Ministrul economiei are venituri de 25 de ori mai mici decat un director general al unei companii din subordinea sa. Găsiţi că e normal?

Am mai vorbit recent despre ipocrizia (şi inutilitatea) luptei împotriva corupţiei cu o administraţie aflată la limita sărăciei. Aminteam de căştigul mediu net din administraţia centrală (Ministerul Culturii, Ministerul Economiei sau Ministerul Educaţiei) care e de 350 de euro/lună. Deşi în aceste ministere personalul are, în proporţie de peste 90%, studii superioare, câştigul mediu net este mult sub cel al unor întreprinderi unde procentul de absolvenţi cu studii superioare ester exact pe dos. Îmi amintesc, când eram ministrul economiei în 2013, că venitul mediu al muncitorilor de la Oltchim era mai mare decât cel al funcţionarilor din Ministerul Economiei. Informaticianul nostru (singurul) avea 1000 de lei pe lună. Mă rog, cât a răbdat, căci la un moment dat a plecat şi nimeni nu a mai venit să ocupe această funcţie. Vă puteţi închipui cum funcţiona un minister de sinteză economică fără niciun specialist în soft- sau hard-ware.

Sigur că un ministru nu moare de foame cu 5800 de lei pe lună, câştig net. Asta înseamnă, pe an, cam 70 000 de lei (15 000 euro). Miniştrii au toţi, indiferent de minister, acelaşi venit, căci ei primesc indemnizaţie. Să luăm, de pildă pe ministrul economiei. El are în subordine diferite companii de stat pentru care răspunde nu doar cu reputaţia sa, dar adesea chiar cu libertatea sa. Să vedem directorii acestor companii cât cîştigă. Anul trecut directorul general al Transgaz a avut un venit de … 1,87 milioane lei. Deci de 25 de ori mai mare decât ministrul. Dacă socotim că ministrul economiei răspunde pentru soarta tuturor companiilor din domeniul energetic, lucrurile sunt şi mai interesante. Să luăm doar Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica, Transelectrica şi Compet. Adunate, veniturile nete ale celor cinci manageri a fost în 2014 de 4,450 milioane de lei. Aşadar răspunderea unui ministru este solidară cu a celor cinci manageri, în privinţa veniturilor, însă, lucrurile stau aşa cum le vedeţi. Adică 15 000 de euro pe de o parte şi un milion de euro de cealaltă.

Vă maginaţi ce autoritate are un ministru care câştigă o mie de euro pe lună în faţa unui manager care câştigă 20-25 000 de euro pe lună. Ca să nu mai vorbim de funcţionarii care coordonează politicile industriale şi care câştigă sub 500 de euro pe lună. Şi atunci vă mai miraţi de ce calitatea administraţiei centrale scade pe zi ce trece…? De ce corupţia ajunge să facă parte din modul de organizare a unui sistem care fără venituri colaterale nu poate supravieţui?

Eu zic să lăsăm spectacolul şi ipocrizia deoparte şi să gândim un altfel de management al guvernării, reguli noi, fără de care nu vom avea oameni noi şi competenţe pe măsură.

63 Responses to “Ministrul economiei are venituri de 25 de ori mai mici decat un director general al unei companii din subordinea sa. Găsiţi că e normal?”

 1. Kronstadt an der Graft spune:

  Ar fi foarte greu pentru cineva să mă convingă că lucrurile astea nu sunt gândite să fie așa de o minte parșivă. Când vrei să rezolvi o problemă cauți soluții ingenioase și o rezolvi. Asta face zilnic cel mai mic întreprinzător din economie. Dacă nu vrei să rezolvi ceva zici că nu se poate. Simplu.
  Și pentru că ați deschis subiectul aș aminti aici faptul că mii de întreprinderi sănătoase au fost falimentate cu zile de către propriile consiliile de administrație, cum era să pățească și Oltchimul, ai căror membrii sunt bine-mersi la ora asta și-și numără arginții șterpeliți, fără ca cineva să-i ia de guler pentru sabotarea economiei naționale.
  Și așa, ca fapt divers, am avut ocazia să colaborez cu o firmă de reciclare a metalelor. M-a îngrozit ce am văzut că se aduce acolo. Piese noi sunt aduse cine știe de prin ce depozite și retopite. Asta înseamnă pierderi enorme pentru economie. Sunt convins că în Germania ar fi fost chemată poliția din prima. La noi economia e împănată de semianalfabeți care fac ce vor cu patrimoniul național. Au primit autorizație de reciclare oameni care nu fac deosebirea între un clopot de capelă din secolul al XIX-lea și o cratiță cu smalțul sărit.

