Dar de ce urati atat de mult poporul care v-a ales, domnule Presedinte?

Iata comentariile mele la declaratiile lui Traian Basescu,din ziua de 7 iulie 2010, la Radio Romania Actualitati:

 

1.     Este o viziune bolnava sa te gandesti ca nu poti da bani pentru functionarea educatiei si sanatatii pentru ca trebuie sa platesti 30% pentru salarii si 40% pentru pensii. Salariile le platesti tocmai ca sa functioneze politicile publice. Iar pensionarii sunt fosti profesori si medici. Numai ca, in timp, contributiile lor au fost utilizate si astazi, din cauza inmultirii, in ultimii doi ani, a somerilor cu 400 000 si a pensionarilor cu peste un million, nu mai sunt destui bani. Cand platesti un profesor sau un medic, domnule presedinte, nu e cancer bugetar, ci e parte a unei politici publice!

 

2.     Afirmatia ca pensionarii au venituri mai mari decat salariatii este o minciuna. Pensionarii nu pot avea venituri mai mari decat salariatii pentru simplul fapt ca fiecare pensie este mai mica decat salariul din care a provenit. Media pensiilor este la jumatate fata de media salariului net pe economie. E drept ca exista pensionari care au pensia mai mare decat salariul unor persoane active, dar asta are a face cu pregatirea si raspunderile respectivilor. Ce-ar vrea Traian Basescu, ca pensile sa fie, prin lege, mai mici decat salariul minim pe economie?

 

3.     Saracia pensionarilor e de 15%, spune Traian Basescu. Pe ce lume e presedintele, ne intrebam? Aproape doua milioane de pensionari au pensii de sub 100 de euro pe luna, daca ii socotim si pe fostii membri CAP.

 

 

4.     Atitudinea presedintelui este lipsita de demnitate. A vazut care sunt efecte cresterii TVA si acum acuza o masura care deja isi arata coltii (reducerea consumului, cresterea preturilor, falimente etc) propovaduind o alta (reducerea pensiilor), care nu se mai ia, deci nu face victime. De ce n-a spus asta atunci cand Guvernul a majorat TVA, ci a preferat sa se ascunda? Iar ideea ca de vina sunt cei care au facut solicitare de neconstitutionalitate si Curtea Constitutionala care “a actionat politic , nu constitutional”, haida-de!

 

5.     Ideea impozitarii tuturor pensiilor, corecta din punct de vedere economic, este devastatoare in conditiile in care foarte multi pensionari, mai ales cei din mediul urban, sunt  la limita subzistentei. Cata vreme avem salariul minim neimpozabil, este corect sa pastram, pentru pensile mici, acelasi tratament .

 

 

6.     Atacul la adresa pensionarilor care nu au contribuit la sistem este revoltator, atunci cand el vine din gura unui presedinte. Cei mai multi pensionari care nu au contribuit la sistem sunt fostii cooperatori. Nu e vina lor ca sistemul comunist i-a pus la treaba, fara sa imagineze un mod corespunzator de recompensare a muncii si de asigurari sociale. Dar presedintele condamna comunismul doar in lucrarile coordonate de Vladimir Tismaneanu.

 

7.     Spune presedintele : 80% din buget se duce pe consum. Adica salariile bugetarilor sunt consum dupa parerea domniei sale. Adica presedintele ar vrea sa adune contributiile de la salariati si sa nu le reintoarca acestora prin programe de protectie sociala. Ar vrea sa transforme bugetul intr-o companie de stat, dupa modelul Hidroelectrica ce tocmai, domnule presedinte, a prelungit contractele de energie electrica – poate nu stiati! – desi electricitatea, dupa expirarea contractelor baietilor destepti, ar fi trebuit sa se tranzactioneze pe bursa de energie. Asta nu se poate, sa transformi bugetul intr-un S.A., uitand de medici si profesori si militari si functionary publici, domnule presedinte, chiar daca ciubucurile pentru partid ar fi, in acest caz, mult mai generoase. Cu totii vrem drumuri mai bune, ar fi ceva bani daca mediul de afaceri ar fi mai respectat si nu s-ar fura atat.

 

 

8.     Presedintele ne tot cearta si ameninta. Daca nu facem aia sau ailalta, nu ne maid a salariile inapoi, mai mareste TVA, se mai imprumuta…Ce treaba are presedintele cu toate astea? Si de ce toti ceilalti sunt de vina si el, care e primul om in stat, nu e? Adica nu stia nimic din toate astea in campanie, de ce nu le-a spus atunci? A preferat sa ne anunte ca s-a incheiat criza, a castigat (ma rog…) alegerile si acum a devenit un Grachus Babeuf ori un Robespierre al luptei impotriva cancerului bugetar.

