O performanţă unică pentru literatura română dar, din păcate, nimeni nu e profet în ţara lui

Pentru ziua de 21 aprilie 2015 Festivalul Internaţional de Literatură din Berlin şi Lepsiushaus din Postdam au propus o zi mondială a lecturii dedicată omagierii centenarului genocidului armean. Oragnizatorii au trimis în întreaga lume un apel care, explicând semnificaţia acestei comemorări, propunea lecturarea unor pagini semnate de mari personalităţi ale culturii armene din ultimul secol, ele însele, în mare parte, victime ale cruzimilor otomane sau bolşevice. Apelul a fost susţinut de mai multe sute de personalităţi din întreaga lume, printre care câţiva laureaţi ai Premiului Nobel pentru literatură.

 

Din motive care ar fi greu de explicat în România ultimelor luni, autorii apelul au socotit nimerit să evoce şi numele meu printre aceste personalităţi, ba chiar au deschis lista cu mine, deşi (sau poate tocmai pentru că) eram singurul trăitor dintr-însa. Mai mult decât atât, au ales romanul Cartea şoaptelor ca simbol al solidarităţii împotriva genocidului, propunând spre lectură publică cele douăzeci şi una de versiuni ale cărţii.

Astfel încât în ziua de 21 aprilie 2015 pagini dintr-o carte aparţinând literaturii române (capitolele 7 şi 8 ale Cărţii şoaptelor) au fost citite pe toate continentele, în peste o sută de oraşe din aproape patruzeci de ţări. De la Melbourne şi Buenos Aires până la Oslo, Edinborough sau Stockholm, de la Ciudad de Mexico şi Los Angeles până la Teheran sau Ierusalim, în teatre, aule universitare, centre culturale sau pieţe publice scriitori, actori sau luptători pentru drepturile omului au citit pagini din literatura română, pe care le-au socotit cele mai convingătoare pentru a condamna crimele împotriva umanităţii. În unele oraşe, precum Buenos Aires, Erevan sau Bruxelles au fost citite în timpul aceluiaşi eveniment traduceri în mai multe limbi (La Graz, în Austria, de pildă, au fost lecturate pagini din Cartea şoaptelor în armeană, turcă, maghiară, rusă, engleză, olandeză şi germană). Evenimentul a fost evocat de televiziuni naţionale şi locale, de presa scrisă şi site-urile culturale din mai multe ţări. În România astfel de lecturi publice au avut loc la Bucureşti, Iaşi, Roman, Bacău, Constanţa, Focşani, Piteşti, Cluj şi Gherla.

Pe site-ul www.carteasoaptelor.ro puteţi găsi relatări ale acestor evenimente care au avut loc în întreaga lume.

 

Pentru literatura română a fost un eveniment unic în felul său, un record absolut de audienţă şi cuprindere, cu atât mai mult cu cât cei care au organizat lecturile publice nu erau români, dar au ales să se exprime prin intermediul unei cărţi scrise în româneşte. Şi, totuşi, nicio agenţie de ştiri, nicio televiziune sau publicaţie din România, nu au suflat, pe parcursul lunii aprilie, o vorbă despre această zi dedicată, întrun anumit fel, pe plan mondial, literaturii române. Nu mai rămâne loc pentru nicio concluzie…

Apelul poate fi consultat pe http://www.worldwide-reading.com/archiv/24-april-2015-weltweite-lesung-zum-hundertsten-jahrestag-des-voelkermordes-an-den-armeniern/aufruf/Worldwide%20Reading%20Commemorating%20the%20Centenary%20of%20the%20Armenian%20Genocide%20on%2021%20April%202015%20-%20-English.pdf/view

Lista semnatarilor apelului poate fi consultată pe http://www.worldwide-reading.com/archiv/24-april-2015-weltweite-lesung-zum-hundertsten-jahrestag-des-voelkermordes-an-den-armeniern/unterzeichner

Cele douăzeci şi una de versiuni ale Cărţii şoaptelor pot fi lecturate pe http://www.worldwide-reading.com/archiv/24-april-2015-weltweite-lesung-zum-hundertsten-jahrestag-des-voelkermordes-an-den-armeniern/lesetexte

 

45 Responses to “O performanţă unică pentru literatura română dar, din păcate, nimeni nu e profet în ţara lui”

 1. pppmihail spune:

  Nu puteau face vorbire, deoarece in mod automat trebuiau sa pomenesca si despre numele autorului, adica dl.Vosganian.
  Acest nume este asociat cu o lupta pierduta ciudat de catre stat, o înfrângere penibila a justitiei.
  Au încercat sa evite penibilul. Pomenind ceva despre eveniment, ar fi redeschis discutia despre modul in care senatorul Vosganian a fentat legea. Defapt aplicând legea.

