Nu banul este principala resursă

Înţelegem motivaţia Acordului politic privind alocare a 2% din PIB începând cu anul 2017 pentru bugetul Apărării. Aceasta ar însemna un surplus de peste un miliard de euro alocat Armatei. Bugetul apărării scăzuse dramatic în ultimii ani şi cea mai mare parte a sa mergea pe salarii, încât aveai impresia că România intenţionează să-şi externalizeze funcţia de securitate naţională. Faptul că am intrat într-o zonă de securitate, odată cu aderarea la NATO, nu înseamnă că de aici înainte singurii tanchişti din România vor fi soldaţii americani.

Nu doresc să fac comentarii suplimetare pe această temă. Am fost timp de mai mulţi ani membru în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, am coordonat o vreme (2013) industria de apărare, astfel încât să pot susţine cu argumente necesitatea creşterii bugetului apărării.

România nu a fost niciodată un stat cu intenţii agresive. În afara războiului pentru independenţă şi acelor două războaie mondiale nici nu ştiu dacă, cu vreo câteva excepţii (Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazul ori războaiele balcanice) armatele româneşti, regulate sau de strânsură, au ieşit din graniţele naţionale. Ţările Româneşti nu au avut, practic, până la 1862, o armată regulată şi multă vreme (s-a văzut asta, din păcate, în timpul Primului Război Mondial) Aemata română nu a putut surmonta acest handicap.

Ne aflăm într-o zonă destul de complicată din punct de vedere geostrategic şi lucrurile trebuie tratate cu realism şi sobrietate.

Nu mult după semnarea, de către toate partidele parlamentare, a Acordului privind bugetul apărării, premierul Ponta a propus un pact pe infrastructură. Bun şi acela. Poate că ar fi bune şi pacte pe educaţie, pe sănătate, pe investiţii, în general pe mai toate politicile publice. Iată că tocmai acesta este subiectul comentariului meu, după această lungă introducere.

E foarte bine să propunem 2% la bugetul apărării. Să propunem peste 5% la investiţii. 6% la educaţie. Intre 4 şi 6% la sănătate. Etc. etc. Dar când vom trage linie vom vedea că toate procentele astea depăşesc cu mult veniturile bugetare şi că, dacă fiecare în parte pare rezonabil, luate la un loc devin imposibil de realizat.

E bine că s.-a propus un procent de 2% la apărare. Şi 6% pentru educaţie era un procent bun, numai că nu a fost respectat niciodată (cred că doar în 2008 am ajuns la vreo 4%). Tema de fond a unui pact nu sunt procentele din PIB, ci politicile publice care urmează a fis susţinute de partide.

Nu ne va folosi creşterea cu peste un miliard de euro la bugetul apărării dacă îl vom folosi ca să cumpărăm din altă parte armament de mâna a doua. Ne va folosi, însă, dacă vom coordona strategia de înzestrare a armatei cu cea de relansare a industriei de apărare. Industria de apărare a furnizat în ultimii douăzeci de ani aproape 200 000 de şomeri (aţi citit bine!), arierate şi un considerabil patrimoniu în stare de părăginire. Am prezentat în CSAT, înainte de demisia mea de la începutul lui octombrie 2013,  o strategie de modernizare a industriei de apărare împreună cu o propunere de privatizare pentru o seamă de unităţi şi de active ale statului din domeniu. Strategia, realizată împreună cu cabinetul primului ministru, era atunci în stadiu de proiect şi bănuiesc că aşa a rămas şi până azi, căci nu am mai auzit nimic de ea. Privatizări nu s-au mai făcut deloc.

Aşadar, acordurile politice pe domenii trebuie să aibă în vedere întâi ce trebuie făcut şi abia apoi ce procent trebuie alocat. Trebuie să învăţăm că nu banul este principala resursă, altminteri o să păţim ca până acum când bugetele educaţiei, sănătăţii sau transporturilor au crescut în ultimii cincisprezece ani de câteva ori, dar fără rezultate notabile.

69 Responses to “Nu banul este principala resursă”

 1. Filip G spune:

  Resursa umana urmeaza banul.
  Cercul vicios in care a intrat Romania pe termen lung.
  Tinerii (resursa umana) parasesc tara fiindca Romania nu le ofera nimic.
  O tara fara forta de munca intinerita,nu are viitor.

