Frankfurter Allgemeine Zeitung: În memoria victimelor Genocidului armean, “Cartea şoaptelor” a scriitorului român de origine armeană Varujan Vosganian va fi citită astăzi în peste o sută de oraşe de pe toate continentele

Gedenken Weltweite Lesung zu Massakern an Armeniern

Schriftsteller, Künstler und Kulturschaffende erinnern am Dienstag in einer weltweiten Lesung an den Beginn der Massaker gegen Armenier vor 100 Jahren.

21.04.2015

Auf Initiative des Internationalen Literaturfestivals Berlin fordern die Veranstalter der weltweiten Lesung, die Gräueltaten im Osmanischen Reich international als Völkermord anzuerkennen. Mitveranstalter ist das Lepsiushaus Potsdam.

Im Bundestag wollen Union und SPD am Nachmittag entscheiden, ob auch sie trotz des langjährigen Widerstands der Türkei von einem Genozid sprechen. Armenischen Schätzungen zufolge waren den Gräueltaten in den Jahren nach 1915 bis zu 1,5 Millionen Menschen zum Opfer gefallen.

Aufruf zahlreicher Schriftsteller

Die weltweite Lesung findet an mehr als 100 Orten auf allen Kontinenten statt. In Deutschland beteiligen sich rund ein Dutzend Institutionen. Gelesen wird aus den Werken armenischer Autoren, beim Berliner Literaturfestival etwa aus dem Roman „Buch des Flüsterns“. Der Autor Varujan Vosganian, ein Rumäne armenischer Abstammung, will selbst teilnehmen.

 

Mehr zum Thema

Zu der Aktion hatten im vergangenen Jahr mehr als 350 Unterzeichner aufgerufen, darunter die Literaturnobelpreisträger Mario Vargas Llosa, Herta Müller, Elfriede Jelinek, Orhan Pamuk, John M. Coetzee und der kürzlich verstorbene Günter Grass.

http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/debatten/weltweite-lesung-zu-massakern-an-armeniern-13550173.html

 

13 Responses to “Frankfurter Allgemeine Zeitung: În memoria victimelor Genocidului armean, “Cartea şoaptelor” a scriitorului român de origine armeană Varujan Vosganian va fi citită astăzi în peste o sută de oraşe de pe toate continentele”

 1. cris spune:

  Apel a numerosi scriitori

  “Lectura de nivel mondial are loc in mai mult de 100 de orase de pe toate continentele. In Germania participa in jur de douasprezece Institutii. Se va citi din operele autorilor armeni, la festivalul de Literatura din Berlin se ca citi din romanul Cartea Soaptelor. Autorul, Varujan Vosganian, roman de origine armeana, va participa la lectura.

  Aceasta actiune este rezultatul unui apel facut anul trecut de mai mult de 350 de semnatari, printre care Mario Vargas Llosa, Herta Müller, Elfriede Jelinek, Orhan Pamuk, John M. Coetzee, si de curind decedatul Günter Grass.”

  Din primul fragment: in aceasta dupa-amaiza se va decide si in Bundestag daca, in ciuda opozitiei Turciei, vor sustine si germanii recunoasterea genocidului impotriva armenilor.

  (Traduc doar ultimul fragment postat – imi cer scuze, din lipsa timpului nu pot traduce acum mai mult desi am citit articolele in intregime, o voi face mai tirziu. daca postati si alte articole, voi reda si din acestea.)

  • lordul john spune:

   Danke schön, Cris!

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ Cris

   estimez ca germanii nu vor sustine recunoasterea genocidului. Germanii sunt pragmatici, vorba presedintelui demisionar al Germaniei, cind vine vorba de interesele economice ale Germaniei…. se intelege bine si cu Putin.

   • Draga Sorin, ca de obicei esti in afara chestiunii. Acceseaza pe google angelamerkel armenian genocide si o sa afli ca vineri Bundestagul va vota rezolutia privind recunoasterea genocidului armean. Ce sa ma fac eu cu tine?