  Domnul Vosganian trebuie sa se obisnuiasca cu uitarea si “nefiinta”. A reusit sa rămână liber, insa cu onoarea si demnitatea pierdute definitiv.
  Nu stiu daca imaginea scriitorului va rămâne intacta.

  • Adica faptul ca eu mi-am pledat nevinovatia si Senatul mi-a sustinut argumentele e un mod de ati pierde onoarea si demniktatea?!? De cand majoritatea voturilor din Camera superioara, cu participarea tuturor grupurilor parlamentare, distruge onoarea unui om?!? Mai bine spune ca ma vreti cat mai departe, sa nu stanjenesc…

   • Mihail spune:

    Nuuu, nici vorba.
    Poate vad eu lucrulie diferit, prin prisma personala.
    Sa ne intelegem, foarte bine ca v-ati spus punctul de vedere, foarte bine ca v-ati sustinut cauza, dar…
    Aici incepe daravela:
    Odata ca eu ma astept ca un intelectual profund, ca dumneavoastra, sa nu apeleze in public la sprijinul Celui de Sus. In sensul, ca este ea buna religia, dar oamenii inteligenti apeleaza la argumente “lumesti”. Ca sa zic asa.
    In al doilea rand, vrea cineva ca sa “apeleze” la Cel de Sus”, okay, dar asta in particular, sau in biserica.
    V-a placut cum proceda domnul Iordanescu pe stadion ???
    In al treilea rand a fost chestiunea cu lacrimatul in Senat.
    In acest moment exista un trend pentru aducere in justitie a tuturor, mai ales al membrilor parlamentului. Acestia, uneori, se extrag urmaririi prin tot felul de chichite parlamentare.
    Sigur, votul in privinta dvs. a fost super corect, dar tocmai din aceasta cauza, o buna parte a “pietenolior” va suspecteaza ca v-ati ferit de judecatori. Asta este patru.
    Si in sfarsit, am cateva modele tampite, in speta pe doamnele Udrea si Oana Mizil, pe nenea Hrebenciuc.
    Toti astia li s-a fluturat ca sunt membri ai Parlamentului si au dat o fuga pana la “Guantanamo”.
    Credeti-ma, mi-ar fi placut ca sa faceti acelasi lucru.

    Repet, eu trag concluzii functie de proprii mei parametri, poate nu am dreptate, insa…asta cred eu, ca v-ati pierdut cumva onoarea. Cel putin aceea de om politic.
    Doi-trei ani vor trece repede, iar atunci vom vedea (asta daca mai traiesc) cine a avut dreptate. Eu sau dumneavoastra.
    Personal nu am absolut nimic de castigat din asta, as prefera ca eu sa fiu cel care ma insel.

    • Shadow spune:

     cf teoriei tale orice intelectual cunoscut ar trebui sa fie “ateu” prin definitie. Stiu asta este “trendul mondial” pt simplul motiv ca cei mai “guralivi” intelectuali sunt cei de stanga aproape in totala majoritate atei.
     A doua teorie este “lacrimarea”. Intelectualul adevarat nu este om, el nu lacrimeaza, nu are “suflet” doar “ratiune”. Si asta deriva din acelasi “politic corect” impus de trendurile mondiale.
     A treia teorie este sa consideri ca “intelectualul adevarat” nu ar trebui sa se “fereasca” de “judecatori” asta dupa ce sustii ca “trendul” este de aducere in justitiei a tuturor “mai ales” al parlamentarilor.