  • E un cerc vicios aici. Lipsa de competenta si salariile mizerabile se hranesc una pe alta. Uite, ca exemplu, multe consilii de administratie erau platite cu zece euro pe luna. Cine sa piarda vremea in asa consilii?

 2. Lordul John spune:

  @VV

  De gândit, ne gândim. Dar ce ne facem când propunerile pe care le facem politicienilor sau miniștrilor sunt ignorate cu obstinație

  • Creed ca ignorarea propunerilor se datoreaza si faptului ca ele nu se fac cu o anumita eficienta. Lipsa unei societati civile coagulate si a institutiei lobby-ului ne conduce acolo.

   • lordul john spune:

    da, corect dintr-o perspectiva, dar pe de alta parte nici grupurile parlamentare (comisiile de specialitate) nu inițiază contacte cu asociațiile profesionale. Parlamentul European sau Comisia Europeana organizează întâlniri, seminarii, consultări publice in care dezbat chestiunile pe care le reglementeaza. La noi, cucu!

   • lordul john spune:

    haideți sa luam un exemplu simplu si de bun simt:
    guvernații nu au acces liber, gratuit la legislatia actualizata in vigoare. Credeti ca asta e un semn de normalitate si de respect? Adica, eu te votez, platesc taxe si impozite si tu mai pui sa platesc un srl sa-mi faciliteze accesul la legislatia pe care se presupune ca trebuie sa o cunosc si sa o respect?

    • Cum adica guvernantii nu au acces la legislatie? Pai guvernantii au directii juridice specializate. Pe google exista toate legile.

     • lordul john spune:

      Guvernatii!!! Adica, noi! Pe google nu exista, LEGISLATIE OFICIALA, actualizata (cum e in EURLEX, de ex).

 3. Mihail spune:

  @Shadow
  (de la postarea precedenta):

  Imi cer iertare, dar deabia acum dimineata am vazut randurile tale. Aseara am fost prea obosit ca sa ma m-ai zgaiesc pe monitor.

  Trebuie sa te dezamagesc, insa eu cred in ceea ce scriu, nu ma pune nimeni ca sa postez ceva, sau sa-mi imprime o traiectorie. Asta ca sa fie limpede.

  Sigur ca imi asum si posibilitatea de a nu avea dreptate, de ma insela. In totdeauna stiu ca exista si aceasta posibilitate.

  Intr-adevar, este un “curent”, atat la noi, cat si in toata lumea ca sa se considere ca intelecualii sunt mult mai putin religiosi, mult mai rationali, altfel de religiosi.
  Poate m-am exprimat eu insuficient…personal consider ca un intelectual trebuie sa aiba un altfel de comportament. Abordare. Mult mai echilibrat, mult mai discret, ma cerebral.
  In tinerete, ceva ani am fost pilot sportiv, zburand singur. Ce zici, in cazul unei situatii limita, ar fi fost bine ca sa las totul deoparte, sa-mi iau mana de pe mansa, picioarele de pe palonier si sa ma pun pe rugaciuni ?
  Ti-ar place, ca pilotul unui avion de pasageri, aflat dupa virajul patru pe panta de aterizare, in loc sa scoata flapsurile, franele aerodinamice, trenul…sa cada in genunchi si sa se roage ?
  Sigur, exemplul meu poate parea “tras de par”, insa am dorit ca sa “colorez” imaginea, sa fie foarte bine(puternic) si precis conturata.

  Din punctul meu de vedere, comportamentul armenesc ar fi trebuit sa fie mult mai ponderat, mult mai SOBRU.
  De aceea m-a dezamagit.

  2. Nu sunt de acord cu incarcerarea(incatusare) inainte ca un judecator sa stabileasca vinovatia sau nu, a celui in cauza.
  Asa cum nu voi fi NICIODATA, de acord, ca sa fiu judecat, eu ori altii, de catre un fost procuror. Fostii procurori nu au ce cauta in corpul judecatoresc.

  ….Concluzie: cred in ceea ce scriu, deci cercetez ! :)

  PS: iti propun un exercitiu: citeste, mai intai discursul domnului senator din Senat, apoi “vezi acelasi discurs, in lectura dl. Vosganian.

  • Shadow spune:

   @Mihail
   Daca ai impresia ca sunt un religios te inseli. Am insa minimul de bun simt de a nu considera religiositatea cuiva ca fiind by default “retrograda”.
   Exemplul tau este scos din context. Daca din punct de vedere “fizic” un avion ar frana si ar ateriza prin actionarea “rugii” cred ca toti pasagerii s-ar ruga in cor.

