Tema zilei – 5 iulie 2010: “Cum ar fi votat Hippocrate, daca (prin absurd) ar fi fost membru PD, la motiunea de cenzura?

Colegiul medicilor a hotarat sa excluda din toate structurile de conducere – si nu din Colegiu, cum gresit s-a afirmat – pe cei sase parlamentari care sunt membri ai organizatiei respective. Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor, a declarat ca, prin votul lor, acesti colegi de breasla au ales sa fie, mai degraba, oameni politici decat medici. Acuzele privind politizarea Colegiului Medicilor nu au intarziat sa apara, inclusiv cele ce vizeaza direct pe presedintele Colegiului, Vasile Astarastoaie, care, in acest fel, zice-se ca ar face jocul PSD. In ce ma priveste, daca ar fi sa numesc, dintre romani,  zece care sunt neindoielnic de dreapta, in orice configuratie unul dintre ei ar fi Vasile Astarastoaie. Cat despre gestul medicilor parlamentari care au acceptat, astfel, ca drepturile breslei lor sa fie incalcate, nu pot decat sa amintesc juramantul lui Hippocrate ce spune, chiar in prima porunca, sa respecti pe mentorii tai medici si pe ceilalti membri ai breslei, chiar pana la a imparti cu ei avutul tau, la nevoie, si nu luandu-le din avutul lor, dupa buimacelile si nevoile tale. 

67 Responses to “Tema zilei – 5 iulie 2010: “Cum ar fi votat Hippocrate, daca (prin absurd) ar fi fost membru PD, la motiunea de cenzura?”

 1. un nimeni spune:

  Imi spuneati ca, “Marea literatura se naste in vremuri de criza”. Este foarte adevarat ca, imi place sa “parodiez” vremurile acestea grele prin care trecem tocmai pentru a ma destinde si a trece mai usor peste ele.
  Dar, ceea ce veti citi in continuare aveti cuvantul mei de onoare ca nu este o parodie.

  EL este OMUL

  E pedant şi pezentabil,
  Are-un aer triumfal,
  Este sincer, onorabil,
  Are-un suflet colosal.

  Este demn de-a lui menire,
  Ştie arta de-a gândi,
  Ne transmite stări de bine
  Şi indemnul de a ştii.

  Scrie mult şi ne învaţă,
  Să ne-ntoarcem în trecut
  Şi să-i respectăm pe-aceia,
  Care au tăcut demult.

  Are sufletul sensibil
  Şi tăria de-a ierta,
  Chiar pe cei ce în penibil,
  S-au refugiat cândva.

  Nu-i ajunge timpul care,
  Dumnezeu lui i l-a dat.
  Ar vrea să facă mai multe
  Dar, e „singur” ! Ce păcat !

  Are-n ochi o licărire
  Cum ţi-e dat să vezi mai rar,
  Semn de-o mare bucurie,
  Dar, de ce ? Nu am habar !

  E oltean de la Craiova,
  Dar în suflet e armean.
  Şi nu unul oarecare !
  Mai ROMÂN decât credeam !

 2. bogdan spune:

  domnule vosganian, aveti prea multe principii pentru romania asta infect de portocalie…ei nu mai au demult principii si nazuinte pentru poporul asta…faptul ca cei 6 sunt medici e doar o nefericita intamplare pentru ca odata ajunsi parlamentari au uitat de unde au plecat…cati ingineri, avocati, functionari nu au ajuns in parlament in barca lui baselu si acum sunt doar hulpavi si ipocrit de prosti….scrieti mult, scrieti frumos, scrieti in dreptate si adevar, dar…scrieti degeaba…din pacate…parerea mea…

  Un pui de liberal, Bogdan Daradan… mai multe dovezi aici….

  http://presainblugi.com/exclusiv-presainblugi-ion-cristoiu-imi-fac-blog-portocaliu-vezi-foto/

  • @bogdan

   E drept ca principiile in politica de azi mai mult incurca, dar asculta la mine: morala fara politica se poate, dar politica, pe termen lung, fara morala, nu.

