Criza francului elveţian (I)

Am urmărit cu atenţie dezbaterea din ultimele zile privind criza francului elveţian (impropriu spus, căci, de fapt, francul elveţian nu e în criză, ci dimpotrivă). Am participat şi la întâlnirea Comisiei de specialitate de la Camera Deputaţilor (deputaţii m-au primit :) ) cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Băncii Naţionale, patronatului bancar şi clienţilor cu credite în franci elveţieni. Tot ce vă pot spune, în concluzie, este că nu avem, încă, nicio concluzie.

Criza cse adânceşte. Astâzi de dimineaţă, francul elveţian atinsese un nou maxim istoric, 4,55 lei. Observatorii europeni sunt unanim de acord, chiar şi cu măsuri de urgenţă ale Băncii Central Europene, că ascensiunea francului nu se va absorbi în perioada imediat următoare.

Despre impactul acestei crize asupra românilor s-au dat tot felul de cifre. Potrivit datelor oferite de sistemul bancar, clienţii cu credite în franci elveţieni sunt de ordinul a 75-76 de mii, iar creditele se ridică la cca 9 miliarde de lei. Asta înseamnă cam 9% din totalul creditelor acordate populaţiei şi cam 18% din creditele acordate în valută.  Aşadar, cifrele sunt mari şi îngrijorătoare.

Ceea ce am înţeles eu din întâlnirea cu Ministerul Finanţelor şi bănci nu pare să fie prea încurajator pentru clienţi. Ministerul Finanţelor este de acord cu orice soluţie a băncilor, dar care nu grevează bugetul statului. Băncile, susţinute în această idee de BNR, consideră că orice măsură de protecţie a clienţilor ar duce la pierderi greude suportat. Pe de altă parte, soluţiile propuse de asociaţiile de debitori în franci elveţieni duc, într-adevăr, la necesitatea acoperirii unor pierderi  de cel puţin 2 miliarde de lei. Iar dacă ar fi să socotim cât pierd românii din cauza creşterii cursului în perioada 2007- 2015 (e vorba de credite ipotecare, pe termene lungi), atunci suma e de două ori pe atât, cam de un miliard de euro. Pe de altă parte, orice formulă de sprijin pentru riscul valutar reprezentat de francii elveţieni ar duce la reacţii din partea debitorilor în euro care au fost, la rândul lor, e drept, treptat, supuşi riscului, cotaţia euro/lei urcând de la 3,13 lei/euro până la cca 4,5 lei/euro. În cazul lor, pierderilor cumulate sunt cam de patru ori mai mari.

Trebuie să plec la avion, merg spre Iaşi pentru sărbătorirea Zilei Unirii. Continuăm cu posibile soluţii.

59 Responses to “Criza francului elveţian (I)”

 1. mihail spune:

  E-te ca vine nu numai sasul la Iasi ci si armeanul.
  In cazul domnului senator inteleg, este parlamentar de Iasi. Vina acasa
  Dar sasul ?
  Bun, hai sa lasam asta, se rescrie Miorita: baciul săsesc, baciul armean…mai trebui unul. Avem o problema !!! :P

  PS: vin mâine sa va pozez, din nou, la prezidiu ? Era sa uit, a iesit soarele si sunt, acum, 7-8 grade C.

 2. mihail spune:

  Cat despre cei cu creditele in franci elvetieni, asta este viata.
  Trebuiau, cu mult înainte de a semna, sa se informeze. Ar fi constatat ca francul tot urca de la război încoace. Nu s-au interesat, acum prostia costa.
  Nu este corect ca statul sa le plătească diferentele, adica restul populatiei.
  Totusi este halucinant, francul elvetian a depasit euro.

 3. Emil Mihai spune:

  Fiecare individ trebuie sa-si asume “investitiile ” financiare facute!
  Fie ca au luat credite in lei , euro sau dolari , investitorii au vrut sa rezolve in scop personal o oportunitate; vin citiva si spun : nu m-am putut imprumuta decit in franci elvetieni ! Pai te-a obligat cineva sa te imprumuti? Trebuia sa mai astepti o noua oportunitate de imprumut! pe de alta parte , pe mine ma framinta devalorizarea euro; am investit in euro pe motiv ca se apropie pensia si veniturile mele vor scadea masiv; acum constat ca euro se prabuseste! Dar a fost alegerea mea si mi-o asum : probabil voi reinvesti in imobiliare (desi aici ma asteapta supraimpozitarea) ! Dar asta este problema mea si nu astept o solutie de la Parlament , BNR etc.
  Iar cind va ginditi la tot felul de aberatii ca sa-i ajutati pe cei cu credite in monede exotice , aveti grija ca deja si noi astialalti , altfel platitori de impozite, s-ar putea sa ne retragem lei , euro din banci , pt ca dobinzile de 1,8-3,4 sint total neatractive in raport cu riscurile la care vor sa supuna unii , bancile!

 4. Adam Mares spune:

  @VV
  Zbor lin! :-)

 5. lordul john spune:

  Criza francului elvețian este absolut minora pe lângă criza de orizont a societății in general.