 2. Emil Mihai spune:

  Si eu cred ca trebuie o alta abordare asupra educatiei (si mai ales asupra finantarii educatiei) si a impozitarii muncii (si in general a impozitarii in general); sa ma explic:
  -in conditiile in care orice om poate sa cumpere orice de pe internet platind cu o carte de credit , statul ce impozit incaseaza?
  -in conditiile in care statul finanteaza invatamintul pina la nivel de masterat -rezidentiat -doctorat iar tinarul paraseste Romania ce cistiga statul din aceasta investitie? (duminica trecuta eram pe Otopeni si ma uitam in jurul meu:80% din cei din jur erau sub 30 de ani).
  -trebuie pus accentul pe impozitarea proprietatii , a tranzactiei ,a averii si trebuie redusa chiar pina la zero impozitarea muncii;
  -si in general trebuie spart monopolul bancaro-corporatist asupra politicii si legislatiei!

 3. Corina Chiriac spune:

  Asa e, nu banul ci omul e principala resursa. De 25 ani ni se spune ca se fac investitii in toate domeniile prioritare, pentru dezvoltare si relansare economica. Rezultatul: s-au relansat pana la limita ridicolului unele economii personale ale celor care pastoreau aceste investitii. Deja avem alergie cand auzim de bani pentru investitii, cand stim ca astea inseamna contracte privilegiate si supradimensionate. Ce-ar fi insemnat investitia in oamenii de buna-credinta ai acestei tari care muncesc in toate domeniile? Productivitate sporita, bani care s-ar fi intors in economie pentru marfuri si servicii pe care unii intreprinzatori le-ar fi putut oferi in conditii decente. Asa avem niste munti de bani furati si depozitati in apartamente dosite din Europa, o tara care e tot pe ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste nivelul de trai si de dezvoltare economica. Nu, nu mai vrem investitii! Multumim! Ne ajunge ce avem, daca in continuare banii destinati acestora sunt singura sursa de venit a ,,marilor oameni de afaceri din Romania”.

  • Nu vezi cum merge asa-numitul POSDRU?

   • lordul john spune:

    Si la POSDRU ca si la altele suntem in parafraza comunista: ei nu se fac ca ne platesc, dar noi ne facem ca ne instruim.

    Exista o lipsa de viziune strategica in apoape toate domeniile! Si atunci cand cineva are o asemenea viziune, ori e marginalizat ori e ignorat.

    • Lasa ca ne-au platit cat nu facea.

     • lordul john spune:

      Asta si pentru ca dezideratul a fost si este: sa cheltuim bani europeni! Chiar si programele operationale sunt facute fara sa tina cont de asociatiile profesionale. In Polonia, de exemplu, Strategia de dezvoltare a pisciculturii asumata de guvernul polonez a fost intocmita de cele doua asociatii ale fermierilor. La noi se face din birou de catre oameni care n-au nici o legatura cu realitatea.

    • Corina Chiriac spune:

     N-as mai zice ca e lipsa de viziune, ci e o viziune orientata si aici spre buzunarul propriu pe cat posibil. Raman uimita cata inteligenta si viziune chiar se foloseste in tara asta pentru a se fura cat mai sofisticat si profesionist. Mare pacat de atata materie cenusie irosita din lipsa de caracter!

 4. Valeriu Mangu spune:

  Articolul “Neconstituționalitatea unei eventuale legi privitoare la protejarea persoanelor care au contractat împrumuturi în franci elvețieni”, pe:

  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 5. alexis spune:

  Cum a scris si Corina Chiriac, resursa umana este principala resursa. Dar in afara exodului de creiere Romania mai are o alta problema uriasa: navala de capete goale spre administratia centrala si locala. Tot felul de tutari care s-au autodeclarat experti, analisti sau consultanti politici ii dau inainte cu analiza calitatii ministrilor. Nu acolo este problema. Un ministru nu poate fi atotstiutor. Ministrul sanatatii nu poate cunoaste toate domeniile din subordinea sa, lucru valabil pentru toti membrii cabinetului. Mai mult, majoritatea ministerelor au avut, din mai 2012 pana acum, 5, 6 sau mai multi ministri. Nu apuca unul sa inteleaga, cat de cat, problemele ministerului ca este schimbat. Primul pas, in orice abordare strategica privind administratia Romaniei, trebuie sa fie constructia unui corp profesionist de functionari publici. Fara acest pas orice discutie despre politici publice eficiente si coerente este inutila.

