Unde ne sunt ideologii ?

Într-o emisiune televizată, acum vreo trei ani, mai în glumă, mai în serios, Crin Antonescu spunea că eu sunt instanţa ideologică a PNL, un fel de “Opus Dei” al dreptei.

 

Mă gândeam, zilele trecute, la miile de pagini pe care le-am scris în diferite ipostaze, în ultimul sfert de veac. Prima contribuţie programatică a fost redactarea (împreună cu Ilie Şerbănescu) a platformei economice a Partidului Alianţei Civice, la Congresul de la Timişoara, din 1993. Apoi, Programul de dezvoltare a Moldovei, în 1997, program care vorbea, încă de pe atunci, de dezvoltarea pieţelor de capitaluri, de înfiinţarea unei Bănci a Moldovei (pe modelul de mai târziu al Băncii Transilvania), de finanţarea releţei de autostrăzi (a rămas memorabilă polemica pe care am avut-o atunci cu Traian Băsescu, minitrul transporturilor şi care se opunea). Tot în 1997 am realizat, împreună cu colegi din UFD, Programul de modernizare a Văii Jiului, care punea în centrul evaluărilor minerul şi nu Regia Huilei. În 1998 am prezentat la Bucureşti Mesajul dreptei româneşti, un document care vorbea explicit de capitalist într-o Românie încă nedezmeticită. Apoi, în 1999, am coordonat documentul A doua modernizare a României (conceptul aparţine lui Adrian Ciocănea), deosebit de inovator pentru acea vreme. În 2001 am publicat un tom de peste 600 de pagini cu titlul „Mesajul dreptei româneşti. Tradiţie şi modernitate”. În 2003, fuziunea dintre UFD şi PNL a fost condiţionată de includerea în documentele PNL a dreptei, ca asumare ideologică. În 2004 am coordonat, din partea PNL, platforma de guvernare a Alianţei D.A. La acel document s-a lucrat aproape un an, am utilizat elemente de econometrie de modelare matematică. A fost singura platformă electorală, din 190 şi până azi, care s-a realizat în proporţie covârşitoare. Şi dacă am fi avut majoritate parlamentară l-am fi realizat sută la sută. În 2007 am coordonat un alt document programatic care avea în vedere evoluţia liberalismului în perioada post-integrare. În 2010 am prezentat, la Congresul PNL, conceptul „Dreapta, ca sinteză doctrinară”. Şi tot în acelaşi an „Statul liberal. A doua modernizare a României”. În fapt, acesta a fost ultimul document de factură ideologică elaborat de PNL.

 

Nu e atât de important ce am făcut sau ce nu am făcut eu. Chiar dacă, într-un fel sau altul, politica românească a fost influenţată de aceste idei. Ceea ce am făcut aparţine trecutului, chiar dacă multe dintre conceptele lansate de echipa cu care am lucrat sunt valabile şi astăzi. Trist este faptul că acum dezbaterea ideologică este ca şi inexistentă. Partidele nu se deosebesc prin ideologie, iar nuanţele doctrinare sunt estompate. Disputa dintre partide nu se ocupă nici de paradigma statului, nici de corelarea actului de guvernare cu segmentele sociale, nici de modul în care este încurajat un tip sau altul de alcătuire a PIB, pe resurse ori pe destinaţii. „Cazul Şova” e mult mai palpitant decât faptul că investiţiile se prăbuşesc ori că nu avem niciun proiect naţional major.

 

Politica românească trăieşte o criză identitară profundă. Cum să nu fie aşa, când principalul obiectiv e alcătuirea unei majorităţi guvernamentale şi nu actul de guvernare propriu-zis. Hai să vedem ce s-a întâmplat din 2004 încoace. La început au fost PNL şi PD contra PSD. Apoi, în 2007, PNL şi PSD contra PD. În 2009, PSD şi PD contra PNL. În 2012, PSD şi PNL contra PD. În 2014 PNL şi PD, contra PSD. Ce poţi să înţelegi din toate astea?

 

Acum avem două partide mari, unul pe stânga şi altul pe dreapta. Ar exista premisele pentru o dezbatere ideologică. Numai că între timp au dispărut ideologii. A dispărut orgoliul de a avea, ca naţiune, un destin propriu. Identitatea politică e, mai degrabă, un capriciu, la fel de caraghios şi de anacronic cum ar fi, de pildă, să ieşi la piaţă, la cumpărături, cu frac şi joben.

 

Poporul român continuă să rătăcească într-un exil interior. Găsirea drumului e echivalent cu trecerea de la exilul interior la exilul geografic. Încă nu am găsit ieşirea care să ne permită, în acelaşi timp, să fim şi mântuiţi, şi între graniţele propriei

133 Responses to “Unde ne sunt ideologii ?”

 1. Kronstadt an der Graft spune:

  ”Acum avem două partide mari, unul pe stânga şi altul pe dreapta”.
  Aș fi tare curios să-mi explice cineva argumentat care partid e pe stânga și care pe dreapta. Pentru că și unii și alții au programul Brătienilor, cu aceeași modificare – Pentru noi înșine.

  • Valeriu Mangu spune:

   Bun text. Felicitari!

  • Aici ai dreptate. Cel putin asa se denumesc. Iata, de pilda, reactia la Codul fiscal. PSD cere reducerea impozitelor si PNL ezita sa sustina. Cand ar fi trebuit sa fie invers. Mai functioneaza o anumita perceptie: PSD , urmasul FSN, PNL, urmasul partidului istoric, cu aura sa anticomunista. Dar, intr-adevar, la nivelul platformelor politice, diferentele se estompeaza.

 2. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  in 1944 pe cine mai interesa ideologia? Exact! Pe nimeni!

  Suntem in razboi acuma! Cind se va termina vom putea incepe sa povestim, dar pina atunci…

  Cind se va termina? Atunci cind vom vedea ultimul corupt fugind in Argentina!

  PS – Eu stiu ca multora le-ar conveni acum sa povestim despre orice altceva decit despre coruptie, dar… nicio manipulare nu cred ca mai tine!

  • Lupta impotriva coruptiei creeaza tot felul de tinte de carton si lasa impresia ca de asta nu merge treaba. Este o capcana in care multi intra si isi gasesc in asta o preocupare. Daca ai astazi 50 de ani in Romania si iti pierzi locul de munca, nu mai gasesti altul. Investitiile straine nu prea mai vin. Romanii ezita sa-si bage banii in afaceri. Desi preturile par ca nu cresc, viata e tot mai scumpa in Romania. Si asta e doar din cauza coruptiei? Iarta/ma, am o intrebare. Tu traiesti in Romania?

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    Nu e nicio impresie faptul ca din cauza coruptiei nu merge treaba, ci chiar de aia nu merge. Eu da, traiesc in Romania deocamdata, dar nu pentru mult timp sper. Eu mi-am inchis firma la finele lui 2009 si de atunci n-am mai facut absolut nimic, ci doar am asteptat sa vina niste oameni capabili sa porneasca economia… asa ca daca vreti sa-mi explicati mie cum sta treaba in Romania ati cam pierdut trenul. Dar dumneavoastra unde traiati in ultimii 6 ani cind ziceam ca la asta se va ajunge?

    • Si atunci daca ai inchis firma in 2009, de ce te inversunezi asupra mea care pana atunci (sa nu zicem ca te-am ajutat) nu te-am impiedicat sa ti-o mentii?
     Cat despre “la asta se va ajunge” m-am straduit cat am putut sa nu se ajunga la asta. Dar, cum spuneam, in politica e poza de grup, e unul din putinele lucruri unde nu poti singur . (cred ca mai e si fotbalul).

   • tudor spune:

    VV
    Stiti destule despre Romania, dar mai putin decit credeti.
    De pilda, daca n ati trait personal experienta de a va investi banii personali intr o afacere undeva in provincie, mai aveti inca mult d invatat…

    • E adevarat ca nu am investit banii personali. Dar am facut ceva mai greu de atat, am administrat banii altora. Si cred ca am facut-o bine. Nu ma refer numai la banii bugetari, fireste.

  • Faptul ca in 1944 nu interesa pe nimeni ideologia (ma rog, e impresia ta) a facut ca dupa razboi sa vina dictatura.

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    S-au mai luptat si alte tari cu coruptia si n-a venit nicio dictatura. Evident, la razboi… ca la razboi! Se vor face si abuzuri… Dar eu unul nu cred ca mai exista vreo metoda secreta de indepartat poporul de subiectul asta, tocmai datorita faptului ca azi lumea stie mai mult ca oricind ca nu se poate baza pe cei care-i reprezinta in parlament, si nu vor lasa problema asta la voia soartei!

    • Iarta-ma , dar nu cred ca intelegi exact ce se intampla acum in Romania. Daca tu crezi ca spectacolul asta cu programari de stiri si desanturi cu mascati, zilnic, la Tv, este lupta aceea metodica, serioasa impotriva ilegalitatilor si dezvoltarea unui sistem preventiv, cu reguli clare si oameni profesionisti, atunci cred ca, la figurat, esti cam departe de tara.

 3. tudor spune:

  sorin

  aici ai dreptate!
  asta cu doctrinele e un fel de “hai sa vorbim” …

  exista politici bune, coerente, cinstite, pentru comunitate si politici proaste, incropite, prociordeala; restul e …. vrajeala.

  • Si cum crezi tu, Tudor, ca se pot face politici coerente fara sa ai o viziune coerenta despre lume?!? Si cum sa definesti o viziune coerenta despre lume fara o coerenta ideologica? Tu crezi ca cei care au trudit pe taramul ideilor in istorie au facut un fel de “hai sa vorbim”? Rousseau, Marshall, Keynes, Friedman au fost niste palavragii? Daca ideologia era doar o palavrageala, marxism-leninismul nu ne costa atatea generatii. Viziunea despre lume, paradigma statului nu sunt subiecte de taifas, dragul meu Tudor. Sigur, daca nu citim carti si nu avem astfel de preocupari, pentru facebook si bloguri nu e nevoie de ideologie. Eu cred ca, dimpotriva, fara intelegerea corecta a lucrurilor ajungem la “hai sa vorbim”-ul de acum.

   • tudor spune:

    Nu neaga nimeni necesitatea cercetarilor, a studiilor, a ideologiilor; doar ca sunt paliere diferite: niciunul dintre cei pe care i enumerati nu a fost politician.
    Cam asa este in democratiile reprezentative: unii cu ideologiile, altii cu politica.

    Ideologi si politicieni de mare succes in acelasi timp au fost Lenin, Trotzki, Mao, Mussolini, Hitler…

    Orice societate are nevoie de un mix de politici, sociale dar si stimulative care presupun inteligenta, coerenta, perseverenta, responsabilitate si curaj.

    Problema este ca pina la dumnezeu (ideologiile, adica), ne omoara sfintii ( nenumarate lucruri normale care ar trebui facute in societatea romaneasca intru normalitate, fara legatura cu vreo ideologie ori doctrina politica).

    Stiti care a fost principala diferenta doctrinara pe care am reusit s o deslusesc in politica romaneasca pina acum?
    In timp ce pesedistii si pedelistii opereaza de regula de la 1 milion de euro in sus, liberalii sunt mai apropiati de popor, incep de la 10 000. Haha!

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     @ Tudor

     exact, chiar asta ma gindeam eu inainte sa intru acum pe blog. Ma rodea la stomac un termen folosit de VV in textul articolului: “La acel document s-a lucrat aproape un an, am utilizat elemente de econometrie de modelare matematică.” Ete scart, am avut crestere economica in perioada liberala pentru ca dansii au facut teoria quantica a divizarii banului :D :D :D ??? Sa fim seriosi, daca a existat crestere economica a fost din cauza ca liberalii nu secatuiau instant tot ce producea tara, mai lasau si la intreprinzatori cite ceva… pe cind pedeleii au dus la perfectiune arta furaciunii inceputa de pesedistii dinainte.
     Chiar si acum exista un potential enorm tinut sub capac de nivelul sufocant de taxe, nivel care nu poate fi scazut degraba pentru ca totalul banilor care ii aduna statul merg pe plata hotiilor facute in ultimii ani, si in continuare va fi tot asa, ne vom invirti in acelasi cerc vicios.

     • Sorin, esti orbit de patima. Liberalii au facut crestere economica pentru ca au scazut impozitele. Pentru ca cei care conduceau Rmania stiau fiecare patru-cinci limbi straine si erau politicosi cu investitorii straini care voiau sa investeasca in Romania, isi tineau cuvantul fata de ei in ce priveste obligatiile statului roman si nu le cereau ciubucuri. Pentru ca au lasta banul sa circule, fara sa puna potera pe micul intreprinzator. Etc.etc.

     • Iar modelarea matematica nu e ce crezi tu. Modelarea matematica separa indicatorii de intrare, adica resursele, de indicatorii de iesire, adica efectele, stabileste corelatii intre ei, in timp si in diactronie, creeaza scenarii alternative etc.etc. Dar tu nu-ti pierede vremea cu asta, lupta impotriva coruptiei ca pana acum si lucrurile se vor rezolva de la sine.