     O persoana care sesizeaza “enormitatea” aducerii nu in justitie, pt ca nimic nu opreste urmarirea penala ci in inchisoare inainte de a fi condamnat nu poate trage concluzii vizavi de “onorabilitatea” unei victime a parchetului kovesian.

     Simpla “alaturare” cu unii care chiar au incercat sa scape de urmarirea penala a dlui Vosganian nu ii scade cu nimic in mod logic nici in credibilitate si nici in onorabilitate. Este al nu stiu catelea mesaj pe care il trimiti cu aceleasi “enormitati” prezentate. Mesaj care precum o “picatura chinezeasca” reprezinta “concluzii” personale mai mult decat ilogice si fortate care sunt prezentate insa pe post de “opinie personala”.
     Hai nu fi ipocrit finalul, concluzia dtale este falsa. Nu preferi deloc sa te inseli, preferi sa ai dreptate, sa gasesti persoane care sa-si insuseasca punctul tau de vedere si probabil ai ceva de castigat din asta. Macar la nivelul de “stima personala” de care datorita ciclicitatii constante a subiectului si a asa zisilor parametri nu este inca castigata.
     Repeta, nu faci decat sa demonstrezi ca nu prea crezi in ceea ce sustii.

     • elenick spune:

      Shadow,

      faci o analiza corecta asupra alegatilor ipochimenului dar exagerezi cu psihanaliza : el e un mediocru ce merge cu pasi repezi spre senectute si ii repugna oamenii/barbatii cu notorietate si succes, nu se poate raporta la ei decat cu jena. d-l Vosganian a avut “nenorocul” sa fie vazut de ipochimen la o masa inconjurat de multe doamne (de un 8 Martie, pesemne), care ii aratau o sincera admiratie – Tradare! si iarasi povesteste un episod (cum spui, “picatura chinezeasca”)cand intr-un magazin , cu gluga pe cap (!), cumpara nu stiu ce scotand multe hartii noi de 500 din buzunar – Crima maxima!

      Asadar, cum ar putea el sa simpatizeze pe unul de aceeasi varsta, cu succes la femei si bani ? Trebe ca musai sa fie ceva in “neregula” la acest Vosganian, si in consecinta treba calomniat, minimalizat si barfit pana il “reducem” la dimensiuni mai lumesti…. marunte ca noi!

     • Shadow spune:

      @elenik
      subiectul este tratat de Mihail la aproape fiecare nou post al dlui Vosganian. Pe teoria cf careia “castravetele este 90% apa” orice argumentatie la ideile si parerile dlui Vosganian trece prin “furcile caudine” ale pozitiei sale in senat. In realitate pt Mihail tot ceea ce conteaza este “castravetele” dlui Vosganian. Or repetitia asta denota exact niscaiva probleme ce pot fi tratate si prin “psihanaliza”. Nu sunt insa eu cel mai indicat pt a o realiza. Imi recunosc lipsa de competente.

     • Ideea ca una am postat si alta am citit este o mizerie.

 2. Kronstadt an der Graft spune:

  N-aveți loc în presă de aventurile Lenuței. Asta-i știrea bombă, ba o bagă, ba o scoate. De la pușcărie, bineînțeles. Chestia cu cultura se rezolvă cu pistolul, ca-n Germania interbelică. Ce-ați fi căutând în politica românească la ora asta, zău că nu pricep.
  În altă ordine de idei constat că noi românii suntem ca un stup de albine, noi producem mierea și alții ne-o consumă. Inclusiv proprii trântori. Și în timpul ăsta mai suntem făcuți și leneși.

 3. Mihail spune:

  …intr-un fel, dl. Vosganian “plecand” din PNL si-a facut un seviciu fara sa vrea.
  Acum, partidul trece printr-o zbatere majora, incearca sa se redefineasca, sa-si gaseasca iarasi drumul.
  Nu l-am considerat niciodata pe domnul senator ca facand parte din”noul PNL”, gasind nepotrivita, fara ratiune, prezenta Domniei sale printre pedelisti&co.
  Sper din toata inima ca nu a fost parte la “cooperativa”, ca s-a tinut deoparte de echipa “lucratoare”.

  Cat despre “uitare”…asta e, trebuie…poate, sa reia constructia de la “0″.