 6. emi spune:

  Astăzi am aflat că în 1472 a apărut una din primele bănci din Italia. Este foarte selectivă cu clienţii şi relativ mică, dar vârsta sa m-a impresionat.
  Omul face banul, iar banul îi asigură omului siguranţă şi confort.
  Resursa financiară nu există în afara resursei umane.
  Poate ar trebui să învăţăm şi noi să ne respectăm valorile care au reuşit să domine timpul. Avem ceva vechi de mai bine de 500 de ani în economie-finanţe? Sau măcar să începem cu cele mai vechi de 50 de ani.

 7. Valeriu Mangu spune:

  Articolul “Cine este în drept – și obligat – să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru că nu au fost organizate alegeri parțiale”, pe:

  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 8. Mihail spune:

  Ceea ce omite domnul Vosganian ca sa va spuna este ca acest miliard in plus este o noua gura de oxigen pentru cei interesati.
  Cu Microsoft s-au facut banuti, cu EADS iar. Acum cele doua s-au rasuflat.
  Ce sa facem, ce sa facem ?
  Marim bugetul la armata.
  Contractele sunt secretizate, preturile se negociaza total diferit, iar anchete nu se pot face.
  Nu-i asa ca pare simplu ?
  Cine vrea sa citeasca, sa caute detalii despre afacerea Skoda.
  Inca ceva, despre borcanul cu miere cu bugetele armatelor s-au “indulcit” si alte guverne, cam peste tot in lume.

 9. Filip G spune:

  http://www.agroinfo.ro/cresterea-animalelor/oi/crescatorii-de-ovine-nu-vor-sa-se-tranforme-in-persoane-juridice
  Incepe distractia,ciobanii si multi altii nu se lasa terfeliti de incompetentii din ministere.

  • Dar poate ca transformati oile in persoane juridice :)

   • Filip G spune:

    Taranul roman nu intra in insolventa.El poate renunta sa produca preferand sa fie asistat.
    Ciobanii nu doresc sa se transforme in persoane juridice desi baremul e de 5000 Euro pe an.
    Apicultorii nu primesc subventie pe fam de albine.
    Doamne ajuta ca DNA sa faca lumina prin ministerul agriculturii si alte ministere!

    • Mai lasa-l in pustii de DNA. Ai auzit vreo tara care sa se faca bine cu procuratura? Astea sunt prostii macoviene. E nevoie de reguli in primul rand, nu de pedepse

     • Filip G spune:

      Daca DNA a ajuns ultima speranta,asta e.
      E cel mai iubit ”partid” de catre cetateni.
      Daca parlamentul e anexa a guvernului care doar avizeaza in loc sa legifereze.
      Cine sa faca reguli si legi drepte ?
      Cu spagari si corupti in posturi cheie nu se poate.
      Traiasca DNA!

     • emi spune:

      Adică tu, Filip G., ţi-ai educat copiii prin bătaie după ce au greşit sau le-ai spus care sunt regulile care îi feresc de bătaie (DNA)?!?!

   • emi spune:

    :) O mulţime de “oi” sunt deja persoane juridice. Interesant este cine le păstoreşte.

 10. mihail spune:

  Mai grozav, mi se pare actiune din 24 aprilie, atunci când in toata lumea vor fi citite concomitent pasaje din “Cartea soaptelor”. Am inteles ca lectura se va face in 20 de limbi.
  Aceasta întreprindere mi se pare exceptionala. Evident, este legata de ziua armenilor.