    • Nu am spus nicio clipa ca ideologii trebuie sa fie si activisti. Eu le-am facut pe amandoua pentru ca asa erau vremurile, faceai de toate. Eu nu am intrebat unde sunt ideologii oameni politici, am intrebat unde sunt ideologii. Si oamenii politici care sa se inspire din ei. Cat despre glumele astea cu toti sunt hoti, astea sunt manelisme. Asteapta tu sa mai intre vreun om onest in politica, tot repetand astfel de bancuri.

 4. Sfarma -Piatra spune:

  Crin Antonescu mai traieste ? A mai fost vazut in public de cineva ?
  A emigrat ? S-a calugarit la vreun schit retras din munti ? A fost rapit de extraterestrii sau de raketi ucrainieni ? Din 16 Noiembrie 2014, baiatu’ asta a disparut ! E dat in urmarire prin Interpol si noi nu stim ?
  A fost transat intr-o cada de baie si introdus intr-o valiza ? Are alta identitate ? Poate si-a facut operatie estetica de rusine avind in vedere cum si-a batut joc ca un ticalos de atitia oameni care isi pusesera sperantele si increderea in el !

  • Mihail spune:

   Total gresit. Se vede ca nu ai inteles nimic.
   Domnul Crin Antonescu a ales ca sa se retraga, sa nu faca parte, absolut deloc, dintr-o lume corupta, prin venele careie galgaie tradarea !
   Te-a parasit si pe tine, cap sec, care nu pricepi nic.
   Asta si meriti, pe tine nu te poate reprezenta, pentru tine nu poate lupta, un astfel de om.
   Cap sec am zis ? :P

   • Sfarma -Piatra spune:

    A facut politica timp de 25 de ani, fara nici un rezultat !
    Cum ramine in cartea de Istorie ? Cred ca o sa scrie asa : ,,Crin Antonescu a fost membru al PNL din 1990 si timp de 25 de ani a activat in cadrul aceluiasi partid, dupa care in Iunie 2014 cind avea 44% in sondaje se ratrage brusc din cursa prezidentiala si spune ca renunta la tot ” …

  • Nu mai stiu de face Crin Antonescu. Dar cred ca nu se mai reintoarce in politica activa.

   • Sfarma -Piatra spune:

    Asa ar fi bine, sa iasa DE TOT, sa-si lase o barba lunga de rabin si sa poarte ochelari fumurii ! Il stiu din 1990 pe Crin de cind avea plete de roker si nu se ,,incadra” deloc in nou aparutul peisaj politic, era o noutate binevenita si necesara dupa 45 de ani de dictatura…acum parca e posedat de o entitate malefica, e de nerecunoscut. De ce a facut politica timp de 25 de ani ? Pentru CE ? Ce ramine dupa el ?
    El nu-si poate imagina vreodata ce dezamagire crunta a produs .

    • tudor spune:

     S a retras din decenta: a constatat ca a luat teapa, ca si a legat destinul politic de un personaj structural perfid, ca s a profitat de buna lui credinta.
     Fac parte dintre aceia care au prezis din prima clipa ca usl ul este doar un vehicul politic prin care psd ul va prelua puterea politica, iar pnl ul – clanta.

     • Sfarma -Piatra spune:

      Pe PNL nu l-a dat nimeni afara, a iesit el !
      PSD-ul oricit de perfid ar fi, de data asta vina nu-i apartine .
      Werner a fost folosit pe post de berbec impotriva USL dupa care Crin si-a luat-o in bot rau de tot de la cel care ,,tace si face” . De fapt si PNL se saturase de Crin. Nu vezi ? PNL-ul e impotriva scaderi CAS, impotriva scaderi TVA-ului, impotriva a tot ce a sustinut cind era in USL ! Pai astia mai sint oameni politici de incredere ? Iar fatuca aia Alina Gorghiu-Dej-Kilowatt e absolut vomitiva !!! O muiere plina de frustrari fiziologice, e noua Udrea ! Udrea lui Werner !

     • tudor spune:

      Harap Halbe,
      ori n ai inteles nimic, ori faci pe …naivul.
      Inca inainte de alegerile din 2012 psd ul pregatise varianta ejacularii pnl de la guvernare.
      Argumente?
      Cate vrei?
      Guvernul ponta doi (adica dupa ce psd ul s a vazut cu sacii in caruta), cu ministere acordate pnl ului in bataie de joc, a fost facut in ideea “noi nu va dam afara, iar daca nu va convine inseamna ca tradati electoratul usl”; evident, psd ul pregatise varianta guvernarii cu udmr ul, iar televiziunile slugiponta aveau pregatita partitura “liberalii tradeaza usl ca nu le ajunge ciolanu”..
      Iti mai dau un argument, mai sfarma – logica: imediat dupa cistigarea aleferilor tatasocru a lansat sintagma ” psd ul este un partid prea mare ca si poata permite sa nu aiba candidat la presedintie” …

      Pricepusi ceva?
      Capiche? (vorba moldoveanului :) )

     • Cred ca aici s-ar putea discuta. Nu stiu daca PSD a vrut de la inceput sa ne dea afara. Daca au vrut asta, au gandit o mare prostie.

 5. Mihail spune:

  Deja, domnul Vosganian, a inceput “sa dezgroape mortii” sa traiasca din amintiri.
  I-a mai ramas ceva, mai are viitor ?
  Ramane, doar scriitorul, asadar raman doar cartile scrise si cele viitoare. Asta, numai, daca mai are har, inspiratie, daca mai poate fi creativ.
  In rest…ca om politic, totul este terminat.
  Pe cine mai intereseaza faptele sale bune, deciziile corecte si benefice pentru tara, pentru partidul liberal ?
  Vremurile se schimba, lumea uita si merge mai departe.
  Amin !

  • tudor spune:

   Moldovene, la scoala de postaci nu va invata sa nu puneti virgula intre subiect si predicat?
   ‘ra ti ai voi sa fiti de analfabeti!

   • tudor spune:

    “v a invatat”, pardon” :))))

    • Mihail spune:

     buey, pentru asta nu ne plateste…scrim si noi dupa cum “ne tuna”.
     In plus…mai si tragem cate oleaca la masea, de sprijinim gardurile prin oras.
     Ce vrei, bani putini, putina munca…!

 6. Mihail spune:

  PS: astazi am scris de capu’meu, nici turcu’ nici chistolu’(adica partea neoasa) nu mi-au trimis indicatii, nu mi-au dictat “la foc automat”.
  Cica “subiectul” ar fi doar o fosila vie ce refuza ca sa se rezume la niste plimbari matinale prin Herastrau. Cica, nici lumea femeiasca n-ar mai fi interesata.
  Adica, eu scriu moca, fara bani ? Nashpa.

 7. Emil Mihai spune:

  Acum ca s-a dat legea , o sa-mi fac partid din trei membri si nu ma mai intereseaza ideologia!!!

  • Nu te intereseaza ideologia in primele cinci minute. Dar cand va trebui sa-ti faci adepti si sa le explici ce vrei de la lume si viata ce le spui?

   • tudor spune:

    Foarte simplu:
    le spui ca vrei o tara (ca afara) pe care s o simta ca a lor, in care sa se nasca si sa moara cu demnitate, din care sa nu i plece copiii pentru a si cauta fericirea aiurea, un stat pe care sa l simta ca partener si nu adversar, rude, prieteni si vecini care sa nu fie obsedati de ce pun maine in farfurie ….
    o tara in care oamenii sa nu fi uitat sa se bucure, hainele acestora sa fie viu colorate, iar nu terne ….

    Ce ideologie e asta?

    • cris spune:

     conservatoare :)

    • Asta nu e ideologie. Ideologie e atunci cand, in interiorul aceleiasi tari, cei care vor sa traiasca in demnitate isi armonizeaza interesele. Adica proprietarii cu chiriasii, patronii cu salariatii, iubitorii de caini cu cei muscati de caini, vanzatorii de tigari cu cei care lupta impotriva fumatului, pensionarii si farmacistii etc.etc. Faca tu crezi ca ideologia e doar slogan sau indemn, atunci te inseli amarnic.

 8. […] Sursa: Varujan Vosganian […]

 9. lordul john spune:

  @VV

  Tema lansata in postarea de azi e trista, foarte trista. Una dintre cauzele pentru care nu prea mai exista ideologii (nu e simptomatic doar pentru Romania) e faptul ca nu exista o dezbatere care sa aiba un nivel intelectual suficient de ridicat si care sa se bazeze pe onestitatea demersului cultural, pentru ca, pana la urma, orice ideologie are o baza culturala. In Romania, marile teme de dezbatere ale lumii (ma refer aici nu doar la cei clasici pe care i-ati citat, dar si la altii; gen Phillip Blond, Nassim Taleb, Gottfried chiar Claude Karnooh sau Stieglitz) nu se regasesc pentru ca noi nu adecvam publicul la discursul nostru, ci încercăm sa ne adecvam dizertația “maselor largi” ale populației.

  Disparitia tuselor ideologice in discursul public este cauzat si de globalizarea doctrinara de tip neoliberal sau social-democrat care simultan cu tavalugul economic uniformizeaza si cultural.

  Din acest motiv, cred ca singura doctrina care nu poate fi globalizata si care ne poate salva ca natiuni e doar conservatorismul (de care e mare nevoie in Romania) mai ales ca acesta nu a apucat sa se cristalizeze intr-o forma coerenta.

  Asa dupa cum scria Metternich (un conservator pur) despre revolutiile liberale din Napoli din inceputul de sec. XIX: “A people who can neither read nor write, whose last word is the dagger — fine material for constitutional principles! . . . The English Constitution is the work of centuries. . . . There is no universal recipe for constitutions.”, cam asa e si cu discutia despre doctrina.

  Fara o aplecare catre studiu si fara o dezbatere, mai ales in afara spatiului academic, axata pe OM ca persoana si nu ca forma de capital ne vom pierde toti in Marea Bursa si ne vom închina Zeului “Piata”.

  • Ma bucura foarte mull ce spui despre conservatorism. In abordarile mele doctrinare am spus ca salvarea liberalismului romanesc in perioada postintegrare este sa se inspire de la conservatorism. Lipsa conservatorismului in anii 90 a permis dezvoltarea, pe lipsa de mesaj national al partidelor istorice, extremismelor de stanga ce au preluat agresiv aceasta tema.

 10. lordul john spune:

  @VV

  adică, m-am cam saturat de neoliberalismul global! Mi-e dor de un conservatorism romanesc!

  • tudor spune:

   Ia l pe Emil Mihai, pe Varujan si ati pus o de un partid nou noutzel :)

  • tudor spune:

   Pe bune, Mircea vrea sa se intoarca acasa?

   • Lordul John spune:

    Din câte știu, s-a întors.
    Problema nu e sa faci un partid, ci sa ai un fundament cultural pentru acest partid. Altfel ești un srl de prestări-servicii.

    • Mihail spune:

     Iar baza partidului, ideologia cum ii spuneti voi este : mirul ! :P

    • Mi-e teama ca trebuie sa ai si un fundament financiar. Sa ai cu ce sa platesti sediile, secretara care rapsunde la telefon, deplasarile, scena si instalatia de sonorizar de la miting etc.etc. Atunci sa te vad pe unde scoti camasa.
     Si daca ai, cumva, iluzia ca banii astia se pot strange doar din cotizatii sau din mese cu prajituri facute de matusi, te inseli amarnic.

   • cris spune:

    @ tudor

    Cred ca gresesti ca abordare: e un pic sionista sa zic. Mircea Platon sta bine unde e, ca si Hurduzeu si multi altii, e nevoie de ei acolo unde sunt. Sunt ca acel conduit prin care cel aflat sub apa inca reuseste sa respire. Fiecare are rostul si locul lui – daca nu se trece peste mentalitatea “n-ai mincat salam cu soia”, “vino aici ca vezi tu” – adica exact despre ce vorbeste Mircea Platon in deasa imbrobodire, chiar nu ajungem la nimic. Vezi foarte bine ce important este sa ai o voce la nivel international – crezi ca e cazul ca acestea, cele reale, care nu au nimic de a face cu pupatul condurului sultanului, sa dispara inghitite de pusul capacului si birfa de la fatza locului din tara si sa existe numai vuvuzele tismanisto macoviste?

    • tudor spune:

     Am vorbit cu Mircea, sigur ca isi doreste sa se intoarca in Romania, dar nu oricum.
     De pilda, ar dori sa predea la Universitate.

     Crezi ca l ar accepta dastepti de aici?

  • cris spune:

   @ tudor

   la modul cel mai serios: I-as sustine.

   Nu vorbim de dreapta si stinga in Romania, de ideologii la plural nici atit, nici macar de doctrine…. vorbim, o data cu disparitia pnl, inghitirea lui de pdl, de instaurarea definitiva a luptei dintre doua aripi ale fsn, adica ceva se s-a lucrat in 25 de ani, revenirea partidului stat ajunge in fazele finale (o aparentza de democratie in care de fapt nu ai de a face decit cu luptele interne ale unei aceleiasi structuri) Nu ma mira deci ca exista aceasta lipsa de diferentiere de care vorbesc multi si nici ca singura lupta dintre cele doua ramuri e cea pentru putere in completa ignorare a nevoilor unei populatii si tari.