   Cand stii si nu esti de acord cu judecatorii “deveniti” din “procurori” (care este o aberatie imensa), cand nu esti de acord cu “justitia televizata si incatusata” care continua de 10 ani de zile (nu numai de 6 luni) fiecare are dreptul sa-si foloseasca drepturile pt a se apara. Era mai bine daca dl Vosganian facea 72 de zile de parnaie din punct de vedere al capacitatii sale de aparare? Nu cred. Este el un pericol public? Iar nu cred. De ce urmarirea penala condusa de procurori nu continua? Nimic nu-i impiedica. A ei se bazau pe “presiuni” facute asupra “suspectului” in cadrul carceral? E impotriva drepturilor omului si a bunului simt.

   Daca “crezi” in ceea ce scrii nu ai de ce sa sustii ca poate te inseli. Intamplator si eu “cercetez” deci am citit discursul.

   • Mihail spune:

    @ Shadow,

    Exista o mare diferenta dintre discursul printat si cel citit de catre armean. Cel din urma “suna” altfel.

    Nu am absolut nicio impresie, nu este treaba mea cat crede cineva(oricine) in Cel de Sus. Insa, consider ca este cumva rudimentar ca un intelectual sa presteze “serviciul religios” in public, in Senat.
    Nu-l oprea nimeni, ca in prealabil sa se opreasca, pe drum, la o biserica.
    Insa…sa invoci “ajutorul zeilor” in Senat, mi se pare (da-mi voie) exagerat. Am cautat cateva secunde un termen, un cuvant, care sa fie cat mai bland.

    Nu pot fi de acord cu judecatori care au fost initial procurori. Sub nicio forma. Sau cu judecatori care au fost militieni(politisti). Asa cum nu pot fi niciodata de acord ca sa-i pui catuse unui cetatean care nu a fost condamnat. Idem si cu aarestul preventiv.
    Aceste masuri sunt gotesti.
    Mai este doar un pas si reeditam “Pitestiul” .

    Cat despre domnul Vosganian, in opinia mea(subliniez asta) trebuia sa-si dea demisia din Senat si sa se lamureasca cu aia. Fara sa fie legat, fara sa fie cazat la ei.
    Fiind senator, eu inteleg ca aia nu pot sa-si faca treaba. Cel putin eu asta am inteles.
    Tot asta a inteles si Ambasada SUA, a landei…etc.
    Este posibil, ca atat ei cat si eu sa fim chiar tampiti !

    Bonus: dar madam Udrea, doamna Oana Mizil…de ce si-au dat demisia ? De ce s-au pus la dispozitia jandarmilor ?
    Gata stiu…ele sunt femei, la ele numai asa se manifesta barbatia si verticalitatea. Barbatii, in schimb, o “taie” ! Am raspuns corect ?

    • Shadow spune:

     @Mihail

     udrea si-a dat demisia sau parlamentul a dat aviz pt arestare?
     In cazul Oanei Mizil este intradevar vorba de demisie. Optiunea ei.

     De ce un parlamentar ar trebui sa-si dea demisia? De cand parchetul se poate “juca” cu majoritatile in Parlament? Nu e pitesti ci mai rau. Daca colegii dlui Vosganian nu au fost de acord cu arestarea e ok asa cum a fost ok cu udrea, nu parchetul face legea in parlament.

     ambasadele au propriile lor agende politice. Eu nu m-as baza pe asta. Ei nu sunt in nici un caz “tampiti”.

     • Mihail spune:

      @Shadow,

      Aha, interesant(chestia cu ambasadele)
      Nu stiu de ec aia nu pot cerceta, intocmi dosare, asculta, daca un cetatean este deputat sau senator.
      Poate stiu eu gresit.
      Insa, dupa cum era formulata cererea, dupa cum s-a exprimat la finalul votului din Senat dl. Vosganian, atia(adica procurorii) n-ar prea putea munci. Mai mult, dupa vot(potrivit spuselor armeanului) aia trebuie sa arza dosarele, docomentele, tot ce au.

      Oricum, te asigur io ca nu-l uita, nu-l iarta. Baietii lucreaza. Cat mai e pana in 2016 ?

     • Shadow spune:

      Procurorii ar munci chiar mai bine daca nu s-ar ocupa de “media” si de iesirile tv. Asa ar fi normal chit ca aceasta normalitate nu exista de 10 ani.

      Nu-ti face griji ca au voie sa cerceteze si sa urmeze urmarirea penala. Singura chestie pe care nu o au este sa “distruga” echilibrul intre puteri. Adica sa aresteze sau sa perchezitioneze fara accept de la Parlament pe parlamentari. Mai mult cf unor aberatii de interpretari strict “procuroare” parchetul considera ca numai ei au dreptul sa se “exprime” in presa dar nu si “apararea”. Chestie care tocmai le-a fost infirmat de CEDO.