 4. Ivi spune:

  “Cainii nu latra deci caravana sopteste” …peste secole un adevar care ajunge la toti, fara zgomote dar constant si tenace !

  …si sa ne amintim ca – adevarul profund calatoreste adanc de la suflet la suflet !

 5. lordul john spune:

  @VV

  Daca parlamentarii nu pot fi altfel decat alegatorii, nici media nu poate fi altfel decat publicul. Asa se intampla cand ridicam “piata libera” la nivel de axioma.

  In alta dezordine de idei, iata ce spunea PP Carp in 1881 cu ocazia unei dezbateri parlamentare”
  “Odată ce vom face toate acestea, ca resultantă vom obţinea şi altceva: vom obţine poate şi o reprezentaţiune naţională, care şi ea face parte din clasa guvernantă, mai conformă poate cu adevăratele cerinţe ale unui regim parlamentar. (…)
  Aceasta, d-lor, este tărâmul pe care trebue să ne punem în luptele noastre. Toate cestiunile de principii politice au fost resolvate; lupta are să se facă pe tărâmul organizării sociale. Şi când vă zicem deunăzi cum că dreapta cum este azi şi stânga cum este azi, nu sunt decât lucruri ale trecutului cari se pot mănţine în present, dar cari nu vor mai exista în viitor, cred că am zis un adevăr pe care viitorul se va însărcina a-l demonstra. Întru cât dar partidele de astăzi înainte trebue să se reformeze, constituindu-se din nou pe tărâmul ideilor organizatoare, numească-se ele stângă sau dreaptă, eu voiu fi alăturea cu acei ce vor procede la reorganizarea noastră socială în sensul în care am avut onoare a vorbi.
  N-am avut pretenţiune de a desfăşura un întreg sistem; aceasta nu e resultatul unui singur om şi a unei singure zile. Am arătat însă direcţiunea ce trebue să dăm reformelor noastre în spiritul în care ele trebue să se facă.”

 6. emi spune:

  Sunteti prins intre doua dimensiuni: dimensiunea armeneasca, nelamurita de ce ati scris in romaneste, si dimensiunea romaneasca, indecisa daca subiectul o priveste.
  Si mai e si politica, care pretuieste avantajul si nu valoarea.
  Totusi oricat ar amesteca cineva uleiul si apa, uleiul tot iese la suprafata, indiferent de vechimea lui, de invidia apei, sau de vointa disperata a celui care amesteca.
  Dumneavoastra apartineti atat de profund culturii universale, incat cultura romana nu va mai poate atinge in niciun fel.

  • emi spune:

   Este ca atunci cand ai absolvit o Institutie de invatamant, esti produsul ei, dar nu te mai poate controla.

  • Subiectul trebuie sa priveasca si pe romani, majoritatea actiunii se petrece in Romania. Chestiunea e ca noi, romanii, trebuie sa ne construim si repere, altminteri o sa tot continuam ratacirile.

   • emi spune:

    La cata tiganime e in televiziuni, reper trebuie sa devina Udrea.
    Nici nu ma mir ca nu mai vedem profunzimea principiilor de stralucirea smecherelii.
    Straniu mi se pare ca oameni care au citit “Micul print”, Antoine Saint-Exupery, continua sa “aiba” animale de companie.
    Daca oamenii pretuiesc mai mult functia (la care nu poti ajunge decat facand compromisuri), decat persoana dispusa sa renunte la “recunoastere” din respect pentru principii, e simplu de vazut de ce nu mai avem puterea de a ne construi repere.
    Strambitatea vine din fiecare dintre noi, din pretuirea nemasurata a maririi/recunoasterii.

 7. alexis spune:

  La ce te-ai fi asteptat? Daca te-ai fi batut intr-un bar aveai audienta. Asa, pentru lecturi, cine ar fi fost interesat?

 8. Mihail spune:

  Eventual…vorbesc eu cu Cordunenii ( :D ),cred ca mai am vreo doua-trei conexiuni printre ei.
  Mai era si Cosmos, dar acum e la “frana”.