   Nu stiu daca ideologii ne lipsesc, eu consider ca problema majora este dezarticularea completa intre ideologie, doctrina, actiune politica si de reprezentare a nevoilor unei populatii in fond. Adica una gindesti, alta zici, alta aplici ca guvernare si in final totul se intimpla intr-o cutiutza de nisip in care se joaca unii si altii de la putere in timp ce altii, profitind de cascatul gurii la jocul din cutiutza de nisip jefuiesc in nesimtire buzunarele celor prinsi in uitatul la spectacol. Ideologia finala a actorilor politici la acest moment e ideologia imbrobodirii si a interesului legat de putere si propriul buzunar. O combinatie perversa de fatarnicie (Iorga: fatarnicul e omul care are mai multe fetze si nici un obraz), interese, nesimtire de o parte, si de imaturitate democratica si dezorganizare a societatii de partea cealalta.

   Nu stiu ce sansa ar avea un partid sau partide care sa inceapa sa creasca intr-adevar pe aceasta relatie absolut necesara ideologie-doctrina-actiune si puse intr-un context realist al populatiei pe care a o reprezinte. dar vorba lui Churchill, singura modalitate de a iesi din iad, daca esti acolo, e nu sa stai ci sa mergi drept inainte ( innuendo la un: terminati cu vaicareala, adunati-va mintile, lasati diferentze si orgolii si daca mai sunteti citiva cu inima si mintile la locul lor, ginditi o alta structura, ca altfel praful si pulberea se alege de tara asta). Cert e ca ar dura si ar fi foarte greu…. dar nimic din ce e cu adevarat valoros nu se obtine de azi pe miine in fond: daca iti asumi sa cresti ceva trebuie sa o faci cu aceeasi hotarire, rabdare si responsabilitate cu care ti-ai creste un copil, la viteza singelui dupa cum spune VV.

   • tudor spune:

    Cred ca societatea romaneasca are nevoie de ajutorul unor romani care s au realizat pe afara.
    Am aproape permanent senzatia ca reprezentarea internationala a intereselor romanesti e facuta de tipi vesnic complexati, de pilda.

   • Dezarticulare e un cuvant potrivit. I-am putea spune si imponderabilitate, dar in imponderabilitate trebuie sa plutesti. Noi, din pacate, ne taram.

 11. tudor spune:

  lordul john spune:

  mai 7, 2015 la 11:12 am

  @VV

  adică, m-am cam saturat de neoliberalismul global! Mi-e dor de un conservatorism romanesc!

  E parafraza la tudor musatescu?
  (“m am saturat de lichele – dati mi o canalie!”)

 12. Mihail spune:

  @Sfarma -Piatra,

  Hai ca asta e tare cu faptul ca armeanul nu stie ce l-a apucat pe domnul Crin Antonescu.
  Apoi…nu l-a oprit nimeni ca sa-i faca o vizita.
  Sa fim seriosi !

  Hai sa-ti explic io, asta cu toate ca ti-a mai explicat un “coleg” aici.
  Asadar, Crin Antonescu a fost tradat prima oara de Ponta &Co, fiind nevoit ca sa desfiinteze o constructie complicata, de suflet, numita USL.
  Apoi l-a tradat un neamt, un sas, cum vrei tu, numitul Iohannis. Asta a coboratt atat de jos, incat nici nu i-a raspuns(dupa europene) la telefon, apoi a doua zi, de capul lui, si-a dat demisia. Acum, neamtul ala plin de caracter este Presedinte.
  In al treilea rand, nu i-ar fi reusit tradarea nemtzalaului, daca nu exista si Cooperativa.
  Adica exact colegii din PNL.
  Acestia au mers pana acolo incat au sabotat si alegerile euro-parlamentare, determinand, in unele judete, scoruri mici.
  Domnul Crin Antonescu a realizat cat de gaunoasa este viata politica de la noi, cat de jalnici sunt chiar colegii de partid, Iohannis si…scarbit a ales ca sa plece definitiv.
  In plus, el este fecioara. O zodie care nu accepta tradarea.
  Nu a facut tam-tam, nu s-a dat nici cu mir, nici nu a bocit, a “iesit” cat a putut de discret.

  Domnul Crin Antonescu este adeptul “Romaniei bunului simt” iar Domnia sa nu poate trai in afara acestui perimetru.
  El, nu-ti datoreaza nici tie, nici celorlalti nimic.
  Degeaba va tot gurgutzati ca v-a tradat, el v-a facut ca sa sperati la un viitor politic curat si bun.
  L-ati tradat votandu-l pe nemtzalau, l-ati tradat(inca odata) tipand la el si acuzandu-l de orice, asta pentru ca nu ati incercat niciodata ca sa intelegeti pozitia lui.

  Capiche ?

 13. tudor spune:

  Mihail

  Nu i mai plange tu de mila lui Antonescu, esti ultimul de pe blogul asta care ar trebui s o faca.
  Crin a gestionat prost relatia cu psd ul dupa castigarea alegerilor in 2012, iar modul cum a iesit de la guvernare a fost catastrifal, mai ales in plan mediatic, in conditiile in care ponta are oricind la dispozitie doua televiziuni-slugi ( n o sa uit niciodata cit de ticalos a aratat gadea ca poate fi, daca e ordin…! ).
  In acele conditii candidatura lui Crin la prezidentiale ar fi insemnat vactoria sigura a lui Pontal stiu ca asta este marea ta oftica, dar… asta e viata!

 14. Mihail spune:

  @ tudor,

  1. Nu-i plang absolut de mila, nu am niciun motiv. Ii respect si intelegalegerea, decizia domnului Crin Antonescu. In locul lui as fi procedat identic.
  2. nu inteleg de ce as fi “ultimul de pe acest blog” care sa o faca ? Niciodata nu m-am dezis de el, am “sarit” in sus atunci cand dl. senator s-a apucat sa-l critice. Chiar aici.
  3. Gresit, total gresit, eu nu ma oftic din motive de Ponta. Aproape ca nici nu ma intereseaza cine este presedinte. Atata timp cat nu este domnul Crin Antonescu, un altul pentru mine(emotional) nu poate exista.
  Iar cel la care ma tot gandesc este atat de in varsta, atat de, probabil, obosit.
  Nu cred in Ponta, nici nu-mi place, nici imi place. Imi este indiferent.
  Viata mea se poate desfasura favorabil indiferent de cine este la Cotroceni. Nu ma obliga nimeni ca sa ma zgaiesc la nemtzalau sau la oltean.
  Nici macar nu-mi este greata, totul mi-e indiferent.
  In “lumea mea” totul pare curat si imaculat. Aici nu exista nici tradare, nici cutite infipte “discret” pe la spate. Crede-ma.
  4. Victoria lui Crin, in opinia mea, ar fi insemnat triumful cinstei si corectitudinii. Ponta&Co nu ar fi putut ramane niciodata. Iar ei asta o stiau preabine.
  Nici armeanul nu ar fi reusit ca sa fie salvat de Senat cu tot dusul,lui, de mir.
  Nimic nu i-ar fi salvat.

  Cu toti am pierdut un om extraordinar, sansa unei vieti corecte si demne.
  Iti mai amintesti: “Romania bunului simt” !

  • tudor spune:

   Mihail

   Pai, daca esti asa de independent, de ce l tot maninci de cur pe Varujan?
   Du te, ba nene, pe blogul lu Nechita idolu femeilor
   ‘ra ti ai bolii de obsedati!

   Apropos de neghinita ala: daca eram judecator il arestam de zece ori.
   Ala e pericol social.

   A savarsit vreo cinci sase infractiuni, inclusiv la legea sigurantei nationale (asta spune i o si lui ponta: “spionatul” iubitei este infractiune la legea sigurantei nationale, cu circumstante agravante – adica numai de aici ar trebui sa si ia vreo zece ani).

   Apoi, cum sa l cerceteze in libertate, cind el s a aparat in fata judecatorului afirmind ca este prada unei pasiuni pe care nu o poate controla, mai ales ca femeia aceea are locul de munca la primarie, iar el nu a fost macar suspendat din functie?

   • Mihail spune:

    @ tudorica,

    mai nene(asta ca sa raman, cumva, in parametrii tai de exprimare), eu nu voi putea fi niciodata in aceeasi barca cu Nikita.
    Il cunosc de peste 10 ani, stiu foarte bine si in detaliu, cum se inchidea in birou, iar secretara ii spunea sotiei ca “este in sedinta”.
    Cate ceva mi-a povestit si fosta sotie, dar nu ma deranjeaza absolut deloc.
    Asa cum stiu si despre fosta partenera(sotia) o gramada de povesti nemuritoare si…”nepovestite”.
    Intamplarea a facut ca sa “fiu” cumva in apropierea ambelor tabere.

    Nu este treaba mea daca astia, fraieri, l-au lasat liber. Asta au decis-o niste neni imbrcati cu o roba neagra si la care tu(eu)te ridici in doua picioare, atunci cand ei intra in sala.

    DOI: nu-l musc deloc de popou. Nu sunt convins ca armenii au o igiena perfecta. Apoi, dupa 50 de ani, sunt sanse mqri ca sa te “intalnesti” cu o flatulenta diurna.
    Pe mine m-a dezamagit. Cel mai mult shoul din Senat, incare decorul a fost complet. Nu-l suspectez neaprat ca a fost cabotin, insa aveam pretentia ca un intelectual sa nu apeleze, ca ultima solutie, pe fata, in public, la Cel de Sus !
    Aveam pretentia ca sa se comporte brav si demn !
    …iar noi ce am vazut ? O “baba” in fata icoanei xeroxate, lacramande, a lui Boca, dintr-o troita aflata la marginea drumului.

    PS: tocmai asta nu ai vazut nici tu, nici cei mai multi, la domnul Crin Antonescu, faptul ca s-a comportat demn.
    Nu s-a plans, nu a criticat, nu a spus absolut nimic.
    A plecat demn, in cea mai mare discretie.
    Asta se cheama demnitate.

 15. tudor spune:

  VV

  Apropos de alegerea primarilor dintr un singur tur: cum as putea sa respect un care impune un asemenea abuz?
  Pe cine reprezinta parlamentarii astia? Pe electori, sau interesele actualilor primari si ale partidelor mari?

 16. cris spune:

  @ VV, @ LordulJohn

  Interesant ca asemenea intrebari apar concomitent
  Unde este creatia? – Andrei Marga.

  “Este nevoie perceptibilă de schimbare şi, pentru aceasta, de creaţie – nu doar de creaţie punctuală, ci şi de creaţie ce schimbă sisteme întregi care compun societatea. În definitiv, nimeni nu poate proba că vreun sistem dă rezultate – în raport nu cu un ideal, ci cu nevoi pământeşti. Nici sistemul economic (neatrăgător pentru investiţii, cu randament modest şi venituri la coada Europei, într-o ţară cu potenţial), nici cel administrativ (birocratizat şi umplut de diletanţi), nici cel juridic (despre care aflăm acum, de la fostul preşedinte al ţării, că este infuzat de ofiţeri acoperiţi, iar de la responsabili că în tribunale sunt „parteneriate” cu forţe din afara justiţiei!), nici cel politic (ce întreţine iluzia că pluralismul este deja democraţie, iar legitimarea de prisos), nici cel cultural (obsedat mai mult de trecut), nici cel al educaţiei (debusolat de ani buni), nici cel extern (cu reprezentanţi în urma cărora România contează şi mai puţin) nu sunt puse pe direcţie. Mai nou, însăşi valoarea libertăţii şi a demnităţii persoanei, pentru care s-a luptat, în 1989 şi nu numai, este relativizată imprudent şi fără priceperea mecanismelor dreptului. Instituţii destinate să o apere sunt împinse să o ia pe nesimţite în regie. Nu ar fi timpul să se gândescă în orizontul schimbărilor indispensabile în aceste sisteme, prin crearea unor soluţii mai bune? Nu ar fi cazul ca, în asemenea condiţii, schimbarea să devină prioritate?”

  http://www.cotidianul.ro/unde-este-creatia-261124/

  ( desigur mai si rid, ce pot face, prea multa seriozitate e reteta sigura de indepartat de la realitate: si Marga spune „nu voi conteni să combat opinia ta, dar voi fi gata să fac orice pentru ca tu să poţi să o exprimi public şi să o aperi” si o atribuie” democratului” (nu lui Ratiu). Scuze, vine de la Voltaire; a fost atribuita lui Voltaire, ca raspuns la persecutia la care a fost supus Helvetius publicind De L’esprit, caci de fapt el a spus “ce mare scandal pentru o omleta, ce incorect si abominabil sa persecuti un om pentru un asemenea fleac pe care l-a scris” :) )

 17. Mihail spune:

  Daca-ti este dor de Crin, daca vrei sa schimbi cateva vorbe cu el, cat de greu este ca sa-l cauti cu privirea prin Senat. Unde este coleg cu toti senatori.
  Si cei repudiati si cei nerepudiati !
  Totul este sa ai ochi ageri si…sa vrei.
  Aferim !

 18. Mihail spune:

  @ tudor,

  fie ca crezi ori ba, eu nu sunt de nicio parte.
  Eram anul trecut atunci cand exista Crin Antonescu, acel PNL, acel USL.
  Atata timp cat Domnia sa era acolo, aveam incredere 100%.
  Eram constient ca vor exista greseli, dar mi se parea firesc.