      Incet incet incep si institutiile sa “se aseze”. Judecatorii nu mai vor sa fie asimilati cu procurorii iar avocatii cer echilibru deplin intre acuzare si aparare.

      O sa apara in 2-3 ani si interdictia ca procurorii sa poata fi numiti judecatori, presiunea e din ce in ce mai mare.

      trebuie acum scapat de “servicii” care nu mai raspund in fata nici unei institutii. o sa cada el si coldea si tot aparatul basescian.

    • Termina cu prostiile. Discursurile sunt identice.

  • EuZen spune:

   “nu-l uita, nu-l iarta”, pentru ce domnule Mihail?
   Au cautat si-n gaura de sarpe si tot nu i-au putut aduce o acuzatie de coruptie. Sa-si dea demisia pentru ce???!!!! Sa fie al de dumneata mai fericiti? Si dupa ce o sa se dovedeasca ca e nevinovat veniti voi sa-i dati anii pierduti inapoi?
   Pana una alta omul asta a salvat zeci de mii de locuri de munca si daca voi nu vreti sa vedeti asta vede Dumnezeu. Care Dumnezeu? Ala la care cu siguranta vei ajunge si tu sa te rogi candva…si-ti vei aminti….

 4. Mihail spune:

  @Valeriu Mangu( de dincolo):

  Uneori, ma gandesc daca Baselu trebuie sau nu ca sa intre in inchisoare.
  Nu pot sa uit lectia cu Nea Nicu impuscat fix in ziu de Craciun, in urma unuoi proces subtirel.

  Cumva, Baselu reprezinta zece ani din viata Romaniei, ma indoiesc ca incarcerarea lui ne va aduce beneficii. Ii reprezinta pe cei care l-au votat de cateva ori.
  Poate masura condamnarii cu suspendare ar fi mult mai potrivita.
  Nu stiu daca este bine ca sa ne “imbulinam” fostii presedinti.
  Nu stiu !

  • Shadow spune:

   Din punctulm meu de vedere “frica pazeste bostanaria”. Nu exista in Constitutie asa cum a interpretat dna-ul lui morar nici o diferenta intre presedinte si parlamentar dpdv al imunitatii. Daca a calcat pe bec (demonstrat in justitie si nu “fortat” si “inventat”) fost presedinte sau nu trebuie inchis.

   • Mihail spune:

    Personal eu nu stiu ce sa cred, nu mi-am format o opinie.
    Parca nu-i prea in regula sa-ti bagi presedintii la puscarie…ori sa-i impusti.
    Stiu, nu-i tot aia, dar impuscatura din decembrie, cantareste greu.

    • Shadow spune:

     Eh ii impusti daca nu vreai sa “dea pe goarna”. Nu mai e cazul, sa-i bagi insa in puscarie este foarte bine mai ales la “stilul de presedinti” care se vor jucatori din Ro.

 5. tudor spune:

  VV

  Va contrazic: nu exista un cerc vicios “lipsa de competenta si salariile mizerabile se hranesc una pe alta.”
  Ca dovada, CEO de la transelectrica, fostul contabil al lui vantu, n are niciun fel de expertiza in domeniu, ceea ce nu l impiedica sa incaseze, doar bonus, 180 000 euro.

  Adica originea “raului” e strict politica.

  Chiar ma intreb daca nu cumva o parte din sumele acelea colosale nu se intorc, intr un fel sau altul, catre cei care fac numirile.

  Este de remarcat ca premierul ponta a mers cu abuzul in domeniu mult peste tot ce inovasera predecesorii sai; astfel, a trecut companiile din domeniul energetic in subordinea sgg (?) in perioada numirii consiliilor de administratie, apoi le a “cedat”, marinimos, catre ministerele de resort.
  Sigur, ministrii in cauza n au avut coloana vertebrala sa si depuna mandatul …

  Asemanator, victor viorel a trecut oficiul cadastrului in subordinea sgg si a numit in fruntea pravaliei un neica nimeni care a fost angajat al firmei dacianei, ocazie cu care domnul in cauza a auzit pentru prima data despre chestiunea cadastrala ….