 11. mihail spune:

  @ Vosganian,

  1. Caii nu mor când vor stăpânii. Eu, doar sunt precis, atent la detalii. In plus nu ma imbat cu apa rece.
  Sigur, as fi incantat ca un roman sa primească premiul.
  2. Am facut ochii cat galoshul atunci când am auzit ca s-a tipat la Timisoara. Am fost usor mirat, nu se potrivea deloc cu imaginea din mintea mea. Insa, a trebuit sa consider ca patru povestitori, nu pot bate câmpiile atât de mult.
  Acum, lipind bucatelele, inteleg ca nimic nu era exagerat.
  Subliniez ca pe malul Begai, doar eram un spectator discret. Am încercat ca sa le fie bine la roti. Eu, atunci, nu am avut putere de decizie.

 12. rix spune:

  Romanul Cartea Soaptelor e tradus in 20 de limbi straine. Nu si in chineza. Iata o posibila explicatie: Se zice ca la ministerul maghiar al comertului s-a organizat un concurs pentru ocuparea postului de director. Se prezinta si Moritz. Prima proba era sa vanda un tir cu castraveti vestejiti in Bulgaria. A doua zi Moritz aduce factura si banii incasati. Dupa mai multe astfel de probe trecute cu succces se cere vinderea unui container cu farfurii din faianta ciobita in China. Trece o zi, trece o saptamana si Moritz nicaieri. Dupa o luna apare in sfarsit cu banii. ” De ce a durat atat? Mai greu a fost sa gasesc un evreu ungur care sa stie chinezeste!”

  • mihail spune:

   Nici in japoneza nu este tradusa.
   Insa, cel mai important si mai important este ca a fost tradus in turca.
   Iar cele douzeci de limbi, in care a fost tradus, este o suma foarte importanta.
   Gandeste-te ca de ziua armenilor, pe tot globul, vor fi lecturate pagini intregi din Cartea Soaptelor. Mie mi se pare extraordinar
   Sunt, doar, curios, ce se anume se va citi.

 13. lordul john spune:

  @VV

  Citesc in Financial Times cateva articole foarte interesante despre negocierile Acordului Comercial cu SUA. Comisia Europeana ia act de cele 150000 de scrisori trimise de societatea civila care se cam opun.

  Un alt subiect interesant e pasarea deciziei privind OMG-urile ( organisme modificate genetic, nu Oh, my God) la nivelul statelor membre! :)

 14. mihail spune:

  @ lordul John,

  si când te gandesti ca Iohannis s-a dus, ca berbecul la Palmbici, cică ca sa-si traga un bronz.
  Aiurea, nemtii s-au prins repede ce face sasul lor, ca subminează discret cu americanii Acordul comercial. Ca sa vezi, au si mentalaii servicii si acoperiti.
  Iar, dupa o zi sau doua, nemtii i-au tras o smetie eleganta, prin intermediul consilierului lui madam Merkel.
  Concluzia: o fi el sas, dar nu te duci repede-repede la “licuriciul cel mare” crezând ca astfel esti cel mai smeker.

 15. Valeriu Mangu spune:

  Articolul “Despre lipsa calității procesuale a Președintelui României în procesul cu Agenția Națională de Integritate”, pe:

  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 16. lordul john spune:

  @VV

  Discutam aici, acum cateva saptamani despre dorinta electoratului de schimbare si intinerire a clasei politice. Eram amandoi de acord ca asta e o marota a unora care nu pricep nimic din viata.

  Iata un exemplu in sprijinul afirmatiilor noastre:

  Domnul Putzura, tanar liberal (nascut in 1974) declara ca pune pe cineva sa calce cu masina o persoana incomoda!! Omul e si magistrat, nu paznic de noapte!

  Cu astia vrem sa schimbam clasa politica? Sau cu ei facem justitia independenta!

  Halal politica de cadre la PNL! Toti borfasii si incompetentii primesc functii (vezi si cazul Gorban).

  • Kronstadt an der Graft spune:

   Borfașii și incompetenții se îndeasă în politică. Oamenii serioși stau de-o parte sau se retrag discret.

   • lordul john spune:

    Si atunci se mira ca au castig partidele extremiste? Aparitia partidelor extremiste se datoreaza establismentului politic, incapabil sa se vindece.

 17. lordul john spune:

  Asta e de rasul curcilor!