  Atunci cand el a “disparut”, atunci cand a aparut nemtalaul tau, am declarat raspicat ca nu-l voi vota niciodata, ca nu-l inghit. Am desenat si motivele mele.
  Poate gresesc, poate nu.
  In acest moment l-am lasat pe sas ca sa se desfasoare, ca sa arate ce poate. I-am acordat o sansa, sansa mea, asta cu toate ca nu am incredere in indivizii care-si asasineaza prietenii.
  Din nefericire…se pare ca neamtul este exact asa cum a spus domnul Crin Antonescu: ” vorbeste putin si gandeste exact cum vorbeste”.
  Mai conteaza ca era vorba despre “si” sau despre “dar” ?

  PS: uite ca astia daca nu l-au arestat pe Nichitta, l-au retinut, in schimb, pe Adomnitei. Se echilibreaza balanta ???

  • tudor spune:

   E treaba lor, justitia lor.
   Sa se spele pe cap cu ea!

   Imi amintesc de relu fenechiu: in timp ce mie mi era foarte clar ca va fi bagat la puscarie intr un dosar aiurea, el o tinea una si buna cu increderea in justitie.
   Ha!
   Ma facea sa ma gandesc ca nu suntem departe de situatia cu bolsevicii aia care dupa ce erau racoriti la liubianka se autodenuntau in instanta de cit de mari dusmani ai poporului sovietic sunt.

   Sa fie la ei!!!

  • cris spune:

   @ Tudor

   A cui justitie? si daca e a cuiva e grav.

   Am si cautat sa vad niste statistici pe partide: sfirsitul lui 2014: 35 parlamentari in diverse faze, vreo 20 PSD, cite 1 de la PMP, PC, UNPR, UDMR, 3 de la PDL si restul de 8 de la PNL, daca ii grupezi sunt 31 dintr-o anume parte a spectrului si doar 4 din fostul PDL – disproportia e imensa, e cam 8:1. In 2015 din figurile politice iar majoritatea sunt PSD si vechi PNL extrem de putini PDL sau fosti PDL acum PMP.

   Sincer nu imi vin in minte decit, Udrea, Popoviciu, Funeriu, Pinalti, Ostaficiuc, Oltean, Dutza si poate mai sunt 2-3-4, atit, de pe la PDL, si singurii mult scosi in evidentza: ridzi, udrea si pinalti, cei trei papagali portocalii, ca rosii nu pot sa le spun, din piatza. ceilalti cu zecile, PSD si vechi PNL.

   Presedinti de CJ acum 23, din care 15 PSD, 1 UDMR si 7 noul PNL, din care de fapt cam toti sunt de la vechiul PNL.

   Daca te uiti ca intervale de timp investigate : majoritatea dupa 2012 sau inainte de 2009, cu perioada 2009 -2012 ocolita de parca ar fi sanctuar, nimic despre boc, blaga, anastase ori madam de la transporturi, si asta in contextul in care s-au depus nu stiu cite plingeri penale de catre gurvernul USL/corpurile de control, dupa evaluarea guvernarii pdl careia i-au urmat.
   http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18318529-cati-condamnati-trimisi-judecatata-cercetati-penal-fac-legi-parlamentul-romaniei-lista-completa.htm

   • cris spune:

    presedintii de CJ 2015
    http://www.stiripesurse.ro/harta-baronilor-cercetati-penal-sunt-in-peste-jumatate-dintre-judete_955220.html

    Adica orice ai spune, ca vine si rindul lui blaga sau al nu stiu cui, scuza-ma dar nu pot sa nu ma mir si sa ma indoiesc ca aceasta disproportie s-ar schimba cumva. Mai mult nu comentez, cifrele vorbesc si singure.

    • tudor spune:

     Nu se poate face o statistica pe aceasta baza, din mai multe motive, cu atit mai putin am putea trage concluzii in baza acestora.
     Astfel, perceptia ca ,de pilda, dna ul este un organism supercentralizat in care o singura persoana, sa spunem kovesi, decide tot ce misca, este eronata; procurorii din structurile teritoriale au suficienta independenta pentru a ancheta si propune spre arestare cam pe cine doresc.
     Sa ne amintim de pilda, informatiile ce au ajuns publice din cazul Duicu: judecatoarea ponea fusese deja propusa ca adjuncta la dna, pusa politic de psd.
     Pobabil ca cel propus sef la diicot este omul lui nechita, intr un fel sau altul.
     Adica incurcate sunt caile justitiei.
     Mie mi a devenit clar ca justitia nu actioneaza conform unui plan unic si bine coordonat in momentul in care a fost arestat vanghelie: daca s ar fi urmarit subrezirea actualei majoritati parlamentarehelie n ar fi fost arestat, el era cel mai mare pericol pentru ponta.
     pdl ul are unul sau doi presedinti de consilii judetene si foarte putini parlamentari, a i numara doar pe cei in conflict cu justitia fara a tine seama de ponderea acestora in parlament ori in teritoriu este nerelevant.

     Inaintea de numirea lui kovesi ioar rus a negociat cu ea, la viena, nu stim ce.
     Daca ar fi dorit neaparat sa atace psd ul, in dosarul votului din diaspora, de pilda, dna ul ar fi facut macar audieri pe banda rulanta; in loc de asta, dosarul zace in nelucrare, ca si cele cu dosarele trimise de guvern la dna.

     Kovesi a anuntat ca are anumite prioritati, una dintre acestea fiind pericolul ca unele fapte sa se prescrie.
     Atunci de ce a inceput dosarul microsoft cu pedelistii si nu cu inceputul, adica cu greii psd?
     Mai mult, din cercetarile de pina acum in dosarele cu pedelisti (microsoft, anrp, udrea) este vizata finantarea campaniilor electorale ale pdl din 2009 si 2012, locale si parlamentare, adica fundamentul functionarii electorale si conducerea acestuia – probabil); ori, toate partidele politice se finanteaza asemanator, dar doar la pdl s a umblat deocamdata.

     Sa ti mai dau un argument in sustinerea ideii ca nu putem concluziona asupra partizanatului dna: in cazul retrocedarii de paduri cu hrebenciuc si adam existau suficiente motive pentru ca dna sa poata solicita arestarea preventiva inclusiv a lui ilie sarbu, intrucit acesta l a determinat pe directorul romsilva sa impiedice reprezentarea in instanta a statului roman.
     Ca scandalul arestarilor s a declansat in plina campanie electorala cred ca a fost determinat de faptul ca urma ca judecatorii corupti tocmai urmau sa se pronunte in cauza, ceea ce ar fi facut mult mai dificile si de nejustificat actiunea ulterioara a dna, mai ales ca aveau toate elementele necesare la dispozitie.

     In plus, ar mai trebui sa tinem cont si de probatoriul de care dispun procurorii in diferite momente: infractiunile de coruptie sunt greu de probat; daca ai un denunt lucrurile sunt mult mai simple.
     Cred ca ai citit aici denuntul depus in 2012 de un fost viceprimar impotriva lui valcov, cu date concrete si fapte mult mai grave decit cele pentru care e cercetat acum; cu toate astea, nu s a intimplat nimic in dosar, pina a aparut denuntul lui teodor berna, care a explicat si a demonstrat cum a dat spagile.
     La fel, de pilda, cu mazare: pina cind paszkany nu s a autodenuntat cu spagile de milioane date pentru obtinerea unei autorizatii de constructie nicio instanta nu l a arestat.
     Partenerul lui mazare, nicusor constantinescu are un dosar penal fiindca a refuzat sa elibereze autorizatii de constructie unor firme, chiar si dupa ce acestea obttinusera hotarire judecatoreasca definitiva.
     Adica era clar: nu dai spaga, ma pis pe investitia ta (acolo era vorba despre parcuri eoliene, adica investitii de citeva sute de milioane de euro).

     Ce vreau sa spun: lucrurile sunt extrem de complicate, iar actuala clasa politica romaneasca este prosusul unui sistem corupt in esenta lui.
     Rugamintea mea este sa nu i mai cainezi pe domnii politicieni: au construit un sistem in beneficiul lor si extrem de pagubos pentru “beneficiari”.

     PS; nu pot decit sa admir ingenuitatea lui VV:
     ” Este o capcana in care multi intra si isi gasesc in asta o preocupare. Daca ai astazi 50 de ani in Romania si iti pierzi locul de munca, nu mai gasesti altul. Investitiile straine nu prea mai vin. Romanii ezita sa-si bage banii in afaceri. Desi preturile par ca nu cresc, viata e tot mai scumpa in Romania. Si asta e doar din cauza coruptiei?”

     :)))))

     Da, domnul senator, faptul ca investitiile scad permanent are legatura fooooarte directa cu coruptia: foarte multi investitori sunt dispusi sa si investeasca banii si pentru asta sa dea si spaga; asa ca daca ala nu si gaseste servici la 50 de ani e si din cauza coruptiei alesilor neamului; mai ales.

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ tudor

      clar ca e doar din cauza coruptiei.

      In primul rind ca din cauza coruptiei avem nivelul asta ridicat de taxe, nivel pe care ei nu stiu sa-l scada decit atunci cind “apar” surse de venit la buget care sa “compenseze” ceea ce ei s-ar gindi sa scada. Asta e mentalitatea, una pur contabila. Mostenire de la Gherghina…

      Si cum veniturile astea nu prea apar singure… ei n-au altceva de facut decit sa astepte sa treaca timpul, pentru ca timpul trece in favoarea lor si in defavoarea eventualilor investitori… Timpul care trece le generaza lor veniturile cu care astupa gaurile din trecut. Adica, ei se comporta exact ca bancile care au contracte beton pe zeci de ani semnate in conditiile anilor 2007-2008 si pentru care sunt incasate dobinzi in zilele noastre cind niste eventuale noi contracte nu le-ar aduce nici macar un sfert din dobinzile acelor ani. Precum bancile, ei nu au de ce sa schimbe sistemul din proprie initiativa, ori pe sistemul actual statul mafiot e asigurat cu fonduri. Singurii care sunt nevoiti sa poarte povara, intreprinzatorii, n-au cum sa iasa din cercul asta vicios… dar nici potentialii investitori n-au de ce sa intre! :D

     • Ma bucur ca, in mod indirect, lauzi guvernarea liberala :)

     • Lupta cu corutia trebuie sa fie o indeletnicire permanenta a justitiei, fara abuzuri, fara excese, fara spectacole. Prioritara trebuie sa fie actiunea preventiva, nu cea punitiva. Daca nu schimbi nimic decat oamenii, cei noi vor face ca cei vechi.

     • Te mai intreb ceva. Bun, ii arestam pe toti. Cine sunt cei care vin in loc. Dupa atatea arestari, ar fi trebuit deja sa se intrezareasca aceasta generatie proaspata. Unde e ea? Pai nu are cum sa apara in atmosfera asta de teroare si de nesiguranta, in care poporul nu face decat sa-i huiduie pe oamenii politici. Si atunci incotro mergem?

    • cris spune:

     Procuratura este o structura ierarhica. Nu imi spune te rog de independentza procurorilor si ca fiecare face ce vrea caci imi vin in minte si numai imaginile de la referendum cu stolurile de procurori vinind cetateni obisnuiti cu bibliile pe capote – vrei sa spui ca acestia au actionat independent? brusc s-au trezit fiecare in parte pe taralaua lui sa investigheze ‘frauda” de la referendum? – si Kovesi si Macovei vorbesc de 2 milioane de voturi furate pe care se tot caznesc sa le demonstrze….. independent de ce scotocesc procurorii din subordinea lui Kovesi? fiecare procuror s-a trezit singur si independent sa investigheze , si datele vin de la ei ca independenti? si abia apoi vine Kovesi cu datele? daca te uiti la evenimente, temporal, e exact pe dos, si ordinal vine de la Kovesi……De procurorul care l-a investigat pe fratele lui basescu si a fost mazilit sau de altii asemenea care au facut tot ce au putut in alte cazuri cum a fost ALRO, ce sa mai zic. Scuze, nu mi se pare realist ce spui.

     Statstici se pot face pe orice; ca si comparatie, raportul partide din fostul grup usl versus pdl este cam de 3: 1, ca vorbesti de locale sau de parlamentare. in aceste conditii, in penal raportul este de cel putin 8:1 daca nu mai mare.

     Te rog eu, deci, nu merge pe silogisme, ce folosesti tu este argumentum ad ignorantiam, pe scurt daca nu exista, nu cunosc eu evidentza, nu doresc sa o vad, acel lucru nu exista. Iti inteleg perspectiva, procurorii sunt din start inocenti, toti politicienii sunt vinovati, dar nu inseamna ca ar fi si perspectiva mea. In ce ma priveste chiar nu judec opus fatza de tine neaparat, ci imi pare ca tu gindesti cam in alb negru, iar eu prefer sa vad si nuantzele dintre alb si negru. La un lucru suntem insa de accord, dincolo de diferentze, cine sufera e cetateanul de toate zilele.

   • Foarte interesanta statistica ta. Asta arata odata in plus felul in care aceasta lupta impotriva coruptiei este, intr-o anumita masura, o modalitate de a netezi calea unora.