  • elenick spune:

   tudor,

   d-l Vosganian se refera la functionarii standard din ministere nu la sefii din Regii si companiile de stat gen Transelectrica care au fost si sunt pusi NUMAI politic. Marea/ultima smecherie pe care au inventat-o securistii/politruci de la conducerea Romaniei a fost cea a “managementului privat”. Pornita ca un fel de “revolutie” de ilustrul incompetent guvern Boc, acest proces care pe hartie trebuia sa aduca la conducerea “vacilor de lapte” ale statului/ companii de stat ultraprofitabile si cvasimonopoliste , numai oameni competenti, cu experienta si reusite in domeniu, din mediul privat, A ESUAT TOATAL.
   In loc de rezultate vizibile, s-au propus /”reciclat” aceiasi functionari dubiosi – ciripitori la Secu TOTI, care in loc de competente au adus un plus de obedienta fata de “Stapan”. Asa a ESUAT acest proces si toata lumea a fost multumita : Consultantii si-au luat banii – F. MULTI bani, statul a bifat o actiune catre FMI iar guvernul si-a pus oamenii lui in posturi cheie, Serviciile sunt multumite ca si-au infiltrat pionii in zone strategice… Despre COMPETENTE specifice, PROFESIONALISM adevarat, “MESERIE” fara ingradiri nu vorbeste nimeni, nu intereseaza…

   Asa au ajuns d-l Teau la Transelectrica (cu 0 competente in domeniu si maestru in inginerii financiare – deh, elev al lui Vantu!) si mai nou, eternul “lipicios” la bani multi, d-l Smeianu…asa a fost “confirmat” omul de partid al PSD Laurentiu Ciurel la Complexul Energetic Oltenia (acum urmarit penal), samd, samd…

   PS. Ca idee generala, este intamplator faptul ca un recrutor de “frunte”, d-l George Butunoiu (mare BASIST), bagat in mai toate proiectele /contractele de “management privat”, este membru fondator al Fundatiei Crestin Democrate (a lui baconschi) afiliata PDL si mai nou RECRUTOR pentru PMP? (pe bune, a publicat un anunt de recrutare de membri/lideri PMP pe site-uri … de necrezut!?)

   • Cand eu am sis sa privatizam toate companiile, cu exceptia nucleului de aparare si infrastructura critica, si am propus asta FMI si Comisiei Europene, peste cateva zile a inceput cercetarea mea de catre Parchet.

    • elenick spune:

     @VV,

     Dupa cum vedeti, interesele de a nu privatiza/pastra status quo erau cvasigenerale – partide, servicii, devalizatori de toate felurile/marimile; companiile profitabile (sau nu) de stat au fost si inca sunt o vaca de muls pentru toti.

     Ce le trebuie la furaciosi o economie functionala si performanta? Dar puterilor straine, cat de mult le e de folos o Romanie puternica si influenta?

     Nu stiu cum vom iesi din gaura aceasta de potential!

  • Motivul a fost strict politic. Din partea PNL nu a negociat cine trebuie.

   • elenick spune:

    VV,

    de curiozitate, cine a negociat din partea PNL acele ministere “rupte” aberant? cine a agreat trecerea companiilor profitabile in subordinea SGG?

 6. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  Ma ia durerea de cap. Nu pentru ca n-as fi de acord cu ce spune mai sus dl. Vosganian, ci pentru ca, initial, ma simt nevoit sa fiu de acord.

  As lua o aspirina dar la farmacia cea mai apropiata sunt doar aspirine din import, facute de Bayern, ca se pare ca produsele romanesti sunt cam “de porc”…

  Si apoi ma gandesc la cat de hilara e o parte din postarea dl. Vosganian… Mai exact ma gandesc la urmatoarea fraza “Vă maginaţi ce autoritate are un ministru care câştigă o mie de euro pe lună în faţa unui manager care câştigă 20-25 000 de euro pe lună”.

  Da! Imi imaginez ca ministrul daca e om serios are autoritatea pe care i-o confera legea. Ca daca ar fi asa atunci ce autoritate ar avea spre ex. presedintele SUA in fata unui CEO american platit cam de 50-100 de ori mai bine decat el…

  E rizibil …

  Insa unde chiar are dreptate domnul senator e in chestiunea functionarilor. Sunt 100% de acord. Functionarii din ministere si agentii nationale trebuie platiti foarte bine. Acolo nu discutam de o majorare minora a salariilor, ci, daca am fi onesti, de o crestere de 10-15 ori…

  Insa in ceea ce-i priveste pe oamenii politici … eh… Pai eu as opta ca toti alesii neamului sa fie platiti cu fix salariul mediu pe economie. Ca poate asa, la chenzina, se mai gandesc si tovarasii la situatia poporului care castiga in medie 1700 lei pe luna net.