 9. Valeriu Mangu spune:

  Articolul “Pot fi calificate ca fiind infracțiuni acțiunile și inacțiunile Președintelui României?”, pe:

  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 10. Mihail spune:

  Cateva precizari, facute de Ion Cristoiu, despre emisiunea ratata de duminica seara:

  “Joi, pe la prînz, în timp ce mă aflam la Rimini, m-a sunat ( în chip surprinzător, deoarece nu mai avem comerțul de altădată), Sorin Oancea, care mi-a zis că și-ar dori un interviu cu proaspăt eliberata Elena Udrea și că numai eu pot s-o sun, deoarece lui nu-i răspunde. Nu-mi trecuse prin cap să-i iau un interviu arestatei la domiciliu și nu vedeam, la vîrsta mea, cu ce m-ar face mai fericit un interviu cu Elena Udrea. I-am promis lui Sorin Oancea că voi încerca s-o sun, dar o voi face a doua zi, vineri, deoarece nu sunt un intim al doamnei ca s-o sun imediat ce-a ieșit din arestul preventiv. Seara, după intervenția mea telefonică la B1Tv, în care l-am criticat pe Traian Băsescu, m-a sunat Elena Udrea. După schimbul de replici obișnuite într-o asemenea împrejurare, i-am spus că Sorin Oancea vrea un interviu cu ea (am ținut să precizez asta ca să nu-i rămîn dator, pentru că-mi făcea o favoare) și că el m-a rugat pe mine să-i propun asta. Sincer să fiu speram că va refuza în chip politicos, pe motivul, întemeiat, că vrea să-și revină după 72 de zile de închisoare. Mi-a răspuns imediat că e bucuroasă să-mi dea un interviu, că e oricînd disponibilă pentru asta. I-am spus că o vor suna cei de la televiziune pentru a stabili condițiile concrete de transmisie din arestul la domiciliu. În timp ce vorbeam cu Elena Udrea, m-a sunat Traian Băsescu. Contrar credințelor din piață, nu sunt în telefoane cu Traian Băsescu. Fostul președinte mă sună cînd consideră că e nevoie să-și expună și punctul său de vedere într-o chestiune pentru care eu l-am criticat. De data asta era vorba de intervenția mea la B1Tv. L-am sunat imediat ce-am terminat convorbirea cu Elena Udrea mai întîi și cu Sorin Oancea mai apoi. Cum i-am motivat că vorbeam la telefon cu Elena Udrea pentru un interviu, Traian Băsescu n-a părut încîntat. Se temea ca Elena Udrea să nu spună ceva care s-o întoarcă în pușcărie.

  N-aș fi făcut această dezvăluire, pentru care – recunosc – n-am mandat s-o fac de la fostul președinte, dacă ea n-ar infirma categoric acuzația lui Rareș Bogdan că interviul a fost comandat postului de către Traian Băsescu. Pe parcursul discuției cu Sorin Oancea, am ajuns amîndoi la concluzia că trebuie să apelăm la formula cu Cătălin Striblea comadant, iar eu, secund, formulă pe care am mai folosit-o. A rămas ca postul să aranjeze transmisia în direct din apartamentul Elenei Udrea. Au trecut vineri, sîmbătă, a trecut și prima parte a zilei de duminică. Deși îmi promisese că mă va suna pentru a discuta tematica, Elena Udrea n-a dat nici un semn. Duminică la prînz, pe aeroport fiind, în preajma îmbarcării, m-au sunat pe rînd Mura Frânculescu, producătoarea lui Cătălin Striblea și Cătălin Striblea, pentru a-mi spune că Elena Udrea nu vrea nici transmisie în direct, nici transmisie prin Skype. Am reacționat imediat că un interviu de două ore prin telefon va fi un dezastru, deoarece telespectatorii se vor plictisi de moarte văzînd doar mutrele noastre. A rămas să dialogăm cu Elena Udrea doar o oră, cealaltă fiind consacrată actualității politice. A ieșit ce a ieșit. Cei de la B1Tv susțin c-am făcut rating. Eu cred mai departe c-a fost o ratare, deoarece interviul prin telefon îl văduvește pe telespecator de imaginile sugestive ale interlocutorului.