 3. un liberal optimist spune:

  @Un pui de liberal,
  Ai dreptate ,dar meseriasii aia n-au depus un juramant anume atunci cand au intrat in breslele lor..

 4. bogdan spune:

  poate ca da, poate ca nu, dar daca au facut ca base cand a jurat cu mana pe inima si ochii in sange pe Constitutie…PD-L a dovedit in astia 6-7 ani ca e un partid de diletanti care au diplome de Drept Constitutional, avocatura si medicina dar care au cunostinte la nivelul genunchilor de braasca…

  • @bogdan

   Da, or fi diletanti, dar ei trebuie sa stie ca orice in viata se plateste. Cand iti faci tie singur rau, n-ai decat, desi nici asta nu e o conduita normala. Dar cand faci rau altora, mai ales cand o faci cu buna stiinta, trebuie sa platesti. Sa vrei sa reprezinti breasla medicala, dar sa faci abstractie de asta atunci cand trebuie sa decizi un lucru important cum e reducerea cu 25% a salariilor, astya nu se poate. Eu ii dau dreptate lui Astarastoaie.

 5. un liberal optimist spune:

  @Bogdan,
  Ai perfecta dreptate ,dar VV a tinut sa remarce rectitudinea unei bresle fata de unii din membrii sai neonoranti..

  • @un liberal optimist

   De acord, am vrut sa iau partea lui Astarastoaie in fata atacurilor pedeliste si a amenintarilor unora si altora dintre impricinati ca-l vor da in judecata.

 6. bogdan spune:

  stiu…am inteles asta…dar privind problema in ansamblu ajungem la acelasi numitor comun si anume …Romania portocalie, care e mai comunista decat a putut fi vreodata romania lu Ceasca…Si aici nu ma refer ca nu poti cumpara una sau alta ci ca sunt multe forte mai ales in cadrul aparatului de stat care pun o mantie de catifea peste toti rahatii din economie, industrie,justitie, parlament, doar pentru ca au mot portocaliu…

  • @bogdan

   Peste tot unde merg, oamenii se plang ca in judete numirile nu au nici o legatura cu pregatirea profesionala. Din pacate, arbitrariul nu se refera doar la numiri, ci si la castigatorii licitatiilor. Atitudinea discretionara e una dintre cele mai urate laturi ale acestei guvernari.

 7. Stie cineva sa zica ce fel se potriveste revizuirea prognozei pentru inflatie cu recomandarea guvernatorului BNR de a “miza” pe leu?
  Nu de alta dar aproape toate chestiile din tara sunt exprimate in euro, cu exceptia patrunjelului, a bugetului si a salariilor de la buget.

  • @alex.dumitrascu

   Tu, daca ai fi negustor, nu ti-ai lauda marfa, indiferent ce crezi in adancul sufletului? Oricum, o moneda care se apropie de inflatia cu doua cifre nu mai e o miza tentanta decat pentru speculatorii de pe pietele monetare. Ceea ce, in ce priveste, membii clubului nostru, nu cred ca e cazul.

 8. un liberal optimist spune:

  Din cate stiu si eu din presa Isarescu mizeaza doar 2,3% pe leu. Atat valoreaza economiile lui in lei. Restul le are in e ,in $, tablouri si bijuterii…

  • @un liberal optimist

   Isarescu a venit cu o clarificare, si-a utilizat economiile in lei (cca 585 mii lei) pentru plata unui alt credit. Dar nu cred ca atunci cand e vorba de depozite de pana la o suta de mii de euro se pune problema mizei pe o valuta sau alta. Diferentele, in ce priveste valorificarea, sunt mici, chiar si anualizate…

 9. ioana spune:

  Cu Isarescu e inversul zicalei cu preotul;”Sa faci ce zice popa,nu ce face popa!”