 2. Valeriu Mangu spune:

  Articolul “Fundătura în care a fost dus Senatul de cazul Dan-Coman Șova”, pe:

  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 3. Mihail spune:

  ….okay, inteleg ca astazi este celebrarea mortii armenelior, omorati sau nu de catre turci.
  Dar, asta s-a intamplat acum o suta de ani, ce treaba are poporul roman cu acest eveniment.
  In alta ordine de idei, se-ntampla atat de multe lucruri importante in aceasta tara, incat, zic eu, avem alte lucruri cu muuuult mai importante de abordat.

  Bine, pot intelege si ca prin citirea acelor fragmente in atatea limbi, in atatea tari, asta este “cantecul de lebada” al senatorului.
  Bun…si dupa asta ce mai urmeaza ?
  I se face o statuie, i se acorda Premiul Nobel, un bulevard primeste numele de “Vosganian”, sau il “ridica” cei de la DIICOT ?
  Indiferent de ce se-ntampla, sigur se va asterne intunericul si…uitarea !
  Aleluia.

 4. Barosanul spune:

  @ VV
  Sincere Felicitari pentru recunostinta care vi se acorda!

  Ar fi EXTRAORDINAR daca macar 20% dintre Parlamentarii Romaniei s-ar lupta pentru Romani asa cum a-ti procedat Dumneavoastra pentru semeni Armeni.

  Din pacate aceste MIZERII de Parlamentari nu sunt decat niste EXCROCI care apara interesele unei Gasti Politico-Mafiote, in detrimental poporului Roman.

  Oleeeeeee, Oleeeeeeee, Olaaaaaaaaa

  DNAaaaaaaaaa-ul sa ii iaaaaaaaaaa! ;)

 5. cris spune:

  Al doilea articol – din FAZ, cer scuze, dificil sa-l traduc integral; va dau ideile si fragmente

  Dezbatere istorica asupra armenilor.
  titlul: “Noi il numim genocid”.

  In prima parte se vorbeste despre cimitirul islamic din Berlin, numit cimitirul martirilor turci, de linga moscheea Şehitlik. In acest cimitir se afla doua morminte. In fiecare luna Aprilie in jurul acestora se aprinde discutia, neauzita in media, daca ce s-a intimplat in 1915-1916 a fost genocid sau nu (aceasta in timp ce, spune articolul, din spirit de tolerantza cind se intimpla atentatul de la Charlie Hebdo, ministrul justitiei Heiko Mass, nu a alergat la vreo redactie, ci la moscheea Ditib (din Köln). Amindoi barbatii ingropati in cimitirul martirilor au fost impuscati in 1922 si erau amindoi condamnati la moarte in Turcia, in absentza caci se sustrasesera pedepsei, in 1919. “Genocidul , pe care Turcia refuza sa-l recunoasca si acum, fusese numit de procurorii otomani deja in 1919, fara nicio posibilitate de a intelege gresit “Crima impotriva umanitatii” ” – spune articolul. Si totusi unii, de la national- conservatori la nationalisti turci, ii privesc pe acestia doi ca martiri.

  Din partea a doua:

  O trauma nevindecata

  “Unul, condamnat, Djemal Azmi, odata guvernator de provincie, a fost renumit ca si calaul sau macelarul de la Trapezunt. Nu doar i-a jefuit pe armeni si asa a devenit bogat, ci s-a evidentiat prin cruzimea extraordinara: isi lasa victimele sa se innece in mare si trimitea copii acestora ramasi orfani in sclavie. Celalat insa, doctorul Baheddin Schakir, a fost arhitectul genocidului si a comandat escadroanele mortii Teskilat-i-Mahsusa. Mai tirziu, la Berlin, dupa ce ministrul de interne si mare vizir Talaat Pascha a fost impuscat in 1921, acesta era privit ca si conducatorul de netagaduit al exilului turc tinar. Chiar prieteni poltici ai sai il considerau inca de foarte devreme in evolutia sa ca suferind de “o ura aproape patologica fatza de armeni”. Acesti oameni infioratori au fost impuscati in Berlin de armeni ai comandoului Nemesis, care isi facuse o datorie de a judeca infaptuitorii principali ai genocidului ascunsi in intreaga lume. Deci autori de genocid? Sau martiri?