  Din cîte se vede, nu Elena Udrea, nu Traian Băsescu, nu Sorin Oancea și nici Cătălin Striblea au aranjat interviul. Interviul la am aranjat eu. E drept că la rugămintea lui Sorin Oancea.”

 11. tudor spune:

  VV

  Sigur ca da!
  Vor trece anii, vom trece si noi, iar Cartea Soaptelor va fi citita in toate limbile pamintului, va emotiona si va genera intrebari.
  Cumva, v ati asigurat nemurirea.

  Restul sunt detalii … :)

 12. lordul john spune:

  Iata ce spune Comisia de la Venetia (2014) despre imunitatea parlamentara:

  “199. In contrast, the Venice Commission considers that national rules on parliamentary inviolability and its lifting should be subject to critical review and reassessment. Such rules may still be legitimate, but they are not a necessary part of a well-functioning modern democracy, and they can be misused in ways that may undermine democracy, infringe the rule of law and obstruct the course of justice.

  200. To the extent that national rules on inviolability are maintained, they should therefore be regulated in a restrictive manner, and it should always be possible to lift such immunity,
  following clear and impartial procedures. Inviolability, if applied, should be lifted unless when this is justified with reference to the case at hand and proportional and necessary in order to protect the democratic workings of parliament and the rights of the political opposition.”

  http://www.venice.coe.int/webforms/documents/default.aspx?pdffile=CDL-AD%282014%29011-e

  • Dar ai idee ce spune Comisia de la Venetia si, corespunzator, Consiliul Europei, despre raspunderea ministeriala? Daca nu stii, iti trimit eu.

   • Lordul John spune:

    Da, știu. Documentul de mai sus conține, însă, câteva chestiuni care merita analizate. De exemplu, sursa istorica a imunității în dreptul anglo-saxon și în cel francez sau anularea imunității în democrațiile moderne. Adică, există o tradiție juridică specifică fiecărei națiuni. Analiza Comisiei nu pare încărcată de patima Directoratului revoluționar. Pe de altă parte, nu înțeleg de ce se presupune ca măsură arestării este justificată în democrațiile consolidate.

 13. tudor spune:

  Aflam de la victor viorel ca introducerea superaccizei la combustibil a fost o greseala.
  Inteleg ca vanzarile de combustibil au scazut cu 3%; daca adaugam 2%, cresterea economica careia in mod normal ar fi trebuit sa i corespunda o crestere corespunzatoare a vanzarilor acestor produse, inseamna ca eu am platit bani in plus, dar si bugetul de stat a incasat mai putin.
  Adica eu platesc prostia guvernului.
  In acelasi timp aflam cacomisia de buget finante din senat a respins eliminarea supraccizei si reducerea dividendelor.
  Si tot in acelasi timp il aud pe ministrul de finante ca respingerea acestor reduceri din proiectul de cod fiscal inseamna economii importante la bugetul de stat.

  Iar victor viorel ne informeaza si de ce banii incasati in plus pe superacciza nu s au putut investi in autostrazi: de vina sunt contestatarii si ccr, care a respins introducerea de garantii pentru depunerea contestatiei.

  Victoras, care bani, tata? Aia lipsa?

 14. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  Pentru ca sunteti senator va adresez o propunere/intrebare pe marginea problemei taierii lemnului.

  Stiind ca exporturile nu se pot interzice in UE decat in conditii speciale si pe durata limitata, cum priviti (juridic si economic) introducerea urmatoarelor masuri:

  - taxa de transport (in vederea conservarii infrastructurii si asigurarii sigurantei publice) de 10 EUR (a se determina o cifra exacta) per tona per kilometru, perceputa in functie de nr de km parcursi si tonajul camionului incarcat, pentru camioanele care transporta masa lemnoasa (busteni sau cherestea)

  Cu alte cuvinte taxa ar fi X EUR pentru fiecare tona la fiecare km parcurs

  - introducerea GPS-ului securizat pentru toate camioanele ce efectueaza transport de masa lemnoasa, astfel incat sa poata fi monitorizata pozitia in timp real prin STS sau alt serviciu specializat

  - interzicerea (informala) a transportului de masa lemnoasa prin CFR Marfa si pe calea ferata in general