 19. tudor spune:

  VV

  Saptamina trecuta marius tuca poza in mare victima, martir al libertatii de exprimare.
  II tinea isonul rares bogdan, care a inceput sa ma ingretoseze: prea le cara tzucalul “greilor presei de la Bucuresti” doar-doar l or accepta in cercul lor “elitist” …

  Cum, 40000 de euro intr o tara asa saraca ca Romania? Vai, vai!!!

  Oare cit o fi profitul lunar pe bune la una dintre Taverna sarbului? Oare da bon fiscal pe bacsis?

  Cica guvernul preconizeaza venituri la buget din impozitarea bacsisului de 157 milioane lei.
  Pe cit pariu ca nu incaseaza 10 milioane?

  PS; ca tot i ati luat banii lu tuca, dati de baut?
  Pe bune, ce misto ar fi: ” varujan vosganian a anuntat pe blogul personal ca da de baut intrucat i a luat banii lu marusica tuca; fiind in opozitie, senatorul a anuntat ca nu ofera bacsis…”

  • O sa am un comentariu pe tema asta. Discutia de care vorbesti arata cat de jos am coborat in dezbaterea publica. In loc ca omul respectiv (esti intai om si dupa aceea jurnalist, om politic etc.) sa spuna, da domnule, am gresit sustinand inventii mincinioase intr-un moment delicat pentru Romania, acuzand pe candidatul de comisar ca a fost spion ceausist, el zice ca e victima. Si, fireste, are si adepti.

  • cris spune:

   niciuna, problema este insa ca ponta va ajunge probabil in penal, iar boc nu, adica avem niste comparatii ale gradului de rau si o favorizare a unora, inchis de ochi sau cum vrei sa spui, si acuzarea excesiva a altora, adica o vraiste, mlastina, operatiuni iluzioniste, caci nu stiu ce nume sa-i dau, numai normalitate nu.

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Cris

    daca ar descinde dna-ul sa faca niscaiva cercetari pe bune la primaria Cluj ar trebui sa reiasa vreo 1000 de ani de puscarie doar de-acolo. Boc fura bani publici chiar si acum in timp ce povestim, firma de casa a lui boc unde e actionara amanta lui face chiar si in ziua de azi lucrari de asfaltare in Cluj Napoca, iar omul din spatele parandaratului e vazut aproape zilnic in cazinourile din Cluj.

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ tudor

   aici si eu zic la fel ca si Cris, nu cred ca vom vedea corupti portocalii la racoare. Zici asa: “Kovesi a anuntat ca are anumite prioritati, una dintre acestea fiind pericolul ca unele fapte sa se prescrie.” Pai poate de-aia o fi inmormintat dosarul flota repejor atunci cind era basescu suspendat!

   Eu stiu una, corb la corb nu-si scoate ochii, ei se au la mina unii pe altii, si din in cazul lui Udrea cred ca e doar un show, sare-n ochi sa nu iasa lumea in strada. O vad ca si scapata, la fel cum a facut atunci cind si-a scos un NUP inainte sa depuna cineva plingere penala.

   Spre sa ma insel, dar din ce vad in afara de vreo 2 papagali portocalii fara importanta si fara acces la resurse (din care unu la tine in judet), pe alti portocalii nu i-am vazut nici macar sa fie luati la intrebari… daramite sa fie si saltati. Deci, deocamdata lupta dintre taberele lor e deschisa, ponta e in ofensiva… dar firava din cite vad eu, si daca se stinge focu asta de paie inainte de a se aprinde flacara propriuzisa… atunci vom astepta degeaba sa mai raspunda niste portocalii pentru hotie.

   Uita-te la duta, facut secretar executiv al “noului” PNL! Asta vom vedea in cazul tuturor hotilor portocalii din cite se pare. Greii stau pititi in spate ca sa nu influenteze procentele din 2016, dupa care in cazul in care vor ajunge la guvernare ii vom vedea direct ministri!

 20. epolitikon spune:

  @VV
  Cine mai are nevoie de ideologi cata vreme nu se gaseste o mana de oameni de bun simt, cu inteligenta peste medie, care sa-si faca treaba cu buna credinta?!?

  In alta ordine de idei salut initiativa acestor liberali:
  http://www.zf.ro/companii/proiect-de-lege-prin-care-hipermagazinele-sa-fie-inchise-duminica-si-de-sarbatorile-legale-14231684

  Singura problema este ca ungurii au dat deja o lege buna iar romanii nu sunt in stare sa dea copy-paste, in ciuda faptului ca tara-i condusa de un plagiator. De la PSD ce-i drept, dar nu pot sa cred ca liberalo-pedelistii nu au si ei plagiatorii lor…

 21. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  In corul de laudatori cineva mai trebuie sa traga si semnalul de alarma!

  Politica dumneavoastra “de dreapta” este apropiata unui genocid economic la adresa celor care nu sunt bogati.

  Si pt ca probabil va uitati cu uimire la expresie imi permit sa va lamuresc prin recurgerea la minima logica.

  In Romania creata de dumneavoastra dupa 2004 (e drept – munca incepuse de foarte mult timp pentru ca lipsa de ratiune si patriotism nu e de ieri de azi) s-a ajuns ca angajatii sa tina singuri pe umerii lor sistemele sociale, platind pana la 45% din salariul real in impozite directe la stat.

  E bine insa ca orice afacerist platea doar 16% (ca de dividende impozitate nici nu-ncape vorba – se evapora in offshore-uri/CFC-uri pe care le-ati aparat si tolerat prefacandu-va ca sunt investitii straine cat ati fost ministru).

  Iar daca minunatul afacerist ridicat in slavi de dumneavoastra (nu-i vorba, nu sunteti singurul) avea cumva nevoie de asigurare medicala pentru el si nevasta pai care-i problema?

  Dadea o fuga si-si facea asigurare platind o suma egala cu cat ar fi platit un om aproape fara venituri.

  Are cineva habar cate cazuri de asigurati de genul asta sunt? Pai e suficient sa ne uitam la numarul de firme din Romania si ne putem da usor seama ca e vorba de minim 250.000 (spun atat pt a nu fi acuzat de exagerare – in fapt cifra bate catre 750 de mii cu tot cu familii dar ce mai conteaza).

  Acesti asistati sociali de lux, in esenta niste hoti care vor sa primeasca servicii pentru ei si familie fara sa plateasca, cei mai nemultumiti de calitatea sistemului medical de altfel, ei bine astia exista pentru ca in Romania a existat o clasa politica ticaloasa sau pur si simplu proasta.

  Pt. ca astea sunt alternativele la o asemenea situatie – prostia sau ticalosia.

  Vedeti dumneavoastra, in alte tari exista ori impozitare si atat (fara asigurari – gen Danemarca) ori exista impozitare progresiva, asa incat afaceristul sa nu fie asistat social de lux ci sa plateasca din plin si pentru sanatate si pentru alte servicii sociale subventionand indirect sistemele la care apeleaza cand are nevoie.

  In Romania insa avem cota unica! Si avem minim un sfert de milion de pomanagii cu asigurari medicale facute pe nimic, altfel oameni de vaza, patroni si antreprenori care ar fi trebuit sa plateasca din plin.

  Dar lasa, ca in tara lui Vosganian astia pot sa-si faca asigurare medicala la stat platind o contributie minima.

  Si nu e tot. Cota unica ne-a mai adus ceva. Ne-a adus liber profesionistii. Alta specie de hoti din buzunarul amaratilor.

  Liber profesionistul roman in general e un fost angajat mai smecher care s-a gandit el ca ar fi misto sa plateasca nu peste 40% din salariul real ci mult mai putin la stat, dar sa beneficieze si el si plozii lui si toata familia de tot ce ofera sistemul social al statului.

  O fi bine domnule Vosganian ca liber profesionistii din Romania dumneavoastra sa plateasca pentru multa vreme infinit mai putin decat angajatii dar sa aiba si dreptul la pensie si dreptul la asistenta medicala?

  Pai in lumea lu’ cota unica e bine.

  Pentru ca Romania lui Vosganian e o tara cu fiscalizare REGRESIVA, o tara in care angajatul de rand SUBVENTIONEAZA drepturile sociale ale patronului si liber profesionistului.

  Asa ceva exista doar in tarile din lumea a 3-a. Si asta este mostenirea dumneavoastra domnule Vosganian. Fie ca va place fie ca nu.

  Pe masura ce timpul va trece se vor face si analize asupra surselor de finantare ale bugetului pe vremea dumneavoastra, precum si asupra structurii cheltuielilor.

  Si se va vedea cu cifre mai exacte cam cat de furati au fost romanii de rand, pusi sa subventioneze drepturile sociale ale unor asistati de lux pe care dumneavoastra si cei ca dumneavoastra i-ati protejat.

  Asta este mostenirea pe care o lasati. Una otravita.

  Norocul dumneavoastra si al continuatorilor acestor politici [ca-i Basescu sau Johannis, Ponta sau Gorghiu chiar nu conteaza, toti sunt la fel de ticalosi] e ca prea putini se uita la sistemele de fiscalitate din alte tari, iar romanii pentru moment s-au obisnuit cu aceasta hotie fara margini, acest transfer de proportii gigantice din buzunarul omului de rand in al vostru, al privilegiatilor.

  PS: si mai aveti o mare mostenire, dumneavoastra si predecesorul dumneavoastra: transferul monopolurilor de stat si al industriei strategice in mainile altor state! Cand Serbanescu spune ca am ajuns colonie el uita sa spuna si cine ne-a adus acolo…

  • Valeu, Radu, ce e cu tine?!? Ce fel de a gandi este asta??? Adica tu crezi ca daca francezii nu ar fi cumparat Dacia mai aveam acum industrie la Pitesti? Daca Ford nu ar fi intrat la Craiova am mai fi avut productie acolo? Fara Mittal mai aveam azi combinatul de la Galati??? Fara Reiffeisen mai exista Banca Agricola?!? Sau Banca Postelor fara capitalul grecesc? Fara cele (cred) cincizeci-saizeci de miliarde de euro investitii straine unde era acum economia romaneasca? Fara pietele deschise de aceste capitaluri, fara tehnologiile lor?
   Cat despre chestia asta cu sistemele care sunt tinute de salariati, eu cred ca sistemele sunt tinute de economia privata. Daca tu crezi ca existenta economiei private e numai rodul muncii salariatilor, e problema ta. Cat despre impozite, in perioada cat noi am guvernat am scazut contributiile de la 49,5% la 39,5%. Nu, nu trebuie sa-mi multumesti. Un privilegiat care a facut transferuri gigantice din buzunarul salariatilor, scazand impozitul pe salarii de la o medie de 26% la 16% si contributiile de la 49,5% la 39,5% si ajutand cresterea salariilor si stabilizarea locurilor de munca nu merita decat ocara.
   Ca sa nu mai vorbim ca ama juns cu numarul de locuri de munca la cinci milioane. Am crescut ocuparea in economia privata cu patru sute de mii de locuri de munca. De aceea noi, cei de dreapta, care am guvernat in 2005-2008, meritam din plin acuzele tale.

   • Radu Alexandru Vasilescu spune:

    Ca un adevarat om politic va prefaceti ca nu stiti despre ce vorbesc!

    Imi dati Dacia si Mittal exemplu. Ambele sunt cazuri speciale!

    Dar toate combinatele siderurgice trecute in mainile RUSILOR pe vremea predecesorului?

    Dar distributiile de gaze si energie (monopoluri zonale 100%) trecute in mainile strainilor pe vremea d-voastra? Nu eu ci voi cei responsabili de vanzarea lor pe nimic ati spus ca nu s-au respectat conditiile de privatizare!

    Ce transferuri de tehnologie s-au facut domnule Vosganian in sistemul bancar si in distributia de gaze si energie? Cumva consultantii germani adusi pe zeci de mii de euro pe noapte ca sa sustina conferinte?

    Cu mici si rare exceptii, TOATE investitiile din Romania s-au facut PE BANI PRODUSI AICI. Strainii au venit, au preluat firmele, au investit nimic plus 3 lei, dupa care au inceput sa mai faca oaresce investitii minore din profiturile operationale de aici.

    De unde ati scos 60 de miliarde de euro investitii straine nu stiu!? Din povesti de adormit prostimea, poate, ca acele cifre nu pot sta in picioare in fata unei minime analize a unui om care stie cat fac 2 + 2.

    Daca investitii straine sunt imprumuturile luate de firmele privatizate atunci chiar n-am ce sa mai zic.

    Cel mai mare investitor strain sunt romanii fugiti din tara de binele facut de voi, oamenii politici.

    Si colac peste pupaza mai si spuneti ca “sistemele sunt tinute de economia privata”, CA SI CUM CAPITALUL UMAN N-AR FI PRINCIPALA RESURSA PE TERMEN LUNG A ACELEI ECONOMII PRIVATE!

    Asta venit de la un profesor de stiinte economice e pur si simplu noaptea mintii si atat.

    By the way cum se mai calcula domnule profesor PIB-ul ala nenorocit la care ne tot holbam degeaba!? Era masurata doar componenta privata sau si serviciile publice erau cumva incluse acolo?

    Intreb si eu in prostia si micimea mea de nenorocit care-si permite sa conteste marea mostenire a unui om care a condus intr-o epoca in care s-a intamplat sa intram in UE!

