Dragi români, dragi jurnalişti, stimată ANI, iată averea mea:

Sunt de peste două decenii membru al Parlamentului. În tot acest timp am fost  opt ani preşedinte al unei comisii parlamentare şi trei ani ministru al economiei ori al finanţelor (ori şi una şi alta) Din veniturile mele obţinute după 1990 nu am achiziţionat, practic, mai nimic. Ştiu că, faţă de percepţia pe care o au oamenii politici în ziua de azi, poate părea neobişnuit. Şi, totuşi, iată care sunt bunurile mele:

- în anul 1987, când m-am căsătorit, părinţii şi socrii mei ne-au cumpărat o casă în Bucureşti. Era o casă frumoasă, cu ceva curte, dar am luat-o relativ ieftin, pentru că la două străzi mai încolo (pe Taras Sevcenko, dacă vă mai amintiţi) începuseră demolările. În anul 2008 am vândut casa şi cu banii obţinuţi am cumpărat un apartament cu trei camere pentru fiica mea. Ba chiar ne-a mai rămas o diferenţă cu care ne-am mai ajutat în anii următori.

- Părinţii mei, nemaiputând, din cauza vârstei, să mai îngrijească grădina de la Focşani (cca 1000 de mp), au vândut, în 2006, casa în care am copilărit. Cu o parte şi-au cumpărat, tot în Focşani, un mic apartament iar restul l-au împărţit între mine şi fratele meu. Cu partea mea, puţin după aceea, am plătit aconto pentru cumpărarea unei case, în comuna Voluntari. Restul de bani l-am obţinut prin credit ipotecar, pe 25 de ani. Practic, casa nu este a mea, ci a băncii.

Nu am acţiuni la bursă. Nu câştig bani din dividende.  Nu mai am bani la bancă (oricum, aveam puţini), din cauza unor  cheltuieli pe care a trebuit să le fac. Nu am automobil personal.

Deţin un teren într-un pâlc de pădurice, pe care l-am cumpărat la un preţ mic (câteva zeci de mii de lei), pentru că, potrivit legislaţiei de atunci, pe locul acela nu se putea obţine autorizaţie de construcţie. Legislaţia nu s-a schimbat, aşa că locul a rămas nefolosit. Dacă cineva îl doreşte, vând cu plăcere şi ieftin.

Toate pe care vi le-am spus se găsesc în declaraţiile mele succesive de avere. A! era să uit. Mai am de primit 40 000 de euro, în urma  procesului de calomnie pe care l-am câştigat, proces iniţiat în urma agresiunilor la care am fost supus după propunerea de a fi primul comisar european al României.. Dar au trecut trei ani de atunci şi încă nu am primit nimic.

Aş fi curios să ştiu, într-un clasament al averilor oamenilor politici, funcţie de banii şi de casele pe care le au, cam pe ce loc sunt…

 

 

207 Responses to “Dragi români, dragi jurnalişti, stimată ANI, iată averea mea:”

 1. Valeriu Mangu spune:

  Articolul “Cererea de încuviințare a arestării preventive a unui deputat sau a unui senator trebuie s-o facă din perspectivă constituțională instanța de executare, nu Ministarul Public via ministrul Justiției” (I) – (III), pe:

  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 2. Filip G spune:

  http://www.stiripesurse.ro/oficial-senator-plr-trece-la-pnl_947512.html
  Disperare mare la PNL!
  Nu difera cu nimic fata de cei care au patentat traseismul……..
  In 2016 o sa primeasca o lovitura crancena din partea electoratului.
  Bafta multa PNL la racolari!

 3. Pacala spune:

  @VV
  1. Daca si cand treceti la PLR-PC?
  2. De ce vreti legea cu taxa aia de timbru pentru cultura? Si asa nu se vand cartile. Inca o taxa, nu ajunge cate exista?

  • emi spune:

   Taxa se incaseaza de 20 de ani, si editurile (mai putin Humanitas), baga banii in buzunar. Acum Legii i se adauga pedepsele, si vor trebui sa scoata banii.

 4. Filip G spune:

  Nu cred ca VV trece la PRL-PC.O sa fie SENATOR INDEPENDENT……..

 5. Filip G spune:

  http://www.dcnews.ro/elena-udrea-arest-la-domiciliu-a-fost-eliberata_467864.html
  Sa fim totusi seriosi si sa nu cadem in ridicol.
  Nutzei i s-a schimbat incadrarea doar pentru a nu ajunge in Parlamentul Romaniei cu catuse la maini.
  Ne cred prosti?

 6. Mihail spune:

  ATITUDINE. Parafraza după mult mai celebrul îndemn “Daţi un leu pentru Ateneu” a fost făcută de Mihai Sturzu, deputat PSD, într-un interviu acordat ziarului “ring” pe tema controversatului proiect de lege a timbrului cultural, iniţiat de senatorul PNL Varujan Vosganian şi de deputatul PNL Traian Dobrinescu. “Când am spus «Daţi un ban pentru Vosganian», mi-am zis aşa: hai să ne întrebăm câţi scriitori din România au câştigat într-un an peste jumătate de miliard de lei vechi, aşa cum a câştigat dl Varujan Vosganian din salariul de vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România”, s-a întrebat retoric Mihai Sturzu. “Conform acestei iniţiative legislative a domnilor Varujan Vosganian şi Traian Dobrinescu, în momentul în care, de pildă, îţi construieşti o casă în România, trebuie să plăteşti 5/1.000 din fiecare cărămidă, ţiglă, ţeavă sau bucăţică de parchet, gresie sau faianţă. Este complet nedrept”, a adăugat demnitarul.

  Interviul, deci continuarea, se gaseste aici (chiar merita citit!):

  http://www.ziarulring.ro/stiri/eveniment/254013/2015/-Dati-un-ban-pentru-Vosganian-sau-efectele-legii-timbrului-cultural