  - sporirea drastica a elementelor de siguranta pentru camioanele ce transporta masa lemnoasa, precum si a normelor de odihna pentru soferi, cu innasprirea cursurilor de pregatire pentru acestia si atestarea lor profesionala suplimentara, in vederea asigurarii sigurantei pe drumurile publice

  - introducerea unei taxe speciale de poluate pe camioanele utilizate in transportul masei lemnoase in cuantum de 1 EUR (estimativ) per 100 gr/km noxe CO2 emise direct in atmosfera, in functie de distanta parcursa

  Toate cu obiectivul clar (dar neprecizat juridic) de a face extrem de pagubos transportul de busteni si cherestea la mare distanta de zona de taiere, dar si de zona de prelucrare.

  In acest fel s-ar forta integrare industriei de prelucrare la nivel local, cu sau fara firme straine, prin aducerea gaterelor si a micilor fabrici de mobila foarte aproape de zona de exploatare, din cauza costurilor extreme de transport, si s-ar asigura un numar imens de locuri de munca pe plan local.

  As aprecia o luare in discutie sincera a propunerii, ea fiind bine intentionata, chiar daca nu vine din partea unei persoane cu expertiza in acquis-ul comunitar.

  • Dar de ce sa nu introducem aceeasi taxa si pentru fierul vechi? Si pentru alte materii prime exportate?

   • Radu Alexandru Vasilescu spune:

    Ma gandeam daca are sens sa dau o replica la un raspuns de tipul asta…

    Pai fierul, domnule Vosganian, nu produce oxigenul pe care-l respiram, nu protejeaza sute de mii de oameni de efectele inundatiilor, nu sustine ecosisteme unice in Europa, nu asigura un trai minim pentru zeci de mii de familii si nu are potentialul sa produca o crestere de 1-2% din PIB daca ar fi prelucrat superior in tara.

    Din toate aceste motive si din multe altele. Toate ratiunile pozitive fiind periclitate masiv de presiunea pentru a exporta…

    Stiu ca este o surpriza imensa pentru dumneavoastra sa aflati aceste beneficii aduse de paduri…

    Dumneavoastra, vechi om politic aflat in perioada contemplativa (exil in Baragan asa cum va anuntam de acum peste un an), probabil erati sigur ca toate acele lucruri se intampla datorita pietei de monopol privat(izat).

    Dar nu-i o problema. Omul cat traieste invata. Spre exemplu eu pe zi ce trece, citindu-va raspunsurile, invat ca n-aveti nicio legatura cu idealurile national-liberale…

    Dar, poate, impreuna cu toti tovarasii din Parlament ar fi bine sa va inscrieti in Partidul Monopolurilor Private Straine…

    Eventual filiala “La ce-i buna valoarea adaugata din tara?”

    • Fierul vechi este principala resursa pentru productia otelului, al fierului beton. Iar fierul beton foloseste la contruirea de case. As vrea sa te vad ce aer respiri tu fara sa ai un acoperis deasupra capului. Dar pot sa dau si alte exemple… De pilda, graul. Exportam grau si importam faina.

 15. Valeriu Mangu spune:

  Articolul “Pot fi calificate ca fiind infracțiuni acțiunile și inacțiunile și inacțiunile Președintelui României? (II)”, pe:

  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 16. emi spune:

  Felicitari pentru a douazecisidoua limba “cucerita” de Cartea soaptelor”, limba poloneza!

 17. Lordul John spune:

  @VV

  În sfârșit voi ajunge în iunie la Erevan!

 18. Valeriu Mangu spune:

  CARE URMEAZĂ SĂ FIE DATA ȘI ORA LA CARE CETĂȚEANUL TRAIAN BĂSESCU VA FI REȚINUT DE PARCHET, DACĂ S-A ȘI HOTĂRÂT SĂ FIE REȚINUT?