    Pt ca in definitiv despre asta e vorba! Ati avut norocul exceptional sa fiti la carma in momentul in care strategic s-au aliniat stelele in asa fel incat un salt economic era inevitabil. Ministerul de Finante putea fi condus de EBA insisi si Romania tot se dezvolta in perioada aia.

    Nu spun ca n-ati contribuit! Ba da! Din plin! Nu va acuz pentru deficite! Pt ca bugetul statului nu-i bugetul unei familii si cei care judeca asa problema datoriilor sunt fie prosti fie colegi politicieni, adica ticalosi.

    Dar marea realizare sunt acele privatizari exceptionale. Am ajuns sa nu mai controlam nimic din ce conteaza. Degeaba pe hartie tara asta se mai cheama independenta daca ne va costa sute de miliarde de euro sa luam vreodata inapoi acele monopoluri vandute de voi.

    • Daca tu yici ca investitiile straine au venit pe bani produsi in Romania eu renunt, ma dau batut. In fata unor argumente de felul asta nu mai am nimic de comentat. Dar, asa, pentru tine, capitalul strain a inceput sa se reproduca dupa 2008, cele treiyeci de miliarde aduse in timpul guvernarii liberale nu s+au produs in Romania, de asta poti fi sigur. Ca nu mai controlam nimic din industriile strategice e adevarat, desi nu stiu exact ce intelegi tu prin a controla. Dar trebuie sa accepti ca in Romania nu exista capitalul romanesc necesar pentru Frigidere Gaesti, pentru Rulmentul Barlad, pentru Acumulatorul Bistrita, pentru industria berii etc.etc. Daca tu creyi ca si o maimuta putea sa faca ce am facut eu in 2007-2008 te felicit pentru figura de stil. Daca tu crezi ca maimutele puteau face tot ce am făcut eu, de la scaderi de impoyite si atragere de investitii, atunci te invidiey, pe tine clasa politica nu te va dezamagi. Nu exista monopoluri, dragul meu, in Romania. Poti sa-mi dai un singur exemplu de monopol pe care l-am vandut eu? Cred ca articulez destul de bine pentru o maimuta, nu?

     • Radu Alexandru Vasilescu spune:

      Licenta va apartine – eu n-am zis ca EBA e maimuta. In pofida aparentelor, pare om! Eu am zis ca fie si EBA daca era ministru de finante economia tot crestea in perioada aia. Cu cat nu stie nimeni. Mai bine sa nu aflam zic…

     • Iarta-ma, n-am fost atent, intr-adevar EBA e acum o femeie lasata de taica-su sa fie un om normal. Eu zic ca a fost mai bine ca am fost eu ministru de finante, am trait ani de zile cu ce s-a facut in perioada aia.

  • Emil Mihai spune:

   Mai Rducule , mai usor cu exagerarile astea stingiste si cu patronii care sug singele poporului; Dar mai intii : care popor?
   Pai tu ai habar cit fura poporul asta al tau? Pai tu crezi ca poporul asta l-a votat in 90 pe Iliescu si Roman cu 85% ca nu mai putea de iubire? Nu taticu: poporul a fost lasat sa fure cu sacosa si geanta in vreme ce directorii furau cu TIR-ul si cu garnitura! Cind s-a terminat totul de furat prin ’98 , nici Dracu nu mai redresa nimic! Sa-ti dau exemplu : locul unde am lucrat eu (al doilea in tara dupa COMTIM) avea in 97 datorii de 360 miliarde si fonduri fixe de 250 miliarde!In ianuarie 90 avea depozitele pline cu cereale si 750 de mii de porci si trei abatoare din care unul agreeat pe Piata Comuna si America!
   Al doilea exemplu: am luat decizia in decembrie sa fiu corect 100% : am vorbit cu furnizorii , am cumparat inca doua case de marcat etc; singurii care nu se potolesc sint angajatii mei : ma fura din toate pozitiile ; aia din productie fura materiile prime , aia de la vinzare fura in continuare pe mina cu aia din productie si tot asa; acum doua zile le-am spus: ba , daca am inteles transformata LAplace credeti ca nu ma prind pe unde ma furati? Deocamdata ma santajeaza ca nu gasesc angajati , dar in doua luni se intoarce roata : astept niste falimente locale si pe urma vedem noi cine ride la urma;
   exemplul 3: anul trecut am platit niste miliarde pe persoana juridica si pe persoana fizica am platit atit eu cit si sotia cit si fiica intre 2 mii si 4,5 mii de euro la fondul de sanatate ; anul trecut sotia si fiica mea au suferit niste interventii chirurgicale ORL , la privat , cu factura in valoare de citeva mii ; luna trecuta sotia mea a platit la o clinica in Bucurest alte 2,5 mii euro ; in tot acest timp statul (casa de sanatate ) nu mi-a compensat un cent ; asa ca scuteste-ma cu patronul care fura si angajatul care munceste “din zori si pin’n asfintit”!

   • Radu Alexandru Vasilescu spune:

    Uite care e chestia Emil, aceiasi romani nenorociti, pleava, scursurile societatii etc – asa cum ii privesc oamenii politici si cei de afaceri pe romanii de rand – ei bine aceiasi oameni dusi intr-o tara normala la cap, unde politicienii se tem de votanti iar patronii se tem de legi, ce dracu sa vezi, AU UN RANDAMENT AL MUNCII EXCEPTIONAL.

    Cat timp in tara asta pleava adunata in partide si mediul de afaceri continua sa-si aroge merite si privilegii nu ajungi nicaieri.

    Pt ca marea tragedie a Romaniei e ca nu are antreprenori si investitori locali! Ea are hoti si parveniti ajunsi politicieni sau afaceristi.

    Sunt o mana de oameni de afaceri reali in tara asta, persoane care-si castiga banii din investitii cinstite si care-si platesc taxele (adica aia 29.44%).

    Si sunt sute de mii de scursuri umane care fac orice sa nu plateasca nimic la stat, care prefera sa dea spagi si contributii la PNL si PSD ca sa fie feriti de controale samd.

    Intr-un fel e bine si ca se intampla ce se intampla cu dominatia capitalului strain si cu DNA-ul.

    Daca procuratura strange robinetul contractelor cu statul capitalul romanesc o sa scada la sub 10% volum cifra de afaceri in maxim 10-15 ani. Poate atunci se prinde si afaceristul local de faptul ca bisnita nu-i inovatie…

 22. emi spune:

  Eu am intrat in PNL pentru ca mi-au placut Statutul si Platforma program, si am plecat atunci cand au calcat idealurile liberale in picioare, transformandu-se in haita.
  Acest partid si-a smuls inima din piept si a aruncat-o la caini.

 23. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  ziceti asa: “Ma bucur ca, in mod indirect, lauzi guvernarea liberala :)

  Pai poate v-a scapat aspectul asta pina acum, dar eu n-am criticat niciodata guvernarea liberala din 2005-2008… Puteti cerceta toata arhiva si n-o sa gasiti nici macar o critica referitoare la acea perioada. Ar fi totusi una singura, indirecta, si nu pe liberali in particular ci pe toti parlamentarii din perioada respectiva pentru legislatia retrocedarilor, unde s-a legiferat pripit… In afara de asta am si laudat la greu guvernarea liberala, probabil v-a scapat si asta.

  Ceea ce am criticat eu e activitatea liberala de dupa 2011, in special dupa 2012… Si nici n-am cum sa am cuvinte de lauda pentru aceasta perioada.

  Din punctul meu de vedere eu am fost cit se poate de corect cu dvs. Am laudat ce a fost bun, am criticat ce a fost gresit. Si daca v-am criticat pe dvs. e din cauza ca n-as putea sa critic pe unii din partea carora n-am avut niciodata nicio asteptare…

  Referitor la intrebarea dvs: “Te mai intreb ceva. Bun, ii arestam pe toti. Cine sunt cei care vin in loc. Dupa atatea arestari, ar fi trebuit deja sa se intrezareasca aceasta generatie proaspata. Unde e ea? ”

  va raspund asa:

  Eu nu ma astept sa fie arestati decit cei care au comis fapte de coruptie si care trebuie impiedicati sa ia legatura cu complicii lor pentru a se corela in declaratii, pentru a distruge probe, sau alte asemenea; nu ma astept sa fie condamnati decit acei care au comis fapte de coruptie demonstrate cu probe indubitabile.

  Pentru toti ceilalti oameni politici ma multumesc sa-i vad ca fac usor usor un pas in spate, deoarece aproape fara exceptie si-au depasit demult limita competentelor lor… ori ce a iesit din “munca” lor putem vedea si singuri cu ochiul liber. Daca cei corupti s-au putut desfasura precum pestele in apa e din cauza ca oamenii de buna credinta care trebuiau sa li se opuna n-au facut nimic. N-au avut ochi suficient de buni sa vada directia in care se indreapta tara, n-au fost motivati sa depuna eforturi impotriva coruptiei, si s-au complacut in fotoliile caldute pe unde erau. Si n-avem niciun motiv sa credem ca folosind aceleasi ingrediente putem obtine alta ciorba…

  Ziceti ca “ar fi trebuit deja sa se intrezareasca aceasta generatie proaspata” ? Pai cum, cind ani la rind am tot zis ca liberalii nu promoveaza tinerii deloc si nu vedem deloc tinere sperante in rindul liderilor? Acum vreti sa aveti generatie proaspata? Pai exact asta e si motivul pentru care mi-au murit toate sperantele din partea clasei politice, sunt tot aceiasi politicieni care se rotesc prin partide aidoma sistemului comunist de rotire a cadrelor…

  • Ba te contrayic. Clasa politica din Romania este una dintre cele mai tinere din Europa. Eu nu te+am intrebat de generatie tanara, te+am intrebat de generatie proaspata. Se pare ca, din pacate, nu e acelasi lucru.

 24. Mihail spune:

  STENOGRAME: Ne-am ținut de nas și am fuzionat. Nu vor primi premierul!/ RĂZBOI MONSTRU în PNL

  Război total.. la foc mocnit în noul PNL. Liderii vechiului PNL bat țara în lung și în lat pentru a le transmite vechilor liberali că foștii pdl-iști trebuie nimiciți peste tot. ÎN acest moment nu mai avem nevoie de ei. Premierul va fi al nostru și ne-ar face un mare bine dacă ar pleca.

  Mesajul a fost transmis la cel mai înalt nivel al vechiului PNL de Teodor Atanasiu (principalul negociator al partidului), senator și vicepreședinte al vechiului PNL și de Marian Petrache, secretar general al vechiului PNL și președinte al CJ Ilfov. De față a fost și Alina Gorghiu, co-președinte al noului PNL.

  stiripesurse.ro vă prezintă mesajul transmis care aruncă în aer imaginea de bună conviețuire afișată de mai marii PNL la București. În fapt războiul e total în teritoriu pentru controlul organizațiilor în perspectiva alegerile de anul viitor:

  Teodor Atanasiu, senator și vicepreședinte al PNL (coordonator al PNL vechi pe București):

  “Noi fara PD nu câștigam președintele. Ne-am ținut de nas și am făcut un compromis. Altfel nu se putea. Vă mai spun un lucru. Am făcut un lucru, eu zic deștept chiar dacă în Bistrița e un puțin altfel. Un lucru deștept de ce? Noi am făcut o fuziune paritară în care noi am dat numele partidului, sigla partidului, candidatul la președinție al partidului și ei ne-au dat sediul (râsete), locația în care să funcționăm.

  Gândiți-vă că avem 28 de județe în care noi conducem în fuziunea asta paritară. Mai mult de atât nu puteam obține. Eu vă spun că le-am dat și iluzia că o să aibă prim-ministru. N-o să-l mai aibă. Vă dau în scris că nu o să-l aibă!

  (rasete)

  -Cu toate că nu prea e corect! (spune cineva din sală) Nu e corect deloc, dar n-am nicio reținere. Nu-i corect, dar dacă mâine ai prim-ministrul poți face ce vrei și ai tot.

  Deci partidul ăsta va fi al vostru, nu al lor. Sa fie foarte clar! A fost și va fi al nostru.

  Am avut nevoie de ei, acum nu mai am nevoie. Le-am spus că dacă pleacă mâine îmi fac un bine. Tot cu 45% rămân și nu mă mai întreabă nimeni ce e cu Boagiu, ce-i cu Anastase, ce-i cu Boc, ce-i cu dracu și cu lacu.…Îmi fac un bine dacă pleacă…Nu o sa plece, nu-s prosti. O sa conviețuim cu ei. Liderii lor o sa dispară rând pe rând!.

  Nota: Declarațiile au fost făcute într-o consfătuire vechiului PNL în județul Bistrița.

  • Kronstadt an der Graft spune:

   Râde hârb de oala spartă. Niște hahalere!

   • Ar fi neplacut sa fie adevarate inregistrarile astea.

    • Mihail spune:

     Din “intamplare” aceasta inregistrare este adevarata. La o ora, sau doua, dupa ce am gasit articolul si l-am adus aici, a aparut si in varianta audio la toate televiziunile de stiri.

     Pe mine nu ma mira, “seful” Cooperativei l-a tradat pe domnul Antonescu, chiar a facut mai mult, a “constituit un grup tradator” asa ca are tradarea printre globulele rosii si cele albe.