 10. MARIN spune:

  Domnule VARUJAN VOSGANIAN,

  Eu cred ca, in campania pentru alegerile prezidentiale din 2009, PNL propunanu-le romanilor o ROMANIE A BUNULUI-SIMT nu a facut altceva decat o incercare de a le transmite tuturor romanilor un angajament prin care sa le ofere ceva mai bun, ceva ce pana acum ne-a fost dat sa “gustam” pentru prea putin timp (doi ani de guvernare liberala pura) si de aceea nu ne-am trezit la adevarata realitate. Ce au ales romanii traim cu totii astazi !
  Avand in vedere starea de fapt a Romaniei de astazi, de ce mai sunteti inca mirat de anumite fapte si reactii pe care, putini mai suntem cei ce le apreciem ca nefiresti. Si tragedia cea mai mare este ca SUNTEM DIN CE IN CE MAI PUTINI !

 11. un liberal optimist spune:

  @VV,
  O sa va surprinda, dar si eu cred in leu, pentru ca in aceasta valuta am venituri. Daca ele sunt in alta moneda le depozitez in moneda respectiva. Nu ma reped sa fac schimburi valutare dupa zvonuri. Dar ca sa mentin o atmosfera mai joviala, specifica blogului am blufat si eu putin..

 12. un liberal optimist spune:

  @Itic,
  Ma faci sa plang cu discursul asta lacrimos!

 13. cris spune:

  @ VV

  Marind sfera a ceea ce inseamna incalcarea libertatii. Asaltul asupra proprietatii si resurselor comune este din aceeasi categorie: poluarea, gunoaiele de pe strada si deseurile toxice, distrugerea resurselor estetice si culturale (distrugerea cladirilor istorice, lucrarilor de arta, padurilor), subminarea opiniei publice, subminarea dreptului la educatie si sanatate si chiar subminarea unui cod deontologic, toate acestea sunt incalcari ale libertatii oamenilor.
  Colegiul Medicilor are ca scop promovarea unei anumite etici profesionale. Unul din cele mai importante principii ale profesiunii noastre este primum non nocere. Daca un medic face rau intr-adins, -si nu stiu cum altfel as privi faptul ca un medic voteaza pentru dezgregarea, distrugerea unui sistem de sanatate si asa fragil, pentru eliminarea resurselor de supravietuire a celor mai slabi membri ai unei societati-, este impotriva scopurilor Colegiului medicilor si chiar impotriva codului nostru de etica. (Ca este pe sase luni sau mai mult nu are importanta, nu poti inchide spitalele nici macar un minut, nu poti pune viata, nevoile si problemele oamenilor “on hold” nici macar pentru un minut, darmite luni de zile. Viata nu asculta de domnul basescu sau de domnul boc, si nu asteapta sase luni ca sa i se dea voie sa-si urmeze cursul.) Orice organizatie are dreptul sa spuna celor care au aderat la ea dar nu vor sa-i respecte regulile, misiunea si viziunea, ca nu au ce cauta in aceasta organizatie; este absolut normal, democratic, ca este vorba de o asociatie a medicilor sau a oricui altcuiva. Din partea mea, respectivilor ar trebui sa li se spuna sa plece din Colegiul medicilor, nu numai de la conducerea acestuia.

  • @cris

   Daca li se spunea sa plece din Colegiu, puteau da in judecata Colegiul, urmau procese penibile. Ei nu au pierdut dreptul de a practica medicina, prin votul lor, ci dreptul de a reprezenta pe alti medici.

 14. @
  vv
  Eu am prognozele mele si nu sunt membru al clubului, sunt intrus, aproape indezirabil.
  Da’ nu stiu ce l-a apucat pe boier sa faca afirmatii din astea a doua zi dupa publicarea anunturilor fmi si bnr cu prognoza inflatiei.
  O fi crezand ca le mai ….indulceste.
  E o greseala, putea sa mai stea cateva zile.