  Istoricul Rolf Hosfeld a analizat culisele si urmarile genocidului exhaustiv in doua carti bazate pe evidentza Operatiunea Nemesis (Kiepenhauer&Witsch 2005) si “Moarte in Desert” (CH Beck 2015)…..Este o lectura impresionanta, Hosfeld ilustreaza cruzimi incredibile, dar mai ales asa apare clar cum acest prim genocid al secolului XX a devenit un model pentru altii: rasismul, invidia sociala, dispretul fata de minoritati de succes economic, asa cum erau armenii.”

 6. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  off topic

  Relativ la raspunsul privind situatia din 2004-2008.

  Dumneavoastra spuneti ca daca s-ar fi luat masuri mai dure de impozitare in zona speculatiei imobiliare situatia s-ar fi agravat pt ca preturile ar fi crescut si mai mult.

  N-am cum sa fiu de acord. Si nu-i vorba ca n-am eu cum sa fiu de acord. Nu prea sunt de acord regulile fundamentale ale masurilor anti-ciclice cu ce spuneti dumneavoastra. Pana si Greenspan a recunoscut ca a dat cu bata-n balta cand vine vorba de piata imobiliara. Permiteti-mi sa zambesc cand vad ca nu acceptati ca v-ati inselat…

  Preturile ar fi crescut, asa e. Si s-ar fi contractat si cererea daca masurile ar fi fost suficient de agresive si daca BNR-ul si MFP ar fi actionat pt a pune totusi o limita creditarii.

  Eu nu vorbeam doar de tva ci, mai ales, de impozitarea castigurilor. Si nu ma refeream doar la “case” ci la tranzactiile imobiliare in general…

  Si chiar prin absurd daca cererea nu s-ar fi contractat si ar fi avut loc doar o crestere a preturilor… Banii s-ar fi dus la finantele publice si nu in buzunarele speculatorilor imobiliari care au ajuns sa se creada oameni de afaceri si nu niste simpli bisnitari.

  Apoi despre formarea bruta de capital fix nu sunt eu in masura sa vorbesc si nici macar dumneavoastra. Pt a putea discuta aplicat trebuie un studiu sa vedem cat din cei +30% din PIB au fost in fapt preturi de transfer artificiale si profituri ascunse de un fisc prea ocupat sa verifice micul antreprenor ca sa-si bata capul cu “maruntisuri” de genul asta… Sau pur si simplu investitii proaste la preturi artificial umflate…

  Nu de alta dar economia e stiinta exacta la fel cum matematica e filozofie…

 7. Mihail spune:

  Am gasit un posibil raspuns la ceea ce se-ntampla acum, in zilelel noastre, in tarisoara.
  Articolul este o idee cam lung, dar, in opinia mea, chiar merita citit.

  “Traian Băsescu mă confirmă: arestările din ultimul timp sunt expresia unei răfuieli politico-mafiote

  Prezent la emisiunea lui Sabin Orcan de la B1 Tv, Traian Băsescu i-a apărat în premieră pe Alina Bica și pe Horia Georgescu.
  Cam tîrziu, dar vorba aia, Mai bine mai tîrziu decît niciodată. Cine a urmărit controversa dintre mine și Rareș Bogdan de joia trecută, la Jocuri de putere de la Realitatea Tv, va fi observat credința mea că Alina Bica și Horia Georgescu, ca și Elena Udrea, de altfel, sunt victimele unei răfuieli politico-mafiote, pentru putere, bani, teritoriu, presă, de după plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni.