 

9.     Traian Basescu spune ca nu mai are motivatii politice, ci motivatii privind modernizarea tarii, modificarea Constitutiei. Doamne fereste, sa se modifice Constitutia dupa viziunea celor care ne conduc astazi!

 

10. De ce urati atat de mult poporul care v-a ales, domnule presedinte?

 

39 Responses to “Dar de ce urati atat de mult poporul care v-a ales, domnule Presedinte?”

 1. [...] iulie 7, 2010 tags: Basescu, neam, PD-L, popor, ura, Varujan Vosganian de Alexandru Marin Varujan Vosganian ii pune presedintelui o intrebare de bun simt: de ce urati atat de mult poporul care v-a ales, [...]

 2. un liberal optimist spune:

  Lasati betivul in pace! Simte si el ca n-o mai duce mult si e normal sa-i urasca de moarte pe cei care inca se mai bucura de viata.

 3. Efectele majorarii tva la se vor vedea din punct de vedere al incasarilor la buget pe 25 august. Pana atunci nu poate sa aiba nimeni nici un fel de cifre.
  Parerea mea este ca incasarile din TVA vor scadea semificativ.
  Factorii sunt doi:
  -reducerea consumului
  -”evaziunea” adica trecerea la negru sau gri a buna parte din comertul actual. Cu exceptia lanturilor de magazine care vor fi in dificultate din cauza asta. Efectul psihologic a fost pervers. Cumparatorii sunt in cautare de produse ‘fara tva” care s-ar putea sa ajunga un brand asemanator cu “preturi de criza”.

 4. MARIN spune:

  Domnule VARUJAN VOSGANIAN,
  Citind comentariul dvs. m-am dus imediat cu gandul la cele zece porunci Dumnezeiesti, porunci pe care daca cel interpelat le-ar fi respectat si le-ar fi transpus in relatia sa cu poporul, poate nu ati mai fi ajuns sa scrieti acest comentariu.

  Aveti perfecta dreptate in tot ceea ce spuneti. Nu inteleg de ce pentru alte popoare batranii reprezinta un adevarat “TEZAUR” iar pentru noi nu ? EI sunt cei datorita carora noi existam, EI sunt cei care ne-au lasat o mostenire-buna sau rea-ce trebuie sa o imbunatatim si sa o transmitem si noi mai departe. Existenta lor cat mai indelungata este dovada grijii pe care noi le-o purtam. Orice om din tara asta are dreptul la statutul de BUNIC si chiar de STRABUNIC.

  As vrea sa mai fac un mic comentariu legat de “pensiile nesimtite”.
  De curand am asistat la tragedia ce a avut loc in Fortele Aeriene si in Fortele Navale. Imi pun urmatoarea intrebare si, poate, ma ajutati sa gasesc raspunsul:
  -De ce nu s-a grabit Guvernul BOC sa deA o OUG pentru a recalcula salariile sotiilor si copiilor celor decedati astfel incat sa nu se simta, in nivelul de trai al acestora, lipsa pe vecie a acestor OAMENI ???????

  • @MARIN

   Atat de mult a vorbit Guvernul Boc de salariile si pensiile nesimtite tocmai pentru ca statutul de nesimtit ii e la indemana, ca Guvernul cel mai nesimtit pe care l-am avut din 90 incoace.

 5. tiberiu spune:

  D-le Vosganian
  Tavalugului puterii ,care striveste orice incercare de opozitie , toate normele juridice si de bun simt, trebuie sa i se opuna toate fortele democratice din Ro actionind concertat sicare sa ofere o alternativa clara si o speranta fata de “politica devastatoare promovata de partidul “ciumei portocalii”. Unul din marele avantaje ale “Proiectului Johanis” a fost sustinerea acordata de forte politice diferite unei persoane integre, cu record personal de notorietate,care insa nu apoartinea formal nici uneia din formatiunile politice care il sustineau. “Proiectul Johanis” nu schimba de asemenea cu nimic raporturile de forta politica ale participantilor la coalitie asa ca nu vad ce ar avea ceva de pierdut D-l Ponta din refacerea unei asemenea coalitii (in jurul d-lui Johanis sau a altei personalitati).NU numai ca n-ar avea de pierdut ci ar avea mult de castigat, pentru ca reusita accesarii la putere a unei aliante PSD+PNL i-ar conferi PSD-ului(si deci si d-lui Ponta) o influenta politica proportionala cu forta parlamentara.Aceasta coalitie trebuie insa sa capete o atestare juridica oficiala si un program de guvernare comun care sa ateste irevocabil cu SUA (in pofida prapastiei ideologice, sociale si alianta politica. Daca URSS au reusit sa creeze o alianta economice)pentru infringerea nazismului, atunci si PSD+PNL+PRM si alte formatini pot reusi.
  D-le Vosganian nu renuntati sa militati pe toate caile pentru “Proiectul Johanis redivivus” este o chestioune vitala pentru Ro si unica solutie