 15. un liberal optimist spune:

  @Itic,
  Cu riscul sa te enervez, dar asta a si facut ratanul:a aruncat cu zoaie si laturi in tot ce inseamna o societate normala. Asa cum si tu te comporti pe acest blog cu bunavointa suspecta a “varului”.

 16. cris spune:

  @ VV

  Apartenenta la Colegiul medicilor nu are ( sau nu ar trebui sa aiba – daca are, e o greseala) nimic de a face cu dreptul de a practica medicina. Ca sa nu spun ca in alte tari exista in genere chiar mai multe asociatii medicale, iar dreptul de a practica medicina nu are nimic de a face cu apartenenta la aceasta. Sunt de exemplu membru al American College of Physicians (ACP), si nu numai, dar nu sunt, nu vreau sa fiu membru al American Medical Association (AMA) pentru ca nu sunt de acord cu ideile promovate de ei. Ceea ce nu are nimic de a face cu licenta, training-ul, diplomele, examenele sau dreptul meu de a practica. Si la fel de bine as putea sa nu fiu membru al nici unei asociatii medicale fara ca aceasta sa-mi afecteze dreptul de practica.

  • @cris

   Fireste ca nimeni nu poate interzice dreptul de libera practica daca nu esti membru in Colegiu. Dar apartenenta la Colegiu se face functie de calitatea de medic, si nu functie de convingerile politice. Acesta e motivul pentru care conducerea nu i-a exclus din Colegiu. Dar a considerat ca au tradat interesele medicilor si nu se cuvine sa-i reprezinte, de aceea i-a scos din functiile de reprezentare.

 17. un liberal optimist spune:

  @un nimeni,
  Mie chiar mi-au placut versurile. Nu te lua dupa Itic. Si versurile lui Marin imi plac. Ale lui sunt satirice. Vad ca i-a mai secat inspiratia dupa sinistrul de vara..

 18. un liberal optimist spune:

  Sa inteleg ca FMI e interesat de piata energiei si a transporturilor?
  Atunci cand probabil va vinde creantele..

 19. bla bla spune:

  numai Dumnezeu cu inundatia mai poate sa i dea jos pe astia, oameni buni, suportati ce ati votat, dar nu disperati, mai aveti o sansa… rugati va la Dumnezeu, poate gaseste El o solutie ! Doamne ajuta!
  ministrul economiei , nu are timp sa evalueze pierderile in pib…
  da’ ce are de facut? ;)

  • @bla bla

   Ministrul economiei ar fi trebuit , impreuna cu cel al mediului si cel al lucrarilor publice, sa investeasca mai mult in diguri si amenajari hidroenergetice.

 20. bla bla spune:

  @Itzic Baseanu
  tza tza udrea renunta si ea la iubirea de arginti?
  si “compania”…?

 21. baiatCUminte spune:

  ignorand juramantul, eu in locul lui Astrastoaie l-as exclude pe orice medic care dupa data de 1 iulie 2010 il mai primeste pe Basescu la vreo consultatie. vremurile grele necesita masuri grele….

 22. @
  strul basescu
  “Sfantul Parinte Arsenie Boca ”

  A fost canonizat?

 23. Bibliotecaru spune:

  Domnul Vasile Astărăstoae are un blog. pe acest blog a abordat exact această problemă. În consecinţă i-am scris stimatului domn aşa…

  # Bibliotecaru a scris:
  2 July 2010 la 10:38 PM

  @ Vasile Astărăstoae
  Stimate domn,
  Spuneţi în titlu…

  Căci, atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiţii mişună pretutindeni ( Psalm 11, 8 )

  http bibliotecarul.blogspot.com/2010/07/oameni-buni-ce-se-intampla-cu-voi.html

  Eu înţeleg capacitatea domniei voastre de a aprecia o acţiune politică funcţie de un mai bine sau un mai rău pentru medicii şi medicina României, cu toate acestea diferenţa dintre dreptate şi abuz este cântărită de lege. Legea este măsura funcţionării unei societăţi, la un moment dat. Nelegiuit este cel care nu respectă legea. Repet, emoţional pot fi (şi sunt) alături de medicii României, pe de altă parte Constituţia spune foarte clar:

  ARTICOLUL 72 – Imunitatea parlamentara
  (1) Deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului.