  Articolul de azi al dlui Mirel Curea – v. http://www.evz.ro/anti-opinie-va-trebui-traian-basescu-aparat-impotriva-lui-frankenstein.html – mă îndeamnă să(-mi) pun întrebarea din titlu. Ar fi, într-adevăr, senazational, dar și dramatic pentru națiunea română, ca un cetățean care a îndeplinit (până acum câteva luni) funcția de Președinte al României să fie scos pe ușa – principală, din dos, din lateral, nu are importanță care, de vreme ce orice reținere este comunicată mass-media “pe surse” – Parchetului, oricare ar fi nivelul acestuia – D.N.A., D.I.I.C.O.T., Parchetul de pe lângă ÎCCJ, cu cătușe la mâini. Imaginile cu dl. Traian Băsescu purtând cătușe, fie ele mascate de haină, vor constitui, dacă evenimentul va avea loc, subiect de umplut spațiile jurnalelor de știri din întreaga lume, vreme de zile bune. Cu tehnologia de azi respectivele imagini vor fi văzute inclusiv de rătăciții pe Himalaya, de triburile pierdute prin pădurile Amazonului etc. etc.

  Cetățeanul Traian Băsescu ieșind încătușat pe ușa Parchetului va însemna, din punctul de vedere al imaginii României în lume, un prejudiciu similar celui adus de imaginile înfățișând hoardele de mineri ori pseudo-mineri care au invadat Bucureștiul în 1990, dacă nu cumva chiar mai mare. De asemenea, impactul în interiorul țării al unor imagini înfățișându-l pe cetățeanul Traian Băsescu încătușat va fi uriaș, putând să producă evenimente imprevizibile. Iată de ce pe moment nici un procuror nu se va încumeta să dea o ordonanță de reținere pe numele Băsescu Traian.

  În condițiile legislației actuale, care impune încătușarea oricărui reținut, a nu îi pune cătușe cetățeanului reținut Traian Băsescu va produce un scandal intern uriaș – s-au văzut reacțiile într-un astfel de caz, anume al dnei Elena Gabriela Udrea.

  Cum poate fi evitată, la o adică, situația arătată mai sus?! Simplu: prin schimbarea condițiilor în care o persoană poate fi încătușată. Lăsând la o parte aspectele privitoare la compatibilitatea cu prevederile Constituției pe care le ridică propunerea legislativă a grupului Șerban Nicolae cu privire la încătușare, modificarea respectivelor condiții va fi de natură să diminueze cu mult impactul în rândul publicului, intern și, respectiv, extern, al unor posibile imagini cu dl. Traian Băsescu încătușat. Propunerea legislativă în cauză nu poate decât să fie, în raport cu cele expuse mai sus, așadar, decât necesară, prin prisma intereselor națiunii, care ar putea fi grav prejudiciate de respectivul posibil eveniment.

  Cel mai probabil, date fiind rațiunile expuse mai sus, reținerea dlui Traian Băsescu de către Parchet, în ipoteza că se va produce, cândva, în viitor, nu va avea loc până când propunerea legislativă sus-menționată nu va deveni lege. Data reținerii acestuia este, în ipoteza în care s-a și hotărât acest lucru, așadar, cu mare probabilitate, ulterioară acestui moment. Iar cât privește ora, desigur, ea va fi – dacă reținerea se va produce – una de maximă audiență – cel mai probabil, 18,30.

  Dl. Traian Băsescu a declarat recent că se simte “vânat” de justiție – v. psnews. Date fiind experiența și, respectiv, cunoștințele d-sale, afirmația sa se traduce cu mare probabilitate prin cele expuse mai sus. Adică: cetățeanul Traian Băsescu transmite că va fi reținut, chiar arestat.

  © Valeriu Mangu

  • Oricum am ajuns de rasul lumii.

  • Kronstadt an der Graft spune:

   Mai cu întârziere dar asta e.
   Aici nu e vorba de un cetățean ci e vorba de Băsescu. Iar faptul că va fi pus în situația penibilă se datorează unui efort de zece ani pe care l-a depus în acest sens. Ar fi și păcat de munca lui dacă ar rata ocazia. După ce a întors cu fundul în sus o țară întreagă, a abuzat excesiv de poziția ocupată și n-a ținut cont de nici o urmă de moralitate, ce-am vrea, să-l vedem scăpat? Ar fi cea mai mare ratare din viața lui. Nu se poate să-i facă cineva o așa aroganță! Ce-ar zice colegii lui, intelectualii?