 6. bla bla spune:

  bravo, puneti umarul la propasirea psd ! nu sunteti niste soldati. sunteti doar niste mercenari !

  • @bla bla

   Nu stiu exact la cine te referi, daca te certi cu alti participanti la discutie sau mi te adresezi mie. Daca de mine e vorba, nu cred ca ai nimerit-o. Dar, intre noi fie vorba, cu PD e aiurea sa guvernam, cu PSD e aiurea sa guvernam, singuri nu ne lasa electoratul sa guvernam caci nu ne acorda cele 40% necesare. Cam ce-ar trebui sa facem? Ca numai bla-bla nu putem, ci ar mai trebui, din cand in cand, sa si guvernam caci, cum bine vezi, de la 1877 incoace, cand liberalii au guvernat, a fost bine pentru Romania.

 7. Tiberiu spune:

  @d-l Vosganian
  In ceeace priveste asa zisele “sperante PSD-iste” as cita cunosctul dicton ” sperando-ca…ndo” care le-ar trebui reamintit zilnic acelor PSD-isti care traiesc parca pe alta planeta si nu in Romania lui TB.
  Pe ce se bazeaza acei “vajnici PSD-isti”?
  1)Se bazeaza cumva pe supozitia ca viitoarele alegeri se vor desfasura intr-o perfecta ordine si disciplina democratica si nu vor mai fi trucate, desi PDL-ul detine toate parghiile puterii si este de presupus ca si le va consolida.
  2)Mai cred ei ca pana in 2012 TB va sforai fara griji intr-un “dolce farniente” la Cotroceni si nu va vana in continuare deputatii PSD-isti care au “vulnerabilitati” pentru a-i atrage de partea puterii ?
  3)Mai cred acei PSD-isti inflacarati ca toate organizatiile locale vor ramane la fel de credincioase si devotate “sfintei” ideologii social-democrate desi organele puterii PDL-iste le aplica si le vor aplica terible constrangeri financiare pentru a-i determina sa-si schimbe “culoarea” politica.
  Etc etc etc……
  Acei PSD-isti au dat in mintea copiilor,pe ce lume traiesc ?
  D-le Vosganian,luptati, explicati, nu renuntati ca altfel va fi de rau !

  • @Tiberiu

   Acesti PSD-isti se leagana in luzia sondajelor care ii urca la 35%. E drept ca PSD si PNL au urcat zdravan in ultimele luni. Dar optiunile electoratului sunt ca fructele din pom: trebuie sa ajungi sa le culegi. PSD pierde tot mai mult din maturitate, pe masura ce fostii activisti PCR dispar – din cauza varstei – PSD se copilareste.

 8. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Ala de care ziceti DVoastra este betivul jovial. Asta e unul turbat..

 9. @
  vv
  bnr nu merge la piata.

 10. lorduljohn spune:

  @VV

  Masurile pe care cuplul tragi-comic Basescu-Boc le arunca pe piata, precum sacii de nisip din nacela dirijabilului, demonteaza inca o data mitul conform caruia PD ar fi un partid de dreapta. Ceea ce este cel mai tragic este ca asistam la o resuscitare a stangii bolsevice care, incepe din ce in ce mai mult sa aiba priza la o parte considerabila a electoratului neinstruit, nelipsit de la vot in ultimii 20 de ani. PNL nu va putea guverna singur pentru ca baza sa electorala, clasa mijlocie, e pe cale de disparitie si e din ce in ce mai aproape de insectarele Muzeului Antipa. Axa proiectului politic pe care Crin l-a anuntat in urma cu cateva zile, in principiu, este corecta. Totusi, as avea cateva nuantari de facut:
  1. Principala prioritate a proiectului PNL trebuie sa fie pe termen lung si sa aiba ca element central susitinerea clasei mijlocii, in toate sectoarele economice dar cu accent pe agricultura si servicii cu accent puternic pe capitalul romanesc. Acestea sunt valori nationale si liberale si trebuie valorificate. Nu e esential sa luam masuri pentru combaterea crizei, noi trebuie sa luam masuri pe termen lung de dezvoltare durabila a societatii romanesti.
  2. Depolitizarea administratiei, pentru a nu ramane doar o lozinca, trebuie sa capete consistenta prin numirea exacta a nomenclatorului de functii politice (ex. ministru, secretar de stat, prefect, directori de agentii la nivel central)
  3. Echipa de profesionisti integri trebuie comunicata din start pentru a avea timp sa preia toate problemele din sectoarele pe care le vor conduce si pentru a avea timp sa amortizeze, eventualele atacuri din presa.
  4. In afara strategiilor de comunicare dinspre partid spre societate, avem nevoie de o strategie de comunicare in interiorul partidului.
  5. Avem nevoie de o componenta sociala corecta, explicata din vreme. Nu pot fi de acord cu inflatia de ajutoare sociale folosite in scopuri electorale. Elementul principal al politicii noastre trebuie sa fie MUNCA. Pentru diverse protectii sociale sunt mii de ONG-uri care trebuie sa asume acest segment.
  6. Dificultatile sistemului de pensii nu sunt generate de pensiile mari, ci de faptul ca 4 mil de romani nu au contribuit la Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat din Romania, ci la bugetele Spaniei, Germaniei, Italiei, etc. De aceea trebuie gandit un sistem de facilitati fiscale pentru IMM-uri de genul celor initiate la inceputul anilor ’90 cu scutirea de la plata impozitului pe profit pe diverse perioade de timp, functie de profil (6 luni-comert, 2 ani- servicii, 5 ani industrie).
  7. Exista capacitatea de a adera la planuri clare, precise si cuantificabile in conditiile in care ti se explica precum la doctor: “Daca te lasi de fumat mai traiesti 30 de ani, daca nu, mai traiesti doar 5″. Si economia Germaniei si cea a Japoniei, dupa razboi, s-au dezvoltat pe baza unor planuri, in care li s-a spus: Fratilor, 10 ani vom munci 7 zile pe saptamana si vom lua salarii doar pe 5, dar dupa 10 ani vom avea o economie puternica ce va putea sustine plata muncii la valoarea reala. Cam de asta am avea nevoie.

 11. lorduljohn spune:

  @VV

  In ceea ce-l priveste pe vremelnicul presedinte(sic) dovedeste, inca o data, caracterul sau razbunator si meschin. Nu l-au votat pensionarii, atunci sa sufere.

  • @lorduljohn

   Am mai auzit opinia asta, ca Basescu se razbuna pe pensionari pt ca nu l-au votat. Pai cred ca ar trebui sa se razbune pe trei sferturi din poporul roman. Iar acum pe aproape 90%.

 12. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Evident, PSD se iluzioneaza. Eu am vorbit cu mici responsabili de partid de la ei:electoratul traditional se subtiaza, tinerii nu prea se inghesuie.Incet, incet se topeste si electoratul pd. Eu cred ca PNL, un ciuda a tot felul de piedici trebuie sa iasa mai hotarat la bataie, primenindu-si conducerile teritoriale.Nu sunt din sistem dar observ pe bloguri unele critici si nemultumiri venite din teritoriu. Cer scuze daca ma bag ca musca’n lapte..

  • @un liberal optimist

   Sunt, intr-adevar, lideri locali ai PNL care nu au destul prestigiu. Dar ei si-au construit un sistem de protectie, filialele ii voteaza, e greu sa-i schimbi prin decizie de la centru, asta ar nemultumi pe toti sefii de filiala. Mai ales ca unii dntr-aceia mai putin prestigiosi aduc mai multe voturi decat altii.

 13. [...] Citeste aici restul articolului Categories: Politica Tags: Basescu, Grachus Babeuf, impozite pe pensii, pnl, Roberspierre, TVA, Varujan Vosganian Comments (0) Trackbacks (0) Leave a comment Trackback [...]

 14. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Cred nu m-am facut bine inteles. PNL trebuie sa renunte la ideea de a fi partid elitist. Trebuie sa se orienteze spre grupurile de populatie cu gandire liberala. Majoritatea muncitorilor si taranilor au deja gandire liberala:isi conduc propriile afaceri, cu srl,pfa si-si cauta clienti. Nu traiesc din salariu.Multi dintre acestia cauta oportunitati, sunt buni organizatori, au prestanta, se bucura de prestigiu in mediul lor profesional si in comunitate.De pe bloguri am inteles ca trebuie sa-si depuna un CV la o organizatie teritoriala dupa care trebuie sa astepte un telefon, care nu mai suna. E o imensa prostie. Nu trebuie sa inrolati numai doctori in stiinte. Acestia sunt slabi organizatori si nu prea au carisma. Trebuie sa identificati lideri informali cu entuziasm si care n-asteapta privilegii dupa castigarea alegerilor ci legi bune!