  Cînd vine vorba de DNA, Apostolii cu sau fără epoleți ai Binomului SRI-DNA, se grăbesc să zdrăngăne că noi, jurnaliștii, n-avem voie să ne pronunțăm despre anchetele desfășurate de procurori.
  Las la o parte că după decembrie 1989, cu mici excepții, procurorii pe care i-am cunoscut erau fie bețivi, fie lichele, și, că, prin urmare, nu văd de ce produsul creierașului lor n-ar putea fi mirosit de noi, jurnaliștii, ca să vedem dacă nu cumva pute. Pînă la urmă, ancheta unui procuror nu diferă prea mult de ancheta unui jurnalist de investigație. Dacă vreun jurnalist cu care am lucrat în cei 45 de ani de presă mi-ar fi adus un articol de investigație în genul Rechizitoriilor în cazul Alina Bica și Horia Georgescu, indiscutabil, l-aș fi trimis înapoi, pe teren, să-l refacă. Nu-l știu pe Horia Georgescu. Nu i-am cîntat activitatea în fruntea ANI, așa cum au făcut ofițerii acoperiți din presă. Ar fi nefiresc însă să nu văd că în cazul lui nu există o altă acuzație decît că – vorba lui Rareș Bogdan, transformat în fan la Binomului SRI-DNA – n-a verificat dacă expertiza din dosarul Retrocedărilor era sau nu corectă. Firește, misiune lui Horia Georgescu în Comisie nu era de a verifica pe teren documentele emise de un expert al statului. Dacă n-a făcut-o îl putem acuza de neglijență în serviciu, de gură cască, de prostie, dar în nici un caz de corupție, cîtă vreme nu există nici o probă că între el și beneficiarul dosarului ar fi fost o înțelegere, fie și tacită.

  În emisiune, Traian Băsescu a făcut-o o declarație care i-a pus pe mulți din presa noastră într-o stare numită A rămîne cu gura căscată:
  „Pentru mine, Bica, Georgescu, Udrea, la fel ca Livia Stanciu, Kovesi și Coldea, au făcut parte din echipa mea, cu care am reușit să schimbăm sistemul judiciar. (…)
  E ca o întâmplare: trei oameni din echipa mea, arestați de alți 3 oameni tot din echipa. Mulți vor înțelege și reacțiile mele din zilele trecute. A fost echipa mea cu care am modernizat statul”.

  Ce-a zis în esență Traian Băsescu la B1 Tv?
  Că trei dintre membrii echipei sale: Florian Coldea, Codruța Kovesi și Livia Stanciu i-au arestat pe ceilalți membri ai echipei sale.

  Din motive care-mi scapă. Traian Băsescu n-a mers mai departe cu explicațiile.
  A rămas fără răspuns întrebarea:
  Ce i-a apucat pe cei trei?

  E o întrebare la care eu am răspuns în scris și oral de mai multe ori pînă acum, luînd drept temei Jurnalul Elenei Udrea, document de importanță istorică prin devoalarea unui Mecanism.
  Trei dintre membrii echipei lui Traian Băsescu – Florian Coldea, Codruța Kovesi, Livia Stanciu – au fost stîlpii Conspirației care l-a făcut președinte pe Klaus Iohannis.
  Toți trei au conspirat pentru ca Procesul lui Klaus Iohannis de incompatibilitate să fie amînat pînă după al doilea tur de scrutin.
  Ceilalți trei – Elena Udrea, Alina Bica, Horia Georgescu – au făcut parte din Conspirația care a optat pentru Victor Ponta.

  A învins Conspirația pro-Iohannis.
  După victorie, cei trei – Florian Coldea, Codruța Kovesi, Livia Stanciu – s-au năpustit asupra celorlalți trei pentru a-i scoate din joc.
  Din răzbunare?
  Nici vorbă.
  Din nevoia de a pune mîna pe toată Puterea.
  Aveau după victorie doar SRI, DNA și Înalta Curte.
  N-aveau DIICOT, ANI și Presa finanțată de Elena Udrea.
  Prin arestarea Alinei Bica, a lui Horia Georgescu, a Elenei Udrea nu înseamnă în chip automat că teritoriilor acestora au intrat în stăpînirea celorlalți trei. Da, dar cei care vor veni în fruntea celor trei teritorii vor fi lipsiți de puterea reală pe care au avut-o Alina Bica, Horia Georgescu și Elena Udrea.

  Întrebarea întrebărilor, cărei eu cel puțin nu i-am găsit pînă acum un răspuns:
  Imperatorul de la Cotroceni știe de această răfuială? Dacă da, el a ordonat-o sau, pur și simplu, cei trei își fac de cap, profitînd de Golul de putere de la Cotroceni? ”

  PS: se vede de pe Statia Orbitala ca Baselu, este scorpion. Nu-si tradeaza prietenii, colegii din aceeasi barca. Cine-i corpion intelege foarte bine.