  Nu v-ar convenii sa primiti doar 1700 lei ca parlamentar? Sunt destui medici si profesori in tara asta, oameni cu o gandire lucida, oameni care ar putea sa indeplineasca functiile voastre castigand salariul mediu… Pentru ca ce sa vezi… Tot cam atat castiga si acum…

  • Da, s+ar putea ca parlamentarii sa fie platiti cu salariul mediu. Dar atunci sa li se permita sa mai aiba si alte slujbe. In conditiile in care nu au voie sa fie decat profesori universitari peste pozitia de parlamentar lucrurile se complica. Incearca sa deosebesti intre oameni si functii. Oamenii trebuie sa se ridice la inaltimea functiilor si nu functiile sa coboare la nivelul oamenilor. Si mai lasa comunismele astea.

   • lordul john spune:

    nici functionarii publici nu au voie la alte slujbe si sunt platiti cu salarii de 1800 lei net (pe grad maxim).

  • Draga Radu, tu ai o problema de comunicare cu mine. Am spus eu ca ministrul trebuie sa aiba autirtate institutionala asupra Renault, sau Mittal?!? Am vorbit doar de companiile din subordine nu de TOATE companiile. Nu stiu ce companii are in subordine presedintele SUA :)

 7. tudor spune:

  VV

  Ma amuza tonul postarii dumneavoastra :) ; de parca ati fi venit acusica in viata publica romaneasca!
  Cine va opreste sa lasati “spectacolul şi ipocrizia deoparte şi să gândim un altfel de management al guvernării, reguli noi, fără de care nu vom avea oameni noi şi competenţe pe măsură”, noi?

  Nu domniile voastre promiteti in absolut toate campaniile electorale “competente pe masura”, pentru ca imediat ce ajungeti la putere sa le faceti uitate, ci noi?

  Cum sa fie bine platiti functionarii din ministere, cind sefii lor sunt numiti politic, de obicei incompetenti si intotdeauna obedienti puterii politice?
  Ca sa fie meniul complet, mai trebuie spus si ca majoritatea “functionarilor” sunt adusi in ministere tot pe pile, doar ca mai mititele?

  • Mihail spune:

   …adica amantele, dupa ultimile dezvaluiri peneliste. Ia sa cercetam pe cine a adus domnul ministru Vosganian la minister !
   Adame…baga informatia ! (ai murit) :D

   • Adam Mares spune:

    N-am murit, am treabă, muncesc. Nu știu decât de alea care sunt atât de proaste, încât nu pot fi decât “consiliere personale”, adică secretare. :P

  • Intai ca chestia asta o spune de foarte multi ani. Pe blog am spus-o de mai multe ori. Cand eram ministru a iesit un intreg scandal cand, intr-un seminar la care eram cu Dragnea am spus+o. Si am s-o spun de fiecare data. Cine m-a oprit? Cand puteam sa o fac m-au oprit Geoana si cu Boc care au amenintat cu motiune de cenzura in Parlament. Guvernul avea 18% si Tarceanu m-a rugat sa mai amanam pentru vremuri mai bune. Care n-au mai venit.,

 8. Shadow spune:

  @Dle Vosganian
  cazul expus de dvs este intradevar aberant. Dar de ce statul trebuie sa aibe inca acel tip de companii in subordine? In afara Nuclearelectrica la care e vorba de riscuri restul ar trebui privatizate total sau partial.
  Iar cele care impun riscuri operationale si strategice trebuie sa raspunda in fata unei autoritati independente de minister.
  Nu cred ca orice ordine dadeati dvs erau imediat executate de directorii celor 4 companii. Nu e treaba unui ministru sa administreze societati “mamut”

  • Cand am spus ca toate trebuie privatizate si am propus in CSAT inceperea privatizarilor, dupa cateva zile am devenit sabotor al economiei nationale .

   • elenick spune:

    Daca dvs apreciati ca de la interventia de la CSAT a inceput “lucratura” , atunci trebuie sa punem punctul pe i : de la Basescu vi se trage, via servicii (SRI) . De data aceasta, d-na Bica s-a executat intocmai, la comanda basesco-SRI si a sarit cu dosarul! (n-a mai facut “dizidenta” ca in cazul lui Tender!!!)

   • Shadow spune:

    Nu ma mira.
    Daca le privatizati dvs nu mai puneau “ei” mana pe “comisioane”. In creierul mic al asa zisilor dreptasi sau stangaci romani asta insemna “risipa”.

 9. Emil Mihai spune:

  Varujan ,
  Intru si eu in cor si spun : asta e o ipocrizie!
  Cine va opreste de 25 de ani sa faceti salariile normale?
  Hai sa nu ne mai mintim!
  In 2009 am inceput campania lui Crin: am fost la 9 firme ; 3 m-au refuzat; celelalte 6 mi-au dat suma …. de bani; am cerut sa le fac contract ; au refuzat ; plicurile mi le-au dat mie personal ; am mai pus si eu citeva zeci de milioane si am facut o campanie , zic eu eficienta ! Am aparut la Radiu ,Tv am scos 20000 de mii de ziare pe care le-am dat gratis! Am scos 19,4%; restul judetului a scos 14%;Cei de la judet au adunat mult mai multi bani! Au primit si de la Bucuresti; Pe urma a venit pleasca: avem de plata 1 milion la Fenechiu! Intreb si eu ca prostu’: De unde? Cind s-a venit la putere , poate nu stii , trebuia sa mergi “sa dai mina cu Fenechiu”! Si mai vorbim de salariu?