  Cine a făcut credit in franci elvețieni sa fie sănătos (si banca si debitorii). Orice soluție, indiferent de falimentul cui il provoacă este la fel de corecta sau de incorecta.

 6. mihail spune:

  @ Adam,

  tu nu ai auzit de ” shershe la fam ? ” .
  Daca, totusi, nu o găsim…inventam noi ceva. Data trecuta, la mitingul cu sasul nu l-am surprins eu in flagrant ? Iti mai amintesti de nashpeta aia, grisina, cu costumas negru si cu permanent roscat ?

  • Adam Mares spune:

   Vezi ca e blonda aia cu mutra rea prin zona! :P Poate mai bagi un flagrant! :P
   Dincolo de asta, uite ce melodie armeneasca am gasit :-)

   http://youtu.be/wxxnY-QTUGU

   • mihail spune:

    Okay, tu cu muzicutza armeneasca…eu prefer cafeaua armeneasca, de la domnul Florescu. Miam-miam !
    …oare Miora Mantale se întoarce si ea mâine la Iasi ?

    • Adam Mares spune:

     E buna cafelutza armeneasca! :-)
     “EA” e Mioara? Mihaitza, sa-ti spun drept, nu mai sunt la curent cu amorurile armeanului. :P

     • mihail spune:

      Nuuu, nu ma gândeam deloc la Mioara, mă gândeam la o “EA”, poate doua, hai trei.
      Pe mine ma interesează spre deloc, dar m-a distrat pupaza aia de la Iasi, care se agita fără oboseala lângă armean.
      Noi acum stim, era “racit” .

     • Adam Mares spune:

      M-am lasat si de contabilitate! :P

 7. Mihail spune:

  @Adam Mares,

  foarte bine, oricm eu nu ma duc la cele 5.000 portii de carnati cu fasole si la mascarada din Piata Unirii.
  Se aduna domnii politicieni ca sa fie vazuti la tilivizor.
  Evident de cei din restul tarii, ca astia din urbe nu se dau deloc in vant dupa aceasta manifestare campeneasca.
  Toti mimeaza iubirea de patrie si de glie.
  Spune-mi si tu ce treaba are sasul cu zbantuiala din Iesi ? Sau Primul Ministru ?
  De ce nu sarbatoresc la Bucuresti, ei ?
  Penduleaza toti, de doua ori pe an, intre Iasi si Alba Iulia.

  PS: tocmai am cetit ca “Prima domnita” nu-si poate depasi conditia si ca doreste sa poarte in continuare, IARNA, rochite de vara cu coatele golase si cu vedere catre picioruse. Vrea dumneaei sa para la peste 50 de ani, mai tanara cu vreo 20.
  Asta, ca sa ramanem caraghiosi pana la capat. :D

 8. Mihail spune:

  Jurnalistul Victor Ciutacu lansează o ipoteză surprinzătoare despre interviul acordat de președintele Klaus Iohannis joi la Realitatea TV.

  Într-un interviu acordat dcnews.ro, Ciutacu susține că un posibil motiv pentru care interviul a fost înregistrat și nu în direct este că s-a dorit ca în cazul în care președintele ar fi făcut o gafă, aceasta să fie eliminată ulterior.

  „Zău dacă pot găsi vreo justificare jurnalistică acestei decizii. La rece gândind, cunoscând și că domnul președinte nu simte comod în fața camerelor de luat vederi, pot bănui că a fost condiția impusă moderatorului. La o adică, în cazul în care ar fi făcut vreo gafă majoră, staff-ul domniei sale ar fi putut cere eliminarea pasajului buclucaș. Doar bănuiesc, nu știu, fiindcă oficial nu există un răspuns la nedumeririle publice. Însă încercarea lui Rareș Bogdan de a-și convinge fanii de pe Faebook că a fost o transmisiune în direct e patetic de ridicolă”, a comentat jurnalistul.

  De asemenea, Victor Ciutacu a dezaprobat prestația jurnalistului Rareș Bogdan, despre care spune că a avut o „poziție de ghiocel” în fața interlocutorului.

  „Deși Rareș a avut, din motive care-mi scapă, o atitudine mizerabilă față de mine, n-am să-i răspund cu aceeași monedă. Cu excepția faptului că mi se par dizgrațioase cocoșeala lui ieftină și poziția de ghiocel în fața interlocutorului, nu am lucruri a comenta. Jurnalistica e o meserie grea, interviul e perla coroanei, nu oricine e chemat să le facă”, a adăugat acesta.

  Victor Ciutacu a comparat de asemenea interviul acordat de Klaus Iohannis cu aparițiile publice ale lui Traian Băsescu, precizând că cei doi sunt total diferiți.

  „Oamenii-s total diferiți în apariții publice, nu există termeni de comparație. Băsescu e efervescent, direct, bătăios, de multe ori grobian, produce știri. Iohannis e plat ca o apă de mare liniștită, nu generează emoție; strict jurnalistic, din păcate, nici știri. Asta e, va trebui să ne obișnuim cu schimbarea”, a precizat jurnalistul.