  Colegiul Medicilor a decis excluderea a şase medici parlamentari care au votat împotriva moţiunii de cenzură, absolut în afara oricărui principiu care conduce această ţară. Ce se întâmplă în această ţară domnule Vasile Astărăstoae.

  Nu aveţi o problemă cu asta?

  Încă nu am primit un răspuns. Dar mai sper.

  • @Bibliotecaru

   Dar, draga Bibliotecarule, nu i-a exclus nimeni din Colgiul Medicilor. Colegiul i-a suspendat din functiile de reprezentare din cadrul colegiului. In fond, fiecare organizatie se lasa condusa de cine vrea ea. Membrii conducerii au decis ca nu ii poate reprezenta pe medici si lupta pentru interesele lor cineva care le tradeaza interesele in felul acesta. Si chestiunea cu raspunderea juridica ce legatura are, ca doar nu le=a pus nimeni catuse?

 24. Parintele Antonie Boca a fost canonizat?

 25. @
  vv
  pai daca asta-i ‘canonizeaza in inima lui” ma gandesc ca o sa-l canonizeze si pe Basescu.
  Daca zici “sfant” inseamna ca a fost ridicat de Biserica la cinstea altarelor.
  Cu chestiile astea nu se glumeste.
  Despre ierarhi se zice “sfintitul” sau ‘preasfintitul” sau “inalt prea sfintitul” dupa cum devine cazul.

 26. MARIN spune:

  @Itzic Baseanu

  Dragul meu,
  Nu este frumos sa te adresez cu expresia “Bai Marine” si am sa-ti explic si de ce:

  Dupa Revolutie lumea s-a mai civilizat si nu mai spune MERG LA BAI ci MERG IN STATIUNE.

 27. Ciprian spune:

  Doua intrebari pentru VV legate de comentariile de aici:

  1. “Ministrul economiei ar fi trebuit , impreuna cu cel al mediului si cel al lucrarilor publice, sa investeasca mai mult in diguri si amenajari hidroenergetice.”

  Guvernul PNL a facut ceva impotriva inundatiilor?

  2. “Peste tot unde merg, oamenii se plang ca in judete numirile nu au nici o legatura cu pregatirea profesionala. Din pacate, arbitrariul nu se refera doar la numiri, ci si la castigatorii licitatiilor. Atitudinea discretionara e una dintre cele mai urate laturi ale acestei guvernari.”

  Guvernarea PNL nu a procedat la fel?

  Daca tot vor pleca astia, macar sa vina altii care chiar fac ceva, nu unii care au fost, n-au facut, iar acum se dau fete mari.

  • @Ciprian

   Am avut seceta severa in 2007 si inundatii in 2008. Ai auzit sa fi aruncat cineva cu oua dupa mine sau dupa Tariceanu? Sa vorbim urat cu oamenii? C9teste gazetele de zilele astea sa vezi cvati bani a dat Guvernul Tariceanu la inundatii. Dupa seceta din 2007 am despagubit sute de milioane de euro. Dar, in general, mai are cineva tupeul sa faca vreo comparatie intre guvernul PD si cel PNL. Doar o cifra sa-ti dau. IN 2008, la un PIB de 504 mld lei, “risipitorul” Guvern liberal a incheiat anul 2008 cu un deficit al bugetului de stat de 19 mld lei ( din care vreo doua miliarde praduite in ultimele zece zile de guvernul PD-PSD) . Mult admiratul dumitale Guvern PD, la un PIB prognozat de 538 mld lei are deja la 31 mai un deficit la bugetul de stat de 19 mld lei. Asa ca…

 28. alexis spune:

  Hyppocrate este unul din marile modele etice ale omenirii. Astia nu au nici o legatura cu etica. Ce s-ar fi intamplat intr-o tara cu minime norme morale cu un prim-ministru (culmea si jurist), care a emis pana acum aproape numai legi neconstitutionale?
  In ce tara civilizata isi insulta presedintele sau conducatorii in general, cetatenii? In ce tara civilizata cineva ajunge in cele mai inalte functii ale statului doar pentru ca poseda un decolteu generos si poarta fuste mini? Din pacate la noi este din nou actual un banc care circula pe vremea lui Ceausescu: semnalizam la dreapta, dar o luam la stanga. Ne-am asumat, la sfarsitul anilor ’90 un proiect pe care foarte putini l-au contestat: integrarea in lumea civilizata, occidentala. Din pacate, si mai ales in ultimii doi ani facem totul sa ne indepartam de ea.

 29. un nimeni spune:

  @ Itzic Baseanu

  Sunt nebun şi schizofrenic,
  Sunt tembel cu handicap,
  Ai vrea tu să fi ca mine,
  De-aia eu nu-ţi sunt pe plac !

  Tu eşti marea lipitoare
  Şi un bun pupi-n-turist
  Tu eşti omul care-nvinge
  Prin minciună, şi e trist !

 30. @
  itic basescu

  1- Zi care e tarifu’ pentru citate, mergi in pod si cauta un citat din Socrate.
  2- Cred ca nevasta-ta are dreptate.

 31. L-ai citit pe Socrate?

 32. @
  VV
  Il poti citi si din carticica lui Xenofon.
  Da nu-l poti “cita” de nicaieri.
  Ziceam ca sa se urce Itic in pod, de aia ziceam de Socrate.
  Sa mai rasuflam si noi.
  Vad ca n-a mai carait nimic de atunci, probabil muta sacii.
  Ma rog, daca o avea pod.

 33. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  Am preluat şi eu ştirea asta pe blog… la vremea ei.

  http://bibliotecarul.blogspot.com/2010/07/oameni-buni-ce-se-intampla-cu-voi.html

  Ştirea spune “au fost excluşi din Colegiul Medicilor şi nu din conducerea Colegiului Medicilor sau reprezentare Colegiului Medicilor.

  “Din 18 parlamentari medici, şase au ales să fie oameni politici şi nu membri ai corpului medical. În aceste condiţii, Colegiul Medicilor, care a făcut un apel la ei înainte de vot, a hotărât excluderea lor din toate structurile Colegiului Medicilor”, a spus Vasile Astărăstoae.

  După ce a văzut că a dat-o în bară şi că va fi dat în judecată, domnul Vasile Astărăstoae a întors-o ca la Ploieşti.

  Contactat telefonic de reporterii „Curentului“, Astărăstoaie a replicat: „Legea interzice cumulul de funcţii, este doar un vot de blam pentru cei care au votat împotriva moţiunii de cenzură. Erau şase medici politicieni, de fapt presa mi-a răstălmăcit vorbele, i-am exclus doar din funcţiile de conducere locale din cadrul Colegiului Medicilor pentru că altfel ar fi un abuz. Am aplicat legea“. În faţa acestei decizii radicale, senatorul PDL Şerban Rădulescu, medic de profesie, ne-a declarat următoarele: „Este o decizie aberantă. Eu nu fac parte din nicio structură de conducere locală medicală. Acţiunea mea politică poate fi blamată, criticată, dar nu să fiu dat afară din Colegiul Medicilor, pentru ce?“. Potrivit acestuia, dacă decizia lui Astărăstoaie va fi pusă în practică, el este decis să conteste în instanţă. La rândul său, deputatul PDL Samoil Vâlcu, membru în Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, ne-a precizat: „Astărăstoaie este un nume în domeniul medical. Nu ştiu dacă decizia este luată în numele său, dar este un abuz. Poate a fost răstălmăcită, dar nu putem pune în spinarea celor 6-7 medici care susţin guvernul salarizarea precară din sistemul sanitar românesc“.

