incepe cu cele postelectorale?

      • Mihail spune:

        Filip G.

        De mult ma intreb despre tine, ce fel de om esti. Imi este atat de greu ca sa-ti stabilesc un profil.
        Astazi, mi-ai oferit trei-patru postari consecutive.
        Incepe sa se lumineze.
        Ma intreb daca esti populist sau usor comunist ?
        Te rog sa nu te enervezi, sau sa te indispui, demersul meu este strict personal si nu-mi trece absolut deloc prin cap ca sa te supar ori sa te jignesc.
        Dupa peste 20 de ani in comunism, tot timpul incerc sa descopar, la mine, urmarile acestuia. Ma intreb adeseori, tinand un craniu intre degete: Sunt comunism, sau nu sunt ?

        • Filip G spune:

          Am sa te ajut putin.
          In satul unde am copilarit colectivizarea nu a ajuns.
          Am fost crescut sa respect proprietatea sa am bun simt si sa lupt impotriva nedreptatilor.
          Am sa caut declaratiile de avere a politicienilor sa vad cati au credite in franci elvetieni.
          Atunci poate vom intelege graba cu care se actioneaza sa-si rezolve problemele personale.

          • Mihail spune:

            …ma bucur ca ai inteles demersul meu, ca nu te-ai suparat aiurea. Dar…ai putin o “mica” aplecare catre mase, catre binele popular. Na , ca am gasit o formula convenabila…care sa nu zgaraie.

  25. Mihail spune:

    @Fip G.

    …vizavi de banutii elevetieni, cei care a luat credite stiau la ce sa se astepte.
    Ce, daca-ti cumperi o masina noua, te duci dupa trei ani ca sa reclami vanzatorului ca s-a uzat ???
    Cu ceilalti care si-au luat credite, in lei sau in euro ce faci ?
    De ce trebui ca bancile “sa lase de la ele” ?
    …Eu zic altceva, mai bine sa dea in judecata Banca Nationala a Elevetiei, sa stearga cu aia pe jos.

    PS: domnii romani care au tot luat credite, cine i-a oprit ca sa urmareasca un curs valutar al francului elvetian si sa constate ca de la razboi incoace, aceasta moneda, a crescut constant ?