  • Radu Alexandru Vasilescu spune:

   Ce e amuzant Mihail e ca alde contracte cu Electrica astia care conduc PNL-ul nu-si dau seama CA NU MAI AU MAJORITATE de membrii in partid… Majoritatea aia e compusa din fostii pedelei…

   • Mihail spune:

    @ Radu,

    …eu inclin sa cred ca sunt constienti ca pedeleii sunt peste ei. Insa seful cooperativei, incearca o noua lovitura, folosindu-se de “prezenta” lui Iohannis.
    Insa, e cred ca la randul sau, i-a tradat si pe penelisti dar si pe pedelisti. Il doare pe el in pix de ce fac astia.
    Pana la viitoarele alegeri prezidentiale mai este mult timp.
    Apoi, nu-l prea suspectez pe neamt ca gandeste mult. Nu stiu ce asteptari, are adevaratul presedinte, de la viitor…adica nevasta-sa.

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ RAV

    exact, mi-ai luat-o inainte, vroiam sa zic acelasi lucru :D

    Dar n-ai ce face, daca atita ii ajuta neuronii… Acum putem sa ne dam si noi seama cum a disparut un partid istoric…

 25. Mihail spune:

  EXCLUSIV Ce lider din vechiul PNL ar beneficia de pe urma apariției stenogramelor în care Tase Atanasiu ”îngroapă” PDL-ul
  785

  Sâmbătă, în presă, au apărut o serie de discuții și puncte de vedere asumate de Teodor Atanasiu care ar putea arunca în aer fuziunea PNL-PDL. Potrivit acestor stenograme, prezentate de un site apropiat de Ludovic Orban și patronat de un angajat al grupului PNL din Camera Deputaților, Cătălin Predoiu nu va fi niciodată premier al PNL, deși a fost nominalizat pentru această poziție în cadrul unui congres al liberalilor.

  Surse de la vârful noului PNL ne-au precizat că ”scurgerea” în presă a acestor discuții ar fi ”opera” lui Ludovic Orban.

  ”Acum că respectivul site e deținut de cineva care e apropiat de Ludovic și dacă facem legătura cu faptul că are cârtițe în mai toate filialele (n.r.: referindu-se la Ludovic Orban), ne putem da seama cam cine ar fi fost în spatele apariției acestei discuții. Orban l-a angajat la grup (n.r.: grupul parlamentar PNL din Camera Deputaților) pe ala (n.r.: referindu-se la Ianoș Dumitru, cel care administrează firma ce deține respectivul site) și dă către ei ce îi convine. A dat și un interviu zilele trecute, nu ați văzut?

  (…) Orban și-a îndeplinit acum obiectivul: l-a distrus pe Tase (n.r.: referindu-se la Teodor Atanasiu). Dar vă asigur că lucrurile nu vor rămâne deloc așa”, a precizat un vicepreședinte PNL pentru PSnews.ro.

  În culisele PNL este de notorietate războiul pe care Orban îl are cu Tase Atanasiu, dar și cu Marian Petrache. Practic, prin apariția acestor stenograme, Ludovic Orban, unul dintre cei mai aprigi contestari ai vechiului PDL, are de câștigat ca urmare a faptului că Atanasiu are acum de dat explicații cu privire la afirmațiile făcute. De asemenea, lovită este și Alina Gorghiu, cea care a participat la ședința unde Atanasiu tuna și fulgera la adresa PDL și a lui Cătălin Predoiu.

  Acum rămâne de văzut cum va evolua situația din interiorul noului PNL, ce se va întâmpla cu Cătălin Predoiu, Teodor Atanasiu, dar și de ce nu și cu Ludovic Orban, cel care pare să fie suspectat de colegii săi de ”operațiuni” la comandă împotriva propriului partid.

  Nota: acest articol l-am luat de pe “psnews.ro”, iar pe primul, cel precedent, l-am copiat de pe “”stiripesurse.ro”.
  Este o precizare necesara.

 26. Mihail spune:

  “Dacă privești îndelung o apă, vei vedea într-o zi, dus la vale, trupul dușmanului tău.”

  (Tao)

 27. Mihail spune:

  EXCLUSIV Reacție dură de la vârful vechiului PDL după atacurile lui Atanasiu: ”Sunt mâhnit. Dacă eu aș face asemenea afirmații în fața copreședintelui meu…”

  Sâmbătă, în presă, au apărut pasaje din discuțiile purtate de Teodor Atanasiu cu o parte din vechii liberali, în care acesta puncta că premierul desemnat al PNL, Cătălin Predoiu, nu va ajunge niciodată să ocupe poziția pentru care a fost ales, potrivit b1.ro. De asemenea, potrivit respectivelor discuții, Teodor Atanasiu nu ar fi deranjat, în niciun fel, dacă vechii democrat liberali ar părăsi, în perioada următoare, noul PNL.

  Deputatul PDL, Cezar Preda, unul dintre cei mai importanți și mai vechi lideri ai democrat- liberalilor, a precizat pentru PSnews.ro că pozițiile lui Teodor Atanasiu l-au mâhnit și speră să fie o poziție singulară.

  ”Eu, când am văzut, am avut așa…. o strângere de inimă pentru că înțeleg că declarațiile au fost făcute în prezența copreședintelui Alina Gorghiu. Eu vă spun un lucru: dacă eu aș face asemenea afirmații în fața copreședintelui meu cred că mi-ar trage o smetie de nu m-aș mai ridica de jos, asta ca să înțelegem ce responsabilitate au șefii mari ai partidelor.

  Eu nu cred că ce spune Teodor Atanasiu este o părere generală a colegilor noștri din vechiul PNL. Eu cred că e o ieșire necontrolată a domniei sale. La modul de exprimare nu mai trebuie niciun comentariu.

  Ceea ce s-a întâmplat cu această fuziune și cu susținerea domnului Președinte Iohannis nu poate fi tradusă în acest mod.

  În rest, cred că trebuie să depășim asemenea chestiuni și cred că la nivelul conducerii partidului cei doi copreședinți trebuie să aibă o discuție și să vadă dacă acesta este un punct de vedere izolat sau unul care se propagă la nivelul partidului.

  Ca vechi PD-ist sunt mâhnit, dar sper să fie un accident izolat sau să nu fie adevărat.”, a explicat Cezar Preda pentru PSnews.ro.

 28. Mihail spune:

  REACȚIE după dezvăluirile STIRIPESURSE.RO: Liberalii nu și-au respectat cuvântul niciodată după 89′

  După ce stiripesurse.ro a dat publicității stenogramele audio în care cei mai importanți lideri ai PNL (Atanasiu, Petrache și Gorghiu) îi anunțau într-o consfătuire secretă că premierul noului PNL nu va fi în nici un caz Cătălin Predoiu așa cum sună angajamentul public, că foștii pdl-iști pot pleca din partid și că Vasile Blaga este marea vulnerabilitate a noului PNL… foștii liberali sunt acuzați de nerespectarea cuvântului dat.

  Ar fi o tradiție la ei după 1989 susține într-o analiză fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu. Iată demonstrația sa:

  ”Cum se scrie istoria.

  In 2004, cand aveam Alianta D.A. intre PNL si PD, imparteala fusese PNL -presedinte, PD-premier. In ultima clipa, prin retragerea lui Stolojan (PNL), s-a facut rocada (nescrisa) si Basescu (PD) a devenit candidat la presedintie. A si castigat. Cand a fost sa puna premierul, putea sa se foloseasca de acordul scris si sa puna premierul tot de la PD. Mai ales ca varianta liberalilor atunci era Tariceanu, acelasi Tariceanu de azi, sluga PSD. In 2007, Tariceanu i-a dat afara pe PD-isti de la guvernare si a continuat sa conduca un cabinet minoritar, in concubinaj cu PSD.

  Aproape un deceniu mai tarziu, PNL si PDL se reintalnesc, fuzioneaza, il trimit pe Iohannis la Cotroceni si, conform acordului intre cele doua partide, de la PDL urmeaza sa vina premierul. Astazi aflam secretul lui Polichinelle: ca Iohannis si PNL nu vor pune niciodata un premier al PDL.

  E drept ca, in 2004, conform relatarilor lui Traian Basescu, au fost lideri ai PD (parca ii si vad) care i-au cerut sa puna premierul de la PD, conform acordului scris, nu conform angajamentului verbal din campania electorala. Traian Basescu s-a tinut tare si a fost om de onoare. Asadar, nu-i plang asa tare pe PDL-isti. Daca ar fi fost dupa ei, in 2004 PNL nu ar fi avut un premier. Ceea ce, culmea!, nici n-ar fi fost asa de rau, avand in vedere ca premierul liberal de atunci se numea Tariceanu, pe care il hulesc azi cei mai impatimiti liberali.

  Mai interesant din toata epopeea asta e altceva. Cum se face politica in Romania. Cata lipsa de onoare! Maestrii nerespectarii intelegerilor de-a lungul timpului au fost liberalii. In 1992 au tradat CDR, in 2000 l-au tradat pe Constantinescu, in 2007 pe Basescu, in 2012 pe UDMR-isti (sa ne amintim ca USL a semnat protocol cu ei in septembrie, dar PNL-isti s-au opus sa fie luati in guvern), in 2014 pe PSD-isti si azi pe PDL-isti.

  Acum, oricata antipatie am avea pentru comunisti, trebuie sa recunoasteti ca au cuvant. Au multe alte defecte, care ii fac greu de prizat, dar astia cand si-au luat un angajament politic merg pana la capat. Bun, o sa ziceti ca PSD a parasit guvernul in toamna lui 2009. Intre noi fie vorba, au fost si ajutati.”

 29. lordul john spune:

  @VV

  Mai vorbește cineva despre 10 mai, ziua Proclamării Independentei României?

  • Mihail spune:

   Defapt sunt doua mari sarbatori. Prima, cea cu “regele” se-ntampla sa fie in aceeasi zi cu cea a “Proclamarii Indepentei”.
   Cat de minunat ar fi, ca aceasta zi, sa fie Ziua Nationala !

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   Fantastic, cit de multa claritate aduce expresia urmatoare in realitatea politica romaneasca actuala: “cei mai importanți lideri ai PNL (Atanasiu, Petrache și Gorghiu)” :D

   Ha ha ha ha ha ha ha :D

 30. lordul john spune:

  @

  Si altii se intorc!

  “1. Mă întorc acasă fiindcă iubesc oamenii, locurile, obiceiurile, aerul, mîncarea, micile bucurii, chiar şi inconvenientele cu care am învăţat să mă descurc. Iubesc România aşa cum e ea, cu bune şi cu rele, nu o confund cu guvernanţii ei, cu birocraţia, cu mizeria şi cu tot ce nu merge în ţara asta. O iubesc necondiţionat pentru că e acasă. În plus, recunosc că alegerile prezidenţiale şi activitatea intensă a DNA mă încurajează şi mai mult. ‘
  “Ştiu că sînt multe lucruri în România care nu funcţionează aşa cum ar trebui, în vreme ce în alte ţări lucrurile stau cu totul altfel, dar simt nevoia să fac ceva, să mă implic şi să pun umărul, fiindcă dacă cei buni pleacă şi nu aduc acasă ceea ce au învăţat în străinătate ca să ne putem dezvolta aşa cum ne dorim la nivel de comunitate şi de ţară, atunci pot spune că nous sommes foutus ca naţie, acum şi pururea, amin.”

  http://dilemaveche.ro/sectiune/alternanta-parere/articol/ce-ma-intorc-acasa

 31. emi spune:

  Ce tropaie de bucurie socialistii!!!Nu se mai pot opri din postat…
  Imi amintesc de babele care sparg seminte pe sant, si isi iau la forfecat vecinii.

 32. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  @VV

  Eu cred ca pur si simplu avem o intelegere diferita asupra statului national si rolului sau.

  Pentru orice factor de decizie din Romania care vrea sa intareasca economia sunt doua directii principale intre care trebuie sa opteze:

  1. investitiile straine
  2. dezvoltarea capitalului national

  Prima varianta e relativ facila, asta cat timp se pot transfera pe nimic intregi sectoare economice vitale

  Eu ma plang de transferul zonelor de monopol (gen distributia de curent si gaze), dar poate un case study mai interesant e ce s-a petrecut in domeniul retail unde acelasi transfer s-a petrecut fara ca statul sa vanda ceva.

  In acest domeniu statul roman doar a asistat pasiv la anihilarea a sute de mii de mici antreprenori romani (bisnitari/comercianti etc).

  Si generatiile viitoare se vor intreba legitim “De ce?”! Noi cu ce ne-am ales. Pai ne-am ales cu mult mai putini angajati in acest domeniu. Asta e primul lucru. Apoi ne-am ales cu un transfer urias mascat de profituri peste granite. Asta e la fel de sigur.

  Dar mai mult decat orice ne-am ales cu pulverizarea unui sector economic din care se puteau ridica – incet dar sigur – capitalurile necesare pentru alte domenii.

  Sa nu uitam ca Romania nu a iesit de foarte mult timp din comunism. Spuneti ca n-avem capitalul necesar pentru diverse domenii. Asa e. Si nu doar ca nu-l avem dar sabotam constant orice sector dominat local din care s-ar putea forma acel capital.