  • @Bibliotecaru

   Nu a fost numai decizia lui Astarastoaie. Tu ai vrea sa fii reprezentat de un bibliotecar ce voteaza pentru arderea cartilor in piata publica?

 34. Ciprian spune:

  @ VV:

  Tariceanu la inundatii: “Ce, vreţi să vă construiesc un hotel?”.

  Evident ca atunci nu arunca nimeni cu nimic pentru ca nu era tensiunea de acum a crizei, atunci guvernul avea bani de aruncat si in caini si nu exista o opozitie care sa-i dea la ficat la fiecare miscare.

  Daca nu vreti sa comparati guvernarile, atunci sa n-o facem nici pe parte economica, pentru ca nu se compara lafaiala de-atunci cu ce se intampla acum. Sunt convins ca ati fi avut aceeasi soarta acum daca ati fi fost la guvernare. Sincer, nici nu stiu ce-a fost in capul lui Base de nu v-a lasat impreuna cu Johannis la momentul respectiv. Probabil erau destui pedelisti care aveau datorii de platit si de-asta au tinut cu dintii de guvernare. La fel cum si unii penelisti ar fi facut orice sa prinda guvernarea (Fenechiu de exemplu).

  Chiar mi-as dori sa pice guvernul, ca sa avem circul maxim in tara asta. Nu-mi place PDL-ul. Sunt destui oameni pe care i-as strange de gat cu mana mea daca i-as vedea (Berceanu de exemplu – mare nesimtit), dar nici PSD sau PNL nu sunt mai breji. Se promoveaza si la opozitie niste personaje de toata jena. Fenechiu e un astfel de exemplu. As vrea sa stiu in schimb mai multe despre Mihai Razvan Ungureanu, care mi s-a parut un om foarte bun, dar de care nu se mai stie nimic.

  Una peste alta, nu am vreo afinitate pentru nici un partid, dar nu-mi plac cei care se dau drept moralisti, cand si ei sunt din aceeasi categorie.

 35. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  :)
  Eu nu sunt bibliotecar, este un simplu nick, dar înţeleg ce doriţi să spuneţi. Numai că acest Colegiu al Medicilor reprezintă o organizaţie profesională, este legat deci de profesia de medic.

  Exemplul dumneavoastră nu este tocmai bun, pentru că acei parlamentari nu au votat uciderea pacienţilor pentru a face economii la Buget.

  Dacă vreţi un exemplu, ar fi ca şi cum un avocat ar fi exclus din Barou pentru că, în calitatea sa de parlamentar (parcă nu este o incompatibilitate între funcţia de parlamentar şi avocat) a votat impozitarea suplimentară a juriştilor.

  Domnule Varujan Vosganian,
  Dacă vreţi să ştiţi părerea mea…
  Eu sunt de părere că parlamentarii şi guvernanţii se bagă prea mult peste Casele Naţionale, fie că sunt legate de sănătate, fie că sunt legate de pensii, şomaj…
  Ele ar trebui să fie organisme independente supravegheate de stat. Parlamentul ar trebui să legifereze punctul lor de vedere şi nu punctul de vedere al Guvernului. Nu Guvernul este cel menit să controlează aceste fonduri, acest lucru este aberant. Din păcate ne-am obişnuit ca pensiile să fie controlate, nu de Preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, ci de premier sau, când este cazul umflării muşchilor politici, de către Parlament. O anormalitate atât de mare încât populaţia şi cea mai mare parte a oamenilor politici nici nu mai concep că pensiile sunt un sistem de asigurări ca oricare alte asigurări şi nu o pomană dată de Guvern. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este ceva mai independent decât cel al Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, dar asta nu înseamnă că miniştrii şi parlamentarii nu intervin brutal şi aberant în activitatea Casei de Asigurări, cum tocmai s-a întâmplat. Întrebaţi un doctor specialist cu Cabinet Medical Individual cât are de tras cu raportările spre Casă, întrebaţi-l despre “beneficiile” programului SIUI plătit cu o sumă exorbitantă, cercetaţi care sunt măgăriile cumplite pe care un doctor trebuie să le îndure pentru a fi plătit. Ştiaţi că standardul pentru un medic de acest tip este de 28 de pacienţi (a crescut de la 19 pacienţi pe zi) pe zi? 8 ore x 60 minute pe oră / 28 pacienţi pe zi = 17 minute per pacient. 17 minute în care doctorul îşi primeşte pacientul, îi face anamneza, îl consultă, îi scrie o reţetă, un bilet de trimitere spre alt doctor, un concediu medical… plus 10 minute pentru a introduce datele în programul SIUI, plus alte minute pentru înscrierea în registru… Cam care credeţi că este calitatea actului medical? Medicului abia îi ajunge timpul să îndeplinească partea birocratică, cea obligatorie pentru a-şi primi banii.