 9. Mihail spune:

  na, la ora 9.58 a fost cutremur !

 10. epolitikon spune:

  @VV
  Cand am avut credit l-am luat in lei si mi-a prins bine in 2009-2010. Puteam lua credit mai ieftin in franci? Poate ca da.
  Poate ca omul de rand nu stia dar bancile cunosteau aceasta posibilitate asadar nu au nicio scuza pentru a solicita sprijin din bani publici pentru lacomia lor.
  Sa ia inapoi bonusurile managerilor care au acordat acele credite, sa-i dea afara din sistem, sa nu mai acorde bonusuri uriase si in general bancile sa-si asume responsabilitatea ca nu ONG-uri caritabile si daca suntem capitalisti, atunci sa fim pana la capat.

 11. Mihail spune:

  @Adam Mares,

  Link-ul tau nu se poate deschide, sau nu am putut io. Poate fiind din Iesi, internetul ma trimite pi ulitza.
  ..Am vazut un Iohannis care dansa Hora unirii precum un sifoner din pal care refuza ca sa se deschida. Insa, avand in spate doi sepepisti extrem de mobili. Doi caraghiosi.
  Iar, la tribuna, in capat, in colt, spune-i cum vrei tu, era armeanul cu o chestie viu colorata la gat si o palarie pe acoperis. De fiecare data uit ca armenii au sosit din Turcia.
  Una peste alata, sper ca imbulzeala sa se termine cat mai repede, iar urbea sa se linisteasca.

  • Kronstadt an der Graft spune:

   Nu, e țară, țară, vrem ostași. Tăriceanu la unii, Geoană la ceilalți. Cu Vanghele în coadă.

  • epolitikon spune:

   Manelist la volan :).

   • Mihail spune:

    chitarist la volan !

    • epolitikon spune:

     L-ai vazut vreodata pe individ? Tambal si din de aur scrie pe moaca lui :)

     • Mihail spune:

      Nu era bibiul lui, ci era de la Camera. Daca va amintiti a mai avut el un accident in urma cu cativa ani, atunci cand era ministru.
      Am inteles ca a evitat pe unul care venea din fata, probabil ca a miscat volanul de cateva ori stanga-dreapta( “testul elanului”) si astfel masina s-a rasucit. Asta este presupunerea mea.
      Oricum, m-am uitat bine, mandolina nu o avea la el.

 12. Adam Mares spune:

  „Odata s-a iscat sfadă dacă moldovenii sau valahii sînt cei mai mari beţivi. Campionii, duși pe podul de la Focșani, care e hotarul dintre Moldova și Valahia (in pontem Fokczaniensem qui limes est), s-au luptat atîta golind cu rîndul paharele, pînă ce valahul a murit înecat cu băuturã (donec Valachus nimia vini copia suffocatus afflaret spiritum). Drept răsplată pentru izbînda lui, moldoveanul a fost dăruit de domnul său cu titlul de boier (nobilitate donatus fuit).“
  (Cantemir, Descriptio Moldaviae, cap. XVII, De Moldavorum moribus/Despre nãravurile moldovenilor)
  :P :P :P

  • Mihail spune:

   Ala e fularul. L-o fi primit cadou de la DNA…ii asigura imunitatea. Cu toate ca sunt logat pe contul de Facebook, nu pot deschide link-ul tau. Niciunul. Nici nu stiu ce pierd.
   Esti la secret ?

   • Adam Mares spune:

    Ciudat, la mine se deschide cand sunt logat.

    • Mihail spune:

     Lasa, am reusit sa le deschid pe toate, mai putin pe primul link. Oricum, nu mai conteaza, “sarbatoarea” Micii Uniri s-a terminat, orasul doarme din nou. Pe jos, gasesti stegulete tricolore aruncate, sau scapate de catre trecatori. Pacat.
     Ma gandesc ce s-o fi intamplat cu trandafirii mei de la manastirea Trei Ierarhi, avand in vedere inbulzeala de acolo. Mi s-a parut interesant gestul de a pune o coroana de flori pe mormantul lui Cuza. Oare, i-o fi pus si vecinului de vizavi, conul Cantemir ?
     In Biserica manastirii, sunt amplasate schele de cativa ani, se renoveaza interiorul, noroc ca mormintele sunt la intrare.

   • Adam Mares spune:

    Fularul il are de cativa ani buni! :P

 13. Mihail spune:

  Domnul Vosganian isi intituleaza noua postare cu “Criza Francului elvetian”.
  Nimic mai fals.
  Francul elevetian a fost lasat la “liber” si in cateva zile s-a apreciat puternic, batand chiar si pe “batranul” euro. De “eliberarea” lui a stiut doar Guvernatorul Bancii Nationale a Elvetiei.
  Francul elevetian este puternic, nu el are o “criza” ci cei care au facut credite in aceasta moneda.
  Dumnezeu sa-i ajute !