  Putea statul sa faca mare lucru impotriva marilor retaileri? Da! Puteau fi introduse taxe comerciale mari, in functie de spatiul utilizat la nivel national. Puteau fi combatute cartelurile formate nu doar in privinta pretului ci si a salarizarii. Puteau fi protejate drepturile angajatilor samd.

  Dar nu s-a facut nimic. Din contra. O tara-ntreaga – in frunte cu guvernantii – a aplaudat noile mall-uri. Erau “civilizatoare”.

  Prea putini s-au intrebat daca nu cumva incurajandu-le noi ne taiem singuri craca de sub picioare…

  In marea majoritate a domeniilor ar mai fi durat 10-20 de ani pana capitalul autohton ar fi putut sa contribuie cu ceva. In acele domenii statul trebuia sa se implice.

  Iar Romania avea un avantaj major. Spre deosebire de alte tari noi aveam (si avem) resurse naturale. Si mai aveam si cateva domenii din care se putea extrage o chirie economica masiva (pe alea aproape ca nu le mai avem – le-ati vandut cu zambetul pe buze).

  Daca acest stat ar fi fost condus de oameni care sa calculeze totul din perspectiva interesului national Romania si-ar fi constituit cateva mari companii (sau chiar numai un singur holding) prin care sa transfere surplusurile de capital extrase din domenii de unde puteau fi extrase catre domeniile deficitare.

  Cu o conditie – sa oprim hotia.

  Poate ca Rulmentul Barlad nu avea capitalul necesar. Asa e. Dar Hidroelectica il putea produce! Poate ca Oltchimul nu se putea dezvolta fara investitii. Dar daca mai aveam Petromul am fi dispus de cateva miliarde de euro pe an capital ce putea fi investit in Romania si nu in Balcani de OMV…

  Asta e diferenta de gandire dintre noi. Dumneavoastra considerati ca ne vom dezvolta cumva, daca atragem investitii straine. Eu va spun ca nu ne va mai apartine noua valoarea adaugata generata!

  Ca sa dau un exemplu simplu: pe termen lung poate ca e mai bine sa ai un PIB de 8 din care sa beneficiezi de 6 decat un PIB de 10 din care sa-ti revina 5…

  Ce e cel mai grav e ca nu realizati obstacolele imense ridicate in calea antreprenorilor romani in toate domeniile! Cu o piata dominata de straini va fi din ce in ce mai greu pentru romani sa mai faca altceva decat sa fie simplii angajati! Asta e tragedia cea mare.

  Ne va lua decenii si ne va costa o avere sa recapturam controlul asupra economiei. Daca nu vom reusii nu vom mai avea stat. E simplu.

  Inchei spunand asa: cand se va pune problema Transilvaniei pe tapet (nu am spus daca ci cand) cam cat de restrictionata va fi marja de manevra a Guvernului sub presiunea capitalului austriac (adica intermediarii rusilor)?

  Poate asa pricepeti si voi – oamenii politici – de ce nu trebuie niciodata o tara aflata unde se afla Romania si cu problemele Romaniei sa renunte la controlul asupra zonelor strategice ale economiei.

  Nu-i bai. Voi veti fi mandrii cu toti ca ati dezvoltat pe termen scurt tara vanzand-o bucata cu bucata, si odata cu ea ati vandut si viitorul pe termen lung al acestui stat.

  • Emil Mihai spune:

   Ai mare dreptate dar….:
   In 2005 pe majoritate DA (PNL + PDL) in CL municipal s-a venit cu o hotarire CL ca sa se transforme parcul din centrul orasului in concesiune pt un mare hipermachet ; atunci am reusit sa cualizez o mare parte din patronii din oras impotriva acestei hotariri ; si desi hotarirea era sustinuta de fosta senatoare si europarlamentara PD , Maria Petre am reusit personal sa blochez aceasta hotarire ; atunci le-am propus patronilor din oras sa facem noi un hipermarchet la marginea orasului ; toti s-au fofilat si au adus argumente ca nu se poate ; dupa 4 ani a venit Kaufland-ul , are printre cele mai mari vinzari zonale iar trei sferturi din patronii carora le-am propus sa facem noi hipermarchetul (si aveau capitalul) acum sint in faliment!

   • Radu Alexandru Vasilescu spune:

    Tocmai de asta si spun Emil ca statul trebuie sa-si asume un rol de protectie al economiei nationale.

    Iti pun o intrebare: daca la intalnirea aia ar fi participat discret un reprezentant al Guvernului care sa le spuna ori va coalizati si faceti ce trebuie facut ori vine un potop de controale cati ar mai fi zis pas?

    In plus chiar si lasati de capul lor patronii aia ar fi putut fi protejati (*si odata cu ei si angajatii lor) daca se punea o taxa pe metrul patrat de spatiu retail detinut la nivel national, peste o anume limita.

    Sa vedem ce preturi ar mai fi avut marile lanturi de magazine daca ar fi avut cateva zeci de milioane de euro de plata anual … fiecare! In plus fata de restul de taxe.

    Sau chiar fara taxe se putea utiliza sistemul anti-monopol si se puteau cu usurinta maxima impune cote maxime de piata PER JUDET. Daca le dadeai cu 1% din vanzarile totale in cap gata. Adio sute de supermarketuri aparute ca ciupercile dupa ploaie.

    Iti atrag atentia ca acum spre ex e o noua moda. Magazine gen Mega Image si Lidl au inceput sa faca un fel de consignatii locale. Deci nu e de ajuns ca supermarketurile au facut pulbere micii comercianti! Nope! Acum intra si pe piata care a mai ramas – cea a magazinului din colt.

    Eu nu stiu la ce se gandesc Ponta, Gorghiu, Tariceanu sau Vosganian.

    Eu iti spun ce as face eu: taxa pe spatiul agregat de retail la nivel national, progresiv in functie de nr de mp, precum si limita pe cota de piata maxima undeva pe la 1-2%. Si intr-un an n-am mai avea cateva mari lanturi de magazine ci cateva zeci, mai mici, multe locale.

    Asa ca un PS… De ce Guvernul nu reglementeaza obligatia magazinelor sa lase bacsisul primit de angajati acestora!? Masura ce ar afecta mai ales marile magazine unde se poate face control efectiv?

    De ce? Pt ca nu dau 3 parale chioare pe sclavii romani ai companiilor straine. Pt ca suntem condusi de niste lichele. Si cam atat.

  • Pierdem vremea. Gandesti in alb si negru. Eu sufar pentru ca nu avem un capital romanesc dezvoltat. Iar acum, de vreun n incoace mare parte din el e complet ravasit de tot felul de anchete. Cat despre asteptatul douazeci de ani, cred ca e o gluma. Pana in 2000, fara capital strain nu mai aveam decat BCR.

 33. Mihail spune:

  Deseara la B1, intre orele 21.00-23.00, domnii Ion Cristoiu si Ctalin Striblea….merg la “femei” in Stejari.
  Deja s-a anuntat o premiera in jurnalismul romanesc.

 34. Mihail spune:

  Uite-l si pe Ponta:

  Victor Ponta, mesaj pentru PNL, după STENOGRAMELE publicate de STIRIPESURSE

  Premierul Victor Ponta nu ratează ocazia și îi torpilează pe liberali, după stenogramele publicate de STIRIPESURSE.RO. Ponta citează din liberali și arată că motivul pentru care doresc să vină la guvernare este că amantele au deja rezervate posturile de director.

  ”Iata in sfarsit un motiv de inteles pentru care PNL vrea cat mai repede la guvernare – advarat liberalism!”, scrie Victor Ponta.

  La postarea sa, premierul a atașat linkul următor: Lider PNL: Deja amantele au pregătite locurile de director/ STENOGRAME EXPLOZIVE

 35. Mihail spune:

  Se pune batista pe tzambal:

  EXCLUSIV Surse: Se anunță o măsură draconică în rândul noului PNL după apariția stenogramele cu Teodor Atanasiu

  Unul din liderii importanți din conducerea centrală a noului Partid Național Liberal a dezvăluit, pentru PSnews.ro, ce măsură radicală se va propune luni, în cadrul ședinței pe care liberalii o vor avea la sediul din Modrogan.

  Potrivit informațiilor noastre, mâine, se va propune o măsură prin care orice lider PNL care va mai dezvălui informații compromițătoare, din culisele partidului, către presa va fi exclus imediat.

  ”Vom propune ca cine mai ”scurge” informații către presă să plece, să fie exclus. Nu se mai poate așa. Adversarii noștri sunt cei din PSD, nu cei din PDL”, a precizat un lider liberal pentru PSnews.ro.

 36. Mihail spune:

  Oups, se baga si Ciutacu:

  EXCLUSIV – Ciutacu îi face praf pe liberali, după STENOGRAMELE din PNL: Penibili!

  Jurnalistul Victor Ciutacu îi taxează pe liberali, după stenogramele obținute și publicate de STIRIPESURSE.RO. Ciutacu consideră că liberalii vând blana ursului din pădure și nu reușesc să doboare PSD, nici măcar în situația în care oamenii lui Ponta sunt măcinați de scandalurile de corupție.

  ”La PNL e o sfanta mare ipocrizie. N-au crezut niciodata in ceea ce au propavaduit, astia-s oamenii, asta-i politica.

  Crezi ca Atanasiu a vorbit de capul lui? Asta-i planul, dar, deocamdata, impart blana ursului din padure, iar Gorghiu a confirmat implicit spusele lui. Problema lor e ca impart sefia guvernului si descentralizatele pe care nu sunt in stare sa le obtina.

  Nici macar cu un PSD devastat si decimat de scandalurile de coruptie. Niste penibili!

  Predoiu cred ca a ramas ultimul om de pe planeta care mai crede ca el ar putea ajunge premier in viata asta.

  Singura dovada de consecventa politica a marelui PNL e impartirea din timp, chiar inainte de preluarea guvernarii, a functiilor publice bugetare pentru amante. Nu ca pesedistii s-ar comporta ca niste sfinti de pe peretele bisericii, dar adevaru-i ca-i pacat sa strici bunatate de traditie burgheza :))
  P.S. Cel mai misto e ca PNL nu neaga continutul si autenticitatea spuselor pline de miez, ci umbla dupa vinovatii care au dat file-urile presei ca sa-i descapataneze”, ne-a declarat Victor Ciutacu.

 37. Mihail spune:

  Noua strategie a PNL: PMP, PLR, PNȚ și partidul lui Fenechiu trebuie destructurate-STENOGRAME AUDIO

  Liberalii nu s-au gândit doar la funcțiile care trebuie împărțite odată ce pun mâna pe guvernare, ci cum să facă să nu aibă probleme din partea celorlalte partide care se clamează a fi de dreapta. Strategia e simplă: partidele mai mici nu trebuie lăsate să se dezvolte. Orice lider cu potențial trebuie înregimentat de urgență!

  ”Teodor Atanasiu, vicepreședinte PNL: Să vă dau și veștile proaste. Ma-ați întrebat ce facem cu PLR-ul. Eu vă spun că și cu PLR-ul și cu PMP-ul și cu alte partide de dreapta care s-au înființat vreodată… am văzut acum că și ăia a ui Fenechiu sunt tot de dreapta, Fenechiu ăsta care a fost deputat de la PPDD, să nu îi lăsați să crească. Tot ce apare bun la ei luați. Ăia nu îi lăsați acolo! Tot ce e acolo și poate duce la creștere de voturi îi luați. Or să plece unde e oferta mai bună că nu or să stea la un partid de doi bani când îi face o ofertă unul mare.

  Noi nici nu am ajuns la Guvernare și nu am împărțit nici un portofoliu de ministru, nu vă apucați să împărțiți directorii că numai așa putem pierde.

  Din sală: Ați spus că suntem la un pas de guvernare, dar puținul ăla cât va dura? Mie mi-a plăcut foarte mult când ați ieșit pe post și ați spus și doamna Gorghiu spune la fel, dar dacă noi nu ajungem la guvernare n oi pierdem din imagine pentru că o să ni se spună că uite ăștia nu au fost în stare.”

  Declarațiile au fost făcute la o consfătuire secretă a vechiului PNL din județul Bistrița. La întâlnire au fost de față și Marian Petrache, secretarul general al PNL vechi și co-președintele Alina Gorghiu.

 38. Mihail spune:

  Iaca, ca a aparut, din spuma marii si un prim ideolog.
  Degeaba se plangea domnul Vosganian ca nu exista…degeaba batea apropouri, prea putin voalate, la persoana sa.
  Ia uite ce “ideolog” valoros sta pitit in PNL, cat este el de pragmatic si…lipsit de scrupule.
  Traiasca !

  PS: daca mai adaugam ca este si un bun manuitor de cutite, putand oricand sa infinga, cel putin unul, in spatele oricarui presedinte de partid penelist, ca oricand poate infiinta rapid o “cooperativa” si apoi…organizeaza o “mica” tradare”, ca el are capacitatea de a transforma primari(mutalai), de orase mici, in presedinti de tara…atunci musai trebuie sa-l proslavim. :D

 39. Kronstadt an der Graft spune:

  Doamne, cine ne conduce!