  Cum poate primi mita un angajat la un ONG???

  http://www.cotidianul.ro/8000-de-euro-miel-peste-si-cirnati-pretul-pentru-a-deveni-membru-al-usr-255343/

 18. Kronstadt an der Graft spune:

  Săriți oameni buni! Vor să distrugă Institutul Cantacuzino!
  Iaca că ceea ce începu tandemul Băsescu – Boc este definitivat de Ponta. Băieții veseli din mafia medicamentelor continuă nestingheriți distrugerea acestui institut de interes național. Așa cum au fost distruse nenumărate centre economice extrem de stabile în țara asta, pe care un guvern cât de cât responsabil ar fi putut să le salveze, vedem că și acest institut este în prag de a fi distrus. Numai pentru asta deja Victor Ponta ar trebui nu numai demis ci chemat să dea socoteală ca un trădător de țară.
  Chiar am să vă propun o temă de distracție amară. Propun să luăm fiecare șef de guvern începând de la Petre Roman și să vedem dacă poate fi considerat sau nu trădător de țară pentru ceea ce s-a întâmplat rău în timpul mandatului său, lucruri pe care ar fi putut și ar fi trebuit să le prevină.

  • emi spune:

   “…-Sărim! Sărim!
   Şi-au sărit cei lei de turci, care cum putea mai iute,
   Vin românii spre redute, şi să stai să-i mai incurci?”
   Cântecul redutei, Vasile Alecsandri

 19. Valeriu Mangu spune:

  Articolul “Singura soluție a dlui Toni Greblă: demisia”, pe:

  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 20. Mihail spune:

  @Valeriu Manga,

  cum sa te etichetez

  1. esti caraghios ?
  2. …sau doresti sa-ti faci reclama la blog si poductiile tale moca ?

  Totusi este o singura concluzie, imi provoci acea stare pe acre au femeiele garvide in primele doua luni de sarcina.

  PS: am evitat sa fac vorbire despre bun simt si opusul lui, nesimtirea !

  • Valeriu Mangu spune:

   @ Mihail

   Care-i problema? Nu v-a venit ciclul?

   N.B. Problabil că starea de care vorbiți explică barbarismele ortografice ale textului dvs. Sau – cine știe?! – lipsa ciclului…

   • mihail spune:

    Odata ca nu se cheamă “ciclu” ci menstruatie. Numai tzatzale si taranii folosesc “ciclu”. Nu are absolut nicio legătură cu medicina.
    Doi, barbatii nu au au menstruatie. Tu ai asa ceva ?
    Trei, efectiv mi-e greata de modul in care-ti tot faci reclama la blogul tau de kkt.

    Nota: îmi cer scuze la restul contributorilor de aici pentru maniera si limbajul abordat cu viermele “constitutional”.

 21. lordul john spune:

  Cum s-a ajuns aici? Demascarea păpușarilor:

  http://www.redicecreations.com/radio/2015/01/RIR-150112.php

 22. Valeriu Mangu spune:

  Articolul “Neconstituționalitatea detențiunii pe viață”, pe:

  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 23. Adam Mares spune:

  Deci Base a scapat de Flotă…

  • Mihail spune:

   Omule…alti 195 de inculpati au fost exonorati de orice obligatie.
   Acum, tu vrei ca, brusc si deodata, cel de-al 196 sa fie trimis la ocna grea ?

 24. Mihail spune:

  “O strălucită bla-bla-gistă: Alina Gorghiu!
  Scriam într-o postare anterioară că liderii de azi ai Opoziției – de la Cătălin Predoiu la Alina Gorghiu – nu reușesc să-mi atragă atenția nici măcar cu o virgulă din ceea ce scriu și zic împotriva lui Victor Ponta.

  Îmi explicam această stare de spirit prin adevărul că Traian Băsescu a revoluționat comunicarea politică înlocuind bla-bla-urile demagogice, lustruite prin clișeizare, cu intervenția convingătoare atît prin stilul mușcător, cît mai ales prin impresia profundă că e vorba de puncte de vedere proprii. Dacă urmărești atacurile lui Traian Băsescu la adresa lui Victor Ponta, a PSD, vei sesiza imediat substanțialitatea. Traian Băsescu nu apelează o clipă la bla-blau-rile cu care ne obișnuise pînă atunci Opoziția.

  Liderii PNL de azi n-au învățat nimic de la Traian Băsescu.
  În toate intervențiile lor împotriva Guvernului Ponta, ei sunt niște bla-bla-giști perfecți.