  Cea mai bună cale de îmbunătăţire a funcţionării Caselor de Asigurări este eliberarea lor de sub tutela politicii. Astfel nu va mai vota nu ştiu ce parlamentar împotriva medicinii româneşti pentru că propunerea de lege nu va mai veni de la Guvern, ci chiar de la Casă. Este foarte simplu. Guvernul trebuie să supravegheze şi nu să impună. De ce nu se poate? Pentru că politica are prea mulţi oameni de băgat în posturi şi Casele de Asigurări sunt instituţii “grase” din acest punct de vedere. Nu mai vorbesc că au şi bani frumoşi ce pot fi folosiţi la vreme de alegeri. Decât să se dea parlamentari afară din Colegiul Medicilor, nu ar fi mai simplu ca acest Colegiu să fie partener al Casei?

 36. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Si Arogantu’ a comis-o prin 2002-2003. Si iata ce-a iesit: o slabire evidenta si a sanatatii si a protectiei sociale. Sa nu mai stie prostimea ce drepturi are tot contribuind la ceva ca prostii…

 37. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  Chiar dacă vor “dispărea” aceste case, tot va exista un organism de asigurări care să le ia locul. Nu se pot face asigurări fără o casă de asigurări, chiar dacă se numeşte altfel.

 38. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  Casa de asigurări înseamnă că este “de stat” sau garantate “de stat”, care au un manager numit “de stat”?
  Vă reamintesc că aceste asigurări, şi cele de sănătate şi cele de pensii, au fost gândite ca entităţi autonome.

  • @Bibliotecaru

   Ele sunt autonome, numai ca nu plaseaza bani, cheltuie in timp real si nu merg pe principiul contributivitatii. De pilda, indiferent cat contribui la sanatate, pachetul de serivicii e acelasi pt toti.

  • @Bibliotecaru

   Statul trebuie sa asigure un nivel minimal, adica pensie minima si un pachet minimal de servicii de sanatate (cum ar fi serviciul de urgenta). Restul, prin piata…Fonduri private.

 39. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian

  Banii sunt “plasaţi”, cel puţin o parte, pentru că există capitolul bugetar respectiv, din câte îmi aduc aminte… Este adevărat însă că sunt sume extrem de mici.

  Propunerea pe care am făcut-o mai demult lui Adrian Năstase, dar nu a folosit în scurta Guvernare PDL-PSD, a fost ca să se păstreze la stat intervenţia de urgenţă, cea care se face fără asigurare, iar asigurarea obligatorie să o facă firma la care este angajat cineva, extrapolând asigurarea şi spre cea dentară, fiecare putând opta şi pentru o asigurare de sănătate în nume propriu pentru a cumpăra pachete deservicii superioare celei de la firmă.

 40. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  Deci avem aceiaşi credinţă… Nu pot decât să mă bucur.

 41. @Itzic Baseanu

  Bati campii, bietul de tine, in dorinta oarba de a-i apara cu orice pret… Esti platit pentru asta, macar?