  • Mihail spune:

   @Emil Mihai,

   ca sa intelegi: in urma cu ceva timp, era aproape gata hotelul International de la Palas. Care nu este adevarat ca este si a lui Fenechiu.
   Ei bine, afla de pe nustiu unde, domnul Fenechiu, ca am cea mai buna echipa in izolatii, ca oamneii mei sunt foarte buni.
   Ma cauta, ma gaseste si ma intreaba cat vreau ca sa-i execut hidroizolatia la hotel.
   Erau si oamenii cu mine, nu puteau lucra decat duminica, in rest fiind acoperiti cu contracte si obligatii. Ma rog.
   Oamenii spun “venim duminica, suntem cinci, cate 10 milioane de persoana”. Fenechiu se scarpina dupa ureche si zice okay, o facem.
   Baietii vin duminica, insa doar patru (treaba lor) si pana seara hotelul are hidroizolatie.
   In momentul platii, Fenechiu fiind sus acolo, pe “acoperis” se pune pe numarat, ii iese doar patru si plateste doar 40 de milioane.
   Astia mirati comenteaza, iar le spune “hai valea ca si asa ati lucrat la negru, nu platiti nimic la Stat”.
   M-am suit pe-o sea si v-am spus povestea…nemuritoare. :(

   • Shadow spune:

    Dreptu-i ca neplatind la stat pt “veniturile realizate” erau si bietii oameni in greseala. Asa cum era si tov-ul respectiv. Nu era mai bine sa fi semnat ei un contract? Stiu cine mai sta dupa contracte cand poti repede sa “impusti” niste bani. Mentalitatea asta insa ar trebui sa se schimbe macar de nevoie, pt ca daca la sfarsit nu esti platit este si vina proprie nu numai excrocherie.

    • elenick spune:

     Magaria maxima nu e ca oamenii au fost platiti la negru de Client (cand esti “la nevoie” platesti pe oricine gasesti, oricat, oricum) ci ca Angajatorul (firma adicatelea si Patronul) a dat accept unor angajati sa lucreze de capul lor, duminica, fara sa fie platiti legal, fara sa munceasca in conditii legale! (de l-ar lua ITM-ul mai repede!)

     In schimb “patronul” are pretentia ca Clientul sa-i plateasca pe toti “ca pe firma”, la final de lucrare (desi daca lucrarea era proasta, nu raspundea nimeni!). ba poate se gandea ca primeste si el ceva ca a inchis ochii la ciubuc!

     asta e “antreprenorul” roman, profund imoral si ilegal, dar cu “coada sus”. In plus barfeste ca o tzatza!!!

     • emi spune:

      Eu n-am pomenit pe cineva sa puna carton pe bloc… cu contract. :)

     • emi spune:

      Se deconteaza materialele si conventiile de prestari servicii, sau se face la negru

     • elenick spune:

      emi,

      vorbesti prostii! orice lucrare se poate face cu firma, cu contract, garantie, etc sau cu “un nene”, la negru, la noroc. “decontul ” de materiale si conventiile sunt smecherii ca sa iasa mai “ieftin”. De obicei, ieftin si face, adica lucrare proasta, negarantata!

     • Shadow spune:

      @emi
      in Italia unde am inteles eu poate gresit ca traiesti fara “contract” nu faci nimic ca te baga “potera” dupa gratii. Numai mafia ce mai misca fara contracte si cu duble contabilitati.

     • emi spune:

      In Italia am fost doar in ultimii 4 ani.
      Am locuit in Romania la ultimul etaj vreo sase ani, si nimeni nu se incurca cu contract pentru hidroizolarea unui singur apartament (de obicei fiecare isi repara cand ii ploua, in dreptul lui).
      Cat despre tipurile de materiale folosite si tehnologiile specifice, in Romania nu se prea utilizeaza decat tehnologiile ieftine.
      La romani, la ultimul etaj, locuiesc saracii, in Italia, la ultimul etaj, de obicei cumpara bogatii. Pentru ca la ultimul etaj se pot face modificari de arhitectura, si din trei, saupatru, sau zece apartamente, iese un apartament de lux cu o terasa superba.