  • @un liberal optimist

   Dar, optimistule, toti astia care nu traiesc din salariu dar traiesc, totusi, nu depasesc 500 000…Asta e problema, Si multi dintre ei prefera sa sustina pe guvernanti, ca sa aiba acces la resurse. Am primit lectia asta amara inca de pe vremea cand conduceam UFD si ma iluzionam ca elitele vor vota dreapta. Cat despre elitele intelectuale, confuzie totala…

 15. un liberal optimist spune:

  @VV,
  De asemenea ar trebui renuntat la sistemul inventat de PCR privind ierarhiile in partid. Sedinte, alegeri, nemultumiri, scandaluri.. N-au nici-un efect intr-o societate libera. In comunism daca iti pierdeai functia in organizatie pierdeai si postul ierarhic pe linie profesionala. Am inteles ca acum daca ai functii importante in organizatie, la prima oportunitate politica poti fi numit intr-o functie importanta in aparatul de stat. Cred ca este o limita a sistemului politic liberal. Poti fi un bun lider de partid dar nu poti ocupa o pozitie buna in stat daca nu te pricepi. Cauti, selectezi si propui cei mai buni in domeniu care sa propuna legi bune pentru sustinatorii tai. Nu pomeni electorale. Doar legi care sa-i multumeasca si pe membrii societatii activi, dar si pe cei inactivi, care merita de la societate respectul pentru activitatea trecuta.Cred ca este unul din motive pentru care ati pierdut atati parlamentari. Nu-mi dau pace cazurile Berca si Campan..

  • @un liberal optimist

   Tocmai de aia al facut comisiile de specialitate, ca sa separam activismul politic de expertiza. Sa vedem cat de consecventi vom fi la momentul guvernarii…

 16. un liberal optimist spune:

  Am aflat de la fostii membri taranisti ca asa s-a scufundat partidul..

 17. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Nu fiti suparat pe “un liberal optimist”. Acest liberal va spune niste realitati schimbate. Cand veti merge in teritoriu o sa-mi dati dreptate…

  • @un liberal optimist

   Eu nu idealizez structurile teritoriale ale PNL. CHiar daca avem 25% sau peste in sondaje, suntem ca intr-o livada in care pomii sunt plini de roade dar crengile sunt mai sus decat putem ajunge la ele.

 18. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Si daca veti studia Istoria liberalismului in Romania veti observa ca batranul Bratianu si-a faurit partidul pe targoveti, negustori, bresle si mici “fermieri” improprietariti de Cuza- Kogalniceanu. Ulterior li s-au spus “rosii”..

  • @un liberal optimist

   Da, dar liderii erau oameni cu carte. In plus, sistemul de vot pe colegii , obliga oamenii politici la un anumit statut material si intelectual…

 19. alexis spune:

  Dle Vosganian,

  Basescu uraste poporul roman, dar cu niste exceptii precum, finul Gheorghe Falca, primarul de Arad, tuterul Gheorghe Scripcaru, primarul de Brasov (cel cu patinuarul), Elena Udrea, Roberta Anastase, Monica Iacob Ridzi, etc. Se pare ca pe dna Boagiu nu o mai (iubeste) apreciaza. In fiecare zi presa scoate la iveala contracte dubioase intocmite de potentatii PDL. Cu astea dl. presedinte nu are nimic. Doar cu pensionarii, medicii, profesorii, etc. Si in cazul profesorilor exista o notabila exceptie: profesorul de drept constitutional Emil Boc

  • @alexis

   Nimeni nu uraste pe toata lumea. Dar ca presedintele a inceput sa-si urasca propriul popor, ma rog, cu exceptiile alea de care vorbesti, se simte pe zi ce trece…

 20. [...] Dar de ce urati atat de mult poporul care v-a ales, domnule Presedinte? [...]

 21. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Cu mesaj adecvat si oleaca de munca putem culege fructele…

 22. un liberal optimist spune:

  @VV,
  De fapt care vice se ocupa de organizare, respectiv de propaganda in partid? Intr-un fel acestora ar fi trebuit sa le adresez sugestiile..

  • @un liberal optimist

   De comunicare se ocupa Ioana Costescu, de relatii cu presa Mihai Voicu, purtatorul nostru de cuvant De domenii se ocupa comisiile de specialitate comisii.pnl.ro;