  Miercuri, hiperactiva Alina Gorghiu a făcut Declarații despre cum va răsturna PNL Guvernul Victor Ponta printr-o Moțiune de cenzură despre care distinsa e convinsă că va trece în clipa în care PNL o va depune la Parlament.

  La ora actuală, Coaliția creată în jurul PSD deține o majoritate confortabilă în Parlament.
  Trecerea unei Moțiuni de cenzură presupune în chip necesar negocieri crîncene ale PNL cu partide din cadrul Majorității sau chiar cu parlamentari PSD. Pentru ca unele partide care alcătuiesc acum Majoritatea să treacă de partea PNL, indiscutabil acestora trebuie să li se ofere avantaje mai mari decît cele deținute în prezent.

  Cum vede Alina Gorghiu procesul de formare a unei noi Majorități?
  Foarte simplu.
  Cică PNL-ul condus de ea nu va negocia cu nimeni. PNL-ul condus de ea va întocmi un asemenea Program de guvernare încît, cînd îl vor vedea, toți UNPR-iștii, toți UDMR-știi, ba chiar și toți PSD-știi, în frunte cu Victor Ponta, vor vota căderea Guvernului Ponta și venirea în fruntea țării a PNL, partidul care a fost în stare să elaboreze o capodoperă precum Programul de Guvernare.
  În plus, PNL-ul condus de ea va reuși să-i convingă pe UNPR-iști și chiar pe PSD-iști, că Guvernul din care fac parte e toxic.

  Și astfel, prin forța argumentelor aduse de PNL condus de ea, se va forma o nouă majoritate fără nici o concesie din partea PNL în materie de funcții și de ciolănel:
  „Singura negociere care se poarta este aceea de a sustine o motiune de cenzura pentru a inlatura un guvern toxic. Nu se face absolut nicio negociere contra functii executive, nu se face nicio discutie de nume, de formula guvernamentala, absolut nimic.
  Este dovada simpla de maturitate politica a acestui partid ca nu vom genera asemenea teme si discutii pana nu vom avea lucrurile noastre stabilite: un program de guvernare, cu proiecte de anvergura, agreat de mediul de afaceri, de populatia din Romania, care sa reuseasca sa transpuna agenda publica in agenda politica.”

  Bla-bla, bla-bla.
  Alina Gorghiu n-a înțeles nimic din lecția lui 16 noiembrie 2014. Ea e convinsă mai departe că românii mai pot fi trași pe sfoară cu astfel de vorbe sforăitoare.

  O strălucită bla-bla-gistă: Alina Gorghiu!”

  ioncristoiublog.ro

 25. mihail spune:

  stiu si eu ? Oricum m-a distrat postarea domnului Cristoiu. Daca este adevarat ce spune…o sa fie chiar bine. :P

 26. lordul john spune:

  Cum s-a făcut de stânga a absorbit dreapta? Simplu, dreapta a renuntat la principiile moralei:

  https://www.youtube.com/watch?v=vYdmwh-XTcg&list=PL_2hHYCQgCaY5UMqV0ueZfUEP8VSKJ_bF

 27. lordul john spune:

  Pentru toti cei care au fost, sunt si vor fi Charlie (ce mascarada!):

  “L’Assemblée nationale a voté jeudi matin le projet de loi “lutte contre le terrorisme”, porté par Bernard Cazeneuve sous l’impulsion de Manuel Valls. Le ministre de l’Intérieur a fait adopter, dans un grand exercice d’acrobatie politique, l’article 9 qui prévoit le blocage des sites internet par l’exécutif, sans décision préalable du pouvoir judiciaire : une mesure contre laquelle il avait voté lorsqu’il était député et que l’UMP l’avait proposée en 2010. Cette mesure était soutenue par les groupes PS, UMP, UDI ou encore SRC, illustrant bien l’éternel fantasme de contrôle d’Internet qui rassemble droite et gauche, dans un consensus plus que perturbant. ”

  http://www.lepoint.fr/chroniqueurs-du-point/guerric-poncet/loi-antiterroriste-les-deputes-ont-vote-la-censure-du-web-francais-18-09-2014-1864329_506.php