  • Pe mine, cand am fost ministru, m-au oprit Boc si Geoana. Nu poti face salarii mai bune fara un audit sever si fara redimensionarea numarului de posturi.

  • Si nu e ipocrizie, ci e realitate.

 10. Mihail spune:

  Odata ca nu era “carton” ci un material destul de softicat.
  Se monteaza folosind o “lampa” care functioneaza find cuplata la o butelie de gaz.
  In al doilea rand “blocul” in cauza e mai ditamai hotel.

  Bun, am glumit destul.

  Oamenii erau liberi duminica, eu nu puteam sub nicio forma ca sa-i determin sa lucreze si in “ziua a saptea”. Toti fac naveta. In plus mai era si factorul religios.
  A fost alegerea lor, eu nu am castigat nicun leu.
  Asa a fost intelegerea, ei au ales, eu au dorit ca facand un efort in plus, sa mearga cu o suma fumusica acasa. Tot ei au decis ca sa execute lucrarea in patru, muncind si pentru cel de al cincilea.
  Fenechiu a fost ticalos, tocmai el sa invoce “munca la negru” !

 11. Mihail spune:

  @Shadow ,

  Am tot evitat ca sa-ti subliniez o idee. Cele doua orfeline(Udrea si Mizil) au solicitat, din initiativa lor ca s aparaseasca Parlamentul.
  Blonda de la Cotroceni a solicitat colegilor ca ei sa-i deschida drumul catre “arestul preventiv”. Ca ea nu mai poate daca nu sta o luna, doua, in arest. Nici nu se mai atinge de Vuitoane, daca nu i se face hatarul.
  Miselul de Hrebenciuc, a avut o atitudine “degradanta” asemanatoare. Toti e niste ticalosi !
  …Pe cand bunul armean le-a cerut distinsilor colegi senatori ca sa nu-l arunci in coltii hidoasei fiare.
  Asta este barbateste ?

  PS: sigur, prietenul Tariceanu nu l-a lasat la greu, i-a inlesnit un viitor imediat luminos.
  Aferim !

  PPS: okay, ai spus ca precis ambasadorii nu sunt tampiti. Dar Iohannis este tampit ?

  • Shadow spune:

   @mihail
   atat udrea cat si miky spaga au primit “asigurari” ca nu vor fi dati “in primire” catre “beci”. Asigurarile nu au tinut ca deh cu sri-ul nu inchi contracte.
   Bunul Armean avea dreptul sa ceara in calitate de senator sa i se protejeze “decenta”.
   nu inteleg referinta la tariceanu…
   Despre iohannis inclin sa cred ca este din ce in ce mai “tampit”. Am vazut ce “personaje” si-a numit pe post de consilieri si e suficient ca sa masori ce sfaturi va avea.
   Mai nou in tampenia lui si mai ales a echipei sale a intors o lege la parlament fara sa motiveze de ce.

 12. elenick spune:

  O analiza cu adevaruri simple si de bun simt (concluzia e totusi usor utopica), poate se aude si la PNL! :

  http://www.cotidianul.ro/vip-urile-din-pdl-piatra-de-moara-pentru-pnl-la-alegerile-de-la-anul-261456/

 13. tudor spune:

  Despre Institutul Cantacuzino:

  victor viorel: am dat bani in 2013 si ministrul nicolaescu i a cheltuit degeaba
  directorul institutului: singurul ministru care in ultimii zece ani a facut ceva pentru noi a fost nicolaescu, care a reusit sa scoata o ordonanta… etc, ordonanta a iesit in martie, dar banii au ajund de abia pe la jumatatea lui august, cind pierdusem ciclul propice de productie
  in ianuarie 2015 s a infiintat prin HG o structura interguvernamentala pentru problema institutului; de la infiintare nu s a intrunit niciodata….

  • Kronstadt an der Graft spune:

   În cazul Institutului Cantacuzino se vede din satelit că e sugrumat de concurența firmelor de medicamente care s-au instalat monopolic pe piața românească. Din ciclul România sat fără câini.

 14. Mihail spune:

  @ Adam Mares ,

  Spor la treaba si munca usoara ! :P

 15. alexis spune:

  Cu siguranta ministrii si toata administratia din Romania ar trebui sa castige mai bine. Dar mai e o problema. Angajatii din aceste companii de stat au toti, nu doar managerii salarii foarte mari. Si nu sunt putini. Dupa stiinta mea sunt 270000, adica 20% din sectorul public. Datorita lor media salariului din sectorul public urca foarte mult ceea ce da posibilitatea unor demagogi precum Basescu sau Boc sa vorbeasca de salarii nesimtite. Cele mai multe dintre aceste intreprinderi ar trebui privatizate.